Наредба № 9 от 9 септември 1993 г. за въвеждане на електронни касови апарати с фискална памет в търговските обекти

Държавен вестник брой: 25

Година: 1997

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 07.09.2005

Чл. 1.
(1) (Изм. - ДВ, бр. 25/97 г.) С тази наредба се определят редът за въвеждане на електронни касови апарати с фискална памет и търговските обекти, в които е задължително използването на електронни касови апарати с фискална памет (ЕКАФП) за отчитане на реализираните в тях обороти и продажби.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 25/97 г.) По смисъла на тази наредба "търговски обекти" са:
1. магазини за продажба на населението на хранителни и нехранителни стоки и техни изнесени съоръжения за разносна търговска дейност;
2. (изм. - ДВ, бр. 25/97 г.) заведения за хранене - ресторанти, заведения за бързо обслужване, сладоледени салони, кафе-сладкарници по приложението към чл. 4, ал. 2 от Наредбата за категоризиране на заведенията за хранене и развлечения, приета с ПМС N: 331 от 1994 г. (обн., ДВ, бр. 5/95 г.; изм., бр. 99/95 год. и бр. 77/96 г.), както и барове, дискотеки и други подобни, в т.ч. обекти с организирани маси и столове на открито;
3. (изм. - ДВ, бр. 25/97 г.) увеселителни заведения, стрелбища, панорами, моторни люлки и други подобни;
4. хотели;
5. работилници и ателиета за извършване на битови услуги на населението;
6. (изм. - ДВ, бр. 25/97 г.) будки, павилиони, електрифицирани сергии и други подобни;
7. валутни магазини;
8. (изм. - ДВ, бр. 25/97 г.) складови бази за търговия на едро и тържища.

Чл. 2.
(1) (Изм. - ДВ, бр. 25/97 г.) Физическите и юридическите лица, извършващи продажби в търговските обекти на стоки или услуги, задължително отчитат оборотите от реализацията на стоки и услуги чрез ЕКАФП, инсталирани в търговските обекти.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 25/97 г.) Разпоредбите на чл. 1, ал. 2 и чл. 2, ал. 1 не се отнасят за обекти на търговия на открито на пазари, тротоари, улични платна и др., за които се плащат такси съгласно глава V от Тарифата за местните такси по Закона за местните данъци и такси, утвърдена с ПМС N: 69 от 1975 г., и които не съставляват обекти по смисъла на чл. 1, ал. 2, т. 3 и 6.

Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 25/97 г.) Лицата, извършващи продажби в търговските обекти на стоки или услуги, са длъжни:
1. за отчитане на оборотите от реализация на стоки и услуги да използват одобрени типове ЕКАФП, които съответстват на изискванията на Наредба N: 7 от 1993 г. за функционалните и техническите изисквания към касовите апарати и реда за одобряване на типа на касовите апарати, въвеждането им в експлоатация, тяхното регистриране и контрола върху техническото им състояние (обн., ДВ, бр. 90 от 1993 г.; изм., бр. 87 от 1994 г.);
2. при заплащане на стоките и услугите задължително да издават на купувачите касова бележка в съответствие с изискванията на приложение N: 1 на посочената в т. 1 наредба, като касовата бележка се отпечатва в два екземпляра и единият се предава на купувача, а другият (контролната лента) се съхранява за контрол. Когато по искане на купувача продавачът издава фактура или друг документ за продажбата на стоката или услугата, касовата бележка задължително придружава този документ;
3. да отразяват в търговските книги, регистрите и документите по Закона за счетоводството и данъчните закони точно информацията от ЕКАФП;
4. да осигуряват съхраняването на данните за извършени обороти в продължение на 3 години, а в случаите на лице, регистрирано по Закона за данък върху добавената стойност - за срока по чл. 44, ал. 1 от Закона за данък върху добавената стойност.

Чл. 4.
(1) (Изм. - ДВ, бр. 25/97 г.) ЕКАФП, разпространявани в търговската мрежа в Република България, трябва да отговарят на изискванията, посочени в цитираната в чл. 3, т. 1 наредба.
(2) Право на разпространение на ЕКАФП имат само производители, респективно вносители, получили положително заключение за типа касов апарат от Междуведомствената комисия за одобряване на касови апарати и притежаващи съответно свидетелство за одобряване, издадено от Комитета по стандартизация и метрология.
(3) Министерството на финансите упражнява контрол върху броя и типовете инсталирани ЕКАФП чрез издаваните от него индивидуални номера на касовите апарати и модулите фискална памет на фирмите производители, респективно вносители.
(4) Министерството на финансите публикува официален бюлетин със списък на одобрените типове касови апарати и фирмите производители, респективно вносители, одобрени от Междуведомствената комисия.

Чл. 5. (Изм. - ДВ, бр. 25/97 г.) Данъчните служби към териториалните данъчни управления водят регистър на въведените в експлоатация ЕКАФП и контролират работата на търговските обекти в съответствие с изискванията на ПМС N: 91 от 1993 г. за въвеждане на електронни фискални касови апарати в сферата на търговията и общественото хранене (обн., ДВ, бр. 42 от 1993 г.; изм., бр. 81 и 89 от 1993 г., бр. 36 от 1994 г.).

Заключителна разпоредба

ПАРАГРАФ ЕДИНСТВЕН. Тази наредба се издава на основание § 1 от преходните и заключителните разпоредби на ПМС N: 91 от 1993 година.

НАРЕДБА
за изменение и допълнение на Наредба N: 9 от 1993 г. за въвеждане на електронни касови апарати с фискална памет в търговските обекти
(Обн. - ДВ, бр. 25 от 25.03.1997 г.)
......................................
......................................

Преходна разпоредба

§ 6. Задължението за въвеждане на ЕКАФП в търговските обекти, които до влизането в сила на тази наредба не са били включени в обхвата на чл. 1, ал. 2, влиза в сила от 15 април 1997 година.

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив