Наредба № 72 от 7 октомври 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета по отношение на механичните теглително-прикачни устройства и за одобряване типа на механични теглително-прикачни устройства

МТС

Държавен вестник брой: 77

Година: 2007

Орган на издаване: МТС

Дата на обнародване: 15.10.2007

Глава първа
ОБЩА РАЗПОРЕДБА

Чл. 1.
(1) С тази наредба се определят:
1. условията и редът за:
а) одобряване типа на механични теглително-прикачни устройства (теглително-прикачни устройства);
б) одобряване типа на превозни средства по отношение на теглително-прикачни устройства;
2. техническите изисквания към теглително-прикачни устройства и към монтирането им на превозни средства;
3. методи за изпитване на теглително-прикачни устройства;
4. класификацията на теглително-прикачни устройства.
(2) Целта на наредбата е да се осигури:
1. съвместимост при комбиниране на моторни превозни средства с различни типове ремаркета;
2. безопасно свързване на превозните средства при различни условия на експлоатация;
3. безопасна процедура на прикачване и откачване на превозните средства.

Глава втора
ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА ТЕГЛИТЕЛНО-ПРИКАЧНО УСТРОЙСТВО КАТО КОМПОНЕНТ

Раздел I
Заявление за одобряване на типа

Чл. 2. (Изм., ДВ, бр. 57 от 2006 г.) Одобряване типа на теглително-прикачно устройство като компонент се извършва по реда на глава втора, раздел IV от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (ДВ, бр. 59 от 2003 г.).

Чл. 3.
(1) Производителят подава заявление за одобряване типа на теглително-прикачно устройство като компонент до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИА "АА") в съответствие с чл.3, ал. 2 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) (Доп., ДВ, бр. 57 от 2006 г. - в сила до датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага попълнен списък с данни в три екземпляра по образец съгласно приложение № 1, част 1 с приложено към него съдържание.
(3) (Нова, ДВ, бр. 57 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага попълнен списък с данни в три екземпляра по образец съгласно приложение № 1, част 2, с приложено към него съдържание.
(4) (Предишна ал. 3, ДВ, бр. 57 от 2006 г.) Всички схеми и чертежи, приложени към списъка с данни, се представят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, в размер А4 или в папка с размер А4. Снимките, ако има такива, показват съответните компоненти с ясни и достатъчно различими подробности.
(5) (Предишна ал. 4, доп., ДВ, бр. 57 от 2006 г.) Към попълнения списък с данни по ал. 2 или съответно по ал. 3 за функции с електронно управление се прилага информация за неговото действие.
(6) (Предишна ал. 5, ДВ, бр. 57 от 2006 г.) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага и документ за платена държавна такса.

Раздел II
Одобряване на типа

Чл. 4.
(1) Производителят представя на техническата служба, която извършва изпитванията, небоядисано теглително-прикачно устройство, представително за типа, за който се иска одобрение.
(2) Изпълнителният директор на ИА "АА" или техническата служба могат да поискат допълнителни образци теглително-прикачни устройства, специфични части, като монтажни плочи или носачи, чертежи или образци от използваните материали.
(3) (Изм., ДВ, бр. 57 от 2006 г.) Когато механичните теглително-прикачни устройства са конструирани за специален тип превозно средство, производителят на теглително-прикачното устройство представя данни за монтирането му, получени от производителя на превозното средство в съответствие с Наредба № 68 за одобряване типа на нови моторни превозни средства от категория М1 по отношение на масите и размерите (ДВ, бр. 88 от 2003 г.). По искане на изпълнителния директор на ИА "АА" или техническата служба производителят представя и превозното средство, представително за типа, към което е монтирано теглително-прикачното устройство.

Чл. 5.
(1) (Доп., ДВ, бр. 57 от 2006 г.) Образците от съответния тип теглително-прикачни устройства, представени на техническата служба за одобряване като компонент, трябва да са обозначени със:
1. фабрична марка, търговско наименование или име на производителя;
2. тип и версия.
(2) (Изм., ДВ, бр. 57 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Върху образците се нанася ЕО маркировката за одобряване на типа и информацията по чл. 8, ал. 2.

Чл. 6.
(1) Изпълнителният директор на ИА "АА" издава сертификат за одобряване типа на теглително-прикачно устройство, когато:
1. теглително-прикачното устройство отговаря на техническите изисквания по тази наредба;
2. е изпълнена процедурата по глава втора, раздел IV от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) (Доп., ДВ, бр. 57 от 2006 г. - в сила до датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Сертификатът по ал. 1 се издава по образец съгласно приложение № 2, част 1.
(3) (Нова, ДВ, бр. 57 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Сертификатът по ал. 1 се издава по образец съгласно приложение № 2, част 2.
(4) (Предишна ал. 3, ДВ, бр. 57 от 2006 г.) Изпълнителният директор на ИА "АА" не може да откаже издаване на сертификата по ал. 1, ако теглително-прикачното устройство отговаря на изискванията на тази наредба.
(5) (Предишна ал. 4, доп, ДВ, бр. 57 от 2006 г.) Отказът да се издаде сертификат по ал. 1 се мотивира писмено и подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство или съответно по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 7.
(1) За всеки одобрен тип теглително-прикачно устройство се издава номер на одобряването при спазване изискванията за образуване на номера съгласно приложение № 5 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, като в секции 2 и 3 на номера се попълва "94/20".
(2) За различните одобрени типове теглително-прикачни устройства се издават различни номера.

Чл. 8.
(1) (Изм., ДВ, бр. 57 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Върху всеки одобрен тип теглително-прикачно устройство се поставя ЕО маркировка за одобряване съгласно приложение № 3, която:
1. (изм., ДВ, бр. 57 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) се състои от правоъгълник, който огражда буквата "e", последван от номер "34";
2. съдържа "базовия номер на одобряване", предвиден в секция 4 по приложение № 5 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, предшестван от две цифри "00" и поставен непосредствено до правоъгълника;
3. е видима, четлива и неизтриваема и след монтиране на теглително-прикачно устройство към ПС.
(2) (Доп., ДВ, бр. 57 от 2006 г.) В близост до правоъгълника се нанасят и следните допълнителни маркировки:
1. класът на теглително-прикачното устройство, посочен в приложение № 4;
2. (изм., ДВ, бр. 57 от 2006 г.) където е приложимо допустимите стойности за D, S, V и U на теглително- прикачното устройство съгласно приложение № 4.

Чл. 9. Производителят информира писмено изпълнителния директор на ИА "АА" за всички изменения на типа теглително-прикачно устройство.

Чл. 10. В случай на изменения на одобрения в съответствие с тази наредба тип теглително-прикачно устройство се прилагат разпоредбите на глава четвърта, раздел I от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 11.
(1) Мерките за осигуряване съответствието на продукцията с одобрения тип се предприемат в съответствие с разпоредбите на глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Проверките за съответствие с одобрения тип по глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета се извършват веднъж годишно.

Глава втора
ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО ПО ОТНОШЕНИЕ НА ТЕГЛИТЕЛНО-ПРИКАЧНИ УСТРОЙСТВА

Раздел I
Заявление за одобряване на типа

Чл. 12. Одобряване типа на превозно средство по отношение на теглително-прикачни устройства се извършва по реда на глава втора, раздел II или III от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 13.
(1) Производителят подава заявление за одобряване типа на превозно средство по отношение на теглително-прикачни устройства до изпълнителния директор на ИА "АА" в съответствие с чл. 3, ал. 2 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) (Доп., ДВ, бр. 57 от 2006 г. - в сила до датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага попълнен списък с данни в три екземпляра по образец съгласно приложение № 5, част 1 с приложено към него съдържание;
(3) (Нова, ДВ, бр. 57 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага попълнен списък с данни в три екземпляра по образец съгласно приложение № 5, част 2, с приложено към него съдържание.
(4) (Предишна ал. 3, ДВ, бр. 57 от 2006 г.) Всички схеми и чертежи, приложени към списъка с данни, се представят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, в размер А4 или в папка с размер А4. Снимките, ако има такива, показват съответните части с ясни и достатъчно различими подробности.
(5) (Предишна ал. 4, доп., ДВ, бр. 57 от 2006 г.) Към списъка с данни по ал. 2 или съответно по ал. 3 за функции с електронно управление се прилага информация за неговото действие.
(6) (Предишна ал. 5, ДВ, бр. 57 от 2006 г.) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага и документ за платена държавна такса.

Раздел II
Одобряване на типа

Чл. 14.
(1) Производителят представя на техническата служба превозно средство, оборудвано с теглително-прикачно устройство, представително за типа, за който се иска одобряване, съгласно изискванията на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) (Изм., ДВ, бр. 57 от 2006 г.) При одобряване на превозното средство по ал. 1 теглително-прикачното устройство, монтажните плочи или носачите са от одобрен тип като компонент. Производителят представя на техническата служба сертификата за одобрен тип на теглително-прикачното устройство.

Чл. 15.
(1) Изпълнителният директор на ИА "АА" издава сертификат за одобряване на типа превозно средство по отношение на теглително-прикачни устройства, когато е изпълнена процедурата по глава втора, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) (Доп., ДВ, бр. 57 от 2006 г. - в сила до датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Сертификатът по ал. 1 се издава по образец съгласно приложение № 6, част 1.
(3) (Нова, ДВ, бр. 57 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Сертификатът по ал. 1 се издава по образец съгласно приложение № 6, част 2.
(4) (Предишна ал. 3, ДВ, бр. 57 от 2006 г.) Изпълнителният директор на ИА "АА" не може да откаже издаване на сертификат по ал. 1 на основания, свързани с теглително-прикачно устройство, когато монтирането на теглително-прикачно устройство към превозното средство е извършено в съответствие с изискванията на тази наредба.
(5) (Предишна ал. 4, доп., ДВ, бр. 57 от 2006 г.) Отказът да се издаде сертификат по ал. 1 се мотивира писмено и подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство или съответно по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 16.
(1) За всеки одобрен тип превозно средство по отношение на теглително-прикачно устройство се издава номер на одобряването при спазване на изискванията за образуване на номера съгласно приложение № 5 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, като за секции 2 и 3 на номера се попълва "94/20".
(2) За различните одобрени типове ПС се издават различни номера.

Чл. 17. Производителят писмено информира изпълнителния директор на ИА "АА" за всички изменения на типа превозно средство.

Чл. 18. В случай на изменения на одобрения в съответствие с тази наредба тип се прилагат разпоредбите на глава четвърта, раздел I от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 19.
(1) Притежателят на сертификат за одобрен тип превозно средство по отношение на теглително-прикачно устройство може да подаде заявление за одобряване на изменения тип по отношение и на други типове и класове теглително-прикачни устройства.
(2) Изпълнителният директор на ИА "АА" издава сертификат за одобряване на изменения тип, когато:
1. за посоченото от производителя теглително-прикачно устройство е издаден сертификат за одобряване на типа като компонент;
2. теглително-прикачното устройство е подходящо за типа превозно средство, за чието одобряване е заявено изменение;
3. монтирането на теглително-прикачното устройство на превозното средство съответства на това, което е предвидено за одобрения тип теглително-прикачно устройство като компонент.
(3) Когато не са изпълнени изискванията по ал. 2 изпълнителният директор на ИА "АА" отказва издаването на сертификат за одобряване на изменения тип превозно средство по отношение на други типове или класове теглително-прикачни устройства.
(4) (Изм., ДВ, бр. 57 от 2006 г.) За стандартни теглително-прикачни устройства от класове A, C, D и G одобряването на типа превозно средство по отношение на теглително-прикачно устройство се признава и за други типове теглително-прикачни устройства от същия клас без одобряване на изменението на одобрявания тип и проверка по отношение на закрепването им.

Чл. 20.
(1) Мерките за осигуряване съответствието на продукцията с одобрения тип се предприемат в съответствие с разпоредбите на глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Проверките за съответствие с одобрения тип по глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета се извършват веднъж годишно.

Глава трета
ТЕХНИЧЕСКИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ТЕГЛИТЕЛНО-ПРИКАЧНИТЕ УСТРОЙСТВА И КЪМ МОНТИРАНЕТО ИМ НА ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

Чл. 21.
(1) (Предишен текст на чл. 21, ДВ, бр. 57 от 2006 г.) Превозните средства се прикачват и откачват от един човек без използването на инструменти.
(2) (Нова, ДВ, бр. 57 от 2006 г.) Механичните теглително-прикачни устройства на моторните превозни средства и техните ремаркета се произвеждат и монтират така, че да са безопасни за работа.

Чл. 22. Ремарке с максимална маса над 3,5 t се прикачва към превозно средство само чрез автоматични теглително-прикачни устройства.

Чл. 23. (Изм., ДВ, бр. 57 от 2006 г.) Механичните теглително-прикачни устройства се конструират и произвеждат така, че при употреба, правилна поддръжка и периодична смяна на износващите се части да запазват експлоатационните си качества.

Чл. 24.
(1) (Изм., ДВ, бр. 57 от 2006 г.) Производителят на теглително-прикачни устройства прилага подробна инструкция за монтаж и експлоатация към всяко устройство.
(2) Инструкцията по ал. 1 трябва да е и на български език.
(3) При серийно монтиране на теглително-прикачни устройства към превозни средства може да се представи инструкция за монтаж и експлоатация само за едно теглително-прикачно устройство.
(4) Производителят на превозно средство осигурява за всяко превозно средство информация за експлоатация на теглително-прикачното устройство.

Чл. 25. (Изм., ДВ, бр. 57 от 2006 г.) При производството на теглително-прикачни устройства се използват само материали, посочени в стандарт или в съответните списъци с данни по приложение № 1.

Чл. 26.
(1) Частите на теглително-прикачно устройство, чиято неизправност може да предизвика откачване на устройството от превозното средство, трябва да са изработени от стомана.
(2) За изработване на частите могат да се използват и други материали, когато заявителят докаже на техническата служба, че те имат еквивалентни свойства с тези на стоманата.

Чл. 27.
(1) Техническите изисквания към теглително-прикачните устройства са посочени в приложение № 7.
(2) Теглително-прикачните устройства трябва да са предназначени за механично закрепване и затвореното им положение да бъде гарантирано поне с едно механично закрепване (заключване) и да отговарят на допълнителните изисквания в приложение № 7.

Чл. 28.
(1) Изпитванията за теглително-прикачните устройства са посочени в приложение № 8.
(2) При изпитванията не трябва да се предизвикват счупвания, пукнатини или други външни повреди, както и трайни деформации, които могат да нарушат правилното функциониране на теглително-прикачното устройство.

Чл. 29.
(1) Изискванията към монтирането на теглително-прикачни устройства към превозното средство са посочени в приложение № 9.
(2) (Доп., ДВ, бр. 57 от 2006 г.) Изискванията по ал. 1 се отнасят за одобряването типа на превозни средства с монтирани теглително-прикачни устройства като оригинално оборудване и за одобряването типа на теглително-прикачни устройства, конструирани за специален тип превозни средства.

Чл. 30. Изискванията по този раздел се прилагат и към теглително-прикачни устройства от клас S.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Превозно средство" е всяко моторно превозно средство, предназначено за движение по пътищата, със или без каросерия, притежаващо най-малко четири колела и максимална конструктивна скорост не по-малка от 25 km/h, и неговите ремаркета, с изключение на МПС, движещи се по релси, колесни трактори за селското и горското стопанство, както и всяка друга самоходна машина.
2. (Изм., ДВ, бр. 57 от 2006 г.) "Тип механично теглително-прикачно устройство" са механични теглително-прикачни устройства, за които може да се издаде одобряване на типа като компонент по смисъла на Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета и които нямат съществени различия помежду си по отношение на:
а) клас на теглително-прикачното устройство;
б) марка или търговско наименование;
в) външна форма, основни размери или други съществени конструктивни различия;
г) характерни стойности D, S, V, U.
3. (Изм., ДВ, бр. 57 от 2006 г.) "Тип превозно средство" са превозни средства, които не се различават по отношение на структура, размери, форма и материали на съответните части, отнасящи се към закрепването на теглително-прикачно устройство към теглещото превозно средство, или на предната част в случай на ремарке и са в съответствие с изискванията на приложение № 9.
4. "Механични теглително-прикачни устройства" са всички технически възли и устройства на рамите и носещите товара части от каросерията и шасито, които свързват теглещото и тегленото превозни средства, включително неподвижно закрепени или разглобяеми възли и части, пригодени за свързване, регулиране или работа на теглително-прикачните устройства.
5. (Изм., ДВ, бр. 57 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) "Производител" е физическо или юридическо лице, което осъществява производството на ПС, система, компонент или отделен технически възел, отговаря за всички етапи в процеса на одобряване типа и осигурява съответствието на произведените ПС, система, компонент или отделен технически възел с одобрения тип. Производителят може да не е пряко свързан с всички етапи на производство на ПС, система, компонент или отделен технически възел, които са предмет на одобряване на типа. Производителят може да упълномощи писмено свой представител - лице, установено в ЕС, да действа от негово име за изпълнение на задълженията, свързани с изискванията по тази наредба.

§ 1а. (Нов, ДВ, бр. 77 от 2007 г.) Наредбата въвежда изисквания на Директива 2006/96/ЕО.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. (Доп., ДВ, бр. 57 от 2006 г.) Наредбата се издава на основание чл.138, ал. 4 от Закона за движението по пътищата и въвежда разпоредбите на Директива 94/20/ЕС.

§ 3. За категория М1 наредбата влиза в сила от 1 юни 2004 г., а за категории М2, М3, N1, N2, N3, О1, О2, О3 и О4 от 31 декември 2005 г.

§ 4. (Отм., ДВ, бр. 57 от 2006 г.).

Наредба
за изменение и допълнение на Наредба № 72 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета по отношение на механичните теглително-прикачни устройства и за одобряване типа на механични теглително-прикачни устройства
(Обн., ДВ, бр. 57 от 14.07.2006 г.)

..................................
..................................

Преходни и заключителни разпоредби

§ 20. Разпоредбите по § 2, т. 2 относно чл. 3, ал. 2, § 5, т. 1 относно чл. 6, ал. 2, § 7, т. 1 относно чл. 13, ал. 2 и § 9, т. 1 относно чл. 15, ал. 2 са в сила до датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз, а разпоредбите по § 2, т. 3 относно чл. 3, ал. 3, § 5, т. 2 относно чл. 6, ал. 3, § 7, т. 2 относно чл. 13, ал. 3 и § 9, т. 2 относно чл. 15, ал. 3 влизат в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз.

§ 21. Навсякъде в наредбата думите "маркировка за одобряване" се заменят с "ЕО маркировка за одобряване", а знакът "bg" се заменя с "e" от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз.

§ 22. Разпоредбата по § 16, т. 2 влиза в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз.

Приложение № 1
към чл. 3, ал. 2 (PDF)

Приложение № 2
към чл. 6, ал. 2 (PDF)

Приложение № 3
към чл. 8, ал. 1 (PDF)

Приложение № 3
към чл. 8, ал. 1 (PDF)

Приложение № 4
към чл. 8, ал. 2, т. 1 (PDF)

Приложение № 5
към чл. 13, ал. 2 (PDF)

Приложение № 6
към чл. 15, ал. 2 (PDF)

Приложение № 7
към чл. 27, ал. 1 (PDF)

Приложение № 8
към чл. 28, ал. 1 (PDF)

Приложение № 9
към чл. 29, ал. 1 (PDF)

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив