Наредба № 80 от 8 януари 2004 г. за одобряване типа на предни фарове против мъгла на моторни превозни средства и техните ремаркета

МТС

Държавен вестник брой: 77

Година: 2007

Орган на издаване: МТС

Дата на обнародване: 15.10.2007

Глава първа
ОБЩА РАЗПОРЕДБА

Чл. 1. С тази наредба се определят:
1. условията и редът за одобряване типа на предни фарове против мъгла, като компонент;
2. техническите изисквания към предни фарове против мъгла.

Глава втора
ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА ПРЕДНИ ФАРОВЕ ПРОТИВ МЪГЛА

Раздел I
Заявление за одобряване на типа

Чл. 2. Типът на предни фарове против мъгла като компонент се одобрява при условията и реда на глава втора, раздел IV от Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (ДВ, бр. 59 от 2003 г.).

Чл. 3.
(1) За одобряване типа на предни фарове против мъгла производителят подава заявление до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИА "АА") в съответствие с чл.3, ал. 2 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага попълнен списък с данни в три екземпляра по образец съгласно приложение № 1 с приложено към него съдържание.
(3) Всички схеми и чертежи, приложени към списъка с данни по ал. 2, се представят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, в размер А4 или в папка с размер А4. Снимките, ако има такива, показват предните фарове против мъгла с достатъчни и ясно различими подробности.
(4) За системите, компонентите или отделните технически възли с електронно управление към попълнения списък с данни се прилага информация и за неговото действие.
(5) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага и документ за платена държавна такса.

Раздел II
Одобряване на типа

Чл. 4. (1) Производителят предоставя на техническата служба за провеждане на проверки и изпитване:
1. два образеца, оборудвани с препоръчваните лампа или лампи;
2. тринадесет образеца разсейватели - за изпитване на пластмасовия материал, от който е изработен разсейвателят;
3. отражател, на който могат да бъдат монтирани разсейвателите в съответствие с инструкциите на производителя.
(2) Шест от разсейвателите по ал. 1, т. 2 могат да бъдат заменени от шест образеца на материала с размер най-малко 60 mm x 80 mm, с плоска или изпъкнала повърхност и плоско пространство в средата най-малко 15 mm x 15 mm (радиус на изкривяване не по-малко от 300 mm).
(3) Всеки разсейвател или образец от материала по ал. 2 трябва да бъде произведен по метода, използван в масовото производство.
(4) Характеристиките на материала, от който са изработени разсейвателите и корпусите, ако има такива, се предоставят с протокол за изпитване, ако те вече са били изпитани.

Чл. 5.
(1) Устройството, предоставено за одобряване на типа, се обозначава със:
1. марката или търговското наименование на производителя;
2. типът(-овете) на препоръчителните електрически нажежаеми лампи - за фарове със заменяем източник на светлина;
3. номиналното напрежение и мощност - за фарове с незаменяем източник на светлина.
(2) Обозначенията по ал. 1 трябва да са ясни, четливи и незаличими, да са поставени на осветената повърхност на устройството и да са видими от външната страна, включително и когато устройството е монтирано на превозно средство.
(3) (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) На всяко устройство трябва да има достатъчно място за поставяне на ЕО маркировката за одобряване на типа. Това място се обозначава на схемите и чертежите към чл. 3, ал. 3.

Чл. 6.
(1) Изпълнителният директор на ИА "АА" издава сертификат за одобряване типа на преден фар против мъгла като компонент, когато:
1. предният фар против мъгла отговаря на техническите изисквания по тази наредба;
2. (доп., ДВ, бр. 79 от 2006 г.) е изпълнена процедурата по глава втора, раздел IV или глава пета, раздел I от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Сертификатът по ал.1 се издава по образец съгласно приложение № 2.
(3) (Нова, ДВ, бр. 79 от 2006 г.) Когато при изпитване на устойчивост срещу надраскване се получават неудовлетворителни резултати, ИА "АА" може да забрани комбинацията на преден фар с оптично стъкло от пластичен материал и почистващо устройство с механична чистачка за фарове.

Чл. 7.
(1) (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Изпълнителният директор на ИА "АА" не може да откаже издаване на сертификат по чл. 6, ал. 1 на основания, свързани с конструкцията или функционирането на предни фарове против мъгла, ако те отговарят на изискванията на тази наредба и носят ЕО маркировка за одобряване на типа.
(2) Изпълнителният директор на ИА "АА" не може да откаже издаване на сертификат за одобряване на типа на превозно средство на основания, свързани с предни фарове против мъгла, ако те имат маркировка за одобряване на типа и са монтирани, като са спазени изискванията на Наредба № 63 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета по отношение монтирането на устройства за осветяване и светлинна сигнализация (ДВ, бр. 87 от 2003 г.).
(2) (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Изпълнителният директор на ИА "АА" не може да откаже издаване на сертификат за одобряване на типа на превозно средство на основания, свързани с предни фарове против мъгла, ако те имат ЕО маркировка за одобряване на типа и са монтирани, като са спазени изискванията на Наредба № 63 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета по отношение монтирането на устройства за осветяване и светлинна сигнализация (ДВ, бр. 87 от 2003 г.).
(3) (Доп., ДВ, бр. 79 от 2006 г,) Отказът да се издаде сертификат или отнемането на издаден сертификат се мотивира писмено и подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство или съответно по реда на Административнороцесуалния кодекс.

Чл. 8.
(1) (Предишен текст на чл. 8, изм. и доп., ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) При установяване на несъответствие с одобрения тип на определен брой предни фарове против мъгла, обозначени с една и съща ЕО маркировка за одобряване на типа, се предприемат мерки за осигуряване съответствието на продукцията съгласно разпоредбите на глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета и мерки да не се монтират тези фарове на МПС от одобрен тип.
(2) (Нова, ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" уведомява компетентните органи на други държави - членки на Европейския съюз (ЕС), за предприети мерки по ал. 1, които могат да доведат до отнемане на сертификатите за одобряване на типа като компонент.
(3) (Нова, ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Когато Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" е уведомена от компетентен орган на държава - членка на ЕС, за предприета от него мярка за осигуряване съответствието на производството, мярката се прилага и на територията на Република България.
(4) (Нова, изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Не може да се забрани пускането на пазара на предни фарове против мъгла на основания, свързани с тяхната конструкция и начин на функциониране, ако имат нанесена ЕО маркировка за одобряване типа като компонент.
(5) (Нова, изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Когато се установи, че определен брой предни фарове против мъгла с една и съща нанесена ЕО маркировка за одобряване на типа не съответстват на одобрения тип, се предприемат мерки в съответствие с раздел III, глава четвърта на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(6) (Нова, ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" уведомява компетентните органи на държавите - членки на Европейския съюз (ЕС) и Европейската комисия за предприетите мерки по ал. 5, като посочва и основанията за тях.

Чл. 9.
(1) За всеки одобрен тип преден фар против мъгла се издава номер на одобряване при спазване на изискванията за образуване на номера съгласно приложение № 5 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) За различните одобрени типове предни фарове против мъгла се издават различни номера.
(3) Когато преден фар против мъгла е част от светлинно устройство, състоящо се и от други фарове и светлини, за което е подадено заявление за одобряване на типа, за светлинното устройство може да се издаде единен номер за одобряване при условие, че:
1. предният фар против мъгла отговаря на изискванията на тази наредба;
2. (изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г.) всички фарове и светлини, които са част от светлинно устройство, за което е поискано одобряване на типа, отговарят на изискванията в съответствие с Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, приложения № 10 и 11.

Чл. 10.
(1) (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Върху всеки преден фар против мъгла от одобрен тип производителят поставя обозначението по чл. 5, ал. 1 и ЕО маркировка за одобряване на типа (приложение № 3).
(2) (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Изпълнителният директор на ИА "АА" предприема мерки за предотвратяване използването на ЕО маркировка, която може да предизвика объркване между одобрен тип преден фар против мъгла и други светлинни устройства.
(3) (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) ЕО маркировката по ал. 1 за одобряване на типа се състои от:
1. (изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) символ - правоъгълник, който огражда буквата "e", последван от отличителния за Република България номер "34";
2. "базов номер на одобряване", предвиден в секция 4 от приложение № 5 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, предшестван от цифрите "02", поставен в съседство с правоъгълника.
(4) (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Към ЕО маркировката по ал. 3 се добавят и следните символи:
1. буква "В";
2. "PL" - за предни фарове против мъгла с разсейватели от пластмасов материал, поставен в близост до символа по т. 1;
3. съответния оперативен режим, използван по време на изпитването, в съответствие с т. 1.1.1.1 от приложение № 4 от Правило № 19 на ИКЕ/ООН и разрешеното напрежение, в съответствие с т. 1.1.1.2 от приложение № 4 от Правило № 19 на ИКЕ/ООН, както е определено в сертификата по чл. 6, ал. 1;
4. (изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) "/" - за фарове, отговарящи на изискванията на тази наредба и конструирани така, че нажежаемата жичка на една светлина да не се нагрява едновременно с функционирането на която и да е друга светлина, която може да бъде съвместена в светлинно устройство; този символ се поставя зад символа за съответната светлина в ЕО маркировката за одобряване на типа;
5. символ, състоящ се от числото 24, зачеркнато с Х - за фарове, отговарящи на изискванията на приложение № 4 от Правило № 19 на ИКЕ/ООН, само в случай на захранване с напрежение 6V или 12V; символът се поставя в близост до държача на нажежаемата лампа.
(5) Ако предният фар против мъгла и фарът за къси светлини не се нагряват едновременно, символът по ал. 4, т. 4 се поставя след символа за фара против мъгла. Този символ се поставя отделно или на края на комбинацията от символи.
(6) (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) ЕО маркировката за одобряване на типа се поставя върху разсейвателя(-ите) на устройството по такъв начин, че да е неизтриваема и четлива, включително и при монтирано на превозно средство светлинно устройство.
(7) (Нова, ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) ЕО маркировката за одобряване на типа запазва действието си на територията на Република България, когато съдържа отличителен номер на някоя от посочените държави - членки на ЕС, съгласно част II на приложение № 3.

Чл. 11. (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) За светлинни устройства, които се използват самостоятелно, ЕО маркировката за одобряване на типа е дадена на фиг. 1 от приложение № 3.

Чл. 12.
(1) (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) За групирани, комбинирани или съвместени светлинни устройства, когато се издава единен номер за одобряване по чл. 9, ал. 3 за тип светлинно устройство, състоящо се от преден фар против мъгла и от други фарове и светлини, може да се постави обща маркировка, която се състои от:
1. (изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) символ - правоъгълник, който огражда буквата "e", последван от отличителния за Република България номер "34";
2. (доп., ДВ, бр. 79 от 2006 г.) "базов номер на одобряване", предвиден в секция 4 част I от приложение № 5 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, поставен в съседство с правоъгълника;
3. ако е необходимо, указателна стрелка за начина на монтаж на устройството.
(2) (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) ЕО маркировката по ал. 1 се поставя върху групирани, комбинирани или съвместени светлинни устройства така, че:
1. е видима след монтирането им;
2. (изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) нито един компонент, излъчващ светлина от групираните, комбинираните или съвместените светлинни устройства, не може да бъде отстранен, без едновременно с това да се отстрани ЕО маркировката за одобряване на типа.
(3) (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г.) Идентификационният символ на всяко светлинно устройство, което е от одобрен тип в съответствие с Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, приложения № 10 и 11, както и съответния базов номер на одобряване, и ако е необходимо - буквата "D" и стрелката по ал. 1, т. 3, се поставят:
1. (изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г.) на подходяща част от повърхността, която излъчва светлина, или
2. (изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г.) в група по такъв начин, че всяко отделно устройство от групираното, комбинираното или съвместеното светлинно устройство да може да бъде ясно разграничимо.
(4) (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Размерите на отделните елементи от ЕО маркировката не трябва да са по-малки от минималните размери, определени за отделните маркировки за одобряване на типа в съответствие с Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, приложения № 10 и 11.
(5) (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) За фарове, които са групирани, комбинирани или съвместени с други фарове и светлини, видът на ЕО маркировката е показан на фиг. 2 от приложение № 3.

Чл. 13.
(1) За фарове, комбинирани с други фарове и светлини, на които повърхността на излъчване на светлина (общ разсейвател) може да се използва и за други типове фарове, се прилагат разпоредбите на чл. 12.
(2) При използване на общ разсейвател на него могат да бъдат разположени различните маркировки за одобряване типа на фарове или светлини.
(3) (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Изискването по ал. 2 се прилага при условие, че основният корпус на фара, дори и да не може да се отдели от разсейвателя, носи ЕО маркировката за одобряване на типа по отношение на функциите, които изпълнява.
(4) Когато различните типове фарове имат един и същ корпус, на него могат да се поставят съответните маркировки за одобряване на типа.
(5) (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) За светлинни устройства, комбинирани с фар, видът на ЕО маркировката за одобряване на типа е показан на фиг. 3 от приложение № 3.

Чл. 14.
(1) Производителят писмено информира изпълнителния директор на ИА "АА" за всички изменения на типа преден фар против мъгла.
(2) В случай на изменение на одобрения в съответствие с тази наредба тип преден фар против мъгла се прилагат разпоредбите на глава четвърта, раздел I от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 15.
(1) Мерки за осигуряване на съответствието на продукцията се предприемат в съответствие с изискванията на глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г.) Изпитванията, които се провеждат в съответствие с изискванията на чл.30, т. 5 на глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, са съгласно изискванията на приложения 5 и 6 на Правило № 19 на ИКЕ/ООНООН.
(3) (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г.) Критериите за избор на образци за изпитванията, провеждани в съответствие с изискванията на глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, са съгласно приложение № 7 на Правило № 19 на ИКЕ/ООН.
(4) Проверки за съответствие на производството се извършват най-малко веднъж на две години.

Чл.15а. (Нов, ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" в съответствие с процедурата по глава осма от Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета изпраща ежемесечно на компетентните органи на държавите - членки на Европейския съюз (ЕС), копия от издадените сертификати за одобряване типа на предни фарове против мъгла, както и копия от отказите за предоставяне на одобряване на типа, отнемане на одобряване на типа, включително и основанията за тях.

Глава трета
ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ

Чл. 16. (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г.) Техническите изисквания към предните фарове против мъгла са определени в т. 1, 5, 6, 7 и 8 и в приложения № 3, 4, 5, 6 и 7 на Правило № 19 на ИКЕ/ООН. Когато в Правило № 19 се препраща към Правило № 37 на ИКЕ/ООН се прилагат съответните изисквания по чл.34 от Наредба № 110 от 2004 г. за одобряване типа на фарове за къса и/или дълга светлина и на източници на светлина, предназначени за одобрен тип светлинни устройства на моторни превозни средства (ДВ, бр. 53 от 2004 г.). Вместо изискванията по т. 5.1 и т. 2.2.3 от Правило № 37 на ИКЕ/ООН се прилагат изискванията по чл. 4, ал. 1, т. 1.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Превозно средство" е всяко ново моторно превозно средство, предназначено за движение по пътищата, комплектовано или некомплектовано, притежаващо най-малко четири колела и максимална конструктивна скорост не по-малка от 25 km/h, и неговите ремаркета, с изключение на МПС, движещи се по релси, трактори за селското и горското стопанство, както и всяка самоходна машина.
2. (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) "Производител" е физическо или юридическо лице, което осъществява производството на превозни средства, система, компонент или отделен технически възел, отговаря за всички етапи в процеса на одобряване типа и осигурява съответствието на произведените превозни средства, система, компонент или отделен технически възел с одобрения тип. Производителят може да не е пряко свързан с всички етапи на производство на превозни средства, система, компонент или отделен технически възел, които са предмет на одобряване на типа. Производителят може да упълномощи писмено свой представител - лице, установено в ЕС, да действа от негово име за изпълнение на задълженията, свързани с изискванията по тази наредба.
3. "Светлинно устройство" е устройство за осветяване и/или устройство за светлинна сигнализация.

§ 1а. (Нов, ДВ, бр. 77 от 2007 г.) Наредбата въвежда изисквания на Директива 2006/96/ЕО.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. (Доп., ДВ, бр. 79 от 2006 г.) Наредбата се издава на основание чл.138, ал. 4 от Закона за движението по пътищата и въвежда разпоредби на Директива 76/762/ЕЕС, последно изменена от Директива 99/18/ЕС.

§ 3. За категория М1 наредбата влиза в сила от 1 юни 2004 г., а за категории М2, М3, N1, N2, N3, О1, О2, О3 и О4 - от 31 декември 2005 г.

Приложение № 1
към чл. 3, ал. 2
(Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

ОБРАЗЕЦ

Максимален формат А4 (210 x 297 mm)

Списък с данни № .......
за целите на ЕО одобряването на типа предни фарове против мъгла като компонент съгласно Наредба № 80 от 2004 г. за одобряване типа на предни фарове против мъгла на моторни превозни средства и техните ремаркета (Директива 76/762/ЕЕС, последно изменена от Директива 99/18/ЕС)

Тази информация се попълва в три екземпляра и включва приложения към нея, когато се изисква. Приложените схеми и чертежи се представят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, в размер А4 или в папка с размер А4. Снимките, когато има такива, показват съответните части с достатъчни и ясно различими подробности. За системите, компонентите или отделните технически възли с електронно управление към попълнения списък с данни се прилага информация и за неговото действие.

0 ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ
0.1. Марка (търговско наименование на производителя): ............................
0.2. Тип: . ............................
0.5. Наименование и адрес на производителя: ............................
0.7. В случай на компоненти и отделни технически възли, местоположение и начин на поставяне на ЕО маркировката за одобряване: ............................
0.8. Адрес(и) на монтажния(те) завод(и): ............................
1. ОПИСАНИЕ НА УСТРОЙСТВОТО ............................
1.1. Тип на устройството: ............................
1.1.1. Функция(и) на устройството: .............................
1.1.2. Категория или клас на устройството: ............................
1.1.3. Цвят на излъчената или отразена светлина ............................
1.2. Подробен(ни) чертеж(и), който да позволи идентифицирането на типа устройство и показващ: ............................
1.2.1. Геометричното разположение, в което устройството трябва да се монтира на превозното средство (не се отнася за осветителите на задния регистрационен номер) ............................
1.2.2. Оста на наблюдение, която се приема за условна оптическа ос при изпитванията (хоризонтален ъгъл H = 0°, вертикален ъгъл V = 0°), и точката, която се приема за условен оптически център при изпитванията (не се отнася за светлоотразителите и осветителите на задния регистрационен номер) ............................
1.2.3. Предвиденото пространство за ЕО маркировката за ЕО одобряване на типа ............................
1.2.4. Геометричното разположение на устройството за монтиране във връзка с пространството, заето от табелата за регистрационния номер и границите на осветената повърхност (за осветители на задния регистрационен номер) ............................
1.2.5. Фронтален изглед с подробности за шарката на стъклата (ако има) и изглед в разрез (за фаровете и предните фарове против мъгла) ............................
1.3. Кратко описание, подробно изясняващо, с изключение на светлинните устройства с незаменяем светлинен източник, категорията(-ите) на препоръчваните светлинни източници, една или няколко от категориите, посочени в Наредба № 110 за одобряване типа на фарове за къса и/или дълга светлина и на източници на светлина, предназначени за одобрен тип светлинни устройства на моторни превозни средства (ДВ, бр. 53 от 2004 г.) (Директива 76/761/ЕЕС) (не се отнася за светлоотразителите): ............................
1.4. Специфични данни:
1.4.1. За осветители на задния регистрационен номер се отбелязва дали светлинното устройство е предназначено да осветява дълга или широка регистрационна табела, или табела, която едновременно е дълга и широка ............................
1.4.2. За фаровете:
1.4.2.1. Информация дали фаровете са предназначени да осигуряват едновременно къси и дълги светлини или само единия от тези два вида светлини ............................
1.4.2.2. Ако фарът е предназначен да осигурява къси светлини, да се уточни дали е конструиран за дясно или ляво движение или само за един от тези два вида движение ............................
1.4.2.3. Ако фарът е оборудван с регулируем рефлектор, да се посочи монтажното(-ите) положение(-я) на фара спрямо земната повърхност и спрямо средното надлъжно сечение на превозното средство, в случай че фарът може да се използва само в това или в тези положения .............................
1.4.3. За габаритните светлини, стопсигналите и светлинните пътепоказатели: ............................
1.4.3.1. Дали светлинното устройство може да се използва и като част от общ компонент, съставен от две светлинни устройства от същата категория ............................
1.4.3.2. При светлинни устройства с две нива на интензитет на светлината (стоп-сигнали и пътепоказатели от категория 2b) се дава монтажна схема и се уточнява кои са характеристиките на системата, които осигуряват двете нива на интензитет ............................
1.4.4. За светлоотразителите се дава кратко описание на техническите спецификации на материалите на оптичната част на светлоотразителите ............................
1.4.5. За фаровете за заден ход се посочва дали устройството е предназначено за монтиране на превозно средство само като част от двойка устройства ............................

Приложение № 2
към чл. 6, ал. 2
(Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

ОБРАЗЕЦ

максимален формат А4 (210 x 297 mm)

ЕО СЕРТИФИКАТ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ТИПА

 
Печат на ИА "АА"

Информация, отнасяща се до:
- одобряване на типа(1)
- разширение на одобряването на типа(1)
- отказ за издаване на сертификат за одобряването на типа(1)
- отнемане на сертификата за одобряването на типа(1)
за тип превозно средство/компонент/отделен технически възел(1) съгласно Директива 76/762/ЕЕС, последно изменена с Директива 99/18/ЕС (Наредба № 80 от 2004 г. за одобряване типа на предни фарове против мъгла на моторни превозни средства и техните ремаркета)
Номер на одобряването на типа ........................
Основание за разширяването ........................

Раздел I

0.1. Марка (търговско наименование на производителя): ............................
0.2. Тип: ............................
0.3. Начин за идентификация, маркиран върху превозното средство/ компонента/отделния технически възел(1) (2): ............................
0.3.1. Местоположение на ЕО маркировката: .............................
0.4. Категория на превозното средство(1) .............................
0.5. Наименование и адрес на производителя: ............................
0.7. Местоположение и начин на полагане на ЕО маркировката за одобряване на типа (за компонент и отделен технически възел): ............................
0.8. Адрес(и) на монтажния(те) завод(и): ............................

________________________________
(1) Излишното се задрасква.
(2) Когато начинът за идентификация на типа съдържа знаци, които не са подходящи за описване на превозното средство, компонента или отделния технически възел, такива знаци се представят в документацията чрез символа: "?" (например ABC??123???).
(3) Съгласно определенията, посочени в приложение II на Директива 70/156/ЕИО и част А на приложение № 1 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Раздел II

1. Допълнителна информация (където е приложимо): виж допълнението
2. Техническа служба, отговорна за извършването на изпитванията: ............................
3. Дата на протокол от изпитването: ............................
4. Номер на протокола от изпитването: ............................
5. Забележки (ако има): виж допълнението
6. Място: ............................
7. Дата: ............................
8. Подпис: ............................
9. Прилага се индексът на техническото досие, депозирано при одобряващия орган, който може да се получи при поискване.

Допълнение към ЕО сертификат за одобряване на типа № ..........

по отношение на устройство за осветяване и/или светлинна сигнализация в съответствие с Директива (и) 76/757/ЕЕС, последно изменена от 97/29/ЕЕС; 76/758/ЕЕС, последно изменена от 97/30/ЕЕС; 76/759/ЕЕС, последно изменена от 99/15/ЕЕС; 76/760/ЕЕС, последно изменена от 97/31/ЕЕС; 76/761/ЕЕС, последно изменена от 99/17/ЕЕС; 76/762/ЕЕС, последно изменена от 99/18/ЕЕС; 77/538/ЕЕС, последно изменена от 99/14/ЕЕС; 77/539/ЕЕС, последно изменена от 97/32/ЕЕС и 77/540/ЕЕС(1), последно изменена от 99/16/ЕЕС (*)

1. Допълнителна информация ............................
1.1. Ако е приложимо, да се посочи за всяко светлинно устройство: ............................
1.1.1. категорията(ите) на устройството(ата):
1.1.2. броят и категорията на светлинните източници (не се отнася за светлоотражателите) (2): ............................
1.1.3. цветът на излъчената или отразена светлина: ............................
1.1.4. издадено одобряване на типа единствено за употреба като резервна част за превозни средства, които са вече в движение: ............Да/ Не(1)
1.2. Специфична информация за някои типове светлинни устройства: ............................
1.2.1. за светлоотразителите: самостоятелни/като част от устройства(1) ............................
1.2.2. за осветителите на задния регистрационен номер: устройства, предназначени да осветяват широка табела/дълга табела(1) ............................
1.2.3. Ако фарът е оборудван с регулируем рефлектор, да се посочи монтажното(ите) положение(я) на фара спрямо земната повърхност и спрямо средното надлъжно сечение на превозното средство в случай, че фарът може да се използва само в това или в тези положения: ............................
1.2.4. за фаровете за заден ход: тези устройства трябва да се монтират на превозното средство само като част от двойка устройства: ............Да/ Не(1)
5. Забележки: ............................
5.1. Чертежи: ............................
5.1.1. за осветителите на задния регистрационен номер: приложеният чертеж № ... показва геометричното разположение на светлинното устройство за монтиране във връзка с пространството, заето от табелата за регистрационния номер, и границите на осветената зона ............................
5.1.2. за светлоотразителите: приложеният чертеж № ... показва геометричното разположение на устройството за монтиране на превозното средство ............................
5.1.3. за всички останали светлинни устройства: приложеният чертеж № ... показва геометричното разположение на устройството за монтиране на превозното средство, както и оптическата ос и оптическия център на устройството ............................
5.2. За фаровете: оперативен режим, използван по време на изпитването съгласно чл.10 от Наредба № 110 за одобряване типа на фарове за къса и/или дълга светлина и на източници на светлина, предназначени за одобрен тип светлинни устройства на моторни превозни средства (Директива 76/761/ЕЕС) ............................

________________________________
(1) Излишното се задрасква.
(2) За фарове с незаменяем светлинен източник се обозначава броят и общата мощност (W) на светлинните източници.
(*) Заглавията на наредбите, въвеждащи директивите, са посочени в приложения № 10 и 11 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Приложение № 3
към чл. 10, ал. 1
(Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

Част 1
Примери за ЕО маркировка за одобряване на типа

a ≥ 12 mm

Фиг. 1

На фигурата е изобразен пример на ЕО маркировка за одобряване на тип преден фар против мъгла с разсейвател, изработен от пластмасов материал. До буквата e се поставя числото "34". Номерацията под правоъгълника е съставена от цифрите "02" и "базов номер на одобряването" - 1471. Наклонената черта означава, че нажежаемата жичка на фара против мъгла не се нагрява едновременно с функционирането на която и да е друга светлина, с която е съвместена в едно устройство.

Фиг. 1а

На фигурата е изобразен пример на ЕО маркировка за одобряване на тип преден фар против мъгла, който се нагрява едновременно с функционирането на друга светлина, с която е съвместена в едно устройство. До буквата e се поставя числото "34". Номерацията под правоъгълника е съставена от цифрите "02" и "базов номер на одобряването" - 1471.
Единна ЕО маркировка на групирани, комбинирани или съвместени фарове, когато два или повече фара са част от една комбинация (един компонент)

Фиг. 2
(Вертикалната и хоризонталната линия схематично изобразяват формата на светлинно устройство. Те не са част от ЕО маркировката за одобряване на типа.)

Четирите примерни маркировки за одобряване на типа - модели А, Б, В и Г, показват четири възможни варианта за ЕО маркировка на светлинни устройства, когато две или повече светлинни устройства са част от групирани, комбинирани или съвместени светлинни устройства. Тази ЕО маркировка за одобряване показва, че устройството е одобрено в България (e34) с базов номер на одобряването 7120 и се състои от:
Предна габаритна светлина (А), одобрена в съответствие с Наредба № 86 за одобряване типа на габаритни светлини, стоп-сигнали и дневни светлини на моторни превозни средства и техните ремаркета (ДВ, бр. 24 от 2004 г.) (специфичен номер 02), за монтиране от лявата страна;
Фар (HCR) за къси светлини, конструирани за дясно и ляво движение, и с дълги светлини с максимална интензивност на светлината между 86 250 и 101 250 cd, обозначено с числото 30, одобрен в съответствие с чл. 10 от Наредба № 110 за одобряване типа на фарове за къса и/или дълга светлина и на източници на светлина, предназначени за одобрен тип светлинни устройства на моторни превозни средства (специфичен номер 02). Фарът е с разсейвател, изработен от пластмасов материал;
Преден фар против мъгла (B), одобрен в съответствие с тази наредба (специфичен номер 02). Фарът е с разсейвател, изработен от пластмасов материал;
Преден пътепоказател категория 1а, одобрен в съответствие с Наредба № 76 за одобряване типа на пътепоказатели за моторни превозни средства и техните ремаркета(ДВ, бр.106 от 2003 г.) (специфичен номер 01).
ЕО маркировка за устройства за осветяване, съвместени или групирани с предни фарове

Фиг. 3

Примерната ЕО маркировка, нанесена на разсейвател, предназначен за използване при различен тип фарове, показва:
Или:
Фар за къси светлини, конструиран както за дясно, така и за ляво движение, и за дълги светлини с максимална интензивност на светлината между 86 250 и 101 250 cd (отбелязано с числото 30), одобрен в Република България (e34) с базов номер на одобряването 7120, с цифрите "04", който е съвместен с преден фар против мъгла, одобрен в съответствие с Наредба № 80 за одобряване типа на предни фарове против мъгла на моторни превозни средства и техните ремаркета (специфичен номер 02);
Или:
Фар за къси светлини и за дълги светлини, конструиран както за дясно, така и за ляво движение, и одобрен в Република България (e34) с базов номер на одобряването 7122, с цифрите "01", който е съвместен със същия преден фар против мъгла, както по-горе;
Или:
Дори в случай, когато гореспоменатите фарове са одобрени като единично устройство за осветяване.
Основният корпус на фара трябва да носи само действителния номер на одобряване, например:
Или:

Или:

Част 2

ЕО Сертификати за одобряване на типа запазват действието си на територията на Република България, когато имат нанесен отличителен номер на някоя от посочените държави членки:

1 - Германия;
2 - Франция;
3 - Италия;
4 - Холандия;
5 - Швеция;
6 - Белгия;
7 - Унгария;
8 - Чехия;
9 - Испания;
11 - Великобритания;
12 - Австрия;
13 - Люксембург;
17 - Финландия;
18 - Дания;
19 - Румъния;
20 - Полша;
21 - Португалия;
23 - Гърция;
24 - Ирландия;
26 - Словения;
27 - Словакия;
29 - Естония;
32 - Латвия;
36 - Литва;
49 - Кипър;
50 - Малта.

 

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив