Наредба № 9 от 11 февруари 2004 г. за условията и реда за одобрение на типа на безопасно стъкло и на механично теглително-прикачно устройство на нови трактори и за одобрение на типа на нови трактори по отношение на отделни компоненти и характеристики

МЗГ

Държавен вестник брой: 45

Година: 2007

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 11.06.2007

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) С тази наредба се определят условията и редът за одобрение на типа като компонент на трактор на:
1. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) предно стъкло или друго остъкляване (безопасно стъкло);
2. механично теглително-прикачно устройство.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) С тази наредба се определят условията за одобрение на типа на колесни или верижни трактори по отношение на:
1. техните размери и масите на теглените средства;
2. регулаторите на скоростта;
3. защитата на движещи се компоненти, външни изпъкнали части и колела или вериги;
4. предното стъкло или друго остъкляване;
5. механичното теглително-прикачно устройство и здравината на неговото закрепване върху корпуса към трактора;
6. мястото и начина на закрепване на задължителните табели и означения върху корпуса на трактора;
7. командния орган на спирачната система за теглени превозни средства.
(3) (Нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Приложимостта на изискванията по ал. 2 за съответните категории колесни или верижни трактори се определя съгласно приложение № 2, раздели I и II от Наредба № 30 от 2005 г. за одобрение на типа на нови колесни и верижни трактори, техните ремаркета и сменяема прикачна техника (ДВ, бр. 11 от 2006 г.).

Глава втора
ОДОБРЕНИЕ НА ТИПА НА БЕЗОПАСНО СТЪКЛО, УДОСТОВЕРЯВАНЕ И ОСИГУРЯВАНЕ НА СЪОТВЕТСТВИЕ С ОДОБРЕН ТИП И КОНТРОЛ НА ПАЗАРА

Раздел I
Одобрение на типа на безопасно стъкло

Чл. 2.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) За одобрението на всеки тип на безопасно стъкло производителят подава отделно заявление до министъра на земеделието и горите чрез изпълнителния директор на Контролно-техническа инспекция (КТИ).
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Производителят може да упълномощи писмено физическо или юридическо лице, установено в държава - членка на Европейския съюз, да извършва действия по тази глава.

Чл. 3.
(1) В заявлението по чл. 2 се посочват типът, фирмата на производителя или марката и моделът на безопасното стъкло и се прилагат:
1. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от 01.09.2006 г., изм., ДВ, бр. 45 от 2007 г. - в сила от 01.07.2007 г.) актуално удостоверение за вписване в търговския регистър на производителя или неговия упълномощен представител или еквивалентен документ съгласно националното законодателство на съответната държава;
2. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) нотариално заверено копие от документа, с който е упълномощен от производителя, когато заявителят е упълномощен представител;
3. техническо описание в два екземпляра, съдържащо всички основни и вторични характеристики на безопасното стъкло;
4. протоколи, издадени от техническа служба, за извършени изпитвания по приложение № 1;
5. (нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) копие от сертификат по БДС EN ISO 9001:2001, ако има сертифицирана система по качеството по посочения стандарт; липсата на сертифицирана система по качество не е основание за отказ;
6. (нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) писмена информация от производителя за особености във функционирането или за специфични характеристики на безопасното стъкло, които могат да бъдат установени само в комбинация с други части на трактора, при наличие на обстоятелствата по чл. 3а;
7. (предишна т. 5, изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) документ за платена държавна такса по тарифата по чл.9, ал. 15 от Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника (ЗРКЗГТ).
8. (нова, ДВ, бр. 45 от 2007 г. - в сила от 08.06.2007 г.) декларация от заявителя, че досега не е издавано одобрение на типа безопасно стъкло, за който е подадено заявлението за одобрение на типа, и че не са подадени документи до друг орган за одобрение на типа на същия тип безопасно стъкло
(2) Когато предмет на заявлението за одобрение на типа е безопасно стъкло, различно от предно стъкло, към всеки екземпляр на техническото описание по ал. 1, т. 3 се прилагат и чертежи в размер А4 или в папка с размер А4, показващи:
а) максималната повърхност;
б) най-малкия ъгъл между две съседни страни на стъклото;
в) максималната височина на сегмента, ако има такава.
(3) Когато предмет на заявлението за одобрение на типа е предно стъкло, към всеки екземпляр на техническото описание по ал. 1, т. 3 се прилага и следната информация:
1. списък на моделите предни стъкла, за които се иска одобрение на типа, съдържащ фирмата(ите) на производителя(ите) на трактора(ите) и типа (типовете) трактори, на които са предназначени да бъдат монтирани;
2. чертежи в мащаб 1:10 и скици на предните стъкла и тяхното монтиране на трактора, показващи в подробности:
а) положението на предното стъкло по отношение на базовата точка R, посочена в т. 2.1.1 от раздел Х на приложение № 1 на Наредба № 21 от 2003 г. за одобрение на типа на нови колесни трактори (ДВ, бр. 63 от 2003 г.);
б) ъгъла на наклон на предното стъкло;
в) ъгъла на наклон на облегалката на седалката;
г) положението и размера на зоната, в която се проверяват оптичните качества на предното стъкло, и когато е подходящо, зоната, която е била подложена на специфично закаляване;
д) разгънатата площ на предното стъкло;
е) максималната височина на сегмента на предното стъкло;
ж) изкривяването на предното стъкло (в случаите на групиране на предните стъкла).
(4) Когато безопасното стъкло е предназначено за двойно остъкляване, към всеки екземпляр на техническото описание се прилагат чертежите по ал. 2, съдържащи и следните детайли:
а) типа на всяко стъкло, от което е съставен стъкленият пакет;
б) типа на съединяването (органично, стъкло-стъкло или стъкло-метал);
в) номиналната дебелина на празното пространство между двата стъклени пакета.
(5) (Отм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.).

Чл. 3а. (Нов, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Когато безопасното стъкло изпълнява функциите си или притежава специфична характеристика само в комбинация с други части от превозното средство и поради тази причина съответствието с едно или повече изисквания може да бъде установено единствено когато безопасното стъкло действа в комбинация с останалите части на превозното средство, независимо дали проверката се извършва при нормалното функциониране на превозното средство или при симулация на процеса, обхватът на ЕО одобрението на типа на безопасното стъкло се ограничава само за такава комбинация.

Чл. 4.
(1) Заявителят осигурява извършването на изпитване на безопасното стъкло, като предоставя на техническата служба образци от типа безопасно стъкло или проби от материала, от който то е изготвено, за моделите, които са предмет на заявлението, информацията по чл. 3, ал. 1, т. 3 и в зависимост от категорията безопасно стъкло по чл. 3, ал. 2, 3 или 4. Броят на образците за изпитване се определя след съгласуване с техническата служба. Предоставените за изпитване образци от типа безопасно стъкло трябва да бъдат означени с фирмата или търговската марка на производителя.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Преди одобрението на типа на безопасно стъкло изпълнителният директор на КТИ извършва проверка на мерките и процедурите на производителя за осигуряване на ефективен контрол за съответствие на производството с одобрения тип в съответствие с изискванията на чл. 18.

Чл. 5.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Изпълнителният директор на КТИ проверява съответствието на данните, посочени в техническата документация и протоколите от проведените изпитвания на безопасното стъкло, с техническите изисквания по приложение № 1.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) В срок до един месец от датата на подаване на заявлението за одобрение на типа по предложение на изпълнителния директор на КТИ министърът на земеделието и горите се произнася по заявлението за издаване на ЕО сертификат за одобрение на типа на безопасно стъкло.
(3) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Когато се установят недостатъци или непълноти в документите по чл. 3, изпълнителният директор на КТИ писмено уведомява заявителя със съответни указания за отстраняването им. Срокът по ал. 2 спира да тече до отстраняване на недостатъците или непълнотите в документите.

Чл. 6.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Министърът на земеделието и горите издава ЕО сертификат за одобрение на типа на безопасно стъкло, когато:
1. типът съответства на техническите изисквания на раздели I и II на приложение № 1 и в зависимост от категорията, към която принадлежи безопасното стъкло, и на изискванията на:
а) раздел III на приложение № 1 за закалени предни стъкла;
б) раздел IV на приложение № 1 за обикновени закалени стъкла, различни от предни стъкла;
в) раздел V на приложение № 1 за обикновени пластови предни стъкла;
г) раздел VI на приложение № 1 за стъкла от обикновено пластово стъкло, различни от предни стъкла;
д) раздел VII на приложение № 1 за специално обработени предни стъкла от стъкло-пластмаса;
е) раздел VIII на приложение № 1 за безопасни стъкла с покритие от материал от пластмаса;
ж) раздел IХ на приложение № 1 за предни стъкла от стъкло-пластмаса;
з) раздел Х на приложение № 1 за стъкла от стъкло-пластмаса, различни от предни стъкла;
и) раздел ХI на приложение № 1 за двойни стъкла;
2. типът на безопасното стъкло съответства на данните, посочени в техническата документация;
3. производителят е в състояние да осигури ефективен контрол за съответствието на производството с одобрения тип.
(2) (Изм. и доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) ЕО сертификатът за одобрение на типа на безопасно стъкло се издава по образец съгласно приложение № 2 част I и се номерира по реда на приложение № 3. Към сертификата се прилагат документите по чл. 3, ал. 1, т. 3 и в зависимост от категорията безопасно стъкло по ал. 2, 3 или 4.
(3) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) При одобрение на типа на предно стъкло към ЕО сертификата за одобрение на типа безопасно стъкло се прилага списък с всички модели предни стъкла в рамките на одобрения тип съгласно ЕО сертификата за одобрение на типа по приложение № 2.
(4) (Нова, изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) В ЕО сертификата за одобрение на типа се посочват ограниченията и условията при монтиране, когато са налице предпоставките по чл. 3а.

Чл. 7.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Министърът на земеделието и горите отказва издаването на ЕО сертификат за одобрение на типа на безопасно стъкло, когато не са изпълнени изискванията по чл. 6, ал. 1.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Отказът по ал. 1 се мотивира и може да бъде обжалван пред Върховния административен съд по реда на Административнороцесуалния кодекс.

Чл. 7а. (Нов, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Сертификатите на Европейската общност (ЕО сертификат) за одобрение на типа безопасно стъкло, издадени от компетентните органи на държави - членки на Европейския съюз, и номерирани съгласно приложение № 3, част II, запазват действието си на територията на Република България при условие, че производителят или неговият упълномощен представител представи легализиран превод на сертификата на български език пред КТИ. Копие от сертификата се съхранява от КТИ.

Раздел II
Изменение на одобрен тип

Чл. 8.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Притежателят на ЕО сертификат за одобрение на типа на безопасно стъкло е длъжен в 14-дневен срок да уведоми изпълнителния директор на КТИ за всяка промяна, свързана с данните в техническата документация.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) В 14-дневен срок от уведомлението по ал. 1 изпълнителният директор на КТИ уведомява притежателя на сертификата:
1. дали промените изискват изменение на одобрения тип, като посочва срок за подаване на заявление за изменение на одобрения тип;
2. за необходимите изпитвания и проверки.

Чл. 9. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Извършените от притежателя на ЕО сертификата за одобрение на типа на безопасно стъкло промени налагат изменение на одобрения тип на безопасно стъкло в случаите, когато:
1. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) има промяна в данните, съдържащи се в ЕО сертификата за одобрение на типа, с изключение на неговите приложения;
2. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) техническите изисквания по приложение № 1 са били променени след датата на издаване на ЕО сертификата за одобрение на типа;
3. (нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) са необходими нови изпитвания и/или проверки.

Чл. 10.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Притежателят на ЕО сертификата за одобрение на типа на безопасно стъкло подава до министъра на земеделието и горите, чрез изпълнителния директор на КТИ, заявление за изменение на одобрения тип, придружено със:
1. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от 01.09.2006 г., изм., ДВ, бр. 45 от 2007 г. - в сила от 01.07.2007 г.) актуално удостоверение за вписване в търговския регистър или еквивалентен документ съгласно националното законодателство на съответната държава;
2. описание на извършените промени в техническата документация;
3. протоколи, издадени от техническа служба, извършила изпитванията и проверките, когато такива се изискват по чл. 8, ал. 2, т. 2;
4. (нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) писмена информация от производителя за особености във функционирането или за специфични характеристики на безопасното стъкло, които могат да бъдат установени само в комбинация с други части на трактора;
5. (нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) копие от сертификат по БДС EN ISO 9001:2001, ако има сертифицирана система по качеството по посочения стандарт; липсата на сертифицирана система по качество не е основание за отказ;
6. (предишна т. 4, изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) документ за платена държавна такса по тарифата по чл.9, ал. 15 ЗРКЗГТ.
(2) Заявителят осигурява извършването на изпитванията и проверките на безопасно стъкло, извършването на които е било изискано по реда на чл. 8, ал. 2, т. 2, като предоставя на техническата служба необходимата информация за промените в безопасно стъкло според изискванията на чл. 3, ал. 1, т. 3 и 4 и образец на типа на безопасно стъкло.

Чл. 11.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Изпълнителният директор на КТИ проверява съответствието на данните, посочени в описанието на извършените промени в техническата документация и протоколите от проведените изпитвания и проверки, отнасящи се до типа на безопасно стъкло, с техническите изисквания на приложение № 1.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) В срок до един месец от датата на подаване на заявлението по чл. 10 по предложение на изпълнителния директор на КТИ министърът на земеделието и горите се произнася по искането за издаване на сертификат за изменение на одобрения тип на безопасно стъкло.
(3) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Когато се установят недостатъци или непълноти в документите по чл. 10, ал. 1, изпълнителният директор на КТИ писмено уведомява заявителя със съответни указания за отстраняването им. Срокът по ал. 2 спира да тече до отстраняване на недостатъците или непълнотите в документите.

Чл. 12.
(1) Министърът на земеделието и горите издава сертификат за изменение на одобрения тип на безопасно стъкло, когато:
1. типът съответства на данните в техническата документация;
2. типът отговаря на техническите изисквания по приложение № 1;
3. производителят осигурява ефективен контрол за съответствието на производството с одобрения тип в съответствие с изискванията на чл. 18.
(2) (Доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Сертификатът по ал. 1 се издава по образец, посочен в приложение № 2, и се номерира по реда на приложение № 3 част I , като изменението на одобрения тип се отразява в секция № 5 от номера на сертификата чрез съответния последователен номер.

Чл. 13.
(1) Министърът на земеделието и горите отказва да издаде сертификат за изменение на одобрения тип на безопасно стъкло, когато не са изпълнени изискванията по чл. 12, ал. 1.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Отказът по ал. 1 се мотивира и може да бъде обжалван пред Върховния административен съд по реда на Административнороцесуалния кодекс.

Чл. 14. Промените в безопасно стъкло, които не налагат изменение на одобрения тип, и промените, за които е издаден сертификат за изменение на одобрения тип, се описват в техническото досие и се посочва датата, от която те са валидни.

Раздел III
Удостоверяване на съответствие с одобрен тип

Чл. 15.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) За всеки одобрен тип безопасно стъкло и след всяко изменение на одобрения тип изпълнителният директор на КТИ определя ЕО маркировка за одобрение на типа на безопасно стъкло.
(2) Маркировката по ал. 1 се състои от:
1. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) правоъгълник, който огражда идентификационния номер, състоящ се от буквата "e", последвани от числото 34;
2. номера на одобрението на типа безопасно стъкло в съответствие с приложение № 3 и разположен в непосредствена близост вдясно до правоъгълника по т. 1;
3. означение за категорията безопасно стъкло, както следва:
а) за предно стъкло се поставя символ "I" за закалено стъкло ("I/P", когато стъклото е покрито с материал от пластмаса), "II" за обикновено пластово стъкло ("II /P", когато стъклото е покрито с материал от пластмаса), "III" за обработено пластово стъкло ("III /P", когато стъклото е покрито с материал от пластмаса), "IV" за стъкло от стъкло-пластмаса;
б) за стъкло, различно от предно стъкло, имащо нормална граница на пропускане на светлината, по-малко от 70 %, се поставя символ "V", когато стъклото отговаря на т. 9.1.4.2 от раздел I на приложение № 1;
в) за двойни стъкла се поставя символ "VI";
г) за стъкло, различно от предно стъкло, но използвано като предно стъкло за колесен трактор, с изключение на стъклата, посочени в буква "б", се поставя символ "Т"; на предни стъкла, които отговарят на изискванията за стъкла, различни от предни стъкла, символът "Т" може да се постави само след изпитване за безопасност при удар с глава по т. 3.3.2 от раздел VI на приложение № 1 при височина на падане 4,0 m +25/-0 mm.
(3) За стъкло, различно от предно стъкло, имащо нормално пропускане на светлината над 70 %, маркировката се състои от означенията по ал. 2, т. 1 и 2.
(4) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) ЕО маркировката за одобрение на типа на безопасно стъкло се съставя в съответствие с образците, съгласно приложение № 4, като размерите на маркировката, посочени в mm, не трябва да бъдат по-малки от посочените на образеца, при спазване на съотношенията между тях.

Чл. 16.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Производителят удостоверява съответствието на всяко безопасно стъкло с одобрения тип, като поставя ЕО маркировката за одобрение на типа и своята фирма или търговската марка на безопасно стъкло.
(2) Маркировката трябва да бъде ясна, четлива и незаличима.
(3) Производителят не може да поставя маркировки на безопасно стъкло, които могат да доведат до заблуда по отношение на одобрението на типа на безопасно стъкло.

Раздел IV
Осигуряване на съответствие с одобрен тип

Чл. 17. Производителят осигурява съответствието на всяко произведено безопасно стъкло с одобрения тип.

Чл. 18. За осигуряване на съответствието на всяко произведено безопасно стъкло с изискванията по чл. 17 производителят е длъжен да осъществява ефективен контрол за съответствието на производството с одобрения тип, като трябва да:
1. осигури наличието и прилагането на процедури за контрол на качеството на продукцията;
2. има достъп до оборудване, необходимо за проверка на съответствието на продукцията с одобрения тип;
3. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) осигурява изготвянето на протоколи за данните от резултатите от изпитването и наличието на приложените към тях документи, като ги съхранява за период, съгласуван с изпълнителния директор на КТИ;
4. анализира резултатите от всяко изпитване с цел проверка и осигуряване на стабилност на характеристиките на продукта, определяйки допустимите отклонения на произведената продукция;
5. осигурява за всеки одобрен тип безопасно стъкло извършването поне на изпитванията, посочени в раздел ХIV на приложение № 1;
6. осигури изпитване на допълнителни образци, ако изпитванията на първоначално взети образци покажат несъответствие, и да предприеме необходимите действия за възстановяване на съответствието на продукцията с одобрения тип.

Чл. 19.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Изпълнителният директор на КТИ може по всяко време да разпореди извършването на проверка на методите за контрол на съответствието с одобрения тип, прилагани в рамките на производственото звено.
(2) При всяка проверка производителят е длъжен да предоставя на проверяващия експерт на центъра данните за резултатите от проведените изпитвания, както и данните от проведения контрол на производството.

Чл. 20.
(1) При извършването на проверките проверяващият експерт може да избере случайни образци, които да бъдат изпитани в лабораторията на производителя.
(2) Минималният брой на образците за изпитване се определя в зависимост от резултатите от проверките, извършени от производителя.

Чл. 21.
(1) При установяване на незадоволителни процедури по качеството или когато е необходимо да се провери достоверността на изпитванията, провеждани в съответствие с чл. 20, проверяващият експерт изпраща избрани образци за изпитване в техническата служба, която е извършила изпитванията за одобрение на типа.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Изпълнителният директор на КТИ може да разпореди извършването на всички изпитвания и проверки, посочени в приложение № 1.

Чл. 22.
(1) Нормалната честота на проверките на съответствието на продукцията с одобрения тип и на условията на производството по чл. 19 - 21 е два пъти годишно.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Когато е установено несъответствие на безопасно стъкло с одобрения тип, изпълнителният директор на КТИ предписва необходимите мерки за осигуряване възстановяването на съответствието на продукцията с одобрения тип в най-кратък срок.
(3) (Нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Проверките по ал. 1 се ограничават до контрол чрез извадка на определен брой образци от типа безопасно стъкло и могат да бъдат извършвани и в сътрудничество с компетентните органи на другите държави - членки на ЕО.

Чл. 22а. (Нов, ДВ, бр. 72 от 2006 г.)
(1) Контролно-техническата инспекция (КТИ) към министъра на земеделието и горите извършва контрол за:
1. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) наличие на ЕО маркировка за одобрение на типа, нанесена на всяко безопасно стъкло от съответния тип;
2. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) наличие на ЕО сертификат за одобрение на типа, издаден по реда на тази наредба.
(2) Контролът по ал. 1 се извършва от служителите на КТИ, които имат следните правомощия:
1. да влизат и извършват контрол на място в производствените помещения, складове, търговски и изложбени площи;
2. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) да изискват за проверка от притежателя ЕО сертификата за одобрение на типа и приложенията към него;
3. да съставят актове при констатирани нарушения по ЗРКЗГТ.
(3) При извършване на контрола по ал. 1 служителите на КТИ са длъжни да се легитимират със служебна карта и да пазят в тайна фактите и обстоятелствата, които представляват производствена или търговска тайна.

Чл. 22б. (Нов, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Лицата, които пускат на пазара безопасни стъкла за колесни трактори, са длъжни: 1. да оказват съдействие на служителите на КТИ при осъществяване на контрола; 2. да осигуряват на служителите на КТИ пълен достъп до местата, където се осъществява производството, съхранението и разпространението на безопасни стъкла за колесни трактори.

Раздел V
Несъответствие с одобрен тип. Отнемане на ЕО сертификата за одобрение на типа на безопасно стъкло
(Загл. изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.)

Чл. 23. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Безопасно стъкло не съответства на одобрения тип, когато са установени отклонения от данните, съдържащи се в ЕО сертификата за одобрение на типа или в техническата документация, и тези отклонения не са били одобрени по реда на раздел II.

Чл. 24. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Производителят уведомява изпълнителния директор на КТИ за прекратяване на производството на всеки одобрен тип безопасни стъкла в срок до един месец от прекратяване на производството.

Чл. 24а. (Нов, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Ако притежателят на ЕО одобрението на типа за компонент прекрати напълно производството на типа безопасно стъкло, одобрен съгласно тази наредба, той трябва да информира за това министъра на земеделието и горите чрез изпълнителния директор на КТИ.

Чл. 25.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) По предложение на изпълнителния директор на КТИ министърът на земеделието и горите отнема ЕО сертификата за одобрение на типа на безопасно стъкло с мотивирана заповед, когато:
1. съответствието на продукцията с одобрения тип е невъзстановимо или производителят не е осигурил извършването на изпитвания за проверка на съответствието на продукцията с одобрения тип;
2. (отм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.);
3. производството на безопасните стъкла се извършва, без да се осигурява съответствие с одобрения тип.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Заповедта по ал. 1 може да бъде обжалван пред Върховния административен съд по реда на Административнороцесуалния кодекс. Обжалването не спира изпълнението на заповедта.

Раздел VI
Контрол на пазара
(Отм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.)

Чл. 26 - 27 (Отм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.).

Глава трета
ОДОБРЕНИЕ НА ТИПА НА МЕХАНИЧНО ТЕГЛИТЕЛНО-ПРИКАЧНО УСТРОЙСТВО, УДОСТОВЕРЯВАНЕ НА СЪОТВЕТСТВИЕ С ОДОБРЕН ТИП И КОНТРОЛ НА ПАЗАРА

Раздел I
Одобрение на типа на механично теглително-прикачно устройство

Чл. 28.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) За одобрението на всеки тип на механично теглително-прикачно устройство производителят подава отделно заявление до министъра на земеделието и горите чрез изпълнителния директор на КТИ.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Производителят може да упълномощи писмено физическо или юридическо лице, установено в държава - членка на Европейския съюз, да извършва действия по тази глава.

Чл. 29.
(1) В заявлението по чл. 28 се посочват типът, търговското наименование или марка и моделът на механичното теглително-прикачно устройство и се прилагат:
1. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от 01.09.2006 г., изм., ДВ, бр. 45 от 2007 г. - в сила от 01.07.2007 г.) актуално удостоверение за вписване в търговския регистър на производителя или неговия упълномощен представител или еквивалентен документ съгласно националното законодателство на съответната държава;
2. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) нотариално заверено копие от документа, с който е упълномощен от производителя, когато заявителят е упълномощен представител;
3. два чертежа на теглително-прикачното устройство с посочен мащаб, показващи изискваните размери на устройството, както и размерите на мястото за монтиране на устройството;
4. кратко техническо описание на механичното теглително-прикачно устройство с точно посочване на вида на конструкцията и използвания материал;
5. информация за стойността на D в съответствие с раздел II на приложение № 5 за динамичното изпитване или стойността на Т (теглеща сила) в съответствие с раздел III на приложение № 5 за статичното изпитване, както и вертикалния товар в точката на присъединяване S;
6. протоколи, издадени от техническа служба, за извършени изпитвания по приложение № 5;
7. (нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) копие от сертификат за одобрена система по качеството по БДС EN ISO 9001:2001, ако има сертифицирана система по качеството по посочения стандарт;
8. (нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) писмена информация от производителя за особености във функционирането или за специфични характеристики на теглително-прикачното устройство, които могат да бъдат установени само в комбинация с други части на трактора;
9. (предишна т. 7, изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) документ за платена държавна такса по тарифата по чл.9, ал. 15 ЗРКЗГТ.
10. (нова, ДВ, бр. 45 от 2007 г. - в сила от 08.06.2007 г.) декларация от заявителя, че досега не е издавано одобрение на типа механично теглително-прикачно устройство, за който е подадено заявлението за одобрение на типа, и че не са подадени документи до друг орган за одобрение на типа на същия тип механично теглително-прикачно устройство.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.).
(3) Заявителят осигурява извършването на изпитване на механичното теглително-прикачно устройство, като предоставя на техническата служба образци от типа - предмет на заявлението, броят на които се определя след съгласуване с техническата служба, и информацията по ал. 1, т. 3 - 5.

Чл. 29а. (Нов, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Когато теглително-прикачното устройство изпълнява функциите си или притежава специфична характеристика само в комбинация с други части от превозното средство и поради тази причина съответствието с едно или повече изисквания може да бъде установено единствено когато теглително-прикачното устройство действа в комбинация с останалите части на превозното средство, независимо дали проверката се извършва при нормалното функциониране на превозното средство или при симулация на процеса, обхватът на ЕО одобрението на типа на теглително-прикачното устройство се ограничава само за такава комбинация.

Чл. 30.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Изпълнителният директор на КТИ проверява съответствието на данните, посочени в техническата документация и протоколите от проведените изпитвания на механично теглително-прикачно устройство, с техническите изисквания по приложение № 5.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) В срок до един месец от датата на подаване на заявлението за одобрение на типа по предложение на изпълнителния директор на КТИ министърът на земеделието и горите се произнася по заявлението за издаване на ЕО сертификат за одобрение на типа на механично теглително-прикачно устройство на колесен трактор.
(3) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Когато се установят недостатъци или непълноти в документите по чл. 29, изпълнителният директор на КТИ писмено уведомява заявителя със съответни указания. Срокът по ал. 2 спира да тече до отстраняване на недостатъците или непълнотите в документите.

Чл. 31.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Министърът на земеделието и горите издава ЕО сертификат за одобрение на типа на механично теглително-прикачно устройство, когато типът съответства на техническите изисквания по приложение № 5.
(2) (Изм. и доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) ЕО сертификатът за одобрение на типа на механично теглително-прикачно устройство се издава по образец съгласно приложение № 6 и се номерира по реда на приложение № 7 част I . Към сертификата се прилагат документите по чл. 29, ал. 1, т. 3 и 4.
(3) (Нова, изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) В ЕО сертификата за одобрение на типа се посочват ограниченията и условията при монтиране, когато са налице предпоставките по чл. 29а.

Чл. 32.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Министърът на земеделието и горите отказва издаването на ЕО сертификат за одобрение на типа на механично теглително-прикачно устройство, когато:
1. типът на механично теглително-прикачно устройство не съответства на данните, представени в техническата документация;
2. типът на механично теглително-прикачно устройство не е конструиран в съответствие с технически изисквания съгласно приложение № 5.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Отказът по ал. 1 се мотивира и може да бъде обжалван пред Върховния административен съд по реда на Административнороцесуалния кодекс.

Чл. 32а. (Нов, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Сертификатите на Европейската общност (ЕО сертификат) за одобрение на типа теглително-прикачно устройство, издадени от компетентните органи на държави - членки на Европейския съюз, и номерирани съгласно приложение №7, част II, запазват действието си на територията на Република България при условие, че производителят или неговият упълномощен представител представи легализиран превод на сертификата на български език пред КТИ. Копие от сертификата се съхранява от КТИ.

Раздел II
Изменение на одобрен тип

Чл. 33.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Притежателят на ЕО сертификат за одобрение на типа на механично теглително-прикачно устройство е длъжен в 14-дневен срок да уведоми изпълнителния директор на КТИ за всяка промяна в механично теглително-прикачно устройство, свързана с данните в техническата документация.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) В 14-дневен срок от уведомлението по ал. 1 изпълнителният директор на КТИ уведомява притежателя на сертификата:
1. дали промените изискват изменение на одобрения тип, като посочва срок за подаване на заявление за изменение на одобрения тип;
2. за необходимите изпитвания и проверки.

Чл. 34. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Извършените от притежателя на ЕО сертификата за одобрение на типа на механично теглително-прикачно устройство промени налагат изменение на одобрения тип на механично теглително-прикачно устройство в случаите, когато:
1. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) има промяна в данните, съдържащи се в ЕО сертификата за одобрение на типа, с изключение на неговите приложения;
2. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) техническите изисквания по приложение № 5 са били променени след датата на издаване на ЕО сертификата за одобрение на типа;
3. (нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) са необходими нови изпитвания и/или проверки.

Чл. 35.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Притежателят на ЕО сертификата за одобрение на типа на механично теглително-прикачно устройство подава до министъра на земеделието и горите чрез изпълнителния директор на КТИ заявление за изменение на одобрения тип, придружено със:
1. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от 01.09.2006 г., изм., ДВ, бр. 45 от 2007 г. - в сила от 01.07.2007 г.) актуално удостоверение за вписване в търговския регистър или еквивалентен документ съгласно националното законодателство на съответната държава;
2. описание на извършените промени в техническата документация;
3. протоколи, издадени от техническа служба, извършила изпитванията и проверките, когато такива се изискват в случаите по чл. 33, ал. 2, т. 2;
4. (нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) писмена информация от производителя за особености във функционирането или за специфични характеристики на теглително-прикачното устройство, които могат да бъдат установени само в комбинация с други части на трактора;
5. (нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) копие от сертификат за одобрена система по качеството по БДС EN ISO 9001:2001, ако има сертифицирана система по качеството по посочения стандарт; липсата на сертифицирана система по качество не е основание за отказ;
6. (предишна т. 4, изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) документ за платена държавна такса по тарифата по чл.9, ал. 15 ЗРКЗГТ.
(2) Заявителят осигурява извършването на изпитванията и проверките на механично теглително-прикачно устройство, извършването на които е било изискано по реда на чл. 33, ал. 2, т. 2, като предоставя на техническата служба необходимата информация за промените в механично теглително-прикачно устройство съгласно чл. 29, ал. 1, т. 3 - 5 и образец на типа на механично теглително-прикачно устройство.

Чл. 36.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Изпълнителният директор на КТИ проверява съответствието на данните, посочени в описанието на извършените промени в техническата документация и протоколите от проведените изпитвания и проверки, отнасящи се до типа на механично теглително-прикачно устройство, с техническите изисквания на приложение № 5.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) В срок до един месец от датата на подаване на заявлението по чл. 35, ал. 1 по предложение на изпълнителния директор на КТИ министърът на земеделието и горите се произнася по искането за издаване на сертификат за изменение на одобрения тип на механично теглително-прикачно устройство.
(3) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Когато се установят недостатъци или непълноти в документите по чл. 35, ал. 1, изпълнителният директор на КТИ писмено уведомява заявителя със съответни указания. Срокът по ал. 2 спира да тече до отстраняване на недостатъците или непълнотите в документите.

Чл. 37.
(1) Министърът на земеделието и горите издава сертификат за изменение на одобрения тип на механично теглително-прикачно устройство, когато типът съответства на техническите изисквания по приложение № 5.
(2) (Доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Сертификатът по ал. 1 се издава по образец, посочен в приложение № 6 и се номерира по реда на приложение № 7 част I , като изменението на одобрения тип се отразява в секция № 5 от номера на сертификата чрез съответния последователен номер.

Чл. 38.
(1) Министърът на земеделието и горите отказва да издаде сертификат за изменение на одобрения тип на механично теглително-прикачно устройство, когато:
1. типът на механично теглително-прикачно устройство не съответства на данните, посочени в описанието на извършените промени в техническата документация;
2. типът на механично теглително-прикачно устройство не е конструиран в съответствие с технически изисквания съгласно приложение № 5.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Отказът по ал. 1 се мотивира и може да бъде обжалван пред Върховния административен съд по реда на Административнороцесуалния кодекс.

Чл. 39. Промените в механичното теглително-прикачно устройство, които не налагат изменение на одобрения тип, и промените, за които е издаден сертификат за изменение на одобрения тип, се описват в техническото досие и се посочва датата, от която те са валидни.

Раздел III
Удостоверяване на съответствие с одобрен тип

Чл. 40.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) За всеки одобрен тип механично теглително-прикачно устройство и след всяко изменение на одобрения тип изпълнителният директор на КТИ определя ЕО маркировка за одобрение на типа на механично теглително-прикачно устройство.
(2) Маркировката по ал. 1 се състои от:
1. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) правоъгълник, който огражда идентификационния номер, състоящ се от буквата "e", последвани от числото 34;
2. номера на одобрението на типа на механично теглително-прикачно устройство, съставен от означенията по т. 5 и 6 на приложение № 7 и разположен в непосредствена близост под правоъгълника по т. 1;
3. означение за начина на изпитване, разположено над и в непосредствена близост до правоъгълника по т. 1, както следва:
а) символ "D" при динамично изпитване по раздел II на приложение № 5;
б) символ "S" при статично изпитване по раздел III на приложение № 5.
(3) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) ЕО маркировката за одобрение на типа на механично теглително-прикачно устройство се съставя в съответствие с образеца, посочен в приложение № 8, като размерите на маркировката, посочени в mm, не трябва да бъдат по-малки от посочените на образеца, при спазване на съотношенията между тях.

Чл. 41.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Производителят удостоверява съответствието на всяко механично теглително-прикачно устройство с одобрения тип, като поставя ЕО маркировката за одобрение на типа и своята фирма или търговската марка на механичното теглително-прикачно устройство, както и информация за допустимата стойност на D, и за стойността на вертикалното статично натоварване S, при изпитвания по раздел II на приложение № 5 или за масата на тегленото средство и вертикалното натоварване в точката на присъединяване, S при извършени изпитвания по раздел III на приложение № 5.
(2) Маркировката трябва да бъде ясна, четлива и незаличима.
(3) Производителят не може да поставя маркировки на механичните свързващи устройства, които могат да доведат до заблуда по отношение на одобрението на типа.

Чл. 42. Всяко механично теглително-прикачно устройство, произведено в съответствие с одобрения тип, трябва да бъде придружено с ръководство за употреба, съдържащо номера на одобрение на типа и стойността на D или Т, в зависимост от проведеното изпитване.

Раздел IV
Осигуряване на съответствие с одобрения тип на механично теглително-прикачно устройство
(Загл. изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.)

Чл. 43.
(1) Контролно-техническата инспекция (КТИ) към министъра на земеделието и горите извършва контрол за:
1. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) наличие на ЕО маркировка за одобрение на типа, нанесена на всяко механично теглително-прикачно устройство от съответния тип, както и на означение на типа, на фирмата или търговската марка на производителя;
2. съответствие на механичното теглително-прикачно устройство с одобрения тип.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Контролът по ал. 1 се извършва по реда на глава четвърта от Наредба № 30 от 2005 г. за одобрение на типа на нови колесни и верижни трактори, техните ремаркета и сменяема прикачна техника (ДВ, бр. 11 от 2006 г.).
(3) (Нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Проверките за осигуряване на съответствието с одобрения тип се ограничават до проверка на извадка на определен брой образци от типа механично теглително-прикачно устройство и могат да се извършват и в сътрудничество с компетентните органи на другите държави - членки на ЕО.

Чл. 44.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Механично теглително-прикачно устройство не съответства на одобрения тип, когато са установени отклонения от данните, съдържащи се в ЕО сертификата за одобрение на типа, с изключение на неговите приложения, и тези отклонения не са били одобрени по реда на раздел II.
(2) Когато отклоненията по ал. 1 са в допустимите граници, съгласно приложение № 5 се счита, че механичното теглително-прикачно устройство съответства на одобрения тип.

Чл. 45.
(1) Когато се установи, че механично теглително-прикачно устройство не съответства на одобрения тип, служителите на КТИ:
1. извършват проверка на мястото на производство или складиране на механичните теглително-прикачни устройства;
2. съставят констативен протокол за данните от проверката със заключение за съответствието на продукцията с одобрения тип или за необходимостта от извършване на изпитване на образци за установяване на съответствието им с одобрения тип.
(2) (Отм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.).

Чл. 46. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Въз основа на констатациите изпълнителният директор на КТИ:
1. изисква от производителя да осигури извършването за негова сметка на изпитване на определен брой образци на произведени механични теглително-прикачни устройства за установяване на съответствието им с одобрения тип, когато данните от проверката създават основателно съмнение за несъответствие на продукцията с одобрения тип;
2. изисква от производителя предприемането на конкретни мерки за привеждане на производството в съответствие с одобрения тип и определя срок за тяхното изпълнение;
3. уведомява производителя при необходимост от изменение на одобрения тип.

Чл. 47.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) По предложение на изпълнителния директор на КТИ министърът на земеделието и горите отнема ЕО сертификата за одобрение на типа на механично теглително-прикачно устройство с мотивирана заповед, когато:
1. съответствието на продукцията с одобрения тип е невъзстановимо или производителят не е осигурил извършването на изпитвания за проверка на съответствието на продукцията с одобрения тип;
2. производството на механично теглително-прикачно устройство се извършва, без да се осигурява съответствие с одобрения тип след изтичането на срока по чл. 46, т. 2.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Заповедта по ал. 1 може да бъде обжалван пред Върховния административен съд по реда на Административнороцесуалния кодекс. Обжалването не спира изпълнението на заповедта.

Глава четвърта
ОДОБРЕНИЕ НА ТИПА НА НОВИ ТРАКТОРИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ОТДЕЛНИ КОМПОНЕНТИ И ХАРАКТЕРИСТИКИ
(Загл. изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.)

Раздел I
Одобрение на типа на трактор по отношение на отделни компоненти и характеристики
(Загл. изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.)

Чл. 48.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) За одобрението на всеки тип на колесен или верижен трактор по отношение на отделни компоненти или характеристики по чл. 1, ал. 2 производителят подава отделно заявление до министъра на земеделието и горите чрез изпълнителния директор на КТИ.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Производителят може да упълномощи писмено физическо или юридическо лице, установено в държава - членка на Европейския съюз, да извършва действия по тази глава.

Чл. 49.
(1) В заявлението по чл. 48 се посочват типът, фирмата на производителя или марката и моделът на трактора и се прилагат:
1. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от 01.09.2006 г., изм., ДВ, бр. 45 от 2007 г. - в сила от 01.07.2007 г.) актуално удостоверение за вписване в търговския регистър на производителя или неговия упълномощен представител или еквивалентен документ съгласно националното законодателство на съответната държава;
2. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) нотариално заверено копие от документа, с който е упълномощен от производителя, когато заявителят е упълномощен представител;
3. описание на типа на трактора по отношение на отделните компоненти или характеристики по чл. 1, ал. 2, за който е подадено заявление за одобрение на типа;
4. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) оразмерен чертеж на трактора, а в случаите на заявление за одобрение на типа на колесен или верижен трактор по отношение на мястото и начина на закрепване на задължителни табели - оразмерен чертеж на мястото и начина на закрепване на задължителните табели;
5. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) в случаите на подадено заявление за одобрение на типа на трактор по отношение на компонентите или характеристиките по чл. 1, ал. 2, т. 1, 2, 5 и 6 - протоколи, издадени от техническа служба, за проведени изпитвания или измервания по изискванията на:
а) приложение № 9 - при одобрение на типа на трактор по отношение на размерите на трактора и масите на теглените средства;
б) приложение № 10 - при одобрение на типа на трактор по отношение на регулаторите на скоростта и защитата на движещи се компоненти, външни изпъкнали части и колела;
в) приложение № 11 - при одобрение на типа на трактор по отношение на мястото и начина на закрепване на задължителните табели и означения върху корпуса на трактора;
г) приложение № 12 - при одобрение на типа на трактор по отношение на командния орган на спирачната система за теглените превозни средства;
6. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) в случаите на подадено заявление за одобрение на типа на колесен или верижен трактор по отношение на механичното теглително-прикачно устройство и здравината на неговото закрепване към трактора - протоколи, издадени от техническа служба, за извършени проверки на трактора по отношение на механичното теглително-прикачно устройство и здравината на неговото закрепване към трактора за съответствие с изискванията на чл. 51, ал. 3;
7. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) в случаите на подадено заявление за одобрение на типа на трактор по отношение на предно стъкло или друго остъкляване - копие на ЕО сертификат за одобрение на типа на всяко от безопасните стъкла, предназначени за монтиране на трактора, издаден по реда на глава втора;
8. (нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) копие от сертификат по БДС EN ISO 9001:2001, ако има сертифицирана система по качеството по посочения стандарт; липсата на сертифицирана система по качество не е основание за отказ;
9. (предишна т. 8, изм., ДВ, бр 72 от 2006 г.) документ за платена държавна такса по тарифата по чл.9, ал. 15 ЗРКЗГТ.
10. (нова, ДВ, бр. 45 от 2007 г.) декларация от заявителя, че досега не е издавано одобрение на типа трактор по отношение на отделни компоненти и характеристики, за който е подадено заявлението за одобрение на типа, и че не са подадени документи до друг орган за одобрение на типа на същия тип трактор по отношение на отделни компоненти и характеристики.
(2) (Отм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.).
(3) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Заявителят осигурява извършването на изпитвания или измервания на трактора по отношение на отделните компоненти или характеристики за съответствие с изискванията на приложения № 9 - 12, като предоставя на техническата служба информацията по ал. 1, т. 3 и 4 и образец от типа трактор, който е необходим за извършване на изпитванията или измерванията.
(4) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) В случаите на подадено заявление за одобрение на типа на колесен или верижен трактор по отношение на механичното теглително-прикачно устройство и здравината на неговото закрепване към трактора заявителят осигурява извършването на проверка на съответствието на типа на колесен или верижен трактор с изискванията по чл. 51, ал. 3, като предоставя на техническата служба образец от типа трактор с монтирано теглително-прикачно устройство от одобрен тип.
(5) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Когато заявлението за одобрение на типа на трактор по отношение механичното теглително-прикачно устройство и здравината на неговото закрепване към трактора е подадено по едно и също време със заявлението за одобрение на типа на механично теглително-прикачно устройство, предназначено за монтиране на типа трактор, за който се иска одобрение, не се извършват проверки по ал. 3 и 4 и не се представят протоколи по ал. 1, т. 6.

Чл. 50.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Изпълнителният директор на КТИ проверява съответствието на данните, посочени в техническата документация и протоколите от проведените изпитвания, измервания и проверки, отнасящи се до типа на трактора по отношение на отделните компоненти или характеристики, с техническите изисквания на приложения № 9 - 12 или чл. 51, ал. 2 или 3.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) В срок до един месец от датата на подаване на заявлението по чл. 48 по предложение на изпълнителния директор на КТИ министърът на земеделието и горите се произнася по заявлението за издаване на ЕО сертификат за одобрение на типа на колесен трактор по отношение на отделни компоненти или характеристики.
(3) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Когато се установят недостатъци или непълноти в документите по чл. 49, ал. 1 и 2, изпълнителният директор на КТИ писмено уведомява заявителя със съответни указания. Срокът по ал. 2 спира да тече до отстраняване на недостатъците или непълнотите в документите.

Чл. 51.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Министърът на земеделието и горите издава ЕО сертификат за одобрение на типа на колесен или верижен трактор по отношение на предно стъкло или друго остъкляване, когато типът на всяко от монтираните безопасни стъкла, е одобрен по реда на глава втора и има нанесена ЕО маркировка за одобрение на типа. Сертификатът се издава по образец съгласно приложение № 13.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Когато типът на колесен или верижен трактор отговаря на изискванията за съответния компонент или характеристики по приложения № 9 - 12, министърът на земеделието и горите издава ЕО сертификат за одобрение на типа на колесен или верижен трактор по отношение на:
1. размерите на трактора и масите на теглените средства в съответствие с образеца по приложение № 14;
2. регулаторите на скоростта и защита на движещи се компоненти, външни изпъкнали части и колела в съответствие с образеца по приложение № 15;
3. мястото и начина на закрепване на задължителните табели и означения върху корпуса на трактора в съответствие с образеца по приложение № 16;
4. командния орган на спирачната система за теглените превозни средства в съответствие с образеца по приложение № 17.
(3) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Министърът на земеделието и горите издава ЕО сертификат за одобрение на типа на трактор по отношение на механичното теглително-прикачно устройство и здравината на неговото закрепване към трактора по образец съгласно приложение № 18, когато:
1. (доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) типът на механичното теглително-прикачно устройство е одобрен по реда на глава трета и има нанесена ЕО маркировка за одобрение на типа;
2. типът на механичното теглително-прикачно устройство е подходящ за монтиране на типа трактор, за който е поискано одобрение на типа;
3. начинът на закрепване на механичното теглително-прикачно устройство към трактора отговаря на начина, установен при изпитването, когато е било издадено одобрението на типа на устройството.
(4) (Изм. и доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) ЕО сертификатът за одобрение на типа по предходните алинеи се номерира по реда, посочен в приложение № 19 част I , като към него се прилагат документите по чл. 49, ал. 1, т. 3 и 4, носещи номера на одобрение на типа.
(5) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) ЕО сертификатът за одобрение на типа се издава за целите на одобрението на типа на нов трактор и се прилага към ЕО сертификата за одобрение на типа на нов трактор съгласно Наредба № 30 за одобрение на типа на нови колесни и верижни трактори, техните ремаркета и сменяема прикачна техника.

Чл. 51а. (Нов, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Сертификатите на Европейската общност (ЕО сертификат) за одобрение на типа на трактор по отношение на отделни компоненти или характеристики, издадени от компетентните органи на държави - членки на Европейския съюз, и номерирани съгласно приложение № 19, част II, запазват действието си на територията на Република България при условие, че производителят или неговият упълномощен представител представи легализиран превод на сертификата на български език пред КТИ. Копие от сертификата се съхранява от КТИ.

Чл. 52.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Министърът на земеделието и горите отказва издаването на ЕО сертификат за одобрение на типа на трактор по отношение на отделни компоненти или характеристики, когато:
1. типът на трактор по отношение на съответния компонент или характеристики не съответства на данните, посочени в техническата документация;
2. типът на трактор по отношение на съответния компонент или характеристики не съответства на изискванията за съответния компонент или характеристики по приложения № 9 - 12 или чл. 51, ал. 1 или 3.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Отказът по ал. 1 се мотивира и може да бъде обжалван пред Върховния административен съд по реда на Административнороцесуалния кодекс.

Раздел II
Изменение на одобрен тип на трактор по отношение на отделни компоненти и характеристики
(Загл. изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.)

Чл. 53.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Притежателят на ЕО сертификат за одобрение на типа на колесен или верижен трактор по отношение на отделни компоненти и характеристики е длъжен да уведоми изпълнителния директор на КТИ за всяка промяна, свързана с данните в техническата документация.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) В 14-дневен срок от уведомлението по ал. 1 изпълнителният директор на КТИ уведомява притежателя на сертификата:
1. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) дали промените изискват изменение на одобрения тип на трактор по отношение на отделни компоненти и характеристики, като посочва срок за подаване на заявление за изменение на одобрения тип;
2. за необходимите изпитвания и проверки.

Чл. 54.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Извършените от притежателя на ЕО сертификата за одобрение на типа на трактор по отношение на отделни компоненти и характеристики промени налагат издаване на сертификат за изменение на одобрения тип в случаите, когато:
1. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) има промяна на данните, съдържащи се в ЕО сертификата за одобрение на типа, с изключение на неговите приложения;
2. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) техническите изисквания по приложения № 9 - 12 са били променени след датата на издаване на ЕО сертификата за одобрение на типа;
3. (нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) са необходими нови изпитвания и/или проверки.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Притежателят на ЕО сертификат за одобрение на типа на колесен трактор по отношение на предно стъкло или друго остъкляване може да поиска издаване на сертификат за изменение на одобрения тип и в случаите, когато иска разширяване обхвата на одобрението на типа с включване на допълнителни типове безопасни стъкла.
(3) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Притежателят на ЕО сертификат за одобрение на типа на трактор по отношение на механичното теглително-прикачно устройство и здравината на неговото закрепване към трактора може да поиска издаване на сертификат за изменение на одобрения тип и в случаите, когато иска разширяване обхвата на одобрението на типа с включване на допълнителни типове механични теглително-прикачни устройства.

Чл. 55.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Притежателят на ЕО сертификат за одобрение на типа на трактор по отношение на отделни компоненти и характеристики подава до министъра на земеделието и горите чрез изпълнителния директор на КТИ заявление за издаване на сертификат за изменение на одобрения тип, придружено със:
1. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от 01.09.2006 г., изм., ДВ, бр. 45 от 2007 г. - в сила от 01.07.2007 г.) актуално удостоверение за вписване в търговския регистър или еквивалентен документ съгласно националното законодателство на съответната държава;
2. описание на извършените промени в техническата документация;
3. протоколи, издадени от техническа служба, извършила изпитванията и проверките, когато такива се изискват в случаите на чл. 53, ал. 2, т. 2;
4. (нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г.) копие от сертификат по БДС EN ISO 9001:2001, ако има сертифицирана система по качеството по посочения стандарт; липсата на сертифицирана система по качество не е основание за отказ;
5. (предишна т. 4, изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) документ за платена държавна такса по тарифата по чл.9, ал. 15 ЗРКЗГТ.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Заявителят осигурява извършването на необходимите изпитвания и проверки на трактора по отношение на отделните компоненти и характеристики, извършването на които е било изискано по реда на чл. 53, ал. 2, т. 2, като предоставя на техническата служба необходимата информация, отнасяща се до промените в данните в техническата документация и образец на типа на трактора.

Чл. 56.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) В случаите на чл. 54, ал. 1 изпълнителният директор на КТИ проверява съответствието на описанието на извършените промени в техническата документация и протоколите от проведените изпитвания, отнасящи се до отделните компоненти и характеристики с изискванията на приложения № 9 - 12.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) В случаите на чл. 54, ал. 2 или 3 изпълнителният директор на КТИ проверява съответствието на описанието на извършените промени в техническата документация и протоколите от проведените изпитвания, отнасящи се до разширяването на обхвата на одобрението на типа с включване на допълнителни типове безопасни стъкла или механични теглително-прикачни устройства с изискванията на чл. 57, ал. 2.
(3) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) В срок до един месец от датата на подаване на заявлението по чл. 53, ал. 1 по предложение на изпълнителния директор на КТИ министърът на земеделието и горите се произнася по искането за издаване на сертификат за изменение на одобрения тип на колесен трактор по отношение на отделните компоненти и характеристики.
(4) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Когато се установят недостатъци или непълноти в документите по чл. 55, ал. 1, изпълнителният директор на КТИ писмено уведомява заявителя със съответни указания. Срокът по ал. 3 спира да тече до отстраняване на недостатъците или непълнотите в документите.

Чл. 57.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) В случаите на чл. 54, ал. 1, когато типът на трактор отговаря на изискванията за съответния компонент или характеристики по приложения № 9 - 12, министърът на земеделието и горите издава сертификат за изменение на одобрения тип на трактор по отношение на:
1. предно стъкло или друго остъкляване в съответствие с образеца по приложение № 13;
2. размерите на трактора и масите на теглените средства в съответствие с образеца по приложение № 14;
3. регулаторите на скоростта и защита на движещи се компоненти, външни изпъкнали части и колела в съответствие с образеца по приложение № 15;
4. мястото и начина на закрепване на задължителните табели и означения върху корпуса на трактора в съответствие с образеца по приложение № 16;
5. командният орган на спирачната система за теглените превозни средства в съответствие с образеца по приложение № 17.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) В случаите на чл. 54, ал. 2 министърът на земеделието и горите издава сертификат за изменение на одобрения тип на трактор по отношение на предно стъкло или друго остъкляване, когато новият тип безопасно стъкло е одобрен по реда на глава втора и има поставена ЕО маркировка за одобрение на типа.
(3) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) В случаите на чл. 54, ал. 3 министърът на земеделието и горите издава сертификат за изменение на одобрения тип на трактор по отношение на механичното теглително-прикачно устройство и здравината на неговото закрепване към трактора, когато:
1. новият тип механично теглително-прикачно устройство е одобрен по реда на глава трета;
2. новият тип механично теглително-прикачно устройство е подходящ за монтиране на типа трактор, за който е поискано изменение на одобрения тип;
3. начинът на закрепване на механичното теглително-прикачно устройство към трактора отговаря на начина, установен при изпитването, когато е било издадено одобрението на типа на устройството.
(4) (Изм. и доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Сертификатът за изменение на одобрения тип на колесен или верижен трактор по отношение на отделни компоненти и характеристики се издава по образец съгласно приложения № 13 - 18 и се номерира по реда на приложение № 19 част I , като изменението на одобрения тип се отразява в секция № 5 от номера на сертификата чрез съответния последователен номер. Към сертификата се прилага един екземпляр на информацията по чл. 55, ал. 1, т. 2 и 3.
(5) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Сертификатът по предходните алинеи се издава за целите на одобрението на типа на трактор и се прилага към ЕО сертификата за одобрение на типа на трактор съгласно Наредба № 30 за одобрение на типа на нови колесни и верижни трактори, техните ремаркета и сменяема прикачна техника.

Чл. 58.
(1) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Министърът на земеделието и горите отказва да издаде сертификат за изменение на одобрения тип на колесен или верижен трактор по отношение на отделни компоненти и характеристики, когато:
1. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) типът на колесен или верижен трактор по отношение на отделни компоненти и характеристики не съответства на данните, посочени в описанието на извършените промени в техническата документация;
2. когато не са изпълнени изискванията на чл. 57, ал. 1, 2 или 3.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Отказът по ал. 1 се мотивира и може да бъде обжалван по реда на Административнороцесуалния кодекс.

Чл. 59. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Промените, които не изискват изменение на одобрения тип, и промените, за които е издаден сертификат за изменение на одобрения тип на колесен или верижен трактор по отношение на отделни компоненти и характеристики, се описват в техническото досие и се посочва датата, от която те са валидни.

Чл. 61. (Нов, ДВ, бр. 72 от 2006 г.)
(1) Пускането на пазара или пускането в употреба на одобрен тип безопасно стъкло или механично теглително-прикачно устройство с нанесена ЕО маркировка за одобрение на типа или регистрацията, пускането на пазара или пускането в употреба на нови трактори от одобрен тип, които притежават валиден сертификат за съответствие с одобрения тип по отношение на характеристиките, посочени в чл. 1, ал. 2, може да бъде отказано за период до 6 месеца на основание, свързано с характеристиките на безопасното стъкло, механичното теглително-прикачно устройство или с посочените в чл. 1, ал. 2, ако те представляват сериозен риск за:
а) безопасността по пътя;
б) осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд.
(2) (В сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) В случаите по ал. 1 министърът на земеделието и горите незабавно уведомява за това органите за одобрение на типа на другите държави членки и Европейката комисия, като посочва причините, на които се основава този отказ.

Чл. 62. (Нов, ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)
(1) Обменът на информация между Република България и компетентните органи на държавите - членки на Европейския съюз, по отношение на одобрението на типа на безопасно стъкло като компонент, нотификацията на техническите служби и на органа за одобрение на типа се извършва по реда на глава осма от Наредба № 30 от 2005 г. за одобрение на типа на нови колесни и верижни трактори, техните ремаркета и сменяема прикачна техника.
(2) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Министърът на земеделието и горите чрез изпълнителния директор на КТИ уведомява компетентните органи на другите държави членки за случаите по чл. 24а, като изпраща информация за прекратяване на производството и копие от от ЕО сертификата за одобрение на типа на безопасно стъкло съгласно приложение № 2.
(3) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) Приложените документи към ЕО сертификатите за одобрение на типа по приложения № 2, 6, 13, 14, 15, 16 и 17 се предоставят на органите за одобрение на типа на другите държави - членки на Европейската общност, при изрично искане за това.
(4) (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) В случаите на чл. 25, ал. 1 министърът на земеделието и горите по предложение на изпълнителния директор на КТИ незабавно информира компетентните органи на другите държави - членки на ЕО, като изпраща копие от ЕО сертификата за одобрение на типа на безопасно стъкло с обозначение "ОТНЕТО ОДОБРЕНИЕ НА ТИПА КАТО КОМПОНЕНТ", нанесено с големи букви в долния край на сертификата, както и дата, подпис и печат.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Дължина" е дължината на колесен трактор, измерена между вертикалните равнини, сключващи прав ъгъл с надлъжната ос на трактора и минаващи през най-външните точки. В дължината не се включват:
а) всички огледала;
б) всички ръкохватки за пускане в ход на определени средства;
в) всички предни или странични габаритни светлини.
2. "Широчина" е широчината на колесен трактор, измерена между вертикалните равнини, успоредни на надлъжната осева линия на трактора, и минаваща през най-външните точки, като се изключват:
а) всички огледала;
б) светлинните пътепоказатели;
в) всички предни, задни или странични габаритни светлини;
г) светлините за паркиране;
д) деформацията на гумите, причинена от масата на трактора;
е) всякакви сгъващи се компоненти, като опори за крака и еластични калобрани.
3. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) "Височина" е вертикалното разстояние между земната повърхност и точката на трактора, разположена на най-голямо разстояние от земната повърхност, без антената. Когато височината е определена, колесният трактор трябва да е снабден с нови гуми, имащи най-голям радиус при търкаляне, определен от производителя.
4. (Доп., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) "Допустима маса за теглено средство" е разрешената максимална маса, която типът трактор може да тегли, определена за допустима от компетентните органи, която може да включва едно или повече ремаркета, теглени от превозното средство, както и навесна и прикачна техника.
5. "Механично теглително-прикачно устройство" е компонент на трактора, конструиран да осигури механичната връзка между трактора и тегленото превозно средство.
6. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) " Маса(и) на трактора без товар " е масата на трактора в готовност за движение, включваща защитната конструкция при преобръщане, изключваща допълнителните принадлежности, но включваща охлаждащата течност, маслата, горивото, инструментите и водача (75 kg).
7. "Технически допустима маса на теглено средство" е максималната маса, посочена от производителя, по отношение на:
а) маса на теглено средство без спирачки;
б) маса на теглено средство с независимо спиране;
в) маса на теглено средство с инерционно спиране;
г) маса на теглено средство с хидравлични или пневматични спирачки; такива спирачки могат да бъдат за: непрекъснато спиране, полунепрекъснато спиране или за независимо спиране с механично задвижване.
8. "Защитно устройство" е устройство, предназначено да предпази опасните части. Това са защитни прегради, капаци или кожуси.
9. (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г., в сила от 01.09.2006 г., изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) "Защитен екран" е предпазно устройство, разположено непосредствено пред опасната част, което самостоятелно или с други части на машината предпазва от всички страни срещу допир до опасната част.
10. "Кожух или рефлектор" е предпазно устройство, разположено пред опасната част и което предпазва от допир до опасната част от предпазената страна.
11. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) "Защитна преграда" е защитно устройство, което чрез ограда, решетка или подобно устройство осигурява необходимото безопасно разстояние, предотвратявайки допир до опасната част.
12. "Опасна част" е всяка част, която в резултат на разположението на детайлите или конструкцията на неподвижната или движеща се част на трактора създава опасност от нараняване. Опасните части са притискащи, режещи, пробиващи, проникващи, захващащи, увличащи и въздействащи части.
13. "Точка на притискане" е всяка опасна точка, където частите се движат относително една спрямо друга или спрямо неподвижни части по такъв начин, че могат да причинят притискане на хора или на отделни части от техните тела.
14. "Точка на срязване" е всяка опасна точка, където частите се движат една до друга или покрай други части по такъв начин, че могат да причинят притискане или защипване на хора или на отделни части от техните тела.
15. "Точка на порязване, пробиване и проникване" е всяка опасна точка, където частите, подвижни или неподвижни, са с остри ръбове, заострени или притъпени и могат да наранят хора или отделни части на техните тела.
16. "Точка на захващане" e всяка опасна точка, където издатъци с остри ръбове, зъбци, щифтове, винтове или болтове, гресьори, валове, накрайници на валове и други подвижни части могат да захванат и увлекат хора или отделни части от техните тела или облекло.
17. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) "Точка на увличане или въздействие" е всяка опасна точка, чиито части чрез придвижване ограничават отвора, в който хора, отделни части на техните тела или дрехи могат да бъдат притиснати.
18. "Досегаемост" е максималното разстояние, което може да бъде достигнато от хора или отделни части от техните тела, насочени нагоре, надолу, навътре, над, около или срещу, без помощта на някакъв предмет.
19. "Безопасно разстояние" е разстоянието, съответстващо на досегаемостта или на размерите на тялото плюс безопасно допустимо разстояние.
20. "Команден орган" е всяко устройство, чието директно задействане прави възможно положението или действието на трактора или на присъединено към него съоръжение да се промени.
21. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) "Закалено стъкло" е стъкло, състоящо се от един слой стъкло, което е било подложено на специална обработка с цел увеличаване и подобряване на неговите характеристики по отношение на механична якост и неговото разпръскване на парчета при счупване.
22. "Пластово стъкло" е стъкло, включващо два или повече слоя стъкла, съединени чрез един или повече междинни слоя от пластмасов материал. Пластовото стъкло може да бъде:
а) "обикновено", ако нито един от стъклените слоеве, от които се състои, не е обработен;
б) (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) "обработено", когато поне един от стъклените слоеве, от които се състои, е специално обработен, за да се увеличи неговата механична якост и да се подобрят неговите характеристики по отношение на разпръскването на парчета при счупване.
23. "Безопасно стъкло с пластмасово покритие" e закалено стъкло или пластово стъкло с пластмасово покритие върху неговата вътрешна повърхност.
24. "Безопасно стъкло от стъкло-пластмаса" е пластово стъкло, състоящо се от единичен лист стъкло и един или няколко листа пластмаса, като най-малко един от тях служи за междинен слой. Пластмасовите листове трябва да са от вътрешната повърхност на стъклото, когато стъклото е монтирано на колесния трактор.
25. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) "Група предни стъкла" е група, състояща се от предни стъкла с различна форма и размери, подложени на изпитване за установяване на техните механични свойства, характеристиките им при разпръскване на парчета и по време на изпитвания за устойчивост на въздействие от околната среда. Различават се:
а) "плоско предно стъкло" е предно стъкло, имащо номинална кривина не повече от 10 mm на линеен метър, измерена по височината на участъка;
б) "извито предно стъкло" е предно стъкло, имащо номинална кривина, по-голяма от 10 mm на линеен метър, измерена по височината на участъка.
26. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) "Двоен прозорец" е комплект от два панела, монтирани поотделно на един и същ отвор на трактора.
27. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) "Двойно стъкло" е възел, съставен от два панела, трайно съединени при производството им и разделени от еднородно празно пространство. Различават се:
а) "симетрично двойно стъкло" е двойно стъкло, при което двата съставни панела са от един и същи тип (закалени или пластови стъкла и др.) и притежават идентични основни и вторични характеристики;
б) "асиметрично двойно стъкло" е двойно стъкло, при което двата съставни панела са от различен тип (закалени или пластови стъкла и др.) или притежават различни основни и вторични характеристики.
28. "Основна характеристика" е характеристика, която значително променя оптичните и/или механичните свойства на стъклото по отношение на функцията, която стъклото изпълнява на трактора. Този термин обхваща също търговското наименование или марка.
29. "Вторична характеристика" е характеристика, която може да промени оптичните и/или механичните свойства на стъклото по начин, който има значение за функцията, която то трябва да изпълнява на трактора. При оценка на степента на промяната се отчитат показателите на трудност.
30. "Показател на трудност" е двустепенна система за класифициране, прилагана за наблюдаваните в практиката изменения на всяка вторична характеристика. Изменение от показател "1" към показател "2" показва необходимост от повторно изпитване.
31. "Разгъната площ на предното стъкло" е най-малкият правоъгълен стъклен лист, от който може да се направи предно стъкло.
32. "Ъгъл на наклона на предното стъкло" е ъгълът, образуван от една вертикална линия и една права линия, която свързва най-горната и най-долната крайни точки на предното стъкло, като двете линии лежат във вертикалната равнина, съвпадаща с надлъжната ос на трактора. Измерването на ъгъла на наклона се извършва на трактор без товар, разположен върху хоризонтална повърхност. Тракторите, оборудвани с хидропневматично, хидравлично или пневматично окачване или с устройства за автоматично настройване на пътния просвет според товара, се изпитват при определеното от производителя нормално състояние за движение.
33. "Височина на сегмента h" e максималното разстояние, измерено под приблизително прави ъгли спрямо стъклото, което разделя неговата вътрешна повърхност от равнина, преминаваща през краищата на стъклото (фиг. № 21).
34. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) "Тип стъкло" е стъкло, което не показва никакви съществени различия по отношение на основните и вторичните характеристики, посочени в раздел III до раздел ХIV на приложение № 1. Въпреки, че изменение на основните характеристики означава, че продуктът е от нов тип, приема се в отделни случаи на изменение на формата и размерите, че не се изисква непременно да се провеждат пълен комплект изпитвания. За някои от изпитванията, предвидени в отделните раздели на приложение № 1, стъклата могат да се групират заедно, ако е доказано, че те имат подобни основни характеристики. Стъкла, показващи различия само по отношение на вторичните си характеристики, се считат за един и същи тип. Образци от такива стъкла могат да се изпитват, ако параметрите на тези изпитвания са категорично посочени в условията на изпитване.
35. "Радиус на кривина, r" е приблизителната стойност на най-малкия радиус на дъгата на предното стъкло, измерена в периметъра с най-голяма извитост.
36. "Свободна зона" е мястото, което трябва да остава свободно около гумите на задвижващите колела по отношение на съседните части на превозното средство.
37. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) "Техническа служба" е юридическо лице, определено от министъра на земеделието и горите при спазване на разпоредбите на чл.55, ал. 2 от Наредба № 30 от 2005 г. за одобрение на типа на нови колесни и верижни трактори, техните ремаркета и сменяема прикачна техника (ДВ, бр. 11 от 2006 г.), или техническа служба, определена официално от държава - членка на Европейския съюз, да извършва изпитвания и проверки по отношение на изискванията на тази наредба и съгласно Спогодбата за приемане на еднакви технически предписания за колесни превозни средства, оборудване и части, които могат да бъдат монтирани и/или използвани на колесни превозни средства, и на условия за взаимно признаване на одобрения, издавани на основата на тези предписания в обхвата на изискванията съгласно приложение № 2, раздел IV.
38. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) "Техническа документация" е пълната информация за типа, предоставена от заявителя на техническата служба и на изпълнителния директор на КТИ, включително чертежи, снимки и други предвидени в тази наредба документи.
39. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) "Техническо досие" е техническата документация заедно с протоколи от изпитвания и други документи, които техническата служба и изпълнителният директор на КТИ прилагат към техническата документация в процеса на одобрение на типа.
40. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) "Механично теглително-прикачно устройство между трактора и тегленото превозно средство" са компоненти, монтирани на трактора и на тегленото превозно средство, предназначени за осигуряване на механична връзка между тези превозни средства.
41. "Тип на механично теглително-прикачно устройство между трактора и тегленото превозно средство" са компоненти, които не се различават съществено едни от други по отношение на:
а) вид на компонента за механично съединяване;
б) пръстени на теглителната щанга (диаметър 40 mm и/или 50 mm);
в) външна форма, размери или начин на работа (т.е. автоматично или неавтоматично);
г) материал;
д) стойността на D, както е определена за изпитване в раздел II на приложение № 5, като се използва динамичният метод или масата на ремаркето, както е определена за изпитванията в раздел III на приложение № 5, при които се използва статистичният метод, а също така и вертикалният товар в точката на присъединяване S.
42. "Базов център на механично теглително-прикачно устройство" е точката на оста на палеца, която е на равни разстояния, в случая от крилата на вилката, и точката, която се получава от пресичането на равнината на симетрия на куката с образуваната линия по вдлъбнатата страна на куката, на нивото на контакт с пръстена, когато е в положение за теглене.
43. "Височина от земята на механично теглително-прикачно устройство (h)" е разстоянието между хоризонталната равнина през базовия център на механично теглително-прикачно устройство и хоризонталната равнина, на която са стъпили колелата на трактора.
44. "Проекция на механично теглително-прикачно устройство (с)" е разстоянието между базовия център на компонента на механично теглително-прикачно устройство и вертикалната равнина, минаваща през оста, на която са монтирани задните колелета на трактора.
45. "Вертикално натоварване в точката на присъединяване (S)" е товарът, предаден при статично положение на базовия център на механичното съединение.
46. "Автомат" е компонент на механично теглително-прикачно устройство, който сам се затваря и обезопасява, когато плъзгащият механизъм за пръстените на теглителната щанга е задвижен без по-нататъшно действие.
47. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) "Надлъжна колесна база на трактора (l)" е разстоянието между вертикалните равнини, перпендикулярни на средната надлъжна равнина на трактора, минаващи през осите на трактора.
48. "Тегло на предната ос на трактор без товар (а)" е тази част от тежестта на трактора, който е в статично положение, предадена върху земята от предната ос на трактора.
49. "Тип безопасно стъкло" са всички стъкла, имащи еднакви основни характеристики.
50. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.) "Клас по дебелина" са всички стъкла, имащи дебелина в частите на компонента в допустимите отклонения.
51. "Производствено звено" са всички производствени средства на един или няколко типа стъкла, разположени на едно и също място. Производственото звено може да включва няколко производствени линии.
52. "Смяна" е период от производството, извършван от една и съща производствена линия в рамките на работното време.
53. "Производствен цикъл" е продължителен период на производство на един и същ тип продукт в една смяна.
54. (нова, ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) "Нормална експлоатация" е използването на трактора по предназначение, определено от производителя, от оператор, който е запознат с характеристиките на трактора и спазва указания за работа, обслужване и безопасност при експлоатация, дадени от производителя в инструкцията за експлоатация или означени върху машината.
55. (нова, ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) "Непреднамерен контакт" е случаен контакт между човек и рисков обект, получен в резултат на действия на човека по време на нормалната експлоатация и обслужване на трактора.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл.9, ал. 8 от Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника.

§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването в "Държавен вестник", с изключение на раздел VI от глава втора и раздел IV от глава трета, които влизат в сила от 1 януари 2005 г.


НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 9 ОТ 2004 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОДОБРЕНИЕ НА ТИПА НА БЕЗОПАСНО СТЪКЛО И НА МЕХАНИЧНО ТЕГЛИТЕЛНО-ПРИКАЧНО УСТРОЙСТВО НА НОВИ ТРАКТОРИ И ЗА ОДОБРЕНИЕ НА ТИПА НА НОВИ ТРАКТОРИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ОТДЕЛНИ КОМПОНЕНТИ И ХАРАКТЕРИСТИКИ
(Обн., ДВ, бр. 45 от 2007 г.)

Заключителни разпоредби

§ 10. Наредбата въвежда изискванията на Директива 2006/96/ЕО.

§ 11. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й, с изключение на § 1, т. 1, § 2, § 3, т. 1, § 4, § 5, т. 1 и § 6, които влизат в сила от 1 юли 2007 г.

Приложение № 1
към чл. 3, ал. 1, т. 4 (PDF)
(Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г., изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.)

Приложение № 2
към чл. 6, ал. 2 (PDF)
(Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.)

Приложение № 3
към чл. 6, ал. 2
(Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от 01.09.2006 г., доп., ДВ, бр. 45 от 2007 г.)

Система за номериране на ЕО сертификат за одобрение на типа на безопасно стъкло

Част I
(Предишен текст на Приложение № 3 към чл. 6, ал. 2, ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от 01.09.2006 г.)

Номерът на ЕО сертификата за одобрение на типа на безопасно стъкло се съставя при спазване на следните изисквания:
1. Номерът се определя за всеки отделен тип безопасно стъкло от съответната категория или група предни стъкла.
2. Номерът се състои от пет секции, като секциите се разделят от символа "*".
3. (изм. - ДВ, бр. 72 от 2006 г., в сила от 01.09.2006 г.) В секция 1 с малки букви се записва графичното изображение на идентификационен код "е34",
4. В секция 2 се записва базовият номер "89/173".
5. В секция 3 се записва специфичният номер "2000/01".
6. В секция 4 се записва шестцифрено число, първите две цифри на което включват специфичния номер "00", а следващите четири цифри включват последователен номер (при необходимост с нули в началото), обозначаващ основния номер на одобрението на типа. Започва се от 0001.
7. В секция 5 се записва двуцифрен последователен номер (при необходимост с нули в началото), обозначаващ номера на изменението на одобрения тип. За всеки основен номер на одобрението на типа, когато няма изменение, се записва от 00, а при първо изменение се записва 01.

Част II
(Нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от 01.09.2006 г., доп., ДВ, бр. 45 от 2007 г. - в сила от 08.06.2007 г.)

ЕО сертификати за одобрение на типа запазват действието си на територията на България, ако имат нанесен отличителен номер на някоя от посочените държави членки:

1 за Германия;
2 за Франция;
3 за Италия;
4 за Холандия;
5 за Швеция;
6 за Белгия;
7 за Унгария;
8 за Чехия;
9 за Испания;
11 за Великобритания;
12 за Австрия;
13 за Люксембург;
17 за Финландия;
18 за Дания;
19 за Румъния;
20 за Полша;
21 за Португалия;
23 за Гърция;
24 за Ирландия;
26 за Словения;
27 за Словакия;
29 за Естония;
32 за Латвия;
36 за Литва;
49 за Кипър;
50 за Малта.

Приложение № 4
към чл. 15, ал. 3 (PDF)
(Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

Приложение № 5
към чл. 29, ал. 1, т. 5 (PDF)
(Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г., изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.)

Приложение № 6
към чл. 31, ал. 2 (PDF)
(Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.)

Приложение № 7
към чл. 31, ал. 2
(Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от 01.09.2006 г., доп., ДВ, бр. 45 от 2007 г. - в сила от 08.06.2007 г.)

Система за номериране на ЕО сертификат за одобрение на типа на механично теглително-прикачно устройство

Част I
(Предишен текст на Приложение № 7 към чл. 31, ал. 2, ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от 01.09.2006 г.)

Номерът на ЕО сертификата за одобрение на типа механично теглително-прикачно устройство се съставя при спазване на следните изисквания:
1. Номерът се състои от три секции, като секциите се разделят от символа "*".
2. (изм. - ДВ, бр. 72 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) В секция 1 с малки букви се записва графичното изображение на идентификационен код "е34".
3. В секция 2 се записва базовият номер "89/173".
4. В секция 3 се записва специфичният номер
"2000/01".
5. В секция 4 се записва шестцифрено число, първите две цифри на което включват специфичния номер "00", а следващите четири цифри включват последователен номер (при необходимост с нули в началото), обозначаващ основния номер на одобрението на типа. Започва се от 0001. Между първите две и следващите четири цифри се поставя тире.
6. В секция 5 се записва двуцифрен последователен номер (при необходимост с нули в началото), обозначаващ номера на изменението на одобрения тип. За всеки основен номер на одобрението на типа, когато няма изменение, се записва от 00, а при първо изменение се записва 01.

Част II
(Нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от 01.09.2006 г., доп., ДВ, бр. 45 от 2007 г.)

ЕО сертификати за одобрение на типа запазват действието си на територията на България, ако имат нанесен отличителен номер на някоя от посочените държави членки:

1 за Германия;
2 за Франция;
3 за Италия;
4 за Холандия;
5 за Швеция;
6 за Белгия;
7 за Унгария;
8 за Чехия;
9 за Испания;
11 за Великобритания;
12 за Австрия;
13 за Люксембург;
17 за Финландия;
18 за Дания;
19 за Румъния;
20 за Полша;
21 за Португалия;
23 за Гърция;
24 за Ирландия;
26 за Словения;
27 за Словакия;
29 за Естония;
32 за Латвия;
36 за Литва;
49 за Кипър;
50 за Малта.
Приложение № 8
към чл. 40, ал. 3 (PDF)
(Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

Приложение № 9
към чл. 49, ал. 1, т. 5, буква "а" (PDF)

Приложение № 10
към чл. 49, ал. 1, т. 5, буква "б" (PDF)
(Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г., изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.)

Приложение № 11
към чл. 49, ал. 1, т. 5, буква "в" (PDF)
(Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г., изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.)

Приложение № 12
към чл. 49, ал. 1, т. 5, буква "г" (PDF)

Приложение № 13
към чл. 51, ал. 4 (PDF)
(Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г., изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.)

Приложение № 14
към чл. 51, ал. 4 (PDF)
(Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.)

Приложение № 15
към чл. 51, ал. 4 (PDF)
(Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.)

Приложение № 16
към чл. 51, ал. 4 (PDF)
(Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.)

Приложение № 17
към чл. 51, ал. 4 (PDF)
(Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.)

Приложение № 18
към чл. 51, ал. 4 (PDF)
(Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г.)

Приложение № 19
към чл. 51, ал. 4
(Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от 01.09.2006 г., доп., ДВ, бр. 45 от 2007 г.)

Система за номериране на ЕО сертификат за одобрение на типа на колесен трактор по отношение на отделни компоненти и характеристики

Част I
(Предишен текст на Приложение № 19 към чл. 51, ал. 4, ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от 01.01.2007 г.)

1. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г., в сила от 01.09.2006 г.) Номерът на ЕО сертификата за одобрение на типа на колесен трактор по отношение на размерите и теглените маси: регулаторите на скоростта и защита на движещи се компоненти, външни изпъкнали части и колела; предното стъкло или друго остъкляване; механичното теглително-прикачно устройство и здравината на неговото закрепване към трактора; командният орган на спирачната система за теглени превозни средства се съставя при спазване на следните изисквания:
а) номерът се състои от пет секции, като секциите се разделят със символа "*";
б) (изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от 01.01.2007 г.) в секция 1 с малки букви се записва графичното изображение на идентификационен код "е34";
в) в секция 2 се записва базовият номер "89/173";
г) в секция 3 се записва специфичният номер "00/01";
д) в секция 4 се записва четирицифрен последователен номер (при необходимост с нули в началото), обозначаващ основния номер на одобрението на типа; започва се от 0001;
е) в секция 5 се записва двуцифрен последователен номер (при необходимост с нули в началото), обозначаващ номера на изменението на одобрения тип; за всеки основен номер на одобрението на типа, когато няма изменение, се записва от 00, а при първо изменение се записва 01.
2. (Изм., ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от 01.09.2006 г.) Номерът на ЕО сертификата за одобрение на типа на колесен трактор по отношение на мястото и начина на закрепване на задължителните табели и означения върху корпуса на трактора се състои от четири секции в съответствие с изискванията на т. 1, букви "б", "в", "г" и "д".

Част II
(Нова, ДВ, бр. 72 от 2006 г. - в сила от 01.09.2006 г., доп., ДВ, бр. 45 от 2007 г. - в сила от 08.06.2007 г.)

ЕО сертификати за одобрение на типа запазват действието си на територията на България, ако имат нанесен отличителен номер на някоя от посочените държави членки:

1 за Германия;
2 за Франция;
3 за Италия;
4 за Холандия;
5 за Швеция;
6 за Белгия;
7 за Унгария;
8 за Чехия;
9 за Испания;
11 за Великобритания;
12 за Австрия;
13 за Люксембург;
17 за Финландия;
18 за Дания;
19 за Румъния;
20 за Полша;
21 за Португалия;
23 за Гърция;
24 за Ирландия;
26 за Словения;
27 за Словакия;
29 за Естония;
32 за Латвия;
36 за Литва;
49 за Кипър;
50 за Малта.

Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2004 г. за условията и реда за одобрение на типа на безопасно стъкло и на механично теглително-прикачно устройство на нови трактори и за одобрение на типа на нови трактори по отношение на отделни компоненти и характеристики
(Обн., ДВ, бр. 72 от 01.09.2006 г.)

Допълнителни разпоредби

§ 70. Навсякъде в наредбата думите "изпълнителния/т директор на центъра" се заменят с "изпълнителния/т директор на КТИ", думите "сертификат/а/ът за одобрение на типа" се заменят с "ЕО сертификат/а/ът за одобрение на типа", а думите "маркировка/та за одобрение на типа" се заменят с "ЕО маркировка/та за одобрение на типа".

§ 71. Навсякъде в наредбата думите "Закона за административното производство" се заменят с "Административнопроцесуалния кодекс".

§ 72. До датата на влизане в сила на Договора за присъединяване към Европейския съюз "техническа служба" по смисъла на тази наредба е Центърът за изпитване на земеделска, горска техника и резервни части - Русе, или техническа служба, официално обявена от държава - членка на Европейския съюз.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 73. До датата на влизане в сила на Договора за присъединяване към Европейския съюз физическото или юридическото лице по чл. 2, ал. 2, чл. 28, ал. 2 и чл. 48, ал. 2 трябва да е регистрирано по Търговския закон.

§ 74. По отношение на превозните средства, принадлежащи към категории Т1, Т2 и Т3, наредбата влиза в сила спрямо:
1. новите типове превозни средства - считано от датата на обнародване на тази наредба;
2. всички нови превозни средства, пуснати в употреба - считано от 1 юли 2009 г., като датата, на която са регистрирани или пуснати на пазара за първи път, се счита за дата на пускане в употреба.

§ 75. За категориите превозни средства, различни от посочените в § 74, наредбата влиза в сила:
1. за нови типове превозни средства - 3 години след датата на влизане в сила на тази наредба;
2. за всички превозни средства, пуснати в употреба - 6 години след датата на влизане в сила на тази наредба; датата, на която са регистрирани или пуснати на пазара за първи път, се счита за дата на пускане в употреба.

§ 76. По искане на производител изискванията по наредбата спрямо нови типове превозни средства могат да се приложат от датата на влизането й в сила. В този случай заявлението се подава по общия ред.

§ 77. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник", с изключение на § 71, който влиза в сила от 12 юли 2006 г., и § 3, т. 2, § 15, 20, § 32, т. 2, § 38 и 50 относно чл. 61, ал. 2 и чл. 62, § 51, т. 11, § 56, § 59, т. 1, § 60 и § 69, т. 1, които влизат в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз.

Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2004 г. за условията и реда за одобрение на типа на безопасно стъкло и на механично теглително-прикачно устройство на нови трактори и за одобрение на типа на нови трактори по отношение на отделни компоненти и характеристики
(Обн. - ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.)

Допълнителни разпоредби

§ 7. При условие че поне едно теглително-прикачно устройство е получило ЕО одобрение на типа като компонент, използването на други типове механични връзки или свързвания се разрешава в срок до 01.02.2010 г., без ЕО одобрението на типа за трактора да се счита за невалидно.

§ 8. Наредбата въвежда изискванията на директива 2006/26/ЕО на Комисията от 2 март 2006 г., изменяща за целите на тяхното адаптиране към техническия прогрес Директиви 74/151/ЕИО, 77/311/ЕИО, 78/933/ЕИО и 89/173/ЕИО на Съвета по отношение на колесни селскостопански или горски трактори.

Заключителни разпоредби

§ 9. От 1 януари 2007 г., по отношение на превозни средства, които отговарят на изискванията по тази наредба:
1. министърът на земеделието и горите по предложение на изпълнителния директор на КТИ издава ЕО одобрение на типа;
2. се разрешава регистрирането, пускането на пазара или пускането в употреба на такива превозни средства.

§ 10. От 1 юли 2007 г. по отношение на превозни средства, които не отговарят на изискванията на настоящата наредба, министърът на земеделието и горите по предложение на изпълнителния директор на КТИ отказва издаването на ЕО одобрение на типа.

§ 11. От 1 юли 2009 г. по отношение на превозни средства, които не отговарят на изискванията по тази наредба:
1. сертификатите за съответствие, които придружават новите превозни средства в съответствие с разпоредбите по чл. 9д от Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника и чл. 48 - 50 от Наредба № 30 от 2005 г. за одобрение на типа на нови колесни и верижни трактори, техните ремаркета и сменяема прикачна техника (обн., ДВ, бр. 11 от 2006 г.; изм., бр. 39 и 76 от 2006 г.), се считат за невалидни;
2. се отказва регистрацията, пускането на пазара или пускането в употреба на такива нови превозни средства.§ 12. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2007 г. с изключение на § 5, който влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив