Наредба № 8 от 21 януари 2003 г. за ветеринарно-санитарните изисквания при производството и предлагането на пазара на охлюви, жабешки бутчета и желатин, предназначен за човешка консумация

МЗГ

Държавен вестник брой: 9

Година: 2003

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 02.09.2005

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определят ветеринарно-санитарните изисквания:
1. за одобряване на предприятия за производство на охлюви, жабешки бутчета и желатин, предназначен за човешка консумация;
2. при предлагане на пазара на продукти по т. 1.

Чл. 2.
(1) Ветеринарномедицинско разрешително за дейност по реда на чл. 92 от Правилника за прилагане на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ППЗВД) (обн., ДВ, бр. 55 от 2000 г.; изм., бр. 4 от 2001 г.) се издава на предприятията, които произвеждат продукти по чл. 1, т. 1, ако отговарят на изискванията на тази наредба.
(2) Предприятията, получили ветеринарномедицинско разрешително за дейност, се регистрират по реда на чл. 93 ППЗВД.

Глава втора
ИЗИСКВАНИЯ ПРИ ПРОИЗВОДСТВОТО И ПРЕДЛАГАНЕТО НА ПАЗАРА НА ОХЛЮВИ И ЖАБЕШКИ БУТЧЕТА, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА ЧОВЕШКА КОНСУМАЦИЯ

Раздел I
Изисквания при производството и предлагането на пазара на охлюви, предназначени за човешка консумация

Чл. 3.
(1) Охлюви без черупки, сготвени, приготвени или консервирани охлюви могат да се предлагат на пазара, ако отговарят на следните условия:
1. произхождат от одобрени предприятия, които:
а) отговарят на изискванията по чл. 9 - 11 от Наредба № 10 от 2000 г. за ветеринарно-санитарните и хигиенни изисквания при производството и продажбата на рибни продукти (ДВ, бр. 42 от 2000 г.);
б) са преминали инспекция на производствените условия и контрол от органите на държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) съгласно чл. 36, т. 3 и чл. 37, т. 3 и 5 от Наредба № 10 от 2000 г. за ветеринарно-санитарните и хигиенни изисквания при производството и продажбата на рибни продукти;
в) имат въведена система за самоконтрол съгласно чл. 62, т. 4 ЗВД и чл. 103 ППЗВД;
2. са преминали органолептични изследвания.
(2) Когато при изследванията по ал.1, т. 2 се установи, че охлювите са негодни за човешка консумация, те се изтеглят от пазара и се унищожават по начин, който не позволява повторната им употреба.

Чл. 4.
(1) Предприятията, които произвеждат приготвено месо от охлюви без черупка, в зависимост от размера на производството трябва да имат специални помещения или места за:
1. съхранение на материалите за опаковане и пакетиране;
2. приемане и съхранение на живите охлюви;
3. измиване, бланширане или варене, отстраняване на черупките и нарязване на охлювите;
4. съхранение и където е необходимо - за почистване и обработка на черупките;
5. термична обработка на месото от охлюви, ако е необходимо;
6. опаковане или пакетиране на месото от охлюви;
7. съхранение на крайния продукт, снабдени с хладилно оборудване.
(2) Преди сваряване охлювите се проверяват и мъртвите се отстраняват.
(3) След изваждането на месото от черупките се отстранява хепатопанкреасът, който не се използва за човешка консумация.

Чл. 5. Консервираните охлюви могат да се предлагат на пазара, ако са произведени съгласно изискванията на чл. 23 от Наредба № 10 от 2000 г. за ветеринарно-санитарните и хигиенни изисквания при производството и продажбата на рибни продукти.

Чл. 6.
(1) В зависимост от размера на производството предприятията за сготвени и приготвени охлюви трябва да имат специални помещения или места за:
1. съхранение на месото от охлюви, снабдени с хладилно оборудване;
2. съхранение на почистените черупки;
3. съхранение на продукти за паниране;
4. подготовка за пълнене на охлювите;
5. готвене и охлаждане;
6. пълнене на черупките с месото от охлюви и пакетирането им, в които температурата се контролира;
7. замразяване, ако е необходимо;
8. съхранение на крайния продукт, снабдени с хладилно оборудване.
(2) Месото от охлюви, което се използва за пълнене на черупките, както и сготвените и приготвените охлюви трябва, да отговарят на изискванията по чл. 32 - 36 от Наредба № 17 за ветеринарно-санитарните изисквания при производството и предлагането на пазара на месни продукти и други продукти от животински произход.

Чл. 7. Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) определя микробиологичните критерии, методите за анализ на готовите продукти и плановете за вземане на проби.

Чл. 8. Охлювите се пакетират, съхраняват и транспортират съгласно изискванията по чл. 29 и чл. 31 - 33 от Наредба № 10 от 2000 г. за ветеринарно-санитарните и хигиенни изисквания при производството и продажбата на рибни продукти.

Чл. 9. Здравната маркировка на охлювите по чл. 3, ал.1 е елипсовиден печат, който съдържа в горната си част инициалите "BG", а в средата - ветеринарния регистрационен номер на предприятието.

Раздел II
Изисквания при производството и предлагането на пазара на жабешки бутчета, предназначени за човешка консумация

Чл. 10.
(1) Жабешки бутчета могат да се предлагат на пазара, ако:
1. са добити в одобрени предприятия, които:
а) отговарят на изискванията по чл. 9 - 11 от Наредба № 10 от 2000 г. за ветеринарно-санитарните и хигиенни изисквания при производството и продажбата на рибни продукти;
б) имат отделно помещение за измиване на живите жаби, клането и обезкръвяването им, отговарящо на изискванията по чл. 9, ал. 1, т. 1, букви "а" - "и" от Наредба № 10 от 2000 г. за ветеринарно-санитарните и хигиенни изисквания при производството и продажбата на рибни продукти и отделено с физическа преграда от помещението за приготвяне;
в) са преминали инспекция на производствените условия и контрол от органите на ДВСК съгласно чл. 36, т. 3 и чл. 37, т. 3 и 5 от Наредба № 10 от 2000 г. за ветеринарно-санитарните и хигиенни изисквания при производството и продажбата на рибни продукти;
г) имат въведена система за самоконтрол съгласно чл. 62, т. 4 ЗВД и чл. 103 ППЗВД;
2. са преминали органолептични изследвания.
(2) Когато при изследвания по ал. 1, т. 2 се установи, че жабешките бутчета са негодни за човешка консумация, те се изтеглят от пазара и се унищожават по начин, който не позволява повторната им употреба.

Чл. 11.
(1) Клането на жабите се извършва само в одобрени предприятия, които отговарят на изискванията по чл. 10.
(2) Жаби, които са били умрели преди клането, не се използват за човешка консумация.

Чл. 12. След клането на жабите и обезкръвяването им жабешките бутчета се измиват напълно с течаща питейна вода и незабавно се охлаждат до температура на топящия се лед, след което се замразяват при температура под минус 18 °С или се преработват.

Чл. 13. Преработката на жабешките бутчета се извършва съгласно изискванията по чл. 15 - 28 от Наредба № 10 от 2000 г. за ветеринарно-санитарните и хигиенни изисквания при производството и продажбата на рибни продукти.

Чл. 14. Националната ветеринарномедицинска служба определя микробиологичните критерии, методите за анализ на готовите продукти и плановете за вземане на проби.

Чл. 15. Жабешките бутчета се пакетират, съхраняват и транспортират съгласно изискванията по чл. 29 и чл. 31 - 33 от Наредба № 10 от 2000 г. за ветеринарно-санитарните и хигиенни изисквания при производството и продажбата на рибни продукти.

Чл. 16. Здравната маркировка на жабешките бутчета е елипсовиден печат, който съдържа в горната си част инициалите "BG", а в средата - ветеринарния регистрационен номер на предприятието.

Глава трета
ВЕТЕРИНАРНО-САНИТАРНИ ИЗИСКВАНИЯ ПРИ ПРОИЗВОДСТВО НА ЖЕЛАТИН ЗА ЧОВЕШКА КОНСУМАЦИЯ

Раздел I
Ветеринарно-санитарни изисквания към предприятията за производство на желатин за човешка консумация

Чл. 17.
(1) Желатинът за човешка консумация може да се предлага на пазара, ако е получен в предприятия, които:
1. отговарят на изискванията по чл. 4 - 35, чл. 91 - 95 и чл. 99 от Наредба № 7 от 2002 г. за хигиенните изисквания към предприятията, които произвеждат или търгуват с храни; и към условията за производство и търговия с качествени и безопасни храни (ДВ, бр. 40 от 2002 г.);
2. са одобрени за производство на месни продукти и други продукти от животински произход;
3. са под контрол на органите на ДВСК съгласно чл. 59 от Наредба № 17 от 2002 г. за ветеринарно-санитарните изисквания при производството и предлагането на пазара на месни продукти и други продукти от животински произход (ДВ, бр. 49 от 2002 г.);
4. имат система за самоконтрол съгласно изискванията по чл. 55 - 58 от Наредба № 17 от 2002 г. за ветеринарно-санитарните изисквания при производството и предлагането на пазара на месни продукти и други продукти от животински произход.
(2) Собственикът или управителят на предприятието съхранява данни за период най-малко две години за произхода на всички постъпващи суровини в предприятието и всички продукти, които го напускат.
(3) В предприятието трябва да е въведена система, която позволява идентифициране на всяка производствена партида, постъпващите в предприятието суровини, условията и времето на производство.

Раздел II
Изисквания към суровините за производство на желатин за човешка консумация

Чл. 18.
(1) За производство на желатин за човешка консумация се използват:
1. кости;
2. кожа с косми и кожа без косми от преживни животни, отглеждани във ферми;
3. свинска кожа;
4. кожа от птици;
5. сухожилия;
6. кожа с косми и кожа без косми от дивеч;
7. кожа и кости от риба.
(2) Не се допуска използването за производство на желатин на кости от преживни животни, които се родени, отглеждани или заклани в страни от категория 5.
(3) Не се допуска използването за производство на желатин на кожа с косми и кожа без косми, подложени на процес на щавене.

Чл. 19.
(1) Суровините за производство на желатин по чл. 18, ал. 1, т. 1 - 5 трябва да са получени от животни, които са били заклани в кланица и чиито трупове са намерени като годни за човешка консумация при следкланичния преглед.
(2) Кожа с косми и кожа без косми от дивеч се използват за производство на желатин, ако са получени от отстреляни животни, чиито трупове са намерени като годни за човешка консумация и отговарят на изискванията по чл. 34 - 40 от Наредба № 19 от 2002 г. за ветеринарно-санитарните изисквания към отстреляния дивеч и при производството и предлагането на пазара на месо от дивеч (ДВ, бр. 55 от 2002 г.).

Чл. 20.
(1) Суровините по чл. 18, ал. 1, т. 1 - 6 трябва да са получени в кланици, транжорни, месопреработвателни предприятия, предприятия за производство на месо от дивеч, предприятия за екстрахиране на мазнини, цехове за щавене на кожи, събирателни центрове, магазини за продажба на едро или помещения в близост до мястото на продажба, в които разфасоването и съхранението се извършват само с цел директна доставка до крайния консуматор.
(2) Кожа и кости от риба се използват за производство на желатин само ако са получени в предприятия за производство на рибни продукти, които отговарят на изискванията по чл. 9 - 11 от Наредба № 10 от 2000 г. за ветеринарно-санитарните и хигиенните изисквания при производството и продажбата на рибни продукти.

Чл. 21.
(1) Събирателните центрове и цеховете за щавене на кожи, които доставят суровини за производство на желатин за човешка консумация, трябва да са одобрени за тази цел от органите на ДВСК и да отговарят на следните изисквания:
1. да имат помещения за съхранение със здрави подове и гладки стени, лесни за измиване и дезинфекция;
2. когато е необходимо помещенията да имат хладилно оборудване;
3. помещенията за съхранение се поддържат чисти по начин, който предпазва суровините от замърсяване.
(2) Когато в обектите по ал. 1 се съхраняват и/или преработват суровини, които не отговарят на изискванията по чл. 19 и 20, трябва да се създадат условия тези суровини да бъдат отделени по време на приемането, съхранението, преработката и експедицията им от суровините, използвани за производство на желатин за човешка консумация.
(3) Обектите по ал. 1 се контролират от държавен ветеринарен лекар за спазването на изискванията по тази глава, проверка на документите и/или ветеринарните сертификати, които позволяват установяване на произхода на суровините.

Раздел III
Транспорт и съхранение на суровини за производство на желатин за човешка консумация

Чл. 22.
(1) Суровините за производство на желатин се транспортират в подходящи, чисти транспортни средства.
(2) По време на транспортиране до събирателния център или преработвателното предприятие за производство на желатин суровините се придружават от търговски документ, посочен в приложение № 1. (3) Суровините се транспортират и съхраняват охладени или замразени освен в случаите, когато се преработват до 24 часа след изпращането им.
(4) Костите с извлечени мазнини, сухи кости или осеин; осолена, суха и обработена с вар кожа с косми или кожа без косми; и кожа с косми или кожа без косми, обработени в основа или киселина, могат да се транспортират при температура на околната среда.

Чл. 23. Помещенията за съхранение се поддържат чисти, по начин, който предпазва суровините от замърсяване.

Раздел IV
Изисквания при производство на желатин

Чл. 24.
(1) Не се допуска използването на суровини от преживни животни с произход от страни от категория 5 за производство на желатин с изключение на кожи от преживни животни.
(2) При производството на желатин от костни материали от преживни животни, които са били родени, отглеждани и заклани в страни или райони от категория 4, костните материали преминават процес, който гарантира, че са напълно разбити и са преминали процес на екстрахиране на мазнините с гореща вода и са обработени с разредена солна киселина (с минимална концентрация 4 % и рН<1,5) за период най-малко два дни. Този процес се последва от обработка с основа или наситен варов разтвор (рН>12,5) за период най-малко 20 дни със стерилизация при 130 - 140 °С за четири секунди или еквивалентен процес, одобрен от органите на НВМС;
(3) Суровините, различни от тези по ал. 2, преминават обработка с основа или киселина, последвана от едно или няколко изплаквания, като рН последователно се коригира. Желатинът се отделя чрез термична обработка веднъж или няколко последователни пъти и се пречиства чрез филтрация и стерилизация.
(4) След процесите по ал. 2 и 3 желатинът може да премине процес на сушене, а когато е необходимо - и пулверизация или напластяване.

Чл. 25. При производството на желатин не се допуска използването на консервиращи вещества освен на SО2 (серен диоксид) и Н2О2 (водороден пероксид).

Чл. 26.
(1) Всяка произведена партида желатин трябва да отговаря на изискванията, посочени в приложение № 2.
(2) Изследването за микробиологични показатели и остатъци по приложение № 2 се извършва веднага след производството.

Раздел V
Пакетиране, съхранение, транспорт и здравна маркировка на желатин

Чл. 27.
(1) Желатинът се опакова, пакетира, съхранява при хигиенни условия.
(2) Материалите за опаковане и пакетиране се съхраняват в отделно помещение.
(3) Опаковането и пакетирането се извършват в помещение или на място, предназначени за тази цел.

Чл. 28. Здравната маркировка на желатина, предназначен за човешка консумация, е елипсовиден печат, който съдържа инициалите "BG", регистрационния номер на предприятието и надпис "Желатин за човешка консумация".

Чл. 29.
(1) Желатинът, предназначен за човешка консумация се транспортира съгласно изискванията на чл. 57 - 63 от Наредба № 7 за хигиенните изисквания към предприятията, които произвеждат или търгуват с храни, и към условията за производство и търговия с качествени и безопасни храни.
(2) По време на транспортиране желатинът се придружава от ветеринарномедицинско свидетелство, в което се съдържат надписът "Желатин за човешка консумация" и датата на приготвяне.

Чл. 30.
(1) Изискванията по тази глава не се прилагат за желатин, който не е предназначен за човешка консумация.
(2) Когато изискванията за производство на желатин, който не е предназначен за човешка консумация, са еднакви с изискванията към желатина за човешка консумация, те могат да се произвеждат и съхраняват в едно и също предприятие.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Охлюви" са сухоземни коремоноги от вида Helix pommatia Linne, Helix aspersа Muller, Helix Lucorum и видовете от семейство Achatinidae.
2. "Жабешко бутче" е задната част от тялото на животни от вида Rana spp. (семейство Ranidae), разделена чрез напречен разрез зад предните крайници, изкормено и одрано; жабешките бутчета могат да са пресни, замразени или преработени.
3. "Желатин, предназначен за човешка консумация" е естествен разтворим протеин, получен чрез частична хидролиза на колаген, добит от кости, кожи с косми или без косми, сухожилия от животни (включително риба и птици).
4. "Желатин, който не е предназначен за човешка консумация" е желатин, който се използва за производство на фармацевтични, козметични или други технически продукти и медицински средства.
5. "Кожа за производство на желатин" са всички кожни и подкожни тъкани със или без космената покривка.
6. "Щавене" е втвърдяване на кожи с косми с помощта на средства за щавене, добити от зеленчуци, хромни, алуминиеви, железни и силициеви соли, алдехиди, кетони или други синтетични втвърдяващи средства.
7. "Страна или район от категория 4" е страна или район с ниска степен на поява на случай на спонгиформна енцефалопатия по говедата (СЕГ).
8. "Страна или район от категория 5" е страна или район с висока степен на поява на случаи от СЕГ.
9. "Предприятие" е обект, който произвежда, съхранява или преработва охлюви, жабешки бутчета и желатин, предназначен за човешка консумация.
10. "Хигиенни условия" са условия към начина на обработка, опаковането, пакетирането, съхранението и транспортирането на продуктите, чрез който се намалява до минимум рискът от тяхното замърсяване.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл. 60 ЗВД.

§ 3. Изпълнението на наредбата се възлага на генералния директор на НВМС.

Приложение № 1
към
чл. 22, ал. 2

Търговски документ
за суровини, предназначени за производство на желатин за човешка консумация

Номер на търговския документ:....................................................... I. Идентификация на суровината
Вид на суровината:............................................................................
Суровината е добита от следния животински вид:
.............................................................................................................
Нетно тегло: .......................................................................................
Здравна маркировка (палет или контейнер):...................................

II. Произход на суровината (1):
Кланица
Адрес на предприятието: ..................................................................
Номер на ветеринарното разрешително/регистрационен номер:
.............................................................................................................

Транжорна
Адрес на предприятието: ..................................................................
Номер на ветеринарното разрешително/регистрационен номер:
.............................................................................................................

Месопреработвателно предприятие
Адрес на предприятието: ..................................................................
Номер на ветеринарното разрешително/регистрационен номер:
.............................................................................................................

Друго предприятие за производство на животински продукти
Адрес на предприятието: ...................................................................
Номер на ветеринарното разрешително/регистрационен номер:
.............................................................................................................

Предприятие за дивеч
Адрес на предприятието: ..................................................................
Номер на ветеринарното разрешително/регистрационен номер:
.............................................................................................................

Предприятие за рибни продукти
Адрес на предприятието: ..................................................................
Номер на ветеринарното разрешително/регистрационен номер:
.............................................................................................................

Събирателни центрове
Адрес на предприятието: ..................................................................
Номер на ветеринарната регистрация:.............................................

Цех за щавене на кожи
Адрес на предприятието: ..................................................................
Номер на ветеринарната регистрация:.............................................

Магазин за продажба на дребно
Адрес: ..................................................................................................
Помещения, които са в непосредствена близост до пунктове за продажба, където се извършва разфасоване и съхранение на месо, включително птиче месо, с цел продажба на крайния потребител.
Адрес: ...................................................................................................

III. Местоназначение на продуктите
Суровината ще се изпраща за следното предприятие (събирателен център, цех за щавене на кожи, предприятие за добив на желатин) (1):
Наименование:...................................................................................
Адрес: ..................................................................................................

IV. Декларация Аз, долуподписаният, заявявам, че съм прочел и разбрал изискванията на Наредба № 8 от 2003 г. за ветеринарно-санитарните изисквания при производството и предлагането на пазара на охлюви, жабешки бутчета и желатин, предназначен за човешка консумация, и че (1):
1. описаните по-горе кожи от преживни животни, отглеждани във ферми, кости, свински кожи и сухожилия, са получени от животни, които са заклани в кланица, и при извършения предкланичен и следкланичен преглед е установено, че труповете им са годни за човешка консумация, и/или
2. описаните по-горе кожи от дивеч са получени от отстреляни животни, чиито трупове са обявени за годни за човешка консумация при проверките по чл. 34 - 41 от Наредба № 19 от 2002 г. за ветеринарно-санитарните изисквания към отстреляния дивеч и при производството и предлагането на пазара на месо от дивеч (ДВ, бр. 55 от 2002 г.), и/или 3. описаните по-горе рибни кости и кожи са получени в предприятия, които произвеждат рибни продукти за човешка консумация съгласно Наредба № 10 от 2000 г. за ветеринарно-санитарните и хигиенни изисквания при производството и продажбата на рибни продукти (ДВ, бр. 42 от 2000 г.).

Изготвен в ..................................... на ..................................................
(място) (дата)


...................................................
(подпис на собственика на предприятието или негов представител)

(1) Излишното се зачертава

Приложение № 2
към
чл. 26, ал. 1

Изисквания към крайния продукт желатин

1. Микробиологични показатели

Микробиологични показатели Норма
Общ брой аеробни бактерии 103/g
Колиформи (30 °С) 0/g
Колиформи (44,5 °С) 0/10 g
Анаеробни сулфит-редуциращи
бактерии (необразуващи газ) 10/g
Клостридиум перфрингенс 0/g
Стафилококус ауреус 0/g
Салмонела 0/25 g


2. Остатъци

Елемент Норма
As 1 ppm
Pb 5 ppm
Cd 0,5 ppm
Hg 0,15 ppm
Cr 10 ppm
Cu 30 ppm
Zn 50 ppm
Влажност (105 °С) 15 %
Пепел (550 °С) 2 %
SO2 (Reith Williems) 50 ppm
H 2=2 (European Pharmacopea 1986 (V2 O2)) 10 ppm
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив