Наредба № 9 от 03.10.2008 г. за определяне на условията и реда за допълнително материално стимулиране към основната заплата на служителите от централната администрация на..

Министерство на правосъдието

Държавен вестник брой: 88

Година: 2008

Орган на издаване: Министерство на правосъдието

Дата на обнародване: 10.10.2008

Наредба № 9 от 03.10.2008 г. за определяне на условията и реда за допълнително материално стимулиране към основната заплата на служителите от централната администрация на Министерството на правосъдието, пряко ангажирани в подпомагане дейността на търговския регистър


Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се определят условията и редът за допълнително материално стимулиране към основната заплата на служителите от централната администрация на Министерството на правосъдието, пряко ангажирани в подпомагане дейността на търговския регистър.

Чл. 2. Допълнителното материално стимулиране към основната заплата на служителите се извършва от отчислените средства съгласно чл. 39, ал. 2, т. 2 от Закона за търговския регистър (ЗТР), формирани от събраните такси, глоби и имуществени санкции, наложени за нарушения по този закон.

Чл. 3. При подпомагане дейността на търговския регистър в Агенцията по вписванията служителите от централната администрация могат да бъдат постоянно или временно ангажирани.

Чл. 4. Основната цел на наредбата е чрез справедливо разпределяне на предвидените средства да се поощрят и мотивират служителите на централната администрация на Министерството на правосъдието, които са постоянно или временно ангажирани в подпомагане дейността на търговския регистър.
 
Чл. 5.
 (1) Общият размер на средствата, подлежащи на разпределение по реда на тази наредба, се определя със заповед на министъра на правосъдието ежемесечно. Заповедта се издава до 15-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнася, въз основа на месечната заповед на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията по чл. 5 от Наредба № 2 от 2004 г. за условията и реда за начисляване и разходване на средствата за развитие на материалната база, за повишаване на квалификацията и за стимулиране на служителите от Агенцията по вписванията (обн., ДВ, бр. 101 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 61 от 2005 г., бр. 24 и 71 от 2008 г.).
(2) От общия размер на средствата, подлежащи на разпределение, по писмено предложение на заместник-министъра, осъществяващ методическо ръководство и контрол на дейността на Агенцията по вписванията, министърът на правосъдието може да задели суми в размер до 20 на сто за стимулиране на временно заети служители и 20 на сто за целеви добавки.
 
Чл. 6. За допълнително материално стимулиране на служителите на централната администрация на Министерството на правосъдието, които са постоянно пряко ангажирани в подпомагане дейността на търговския регистър, се разходват средствата по чл. 5, ал. 1 - в общ размер и/или след извършеното приспадане, съгласно чл. 5, ал. 2. Начинът за разходване на средствата се определя в заповедта по чл. 5, ал. 1.

Чл. 7. Неизразходваните през съответния месец суми могат да бъдат разходвани през следващите месеци, но не по-късно от последния месец на календарната година.

Глава втора
РАЗХОДВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО МАТЕРИАЛНО СТИМУЛИРАНЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ, ПРЯКО АНГАЖИРАНИ В ПОДПОМАГАНЕ ДЕЙНОСТТА НА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР

Раздел I
Ред за разходване на средствата за допълнително материално стимулиране на служителите, които са постоянно пряко ангажирани в дейността на търговския регистър
 
Чл. 8. Служителите от централната администрация, които са постоянно пряко ангажирани в подпомагане дейността на търговския регистър, се определят със заповед на министъра на правосъдието по предложение на заместник-министъра, осъществяващ методическо ръководство и контрол на дейността на Агенцията по вписванията.

Чл. 9. Средствата за служителите, постоянно пряко ангажирани в подпомагане дейността на търговския регистър, се разпределят при условията и по реда на този раздел въз основа на заповед на министъра на правосъдието.

Чл. 10. Средствата се разпределят по групи, които се формират, както следва:
1. първа група - заместник-министри, началник на кабинета на министъра, главен секретар, парламентарен секретар и ръководител на звеното за връзки с обществеността;
2. втора група - ръководители на съответните инспекторати и директори на дирекции;
3. трета група - ръководители на специализирани звена, инспектори и финансов контрольор;
4. четвърта група - експертни длъжности;
5. пета група - технически длъжности и служители, назначени по реда на Постановление № 66 на Министерския съвет от 1996 г. за кадрово обезпечаване на някои дейности в бюджетните организации (обн., ДВ, бр. 29 от 1996 г.; изм., бр. 76 и 92 от 1997 г., бр. 5 от 1999 г., бр. 53 от 2000 г., бр. 100 от 2005 г. и бр. 14 от 2008 г.).
 
Чл. 11.
(1) Разпределението на предвидените средства по групи се извършва, както следва:
1. първа група - от 5 до 20 %;
2. втора група - от 5 до 20 %;
3. трета група - от 5 до 20 %;
4. четвърта група - от 10 до 50 % и
5. пета група - до 10 %.
(2) Конкретният процент за всяка група и размерът на сумата за допълнителното материално стимулиране за съответната група служители се определят ежемесечно по предложение на заместник-министъра, осъществяващ методическо ръководство и контрол на дейността на Агенцията по вписванията, одобрено от министъра на правосъдието.
(3) Предложението по ал. 2 трябва да съответства на параметрите по чл. 6, като общият размер на процентите при определяне на материалното стимулиране по групи не може да надвишава 100.
(4) Министърът на правосъдието в зависимост от постигнатите резултати през месеца може да увеличи или намали размера на сумата за допълнителното материално стимулиране на съответната група служители. За компенсиране на увеличението могат да се ползват средствата, предвидени за целеви добавки по чл. 5, ал. 2, а сумата от намалението се използва по реда на раздел трети.
 
Чл. 12.
(1) Индивидуалните размери на допълнителното материално стимулиране към основната заплата на служителите на централната администрация на Министерството на правосъдието се определят със заповед на министъра на правосъдието при отчитане на оценката на изпълнението за съответния месец.
(2) Заповедта се издава до 15-о число на месеца, следващ месеца, за който се изплаща допълнителното материално стимулиране, а изплащането се извършва ведно с изплащането на възнагражденията за текущия месец.

Чл. 13.
(1) При определяне на месечната оценка на изпълнение, доколкото не е предвидено друго в настоящата наредба, се спазват съответно общите принципи и правила за оценка на изпълнението на длъжността, регламентирани в Наредбата за условията и реда за атестиране на служителите в държавната администрация (обн., ДВ, бр. 54 от 2002 г.; изм. и доп., бр. 6 и 46 от 2004 г., бр. 83 от 2005 г., бр. 46 от 2006 г. и бр. 64 от 2008 г.), като задължително се вземат предвид обемът и качеството на извършената работа, свързана с дейността на търговския регистър, както и показаните компетентности.
(2) За служителите, включително служителите, назначени по реда на Постановление № 66 на МС от 1996 г. за кадрово осигуряване на някои дейности в бюджетните организации, оценяващ е съответно: ръководителят, на когото служителят е непосредствено подчинен, или ръководителят на звеното, в рамките на което е оценяваният служител. На лицата по предходното изречение контролиращ ръководител е заместник-министърът, осъществяващ методическо ръководство и контрол на дейността на Агенцията по вписванията.
(3) За главния секретар, директорите на дирекции, ръководителите на съответните инспекторати и ръководителите на звената и служителите, непосредствено подчинени на министъра на правосъдието, оценяващ ръководител е заместник-министърът, осъществяващ методическо ръководство и контрол на дейността на Агенцията по вписванията, а контролиращ - министърът на правосъдието.
(4) Оценяващ на членовете и служителите в политическия кабинет, които са пряко ангажирани в подпомагане дейността на търговския регистър, е министърът на правосъдието.
(5) При определяне на месечната оценка на изпълнението контролиращият ръководител може да потвърди, да увеличи или да намали оценката с една степен.

Чл. 14.
(1) Месечната оценка на изпълнението се удостоверява с попълнен формуляр по образец, утвърден от министъра на правосъдието. Попълването на формуляра се извършва до 10-о число на следващия месец, а за последния месец на календарната година - до 20 декември.
(2) Определянето на месечната оценка на изпълнението на служители, преназначени от едно административно звено към друго на еднаква длъжност, се извършва в звеното, в което се намират към последния работен ден на съответния месец.

Чл. 15. При изчисляването на индивидуалния размер на допълнителното материално стимулиране към основната заплата на служителите, които са постоянно пряко ангажирани в дейността на търговския регистър, се спазват следните правила:
1. сумата за разпределение се определя по реда на чл. 11;
2. коефициентите за месечната оценка за изпълнението на служителя са:
а) оценка 1 "Изключително изпълнение" - 2,5;
б) оценка 2 "Изпълнението е над изискванията" - 2,25;
в) оценка 3 "Изпълнението отговаря на изискванията" - 2,0;
г) оценка 4 "Изпълнението не отговаря напълно на изискванията, необходимо е подобрение" - 1,0;
д) оценка 5 "Неприемливо изпълнение" - 0;
3. индивидуалният размер на допълнителното материално стимулиране към основната заплата на служителите по тази наредба се получава, като сумата за разпределение по т. 1 по групи се разделя на общия сбор на коефициентите, съответстващи на месечната оценка на изпълнението на всички служители от групата, и се умножава по коефициент за месечната оценка за изпълнението на съответния служител.

Чл. 16.
(1) При прекратяване на служебните и трудовите правоотношения без виновно поведение служителите от централната администрация на Министерството на правосъдието, които са били пряко ангажирани в подпомагане дейността на търговския регистър, могат да получат допълнително материално стимулиране към основната заплата за съответния период по реда на тези правила, при условие че имат поставена месечна оценка на изпълнението.
(2) Служителите, постоянно пряко ангажирани в подпомагане дейността на търговския регистър, получили междинна оценка на изпълнението 5 "Неприемливо изпълнение", нямат право на допълнително материално стимулиране към основната заплата за съответния месец, за което се отнася тази оценка.

Раздел II
Ред за разходване на средствата за допълнително стимулиране на служителите, които са временно пряко ангажирани в подпомагане дейността на търговския регистър
 
Чл. 17.
(1) За изпълнение на задачи, свързани с пряко подпомагане дейността на търговския регистър на лицата, работещи по служебно или трудово правоотношение, които не са посочени в заповедта по чл. 8, може да се изплаща допълнително материално стимулиране от предвидените целеви средства по чл. 5, ал. 2.
(2) Със средствата и по реда на този раздел могат да бъдат стимулирани само служители по служебно и трудово правоотношение, които временно пряко са ангажирани в подпомагане дейността на търговския регистър.
(3) За стимулиране могат да бъдат предлагани и служителите, назначени по реда на Постановление № 66 на МС от 1996 г. за кадрово осигуряване на някои дейности в бюджетните организации за изпълнение на задачи, свързани с временно пряко подпомагане дейността на търговския регистър.
 
Чл. 18.
(1) Служители по чл. 17, временно ангажирани през съответния месец, се определят със заповед на министъра на правосъдието по предложение на заместник-министъра, осъществяващ методическо ръководство и контрол на дейността на Агенцията по вписванията.
(2) В заповедта по ал. 1 се определя размерът на материалното стимулиране за времето на пряко ангажиране.
(3) Средствата по ал. 1 се изплащат заедно с изплащането на възнагражденията за текущия месец.

Раздел III
Целеви добавки
 
Чл. 19. Министърът на правосъдието по своя инициатива или въз основа на мотивирано писмено предложение на заместник-министъра, осъществяващ методическо ръководство и контрол на дейността на Агенцията по вписванията, може да разпореди да се изплати целева добавка за:
1. изключителни постижения с голям позитивен ефект за дейността на търговския регистър, или
2. за адекватна реакция в екстремна ситуация с позитивни последици за дейността на търговския регистър, или
3. при констатирани други извънредни обстоятелства с позитивни резултати за дейността на регистъра - промени в нормативната уредба, промени в работните процеси или други извънредни обстоятелства.

Чл. 20. Средствата за целеви добавки се разпределят и изплащат за шестмесечен период от средствата по чл. 5, ал. 2, включително сумите при компенсиране на увеличението и/или намалението по чл. 11, ал. 4 за периода.
 
Чл. 21.
(1) Определянето на служителите, размера и изплащането на целевите добавки се извършва до 15-о число на месеца, следващ шестмесечния период, въз основа на заповед на министъра на правосъдието.
(2) Целевите добавки се изплащат в срок до 15 дни от деня на издаване на заповедта.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се издава на основание чл. 39, ал. 2, т. 2 от Закона за търговския регистър (обн., ДВ, бр. 34 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 80 и 105 от 2006 г., бр. 53, 59 и 104 от 2007 г. и бр. 50 от 2008 г.).

§ 2. В Наредба № 2 от 2004 г. за условията и реда за начисляване и разходване на средствата за развитие на материалната база, за повишаване на квалификацията и за стимулиране на служителите от Агенцията по вписванията, издадена от министъра на правосъдието (обн., ДВ, бр. 101 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 61 от 2005 г., бр. 24 и 71 от 2008 г.), се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 2 на чл. 2 след думите "се извършват" се добавя "диференцирано по ЗКИР, Закона за регистър БУЛСТАТ и Закона за търговския регистър".
2. В чл. 5 се създава изречение второ: "Със заповедта се определя и размерът на отчисленията по чл. 39, ал. 2, т. 2 от Закона за търговския регистър."

§ 3.
(1) Тази наредба влиза в сила, считано от влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за търговския регистър.
(2) Разпределението на дължимите суми за месеците от май до октомври 2008 г. се извършва при условията и по реда на наредбата едновременно с разпределението на сумите за октомври на годината.
(3) За последния месец на календарната година заповедите по чл. 5, ал. 1, чл. 12, ал. 1, чл. 18, ал. 1 и чл. 21, ал. 1 се издават до 25 декември, а плащанията се извършват не по-късно от последния работен ден на съответната календарна година. Отчисленията за декември се определят въз основа на справка, утвърдена от изпълнителния директор на Агенцията по вписванията.

§ 4. Дължимите осигурителни вноски за всички осигурителни случаи се отчисляват от средствата за допълнително материално стимулиране.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив