Наредба № 73 от 15 май 2006 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на замърсяването на въздуха от емисии от двигателите

МТ

Държавен вестник брой: 77

Година: 2007

Орган на издаване: МТ

Дата на обнародване: 18.10.2007

Глава първа
ОБЩА РАЗПОРЕДБА

Чл. 1.
(1) С тази наредба се определят:
1. условията и редът за одобряване типа на нови моторни превозни средства (ПС) по отношение на:
а) емисиите в отработилите газове от изходната тръба на последния шумозаглушител при нормална и ниска температура на околната среда, емисиите от изпаряване, емисиите на картерните газове, дълготрайността на устройствата за намаляване на замърсяването и системите за бордова диагностика (СБД) - за случаите на двигатели с принудително запалване;
б) емисиите в отработилите газове от изходната тръба на последния шумозаглушител, дълготрайността на устройствата за намаляване на замърсяването и СБД от категория М1 и N1 - за случаите на двигатели със запалване чрез сгъстяване;
2. условията и редът за одобряване типа на ПС с двигатели, работещи с втечнен нефтен газ (LPG) или природен газ (NG) по отношение на емисиите;
3. условията и редът за одобряване типа на заменяем каталитичен конвертор (катализатор) като отделен технически възел, предназначен за монтиране на ПС от категории М1 и N1 като резервна част;
4. техническите изисквания към ПС, системи, компоненти и отделни технически възли по отношение на замърсяване на въздуха с емисии от отработилите газове на двигателите им и методите за изпитване за съответствие с техническите изисквания.
(2) По реда на тази наредба може да се одобри изменение на одобрен тип за ПС от категории М1 и N1 с двигатели със запалване чрез сгъстяване, за ПС от категории М2 и N2 с референтна маса до 2840 kg и отговарящи на изискванията по т. 2 от част 1 на приложение № 1.
(3) (Изм., ДВ, бр. 51 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Тази наредба не се прилага за ПС от категории N1, за които е издаден ЕО сертификат за одобряване на типа съгласно Наредба № 78 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства, работещи с двигатели със запалване чрез сгъстяване по отношение на емисиите в отработилите газове и частици и на нови моторни превозни средства, работещи с двигатели с принудително запалване, използващи гориво "природен газ" или "втечнен нефтен газ", по отношение на емисии на замърсяващи газове (ДВ, бр. 22 от 2004 г.).

Глава втора
ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА ПС ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЕМИСИИТЕ В ОТРАБОТИЛИТЕ ГАЗОВЕ ОТ ИЗХОДНАТА ТРЪБА НА ПОСЛЕДНИЯ ШУМОЗАГЛУШИТЕЛ, ЕМИСИИТЕ ОТ ИЗПАРЯВАНЕ, ЕМИСИИТЕ НА КАРТЕРНИТЕ ГАЗОВЕ, ДЪЛГОТРАЙНОСТТА НА УСТРОЙСТВАТА ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ЗАМЪРСЯВАНЕТО И СБД

Раздел I
Заявление за одобряване на типа

Чл. 2. Типът на ПС по отношение на емисиите в отработилите газове от изходната тръба на последния шумозаглушител, емисиите от изпаряване, емисиите на картерните газове, дълготрайността на устройствата за намаляване на замърсяването и СБД се одобрява по реда на глава втора, раздел II или III от Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (ДВ, бр. 59 от 2003 г.).

Чл. 3.
(1) Производителят подава заявление за одобряване типа на ПС по отношение на:
1. емисиите в отработилите газове от изходната тръба на последния шумозаглушител;
2. емисиите от изпаряване;
3. дълготрайността на устройствата за намаляване на замърсяването;
4. система за бордова диагностика.
(2) Заявлението по ал. 1 се подава до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИА "АА") в съответствие с чл.3, ал. 2 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(3) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага попълнен списък с данни в 3 екземпляра по образец съгласно приложение № 2 с приложено към него съдържание.
(4) При одобряване типа на ПС по отношение на СБД към заявлението се прилага допълнителна информация по т. 3.2.12.2.8 от приложение № 2 и:
1. за ПС с двигатели с принудително запалване - декларация от производителя за процентното съотношение на отказите за запалване в двигателя спрямо общия брой запалвания, което води до получаване на емисии, превишаващи граничните стойности по т. 3.3.2 от приложение № 3, ако това съотношение на отказите за запалване е включено при започване на изпитване от тип I в съответствие с т. 5.3.1 от приложение № 4;
2. за ПС с двигатели с принудително запалване - декларация от производителя за процентното съотношение на отказите за запалване в двигателя спрямо общия брой запалвания, което може да доведе до прегряване на каталитичните конвертори преди причиняването на необратима повреда;
3. подробна справка за функционалните характеристики на СБД, както и списък на съответните части на системата за намаляване на емисии, датчици, задвижващи механизми и компоненти, наблюдавани от СБД;
4. описание на индикатора за наличие на неизправност (МI), използван от СБД за сигнализиране на водача за наличие на повреда в ПС;
5. описание на взетите мерки за предотвратяване на неоторизирани действия по отношение компютъра за контрол на емисиите;
6. копия от други одобрявания на типа със съответната информация за целите на изменение на одобряванията;
7. описания на фамилията ПС.
(5) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага копия от други одобрения на типа със съответните данни, позволяващи разширяване на типа на одобренията и определяне на факторите за влошаване на показателите.
(6) Всички схеми и чертежи, приложени към списъка с данни, се представят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, в размер А4 или в папка с размер А4. Снимките, ако има такива, показват съответните части с достатъчни и ясно различими подробности.
(7) Към списъка с данни по ал. 3 за системите, компонентите или отделните възли с електронно управление се прилага информация за неговото действие.
(8) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага документ за платена държавна такса.
(9) Когато СБД не отговаря на едно или повече изисквания, посочени в приложение № 3, производителят може да подаде заявление по ал. 1 и при липса на част от специфичните изисквания на приложението.
(10) Към заявлението по ал. 9 производителят предоставя информация за:
1. техническото изпълнение;
2. сроковете за адаптиране;
3. производствените цикли, включително въвеждането и постепенното изтегляне от производство на двигатели или ПС;
4. актуализирането на софтуера;
5. предвидените мерки за осигуряване пълно съответствие на СБД с изискванията на наредбата.

Чл. 4. Изпълнителният директор на ИА "АА" не разглежда заявление по чл. 3, ал. 9:
1. при липса на монитор в СБД;
2. когато не се спазват граничните стойности на СБД.

Раздел II
Одобряване на типа

Чл. 5.
(1) Производителят предоставя ПС, представително за типа или за фамилията ПС, на техническата служба, провеждаща изпитванията за одобряване на типа.
(2) Когато техническата служба определи, че предоставеното ПС представя непълно типа или фамилията ПС, производителят предоставя друго ПС за извършване на изпитванията в съответствие с т. 3 от приложение № 3.

Чл. 6.
(1) (Изм., ДВ, бр. 51 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Изпълнителният директор на ИА "АА" издава ЕО сертификат за одобряване типа на ПС по отношение на емисиите в отработилите газове от изходната тръба на последния шумозаглушител, емисиите от изпаряване, емисиите на картерните газове, дълготрайността на устройствата за намаляване на замърсяването и СБД, когато:
1. превозното средство или фамилията ПС отговарят на техническите изисквания по тази наредба;
2. е изпълнена процедурата по глава втора, раздел II или III от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Сертификатът по ал. 1 се издава по образец съгласно приложение № 5.

Чл. 7. Изпълнителният директор на ИА "АА" разглежда с предимство заявления в случаите по чл. 3, ал. 9 за:
1. система за бордова диагностика и двигатели с принудително запалване по т. 3.3.3.1, 3.3.3.2 и 3.3.3.3 на част 1 от приложение № 3;
2. система за бордова диагностика и двигатели със запалване чрез сгъстяване по т. 3.3.4.1, 3.3.4.2 и 3.3.4.3 на част 1 от приложение № 3.

Чл. 8.
(1) (Изм., ДВ, бр. 51 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Изпълнителният директор на ИА "АА" не издава ЕО сертификат за одобряване на тип ПС по отношение на СБД, когато тя преди или по време на процедурата за одобряване на типа не отговаря на изискванията по т. 6.5 от част 2 на приложение № 3, с изключение на изискванията по т. 6.5.3.4.
(2) Изпълнителният директор на ИА "АА" може да одобри типа на ПС, когато СБД не отговаря на изискванията по т. 3.2.1.1, т. 3.2.2.1 от част 1 и т. 6.5.3.3 от част 2 на приложение № 3, но включва нови концепции.

Чл. 9.
(1) За всеки одобрен тип ПС се издава номер на одобряването при спазване на изискванията за образуване на номера съгласно приложение № 5 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, като за секции 2 и 3 на номера се попълва съответно "70/220" и "03/76".
(2) За различните типове ПС се издават различни номера.

Чл. 10.
(1) (Изм., ДВ, бр. 51 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Изпълнителният директор на ИА "АА" не може да откаже издаване на ЕО сертификат по чл. 6, ал. 1 на основания, свързани със замърсяването на въздуха с емисии от двигателите, ако са изпълнени изискванията на тази наредба.
(2) Отказът на изпълнителния директор по чл. 6, ал. 1 се мотивира писмено и подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.

Чл. 11.
(1) Производителят писмено уведомява изпълнителния директор на ИА "АА" за всички изменения на типа ПС по отношение на емисиите в отработилите газове от изходната тръба на последния шумозаглушител, емисиите от изпаряване, емисиите на картерните газове, дълготрайността на устройствата за намаляване на замърсяването и СБД.
(2) В случай на изменение на одобрения в съответствие с тази наредба тип ПС се прилагат разпоредбите по глава четвърта, раздел I от Наредба № 60 за одобряване типа на нови превозни средства и техните ремаркета и изискванията по т. 2 на част 1 от приложение № 1.

Чл. 12. Всеки производител може да поиска изпълнителният директор на ИА "АА" да одобри изменение на одобрен тип ПС, когато СБД не отговаря на изискванията по т. 3.2.1.1, т. 3.2.2.1 от част 1 и т. 6.5.3.3 от част 2 на приложение № 3, но включва нови концепции.

Чл. 13.
(1) Мерки за осигуряване съответствието на продукцията се предприемат съгласно разпоредбите по глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета и изискванията по т. 3 на част 1 на приложение № 1.
(2) Процедурата за определяне съответствието на продукцията при изпитване тип I е съгласно част 2 и 3 на приложение № 1.
(3) Процедурата за проверка на съответствието с одобрения тип на ПС в експлоатация е посочена в част 4 на приложение № 1.
(4) Статистическата процедура за проверка на съответствието с одобрения тип ПС в експлоатация при изпитване тип I е посочена в част 5 на приложение № 1.

Чл. 14.
(1) Превозните средства от категория M1, оборудвани с бензинови двигатели, с изключение на тези с максимална маса, по-голяма от 2500 kg, и ПС от категория N1, класове I, II и III се оборудват със СБД за контрол на емисиите съгласно приложение № 3.
(2) Превозните средства от категория M1, работещи с LPG и с NG, с изключение на тези с максимална маса, по-голяма 2500 kg, и от категория N1 клас I, се оборудват със СБД съгласно приложение № 3.
(3) Превозните средства с двигатели със запалване чрез сгъстяване от категория M1, с изключение на тези, проектирани за повече от 6 пътници включително мястото на водача, и на тези с максимална маса над 2500 kg, се оборудват със СБД съгласно приложение № 3.
(4) Превозните средства от други категории или ПС от категории М1 и N1, извън тези по ал. 1, 2 или 3, могат да бъдат оборудвани със СБД. В този случай се прилагат изискванията по т. 6.5.3 - 6.5.3.6 от част 2 на приложение № 3.

Чл. 15. При одобряване типа на ПС или фамилия по отношение на СБД се прилага т. 3 от част 2 на приложение № 3.

Раздел III
Технически изисквания

Чл. 16. Превозните средства с двигатели с принудително запалване се изпитват, както следва:
1. тип I - за проверка на средните стойности на емисиите в отработилите газове от изходната тръба на последния шумозаглушител след стартиране на студен двигател съгласно приложение № 4;
2. тип II - за емисии на въглероден оксид при работа на празен ход съгласно приложение № 6;
3. тип III - за емисии на картерни газове съгласно приложение № 7;
4. тип IV - за емисии от изпаряване съгласно приложение № 8;
5. тип V - за дълготрайност на уредите, регулиращи замърсяването съгласно приложение № 9;
6. тип VI - за проверка на средната стойност на емисиите на въглероден оксид и въглеводороди от изходната тръба на последния шумозаглушител след стартиране на студен двигател и при средна стойност на ниски температури на околната среда съгласно приложение № 10;
7. изпитване на СБД съгласно приложение № 3.

Чл. 17. Превозните средства с двигатели с принудително запалване, работещи с LPG или NG (едногоривни или двугоривни ПС), се изпитват, както следва:
1. тип I - за проверка на средните стойности на емисиите в отработилите газове от изходната тръба на последния шумозаглушител след стартиране на студен двигател съгласно приложение № 4;
2. тип II - за емисии на въглероден оксид при работа на празен ход съгласно приложение № 6;
3. тип III - за емисии на картерни газове съгласно приложение № 7;
4. тип IV - за емисии от изпаряване съгласно приложение № 8 (където е приложимо);
5. тип V - за дълготрайност на уредите, регулиращи замърсяването съгласно приложение № 9;
6. тип VI - за проверка на средната стойност на емисиите на въглероден оксид и въглеводороди от изходната тръба на последния шумозаглушител след стартиране на студен двигател и при средна стойност на ниски температури на околната среда съгласно приложение № 10 (където е приложимо);
7. изпитване на СБД съгласно приложение № 3 (където е приложимо).

Чл. 18. Превозните средства с двигатели със запалване чрез сгъстяване се изпитват, както следва:
1. тип I - за проверка на средните стойности на емисиите в отработилите газове от изходната тръба на последния шумозаглушител след стартиране на студен двигател съгласно приложение № 4;
2. тип V - за дълготрайността на уредите, регулиращи замърсяването съгласно приложение № 9;
3. изпитване на СБД съгласно приложение № 3 (където е приложимо).

Глава трета
ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА ПС С ДВИГАТЕЛ, РАБОТЕЩ С LPG ИЛИ NG, ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЕМИСИИТЕ В ОТРАБОТИЛИТЕ ГАЗОВЕ

Раздел I
Заявление за одобряване на типа

Чл. 19. Одобряване типа на ПС с двигател, работещ с LPG или NG, по отношение на газовите емисии се извършва по реда на глава втора, раздел II или III от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 20.
(1) За одобряване типа на ПС с двигател, работещ с LPG или NG, по отношение на газовите емисии производителят подава заявление до изпълнителния директор на ИА "АА" в съответствие с чл.3, ал. 2 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага попълнен списък с данни в 3 екземпляра по образец съгласно приложение № 2 с приложено към него съдържание.
(3) Всички схеми и чертежи, приложени към списъка с данни, се предоставят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, в размер А4 или в папка с размер А4. Снимките, ако има такива, трябва да показват съответните части с достатъчни и ясно различими подробности.
(4) Към списъка с данни по ал. 2 за системите, компонентите или отделните възли с електронно управление се прилага информация за неговото действие.
(5) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага документ за платена държавна такса.

Раздел II
Одобряване на типа

Чл. 21. Производителят предоставя ПС, представително за типа или за фамилията ПС, на техническата служба, провеждаща изпитванията за одобряване на типа.

Чл. 22.
(1) (Изм., ДВ, бр. 51 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Изпълнителният директор на ИА "АА" издава ЕО сертификат за одобряване типа на ПС с двигател, работещ с LPG или NG, по отношение на газовите емисии, когато:
1. превозното средство или фамилията отговарят на техническите изисквания по тази наредба;
2. е изпълнена процедурата по глава втора, раздел II или III от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Сертификатът по ал. 1 се издава по образец съгласно приложение № 5.

Чл. 23.
(1) За всеки одобрен тип ПС се издава номер на одобряването при спазване на изискванията за образуване на номера съгласно приложение № 5 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, като за секции 2 и 3 на номера се попълва съответно "70/220" и "03/76".
(2) За различните типове ПС се издават различни номера.

Чл. 24.
(1) (Изм., ДВ, бр. 51 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Изпълнителният директор на ИА "АА" не може да откаже издаване на ЕО сертификат по чл. 22, ал. 1 на основания, свързани със замърсяването на въздуха с емисии от двигателите, ако са изпълнени изискванията по наредбата.
(2) (Изм., ДВ, бр. 51 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Отказът да се издаде ЕО сертификат се мотивира писмено и подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.

Чл. 25.
(1) Производителят писмено уведомява изпълнителния директор на ИА "АА" за всички изменения на типа ПС с двигател, работещ с LPG или NG, по отношение на газовите емисии.
(2) В случай на изменение на одобрения в съответствие с тази наредба тип ПС се прилагат разпоредбите на глава четвърта, раздел I от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета и изискванията по т. 2 на част 1 от приложение № 1.

Чл. 26. Мерки за осигуряване съответствието на продукцията се предприемат съгласно разпоредбите по глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 27.
(1) Системата на захранване с гориво на ПС с двигател, работещ с LPG или NG, се проектира така, че да приспособява своя дебит по отношение на компонентния състав на горивото, когато компонентният състав на LPG или NG е променлив.
(2) За изпълнение на изискванията по ал. 1 техническата служба извършва изпитване тип I съгласно приложение № 4 с две еталонни горива с две крайни характеристики. Техническата служба контролира саморегулирането на системата за захранване с гориво.
(3) Изискванията към ПС с двигател, работещ с LPG или NG, по отношение на газовите емисии са посочени в приложение № 11.
(4) При доказване на възможност за саморегулиране на системата за захранване с гориво техническата служба може да определи изпитваното ПС за базово за определената фамилия ПС съгласно изискванията по приложение № 11.
(5) Допуска се ПС да се изпитва само с едно гориво, когато:
1. отговаря на изискванията, прилагани към фамилията;
2. е оборудвано със същата система на захранване с гориво.

Глава четвърта
ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА ЗАМЕНЯЕМ КАТАЛИТИЧЕН КОНВЕРТОР КАТО ОТДЕЛЕН ТЕХНИЧЕСКИ ВЪЗЕЛ, ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА МОНТИРАНЕ НА ПС ОТ КАТЕГОРИИ М1 И N1, КАТО РЕЗЕРВНА ЧАСТ

Раздел I
Заявление за одобряване на типа

Чл. 28. Одобряването типа на заменяем каталитичен конвертор като отделен технически възел се извършва по реда на глава втора, раздел IV от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 29.
(1) Производителят подава заявление за одобряване типа на заменяем каталитичен конвертор като отделен технически възел до изпълнителния директор на ИА "АА" в съответствие с чл.3, ал. 2 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага попълнен списък с данни в 3 екземпляра по образец съгласно част 2 от приложение № 12 с приложено съдържание.
(3) Всички схеми и чертежи, приложени към списъка с данни, се предоставят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, в размер А4 или в папка с размер А4. Снимките, ако има такива, трябва да показват съответните части с достатъчни и ясно различими подробности.
(4) Към списъка с данни по ал. 2 за системите, компонентите или отделните възли с електронно управление се прилага информация за неговото действие.
(5) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага и документ за платена държавна такса.

Раздел II
Одобряване типа на каталитичен конвертор като отделен технически възел

Чл. 30. Производителят предоставя на техническата служба:
1. одобрен по тази наредба тип ПС, оборудвано с нов, първоначално поставен заменяем каталитичен конвертор, което:
а) е избрано съвместно с техническата служба;
б) отговаря на изискванията по т. 3 на приложение № 4;
в) няма дефект на системата за намаляване на емисиите и на всяка първоначално поставена от производителя част, която е свързана с тази функция; при голямо износване или нарушено функциониране системата се ремонтира или заменя;
г) е правилно регулирано съгласно спецификациите на производителя преди изпитването за емисии;
2. образец от типа заменяем каталитичен конвертор, на който ясно и четливо са нанесени търговското име на фирмата заявител и търговското наименование на продукта;
3. допълнителен образец от типа заменяем каталитичен конвертор, който е повреден по смисъла на § 1, т. 31 и е с нанесено ясно и четливо търговското име на фирмата заявител и търговското наименование на продукта, когато конверторът е предназначен за монтиране на ПС, оборудвано със СБД.

Чл. 31.
(1) Изпълнителният директор на ИА "АА" издава ЕО сертификат за одобряване типа на заменяем каталитичен конвертор като отделен технически възел, предназначен за монтиране на ПС от категории М1 и N1 като резервна част, когато:
1. каталитичният конвертор отговаря на техническите изисквания по тази наредба;
2. е изпълнена процедурата по глава втора, раздел IV от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Сертификатът по ал. 1 се издава по образец съгласно част 3 на приложение № 12.
(3) Ако заявителят за одобряване на типа на заменяем каталитичен конвертор докаже пред изпълнителния директор на ИА "АА", че конверторът е от тип, посочен в т. 1.10 от раздел III на приложение № 5, издаването на сертификата за одобряване на типа не зависи от проверката за съответствие с изискванията по т. 6 от приложение № 12.

Чл. 32.
(1) За всеки одобрен тип заменяем каталитичен конвертор се издава номер на одобряването при спазване на изискванията за образуване на номера съгласно приложение № 5 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Един и същ номер на одобряването на заменяем каталитичен конвектор може да покрива употребата на този тип заменяем каталитичен конвектор при различни типове ПС.

Чл. 33.
(1) За различните типове заменяеми каталитичен конвертори се издават различни номера.
(2) Допуска се продажбата и монтирането на нови заменяеми каталитични конвертори от типове, които са били одобрени като отделени технически възли преди влизане в сила на наредбата и са предназначени за монтиране като резервни части на ПС в движение.

Чл. 34. Процедурата по чл. 31 не се прилага към заменяемите каталитични конвертори, предназначени за монтиране върху ПС от категории M1 и N1 и оборудвани със система СБД.

Чл. 35.
(1) (Изм., ДВ, бр. 51 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Върху всеки заменяем каталитичен конвертор, отговарящ на одобрения тип като отделен технически възел, се поставя ЕО маркировка, която:
1. (изм., ДВ, бр. 51 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) се състои от правоъгълник, който огражда буквата "e", последвана от числото "34";
2. "базов номер за одобряване на типа", поставен в съседство с правоъгълника, отговарящ на секция 4 от номера на одобряването на типа, определен при спазване на изискванията за образуване на номера съгласно приложение № 5 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, предшестван от цифрите "03".
(2) Маркировката по ал. 1 се поставя така, че да е четлива, неизтриваема и по възможност видима и когато конверторът е монтиран на ПС.
(3) Образец на маркировката за одобряване на тип заменяем каталитичен конвертор е посочен в част 4 на приложение № 12.

Чл. 36.
(1) Производителят писмено уведомява изпълнителния директор на ИА "АА" за всички изменения на типа заменяем каталитичен конвертор.
(2) В случай на изменение на одобрен в съответствие с тази наредба тип заменяем каталитичен конвертор се прилагат разпоредбите на глава четвърта, раздел I от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 37. Мерки за осигуряване съответствието на продукцията се предприемат съгласно разпоредбите на глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 38. Проверките по чл.29, ал. 1 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета се извършват и за характеристиките по т. 2.3 от част 1 на приложение № 12.

Чл. 39.
(1) При проверки за изпълнение на изисквания по глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета могат да се извършват и изпитвания по т. 6.2 от част 1 на приложение № 12.
(2) (Изм., ДВ, бр. 51 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) В случаите по ал. 1 притежателят на ЕО сертификат за одобряване на типа може с молба към заявлението по чл. 3 да поиска от изпълнителния директор на ИА "АА" като база за сравнение да се използва заменяемият каталитичен конвертор, използван по време на изпитванията за одобряване, или друг образец, съответстващ на типа, вместо първоначално поставения каталитичен конвертор.

Чл. 40. Стойностите на емисиите, измерени с образеца, подложен на проверка, не се разрешава да надвишават с повече от 15 % средните стойности, измерени с образеца, приет за еталон.

Раздел III
Технически изисквания към заменяем каталитичен конвертор

Чл. 41.
(1) Заменяемият каталитичен конвертор се проектира, изработва и монтира така, че ПС да отговаря на изискванията по наредбата.
(2) Производителят предвижда ефективно ограничаване на емисиите на замърсители в продължение на периода на експлоатация на ПС при нормални условия на експлоатация.

Чл. 42. Техническите изисквания по отношение на емисиите, както и по отношение на шума и противоналягането при изхвърляне на отработили газове са посочени в приложение № 12.

Глава пета
ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ И ИЗПИТВАНИЯ

Раздел I
Общи условия

Чл. 43.
(1) Компонентите, които могат да причинят нерегламентирано изпускане на газове от изходната тръба на последния шумозаглушител и емисии от изпаряване, се проектират, изработват и сглобяват така, че при нормално използване ПС да отговаря на изискванията на наредбата.
(2) В случаите по ал. 1 се вземат предвид вибрациите, на които може да бъде подложено ПС.

Чл. 44.
(1) При изработването на ПС или система производителят предприема технически мерки за:
1. ефективно ограничаване на емисиите от изпаряване и тези от изходната тръба на последния шумозаглушител при нормални условия на употреба;
2. гарантиране сигурността на гъвкавите тръбопроводи и техните съединения и връзки, използвани от системата за намаляване на емисиите, чрез конструкция в съответствие с оригиналната.
(2) Приема се, че изискванията по ал. 1 са изпълнени по отношение на емисиите от изпаряване, ако са изпълнени изискванията по т. 1.3.1.4 и т. 3 на приложение № 1.
(3) Приема се, че изискванията по ал. 1 са изпълнени по отношение на емисиите в отработилите газове от изходната тръба на последния шумозаглушител, ако са изпълнени изискванията по т. 1.3.4 и т. 3 на приложение № 1.
(4) Използването на задържащо устройство е забранено.
(5) Техническите изисквания и методите за изпитване в случаите по чл. 1 са посочени в приложение № 1.
(6) Техническите характеристики на горивата, използвани за изпитване на ПС, са посочени в приложения № 13 и 13а.

Чл. 45.
(1) Гърловината на резервоара за гориво на ПС с двигатели с принудително запалване се проектира така, че да не позволява пълненето от накрайник на бензинова колонка с външен диаметър, равен или по-голям от 23,6 mm.
(2) Разпоредбата по ал. 1 не се прилага за ПС, което е:
1. проектирано и изработено така, че нито едно устройство за намаляване на емисиите от газообразни замърсители не се влияе неблагоприятно от оловосъдържащ бензин;
2. маркирано четливо и незаличимо със символа за безоловен бензин съгласно БДС ISO 2575:2006 на място, видимо от лицето, зареждащо резервоара за гориво.
(3) В случаите по ал. 2, т. 2 се допуска наличието и на допълнителни маркировки.

Чл. 46.
(1) Производителят предвижда мерки за предотвратяване на излишък от емисии от изпаряване и разливане на горива при липса на капачка на отвора за гориво.
(2) Мерките по ал. 1 се постигат чрез:
1. поставяне на неотделяема капачка на отвора за гориво или на капачка с автоматично отваряне и затваряне;
2. използване на нови технологии, които водят до предпазване от излишък на емисии от изпаряване, при липса на капачка на отвора за гориво или други технологии, които имат същия ефект;
3. прилагане на други технологии, които имат същия ефект - използване на привързани или захванати с верига капачки, или заключващи се с контактния ключ на ПС, като контактният ключ се сваля от капачката само в заключено състояние.

Раздел II
Технически изисквания за електронни системи за сигурност

Чл. 47.
(1) Всяко ПС, което е оборудвано с компютър за контрол на емисиите, има функции, които възпрепятстват измененията на контрола.
(2) Изискването по ал. 1 не се прилага, когато производителят е заложил промяна на функциите на компютъра за контрол на емисиите.
(3) Производителят може да извършва промени по ал. 2 само когато:
1. промените са необходими за диагностика, поддръжка, проверка, ремонт на ПС или за изпълнение на изисквания на изменени норми;
2. всички препрограмируеми кодове или експлоатационни параметри са защитени срещу некомпетентна намеса или предлагат ниво на защита не по-ниско от посоченото в стандарт БДС ISO 15031-7:2005 (SАE J2186 от октомври 1996 г.);
3. обменът на данните относно сигурността е осъществен с използване на протоколите и конектора за достъп до диагностичните данни по т. 6.5 на част 2 от приложение № 3;
4. всички сменяеми чипове (интегрални схеми) с памет са плътно захванати и запечатани в корпус или защитени чрез алгоритми и не могат да се сменят без специални инструменти и процедури.
(4) Не се допуска експлоатационните параметри на двигател с компютърни кодове да се сменят без използването на специализирани инструменти и процедури.

Чл. 48. При механични горивонагнетателни помпи, монтирани на двигатели със запалване чрез сгъстяване, производителят предприема подходящи мерки за защита от неупълномощена намеса в регулировката за ограничаване на подаването на гориво, докато ПС е в експлоатация.

Чл. 49.
(1) Всеки производител с молба към заявлението по чл. 3 може да поиска от изпълнителния директор на ИА "АА" да бъде освободен от изпълнението на определено изискване по чл. 47 и 48 за ПС, когато те нямат предвидена защита.
(2) При освобождаване от изпълнението на изискванията по ал. 1 изпълнителният директор на ИА "АА" взема предвид:
1. наличните чипове за контрол на параметрите;
2. възможността за поддържане на параметрите на ПС в предписаните граници;
3. прогнозния обем от продажбите на ПС.

Чл. 50.
(1) Производителите, използващи компютри с програмируеми кодове (електрическо изтриване на паметта от тип EEPROM), предприемат мерки за възпрепятстване на всяко неупълномощено препрограмиране.
(2) За изпълнение на изискването по ал. 1 производителите използват съвременни технологии за защита срещу промяна и изменение на функции и за защита срещу препрограмиране, при което достъпът се осигурява от външен компютър, осигурен от производителя.
(3) Методите за постигане на адекватно ниво на защита срещу намеса се одобряват от изпълнителния директор на ИА "АА".

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Превозно средство" е всяко моторно превозно средство, предназначено за движение по пътищата, със или без каросерия, притежаващо най-малко четири колела и максимална конструктивна скорост не по-малка от 25 km/h, с изключение на ПС, движещи се по релси, трактори за селското и горското стопанство, както и всяка друга самоходна машина и ПС от категория М1 с технически допустима маса в натоварено състояние не по-голяма или равна на 3,5 t.
2. "Тип превозно средство по отношение на емисиите в отработилите газове от изходната тръба на последния шумозаглушител" означава категорията на ПС, които не се различават съществено по отношение на:
а) еквивалентната инерционна маса, определена по отношение на референтната маса, съгласно т. 5.1 от приложение № 4;
б) характеристиките на двигателя и ПС, определени в приложение № 2.
3. "Референтна (контролна) маса" е масата на ПС в готовност за движение, намалена с масата на водача 75 kg и увеличена с 100 kg.
4. "Маса на пътното превозно средство в готовност за движение" е масата, определена в т. 2.6 от приложение № 2 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
5. "Максимална маса" е масата, определена в т. 2.8 от приложение № 2 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови МПС и техните ремаркета.
6. "Газови замърсители" са емисиите в отработилите газове на въглероден оксид, оксиди на азота, изразени чрез еквивалентен азотен диоксид (NO2) и въглеводороди в следните отношения:
- C1 H1,85 за бензин;
- C1 H1,86 за дизел;
- C1 H2,525 за LPG;
- CH4 за NG.
7. "Частици (фини прахови частици)" са компонентите в отработилите газове, които се отделят от разредените отработили газове, при максимална температура от 52 °С (325 К) чрез филтрите, посочени в приложение № 4.
8. "Емисии в отработилите газове от изходната тръба на последния шумозаглушител" са:
а) емисиите на газови замърсители за двигатели с принудително запалване;
б) емисиите газове и частици за двигатели със запалване чрез сгъстяване.
9. "Емисии от изпаряване" са загубите на въглеводороди от изпарения в горивната система на ПС, различни от емисиите в изходната тръба на последния шумозаглушител.
10. "Загуби от изпарение (дишане) от резервоара" са емисиите на въглеводороди, предизвикани от температурни промени на резервоара за гориво, като се приема съотношение С1 Н2,33.
11. "Загуби от изключване на двигателя в загрято състояние" са емисиите на въглеводороди в горивната система на спряло ПС след период на движение, като се приема съотношение С1 Н2,20.
12. "Картер на двигателя" са пространствата, вътрешните или външните на двигателя, които са свързани с маслената вана посредством вътрешни или външни тръбопроводи, през които да излизат газовете и парите.
13. "Устройство за стартиране на студен двигател" е устройството, което временно обогатява горивовъздушната смес на двигателя и подпомага стартирането му.
14. "Помощно устройство за стартиране" е устройство, което подпомага стартирането на двигателя без обогатяване на горивовъздушната смес, като подгряващи свещи, изменения в момента на впръскане и т.н.
15. "Обем на двигателя" е:
а) за двигатели с възвратно постъпателно движение на буталата - номиналният обем между горните и долните мъртви положения на буталата;
б) за роторно-бутални двигатели (тип Ванкел) - удвоеният номинален ходов обем на горивната камера на едно бутало.
16. "Устройство за намаляване (контрол) на замърсяването" са тези компоненти от ПС, които управляват и/или ограничават емисиите от изходната тръба на последния шумозаглушител и от изпарения.
17. "Система за бордова диагностика (СБД)" е разположена на ПС диагностична система за контрол на емисиите, която има способност да идентифицира възможните неизправности чрез кодове за неизправности, съхранени в паметта на компютър.
18. "Правилно поддържано и използвано" означава, че за да се подложи едно ПС на изпитване, то трябва да отговаря на критериите за приемането му като ПС, избрано за изпитване, посочени в т. 2 на част 4 от приложение № 1.
19. "Измервателно-коригиращо устройство" е което и да е устройство от ПС, реагиращо на температурата, скоростта на ПС, честотата на въртене на двигателя, предавката от предавателната кутия, разреждането в колектора или друг параметър, целящ да активира, модулира, забави или деактивира действието на която и да е част на системата за намаляване (контрол) на емисиите, който намалява нейната ефективност при условия, които могат да се очакват при нормална работа и използване на ПС. Такова устройство не се счита за измервателно-коригиращо устройство, когато:
а) нуждата от устройството е оправдана от гледна точка на защитата на двигателя срещу повреда или инцидент и за безопасната работа на ПС;
б) устройството не функционира извън изискванията за стартиране на двигателя;
в) посочените условия са реално включени в процедури за изпитване от тип I или тип II.
20. "Изисквания на двигателя към горивото" е типът гориво, което се използва за даден двигател:
а) бензин;
б) LPG;
в) NG;
г) бензин и LPG;
д) бензин и NG;
е) дизелово гориво.
21. "Фамилия превозни средства" означава група от типове ПС, които се идентифицират чрез базово ПС за целите на приложение № 11.
22. (Изм., ДВ, бр. 99 от 2006 г.) "Производител" е физическо или юридическо лице, което осъществява производството на ПС, система, компонент или отделен технически възел, отговаря за всички етапи в процеса на одобряване типа и осигурява съответствието на произведените ПС, система, компонент или отделен технически възел с одобрения тип. Производителят може да не е пряко свързан с всички етапи на производство на ПС, система, компонент или отделен технически възел, които са предмет на одобряване на типа. Производителят може да упълномощи писмено свой представител - лице, установено в ЕС, да действа от негово име за изпълнение на задълженията, свързани с изискванията по тази наредба.
23. "Превозно средство, работещо с LPG или с NG" е превозно средство, оборудвано със специално устройство, позволяващо използването на LPG или на NG в задвижващата система. Превозните средства, работещи с LPG или с NG, могат да са конструирани и произведени като едногоривни или двугоривни превозни средства.
24. "Едногоривно превозно средство" е превозно средство, предимно конструирано да работи постоянно с LPG или с NG, но което може също да има захранване с бензин, използвано само при спешни случаи или за пускане на двигателя и чийто резервоар за бензин е с максимална вместимост 15 l;
25. "Двугоривно превозно средство" е превозно средство, което може да работи както с LPG или NG, така и с бензин.
26. "Изпитване на автомобили в експлоатация" означава изпитване и оценка на съответствието съгласно т. 3.1.7 от приложение № 1.
27. "Първоначално поставен каталитичен конвертор" е каталитичен конвертор или съвкупност от каталитични конвертори, предоставени за одобряване на типа и посочени в приложение № 5, раздел III, т. 1.10.
28. "Заменяем каталитичен конвертор" е каталитичен конвертор или съвкупност от каталитични конвертори, предназначен да замени първоначално поставения каталитичен конвертор на одобрено в съответствие с наредбата ПС, който може да бъде одобряван като отделен технически възел съгласно изискванията на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
29. (Изм., ДВ, бр. 51 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) "Оригинален заменяем каталитичен конвертор" е каталитичен конвертор или съвкупност от каталитични конвертори, посочени в приложение № 5, раздел III, т. 1.10, но предлагащ се на пазара като отделен технически възел от лицето, притежаващо ЕО сертификата за одобряване на типа.
30. "Одобряване на заменяем каталитичен конвертор" е одобряване на каталитичен конвертор, предназначен за монтиране като резервна част на един или няколко отделни типа ПС за ограничаване на замърсяващите емисии, нивото на шум и въздействието върху характеристиките на ПС.
31. "Повреден заменяем каталитичен конвертор" е каталитичен конвертор, остарял или изкуствено повреден до такава степен, че да отговяря на изискванията по част 2 от приложение № 3.
32. "Базово превозно средство" е ПС, избрано за доказване на възможност за саморегулиране на горивната система, с което са свързани представителите на определена фамилия. Една фамилия ПС може да има повече от едно базово ПС.

§ 1а. (Нов, ДВ, бр. 77 от 2007 г.) Наредбата въвежда изисквания на Директива 2006/96/ЕО.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2.
(1) (Предишен текст на § 2, ДВ, бр. 99 от 2006 г.) От 1 януари 2006 г. сертификатите за съответствие, придружаващи нови МПС от категория М с технически допустима максимална маса (ТДММ) до 2,5 t и от категория N1 клас I, които не отговарят на изискванията на наредбата, се считат невалидни за целите на регистрацията и пускането им на пазара.
(2) (Нова, ДВ, бр. 99 от 2006 г.) За изпитване тип I се прилагат граничните стойности, посочени в ред В на таблицата по т. 1.3.1.4, приложение № 1, част 1, без граничните стойности по ред А и по-високи гранични стойности, неописани в наредбата.
(3) (Нова, ДВ, бр. 99 от 2006 г.) Алинея 2 не се прилага:
1. за фамилия от типове превозни средства, произведени в малка серия, чийто брой регистрирани, пуснати в движение или пуснати на пазара за една година, не надвишава броя, посочен в приложение № 6, част А на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета;
2. до 31 декември 2006 г. за максимален брой комплектовани и напълно комплектовани превозни средства, определен на основание общия брой регистрирани, пуснати в движение или пуснати на пазара през 2005 г.:
а) 10% от категория М1 с технически допустима максимална маса до 2,5 t;
б) 30% от останалите категории по § 2, ал. 1.

§ 3.
(1) (Предишен текст на § 3, ДВ, бр. 99 от 2006 г.) От 1 януари 2007 г. сертификатите за съответствие, придружаващи нови МПС от категория М с ТДММ над 2,5 t и от категория N1 клас II и III, които не отговарят на изискванията по наредбата, се считат невалидни за целите на регистрацията и пускането им на пазара.
(2) (Нова, ДВ, бр. 99 от 2006 г.) За изпитване тип I се прилагат граничните стойности, посочени в ред В на таблицата по т. 1.3.1.4, приложение № 1, част 1, без граничните стойности по ред А и по-високи гранични стойности, неописани в наредбата.

§ 4. (Доп., ДВ, бр. 99 от 2006 г.) Разпоредбите по § 2 и 3 не се прилагат за нови МПС от посочените в тях категории със сертификати за съответствие, одобрени при условията и по реда на чл.17, ал. 1, т. 1 или 2 и пуснати на пазара по чл.52 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (обн., ДВ, бр. 59 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 46 от 2006 г.) или от компетентен орган на държава - членка на ЕС.

§ 5. (Изм., ДВ, бр. 51 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз, бр. 99 от 2006 г.) Когато се установи, че нови МПС не отговарят на изискванията по § 2 и 3, въпреки наличието на ЕО сертификат за съответствие, ИА "АА" предприема мерки съгласно раздел III от глава четвърта на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета и предлага на съответните компетентни органи да не регистрират тези МПС.

§ 6. Производителите на нови заменяеми каталитични конвертори, типово одобрени преди влизане в сила на наредбата и пуснати на пазара, предоставят информацията по т. 7 от част 1 на приложение № 12 под формата на брошура, придружаваща конверторите, или върху опаковката, с която се продават, или в каталога на продуктите, разпространяван в търговските обекти.

§ 7. (Изм., ДВ, бр. 99 от 2006 г.) Разпоредбите по т. 3 от част 1 на приложение № 1, отнасящи се до съответствието на ПС в движение, се прилагат за всички ПС, които са били типово одобрени след 1 януари 2000 г.

§ 8. Навсякъде в наредбата и приложенията към нея думата "сертификат" се заменя с "ЕО сертификат", думата "маркировка" се заменя с "ЕО маркировка" и знакът "bg" се заменя с "e" от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз.

§ 9. Разпоредбите по т. 3.1.7.4 от част 1 на приложение № 1, т. 4.7 и т. 5.1 от част 1 на приложение № 3 влизат в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз.

§ 10. Наредбата отменя Наредба № 73 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение замърсяването на въздуха от емисии от двигателите (ДВ, бр. 22 от 2004 г.).

§ 11. Наредбата се издава на основание чл.138, ал. 4 от Закона за движението по пътищата и въвежда разпоредбите на Директива 70/220/ЕЕС, последно изменена с Директива 2003/76/ЕС.

Приложение № 1
към чл. 1, ал. 2 (pdf)
(Изм., ДВ, бр. 51 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

Приложение № 2
към чл. 3, ал. 3 (pdf)
(Изм., ДВ, бр. 51 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

Приложение № 3
към чл. 3, ал. 4, т. 1
(pdf)
(Изм., ДВ, бр. 51 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

Приложение № 4
към чл. 3, ал. 4, т. 1 (pdf)

Приложение № 5
към чл. 6, ал. 2
(pdf)
(Изм., ДВ, бр. 51 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

Приложение № 6
към чл. 16, т. 2 (pdf)

Приложение № 7
към чл. 16, т. 3 (pdf)

Приложение № 8
към чл. 16, т. 4 (pdf)

Приложение № 9
към чл. 16, т. 5 (pdf)

Приложение № 10
към чл. 16, т. 6 към (pdf)

Приложение № 11
към чл. 27, ал. 3 (pdf)

Приложение № 12
към чл. 29, ал. 2
(pdf)
(Изм. и доп., ДВ, бр. 77 от 2007 г.)

Раздел I
ЕО сертификат за одобряване типа на заменяем каталитичен конвертор
(Предишен текст на Приложение № 12 към чл. 29, ал. 2, ДВ, бр. 77 от 2007 г.)

Част 1
Изисквания към заменяем каталитичен конвертор

1. Област на приложение
Приложението се прилага при одобряване на типа на каталитични конвертори като отделни технически възли по смисъла на § 1, т. 13 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, предназначени за монтиране като резервни части на ПС от категории M1 и N1.
2. Определения
За целите на това приложение:
2.1. "Първоначално поставен каталитичен конвертор" е съгласно § 1, т. 27.
2.2. "Заменяем каталитичен конвертор" е съгласно § 1, т. 28.
2.3. "Оригинален заменяем каталитичен конвертор" е съгласно § 1, т. 29.
2.4. "Тип каталитичен конвертор" е група конвертори, които не се различават по следните основни характеристики:
2.4.1. брой напластени субстрати, структура и материал;
2.4.2. тип каталитична дейност (окисляване и др.);
2.4.3. обем, съотношение между челната/предната зона и дължината на субстрата;
2.4.4. материали, използвани за катализа;
2.4.5. съотношение на материалите, използвани за катализа;
2.4.6. плътност на клетката;
2.4.7. размери и форма;
2.4.8. термична защита.
2.5. "Тип ПС" е съгласно § 1, т. 2.
2.6. "Одобряване на заменяем каталитичен конвертор" е съгласно § 1, т. 30.
2.7. "Повреден заменяем конвертор" е определен в § 1, т. 31. За целите на демонстрационния тест на ПС с двигатели с принудително запалване, когато стойността на измерените съгласно т. 6.2.1 въглеводороди (HC) е по-висока от стойността, измерена по време на типовото одобрение на ПС, разликата да се добави към граничната стойност, посочена в т. 3.3.2 от приложение № 3, към които се прилагат допустимите превишения съгласно т. 1 от част 2 на приложение № 3.
6*. Изисквания
6.1. Общи изисквания
6.1.1. Заменяемият каталитичен конвертор се проектира, изработва и монтира така, че ПС да отговаря на изискванията на наредбата, на които е отговаряло първоначално, и така, че емисиите на замърсителите да са ефективно ограничени в продължение на целия период на експлоатация на ПС при нормални условия на експлоатация.
6.1.2. Заменяемият каталитичен конвертор се монтира точно на мястото на първоначално поставения конвертор, като положението на изпускателната линия на кислородната (ламбда) сонда (и) и други сензори, ако се използват, да не се променя.
6.1.3. Ако първоначално поставеният конвертор е с термична защита, то и заменяемият конвертор да е с равностойна защита.
6.1.4. Заменяемият конвертор се проектира, изработва и монтира така, че да бъде устойчив на корозията и окислителните процеси, на които е изложен, като се имат предвид условията на експлоатация на ПС.
6.2. Изисквания относно емисиите
Превозно средство, оборудвано със заменяем конвертор от тип, за който се иска одобряване, се подлага на изпитване тип I при условията, посочени в приложение № 4, с цел сравнение на характеристиките на конвертора с тези на първоначално поставения конвертор, съгласно процедурата, описана по-долу.
6.2.1. Определяне базата за сравнение
Превозното средство се оборудва с нов първоначално поставен каталитичен конвертор, който трябва да функционира в продължение на 12 извънградски цикъла (изпитване тип I по т. 3 (част 2) от част 2 на приложение № 4).
След привеждане в работен температурен режим ПС се оставя в помещение, чиято температура е относително постоянна, между 293 и 303 K (20 и 30° C). Изравняването на температурата на ПС с тази на околната среда се извършва в продължение на най-малко шест часа, докато температурата на маслото на двигателя и на охлаждащата течност се изравнят с допустимо отклонение не по-голямо от ± 2 К от температурата на помещението. След това се провеждат три изпитвания от тип I.
6.2.2. Изпитване за емисии от отработили газове със заменяем каталитичен конвертор
Първоначално поставеният конвертор на ПС се отстранява и се поставя заменяем конвертор, който да функционира в продължение на 12 извънградски цикъла (изпитване тип I по т. 3 (част 2) от част 2 на приложение № 4).
След привеждане до условията на изпитването ПС се оставя в помещение, чиято температура е относително постоянна, между 293 и 303 K (20 и 30° C). Изравняването на температурата на ПС с околната температура се извършва в продължение на най-малко шест часа, докато температурата на маслото на двигателя и на охлаждащата течност се изравнят с допустимо отклонение ± 2 К от температурата на помещението. След това се провеждат три изпитвания от тип I.
6.2.3. Оценка на замърсителите в емисиите от ПС, оборудвано със заменяем каталитичен конвертор
Превозно средство, оборудвано с първоначално поставен конвертор, да съответства на допустимите гранични стойности, посочени в процедурата за одобряване типа на ПС, включително, ако е приложимо, на коефициентите на влошаване, които се прилагат по време на тази процедура.
Изискванията относно емисиите на ПС, оборудвани със заменяем конвертор, се считат за изпълнени, когато резултатите за всеки замърсител (CO, HC, NOx и частици) отговарят на следните условия:
M Ј 0,85 S + 0,4 G
M Ј G,
където:
М е средната стойност на емисиите от един замърсител или сумата от два замърсителя(1), получена като резултат от три изпитвания тип I със заменяем конвертор;
S - средната стойност на емисиите от един замърсител или сумата от два замърсителя (В зависимост от граничните стойности, определени в т. 1.3.1.4 от приложение № 1, и в зависимост от годината на одобряване на типа в съответствие с Директива 70/220/ЕИО.), получена като резултат от три изпитвания тип I с първоначално поставения конвертор;
G - граничната стойност на емисиите от един замърсител или сумата от два замърсителя (В зависимост от граничните стойности, определени в т. 1.3.1.4 от приложение № 1, и в зависимост от годината на одобряване на типа в съответствие с Директива 70/220/ЕИО.), съответстваща на тази за одобрения тип ПС, разделена, ако е приложимо, на коефициентите на влошаване, определени съгласно т. 6.4.
Когато е подадено заявление за одобряване за различни типове ПС от един и същ производител, и при условие, че тези различни типове ПС са оборудвани с еднакъв тип първоначално поставен конвертор, изпитване от тип I се извършва на ограничен брой ПС, но не по-малко от две, избрани със съгласието на ИА "АА".
6.3. Изисквания относно шума и противоналягането при изпускането на отработили газове
Заменяемият конвертор да отговаря на техническите изисквания в Наредба № 61 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на допустимото ниво на шум и за одобряване типа на изпускателната уредба (ДВ, бр. 87 от 2003 г.).
6.4. Изисквания относно дълготрайността
Заменяемият конвертор да отговаря на техническите изисквания по т. 1.3.6 на приложение № 1, т. е. на изпитване тип V или на коефициентите на влошаване от следната таблица, които се прилагат към резултатите от изпитванията тип I.    
(1) Приложимо единствено за ПС, типово одобрени съгласно Директива 70/220/ЕИО, изменена с Директива 98/69/ЕО, или последваща директива за изменение.       
(2) Приложимо единствено за ПС с двигател с принудително запалване, типово одобрени в съответствие с Директива 70/220/ЕИО, изменена с Директива 96/69/ЕО, или друга предшестваща директива.       
6.5. Изисквания към съвместимостта със СБД (приложимо единствено за заменяемите конвертори, предназначени за монтиране на ПС, оборудвани със СБД)
Съвместимостта със СБД се доказва само когато първоначално поставеният конвертор е бил контролиран от тази система в оригиналната конфигурация.
6.5.1. Съвместимостта на заменяем каталитичен конвертор със СБД се доказва чрез процедурите, посочени в приложение № 3, част 2.
6.5.2. Разпоредбите от приложение № 3, част 2, приложими за други компоненти, различни от каталитичен конвертор, не се прилагат.
6.5.3. Допуска се производителите на резервни части да използват същата подготвителна и изпитвателна процедура, която е използвана за оригиналното типово одобрение.
В този случай изпълнителният директор на ИА "АА" предоставя на недискриминационна основа по искане на всеки заинтересован производител на компоненти раздел 4 от ЕО сертификата за типово одобрение (приложение № 5). Посочват се типът и броят на подготвителните цикли, използвани за първоначалното одобряване типа на ПС, както и описание на демонстрационния цикъл на СБД, използван за първоначалното одобрение на типа ПС по отношение на контролирания компонент от СБД.
6.5.4. За да се провери дали всички останали компоненти, контролирани от СБД, са правилно инсталирани и работят нормално, СБД да не показва неизправности и да не регистрира код за грешка преди инсталирането на заменяемия каталитичен конвертор. За тази цел може да се направи оценка на състоянието на СБД след изпитванията по т. 6.2.1.
6.5.5. Индикаторът за неизправности (виж т. 2.5 от приложение № 3) не се изключва по време на работата на ПС по т. 6.2.2.
7. Документация
7.1. Всеки заменяем каталитичен конвертор се придружава от следната информация:
7.1.1. наименование или марка на производителя на конвертора;
7.1.2. превозните средства (и годината на тяхното производство), за които заменяемият каталитичен конвертор е типово одобрен, както и, където е приложимо, информация, че заменяемият конвертор може да бъде монтиран върху ПС, оборудвано със СБД;
7.1.3. инструкции за монтаж, ако е необходимо.
7.2. Информацията по т. 7.1 се предоставя под формата на брошура, придружаваща заменяемия конвертор, или върху опаковката, с която се продава заменяемият конвертор, или с всяко друго подходящо средство.
Информацията по т. 7.1 се посочва в каталога на продуктите, разпространяван в търговските обекти от производителя на заменяемия конвертор.
8. Изменения на типа
При изменения на одобрен тип заменяем каталитичен конвертор се прилага глава четвърта, раздел I от Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
9. Съответствие на продукцията
За осигуряване на съответствието на продукцията с одобрен тип се прилагат мерките по глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
9.2. Специални разпоредби
9.2.1. Проверките по чл. 29 от Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета се прилагат и по отношение на характеристиките на типа каталитичен конвертор по т. 2.4.
9.2.2. В съответствие с чл. 35 от Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета изпълнителният директор на ИА "АА" може да извърши проверка или изпитване по т. 6.2. В този случай се допуска притежателят на типовото одобрение да поиска като база за сравнение да се вземе не първоначално поставеният конвертор, а заменяем конвертор, използван при изпитванията за типово одобрение (или друг образец, чието съответствие с типово одобрения тип е удостоверено). Измерените стойности на емисиите с подложения на проверка образец не могат да надвишават с повече от 15 % средните стойности, измерени с приетия за еталон образец.

Част 2
Списък с данни № .....
относно одобряване на типа заменяем каталитичен конвертор

0.* Обща информация
0.1. Марка (търговско наименование на производителя): ...
0.2. Тип: ...
0.5. Име и адрес на производителя: ...
0.7. В случай на компонент или отделен технически възел - местоположение и начин на полагане на ЕО маркировка за типово одобрение: ...
0.8. Адрес(-и) на монтажния завод или заводи: ...
1. Описание на устройството
1.1. Марка и тип на заменяемия каталитичен конвертор: ...
1.2. Чертеж на заменяем каталитичен конвертор, показващ в частност всички характеристики на оригиналния заменяем каталитичен конвертор: ...
1.3. Описание на типа или типовете ПС, за които е предназначен заменяемият конвертор
1.3.1. Номер(-а) и/или символ(-и), характеризиращи типа или типовете двигател и ПС:
1.3.2. Предвидено ли е заменяемият каталитичен конвертор да е съвместим с изискванията на СБД (да/не) (1):
1.4. Описание и чертежи, показващи разположението на заменяемия каталитичен конвертор спрямо изпускателния колектор(-и) на двигателя: ...
Част 3
 

Образец       
максимален формат: А4 (210 x 297 mm)       
      
ЕО СЕРТИФИКАТ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ТИПА       

     
 

    Печат на       
    ИА "АА"       

         
Информация, отнасяща се до:
- одобряване на типа(1)
- изменение на одобряването на типа(1)
- отнемане на одобряването на типа(1)
- отказ за одобряване на типа(1),
за типа на ПС /компонент/ отделен технически възел(1) в съответствие с Наредба № 73 от 2006 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на замърсяването на въздуха от емисии от двигателите.
Номер на одобряването на типа: ................
Основание за разширението: ......................

Раздел I
0.1.* Марка (търговско наименоване на производителя): ...
0.2. Тип: ...
0.3. Начин за идентифициране на типа, ако е означен върху ПС /компонента/ обособения технически възел (2): ...
0.3.1. Местоположение на тази маркировка: ...
0.4. Категория на превозното средство (3): ...
0.5. Име и адрес на производителя: ...
0.7. В случай на компоненти или на обособени технически възли - местоположение и начин на полагане на ЕО маркировка за типово одобрение: ...
0.8. Адрес(-и) на монтажния завод (-и): ..

Раздел II
1. Допълнителни сведения (където е приложимо): виж раздел III
2. Техническа служба, която извършва изпитванията: ...
3. Дата на съставяне на протокола от изпитванията: ...
4. Номер на протокола от изпитването: ...
5. Забележки (ако има): виж раздел III
6. Място: ...
7. Дата: ...
8. Подпис: ...
9. Прилага се индексът на техническото досие, депозирано при одобряващия орган, който може да се получи при поискване.

Раздел III
Допълнение към ЕО сертификат за одобряване на типа № ....... заменяем каталитичен конвертор като отделен технически възел в съответствие с Наредба № 73 от 2006 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на замърсяването на въздуха от емисии от двигателите.
1. Допълнителна информация:....
1.1. Марка и тип на заменяемия каталитичен конвертор: ...
1.2. Тип(-ове) ПС, за които съответният тип заменяем каталитичен конвертор е подходящ като резервна част: ...
1.3. Тип (-ове) ПС, върху който е изпитан заменяемият каталитичен конвертор: ...
1.3.1. Показана ли е съвместимост на заменяемия каталитичен конвертор с изискванията на СБД (да/не) (1):
5. Забележки: ...
Част 4
ЕО маркировка за одобряване на типа
 
ЕО маркировка за одобряване на типа на заменяем каталитичен конвертор показва, че е типово одобрен в Република България (e34) в съответствие с наредбата. Първите две цифри на номера на типовото одобрение (03) се отнасят за поредния номер, даден на последните изменения и допълнения на Директива 70/220/ЕИО. Следващите четири цифри (1234) са цифрите, дадени на типа заменяем каталитичен конвертор от ИА "АА", за да се образува номерът на базовото типово одобрение.
____________________
(*) Номерацията отговаря на Директивите на Европейския съюз
(1) Ненужното се зачерква.
(2) Ако начинът на идентифициране на типа съдържа знаци, които не са от значение за описанието на превозното средство, на компонента или на обособения технически възел, посочени в настоящото удостоверение, тези знаци се представят в документа със символа "?" (например, АВС??123??).
(3) Класифицирано, съгласно определенията, посочени в Закона за движението по пътищата и част А на Приложение № 1 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Раздел II
Отличителни номера на държавите - членки на ЕС
(Нов, ДВ, бр. 77 от 2007 г.)

ЕО сертификати за одобряване на типа запазват действието си на територията на Република България, когато имат нанесен отличителен номер на някоя от посочените държави членки:

1 за Германия;
2 за Франция;
3 за Италия;
4 за Холандия;
5 за Швеция;
6 за Белгия;
7 за Унгария;
8 за Чехия;
9 за Испания;
11 за Великобритания;
12 за Австрия;
13 за Люксембург;
17 за Финландия;
18 за Дания;
19 за Румъния;
20 за Полша;
21 за Португалия;
23 за Гърция;
24 за Ирландия;
26 за Словения;
27 за Словакия;
29 за Естония;
32 за Латвия;
36 за Литва;
49 за Кипър;
50 за Малта.

Приложение № 13
към чл. 44, ал. 6 (pdf)

Приложение № 13a
към чл. 44 ал. 6 (pdf)

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив