Наредба № 79 от 8 януари 2004 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, предназначени за превоз на опасни товари по пътищата

МТС

Държавен вестник брой: 79

Година: 2006

Орган на издаване: МТС

Дата на обнародване: 08.01.2007

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определят:
1. условията и редът за одобряване типа на превозни средства (ПС) и техните ремаркета, предназначени за превоз на опасни товари по пътищата;
2. техническите изисквания към конструкцията и класификация на ПС, предназначени за превоз на опасни товари по пътищата.

Чл. 2. (Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Наредбата се прилага за превозни средства, предназначени за превоз на опасни товари по пътищата във или между държавите - членки на ЕС, които са:
1. комплектувани, като например произведени на един етап фургони, товарни автомобили, влекачи, ремаркета;
2. некомплектувани, като например шаси-кабини, шасита на ремаркета;
3. напълно комплектувани, като например шаси, шаси-кабини, допълнително оборудвани с каросерии.

Глава втора
ОДОБРЯВАНЕ НА ТИПА

Раздел I
Заявление за одобряване на типа

Чл. 3. Типът на ПС, предназначени за превоз на опасни товари по пътищата, се одобрява по реда на глава втора, раздел II или III от Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, издадена от министъра на транспорта и съобщенията (ДВ бр. 59 от 2003 г.).

Чл. 4.
(1) За одобряване типа на ПС, предназначено за превоз на опасни товари по пътищата, производителят подава заявление до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИА "АА") в съответствие с чл.3, ал. 2 от Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Към заявлението по ал.1 производителят прилага попълнен списък с данни в три екземпляра по образец съгласно приложение № 1 с приложено към него съдържание.
(3) Всички схеми и чертежи, приложени към списъка с данни, се представят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, в размер А4 или в папка с размер А4. Снимките, ако има такива, показват ПС, съответно системите, компонентите или отделните технически възли с достатъчни и ясно различими подробности.
(4) Към списъка с данни по ал. 2 за системите, компонентите или отделните технически възли с електронно управление се прилага информация за неговото действие.
(5) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага документ за платена държавна такса.

Раздел II
Одобряване на типа

Чл. 5. (Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г.) Производителят представя на техническата служба, провеждаща изпитванията за одобряване на типа, превозно(и) средство(а), съответстващо(и) на посочените в списъка с данни по чл. 4, ал. 2 характеристики и избрано(и) от нея като представително(и) за одобрявания тип.

Чл. 6.
(1) Изпълнителният директор на ИА "АА" издава сертификат за одобряване на типа, когато: 1. превозното средство отговаря на изискванията, предвидени в тази наредба; 2. е изпълнена процедурата по глава втора, раздел II или III и чл.16, ал. 2 от Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Сертификатът по ал.1 се издава по образец съгласно приложение № 2.

Чл. 7.
(1) Изпълнителният директор на ИА "АА" не може да откаже издаване на сертификата по чл. 6, ал.1 за одобряване типа на ПС за превоз на опасни товари, ако са изпълнени изискванията на тази наредба.
(2) (Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г.) Отказът на изпълнителния директор се мотивира писмено и подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
(3) (Нова, ДВ, бр. 87 от 2006 г.) Изпълнителна агенция "АА" предлага на съответните компетентни органи да не се регистрират нови превозни средства за превоз на опасни товари, когато се установи, че на наредбата не отговарят:
1. базово превозно средство с последващи одобрявания на типа;
2. комплектувано превозно средство;
3. допълнителната комплектация на базово, отговарящо на наредбата превозно средство;
4. напълно комплектувано превозно средство.

Чл. 8.
(1) За всеки одобрен тип ПС се издава номер на одобряването при спазване на изискванията за образуване на номера съгласно приложение № 5 на Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, като в секция 2 на номера се попълва "98/91".
(2) За различните типове ПС се издават различни номера.

Чл. 9.
(1) (Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г.) Производителят уведомява писмено изпълнителния директор на ИА "АА" за всички изменения на тип ПС, одобрен в съответствие с тази наредба.
(2) (Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г.) В случай на изменение на одобрен в съответствие с тази наредба тип ПС се прилагат разпоредбите на глава четвърта, раздел I от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(3) (Нова, ДВ, бр. 87 от 2006 г.) Техническата служба, отговорна за изпитванията, може да извърши частично изпитване по своя преценка в зависимост от конкретното изменение на одобрения тип.

Чл. 10. Мерките за осигуряване на съответствието на продукцията се предприемат в съответствие с разпоредбите на глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Глава трета
КЛАСИФИКАЦИЯ И ИЗИСКВАНИЯ

Чл. 11. В съответствие с изискванията на т. 9.1.1 от Приложение Б към Европейската спогодба за международен превоз на опасни товари по шосе ADR (ДВ, бр. 28 от 1995 г.) ПС за превоз на опасни товари са:
1. превозни средства EX II - превозни средства, предназначени за превоз на взривни вещества и изделия като транспортни единици тип II;
2. превозни средства EX III - превозни средства, предназначени за превоз на взривни вещества и изделия като транспортни единици тип III;
3. (изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г.) превозни средства FL - превозни средства, предназначени за превоз на запалими течности с точка на възпламеняване не по-висока от 61°С (с изключение на дизелово гориво, отговарящо на стандарта EN 590:1993, на газьол и на битова нафта (лека) - UN № 1202 - с точка на възпламеняване съгласно стандарта EN 590:1993), или запалими газове, превозвани в контейнери-цистерни с вместимост над 3000 l, в неподвижно монтирани или демонтируеми цистерни с вместимост над 1000 l или в батерийни превозни средства с вместимост над 1000 l, предназначени за превоз на запалими газове;
4. (изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г.) превозни средства OX - превозни средства, предназначени за превоз на стабилизиран водороден пероксид или на стабилизиран воден разтвор на водороден пероксид със съдържание на водородния пероксид над 60 % (клас 5.1, UN № 2015) в контейнери-цистерни с вместимост над 3000 l, неподвижно монтирани или демонтируеми контейнери с вместимост над 1000 l;
5. (изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г.) превозни средства АТ - превозни средства, различни от превозни средства FL или OX, предназначени за превоз на опасни товари в контейнери-цистерни преносими цистерни или многоелементни газови контейнери с вместимост над 3000 l, в неподвижно монтирани или демонтируеми цистерни или в батерийни превозни средства с вместимост над 1000 l, които са различни от превозни средства FL.

Чл. 12. Превозните средства, предназначени за превоз на опасни товари по пътищата, трябва да отговарят на общите изисквания по отношение на тяхната конструкция и на изискванията за одобряването на типа им, посочени в част 9 на Приложение Б от Европейската спогодба за международен превоз на опасни товари по шосе (ADR).

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Превозно средство" е всяко моторно ПС от категория "N", предназначено за превоз на опасни товари по пътищата, със или без каросерия, притежаващо най-малко четири колела и максимална конструктивна скорост не по-малка от 25 km/h, както и неговите ремаркета от категория "O", с изключение на ПС, движещи се по релси, трактори за селското и горското стопанство, както и всяка друга самоходна машина.
2. Категории "N" и "O" са категориите ПС, дефинирани в чл. 149, ал.1, т. 3 и 5 от Закона за движение по пътищата.
3. "Тип превозно средство" означава ПС, които не се различават помежду си по следните съществени характеристики: производител, обозначаване на типа от производителя, категория и основни проектно-конструктивни характеристики и изисквания съгласно Приложение В към Европейската спогодба за международен превоз на опасни товари по шосе (ADR).
4. "Опасни товари" са вещества и стоки, които съгласно приложения А и В към Европейската спогодба за международен превоз на опасни товари по шосе са забранени за превоз по пътищата, отворени за обществено ползване, или този превоз е разрешен при определени условия.
5. (Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) "Превоз" е превоз съгласно приложения А и В към Европейската спогодба за международен превоз на опасни товари по шосе, извършван с ПС изцяло или частично по пътищата, отворени за обществено ползване, в Република България и/или на територията на държава - членка на ЕС, включително товаро-разтоварните дейности, без това да засяга установените със законодателствата на държавите членки правила относно отговорността във връзка с превоза на опасни товари.
6. (Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) "Производител" е физическо или юридическо лице, което осъществява производството на ПС, система, компонент или отделен технически възел, отговаря за всички етапи в процеса на одобряване типа и осигурява съответствието на произведените ПС, система, компонент или отделен технически възел с одобрения тип. Производителят може да не е пряко свързан с всички етапи на производство на ПС, система, компонент или отделен технически възел, които са предмет на одобряване на типа. Производителят може да упълномощи писмено свой представител - лице, установено в ЕС, да действа от негово име за изпълнение на задълженията, свързани с изискванията по тази наредба.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. (Доп., ДВ, бр. 87 от 2006 г.) Наредбата се издава на основание чл.138, ал. 4 от Закона за движението по пътищата и въвежда разпоредбите на Директива 98/91/ЕИО.

§ 3. Наредбата влиза в сила от 31 декември 2005 г.

Приложение № 1
към чл. 4, ал. 2
(Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора
за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

Списък с данни № ...
в съответствие с приложение № 2 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (Приложение I на Директива 70/156/ЕИО) за целите на ЕО одобряване типа на превозно средство, предназначено за превоз на опасни товари по пътищата

Тази информация се попълва в три екземпляра и включва приложенията към нея, когато се изисква. Приложените схеми и чертежи се представят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, в размер А4 или папка с размер А4. Снимките, когато има такива, показват съответните части с достатъчно ясни и различими подробности.
За системите, компонентите или отделните технически възли с електронно управление към попълнения списък с данни се прилага информация и за неговото действие
0. ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ
0.1. Марка (търговско наименование на производителя): ....................................
0.2. Тип: ....................................
0.2.1. Търговско наименование(я) (когато има) ....................................
0.3. Начин на идентификация на типа, когато се маркира на превозното средство (b) (1) ....................................
0.3.1. Местоположение на тази маркировка: ....................................
0.4. Категория на превозното средство (c): ....................................
0.4.1. Класификация(и) според опасните товари, които превозното средство е предназначено да превозва: ....................................
0.5. Наименование и адрес на производителя: ....................................
0.8. Адрес(и) на монтажния(те) завод(и): ....................................
1. ОБЩИ КОНСТРУКТИВНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО
1.1. Снимки и/или чертежи на представително превозно средство: ....................................
1.6. Местоположение и разположение на двигателя: ....................................
2. МАСИ И РАЗМЕРИ (e) (в kg и mm)
2.8. Техническа допустима максимална маса, посочена от производителя (y)
(максимална и минимална за всеки вариант):
....................................
2.9. Техническа допустима максимална маса на всяка ос: ....................................
2.10. Техническа допустима максимална маса на всяка група оси: ....................................
3. ДВИГАТЕЛ (q)
3.2. Двигател с вътрешно горене
3.2.2. Гориво: дизелово гориво/бензин/ВНГ (втечнен нефтен газ/друго (2)
3.2.3.1. Основни резервоари за гориво
3.2.3.1.2. Чертеж и техническо описание на резервоара(ите) с всички връзки и тръбопроводи на системата за вентилация и обезвъздушаване, ключалки, вентили, затягащи устройства: ....................................
3.2.3.1.3. Чертеж, ясно показващ местоположението на резервоара(ите) в превозното средство: ....................................
3.2.3.2. Резервен резервоар(и) за гориво: ....................................
3.2.3.2.2. Чертеж и техническо описание на резервоара(ите) с всички връзки и тръбопроводи на системата за вентилация и обезвъздушаване, ключалки, вентили, затягащи устройства: ....................................
3.2.3.1.4. Чертеж, ясно показващ местоположението на резервоара(ите) в превозното средство: ....................................
8. СПИРАЧНИ УРЕДБИ
8.5. Антиблокираща спирачна система: да/не/
незадължи-
телна(2)
8.5.1. За превозни средства с антиблокитаращи системи описание на работа на уредбата (включително всички електрически части), схема на електрическия блок, схема на хидравличния или пневматичния кръг: ....................................
8.9. Кратко описание на спирачните уредби (съгласно т. 1.6 от допълнителната информация към допълнение 1 от приложение № 9 на Наредба № 71 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета по отношение на спирачните уредби и за одобряване типа на резервни комплекти спирачни накладки) (Директива 71/320/ЕИО): ....................................
8.11. Подробности за типа(овете) на допълнителната(ите) спирачна(и) уредба(и) (спирачка забавител):
9. КАРОСЕРИЯ
9.1. Тип на каросерията: ....................................
9.2. Използвани материали и начини на изработка: ....................................
12. РАЗНИ
12.6. Устройство за ограничаване на скоростта: ....................................
12.6.1. Производител(и): ....................................
12.6.2. Тип(ове): ....................................
12.6.3. Номер(а) на одобряване на типа (когато има): ....................................
14. СПЕЦИАЛНИ РАЗПОРЕДБИ ЗА ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА ПРЕВОЗ НА ОПАСНИ ТОВАРИ
14.1. Електрооборудване в съответствие с Наредба № 40 за условията и реда за извършване на автомобилен превоз на опасни товари (ДВ, бр. 15 от 2004 г.) (Директива 94/55/ЕО) ....................................
14.1.1. Защита срещу прегряване на проводниците: ....................................
14.1.2. Тип прекъсвач: ....................................
14.1.3. Тип и действие на главния прекъсвач на акумулаторната батерия: ....................................
14.1.4. Описание и разположение на защитното устройство на тахографа: ....................................
14.1.5. Описание на постоянно захранваните с енергия инсталации. Посочва се съответният БДС/EN стандарт: ....................................
14.1.6. Конструкция и обезопасяване на електрическата инсталация, разположена зад кабината на водача: ....................................
14.2. Предотвратяване на опасността от пожар: ....................................
14.2.1. Вид слабозапалими материали в кабината на водача: ....................................
14.2.2. Вид топлинно защитно устройство зад кабината на водача (когато има): ....................................
14.2.3. Разположение и топлинна защита на двигателя: ....................................
14.2.4. Разположение и топлинна защита на изпускателната уредба: ....................................
14.2.5. Тип и конструкция на топлинната защита за допълнителната спирачна уредба (спирачка забавител): ....................................
14.2.6. Тип, конструкция и разположение на горивните нагреватели: ....................................
14.3. Специални изисквания по отношение на каросерията, когато има, в съответствие с Наредба № 40 за условията и реда за извършване на автомобилен превоз на опасни товари (ДВ, бр. 15 от 2004 г.) (Директива 94/55/ЕО): ....................................
14.3.1. Описание на мерките за осигуряване на съответствие с изискванията към превозните средства тип ЕХ/II и тип ЕХ/III: ....................................
14.3.2. По отношение на превозни средства тип ЕХ/III устойчивост спрямо нагряване отвън: ....................................

1 Номерацията и забележките съответстват на описаните в приложение № 2 на Наредба № 60 за одобряваване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (Приложение I на Директива 70/156/ЕИО).
2 Излишното се задрасква.

Приложение № 2
към чл. 6, ал. 2
(Изм., ДВ, бр. 87 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора
за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

Образец
максимален формат А4 (210 x 297 mm)

ЕО сертификат за одобряване на типа


Печат на ИА "АА"

Информация, отнасяща се до:
- одобряване на типа (1);
- изменение на одобряването на типа (1);
- отнемане на одобряването на типа (1);
- отказ за одобряване (1),
за тип превозно средство/компонент/отделен технически възел (1) съгласно Наредба № 79 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, предназначени за превоз на опасни товари по пътищата (Директива 98/91/ЕО) и допълваща Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (Директива 70/156/ЕИО)

EО номер на одобряването на типа: ....................................
Основание за изменението: ....................................

Раздел I

0.1. Марка (търговско наименование на производителя): ....................................
0.2. Тип: ....................................
0.2.1. Търговско наименование(я), (ако има): ....................................
0.3. Начини за идентификация на типа, когато се маркира на превозното средство/компонента/ отделния технически възел (2) ....................................
0.3.1. Местоположение на тази маркировка: ....................................
0.4. Категория на превозното средство (3): ....................................
0.5. Наименование и адрес на производителя: ....................................
Наименование и адрес на производителя, отговарящ за последния етап на комплектуване: ....................................
0.8. Адрес(и) на монтажния(те) завод(и): ....................................

Раздел II

1. Допълнителна информация (ако е приложима) виж допълнението ....................................
2. Техническа служба, която извършва изпитванията за одобряване на типа: ....................................
3. Дата на протокола от изпитването: ....................................
4. Номер на протокола от изпитването: ....................................
5. Забележки (виж допълнението): ....................................
6. Място: ....................................
7. Дата: ....................................
8. Подпис: ....................................
9. Прилага се номерът на техническото досие, предоставено на ИА "АА", което може да се получи при поискване

1 Излишното се задрасква.
2 Ако начинът за идентификация на типа съдържа знаци, които не са подходящи за описване на превозното средство, компонента или отделния технически възел, предмет на настоящия сертификат за типово ЕО одобряване, такива знаци се представят в документацията чрез символа: "?" (например ABC??123???).
3 Така както е определено в приложение № 1 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (Приложение II на Директива 70/156/ЕИО).

Допълнение
към ЕО сертификат за одобряване на типа №............ по отношение на одобряване типа на превозно средство, предназначено за превоз на опасни товари по пътищата, съгласно Наредба № 79 (Директива 98/91/ЕО)

1. Допълнителна информация (1) ....................................
1.1. Класификация в съответствие с чл. 11 от тази наредба: ....................................
1.2. Кратко описание на типа превозно средство по отношение на структурата, размерите и съставните материали: ....................................
1.3. Разположение на двигателя (за типове ЕХ/II и ЕХ/III, включително разположението пред предната стена на каросерията или под каросерията): ....................................
5. Забележки:

1 При необходимост може да се извърши позоваване на списъка с данни.

Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив