Наредба № 73 от 7 октомври 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение замърсяването на въздуха от емисии от двигателите (Отм. ДВ бр. 51/2006)

МТС

Държавен вестник брой: 51

Година: 2006

Орган на издаване: МТС

Дата на обнародване: 25.06.2006

Глава първа
ОБЩА РАЗПОРЕДБА

Чл. 1.
(1) С тази наредба се определят:
1. условията и редът за одобряване типа на нови моторни превозни средства (ПС) по отношение на:
а) емисиите от изходната тръба на последния шумозаглушител при нормална и ниска температура на околната среда, изпарителните емисии, емисиите карбураторни газове, износоустойчивостта на устройствата за регулиране на замърсяването и системите за бордова диагностика (OBD) - за случаите на двигатели с принудително запалване;
б) емисиите от изходната тръба на последния шумозаглушител, износоустойчивостта на устройствата за регулиране на замърсяването и системите за бордова диагностика от категория М1 и N1 - за случаите на двигатели със запалване чрез сгъстяване (компресия);
2. одобряване типа на ПС с двигател, който работи с втечнен нефтен газ (LPG) или природен газ (NG), по отношение на емисиите;
3. одобряване типа на заменяем конвертор (катализатор) като отделен технически възел, предназначен за монтиране на превозни средства от категории М1 и N1 като резервна част;
4. техническите изисквания към ПС, системи, компоненти и отделни технически възли по отношение на замърсяване на въздуха с емисии газове от двигателите им и методите за изпитване за съответствие с техническите изисквания.
(2) По реда на тази наредба може да се одобри изменение на одобрен тип за ПС от категории М1 и N1, с двигатели със запалване чрез сгъстяване, за ПС от категории М2 и N2, ако имат референтна маса до 2840 kg и отговарят на изискванията по т. 6 на част 1 от приложение № 1.
(3) Тази наредба не се прилага за ПС от категории N1, за които е издаден сертификат за одобряване на типа съгласно Наредба № 78 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства, работещи с двигатели със запалване чрез сгъстяване по отношение на емисиите замърсяващи газове и частици и на нови моторни превозни средства, работещи с двигатели с принудително запалване, използващи гориво "природен газ" или "втечнен нефтен газ", по отношение на емисии замърсяващи газове.

Глава втора
ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЕМИСИИ ОТ ИЗХОДНАТА ТРЪБА НА ПОСЛЕДНИЯ ШУМОЗАГЛУШИТЕЛ, ИЗПАРИТЕЛНИ ЕМИСИИ, ЕМИСИИ КАРБУРАТОРНИ ГАЗОВЕ, ИЗНОСОУСТОЙЧИВОСТ НА УСТРОЙСТВАТА ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ЗАМЪРСЯВАНЕТО И СИСТЕМИТЕ ЗА БОРДОВА ДИАГНОСТИКА (OBD)

Раздел I
Заявление за одобряване на типа

Чл. 2. Одобряване типа на ПС по отношение на емисиите от изходната тръба на последния шумозаглушител, изпарителните емисии, емисиите карбураторни газове, износоустойчивостта на устройствата за регулиране на замърсяването и системите OBD се извършва по реда на глава втора, раздел II или III от Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (ДВ, бр. 59 от 2003 г.).

Чл. 3.
(1) Производителят подава заявление за одобряване типа на превозно средство по отношение на:
1. емисиите от изходната тръба на последния шумозаглушител;
2. изпарителните емисии;
3. износоустойчивостта на устройствата за регулиране на замърсяването;
4. системата OBD.
(2) Заявлението по ал. 1 се подава до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИА "АА") в съответствие с чл.3, ал. 2 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(3) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага попълнен списък с данни в 3 екземпляра по образец съгласно приложение № 2 с приложено към него съдържание.
(4) При одобряване типа на превозно средство по отношение на системата OBD към заявлението се прилага допълнителна информация по т. 3.2.12.2.8 на приложение № 2, както и:
1. декларация от производителя за процента на отказ за запалване на двигателя спрямо общия брой на запалвания, който води до емисии, превишаващи пределните стойности по т. 3.3.2 на приложение № 3, ако този процент на отказ за запалване е наличен при започване на изпитване тип I по приложение № 4, както е описано в т. 5.3.1 на приложение № 1 - при превозни средства, оборудвани с двигатели с принудително запалване;
2. декларация от производителя за процента на отказ за запалване на двигателя при превозни средства с двигатели с принудително запалване спрямо общия брой на запалванията, който може да доведе до прегряване на конверторите преди причиняването на необратима повреда;
3. подробна справка за функционалните характеристики на системата OBD, както и списък на съответните части на системата за регулиране на емисии, датчици, задвижващи механизми и компоненти, наблюдавани от OBD;
4. описание на индикатора за неизправна работа (МI), използван от системата за бордова диагностика за сигнализиране на водача за наличие на повреда в превозното средство;
5. описание на взетите мерки за предотвратяване на неоторизирани действия по отношение компютъра за контрол на емисиите;
6. копия от други одобрявания на типа със съответната информация за целите на изменение на одобряванията;
7. описания на фамилията превозни средства.
(5) Към заявлението по ал. 1 прозиводителят прилага копия от други одобрявания на типа с данни за целите на изменение на одобряванията и данни за установяване на коефициенти на влошаване на качеството.
(6) Всички схеми и чертежи, приложени към списъка с данни, се представят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, в размер А4 или в папка с размер А4. Снимките, ако има такива, показват съответните части с достатъчни и ясно различими подробности.
(7) Към списъка с данни по ал. 3 за системите, компонентите или отделните възли с електронно управление се прилага информация за неговото действие.
(8) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага документ за платена държавна такса.
(9) Когато системата OBD не отговаря на едно или повече изисквания, посочени в приложение № 3, производителят може да подаде заявление по ал. 1 и при липса на част от специфичните изисквания на приложениeто.
(10) Към заявлението по ал. 9 производителят предоставя информация за:
1. техническото изпълнение;
2. сроковете за адаптиране;
3. производствените цикли, включително въвеждането и постепенното изтегляне от производство на двигатели или на превозни средства;
4. актуализирането на софтуера;
5. предвидените мерки за осигуряване пълно съответствие на системата OBD с изискванията на наредбата.

Чл. 4. Изпълнителният директор на ИА "АА" не разглежда заявление по чл. 3, ал. 9:
1. при липса на монитор в системата за бордова диагностика;
2. когато не се спазват граничните стойности на системата за бордова диагностика.

Раздел II
Одобряване на типа

Чл. 5.
(1) Производителят предоставя ПС, представително за типа или за фамилията ПС, на техническата служба, провеждаща изпитванията за одобряване на типа.
(2) Когато техническата служба определи, че предоставеното ПС представя непълно типа или фамилията превозни средства, производителят предоставя друго ПС за извършване на изпитванията съгласно т. 3 на приложение № 3.

Чл. 6.
(1) Изпълнителният директор на ИА "АА" издава сертификат за одобряване типа на ПС по отношение на емисиите от изходната тръба на последния шумозаглушител, изпарителните емисии, емисиите карбураторни газове, износоустойчивостта на устройствата за регулиране на замърсяването и системата OBD, когато:
1. превозното средство или фамилията отговарят на техническите изисквания, предвидени в тази наредба;
2. е изпълнена процедурата по глава втора, раздел II или III от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Сертификатът по ал. 1 се издава по образец съгласно приложение № 5.

Чл. 7. Изпълнителният директор на ИА "АА" разглежда с предимство заявления в случаите по чл. 3, ал. 9 за:
1. система за бордова диагностика OBD и двигатели с принудително запалване по т. 3.3.3.1, 3.3.3.2 и 3.3.3.3 на част 1 от приложение № 3;
2. система за бордова диагностика OBD и двигатели със запалване чрез сгъстяване по т. 3.3.4.1, 3.3.4.2 и 3.3.4.3 на част 1 от приложение № 3.

Чл. 8.
(1) Изпълнителният директор на ИА "АА" не издава сертификат за одобряване на тип ПС по отношение на системата OBD, когато тя преди или по време на процедурата за одобряване на типа не отговаря на изискванията по т. 6.5 от част 2 на приложение № 3, с изключение на изискванията по т. 6.5.3.4.
(2) Изпълнителният директор на ИА "АА" може да одобри типа на ПС, когато OBD не отговаря на т. 3.2.1.1, 3.2.2.1 от част 1 на приложение № 3 и т. 6.5.3.3 от част 2 на приложение № 3, но включва нови концепции.

Чл. 9.
(1) За всеки одобрен тип ПС се издава номер на одобряването при спазване на изискванията за образуване на номера съгласно приложение № 5 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, като за секции 2 и 3 на номера се попълва съответно "70/220" и "01/100".
(2) За различните типове ПС се издават различни номера.

Чл. 10.
(1) Изпълнителният директор на ИА "АА" не може да откаже издаване на сертификат по чл. 6, ал. 1 на основания, свързани със замърсяването на въздуха с емисии от двигателите, ако са изпълнени изискванията на тази наредба.
(2) Отказът на изпълнителния директор по чл. 6, ал. 1 се мотивира писмено и подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.

Чл. 11.
(1) Производителят уведомява писмено изпълнителния директор на ИА "АА" за всички изменения на типа ПС по отношение на емисиите от изходната тръба на последния шумозаглушител, изпарителните емисии, емисиите карбураторни газове, износоустойчивостта на устройствата за регулиране на замърсяването и системите OBD.
(2) В случай на изменение на одобрения в съответствие с тази наредба тип ПС се прилагат разпоредбите на глава четвърта, раздел I от Наредба № 60 за одобряване типа на нови превозни средства и техните ремаркета и изискванията по т. 2 на част 1 от приложение № 4.

Чл. 12. Всеки производител може да поиска изпълнителният директор на ИА "АА" да одобри изменение на одобрен тип ПС, когато OBD не отговаря на т. 3.2.1.1, 3.2.2.1 от част 1 на приложение № 3 и т. 6.5.3.3 от част 2 на приложение № 3, но включва нови концепции.

Чл. 13.
(1) Мерките за осигуряване съответствието на продукцията се предприемат съгласно разпоредбите на глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета и изискванията по т. 3 на част 1 от приложение № 4.
(2) Процедурата за определяне съответствието на продукцията при изпитване тип I е съгласно част 2 и част 3 от приложение № 4.
(3) Процедурата за проверка на съответствието с одобрения тип на ПС в експлоатация е посочена в част 4 от приложение № 4.
(4) Статистическата процедура за проверка на съответствието с одобрения тип на ПС в експлоатация при изпитване тип I е посочена в част 5 от приложение № 4.

Чл. 14.
(1) Превозни средства, оборудвани с бензинови двигатели от категория M1, с изключение на тези с максимална маса, по-голяма от 2500 kg, и превозните средства от категория N1, класове I, II и III, трябва да бъдат оборудвани със система OBD за контрол на емисиите съгласно приложение № 3.
(2) Превозни средства, работещи с втечнен нефтен газ и с природен газ от категория M1, с изключение на тези с максимална маса, по-голяма от 2500 kg, и от категория N1 клас I, трябва да бъдат оборудвани със система OBD за контрол на емисиите съгласно приложение № 3.
(3) Превозни средства с двигатели със запалване чрез сгъстяване от категория M1, с изключение на тези, проектирани за повече от 6 пътника, включително мястото на водача, и на тези с максимална маса над 2500 kg, трябва да бъдат оборудвани със система OBD за контрол на емисиите съгласно приложение № 3.
(4) Превозните средства от други категории или превозните средства от категории М1 и N1, извън тези по ал. 1, 2 или 3, могат да бъдат оборудвани със система OBD. В този случай се прилагат изискванията на т. от 6.5.3 до 6.5.3.6 на част 2 от приложение № 3.

Чл. 15. При одобряване типа на ПС или фамилия по отношение на системата OBD се прилага т. 3 от част 2 на приложение № 3.

Раздел III
Технически изисквания

Чл. 16. Превозните средства с двигатели с принудително запалване се изпитват, както следва:
1. тип I - за проверка на средните стойности на емисиите от изходната тръба на последния шумозаглушител след пускане на студен двигател съгласно приложение № 1;
2. тип II - за емисии въглероден оксид при честота на въртене на празен ход съгласно приложение № 6;
3. тип III - за емисии картерни газове съгласно приложение № 7;
4. тип IV - за изпарителни емисии съгласно приложение № 8;
5. тип V - за износоустойчивост на уредите, регулиращи замърсяването, съгласно приложение № 9;
6. тип VI - за проверка на средната стойност на емисиите въглероден оксид и въглеводороди от изходната тръба на последния шумозаглушител след пускане на студен двигател и при средна стойност на ниските температури на околната среда съгласно приложение № 10;
7. изпитване на система OBD съгласно приложение № 3.

Чл. 17. Превозните средства с принудително запалване, които работят само с втечнен нефтен газ или природен газ, се изпитват, както следва:
1. тип I - за проверка на средните стойности на емисиите от изходната тръба на последния шумозаглушител след пускане на студен двигател съгласно приложение № 1;
2. тип II - за емисии въглероден оксид при честота на въртене на празен ход съгласно приложение № 6;
3. тип III - за емисии картерни газове съгласно приложение № 7;
4. тип V - за износоустойчивост на уредите, регулиращи замърсяването съгласно приложение № 9.

Чл. 18. Превозните средства с двигател със запалване чрез сгъстяване се изпитват, както следва:
1. тип I - за проверка на средните стойности на емисиите от изходната тръба на последния шумозаглушител след пускане на студен двигател съгласно приложение № 1;
2. тип V - за износоустойчивост на уредите, регулиращи замърсяването, съгласно приложение № 9;
3. при необходимост от изпитване на системата OBD съгласно приложение № 3.

Глава трета
ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО С ДВИГАТЕЛ, КОЙТО РАБОТИ С ВТЕЧНЕН НЕФТЕН ГАЗ (LPG) ИЛИ ПРИРОДЕН ГАЗ (NG) ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЕМИСИИ ОТРАБОТИЛИ ГАЗОВЕ

Раздел I
Заявление за одобряване на типа

Чл. 19. Одобряване типа на превозно средство с двигател, който работи с втечнен нефтен газ или с природен газ, по отношение на газовите емисии се извършва по реда на глава втора, раздел II или III от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 20.
(1) За одобряване типа на ПС с двигател, който работи с втечнен нефтен газ или с природен газ, по отношение на газовите емисии производителят подава заявление до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" в съответствие с чл.3, ал. 2 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага попълнен списък с данни в 3 екземпляра по образец съгласно приложение № 2, с приложено към него съдържание.
(3) Всички схеми и чертежи, приложени към списъка с данни, се предоставят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, в размер А4 или в папка с размер А4. Снимките, ако има такива, трябва да показват съответните части с достатъчни и ясно различими подробности.
(4) Към списъка с данни по ал. 2 за системите, компонентите или отделните възли с електронно управление се прилага информация за неговото действие.
(5) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага документ за платена държавна такса.

Раздел II
Одобряване на типа

Чл. 21. Производителят предоставя ПС, представително за типа или за фамилията ПС на техническата служба, провеждаща изпитванията за одобряване на типа.

Чл. 22.
(1) Изпълнителният директор на ИА "АА" издава сертификат за одобряване типа на ПС с двигател, който работи с втечнен нефтен газ или с природен газ, по отношение на газовите емисии, когато:
1. превозното средство или фамилията отговарят на техническите изисквания, предвидени в тази наредба;
2. е изпълнена процедурата по глава втора, раздел II или III от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Сертификатът по ал. 1 се издава по образец съгласно приложение № 5.

Чл. 23.
(1) За всеки одобрен тип ПС се издава номер на одобряването при спазване на изискванията за образуване на номера съгласно приложение № 5 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, като за секции 2 и 3 на номера се попълва съответно "70/220" и "01/100".
(2) За различните типове ПС се издават различни номера.

Чл. 24.
(1) Изпълнителният директор на ИА "АА" не може да откаже издаване на сертификата по чл. 22, ал. 1 на основания, свързани със замърсяването на въздуха с емисии от двигателите, ако са изпълнени изискванията на тази наредба.
(2) Отказът да се издаде сертификат се мотивира писмено и подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.

Чл. 25.
(1) Производителят уведомява писмено изпълнителния директор на ИА "АА" за всички изменения на типа ПС с двигател, който работи с втечнен нефтен газ или с природен газ, по отношение на газовите емисии.
(2) В случай на изменение на одобрения в съответствие с тази наредба тип ПС се прилагат разпоредбите на глава четвърта, раздел I от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета и изискванията по т. 2 на част 1 от приложение № 4.

Чл. 26. Мерките за осигуряване съответствието на продукцията се предприемат съгласно разпоредбите на глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 27.
(1) При ПС с двигател, който работи с втечнен нефтен газ или природен газ, системата на захранване трябва да приспособи своя дебит по отношение на компонентния състав на горивото, когато компонентният състав на втечнения нефтен газ и природен газ е променлив.
(2) За изпълнение на изискванията на ал. 1 техническата служба извършва изпитване тип I съгласно приложение № 1 с две еталонни горива, с две крайни характеристики. Техническата служба контролира саморегулирането на системата за захранване с гориво.
(3) Изискванията към ПС с двигател, който работи с втечнен нефтен газ или с природен газ, по отношение на газовите емисии са определени в приложение № 11.
(4) При доказване на възможност за саморегулиране на системата за захранване с гориво техническата служба може да определи изпитваното ПС за базово за определената фамилия ПС съгласно изискванията на приложение № 11.
(5) Превозно средство може да се изпитва само с едно гориво, когато:
1. отговаря на изискванията, прилагани към фамилията;
2. е оборудвано със същата система на захранване с гориво.

Глава четвърта
ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА ЗАМЕНЯЕМ КОНВЕРТОР КАТО ОТДЕЛЕН ТЕХНИЧЕСКИ ВЪЗЕЛ, ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА МОНТИРАНЕ НА ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА ОТ КАТЕГОРИИ М1 и N1, КАТО РЕЗЕРВНА ЧАСТ

Раздел I
Заявление за одобряване на типа

Чл. 28. Одобряване типа на заменяем конвертор като отделен технически възел се извършва по реда на глава втора, раздел IV от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 29.
(1) Производителят подава заявление за одобряване типа на заменяем конвертор като отделен технически възел до изпълнителния директор на ИА "АА" в съответствие с чл.3, ал. 2 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага попълнен списък с данни в 3 екземпляра по образец съгласно част 2 от приложение № 12 с приложено съдържание.
(3) Всички схеми и чертежи, приложени към списъка с данни, се предоставят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, в размер А4 или в папка с размер А4. Снимките, ако има такива, трябва да показват съответните части с достатъчни и ясно различими подробности.
(4) Към списъка с данни по ал. 2 за системите, компонентите или отделните възли с електронно управление се прилага информация за неговото действие.
(5) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага и документ за платена държавна такса.

Раздел II
Одобряване типа на конвертор като отделен технически възел

Чл. 30. Производителят предоставя на техническата служба:
1. одобрен по тази наредба тип ПС, оборудвано с нов, първоначално поставен заменяем конвертор, което:
а) е избрано съвместно с техническата служба;
б) отговаря на изискванията по т. 3 на приложение № 1;
в) няма дефект на системата за регулиране на емисиите и на всяка първоначално поставена от производителя част, която е свързана с тази функция; при голямо износване или нарушено функциониране системата се ремонтира или заменя;
г) е правилно регулирано според спецификациите на производителя преди изпитването за емисии;
2. образец от типа заменяем конвертор, който трябва да съдържа ясно и четливо търговското име на фирмата заявител и търговското наименование на продукта.

Чл. 31.
(1) Изпълнителният директор на ИА "АА" издава сертификат за одобряване типа на заменяем конвертор като отделен технически възел, предназначен за монтиране на ПС от категории М1 и N1 като резервна част, когато:
1. конверторът отговаря на техническите изисквания, предвидени в тази наредба;
2. е изпълнена процедурата по глава втора, раздел IV от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Сертификатът по ал. 1 се издава по образец съгласно част 3 на приложение № 12.

Чл. 32. За всеки одобрен тип заменяем конвертор се издава номер на одобряването при спазване на изискванията за образуване на номера съгласно приложение № 5 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 33. За различните типове заменяеми конвертори се издават различни номера.

Чл. 34. Процедурата по чл. 31 не се прилага към заменяемите конвертори, предназначени за монтиране върху ПС от категории M1 и N1, оборудвани с OBD.

Чл. 35.
(1) Върху всеки заменяем конвертор, отговарящ на одобрения тип като отделен технически възел, се поставя маркировка, която:
1. се състои от правоъгълник, който огражда буквите "bg", последван от номер "34";
2. "базов номер за одобряване на типа", поставен в съседство с правоъгълника, отговарящ на секция 4 от номера на одобряването на типа, определен при спазване на изискванията за образуване на номера съгласно приложение № 5 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, предшестван от цифрите "01".
(2) Маркировката по ал. 1 трябва да е поставена така, че да е видима, четлива и неизтриваема.
(3) Образец на маркировката за одобряване на тип заменяем конвертор е посочен в част 4 на приложение № 12.

Чл. 36.
(1) Производителят уведомява писмено изпълнителния директор на ИА "АА" за всички изменения на типа заменяем конвертор.
(2) В случай на изменение на одобрен в съответствие с тази наредба тип заменяем конвертор се прилагат разпоредбите на глава четвърта, раздел I от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 37. Мерките за осигуряване съответствието на продукцията се предприемат съгласно разпоредбите на глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 38. Проверките по чл.29, ал. 1 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета се извършват и за характеристиките по т. 2.3 от част 1 на приложение № 12.

Чл. 39.
(1) При проверки за изпълнение на изисквания от глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета могат да се извършват и изпитвания по т. 6.2 от част 1 на приложение № 12.
(2) В случаите по ал. 1 притежателят на сертификат за одобряване на типа може с молба към заявлението по чл. 3 да поиска от изпълнителния директор на ИА "АА" като база за сравнение да се използва заменяемият конвертор, използван по време на изпитванията за одобряване, или друг образец, съответстващ на типа, вместо първоначално поставения конвертор.

Чл. 40. Стойностите на емисиите, измерени с образеца, подложен на проверка, не трябва да надвишават с повече от 15 % средните стойности, измерени с образеца, приет за еталон.

Раздел III
Технически изисквания към заменяем конвертор

Чл. 41.
(1) Заменяемият конвертор е проектиран, изработен и монтиран така, че превозното средство да отговаря на изискванията на тази наредба.
(2) Производителят предвижда ефективно ограничаване на емисиите замърсители в продължение на периода на експлоатация на ПС при нормални условия на експлоатация.

Чл. 42. Техническите изисквания по отношение на емисиите, както и по отношение на шума и противоналягането при изхвърляне на отработили газове са посочени в приложение № 12.

Глава пета
ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ И ИЗПИТВАНИЯ

Раздел I
Общи условия

Чл. 43.
(1) Компонентите, които могат да причинят нерегламентирано изпускане на газове от изходната тръба на последния шумозаглушител и изпарителни емисии, трябва да са проектирани, изработени и сглобени така, че да позволяват при нормално използване ПС да отговаря на изискванията на тази наредба.
(2) В случаите по ал. 1 се вземат предвид вибрациите, на които може да бъде подложено ПС.

Чл. 44.
(1) При изработването на ПС или система производителят предприема технически мерки за:
1. ефективно ограничаване изпарителните емисии и тези от изходната тръба на последния шумозаглушител при нормални условия на употреба;
2. гарантиране сигурността на гъвкавите тръбопроводи и техните съединения и връзки, използвани от системата за регулиране на емисиите, чрез конструкция в съответствие с оригиналната;
3. осигуряване спазването на изискванията на т. 1.3.4 от част 1 на приложение № 4 за изпарителните емисии от изходната тръба на последния шумозаглушител;
4. осигуряване наличие на отвор за пълнене на бензиновите резервоари.
(2) Техническите изисквания и методите за изпитване в случаите по чл. 1 са посочени в приложение № 4.
(3) Техническите характеристики на горивата, използвани за изпитване на ПС, са посочени в приложения № 13 и 13а.

Чл. 45.
(1) Входящият отвор на резервоара за гориво при ПС с двигатели с принудително запалване се проектира така, че да предотвратява пълненето на резервоара от накрайник на бензинова помпа. Накрайникът трябва да има външен диаметър, равен или по-голям от 23,6 mm.
(2) Разпоредбата на ал. 1 не се прилага за ПС, което е:
1. проектирано и изработено така, че нито едно устройство за регулиране на емисиите да не се влияе неблагоприятно от оловен бензин;
2. маркирано четливо и незаличимо със символа за безоловен бензин съгласно ISO 2575-1982 на място, видимо от лицето, пълнещо резервоара за гориво.
(3) В случаите по ал. 2, т. 2 се допускат и допълнителни маркировки.

Чл. 46.
(1) Производителят предвижда мерки за предотвратяване на излишък от изпарителни емисии и разливане на горива при липса на капачка на отвора за гориво.
(2) Мерките по ал. 1 могат да се постигнат чрез:
1. поставяне на неотделяема капачка за отвора за гориво с автоматично отваряне и затваряне;
2. използване на нови технологии, които водят до предпазване от излишък на изпарителните емисии, при липса на капачка на отвора за гориво или други технологии, които имат същия ефект.

Раздел II
Технически изисквания за електронни системи за сигурност

Чл. 47.
(1) Всяко ПС, оборудвано с компютър за контрол на емисиите, трябва да има функции, които възпрепятстват изменения на контрола.
(2) Изискването по ал. 1 не се прилага, когато производителят е заложил промяна на функциите на компютъра за контрол на емисиите.
(3) Производителят може да извърши промените по ал. 2 само когато:
1. промените са необходими за диагностика, поддръжка, проверка, ремонт на ПС или за изпълнение изисквания на изменени норми;
2. всички препрограмируеми кодове или експлоатационни параметри са защитени срещу некомпетентна намеса или предлагат ниво на защита не по-ниско от посоченото в стандарт ISO DIS 15031-7 от октомври 1998 г. (SАE J2186 от октомври 1996 г.);
3. обменът на данните относно сигурността е осъществен с използване на протоколите и конектора за достъп до диагностичните данни по т. 6.5 на част 2 от приложение № 3;
4. всички сменяеми чипове (интегрални схеми) с памет са плътно захванати и запечатани в корпус или защитени чрез алгоритми и не могат да се сменят без специални инструменти и процедури;
5. действащите параметри на двигателя с компютърни кодове не се сменят без използването на специализирани инструменти и процедури.

Чл. 48. При механични горивно-нагнетателни помпи, монтирани на дизеловите двигатели, производителят трябва да предприеме подходящи мерки за защита от некомпетентна намеса в устройството за максималното снабдяване с гориво, докато ПС е в експлоатация.

Чл. 49.
(1) Всеки производител, с молба към заявлението по чл. 3, може да поиска от изпълнителния директор на ИА "АА" да бъде освободен от изпълнението на определено изискване за ПС по чл. 48, когато тези ПС обичайно нямат такава защита.
(2) За освобождаване от изпълнение на изискване по ал. 1 изпълнителният директор на ИА "АА" може да вземе предвид:
1. броя на интегралните схеми;
2. възможността за висок коефициент на полезно действие от двигателя на превозното средство;
3. прогнозния обем продажби на превозното средство.

Чл. 50.
(1) Производителите, които използват компютри с програмируеми кодове, предприемат мерки за възпрепятстване на всяко непозволено препрограмиране.
(2) За изпълнение на изискването по ал. 1 производителите въвеждат най-съвременни технологии за защита срещу промяна и изменение на функции за защита срещу записване.
(3) В случаите по ал. 2 производителят предвижда и осигурява достъп до управлявания от него компютър по електронен път до друг отдалечен компютър.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Превозно средство" е всяко моторно превозно средство, предназначено за движение по пътищата, със или без каросерия, притежаващо най-малко четири колела и максимална конструктивна скорост не по-малка от 25 km/h, с изключение на МПС, движещи се по релси, трактори за селското и горското стопанство, както и всяка друга самоходна машина и МПС от категория М1 с технически допустима маса в натоварено състояние не по-голяма или равна на 3,5 t.
2. "Газова горивна апаратура за втечнен нефтен газ (LPG) или природен газ (NG)" е всяко устройство, съставено от компоненти, които позволяват използването като гориво на втечнен нефтен газ или природен газ, предназначено да бъде монтирано върху един или няколко типа ПС и което може да бъде одобрявано в качеството му на отделен технически възел в съответствие с чл.15 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
3. "Заменяем конвертор" е конвертор или съвкупност от конвертори, предназначен да замени първоначално поставения конвертор на одобрено ПС, съгласно тази наредба и, който може да бъде одобряван като отделен технически възел съгласно изискванията на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
4. "Тип превозно средство по отношение на емисиите от изходната тръба на последния шумозаглушител" означава категорията на МПС, които не се различават съществено по отношение на:
а) еквивалентната инерция, определена по отношение на референтната маса, съгласно т. 5.1 от приложение № 1;
б) характеристиките на двигателя и ПС, определени в приложение № 2.
5. "Референтна маса" е масата на ПС в готовност за движение, намалена с масата на водача 75 kg и увеличена с постоянна маса от 100 kg.
6. "Маса на пътното превозно средство в готовност за движение" е масата, определена в т. 2.6 от приложение № 2 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
7. "Максимална маса" е масата, определена в т. 2.8 от приложение № 2 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови МПС и техните ремаркета.
8. "Газови замърсители" са емисии въглероден оксид, азотни оксиди (изразени в еквивалент на азотен диоксид NO2) и въглеводороди в отработилите газове в следните отношения:
- C1H1,85 за бензин;
- C1H1,86 за дизел;
- C1H2,525 за втечнен нефтен газ LPG;
- CH4 за природен газ NG.
9. "Частици" са компоненти от отработилите газове, които се отстраняват от разредените отработили газове, при максимална температура от 52 °С (325К) посредством филтрите, описани в приложение № 1.
10. "Емисии от изходната тръба на последния шумозаглушител" са:
а) емисиите на газови замърсители за двигатели с принудително запалване;
б) емисиите газове и частици за двигатели със запалване чрез сгъстяване.
11. "Изпарителни емисии" са загубите въглеводород от изпарения в горивната система на ПС, различни от емисиите от изходната тръба на последния шумозаглушител.
12. "Загуби от изпарение (дишане) от резервоара" са емисиите въглеводород, предизвикани от температурни промени на резервоара за гориво, приемайки съотношение С1Н2.33.
13. "Загуби от изключване на двигателя в загрято състояние" са емисии въглеводород от горивната система на спряло ПС след период на движение в съотношение С1Н2.20.
14. "Картер на двигателя" са пространствата, вътрешни или външни на двигателя, които са свързани с маслената вана посредством вътрешни или външни тръбопроводи, през които могат да излизат газовете и парите.
15. "Устройство за пускане на студен двигател" е устройство, което временно обогатява горивовъздушната смес на двигателя, като по този начин подпомага пускането на двигателя.
16. "Помощно устройство за пускане" е устройство, което подпомага двигателя да стартира без обогатяване на горивовъздушната смес, като подгряващи свещи и промени в регулировката на момента на впръскване.
17. "Обем на двигателя" е:
а) номиналният обем между горна и долна мъртва точка на буталото за двигатели с възвратно постъпателно движение на буталото;
б) обемът за два оборота на въртене на ротора за роторен двигател (тип Ванкел).
18. "Устройство срещу замърсяване" са тези компоненти от ПС, които управляват и/или ограничават емисиите от изходната тръба на последния шумозаглушител и от изпарения.
19. "Система за бордова диагностика (OBD)" е диагностична система за контрол на емисиите, която има способността да идентифицира възможните места на неизправна работа чрез запаметени кодове за грешки в паметта на компютъра.
20. "Правилно поддържано и използвано" означава, че за подлагане на едно ПС на изпитване, то трябва да удовлетворява критериите за приемането му като ПС, избрано за изпитване, посочени в т. 2 от част 4 на приложение № 4.
21. "Измервателно-коригиращо устройство" е което и да е устройство от ПС, реагиращо на температурата, скоростта на ПС, честотата на въртене на двигателя, трансмисионната предавка, вакуумния колектор или всеки друг параметър с цел да активира, модулира, забави или дезактивира действието на която и да е част на контролната система за емисии, който намалява нейната ефективност при условия, които могат да се очакват при нормално действие и употреба на ПС. Такова устройство не се счита като измервателно-коригиращо устройство, когато:
а) нуждата от устройството е оправдана от гледна точка на защитата на двигателя срещу повреди или инцидент и за сигурната дейност на ПС;
б) устройството не функционира извън изискванията за стартиране на двигателя;
в) условията са реално включени в изпитване тип I или изпитване тип II процедури.
22. "Първоначално поставен конвертор" е конвертор или съвкупност от конвертори, включени в издадения за ПС сертификат за одобряване на типа и чиито типове са посочени в приложение № 2.
23. "Заменяем конвертор" е конвертор или съвкупност от конвертори, за които може да се получи одобряване съгласно приложение № 12 и който е различен от определения в т. 24.
24. "Предписано гориво за двигателя" е типът гориво, което се използва за даден двигател:
а) бензин;
б) LPG (втечнен нефтен газ);
в) NG (природен газ);
г) бензин и втечнен нефтен газ LPG;
д) бензин и природен газ NG;
е) дизелово гориво.
25. "Базово превозно средство" е ПС, избрано за доказване на възможност за саморегулиране на системата за захранване с гориво на двигател, който работи с втечнен нефтен газ или с природен газ, с което са свързани представителите на определена фамилия ПС. Една фамилия ПС може да има повече от едно базово ПС.
26. "Фамилия превозни средства" е група от ПС, двигателите на които работят с втечнен нефтен газ или с природен газ, идентифициращи се от базовото ПС.
27. "Одобряване на заменяем конвертор" е одобряването на конвертор, предназначен да бъде монтиран като резервна част върху един или няколко отделни типа ПС с цел ограничаване на замърсяващите емисии, нивото на шум и въздействието върху характеристиките на ПС.
28. "Производител" е физическо или юридическо лице, което осъществява производството на ПС, система, компонент или отделен технически възел, отговаря за всички етапи в процеса на одобряване типа и осигурява съответствието на произведените ПС, система, компонент или отделен технически възел с одобрения тип. Производителят може да не е пряко свързан с всички етапи на производство на ПС, система, компонент или отделен технически възел, които са предмет на одобряване на типа. Производителят може да упълномощи писмено свой представител - местно лице, който е регистриран по Търговския закон, да действа от негово име за изпълнение на задълженията, свързани с изискванията по тази наредба.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Наредбата се издава на основание чл.138, ал. 4 от Закона за движението по пътищата.

§ 3. За категория М1 наредбата влиза в сила от 1 юни 2004 г., а за категории М2, М3, N 1, N2 и N3 от 31 декември 2005 г.

§ 4. Наредбата с приложенията се обнародва като притурка на "Държавен вестник".

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив