Наредба № 84 от 8 януари 2004 г. за одобряване на типа на нови моторни превозни средства по отношение на външните изпъкнали части

МТС

Държавен вестник брой: 77

Година: 2007

Орган на издаване: МТС

Дата на обнародване: 15.10.2007

Глава първа
ОБЩА РАЗПОРЕДБА

Чл. 1. С тази наредба се определят:
1. условията и редът за:
а) одобряване типа на нови моторни превозни средства (ПС) от категория М1 по отношение на външните изпъкнали части;
б) одобряване на типа на багажници, багажници за ски, радиоприемателни или предавателни антени като отделни технически възли;
2. техническите изисквания към външните изпъкнали части на ПС;
3. техническите изисквания към багажници, багажници за ски, радиоприемателни или предавателни антени като отделни технически възли.

Глава втора
ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА НОВИ МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА ПО ОТНОШЕНИЕ НА ВЪНШНИТЕ ИЗПЪКНАЛИ ЧАСТИ

Раздел I
Заявление за одобряване на типа

Чл. 2. Типът на ПС по отношение на външните изпъкнали части се одобрява при условията и по реда на глава втора, раздел II или III от Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (ДВ, бр. 59 от 2003 г.).

Чл. 3.
(1) (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г.) За одобряване на типа на ПС по отношение на външните изпъкнали части производителят подава заявление до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИА "АА") в съответствие с глава втора, раздел I от Наредба № 60 за одобряване на типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага в три екземпляра:
1. снимки на предната, задната и страничните части на ПС, направени под ъгъл от 30° до 45° спрямо вертикалната надлъжна средна равнина на ПС;
2. скици и/или чертежи на броните;
3. скици и/или чертежи на специфични външни изпъкнали части и на някои елементи от повърхността на външните изпъкнали части - при необходимост.
(3) Всички скици и/или чертежи се представят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, във формат А4 или в папка с формат А4. Снимките показват ПС, съответно външните изпъкнали части, с достатъчни и ясно различими подробности.
(4) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага документ за платена държавна такса.

Раздел II
Одобряване на типа

Чл. 4.
(1) Производителят представя за изпитване от техническата служба ПС, представително за типа, за който се иска одобряване.
(2) По искане на техническата служба производителят предоставя и специфични компоненти или образци от използваните материали.

Чл. 5.
(1) Изпълнителният директор на ИА "АА" издава сертификат за одобряване на типа на ПС по отношение на външните му изпъкнали части, когато:
1. превозното средство отговаря на техническите изисквания на наредбата;
2. е изпълнена процедурата по глава втора, раздел II или III от Наредба № 60 за одобряване на типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Сертификатът по ал. 1 се издава по образец съгласно приложение № 1.
(3) Изпълнителният директор на ИА "АА" не може да откаже издаването на сертификат по ал. 1, когато изпъкналите части отговарят на техническите изисквания на наредбата.
(4) (Доп., ДВ, бр. 79 от 2006 г.) Отказът да се издаде сертификат по ал. 1 се мотивира писмено и подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство или съответно по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 6. Изпълнителният директор на ИА "АА" може да изиска и приложи към сертификата по чл. 5, ал. 1 и копие от сертификатите по чл. 34, ал. 1.

Чл. 7.
(1) За всеки одобрен тип ПС се издава номер на одобряването при спазване на изискванията за образуване на номера съгласно приложение № 5 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) За различните типове ПС се издават различни номера.

Чл. 8.
(1) Производителят информира изпълнителния директор на ИА "АА" за всички изменения на одобрения по реда на наредбата тип ПС по отношение на външните изпъкнали части.
(2) В случай на изменения на одобрения в съответствие с тази наредба тип се прилагат разпоредбите на глава четвърта, раздел I от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 9.
(1) Сертификатът за одобряване типа на ПС по отношение на външните изпъкнали части се отнема от изпълнителния директор на ИА "АА":
1. когато съответствието с одобрения тип не бъде възстановено;
2. при установяване на несъответствие с одобрения тип при производство на ПС.
(2) Изпълнителният директор на ИА "АА" отнема сертификата за одобряване на типа, като спазва условията на чл. 38 от Наредба № 60 за одобряване на типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 10. Мерките за осигуряване съответствието на продукцията на ПС се предприемат съгласно разпоредбите на глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Раздел III
Общи технически изисквания към ПС по отношение на външните изпъкнали части

Чл. 11.
(1) (Предишен текст на чл. 11, ДВ, бр. 79 от 2006 г.) По външната повърхност на ПС не трябва да има издадени навън остри или режещи части, които по форма, размери или твърдост могат да увеличат риска или тежестта на нараняванията на хора, ударени или закачени от ПС при ПТП.
(2) (Нова, ДВ, бр. 79 от 2006 г.) Изискванията по ал. 1 се прилагат както за превозни средства в движение, така и за паркирани превозни средства.

Чл. 12. По външната повърхност на ПС не трябва да има издадени навън видими части, които могат да закачат пешеходци, велосипедисти, водачи на мотопеди и мотоциклети.

Чл. 13.
(1) Издадените части по външната повърхност трябва да имат радиус на закръгление, по-голям от 2,5 mm.
(2) Разпоредбата на ал. 1 не се прилага за части от външната повърхност, които са издадени по-малко от 5 mm, при условие, че външните им ъгли са заоблени.
(3) Външните ъгли на части, издадени на по-малко от 1,5 mm от външната повърхност, могат да не са заоблени.
(4) Разпоредбите на ал. 1, 2 и 3 не се прилагат за:
1. отвори между неподвижни или подвижни елементи, включително решетки за входящ или изходящ въздух и облицовка на радиатора, когато разстоянието между последователно разположените елементи не превишава 40 mm и решетките и отворите имат функционално предназначение;
2. перата на чистачките или за всяка поддържаща част, които трябва да са без остри и режещи ъгли или върхове;
3. колелата, гайките за тяхното закрепване, капачките на главините и тасовете.

Чл. 14.
(1) Издадените части по външната повърхност, изработени от материал с твърдост, по-малка от 60 единици по Шор (Shore A), могат да бъдат с радиус на закръгление, по-малък от 2,5 mm.
(2) Измерването на твърдостта на материала на издадената част се извършва по метода Shore A, когато издадената част е монтирана на ПС.
(3) Когато е невъзможно измерването на твърдостта на материала по метода Shore A, за оценка се използва аналогично измерване.

Чл. 15. Техническите изисквания по този раздел не се прилагат за:
1. външните огледала за гледане назад и сферата на прикачните устройства;
2. части от външната повърхност на натоварено ПС със затворени врати, прозорци и капаци за достъп и др., които отговарят на едно или няколко от следните изисквания:
a) разположени са на височина над 2 m от нивото на пътя;
б) разположени са под подовия контур;
в) в неподвижно положение и при движение на ПС не се допират до сфера с диаметър 100 mm.

Раздел IV
Специфични технически изисквания към външните изпъкнали части

Чл. 16.
(1) Декоративни елементи, издадени на повече от 10 mm от техните основи, трябва да се прибират, откъсват или огъват при въздействие със сила от 10 daN, приложена в най-издадената точка и във всяка посока в равнина, приблизително успоредна на повърхностите, на които елементите са монтирани.
(2) Разпоредбата на ал. 1 не се прилага за:
1. декоративни елементи, монтирани на радиаторните решетки, за които се прилагат изискванията на раздел III;
2. предпазни шини или планки по външната повърхнина; те трябва да бъдат здраво закрепени към ПС.
(3) За прилагането на сила 10 daN се използва клин с кръгло тяло с плосък край и диаметър не повече от 50 mm. Когато това е невъзможно, се прилага равностоен метод.
(4) След прибирането, откъсването или огъването на декоративните елементи оставащите издатини трябва да са с дължина, по-малка от 10 mm, и да отговарят на изискванията по чл. 11.
(5) Когато декоративният елемент е монтиран върху основа, тя се счита за част от него.

Чл. 17.
(1) Издадени (изпъкнали) козирки и гривни на фарове могат да се използват, когато разстоянието от най-издадените точки на козирките и гривните до най-издадената точка от стъклото на фара не превишава 30 mm и техният радиус на закръгление е най-малко 2,5 mm.
(2) При фар с допълнително монтиран разсейвател изпъкналостта се мери от най-външната точка на разсейвателя, като изпъкналостта се определя по метода, описан в т. 3 на приложение № 2.
(3) Скритите (прибиращите се) фарове отговарят на изискванията на ал. 1 в работно и прибрано положение.
(4) Разпоредбата на ал. 1 не се прилага за фарове, които се прибират в каросерията или са под нея, ако каросерията отговаря на изискванията по чл. 24.

Чл. 18.
(1) За отвори с размери от 40 до 25 mm между неподвижни или подвижни елементи, включително решетки за входящ или изходящ въздух и облицовка на радиатора, когато разстоянието между последователно разположените елементи не превишава 40 mm, и решетките и отворите имат функционално предназначение, радиусите на закръгление са минимум 1 mm.
(2) Когато разстоянието между два последователно разположени елемента е по-малко от 25 mm, радиусите на закръгление на външните повърхности на елементите са минимум 0,5 mm.
(3) Разстоянието между два последователно разположени елемента на решетките или отворите се определя по метода, описан в т. 4 на приложение № 2.
(4) Свързването на предните със страничните повърхности на всеки елемент, образуващ решетка или отвор, трябва да бъде гладко.

Чл. 19.
(1) При закрепване на перата (четката) на стъклочистачките за челното стъкло рамото на четкодържателя трябва да е с защитен елемент с радиус на закръгление съгласно чл. 13 и минимална повърхност 150 mm2.
(2) Минималната изпъкнала повърхност на закръглени повърхности трябва да е не повече от 150 mm2, измерена на разстояние максимум 6,5 mm от най-изпъкналата точка. Това изискване се прилага и за стъклочистачки за задни стъкла и фарове.

Чл. 20.
(1) Краищата на броните трябва да са продължение на формата на външната повърхност. Това изискване се счита за изпълнено, когато:
1. за бронята е предвидена специална кухина в каросерията, или
2. бронята и каросерията са едно цяло, или
3. краят на бронята е завит по такъв начин, че не се допира до сфера с диаметър 100 mm и разстоянието между края на бронята и каросерията не превишава 20 mm.
(2) Бронята се проектира така, че всички твърди външни повърхности са с минимален радиус на закръгление 5 mm.
(3) Разпоредбата на ал. 2 не се прилага за компоненти, поставени допълнително на бронята, нейни съставни части или елементи, интегрирани в бронята, които са издадени по-малко от 5 mm, при условие че външните им ъгли са заоблени.
(4) Външните ъгли на части, издадени на по-малко от 1,5 mm от външната повърхност, могат да не са закръгление.

Чл. 21.
(1) Дръжките за врати и багажници се проектират и изработват така, че да изпъкват не повече от 40 mm, а в случаи на други издадени части - 30 mm.
(2) Когато на страничните врати са монтирани въртящи се дръжки, те трябва да отговарят на едно от следните изисквания:
1. отвореният край на дръжката е насочен назад - при дръжки с успоредно въртене на равнината на вратата, чийто край е огънат в посока към равнината на вратата; такива дръжки се монтират в защитено място (рамка) или в кухина;
2. отвореният край на дръжката е насочен назад или надолу - при дръжки, въртящи се във всяка посока, която не е успоредна на равнината на вратата; при затворено положение дръжките са оградени от защитна рамка или са монтирани в кухина.
(3) Допуска се използване на дръжки, които не отговарят на изискванията на ал. 2, т. 2, когато:
1. имат независим връщащ (възвратен) механизъм;
2. при повреда на връщащия механизъм не изпъкват повече от 15 mm;
3. в отворено положение отговарят на изискванията по чл. 13;
4. тяхната крайна (задна) площ е не по-малка от 150 mm2 при измерване на разстояние максимум 6,5 mm от най-изпъкналата точка.

Чл. 22.
(1) Колелата, гайките за тяхното закрепване, капачките на главините и тасовете не трябва да имат остри или режещи изпъкналости, издадени извън външната равнина на джантата на колелото. Не се допуска ползването на крилчати гайки.
(2) При движение на ПС по права линия нито една част от колелата (с изключение на гумите), разположена над хоризонталната равнина, преминаваща през оста им на въртене, не трябва да е извън контурите върху хоризонталната равнина на вертикалната проекция на външната повърхност или каросерията.
(3) Тасовете, които закриват гайките и главината, могат да се издават извън хоризонталната проекция при условие, че радиусът на закръгление на повърхността на издадените части е не по-малък от 30 mm и издадеността на тасовете е не повече от 30 mm.

Чл. 23.
(1) Улеите трябва да са:
1. огънати навътре, или
2. краищата им да са със защитно устройство.
(2) Незащитен улей се счита за обкантен или обезопасен, когато е огънат назад приблизително на 180° или е огънат към каросерията по начин, че не се допира със сфера с диаметър 100 mm.

Чл. 24. Огънатите кантове от обшивката на каросерията са с радиус на закръгление не по-малък от 2,5 mm, който е най-малко 0,1 от височината "Н" на изпъкналостта, измерена в съответствие с метода, описан в т. 1 от приложение № 2.

Чл. 25. Радиусът на закръгление на краищата на страничните обтекатели на въздуха и отразителите на дъжда, които могат да са издадени навън, трябва да е най-малко 1 mm.

Чл. 26.
(1) Скобите за крика и изпускателната тръба не трябва да се издават повече от 10 mm извън вертикалната проекция на линията на пода, разположен непосредствено над тях.
(2) Когато изпускателната тръба завършва със закръглени ръбове с минимален радиус на закръгление 2,5 mm, тя може да се издава повече от 10 mm извън вертикалната проекция на подовата линия.

Чл. 27. Клапите и отворите (входящи и изходящи) за вентилация трябва да отговарят на изискванията на чл. 11, 12 и 13 при всички условия на експлоатация на ПС.

Чл. 28.
(1) Отваряемите капаци на покривите се изпитват само в затворено положение.
(2) Превозно средство с подвижни покриви се изпитва при отворено и затворено положение на покрива при следните условия:
1. при ПС със затворен покрив не се разглежда вътрешната му част, ограничена от въображаемата повърхност на затворения покрив, когато той е отворен;
2. при ПС със сгъваем покрив и специален кожух за него в сгънато положение изпитването се извършва в работно състояние на кожуха.

Чл. 29. При всички условия на експлоатация на ПС стъклата на прозорците, които се отварят навън, трябва да отговарят на следните изисквания:
1. краищата не се издават напред;
2. части от стъклата не се издават извън габаритната широчина на ПС.

Чл. 30. Закрепващите елементи, предвидени от производителя на ПС за регистрационната табела, трябва да отговарят на изискванията на чл. 13, ако те се допират със сфера с диаметър 100 mm.

Глава трета
ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА БАГАЖНИЦИ, БАГАЖНИЦИ ЗА СКИ, РАДИОПРИЕМАТЕЛНИ ИЛИ ПРЕДАВАТЕЛНИ АНТЕНИ КАТО ОТДЕЛНИ ТЕХНИЧЕСКИ ВЪЗЛИ

Раздел I
Заявление за одобряване на типа

Чл. 31. Одобряването типа на багажник, багажник за ски, на радиоприемателна или предавателна антена като отделни технически възли се извършва по реда и условията на глава втора, раздел IV от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 32.
(1) (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г.) За одобряване типа на багажник, багажник за ски, на радиоприемателна или предавателна антена като отделни технически възли производителят на ПС или производителят на багажник, багажник за ски, на радиоприемателна или предавателна антена подава заявление до изпълнителния директор на ИА "АА" в съответствие с глава втора, раздел I от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага:
1. документи в три екземпляра, съдържащи техническите характеристики на багажник, багажник за ски, на радиоприемателна или предавателна антена и инструкция за монтаж;
2. образец от типа на багажник, багажник за ски, на радиоприемателна или предавателна антена;
3. документ за платена държавна такса.

Чл. 33.
(1) (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г.) Изпълнителният директор на ИА "АА" може да поиска от производителя допълнителен образец на багажник или багажник за ски.
(2) Образците трябва да бъдат с ясна и трайна маркировка, поставена от производителя.
(3) (Нова, ДВ, бр. 79 от 2006 г.) Пред номера за одобрението на типа се нанася отличителният за Република България номер "34".
(4) (Нова, ДВ, бр. 79 от 2006 г. – в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Маркировката за одобряване на типа запазва действието си на територията на Република България, когато съдържа отличителен номер на някоя от посочените държави - членки на ЕС, съгласно част II, приложение № 5 от Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Раздел II
Одобряване на типа

Чл. 34.
(1) Изпълнителният директор на ИА "АА" издава сертификат за одобряване типа на багажник, багажник за ски, на радиоприемателна или предавателна антена, когато:
1. багажникът, багажникът за ски, радиоприемателната или предавателна антена отговарят на техническите изисквания на наредбата;
2. е изпълнена процедурата по глава втора, раздел IV от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Сертификатът по ал. 1 се издава по образец съгласно приложение № 3.
(3) Изпълнителният директор на ИА "АА" не може да отказва издаването на сертификат по ал. 1, когато багажник, багажник за ски, радиоприемателна или предавателна антена отговарят на техническите изисквания на тази наредба.
(4) (Доп., ДВ, бр. 79 от 2006 г.) Отказът да се издаде сертификат по ал. 1 се мотивира писмено и подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство или съответно по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 35.
(1) За всеки одобрен тип багажник, багажник за ски, радиоприемателна или предавателна антена се издава номер на одобряването при спазване на изискванията за образуване на номера съгласно приложение № 5 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) За различните типове багажници, багажници за ски, радиоприемателни или предавателни антени се издават различни номера.

Чл. 36.
(1) Производителят информира изпълнителния директор на ИА "АА" за всички изменения на одобрения по реда на наредбата тип багажник, багажник за ски, радиоприемателна или предавателна антена.
(2) В случай на изменения на одобрения в съответствие с тази наредба тип се прилагат разпоредбите на глава четвърта, раздел I от Наредба № 60 за одобряване на типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 37.
(1) Сертификатът за одобряване типа на багажник, багажник за ски, радиоприемателна или предавателна антена се отнема от изпълнителния директор на ИА "АА", когато:
1. съответствието с одобрения тип не бъде възстановено;
2. се установи несъответствие с одобрения тип при тяхното производство.
(2) Изпълнителният директор на ИА "АА" отнема сертификата за одобряване типа, като спазва условията на чл. 38 от Наредба № 60 за одобряване на типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 38. Мерките за осигуряване съответствието на продукцията се предприемат съгласно разпоредбите на глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване на типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Раздел III
Технически изисквания към багажниците, багажниците за ски, радиоприемателни и предавателни антени

Чл. 39.
(1) Багажниците и багажниците за ски се закрепват към ПС така, че да се осъществи сигурно заключване най-малко в една посока и резултантната на хоризонталните надлъжни и напречни сили да е най-малко равна на товароносимостта на оборудването (като вертикален товар), посочена от производителя.
(2) Натоварването, при което се извършва изпитването на закрепените към ПС багажници или багажници за ски в съответствие с инструкциите на производителя, се прилага в повече от една точка.
(3) Върху повърхностите, които след монтажа на багажника се допират до сфера с диаметър 165 mm, не трябва да има части с радиус на закръгление, по-малък от 2,5 mm, с изключение на случаите по чл. 13, ал. 4, т. 1.
(4) Крепежни елементи, които могат да се завиват и отвиват без инструменти, не трябва да се издават повече от 40 mm извън повърхностите, посочени в ал. 2. Стойността на издаването се определя по метода, описан в т. 2 от приложение № 2, като за случаите по т. 2.2 от приложението се използва сфера с диаметър 165 mm.

Чл. 40.
(1) Радиоприемателните и предавателните антени се монтират на ПС така, че когато техният свободен край е на разстояние до 2 m от повърхността на пътя, той трябва да е в границите на зоната, ограничена от вертикалните равнини, преминаващи на 10 см навътре от краищата на габаритната широчина на ПС. Свободният край на антената е в положение, указано от производителя. (2) При необходимост се ограничава незакрепеният край на монтираната на ПС антена по начин, че части от антената да не се издават извън краищата на габаритната широчина на ПС.
(3) Радиусът на закръгление на стъблото (телескопичните елементи) може да е по-малък от 2,5 mm. Незакрепените краища са снабдени с неподвижни наставки с радиус на закръгление не по-малък от 2,5 mm.
(4) Стойността на изпъкналостта на основите на антените е не повече от 30 mm, определена по метода, описан в т. 2 от приложение № 2. Основите на антени с вградени в тях усилватели може да се издават до 40 mm.

Чл. 41.
(1) Багажниците, багажниците за ски, радиоприемателните или предавателни антени от одобрения тип като отделен технически възел се придружават с инструкция за монтаж, която съдържа достатъчна информация за монтажа в съответствие с техническите изисквания на наредбата.
(2) За телескопични антени се посочват и изисквания за използването им.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
(Загл. изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г.)

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Превозно средство" е всяко моторно ПС от категория M1, посочено в приложение № 2 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, предназначено за движение по пътищата, притежаващо най-малко четири колела и максимална конструктивна скорост не по-малка от 25 km/h.
2. "Одобряване типа на превозно средство" е одобряване типа на ПС по отношение на външните изпъкнали части.
3. "Тип превозно средство по отношение на външните изпъкнали части" е категория моторни ПС, които нямат помежду си съществени различия по отношение на формата или материала на външната повърхност.
4. "Външна повърхност" е външната част на ПС, включваща капака на двигателя, капака на багажника, вратите, калниците, покрива, устройства за осветяване и светлинна сигнализация, и видимите усилващи компоненти;
5. "Подов контур" ("линия на пода") е линията, която се определя от последователните премествания на конус с произволна височина и с половин ъгъл при върха 30°, обикалящ цялото натоварено ПС по такъв начин, че да допира постоянно най-долната му външна повърхност. Подовият контур е геометричното място на тези допирни точки. При определяне на подовия контур не се вземат под внимание местата за повдигане с крик, изпускателните тръби или колелата. Местата за колелата условно се приемат за въображаема повърхност, представляваща плавно продължение на околната външна повърхност. Когато се определя подовият контур, се вземат под внимание броните в двата края на ПС. В зависимост от ПС линията на пода може да преминава през крайните точки от сечението на броните или през панела от купето под бронята. При едновременно наличие на две или повече точки на съприкосновение за определяне на линията на пода се използва най-ниската точка на съприкосновение.
6. "Радиус на закръгление" е радиусът на дъгата от окръжността, която е най-близо до закръглението на формата на разглеждания компонент.
7. "Натоварено превозно средство" е ПС, натоварено до технически допустимата максимална маса. Превозните средства, оборудвани с хидропневматично, хидравлично или пневматично окачване или устройство за автоматично регулиране на положението на каросерията по отношение на земната повърхност в зависимост от натоварването, се изпитват във възможно най-неблагоприятните от обичайните условия на експлоатация, предписани от производителя на ПС.
8. "Краища на габаритната широчина на ПС със страничната повърхност" е равнина, успоредна на средното надлъжно сечение на ПС и съвпадаща с неговите външни странични краища.
9. "Краища на габаритната широчина на ПС с предната и задната повърхност" е перпендикулярна напречна (на средното надлъжно сечение на ПС) равнина, съвпадаща с предните и задните краища на ПС, без изпъкналите части, образувани от:
а) гумите в близост до точката на контакт със земята и вентилите им;
б) противоплъзгащи устройства (вериги и др.), които могат да се монтират на колелата;
в) огледала за гледане назад;
г) пътепоказатели, габаритни (предни, задни, горни, долни) светлини, странични габаритни светлини и лампи за паркиране;
д) елементи, монтирани на предните и задните брони, устройствата за теглене и изпускателните тръби.
10. "Размер на изпъкналата част", монтирана по външната част на превозното средство, е размер, определен по метода, описан в т. 2 от приложение № 2.
11. "Условна линия на панел" е линия, преминаваща през две точки, получени от положението на сфера, когато нейната повърхност се допира до компонента и излиза от съприкосновение с него по време на измервателната процедура, описана в т. 2.2 от приложение № 2.
12. (Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г. – в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) "Производител" е физическо или юридическо лице, което осъществява производството на ПС, система, компонент или отделен технически възел, отговаря за всички етапи в процеса на одобряване типа и осигурява съответствието на произведените ПС, система, компонент или отделен технически възел с одобрения тип. Производителят може да не е пряко свързан с всички етапи на производство на ПС, система, компонент или отделен технически възел, които са предмет на одобряване на типа. Производителят може да упълномощи писмено свой представител - лице, установено в ЕС, да действа от негово име за изпълнение на задълженията, свързани с изискванията по тази наредба.

§ 1а. (Нов, ДВ, бр. 79 от 2006 г. - в сила от 01.01.2007 г., зал., ДВ, бр. 77 от 2007 г.)

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. (Доп., ДВ, бр. 79 от 2006 г.) Наредбата се издава на основание чл.138, ал. 4 от Закона за движението по пътищата и въвежда разпоредби на Директива 74/483/ЕЕС, последно изменена с Директива 87/354/ЕЕС.

§ 3. Наредбата влиза в сила от 1 юни 2004 г.

Приложение № 1
към чл. 5, ал. 2
(Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г. – в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

ОБРАЗЕЦ
максимален формат А4 (210 x 297 mm)

ЕО СЕРТИФИКАТ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ТИПА

Печат на ИА "АА"
за тип превозно средство в съответствие с Наредба № 84 от 2004 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на външните изпъкнали части (Директива 74/483/ЕЕС, последно изменена с Директива 87/354/ЕЕС)
Номер на одобряването на типа ...................................
1. Търговско наименование или марка на производителя: ...................................
2. Тип превозно средство: ...................................
3. Наименование и адрес на производителя: ...................................
4. Наименование и адрес на упълнощения представител на производителя (ако има): ...................................
5. Превозното средство, предоставено за одобряване на типа на: ...................................
6. Техническа служба, отговорна за извършване на изпитванията за одобряване на типа: ...................................
7. Дата на протокола, издаден от тази служба: ...................................
8. Номер на протокола, издаден от тази служба: ...................................
9. Одобряване на типа по отношение на външни изпъкнали части е дадено/отказано1 ...................................
10. Място: ...................................
11. Дата: ...................................
12. Подпис: ...................................
13. Приложени са следните документи с нанесен номер за одобряване на типа, посочен по-горе, ........ снимки на предната, задната и страничните части на превозното средство;
......... оразмерени чертежи на броните и където е необходимо,
......... чертежи на някои външни изпъкнали части.

1 Излишното се задрасква.

Приложение № 2
към чл.17, ал. 2

Методи за определяне размерите на изпъкналостите и отворите

1. Метод за определяне на височината на изпъкналостта на извивките на панелите на каросерията:
1.1.Височината H на една изпъкналост се определя графически чрез базисна окръжност с диаметър 165 mm, вписана във външния контур на разреза (частта) на външната повърхност, която се проверява.
1.2. H е максималната стойност на разстоянието, измерено по права линия, преминаваща през центъра на окръжността с диаметър 165 мм, между периферията на тази окръжност и външния контур на изпъкналостта (виж фиг. 1).

Фиг. 1

1.3. Когато не е възможно окръжност с диаметър 100 mm да допира външната част на външния контур на разглеждания разрез на външната повърхност, външният контур на повърхността в тази зона се приема, че се образува от дъгата на окръжност с диаметър 100 мм между допирните точки на окръжността с външния контур (виж фиг. 2).

Фиг. 2

1.4. Производителят осигурява чертежи с необходимите разрези на външната повърхност за измерване височините на изпъкналостите.
2. Метод за определяне размера на изпъкналостта на компонент, монтиран на външната повърхност:
2.1. Размерът на изпъкналостта на компонент, монтиран на изпъкнала повърхност, може да бъде определен директно или по монтажен чертеж.
2.2. Когато размерът на изпъкналостта на компонент, монтиран на повърхност, която не е изпъкнала, не може да бъде определен чрез просто измерване, той трябва да бъде определен чрез максимално приближение на разстоянието от центъра на сфера с диаметър 100 мм до въображаемата линия, образувана от точките на постоянен контакт на сферата с компонента (виж фиг. 3).

Фиг. 3

3. Метод за определяне изпъкналостта на фар, козирка и гривна:
3.1. Изпъкналостта от външната повърхнина на фар трябва да се мери хоризонтално от точката на контакт на сфера с диаметър 100 мм (виж фиг. 4).

Фиг. 4

4. Метод за определяне на размера на отвор (кухина) или разстоянието между елементите на решетка:
4.1. Размерът на кухината или на пространството между елементите на решетката се определя от разстоянието между две равнини, преминаващи през контактните точки на сферата, и перпендикуляра към линията, свързваща тези контактни точки. Фигури 5 и 6 показват примери за прилагане на тази процедура.

Фиг. 5

Фиг. 6

Приложение № 3
към чл. 34, ал. 2
(Изм., ДВ, бр. 79 от 2006 г. – в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

ОБРАЗЕЦ
максимален формат А4 (210 x 297 mm)

ЕО СЕРТИФИКАТ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ТИПА

Печат на ИА "АА"
за типа на багажник, багажник за ски, на радиоприемателна или предавателна антена1 като отделни технически възли съгласно Наредба № 84 от 2004 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на външните изпъкнали части (Директива 74/483/ЕЕС, последно изменена с Директива 87/354/ЕЕС)
ЕО номер на одобряването на типа ...................................
1. Търговско наименование или марка на производителя: ...................................
2. Тип: ...................................
3. Наименование и адрес на производителя: ...................................
4. Наименование и адрес на упълномощения представител на производителя (ако има): ...................................
5. Характеристики на отделния технически възел: ...................................
6. Ограничения за употреба, ако има, и инструкции за монтаж ...................................
7. Образец, изискван за ЕО одобряване типа на отделния технически възел, представен на: ...................................
8. Техническа служба: ...................................
9. Дата на протокола, издаден от тази служба: ...................................
10. Номер на протокола, издаден от тази служба: ...................................
11. ЕО одобряването на типа за отделен технически възел е дадено/отказано1 по отношение на багажник (багажници), багажник (багажници) за ски, радиоприемателна(и) или предавателна(и) антена(и) 1
12. Място: ...................................
13. Дата: ...................................
14. Подпис: ...................................
15. Приложени са следните документи, носещи № на типовото ЕО одобряване по-горе за отделен технически възел: ...................... (посочете подробности, ако е необходимо) ...................................
16. Забележки: ...................................

1 Излишното се задрасква.

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив