Наредба № I-115 от 15 май 2003 г. за определяне на категориите служители, осъществяващи правомощията си в униформено облекло, неговия вид и модел, реда за предоставянето му, както и... (отм.)

МВР

Държавен вестник брой: 92

Година: 2004

Орган на издаване: МВР

Дата на обнародване: 10.01.2005

Наредба № I-115 от 15 май 2003 г. за определяне на категориите служители, осъществяващи правомощията си в униформено облекло, неговия вид и модел, реда за предоставянето му, както и другите принадлежности, свързани с изпълнението на служебните задължения на служителите, върху които са поставени символи и отличителни знаци на структурните звена на Министерството на вътрешните работи

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определят: 1. категориите служители от Министерството на вътрешните работи, осъществяващи правомощията си по Закона за Министерството на вътрешните работи в униформено облекло; 2. видът и моделът на униформеното облекло; 3. редът за предоставянето на униформеното облекло, както и на другите принадлежности, върху които са поставени символи и отличителни знаци на структурните звена на МВР, свързани с изпълнението на служебните задължения на служителите; 4. редът и правилата за носене на униформеното облекло и отличителните знаци в МВР.

Чл. 2. Униформеното облекло се предоставя, за да се отличават отделните категории служители на Министерството на вътрешните работи при изпълнение на служебните им задължения.

Глава втора
КАТЕГОРИИ СЛУЖИТЕЛИ, ОСЪЩЕСТВЯВАЩИ ПРАВОМОЩИЯТА СИ В УНИФОРМЕНО ОБЛЕКЛО

Чл. 3. Държавни служители - офицери и сержанти от Национална служба "Полиция" и регионални звена "Полиция" към СДВР и РДВР, изпълняващи функционалните си задължения в униформено облекло, са: 1. офицерите и сержантите от направленията, секторите и групите "Охранителна полиция" към ДНСП - МВР, СДВР и РДВР (включително РПУ и самостоятелните звена) в страната, работещи по линия на патрулнопостова дейност, териториална полиция и контрол на общоопасните средства; 2. офицерите и сержантите от направленията, секторите и групите "Пътна полиция - КАТ" към ДНСП - МВР, СДВР и РДВР, включително и РПУ в страната; 3. офицерите и сержантите от секторите и групите "Охранителна полиция" при направление "Транспортна полиция" - ДНСП - МВР, включително и РУТП; 4. офицерите и сержантите от направление "Охрана на банкови обекти и сигурност" при ДНСП - МВР; 5. офицерите и сержантите от сектор "Организация и контрол" към направление "Сигнално-охранителна дейност" при ДНСП - МВР, секторите "Охранителен" и "Оперативно управление на силите" към направление "Сигнално-охранителна дейност" при СДВР и групите "Охрана" към секторите "СОД" при РДВР; 6. офицерите и сержантите от "Оперативен дежурен център и комендатура" при ДНСП - МВР, "Оперативен дежурен център" при направление "Транспортна полиция", "Оперативен дежурен център" и "Оперативна дежурна част" при СДВР и РДВР (РПУ, самостоятелни поделения и РУТП) в страната, без оперативно-следствените групи при ОДЦ и ОДЧ.

Чл. 4. (1) Държавните служители, заемащи офицерски и сержантски длъжности в структурните звена на Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност", регионалните звена ПАБ към СДВР и РДВР, осъществяват правомощията си по ЗМВР в униформено облекло. (2) Не осъществяват правомощията си по ЗМВР в униформено облекло служителите в информационно-аналитичните звена, "МТО", "ФО", "ПНО" и част от служителите, заемащи ръководни и изпълнителски длъжности със специфични функции и дейности, както следва: 1. дирекция "Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност": а) директор на НСПАБ; б) началник на сектор "ПАБ", изпълняващ задълженията си в Министерство на културата, Министерство на външните работи и Държавна агенция "ГУА" при Министерския съвет на Република България; в) служители, заемащи офицерски и сержантски длъжности в сектор "КИАД", сектор "Човешки ресурси", сектор "ИАД" в НПИПАБ, "ПНО", група "МТО" и група "БМГ"; г) сержантите, заемащи длъжностите: водач на оперативен автомобил в сектор "ОДЦ", началник-склад в група "ТО" на сектор "Технически" и старши технически сътрудник в ръководството на направление ПАБ на НК "БДЖ" и в СПАБ - регион Варна, към същото направление; 2. служители, заемащи офицерски и сержантски длъжности в административните звена "ИАД", "МТО", "ФО" и "ПНО" в Регионално звено "ПАБ" при Столична дирекция на вътрешните работи.

Чл. 5. Служители от Национална служба "Гранична полиция", които изпълняват функционалните си задължения в униформено облекло в дирекция "Гранична полиция", са: 1. в направление "Охрана на държавната граница" - до началник-сектор включително; 2. в направление "ГКПД" - до началник-сектор включително; 3. в Центъра за специализация и професионална подготовка, Пазарджик - офицерите и сержантите, заети с учебния процес; 4. в Центъра за специализация и подготовка на инструктори и водачи на служебни кучета, Берковица - офицерите и сержантите, заети с учебния процес; 5. служителите в сектор "БМГ"; 6. служителите в сектор "Оперативен дежурен център и комендатура".

Чл. 6. Служители в регионалните гранични сектори, изпълняващи функционалните си задължения в униформено облекло, са: 1. в отдел "Охрана на държавната граница" - до зам.-началник на регионален граничен сектор по охрана и контрол на държавната граница включително; 2. в отдел "Гранична контролно-пропускателна дейност" - до началник на ГКПП включително; 3. в група "ОДЧ"; 4. в група "БМГ".

Чл. 7. Служители в Национална служба "Жандармерия", изпълняващи функционалните си задължения в униформено облекло, са: 1. в направление "Охранително и специални операции" - до началник на сектор включително; 2. в група "ОДЦ" при дирекция "Национална служба "Жандармерия"; 3. в жандармерийското съединение и части - структурно звено "Оперативно-издирвателна дейност".

Чл. 8. Офицерите и сержантите от Специализирания отряд за борба с тероризма осъществяват правомощията си по ЗМВР в униформено облекло при изпълнение на специални бойни задачи и по време на тренировъчна дейност в поделението.

Чл. 9. Правомощията си по ЗМВР в униформено облекло осъществяват държавните служители - граждански лица, от дирекция "Комендатура" на длъжност: 1. "сътрудник по охрана", "старши сътрудник по охрана" и "командир на екип" в звено "Охранителна дейност"; 2. "старши инспектор", "инспектор" и "командир на екип" в звената "БМГ" и "ДЧ".

Чл. 10. Правомощията си по ЗМВР в униформено облекло осъществяват държавните служители - граждански лица, по охрана на сгради и обекти в дирекция "Защита на средствата за връзка" на длъжност "сътрудник по охраната".

Чл. 11. Правомощията си по ЗМВР в униформено облекло осъществяват държавните служители - офицери и сержанти от духовия оркестър на Академията на МВР.

Чл. 12. Директорите на национални служби и дирекции в МВР и началниците на регионалните структурни звена на НСГП и НСЖ могат да освобождават временно служители от носене на униформено облекло.

Глава трета
МОДЕЛИ И ВИДОВЕ УНИФОРМЕНО ОБЛЕКЛО. ПРИНАДЛЕЖНОСТИ, СВЪРЗАНИ С ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА СЛУЖЕБНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ, ВЪРХУ КОИТО СА ПОСТАВЕНИ СИМВОЛИ И ОТЛИЧИТЕЛНИ ЗНАЦИ НА СТРУКТУРНИТЕ ЗВЕНА НА МВР. РЕД ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ

Чл. 13. (1) Видът на униформеното облекло на служителите според длъжността, заемана в съответното структурно звено на МВР, бива: 1. униформено облекло на държавни служители - офицери и сержанти в МВР; 2. униформено облекло на военнослужещите на наборна военна служба в МВР; 3. униформено облекло на държавните служители - граждански лица, от дирекция "Комендатура"; 4. униформено облекло на държавните служители - граждански лица, по охрана на сгради и обекти от дирекция "Защита на средствата за връзка"; 5. униформено облекло на курсантите от Академията на МВР. (2) Моделите на униформеното облекло към тази наредба и принадлежностите, свързани с изпълнението на служебните задължения на служителите, върху които са поставени символи и отличителни знаци на структурните звена на МВР, се определят в зависимост от тяхното предназначение съгласно приложението.

Чл. 14. За определените с наредбата служители, изпълняващи правомощията си в униформено облекло, ежегодно се осигурява безплатно униформено облекло.

Чл. 15. (1) В случаите на повреда на униформено облекло при осъществяване на служебните правомощия на служителите се съставя протокол образец № 8 съгласно Инструкция № I-39 от 26.IV.1994 г. за отчетността на материалните средства в МВР. (2) На основание на утвърдения от съответния ръководител протокол безвъзмездно се отпуска ново униформено облекло.

Глава четвърта
РEД И ПРАВИЛА ЗА НОСЕНЕ НА УНИФОРМЕНОТО ОБЛЕКЛО И ОТЛИЧИТЕЛНИТЕ ЗНАЦИ В МВР

Чл. 16. В тази глава се регламентират: 1. редът и правилата за носенето на униформено облекло и отличителни знаци в Министерството на вътрешните работи при осъществяване на функционални задължения по направления на дейности от държавните служители - генерали, офицери, сержанти; военнослужещите на наборна военна служба в МВР; държавните служители - граждански лица, от дирекция "Комендатура" - МВР; държавните служители - граждански лица, по охрана на сгради и обекти в дирекция "Защита на средствата за връзка" - МВР, и курсантите от Академията на МВР; 2. носенето на униформата при ритуали от различен характер извън ежедневните служебни задължения; 3. промяната на униформата съобразно сезона и длъжностните лица, имащи право да отдават заповеди в тази връзка.

Чл. 17. (1) Униформеното зимно облекло се носи за времето от 1 октомври до 30 април, а униформеното лятно облекло от 1 май до 30 септември. (2) Директорите на национални служби и дирекции, ректорът на Академията на МВР и началниците на регионалните структурни звена на НСГП и НСЖ в зависимост от метеорологичните условия за сезона могат да променят със своя заповед сроковете, посочени в ал. 1.

Чл. 18. Преките началници отговарят за правилното носене на униформеното облекло от подчинените им служители.

Чл. 19. (1) Директорите на национални служби и дирекции, ректорът на Академията на МВР и началниците на регионалните структурни звена на НСГП и НСЖ организират провеждането на строеви прегледи при сезонната смяна на униформеното облекло. (2) Строеви прегледи се извършват при необходимост и при провеждането на церемонии, културно-публични прояви, националния и официалните празници.

Чл. 20. Строевата зимна и строевата лятна униформа се носи при: 1. изпълнение на ежедневните служебни задължения, ако не е заповядано от длъжностните лица по чл. 17, ал. 2 носенето на друга униформа; 2. дежурство в структурните звена и вън от тях, ако не е заповядано от длъжностните лица по чл. 17, ал. 2 носенето на друга униформа; 3. провеждане на занятия и учения; 4. строеви прегледи и инспекторски проверки; 5. лично представяне на непосредствените началници.

Чл. 21. Специалната зимна и специалната лятна униформа се носи при: 1. изпълнение на ежедневните служебни задължения, ако не е заповядано от длъжностните лица по чл. 17, ал. 2 носенето на друга униформа; 2. дежурство в структурните звена и вън от тях, ако не е заповядано от длъжностните лица по чл. 17, ал. 2 носенето на друга униформа; 3. участие в специални операции, полеви занятия, учения и охрана на обществения ред.

Чл. 22. Празнично-парадната униформа може да се носи при: 1. честване на националния и официалните празници, приеми и други представителни мероприятия; 2. участие в посрещане на чуждестранни делегации; 3. представяне на председателя на Народното събрание, президента на Република България, министър-председателя на Република България и на министъра на вътрешните работи; 4. участие в тържествена заря; 5. полагане на венци; 6. участие в паради, в строя и вън от строя; 7. назначаване в състава на почетен караул; 8. полагане клетва и връчване на знамена, медали, ордени и правителствени награди; 9. в празнични дни и извънработно време по желание.

Чл. 23. (1) Служителите, наградени с почетен знак на МВР, го носят над горния десен джоб на сакото на строевия и празнично-парадния костюм. (2) Значките за завършени учебни заведения се носят над горния десен джоб на сакото, а значките за придобита класна специалност - под тях. (3) Кортикът се носи от лявата страна, като носачът се закачва за шарфа над страничния шев на панталона. Акселбантът се носи от дясната страна на сакото, като единичният шнур минава под дясната ръка и десния пагон, а плетеният шнур с металните елементи се закопчава на копче под ревера на сакото на нивото на горния джоб.

Чл. 24. Генералите, офицерите, сержантите, военнослужещите на наборна военна служба, държавните служители - граждански лица, и курсантите от Академията на МВР носят униформеното облекло закопчано, а фуражката (шапката, пилотката или баретата) - наложена върху главата.

Чл. 25. Пистолетът и помощните средства се носят: 1. при участия в официални церемонии пистолетът се носи в закрит кобур от дясната страна, малко зад джоба на панталона (клина), захванат за колана, а резервният пълнител - от лявата страна в кожен калъф; 2. при изпълнение на служебни задължения пистолетът се носи отстрани в кобур на колана, а резервният пълнител - от противоположната страна; 3. помощните полицейски средства - белезници, палка и радиостанция, се носят на колана, както следва: а) белезниците - в кожен калъф от лявата страна зад джоба; б) палката - от лявата страна над джоба; в) радиостанцията - според конструкцията.

Чл. 26. При студено време с лятната строева униформа може да се носи шлифер с хастар.

Чл. 27. Когато служителите са в униформено облекло, не се допуска да носят обици, гривни и накити (не се отнася за жените служители). При носене на багаж униформените служители ползват чанта или куфар.

Чл. 28. Служителите са длъжни да носят униформеното облекло чисто и изгладено, а мъжете да бъдат прилично подстригани, обръснати и с естествен цвят на косата. Жените, изпълняващи задълженията си в униформено облекло, поддържат прически, позволяващи носенето на шапка, пилотка или барета.

Чл. 29. (1) Не се допуска смесване на отделни елементи от видовете униформи и използването на униформено облекло или част от него, предназначено за други категории служители. (2) Директорите на национални служби, директорите на регионални дирекции на вътрешните работи и командирът на СОБТ разпореждат използването на други елементи към униформените облекла с оглед тактическото обезпечаване на задачите.

Чл. 30. (1) Служителите от МВР, изпълняващи правомощията си в униформено облекло, са задължени да спазват установения ред и правилата за неговото носене. На същите се забранява да продават, преотстъпват, предоставят, заемат и залагат униформени облекла и снаряжение към тях на други лица, институции и организации. (2) Със заповед директорите на национални служби, директорите на регионални дирекции на вътрешните работи, ректорът на Академията на МВР, директорът на дирекция "Комендатура" - МВР, и директорът на дирекция "Защита на средствата за връзка" определят служители от ръководния състав по направления и линии на дейности, на които се възлагат контролни функции по спазването на реда и правилата за носене на униформеното облекло.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба: 1. "Вид униформено облекло" е разновидност на униформените облекла, определена съобразно конкретното предназначение на облеклото, принадлежността на униформения служител към определено структурно звено на МВР и изпълняваните от него служебни задължения. 2. "Модел на униформено облекло" е външният изглед на униформеното облекло, определен от особеностите на формата, линиите, орнаментите, цветовото съчетание или комбинация от тях.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Наредбата се издава на основание чл.208, ал. 2 във връзка с чл.23, ал. 1, т. 11 от Закона за Министерството на вътрешните работи и отменя Наредба № I-147 от 25.IХ.2002 г. за видовете униформено облекло и отличителни знаци в МВР и за реда и правилата за носенето им.

§ 3. Контролът по изпълнението на наредбата се възлага на главния секретар на МВР.

Приложение
към
чл. 13, ал. 2

I. Униформено облекло за генерали

I. Униформено облекло за генерали Униформеното облекло за генералите в МВР се състои от: А. Парадна униформа: костюм - камгарен плат от МЕ вълна фуражка - камгарен плат от МЕ вълна риза с дълъг ръкав - плат П/ПЕ вратовръзка - ПЕ коприна акселбант - преплетен ПЕ шнур кортик - метал шарф с блях - жакардова лента и метална тока ръкавици бели - памучно трико колан за панталон - естествена кожа чорапи - памук или В/ПЕ обувки половинки - телешка напа твърди пагони - жакардова лента с твърда вложка Б. Всекидневна униформа - зимна: полушуба с подплата - естествена кожа шлифер с подплата - шлиферен плат яке вълнено - камгарен плат олекотен костюм - камгарен плат от МЕ вълна фуражка - камгарен плат от МЕ вълна риза с дълъг ръкав - плат П/ПЕ вратовръзка - ПЕ коприна пуловер без ръкав - МЕ вълна ръкавици кожени - естествена кожа колан за панталон - естествена кожа обувки полов. гладки - телешка напа обувки топли боти - телешка напа чорапи - памук или В/ПЕ пагони "тунел" - жакардова лента В. Всекидневна униформа - лятна: костюм - камгарен плат от МЕ вълна фуражка - камгарен плат олекотен риза (риза-яке) - плат П/ПЕ вратовръзка - ПЕ коприна яке с дълги ръкави - плат от П/ПЕ яке с къси ръкави - плат от П/ПЕ колан за панталон - естествена кожа обувки полов. гладки - телешка напа обувки полов. летни - телешка напа чорапи - памук пагони "тунел" - жакардова лента твърди пагони - жакардова лента с твърда вложка Г. Специална униформа: полушуба с подплата - камуфлиран плат П/ПЕ клин с подплата - камуфлиран плат П/ПЕ шапка зимна - камуфлиран плат П/ПЕ шапка лятна - камуфлиран плат П/ПЕ риза с дълги ръкави - камуфлиран плат П/ПЕ колан - изкуствена текст. лента обувки цели полеви - говежди юфт пагони "тунел" - жакардова лента. II. Униформено облекло за държавните служители - офицери и сержанти от Национална служба "Полиция" и регионалните звена "Полиция" към РДВР и СДВР1. Униформеното облекло на офицерите и сержантите от НСП и регионалните звена "Полиция" се състои от: А. Строева униформа - зимна: полушуба с подплата - вълнен камгарен плат шлифер - шлиферен плат, хастар от вискоза костюм (сако и панталон) - вълнен камгарен плат фуражка - вълнен камгарен плат панталон зимен - вълнен камгарен плат яке зимно - шлиферен плат, топла подплата пуловер с дълъг ръкав или без ръкав - вълнена прежда черна риза с един джоб - П/ПЕ, цвят син вратовръзка - полиестeрна коприна колан тесен - бланк черен ръкавици кожени черни - напа, плетен хастар чорапи памучни (или В/ПЕ) - прежда черна обувки топли боти - телешка напа обувки половинки гладки - телешка напа яке кожено с топла подплата - цвят черен мушама противодъждовна - изкуствена материя костюм (куртка и брич) от вълнен камгарен плат - за офицерите и сержантите от НСП - ездачи на коне от конния ескадрон. Б. Строева униформа - лятна: фуражка - вълнен камгарен плат панталон летен - вълнен камгарен плат шевиот риза (риза-яке) с къс или дълъг ръкав - П/ПЕ, цвят син яке лятно - шлиферен плат, хастар от вискоза вратовръзка - полиестерна коприна колан тесен - бланк черен обувки половинки летни - телешка напа мушама противодъждовна - изкуствена материя чорапи памучни - памучна прежда черна. В. Специална униформа - зимна: костюм зимен (яке и клин) - шлиферен плат, топла подплата шапка топла - шлиферен плат полуполо - вълнена прежда черна канадка (полушуба) с качулка - шлиферен плат, топла подплата обувки цели - говежди юфт ръкавици кожени - напа, плетен хастар колан текстилен широк - синтетичен материал мушама противодъждовна - изкуствена материя чорапи вълнени - вълнена прежда черна светлоотразителна жилетка с надпис на гърба "Полиция". Г. Специална униформа - лятна: костюм летен (риза и клин) - шлиферен плат шапка лятна - шлиферен плат яке сиво - шлиферен плат, хастар от вискоза обувки цели - говежди юфт колан текстилен широк - синтетичен материал чорапи памучни - памучна прежда черна мушама противодъждовна - изкуствена материя светлоотразителна жилетка с надпис на гърба "Полиция". 2. Специалното облекло за служебно ползване от офицерите и сержантите от НСП - ездачи на коне от конния ескадрон, се състои от: А. Зимно: костюм (яке и брич) - лицева кожа ботуши от брезент с топла подплата шпори нагайка пелерина. Б. Лятно: костюм (яке и брич) - текстилен плат шапка - текстилен плат пелерина ботуши от юфт (семихром) шпори нагайка. 3. Униформеното облекло за служебно ползване от офицерите и сержантите от КАТ и СИГМА, на които е зачислен служебен мотоциклет, се състои от: А. Зимно: яке от лицева кожа с подплата панталон от лицева кожа ръкавици зимни от лицева кожа ръкавици летни от лицева кожа ботуши специални. 4. Специалното облекло за служебно ползване от офицерите и сержантите от ескорта, се състои от: А. Празнично облекло: куртка с отворена яка от вълнен плат брич фуражка риза горна вратовръзка ръкавици ботуши ботуши топли. Б. Предпазно облекло: яке и брич от лицева кожа ръкавици зимни от лицева кожа ръкавици летни от лицева кожа. В. За работа при летни условия и за тренировъчна дейност: костюм летен защитен - шлиферен плат. 5. А. Униформеното облекло за служебно ползване за офицерите и сержантите от направление "Криминална полиция" сектор 03 група "Оперативно проучване и задържане"при СДВР се състои от: костюм зимен боен "СОБТ" - цвят черен шапка зимна "СОБТ" - цвят черен костюм летен боен "СОБТ" - цвят черен шапка лятна "СОБТ" - цвят черен колан текстилен тесен - цвят черен обувки цели полеви - цвят черен. 5. Б. Служителите от група "Оперативно проучване и задържане" при СДВР носят униформеното облекло при задържане на извършители на тежки криминални престъпления и ползват отличителни знаци на сектор "Издирване" - СДВР, утвърдени в ДЗ № 02/21.I.1992 г. на главния секретар на МВР. 6. А. Униформеното облекло за служебно ползване от офицерите и сержантите от група "Реагиране и проникване" към ДНСП - МВР, се състои от: костюм зимен боен "СОБТ" - цвят черен шапка зимна "СОБТ" - цвят черен костюм летен боен "СОБТ" - цвят черен колан текстилен тесен - цвят черен обувки цели полеви - цвят черен. 6. Б. Служителите от група "Реагиране и проникване" носят посочените облекла в буква "6. А" при изпълнение на служебни задачи съгласно функционалните им задължения. 6. В. Отличителните знаци към униформеното облекло на офицерите и сержантите от група "Реагиране и проникване" са, както следва:

  • на левия ръкав на якето (ризата) се пришива на 12 см от рамото емблема "Национална полиция";
    • под емблемата на разстояние един сантиметър се пришива надпис "ДНСП" с размер 120/35 мм със сребристи букви на черен фон;
    • на десния ръкав на якето (ризата) се пришива на 12 см от рамото надпис "Полиция";
    • под надписа "Полиция" на разстояние един сантиметър се пришива надпис "ДНСП" с размер 120/35 мм със сребристи букви на черен фон. 7. Държавните служители - офицери и сержанти от "Пътна полиция", носят костюм зимен и костюм летен със светлоотразителна лента вместо костюм зимен и костюм летен от специалното облекло и фуражка с чохъл бял. 8. Жените (офицери и сержанти) вместо фуражка, панталон, риза и обувки мъжки носят пилотка, пола, пола-панталон, панталон, блуза и обувки дамски. По цвят и материя униформеното облекло и обувките са както на мъжете. 9. Основен цвят на строевото облекло - тъмносин, на връхни облекла - полушуба с топла подплата, шлифер с хастар, яке (зимно и лятно), яке кожено - черен, на специални облекла и канадка (полушуба) - тъмносив, на обувки - черен. 10. За празнично-парадна униформа се приема: строеви костюм и фуражка, риза бяла, вратовръзка, обувки половинки, акселбант, шарф с блях и кортик за офицерите. 11. Служители, носещи служба по охрана на вододайни зони и високопланински обекти с надморска височина над 900 м, могат да носят и грейка (комплект) по утвърден образец - цвят син. III. Отличителни знаци към униформеното облекло на служителите от Национална служба "Полиция"1. Офицерите и сержантите от Национална служба "Полиция" ползват отличителни знаци към униформеното облекло, както следва: А. Сако и риза строева с дълъг и къс ръкав: - на десния ръкав на 12 см от раменния шев се поставя наръкавен знак със сребрист надпис "Полиция" на тъмносиня основа; под знака се поставят сребристи нашивки с ъглово разположение - две за старши офицери и една за младши офицери, на тъмносиня основа, пришити с острия ъгъл нагоре; - в лявата страна на сакото (ризата) (над капака на горния джоб) се поставя нагръден правоъгълен надпис със сребристи букви "Пътна полиция", "Охранителна полиция" или "Транспортна полиция" на тъмносиня основа (на български език и под него на латински); - от двете страни на яката на сакото се поставят "клонки" от сребрист металрекс на тъмносиня основа, по два броя за старши офицери и по един брой за младши офицери; - пагоните на сакото са тип "твърди" на тъмносиня основа, с две сребристи линии по дължина на пагона - за старши офицери, и с една сребриста линия по дължина на пагона - за младши офицери; пагоните за сержант, ст. сержант и гл. сержант са съответно с една, две или три сребристи ъглови нашивки, ориентирани с острия ъгъл навън. Б. С изключение на сакото пагоните за всички останали облекла са меки - тип "тунел", от текстилна материя. За ризи и ризи-якета - тъмносини, за бойни облекла и канадка - сиви, за яке с хастар, яке с подплата, шлифер и полушуба - черни. Пагоните за старши офицери са с две сребристи линии по дължина на пагона, а за младши офицери - с една сребриста линия. Пагоните за сержант, ст. сержант и гл. сержант са съответно с една, две или три сребристи ъглови нашивки, ориентирани с острия ъгъл навън. В. Отличителният знак за звание на старшите и младшите офицери е ромб, изработен от сребрист метал, с размери: - за старши офицери - 16 x 16 мм, а по диагонал - 22 x 22 мм; - за младши офицери - 12 x 12 мм, а по диагонал - 18 x 18 мм. Г. Ромбовете се поставят върху пагоните едноредово според званието, симетрично с диагонала по дължина на пагона. Д. На яке и риза от специалното облекло (зимно и лятно), яке сиво, канадка (полушуба), яке с подплата, яке с хастар се поставя наръкавен знак със сребрист надпис "Полиция"(на десен ръкав, на 12 см от раменния шев, на черна основа). Под знака се поставят сребристи нашивки с ъглово разположение - две за старши офицери и една за младши офицери, на черна основа, пришити с острия ъгъл нагоре. Е. В лявата предна страна на яке и риза от специалното облекло, яке сиво, канадка (полушуба), яке с подплата, яке с хастар се поставя нагръден правоъгълен надпис със сребристи букви "Пътна полиция", "Охранителна полиция" или "Транспортна полиция" (на български език и под него на латински) на черна основа. Ж. На левия ръкав на всички видове облекла и ризи, без риза обикновена, се пришива наръкавен знак емблема - утвърден образец за НСП. З. Фуражките за старшите офицери са с две дъбови клонки върху козирката (цвят сребрист), за младшите офицери - с една дъбова клонка (цвят сребрист), а за сержантите - с обикновена козирка. И. На фуражките за офицери се поставя сребрист подбрадник (за сержантите - черен) и метална кокарда, на шапка лятна и зимна - сребрист подбрадник и текстилна кокарда, на пилотките - текстилна кокарда, съгласно утвърден образец за НСП. IV. Униформено облекло за държавните служители - офицери и сержанти от Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност" и регионалните звена ПАБ към РДВР и СДВР1. Униформеното облекло за офицерите и сержантите от НСПАБ и регионалните звена ПАБ се състои от: А. Строева униформа - зимна: полушуба с подплата - вълнен камгарен плат шлифер - шлиферен плат, хастар от вискоза костюм (сако и панталон) - вълнен камгарен плат фуражка - вълнен камгарен плат панталон зимен - вълнен камгарен плат яке зимно - шлиферен плат, топла подплата пуловер с дълъг ръкав или без ръкав - вълнена прежда риза с един джоб - П/ПЕ, цвят сив вратовръзка - полиестерна коприна колан тесен - бланк черен ръкавици кожени черни - напа, плетен хастар чорапи памучни (или В/ПЕ) - прежда черна обувки топли боти обувки половинки гладки яке кожено с топла подплата - цвят сив мушама противодъждовна - изкуствена материя Б. Строева униформа - лятна: фуражка - вълнен камгарен плат панталон летен - вълнен камгарен плат шевиот риза (риза-яке) с къс или дълъг ръкав - П/ПЕ, цвят сив яке лятно - шлиферен плат, хастар от вискоза вратовръзка - полиестерна коприна колан тесен - бланк черен обувки половинки летни - телешка напа чорапи памучни - памучна прежда черна мушама противодъждовна - изкуствена материя В. Специална униформа - зимна: костюм зимен (полушуба и клин) - шлиферен плат, топла подплата шапка топла - шлиферен плат полуполо - вълнена прежда черна ръкавици кожени - напа, плетен хастар колан текстилен широк - синтетичен материал обувки цели - говежди юфт мушама противодъждовна - изкуствена материя чорапи вълнени - вълнена прежда черна светлоотразителна жилетка - за служителите от аварийно-спасителните противопожарни служби Г. Специална униформа - лятна: костюм летен (риза и клин) - шлиферен плат шапка лятна - шлиферен плат обувки цели - говежди юфт колан текстилен широк - синтетичен материал чорапи памучни - памучна прежда черна мушама противодъждовна - изкуствена материя светлоотразителна жилетка - за служителите от аварийно-спасителните противопожарни служби 2. А. Специалното облекло за служебно ползване от офицери и сержанти от НСПАБ, които участват непосредствено в гасене на пожари, се състои от: защитно облекло ботуши защитни ръкавици каска 2. Б. Специалното облекло за служебно ползване от офицерите и сержантите от Академията на МВР, които участват непосредствено в гасене на пожари, на основание издадена заповед от ректора, се състои от: защитно облекло ботуши защитни ръкавици каска 3. Служебно, само за дежурните смени и за обучение на школници от школите към НСПАБ, се ползват куртка и панталон от платнищен плат. 4. Основният цвят на облеклата е тъмносив, на обувките - черен. 5. На левия ръкав на всички облекла, с изключение на риза обикновена, се пришива наръкавен знак емблема - утвърден образец за НСПАБ. 6. Пагоните за всички облекла са меки тип "тунел", от текстилна материя, в цвят - основния плат на облеклото, като тези за старшите офицери са с две златисти линии по дължина на пагона, за младшите офицери - с една златиста линия, а за сержант, ст. сержант и гл. сержант - съответно с една, две или три златисти ъглови нашивки, ориентирани с острия ъгъл навън. 7. Отличителният знак за звание на старшите и младшите офицери е ромб, изработен от златист метал, с размери: - за старши офицери - 16 x 16 мм, а по диагонал - 22 x 22 мм; - за младши офицери - 12 x 12 мм, а по диагонал - 18 x 18 мм. 8. Ромбовете се поставят върху пагоните едноредово според званието, симетрично с диагонала по дължина на пагона. 9. Старшите офицери носят фуражка с две дъбови клонки върху козирката (цвят златист), младшите офицери - с една дъбова клонка (цвят златист), а сержантите - с обикновена козирка. 10. На фуражките за офицери се поставя златист подбрадник (за сержантите - черен) и метална кокарда, на шапка лятна и зимна - златист подбрадник и текстилна кокарда, на пилотките - текстилна кокарда, съгласно утвърден образец за НСПАБ. 11. Жените (офицери и сержанти) вместо фуражка, панталон, риза и обувки мъжки носят пилотка, пола, пола-панталон, панталон, блуза и обувки дамски. По цвят и материя униформеното облекло и обувките са както на мъжете. 12. За празнично-парадна униформа се приема: строеви костюм и фуражка, риза бяла, вратовръзка, обувки половинки, акселбант, шарф с блях и кортик за офицерите. V. Униформено облекло за държавните служители - офицери и сержанти от Национална служба "Гранична полиция" и регионалните гранични сектори1. Униформеното облекло на офицерите и сержантите от НСГП и РГС се състои от: А. Строева униформа - зимна: полушуба с подплата - вълнен камгарен плат шлифер - шлиферен плат, хастар от вискоза костюм (сако двуредно и панталон) - вълнен камгарен плат фуражка - вълнен камгарен плат панталон зимен - вълнен камгарен плат канадка (полушуба) - шлиферен плат, топла подплата яке кожено с топла подплата - цвят черен пуловер (с дълъг ръкав и без ръкав) - вълнена прежда риза с един джоб - плат П/ПЕ, цвят бял вратовръзка - полиестерна коприна чорапи памучни (или В/ПЕ) - прежда черна обувки половинки гладки - телешка напа обувки боти с цип - телешка напа ръкавици кожени - напа, плетен хастар колан тесен - бланк черен. Б. Строева униформа - лятна: фуражка - вълнен камгарен плат пилотка - вълнен камгарен плат панталон летен - вълнен камгарен плат шевиот риза строева с дълъг или къс ръкав - плат П/ПЕ, цвят бял вратовръзка - полиестерна коприна яке лятно - шлиферен плат, хастар вискоза обувки половинки летни - телешка напа чорапи памучни - памучна прежда колан тесен - бланк черен. В. Специална униформа - зимна: костюм зимен (яке и клин голф) - шлиферен плат, топла подплата шапка топла - шлиферен плат, топла подплата полуполо - вълнена прежда чорапи вълнени - вълнена прежда ръкавици кожени - напа, плетен хастар обувки цели - говежди юфт колан текстилен широк - синтетичен материал светлоотразителна жилетка с надпис на гърба "Гранична полиция" - синтетична материя мушама противодъждовна - изкуствена материя канадка (полушуба) - шлиферен плат, топла подплата. Г. Специална униформа - лятна: костюм летен (риза и клин) - шлиферен плат шапка лятна - шлиферен плат чорапи памучни - памучна прежда мушама противодъждовна - изкуствена материя колан текстилен широк с презрамки - синтетичен материал обувки цели - говежди юфт светлооотразителна жилетка с надпис на гърба "Гранична полиция" - синтетична материя яке лятно - шлиферен плат, хастар от вискоза. Д. Специално облекло и обувки за плавателния състав от граничните полицейски кораби: анорак от промазан плат, с подплата яке-грейка от промазан плат, с подплата полугащеризон от промазан плат обувки тип "тапочки" ботуши топли за 10 % от плавателния състав ботуши гумени за 10 % от плавателния състав ръкавици специални с пет пръста ръкавици брезентови с подплата. 2. Жените (офицери и сержанти) вместо фуражка, панталон, риза и обувки мъжки носят пилотка, пола, пола-панталон, панталон, блуза и обувки дамски. По цвят и материя униформеното облекло и обувките са както на мъжете. Строевата лятна униформа може да се носи без вратовръзка. 3. На левия ръкав на всички облекла, с изключение на риза обикновена, се пришиват наръкавен знак емблема и наръкавен надпис "Гранична полиция" (на български и латински език). 4. Пагоните за сакото са тип "твърди" на тъмнозелена основа, с две сребристи линии по дължина на пагона - за старши офицери, с една сребриста линия по дължина на пагона - за младши офицери, а за сержант, ст. сержант и гл. сержант - съответно с една, две или три сребристи ъглови нашивки, ориентирани с острия ъгъл навън. За състава на базите граничнополицейски кораби на ръкавите на сакото се пришиват сребристи ленти, съответстващи на длъжността. 5. С изключение на сакото пагоните за всички останали облекла са меки тип "тунел", от текстилна материя, цвят "морски вълни". Пагоните за старши офицери са с две сребристи линии по дължина на пагона, а за младши офицери - с една сребриста линия. Пагоните за сержант, ст. сержант и гл. сержант са съответно с една, две или три сребристи ъглови нашивки, ориентирани с острия ъгъл навън. 6. Отличителният знак за звание на старшите и младшите офицери е ромб, изработен от сребрист метал, с размери: - за старши офицери - 16 x 16 мм, а по диагонал - 22 x 22 мм; - за младши офицери - 12 x 12 мм, а по диагонал - 18 x 18 мм. 7. Ромбовете се поставят върху пагоните едноредово според званието, симетрично с диагонала по дължина на пагона. 8. Фуражките за старшите офицери са с две дъбови клонки върху козирката (цвят сребрист), за младшите офицери - с една дъбова клонка (цвят сребрист), а за сержантите - с обикновена козирка. 9. На фуражките се поставя сребрист подбрадник и метална кокарда. На шапка лятна и зимна - сребрист подбрадник и текстилна кокарда, на пилотките - текстилна кокарда съгласно утвърден образец за НСГП. 10. За празнично-парадна униформа се приема: строеви костюм и фуражка, риза бяла, вратовръзка, обувки половинки, акселбант, шарф с блях и кортик за офицерите. 11. Основният цвят на връхни облекла - полушуби, шлифери, е черен, на строеви и специални облекла - "морски вълни" (петроленозелен), на обувки - черен. VI. Униформено облекло за държавните служители - офицери и сержанти от Национална служба "Жандармерия" и жандармерийски части1. Униформеното облекло за държавните служители - офицери и сержанти от НСЖ и жандармерийски части, се състои от: А. Строева униформа - зимна: полушуба с подплата - вълнен камгарен плат шлифер - шлиферен плат, хастар от вискоза костюм (сако и панталон) - вълнен камгарен плат фуражка - вълнен камгарен плат панталон зимен - вълнен камгарен плат канадка (полушуба) - шлиферен плат с топла подплата яке кожено с топла подплата - цвят черен пуловер (с дълъг ръкав и без ръкав) - вълнена прежда риза с един джоб - плат П/ПЕ, цвят син риза-яке с дълъг ръкав - плат П/ПЕ, цвят син вратовръзка - полиестерна коприна чорапи памучни (или В/ПЕ) - прежда черна обувки половинки гладки - телешка напа обувки топли боти - телешка напа ръкавици кожени - напа, плетен хастар колан тесен - бланк черен. Б. Строева униформа - лятна: фуражка - вълнен камгарен плат панталон летен - вълнен камгарен плат шевиот риза с дълъг или къс ръкав - плат П/ПЕ, цвят син вратовръзка - полиестерна коприна яке с къс или дълъг ръкав - плат П/ПЕ, цвят син риза-яке с къс ръкав - плат П/ПЕ, цвят син яке лятно - шлиферен плат, хастар вискоза обувки половинки летни - телешка напа чорапи памучни - памучна прежда колан тесен - бланк черен. В. Специална униформа - зимна: костюм зимен (яке и клин голф) - шлиферен плат, топла подплата шапка топла - шлиферен плат, топла подплата полуполо - вълнена прежда чорапи вълнени - вълнена прежда ръкавици кожени - напа, плетен хастар обувки цели - говежди юфт колан текстилен широк - синтетичен материал светлоотразителна жилетка с надпис на гърба "Жандармерия" - синтетична материя мушама противодъждовна - изкуствена материя канадка (полушуба) - шлиферен плат, топла подплата. Г. Специална униформа - лятна: костюм летен (риза и клин) - шлиферен плат шапка лятна - шлиферен плат чорапи памучни - памучна прежда мушама противодъждовна - изкуствена материя колан текстилен широк - синтетичен материал обувки цели - говежди юфт светлоотразителна жилетка с надпис на гърба "Жандармерия" - синтетична материя. Д. Специално облекло за офицерите, сержантите и гражданските лица, изпълняващи летателна програма: полушуба с топла подплата - камуфлиран плат куртка зимна - камуфлиран плат клин с топла подплата шапка топла - камуфлиран плат риза лятна - камуфлиран плат клин без подплата - камуфлиран плат шапка лятна - камуфлиран плат боне кожено лятно раница специална от брезент колан текстилен ръкавици кожени чорапи вълнени поло халат маскировъчен зимен обувки цели с гума. 2. Офицерите и сержантите, изпълняващи летателна програма (летци), получават вещево имущество съгласно чл. 176 ППЗМВР и ПМС № 116 от 9.V.2001 г. 3. Жените (офицери и сержанти) вместо фуражка, панталон, риза и обувки мъжки носят пилотка, пола, пола-панталон, панталон, блуза и обувки дамски. По цвят и материя униформеното облекло и обувките са както на мъжете. 4. На левия ръкав на всички облекла, с изключение на риза обикновена, се пришива наръкавен знак емблема - утвърден образец за НСЖ. 5. Пагоните за сакото са твърди, на черна основа, с две сребристи линии по дължина на пагона - за старши офицери, и с една сребриста линия по дължина на пагона - за младши офицери. Пагоните за сержант, ст. сержант и гл. сержант са съответно с една, две или три сребристи ъглови нашивки, ориентирани с острия ъгъл навън. 6. С изключение на сакото пагоните за всички останали облекла са меки - тип "тунел", от текстилна материя, цвят черен. Пагоните за старши офицери са с две сребристи линии по дължина на пагона, за младши офицери - с една сребриста линия, а за сержант, ст. сержант и гл. сержант - съответно с една, две или три сребристи ъглови нашивки, ориентирани с острия ъгъл навън. За състава от САП на ръкавите на сакото се пришиват сребристи ленти, съответстващи на длъжността. 7. Отличителният знак за звание на старшите и младшите офицери е ромб, изработен от сребрист метал, с размери: - за старши офицери - 16 x 16 мм, а по диагонал - 22 x 22 мм; - за младши офицери - 12 x 12 мм, а по диагонал - 18 x 18 мм. 8. Ромбовете се поставят върху пагоните едноредово според званието, симетрично с диагонала по дължина на пагона. 9. Фуражките за старшите офицери са с две дъбови клонки върху козирката (цвят сребрист), за младшите офицери - с една дъбова клонка (цвят сребрист), а за сержантите - с обикновена козирка. 10. На фуражките се поставя сребрист подбрадник и метална кокарда, на шапка лятна и зимна - сребрист подбрадник и текстилна кокарда, на пилотките - текстилна кокарда и метален знак "НЖ" съгласно утвърден образец за НСЖ. По периферията фуражките и пилотките за САП са окантовани в цвят небесносин, а за останалите звена в цвят бордо. 11. Основният цвят на връхни облекла - полушуба, шлифер, яке с хастар и специално облекло, е черен. Основен цвят на строево облекло - тъмносин, на обувки - черен. 12. За празнично-парадна униформа се приема: строеви костюм и фуражка, риза бяла, вратовръзка, обувки половинки, акселбант, шарф с блях и кортик за офицерите. VII. Униформено облекло за държавните служители - офицери и сержанти от Специализирания отряд за борба с тероризма1. Униформеното облекло за държавните служители - офицери и сержанти от СОБТ, при изпълнение на специални бойни задачи се състои от: А. Специално облекло - зимно: костюм (яке и голф) - памучен плат, топла подплата, цвят черен шапка топла - памучен плат, цвят черен гащеризон - памучен плат, цвят черен ръкавици специални колан - цвят черен чорапи вълнени - вълнена прежда черна обувки цели - говежди юфт. Б. Специално облекло - лятно: костюм (риза и клин) - памучен плат, цвят черен шапка лятна - памучен плат, цвят черен гащеризон - памучен плат, цвят черен обувки цели - говежди юфт колан - цвят черен чорапи памучни - памучна прежда. 2. Униформеното облекло за тренировъчна дейност за офицерите и сержантите от СОБТ се състои от: А. Зимно: костюм (яке и голф) - камуфлиран памучен плат, топла подплата шапка топла - камуфлиран памучен плат обувки цели - говежди юфт колан - цвят черен ръкавици вълнени чорапи вълнени - вълнена прежда черна. Б. Лятно: костюм (риза и клин) - камуфлиран памучен плат шапка лятна - камуфлиран памучен плат обувки цели - говежди юфт колан - цвят черен чорапи памучни - памучна прежда. VIII. Униформено облекло за военнослужещите на наборна военна служба1. Униформеното облекло за военнослужещите на наборна военна служба в МВР се състои от: А. Празнично парадно облекло: полушуба без подплата клин без подплата куртка лятна клин летен барета обувки цели колан текстилен широк колан текстилен тесен поло вълнено. Б. Всекидневно облекло - зимно: полушуба с топла подплата куртка зимна клин с подплата шапка зимна - текстилна кокарда колан текстилен широк колан текстилен тесен презрамки двойни обувки цели поло вълнено ръкавици вълнени чорапи вълнени наметала гумирани - за военнослужещите на наборна военна служба от НСГП ботуши гумени - за военнослужещите на наборна военна служба от НСГП костюм от платнищен плат - за военнослужещите на наборна военна служба от НСПАБ анцунг комплект - за военнослужещите на наборна военна служба от ШВСМ шуба от натурален шаяк - за военнослужещите на наборна военна служба от състава на караула. В. Всекидневно облекло - лятно: куртка лятна клин летен шапка лятна - текстилна кокарда колан текстилен тесен презрамки двойни обувки цели чорапи памучни наметала гумирани - за военнослужещите на наборна военна служба от НСГП фланелка и гащета спортни - за военнослужещите на наборна военна служба от ШВСМ обувки спортни - за военнослужещите на наборна военна служба от ШВСМ. 2. Всекидневното и празнично-парадното облекло за военнослужещите на наборна военна служба е от камуфлиран плат - тип памучен. 3. На левия ръкав на всички облекла се пришива наръкавен знак емблема с надпис съответно за НСГП, НСЖ и НСПАБ. 4. Пагоните за облеклата са тип "тунел". Цветът им за НСЖ е син, а за НСГП - зелен. 5. Военнослужещите на наборна военна служба от НСГП, осъществяващи контрол в гранична зона, носят светлоотразителна жилетка с надпис "Гранична полиция", а тези от НСЖ, охраняващи стратегически и особено важни обекти, носят светлоотразителна жилетка с надпис "Жандармерия". IХ. Униформено облекло за държавните служители - граждански лица, от дирекция "Комендатура" – МВР1. Униформеното облекло за ДСГЛ от дирекция "Комендатура" се състои от: А. Строева униформа - зимна: полушуба с подплата - вълнен камгарен плат шлифер - шлиферен плат, хастар от вискоза костюм (сако и панталон) - вълнен камгарен плат фуражка - вълнен камгарен плат канадка (полушуба) - шлиферен плат, топла подплата пуловер (с дълъг ръкав и без ръкав) - вълнена прежда риза строева с дълъг ръкав - плат П/ПЕ, цвят бял риза с един джоб - плат П/ПЕ, цвят бял вратовръзка - полиестерна коприна чорапи памучни (или В/ПЕ) - прежда черна обувки половинки гладки - телешка напа обувки боти с цип - телешка напа ръкавици кожени - напа, плетен хастар колан тесен - бланк черен. Б. Строева униформа - лятна: фуражка - вълнен камгарен плат панталон летен - вълнен камгарен плат шевиот риза строева с дълъг или къс ръкав - плат П/ПЕ, цвят бял вратовръзка - полиестерна коприна обувки половинки летни - телешка напа чорапи памучни - памучна прежда колан тесен - бланк черен. В. Специална униформа - зимна: костюм зимен (яке и клин голф) - шлиферен плат, топла подплата шапка топла - шлиферен плат, топла подплата полуполо - вълнена прежда чорапи вълнени - вълнена прежда ръкавици кожени - напа, плетен хастар обувки цели - говежди юфт колан текстилен широк - синтетичен материал мушама противодъждовна - синтетичен плат канадка (полушуба) - шлиферен плат, топла подплата. Г. Специална униформа - лятна: костюм летен (риза и клин) - шлиферен плат шапка лятна - шлиферен плат чорапи памучни - памучна прежда колан текстилен широк - синтетичен материал обувки цели - говежди юфт мушама противодъждовна - синтетичен плат. 2. Жените държавни служители - граждански лица, от дирекция "Комендатура" вместо фуражка, панталон, риза и обувки мъжки носят пилотка, пола, пола-панталон, панталон, блуза и обувки дамски. По цвят и материя униформеното облекло и обувките са както на мъжете. 3. На всички облекла, с изключение на риза обикновена, върху левия ръкав се пришива наръкавен знак емблема - утвърден образец за дирекция "Комендатура" - МВР. 4. На фуражките се поставя сребрист подбрадник и метална кокарда, на шапка лятна и зимна - сребрист подбрадник и текстилна кокарда, по утвърден образец за дирекция "Комендатура" - МВР. 5. Основният цвят на връхните, специалните, строевите облекла и обувките е черен. 6. Униформеното облекло се отпуска без отличителни знаци и елементи. Х. Униформено облекло за държавните служители - граждански лица, по охрана на сгради и обекти в дирекция "Защита на средствата за връзка" – МВР1. Униформеното облекло за ДСГЛ по охрана на сгради и обекти от дирекция "Защита на средствата за връзка" се състои от: А. Строева униформа - зимна: полушуба с подплата - вълнен камгарен плат шлифер - шлиферен плат, хастар от вискоза костюм (сако и панталон) - вълнен камгарен плат фуражка - вълнен камгарен плат канадка (полушуба) - шлиферен плат, топла подплата пуловер (с дълъг ръкав и без ръкав) - вълнена прежда риза строева с дълъг ръкав - плат П/ПЕ, цвят бял риза с един джоб - плат П/ПЕ, цвят бял вратовръзка - полиестерна коприна чорапи памучни (или В/ПЕ) - прежда черна обувки половинки гладки - телешка напа обувки боти с цип - телешка напа ръкавици кожени - напа, плетен хастар колан тесен - бланк черен. Б. Строева униформа - лятна: фуражка - вълнен камгарен плат панталон летен - вълнен камгарен плат шевиот риза строева с дълъг и къс ръкав - плат П/ПЕ, цвят бял вратовръзка - полиестерна коприна обувки половинки летни - телешка напа чорапи памучни - памучна прежда колан тесен - бланк черен. В. Специална униформа - зимна: костюм зимен (яке и клин голф) - шлиферен плат, топла подплата шапка топла - шлиферен плат, топла подплата полуполо - вълнена прежда чорапи вълнени - вълнена прежда ръкавици кожени - напа, плетен хастар обувки цели - говежди юфт колан текстилен широк - синтетичен материал мушама противодъждовна - синтетичен плат канадка (полушуба) - шлиферен плат, топла подплата. Г. Специална униформа - лятна: костюм летен (риза и клин) - шлиферен плат шапка лятна - шлиферен плат чорапи памучни - памучна прежда колан текстилен широк - синтетичен материал обувки цели - говежди юфт мушама противодъждовна - синтетичен плат. 2. Жените държавни служители - граждански лица, по охрана на сгради и обекти от дирекция "Защита на средствата за връзка" - МВР, вместо фуражка, панталон, риза и обувки мъжки носят пилотка, пола, пола-панталон, панталон, блуза и обувки дамски. По цвят и материя униформеното им облекло и обувките са както на мъжете. 3. На всички облекла, с изключение на риза обикновена, върху левия ръкав се пришива наръкавен знак емблема - утвърден образец за дирекция "Защита на средствата за връзка" - МВР. 4. На фуражките се поставя сребрист подбрадник и метална кокарда, на шапка лятна и зимна - сребрист подбрадник и текстилна кокарда, по утвърден образец за дирекция "Защита на средствата за връзка" - МВР. 5. Основният цвят на връхните, специалните, строевите облекла и обувките е черен. 6. Униформеното облекло се отпуска без военизираните отличителни знаци и елементи. ХI. Униформено облекло за курсантите от Академията на МВР 1. Униформеното облекло за курсантите от Академията на МВР се състои от: А. Строево облекло: костюм - вълнен камгарен плат фуражка - вълнен камгарен плат риза с дълъг ръкав - плат П/ПЕ, цвят бял вратовръзка - полиестерна коприна чорапи памучни - памучна прежда обувки половинки - бокс (напа). Б. Всекидневно облекло - зимно: полушуба с топла подплата - камуфлиран плат памучен клин с подплата - камуфлиран плат памучен куртка зимна - камуфлиран плат памучен шапка зимна - камуфлиран плат памучен колан текстилен широк - синтетичен материал колан текстилен тесен - синтетичен материал поло вълнено - вълнена прежда ръкавици вълнени - вълнена прежда чорапи вълнени - вълнена прежда обувки цели - говежди юфт. В. Всекидневно облекло - лятно: куртка лятна - камуфлиран плат памучен клин летен - камуфлиран плат памучен шапка лятна - камуфлиран плат памучен колан текстилен тесен - синтетичен материал чорапи памучни - памучна прежда обувки цели - говежди юфт. 2. Курсантите жени вместо фуражка, панталон, обувки половинки (мъжки) и обувки цели (мъжки) носят барета или пилотка, пола, обувки половинки дамски и обувки цели дамски. 3. Към униформените облекла - строеви и камуфлирани, се поставят отличителни знаци на съответния факултет. 4. Строевият костюм на курсантите от всички факултети на Академията на МВР е образец "Гранична полиция" - сако двуредно с прав панталон и фуражка - цвят черен, а ризата с дълъг ръкав е цвят бял. 5. Вратовръзката е със знака на Академията на МВР - цвят черен. 6. На левия ръкав на сакото се поставя наръкавния знак на съответния факултет - "Сигурност", "Полиция" или "ПАБ", а на десния - наръкавен знак "Академия на МВР". ХII. Униформено облекло за държавните служители - офицери и сержанти от духовия оркестър на Академията на МВР 1. Униформеното облекло на държавните служители - офицери и сержанти от духовия оркестър на Академията на МВР, се състои от: А. Строева униформа - зимна: полушуба с подплата - вълнен камгарен плат шлифер - шлиферен плат, хастар от вискоза костюм (сако двуредно и панталон) - вълнен камгарен плат фуражка - вълнен камгарен плат панталон зимен - вълнен камгарен плат пуловер (с дълъг ръкав и без ръкав) - вълнена прежда риза с един джоб - плат П/ПЕ, цвят бял вратовръзка - полиестерна коприна чорапи памучни (или В/ПЕ) - прежда черна обувки половинки гладки - телешка напа обувки боти с цип - телешка напа ръкавици кожени - напа, плетен хастар колан тесен - бланк черен мушама противодъждовна - изкуствена материя. Б. Строева униформа - лятна: фуражка - вълнен камгарен плат панталон летен - вълнен камгарен плат шевиот риза строева с дълъг или къс ръкав - плат П/ПЕ, цвят бял вратовръзка - полиестерна коприна яке лятно - шлиферен плат, хастар вискоза обувки половинки летни - телешка напа чорапи памучни - памучна прежда колан тесен - бланк черен. мушама противодъждовна - изкуствена материя. 2. Жените (офицери и сержанти) вместо фуражка, панталон, риза и обувки мъжки носят пилотка, пола, пола-панталон, панталон, блуза и обувки дамски. По цвят и материя униформеното облекло и обувките са както на мъжете. 3. За празнично-парадна униформа се приема: строеви костюм и фуражка, риза бяла, вратовръзка, обувки половинки, акселбант, шарф с блях и кортик за офицерите. 4. На левия ръкав на всички облекла, с изключение на риза обикновена, се пришива наръкавен знак емблема - "Академия на МВР". 5. На фуражките се поставя сребрист подбрадник и метална кокарда със знака на Академията на МВР. Фуражките за старши офицери са с две дъбови клонки върху козирката (цвят сребрист), за младшите офицери - с една дъбова клонка (цвят сребрист), а за сержантите - с обикновена козирка. ХIII. Униформено облекло за служителите от дирекция "Пресцентър и връзки с обществеността" – МВРПри изпълнение на служебните си задължения във връзка с отразяване на информация от местопрестъпления и участие в полицейски акции служителите от дирекция "Пресцентър и връзки с обществеността" - МВР, носят униформени светлоотразителни жилетки с отличителни надписи, както следва: - на предната лява част на гърдите - надпис на латиница "PRESS POLICE". - на гърба - надпис на кирилица "МВР ПРЕСЦЕНТЪР". XIV. Полушуба от вълнен плат за НСП, НСПАБ, НСГП, НСЖ и КомендатураОписание на изделието: - мъжки еднореден паркас, който на предниците се закопчава с 5 бр. копчета,четири от които са скрити; - основен плат габардин 50/2, сив за НСПАБ, черен за НСП, НСГП, НСЖ и Комендатура; - хастар - вискоза, в ръкава - 80 г/м2; - елек - от изкуствен кожух, монтиран посредством цип; - предна част - гладка със странични джобове с капаци под наклон; - гръб - със среден шев и платка по форма; - ръкав - от две части с щрифелка на 7 см от подгъва на ръкава; - яка - със столче; - колан - 5 см широк с тока без бодец; - пагон - по форма с илик и копче. На лявата предница от вътрешната страна има джоб с една филетка. Подлепване с фризелин: горна и долна яка на столче, пагони, щрифелки, предна част, мостра, шлица на предната част, капаци на джобовете, подгъв на ръкавите. Изработва се в ръст 164 - 188 и размер 88 - 124. XV. ШлифериОписание на изделието: Двуреден шлифер от плат П/ПЕ, хастар от вискоза. Предна част - гладка, странични джобове под наклон с капак, широк 4 см, два вътрешни джоба с филетка. Гръб - със среден шев, свободна платка и шлиц. Ръкав от две части, щрифелка по форма с илик и 2 бр. копчета. Пагони - по форма с илици и копче. Яка - със столче. Колан - широк 5 см, с тока без бодец. Украсителни тегели - с конец 80/3, краен + 6 мм. Подлепване с фризелин - предна част, мостра, горна и долна яка, горно и долно столче, капаци, пагони щрифелки, колан, шлиц на гърба, палче под джоба. Копчета - големи 8 бр., малки 6 бр. Контра копче - 3 бр. Ръстов номер и знаци, книжен етикет на левия ръкав. Емблема на левия ръкав на 12 см от рамото. Шлиферът се изработва в ръст 164 - 188 и размер 88 - 124. Цвят - черно и сиво. XVI. Фуражки и пилоткиОписания на изделията: 1. Фуражка за НСП, НСПАБ Фуражката се състои от дъно, периферия, околожка и козирка. Дъното, периферията и околожката са от основния плат - подлепен. Козирката за сержантския състав от лицевата страна е пластмасова, а за офицерския - текстилна с втъкан орнамент, който се доставя от възложителя. В шева на периферията с дъното е поставен кант от основния плат - подлепен. На околожката отпред (над козирката) се поставя подбрадник, който е пластмасов за сержанти и жакардова лента за офицери, а в задната част - ластик. Над подбрадника е поставена кокарда метална. Височината на периферията отпред е 5,5 см, а широчината на околожката - 5 см. Изработва се по конфекция от вълнен тип плат. Цветове: светлосиньо, сиво и черно. 2. Фуражка за НСЖ Фуражката се състои от дъно, периферия, околожка и козирка. Дъното и периферията са от основния плат - подлепени. Околожката е от сукно - черно. В шева на периферията с дъното е поставен кант цвят бордо - подлепен. Козирката за сержантския състав от лицевата страна е пластмасова, а за офицерския - текстилна с втъкан орнамент. На околожката отпред е поставена жакардова лента сребрист цвят за офицери и сержанти, а в задната част - ластик. Подбрадникът и ластикът са захванати с малки метални копчета (тип МВР). Над подбрадника е поставена кокарда метална. Дъното е от изкуствена кожа, а потникът от естествена. Височината на периферията отпред е 5,5 см, а на околожката - 5 см. Опаковка в кашони по 20 броя. Основен плат - вълнен тип плат габардин 50/2. Цвят: тъмносин и черен. 3. Фуражка за НСГП, Комендатура, Академия - МВР. Фуражката се състои от дъно, периферия, околожка и козирка. Дъното, периферията и околожката са от основния плат, подлепени. В шева на периферията с дъното е поставен кант от основния плат - подлепен. Козирката за сержантския състав е тип МО, за младши офицери лицевата част е с един ред по края жакардови клонки сребрист цвят, а за старши офицери с два реда. Формата на козирката е по тип МО. На околожката отпред е поставена жакардова лента-подбрадник сребрист цвят, а в задната част - ластик. Над подбрадника се поставя кокарда. Дънцето е от изкуствена кожа, а потникът от естествена. Височината на периферията отпред е 5,5 см, а на околожката - 5 см. Основен плат - вълнен тип плат габардин 50/2. Цвят: петроленозелен. 4. Пилотка за НСГП, НСП, НСПАБ и НСЖ. Пилотката се състои от дъно, вътрешна и външна околожка. Дъното и вътрешната околожка са подплатени с хастар. Външната околожка е цял детайл, с два заострени края, припокриващи се челно отдясно наляво. Горната част е подгъната с два лицеви шева, широки 2 мм и 6 мм. Шевът на дъното с вътрешната околожка е залегнат с шев, широк 2 мм. На лявата страна е поставена жакардова емблема. Основен плат вълнен тип плат - габардин 50/2 и шевиот 50/2. Цвят - петроленозелен (морски вълни), тъмносиньо, светлосиньо. XVII. Костюм строеви от вълнен плат мъжки и дамски1. Костюм строеви за НСГП, Комендатура и Академия - МВР 1.1. Мъжки Костюмът се състои от сако и панталон. Сакото е двуредно с прави предни части и свален ревер. Закопчава се с едно метално копче, а от талията нагоре от двете страни са поставени допълнително по две метални копчета. Джобовете са прорязани с две филетки и капак. Малкото джобче на лявата предна част е обикновено прорязано. Гърбът е със среден шев, без шлиц. Ръкавите са двушевни с шлиц. На шлица са пришити три малки копчета. Всички копчета са тип МВР. На ръкавите се поставят отличителни знаци, както следва: - за НСГП върху левия ръкав се пришиват наръкавен надпис и наръкавен знак, като последният е на 12 см от ръкавния шев; - за "Комендатура" наръкавният знак се поставя върху левия ръкав на 12 см от ръкавния шев; - за "Академия - МВР" отличителният знак се поставя върху левия ръкав на 12 см от ръкавния шев, а на десния ръкав на 12 см от ръкавния шев се поставя знак на съответния факултет; на раменете са поставени пагони; на двете предни части на хастара са изработени по един джоб, а на лявата част - допълнително по един джоб за писалка и цигари. Панталонът е прав без маншет. Предните части са с по две басти. Джобовете са тип "Италиански". На дясната задна част се изработва джоб с две филетки, закопчаващ се с копче. Коланът е с гайки. Панталонът се закопчава с цип и копче. Костюмът се изработва по еталон и конфекция. Основен плат " Габардин" 50/2. Цвят - петроленозелено (морски вълни), черен. 1.2. Дамски Костюмът се състои от сако и пола. Сакото е двуредно, леко вталено с прави предни части и свален ревер. Закопчава се с две големи металически копчета, като допълнително нагоре е поставено по едно металическо копче. Джобовете са прорязани с две филетки. На лявата предна част е изработено малко джобче, прорязано с капак. Гърбът е със среден шев, без шлиц. Ръкавите са двушевни със затворен шлиц. На шлица са прошити три малки металически копчета. Всички копчета са тип МВР. На ръкавите се поставят отличителни знаци, както следва: - за НСГП върху левия ръкав се пришиват наръкавен надпис и наръкавен знак, като последният е на 12 см от ръкавния шев; - за "Комендатура" отличителният знак се поставя върху левия ръкав на 12 см от ръкавния шев; - за "Академия - МВР" отличителният знак се поставя върху левия ръкав на 12 см от ръкавния шев, а на десния ръкав на 12 см от ръкавния шев се поставя знак на съответния факултет. На раменете са поставени пагони. Сакото е подплатено с хастар. Полата е права, състояща се от три части. Задната част е със среден шев, в който е поставен цип. В долния край шевът завършва с шлиц. Коланът е с широчина 2,5 см. Закопчава се с копче. Полата е подплатена с хастар, свободен при подгъва. Костюмът се изработва по еталон и конфекция. Основен плат "Габардин" 50/2. Цвят - петроленозелен (морски вълни) и черно. 2. Костюм строеви за НСЖ 2.1. Мъжки Костюмът се състои от сако и панталон. Сакото е в полувтален силует. Предните части са едноредни с права форма. Закопчават се с четири формени метални копчета (тип МВР). Джобовете са прорязани с две филетки и капак. Малкото джобче на лявата предна част е обикновено прорязано без капак. Гърбът е със среден шев без шлиц. Ръкавите са двушевни с шлиц, затворен, на който са зашити три метални малки копчета (тип МВР). Върху левия ръкав е поставен наръкавен знак - "Жандармерия", зашит на 12 см от ръкавния шев. На раменете се пришиват твърди пагони с копче малко метално (тип МВР). Хастарът е от изкуствена коприна. На двете му предни части в областта на гърдите се изработва по един джоб. На лявата част се изработва още джобче за цигари. Панталонът е прав без маншет. Предните части са с по две басти. Джобовете са тип "Италиански". На дясната видна част се изработва джоб с две филетки, закопчаващ се с копче. Коланът е с гайки. Панталонът се закопчава с цип и метално копче от четири части. Костюмът се изработва по конфекция и по еталон. Основен плат тип "Габардин" 50/2. Цвят: тъмносин. 3. Костюм строеви за НСП и НСПАБ 3.1. Мъжки Костюмът се състои от куртка и панталон. Куртката е в полувтален силует. Предните части са едноредни с права форма. Закопчават се с четири формени метални копчета. Джобовете са външно прикачени с капак. Закопчават се с по едно малко метално формено копче. Реверът е свален. Гърбът е със среден шев и шлиц. Ръкавите са двушевни, обикновено прикачени с шлиц. На шлица се зашиват три малки формени копчета. На раменете има пагони, зашити в ръкавната извивка и с копче в другия край. Върху тях се слага подвижен пагон с отличителни знаци. Хастарът е от изкуствена коприна. На двете му предни части в областта на гърдите се изработва по един джоб. На лявата част се изработва още джобче за гребен, писалка и цигари. Върху левия ръкав на куртката за НСП и НСПАБ на 12 см от ръкавния шев се пришива отличителен знак. Върху десния ръкав на куртката за НСП на 12 см от ръкавния шев се пришива надпис "Полиция", а под него знак "стрела", обърнат с върха към надпис "Полиция". Стрелите се пришиват само на куртки, предназначени за офицери. Върху реверите на яката се прикрепват петлици: едно "дъбово листо" за младши офицери; две "дъбови листа" за старши офицери. На лявата част на гърдите над капака на левия джоб се пришива правоъгълен надпис съответно "Пътна полиция", "Охранителна полиция" или "Транспортна полиция". Панталонът е прав без маншет. Предните части на I и II група са с по две басти, а III група - с една баста. Джобовете върху тях са тип "Италиански". На дясната задна част се изработва джоб с две филетки, закопчава се с полиестерно копче. Коланът е с гайки. Панталонът се закопчава с цип и метално копче от четири части. Костюмът се изработва по конфекция и по еталон. Основен плат "Габардин" 50/2. Цвят: светлосиньо и сиво. 4. Костюми дамски за НСП, НСПАБ и НСЖ Куртката е в полувтален силует. Предните части са едноредни с права форма. Закопчават се с четири формени метални копчета. Джобовете са вътрешни с филетка и капак по форма. Закопчават се с по едно малко формено копче. Реверът е свален. Гърбът е със среден шев. Ръкавите са двушевни, обикновено прикачени. В долния край на лакетния шев се зашиват по три малки формени копчета. На раменете има пагони, зашити в ръкавната извивка и с копче в другия край. Върху тях се слага подвижен пагон с отличителни знаци. Хастарът е от изкуствена коприна. По яката, мострите, капаците на джобовете и пагоните се изминава лицев шев с широчина 0,2 см. Отличителните знаци и надписи се поставят по същия начин, както при мъжка куртка. Полата е права, състояща се от три части. Задната част е със среден шев, в който е поставен цип. В долния край шевът завършва с шлиц. Коланът е с широчина 2,5 см. Закопчава се с копче. Полата е подплатена с хастар, свободен при подгъва. Костюмът се изработва по еталон и конфекция. Основен плат "Габардин" 50/2. Цвят - светлосиньо, сиво и тъмносиньо. XVIII. Панталон, пола, пола-панталон1. Панталон строеви за НСП, НСПАБ, НСГП, НСЖ и Комендатура Описание на изделието: Панталонът е прав без маншет. Предните части на I и II група са с две басти, а III група - с една баста. Джобовете върху тях са тип "Италиански". На дясната задна част се изработва джоб с две филетки, закопчава се с полиестерно копче. Коланът е с гайка. Панталонът се закопчава с цип и метално копче. Панталонът се изработва по конфекция и еталон. Основен плат "Габардин" 50/2 или "Шевиот" 50/2. Цветове: сиво, светлосиньо, петроленозелено, тъмносиньо и черно. 2. Пола-панталон за НСП, НСПАБ, НСГП и НСЖ Описание на изделието: Полата-панталон е с двойна контраплоха на предната и задната част. На лицевата страна на фалдата от двете страни се изминава краен лицев шев с широчина 0,5 см и на разстояние 20 см от талията надолу. Ципът се поставя в левия страничен шев. Коланът е с широчина 2,5 см. На колана се зашиват 4 гайки, разпределени по две на предна и задна част. Отворът на гайките е 4,5 см. Полата-панталон се изработва по еталон. Основен плат "Габардин" 50/2 или "Шевиот" 50/2. Цветове: светлосиньо, сиво, петроленозелено, тъмносиньо и черно. 3. Пола права за НСП, НСПАБ, НСГП и НСЖ Описание на изделието: Полата е права от три части. Предната част е целокроена. Задната част е със среден шев, в който се поставя ципът. В долния край завършва с шлиц. Коланът е с широчина 2,5 см. Закопчава се с илик и копче. Полата е подплатена с хастар, свободен при подгъва и зашит при ципа. Изработва се по еталон. Основен плат "Габардин" 50/2 или "Шевиот" 50/2. Цветове: светлосиньо, сиво, петроленозелено, тъмносиньо. 4. Пола с плисе за НСП, НСПАБ, НСГП и НСЖ Описание на изделието: Полата е права от четири части. Предната част е от две части с шев в средата, в който е монтиран плисиран с три контри детайл. Задната част е със среден шев, в който се поставя ципът. Коланът е с широчина 2,5 см. Закопчава се с илик и копче. Полата е подплатена с хастар, свободен при подгъва. В долния край на задната част има шлиц за свобода при движение. Полата се изработва по еталон. Основен плат "Габардин" 50/2 или "Шевиот" 50/2. Цветове: светлосиньо, сиво, петроленозелено, тъмносиньо. XIX. Якета зимни и летни- Яке зимно от памучен тип плат с топла подплата за НСЖ, НСП и НСПАБ 1. Описание на изделието Изработва се от памучен тип плат П/ПЕ и вата, прикрепена към хастара. Ватата е 200 г/м2 за трупа, 120 г/м2 за ръкавите и 80 г/м2 за дребните детайли. Предницата е с конструктивни срязвания и платка по форма и канон. Гърбът е на гънка. Ръкавите са от една част и маншет с бутон копче. Яката е права, широка 9 см. Джобовете са външни по форма (мех джоб). Лицеви тегели на предницата, яката, канона, платката в предницата, парчето на предницата. На левия ръкав се пришива емблема на ведомството. Укрепени детайли: мострата, канонът, парчето на джоба, парчето на платката на предницата. Изработва се в ръст 164 x 188 и размери 84 x 124. Цветове - сиво и черно. - Яке лятно строево от памучен тип плат с хастар за НСЖ, НСП, НСГП и НСПАБ 1. Описание на изделието Изработва се от памучен тип плат П/ПЕ с изкуствен хастар. Предницата е с конструктивни срязвания и платка по форма и канон. Гърбът е на гънки. Ръкавите са от една част и маншет с бутон копче. Яката е права. Джобовете са вътрешни с капак. Лицеви тегели на предницата, яката, канона, платката в предницата и парчето на предницата. На левия ръкав се пришива емблема на ведомството. Укрепени детайли - яката, канонът, парчето на джоба и парчето на платката на предницата. На левия ръкав се зашива наръкавен знак. Изработва се в ръст 164 x 188 и размер 84 x 124. Цветове - сиво,черно и масленозелено. - Яке лятно бойно от памучен тип плат с хастар за НСП 1. Описание на изделието Изработва се от памучен тип плат П/ПЕ с изкуствен хастар. Якето е в спортен силует. Предните части са с платки, под които са монтирани два вътрешни джоба, затворени с цип 16 см. В долната част на предниците са зашити джобове - външни с фалди, покрити с капак, който се закопчава с две тик-так копчета. Между торбата на джобовете и предниците се оформят странични джобове. Предните части се закопчават с пластрон, на който са поставени четири тик-так копчета. Под пластрона на лява вътрешна мостра е ушит вътрешен джоб за химикалка. Яката е права. Гърбът е прав с фалди - свободни за функционалност на якето. Предните части и гърбът завършват в ханшовата линия с колан. В областта на страничните шевове в колана е монтиран ластик, който прибира колана. Ръкавите са от две части. При подгъва са зашити маншети с копчета. На левия ръкав е зашита емблема на ведомството. В ръкавната извивка при раменния шев е пришит пагон, явяващ се основа за сменяем пагон с отличителни знаци. Подлепени детайли - яката, капакът на джоба, платките над джобовете на предниците и пластронът. Изработва се в ръст 164 x 188 и размери 88 x 124. Цвят - сиво. XX. Костюми зимни1. За НСП, НСГП, НСЖ и Комендатура Описание на изделието - състои се от яке и клин. Яке - якето е в спортен силует. Състои се от лицева част и неподвижна топла подплата. Предните части са с платки, под които са монтирани два вътрешни джоба с цип 16 см. В долната част на предниците са зашити джобове - външни с фалди, покрити с капак, закопчават се с две тик-так копчета. Под външните джобове са оформени допълнителни, скрити, странични джобове. Предните части се закопчават с цип, покрит от канон, на който са поставени четири тик-так копчета. На лява вътрешна мостра в близост до ципа има допълнителен, тесен, вътрешен джоб за носене на пишещо средство. На лявата предница между канона и ципа е оформен вътрешен джоб с наклон, който е достъпен външно. Яката е права - обикновена, като в левия преден край е зашита тока с тик-так копче. Гърбът е прав със зашита платка. На гърба в раменните части има фалди с кройка, съответстваща на ръкавната извивка, които от вътрешната страна са фиксирани с напречни еластични елементи. На вратната извивка на гърба има джобче с цип за прибиране на качулка от шушкав плат с пристягащ окололицев шнур. Предните части и гърбът завършват в ханшовата линия с колан. В областта на страничните шевове в колана е монтиран вътрешен ластик, който прибира колана. Ръкавите са от две части. При подгъва са зашити маншети с тик-так копчета. На якето се пришиват следните отличителни знаци: - за НСП - на левия ръкав наръкавен знак, на десния - наръкавен надпис "ПОЛИЦИЯ" и наръкавен знак "Стрела", над платката на лявата предница - нагръден надпис "ОХРАНИТЕЛНА ПОЛИЦИЯ", "ПЪТНА ПОЛИЦИЯ" или "ТРАНСПОРТНА ПОЛИЦИЯ"; - за НСГП - на левия ръкав наръкавен надпис и наръкавен знак; - за НСЖ - на левия ръкав наръкавен знак. В ръкавната извивка при раменния шев е пришит пагон, явяващ се основа за сменяем пагон с отличителни знаци. Топлата подплата на елека е от 200 г/м2 вата, на ръкавите от 120 г/м2. На дребните детайли - 80 г/м2. На лявата част на елека е ушит вътрешен джоб. Клин Клинът пада свободно и образува чупка в долната част. Изработен е с нерязан колан, определен посредством лицев шев 4 см. За хастара на колана се използва лицев плат. В съединителния шев на колана са зашити 7 гайки с отвор 6,5 см, понтирани в двата края. Клинът се закопчава с 5 копчета. Страничните джобове са тип "Италиански". На дясната зaдна част под колана е ушито вътрешно джобче с две филетки за палка. Клинът има два странични външни джоба със скрити фалди и капак. Закопчават се с по две тик-так копчета. В областта на седалищните части от вътрешната страна са зашити подсилващи парчета. В областта на колената върху крачолите са монтирани наколенни парчета от лицев плат, които завършват при подгъва с ластик. На подгъва на крачолите е зашито трико, обшито в края на оверлог. В подгъва е монтиран и ластик. Клинът е с подвижна подплата от тъмен бархет и тъмен хастар. При талията, шлица и подгъва подплатата е обазована с памучна лента от хастар. Подплатата е прикачена вътрешно към колана на клина посредством илици и копчета. Костюмът се изработва в ръст 164 x 188 и размери 92 x 124. 2. Защитен за КАТ Описание на изделието Яке - якето е в спортен силует. Състои се от лицева част и неподвижна топла подплата. Предните части са с платки, под които са монтирани два вътрешни джоба с цип 16 см. В долната част на предниците са зашити джобове - външни с фалди, покрити с капак, закопчават се с две тик-так копчета. Под външните джобове са оформени допълнителни, скрити, странични джобове. Предните части се закопчават с цип, покрит от канон, на който са поставени четири тик-так копчета. На лява вътрешна мостра в близост до ципа има допълнителен, тесен, вътрешен джоб за носене на пишещо средство. На лявата предница между канона и ципа е оформен вътрешен джоб с наклон, който е достъпен външно. Яката е права - обикновена, като в левия преден край е зашита тока с тик-так копче. Гърбът е прав със зашита платка. На гърба в раменните части има фалди с кройка, съответстваща на ръкавната извивка, които от вътрешната страна са фиксирани с напречни еластични елементи. На вратната извивка на гърба има джобче с цип за прибиране на качулка от шушкав плат с пристягащ окололицев шнур. Предните части и гърбът завършват в ханшовата линия с колан. В областта на страничните шевове в колана е монтиран вътрешен ластик, който прибира колана. Ръкавите са от две части. При подгъва са зашити маншети с тик-так копчета. На левия ръкав е зашита емблема на ведомството. В ръкавната извивка при раменния шев е пришит пагон, явяващ се основа за сменяем пагон с отличителни знаци. Всички дребни детайли са подлепени. Топлата подплата на елека е от 200 г/м2 вата, на ръкавите от 120 г/м2, а на дребните детайли - 80 г/м2. На елека на лявата част е ушит вътрешен джоб. По дължина на ръкавите и на платката на гърба на якето за КАТ се зашива светлоотразителна лента с широчина 25 мм, цвят - сребрист. Лентата отговаря на следните изисквания: - висока светлоотразителност (обикновено 500 cd/lx/m2); - състав - полиестерни/памучни влакна; - издръжливост на пране при 60° в домашни условия - 50 цикъла съгласно EN 471; - издръжливост на химическо чистене - 20 цикъла съгласно EN 471. Клин Клинът пада свободно и образува чупка в долната част. Изработен е с рязан колан, определен посредством лицев шев 4 см. За хастар на колана се използва лицев плат. В съединителния шев на колана са зашити 7 гайки с отвор 6,5 см, понтирани в двата края. Клинът се закопчава с 5 копчета. Страничните джобове са тип "Италиански". На дясната зaдна част под колана е ушито вътрешно джобче с две филетки за палка. Клинът има два странични външни джоба със скрити фалди и капак. Закопчават се с по две тик-так копчета. В областта на седалищните части от вътрешната страна са зашити подсилващи парчета. В областта на колената върху крачолите са монтирани наколенни парчета от лицев плат, които завършват при подгъва с ластик. На подгъва на крачолите е зашито трико, обшито в края на оверлог. В подгъва е монтиран и ластик. Клинът е с подвижна подплата от тъмен бархет и тъмен хастар. При талията, шлица и подгъва подплатата е обазована с памучна лента от хастар. Подплатата е прикачена вътрешно към колана на клина посредством илици и копчета. Маркировка - на якето и клина ръстов номер със състава и името на фирмата. По дължината на крачолите на панталоните за КАТ се зашива светлоотразителна лента с широчина 25 мм, цвят - сребрист. Лентата отговаря на следните изисквания: - висока светлоотразителност (обикновено 500 cd/lx/m2); - състав - полиестерни/памучни влакна; - издръжливост на пране при 60° в домашни условия - 50 цикъла съгласно EN 471; - издръжливост на химическо чистене - 20 цикъла съгласно EN 471. Костюмът се изработва в ръст 164 x 188 и размери 92 x 124. 3. С топла подплата за НСПАБ Описание на изделието Шуба - от памучен тип плат. Предна част - закопчава се посредством цип, пластрон по форма с 3 бутон копчета. Платки на предната част: лява с външен джоб с капак и бутон копче, дясна - джоб с цип. В долния край откъм ципа платките се закрепват с щрифелка с бутон копче. Долни джобове с басти, капак с бутон копче, в талията шнур с капса, гръб на гънка с платка. Яка - права. Ръкави - от една част с маншет и бутон копче. На левия ръкав се пришива емблема на ведомството. Пагон - по форма с широчина 4,5 - 5 см с два илика и копче. Хастар - памучен. Топла подплата от двойно прошита с памучен тъмен хастар вата 200 г/м2 на тялото и 120 г/м2 на ръкавите, монтирана с копчета. Подплатата е измината с пашпалер. Клин - от памучен тип плат тип голф в подгъва с трико и ластик: Странични джобове - долни по форма с капак и бутон копче без задни джобове. Хастар на панталона от два памучни артикула, закрепва се към лицевата част посредством копчета и шлиц. Гайки - 7 броя със затяжки и отвор 6 см. Панталонът е срязан в областта на коляното по дадена форма. Костюмът се изработва в ръст 164 x 188 и размери 92 x 124. Шапка зимна за НСП, НСПАБ, НСГП, НСЖ и Комендатурата Описание на изделието Шапката е изработена от памучен тип плат с едностранно прошита вата и с наушници с леп-лента. Състои се от дъно, околожка, начелник, наушници и козирка. Околожката се събира с вътрешен шев, а резервите се разтварят с два лицеви шева 2 мм. В предната част на околожката се прикачва начелник, върху който е зашита кокарда. Дъното се прикачва за околожката с вътрешен шев и похлупва с лицев шев 2 мм, като шевът върви по околожката. Наушниците се изработват от лицев плат и вата между двата лицеви плата. По края наушникът е изминат с лицев шев 2 мм. В двата края на наушника се прикачва леп-лента с дължина 8 см, която е на един сантиметър от лицевия шев в предния край и на еднакво разстояние от страничната линия. В предния край на шапката се прикачва козирка от лицев плат, а между тях се поставя специален материал за козирка. В долния край на шапката се прикачва фодра за укрепване обиколката на шапката. Шапката е подплатена с едностранно прошита вата - 120 г. Състои се от дъно и околожка. Околожката се събира с вътрешен шев, а резервите се разтварят в два шева. Дъното се прикачва за околожката с вътрешен шев, а на задната част между дъното и околожката се зашива фирмена марка с ръст. XXI. Костюми летни1. За НСГП, НСЖ, НСП, НСПАБ, СОБТ Описание на изделието: състои се от риза и голф. Риза Предни части - симетрични с външни джобове с капаци и щрифелки за пагони на рамото. Закопчават се с обикновени копчета. Гръб - прав, с платка на плещите с две чупки. Ръкав - обикновен с две чупки и маншет. Отвътре има щрифелка с илик, а от външната - копче, за скъсяване на дължината. На ризата се пришиват следните отличителни знаци: - за НСП - на левия ръкав наръкавен знак, на десния - наръкавен надпис "ПОЛИЦИЯ" и наръкавен знак "Стрела", над капака на левия джоб - нагръден надпис "ОХРАНИТЕЛНА ПОЛИЦИЯ", "ПЪТНА ПОЛИЦИЯ" или "ТРАНСПОРТНА ПОЛИЦИЯ"; - за НСГП - на левия ръкав наръкавен надпис и наръкавен знак; - за НСПАБ - на левия ръкав наръкавен знак; - за НСЖ - на левия ръкав наръкавен знак. Яка - обикновена със столче. Яката, капаците на джобовете, маншетите и щрифелките за пагоните са подлепени. Клин Предни части - прави с обикновен джоб и колан с гайки 6,5 см, понтирани в горната част, с илик - в долната. На страничния шев има външни джобове с капаци. При подгъва - два пенса (сисони) с ластик. Задни части - прави с два задни рязани джоба с капаци. Костюмът се изработва в ръст 164 x 188 см и размери 88 x 124 см. Изработва се в цветове - сиво, черно, масленозелено. 2. Защитен за КАТ Описание на изделието: състои се от яке и клин. Яке - изработва се от памучен тип плат с памучен хастар до талията, незашит в долната част. Куртката се състои от две предни части, гръб, ръкави с маншети от трико. Предните части се затварят с пластрон, закопчаващ се върху другата предница с тик-так копчета. В горната част на предниците са пришити по един външен джоб с фалди, затворен с капак и едно тик-так копче. Гърбът е цял с оформени по широчината на раменната извивка фалди - свободни за функционалност на куртката. Ръкавите са от две части. При подгъва завършват с ластик. На лактите ръкавите са усилени от външната страна с допълнително парче от основния плат, тигелирано с ватка. На левия ръкав се пришива емблема на ведомството. По линия на талията е пришит плосък ластик с широчина 4 см, покрит от вътрешната страна с лента от основния плат, за вталяване на дрехата. Яката е легнала. В ръкавната извивка при раменния шев е пришит пагон, явяващ се основа за сменяем пагон с отличителни знаци. Върху външния шев на ръкавите по дължина се пришива светлоотразителна лента с широчина 25 мм. Клин - клинът се състои от две предни, две задни части, рязан колан с шест гайки с отвор 6,5 см, които се закопчават в долната част. Клинът е с памучен хастар от вътрешната страна. В горния край на задните части има вътрешни джобове с капаци, затворени с илик и копче. Предните части са с по един джоб тип "Италиански" с отвор 16 см и затяжки в двата края. В областта на колената крачолите са усилени с външно парче, тигелирано с ватка. Върху страничните шевове по дължина е пришита светлоотразителна лента с широчина 25 мм, цвят - сребрист. На левия крачол над коляното е пришит външен джоб с капак и копче. В долния край от вътрешната страна на крачолите е оформен маншет с дължина 8 см и ластична прашка. Костюмът се изработва в ръст 164 до 188 и размер от 88 до 120. Цвят - сив. 3. Шапка лятна за НСП, НСПАБ, НСГП, НСЖ и Комендатура Описание на шапка лятна от памучен тип плат Шапката се състои от дъно, околожка, начелник, наушник и козирка. На начелника се монтира кокарда. Наушниците се закрепват за околожката посредством леп-лента (велкро). Дъното и околожката се събират с вътрешен шев, а резервата се похлупва с шев 2 мм. В предната част на околожката се зашива начелник по форма с лицев шев 2 мм, който е подлепен. В предната част на шапката се зашива пластмасова козирка, облечена с основния плат от вътрешната страна на обложката. Над нея се зашива текстилна кокарда и се поставя жакардов подбрадник, които се предоставят от възложителя. Посредством лицев шев 0,1 см се пришива лента от фодра (натурална кожа). Изминава се лицев шев 0,6 см за похлупване на фодрата. Вътрешната страна на шапката е подплатена с памучен хастар, в който е прикачена фирмена лента. Цвят - черен, сиво и масленозелено. XXII. Ризи, блузи, ризи-якета и якета 1. Описания на изделията Всички ризи, блузи и ризи-якета се изработват от плат П/ПЕ в цвят син, сив и бял. 1.1. Мъжка строева риза с дълъг ръкав - риза с дълъг ръкав, с канон, яка от две части, два джоба с капаци, два пагона с илици, двойна платка, гръб с две чупки, подгъв прав, ръкав с шлиц, завършващ с маншет. Съединителните шевове са изпълнени на петконечен оверлог. На ризата се пришиват следните отличителни знаци: - за НСП - на левия ръкав наръкавен знак, на десния - наръкавен надпис "ПОЛИЦИЯ" и наръкавен знак "Стрела", над капака на левия джоб - нагръден надпис "ОХРАНИТЕЛНА ПОЛИЦИЯ", "ПЪТНА ПОЛИЦИЯ" или "ТРАНСПОРТНА ПОЛИЦИЯ"; - за НСГП - на левия ръкав наръкавен надпис и наръкавен знак; - за НСПАБ - на левия ръкав наръкавен знак; - за НСЖ - на левия ръкав наръкавен знак. 1.2. Мъжка строева риза с къс ръкав - риза с къс ръкав, с канон, яка от две части, два джоба с капаци, два пагона с илици, двойна платка, гръб с две чупки, подгъв прав, ръкав, завършващ с подгъв. Съединителните шевове са изпълнени на петконечен оверлог. На ризата се пришиват следните отличителни знаци: - за НСП - на левия ръкав наръкавен знак, на десния - наръкавен надпис "ПОЛИЦИЯ" и наръкавен знак "Стрела", над капака на левия джоб - нагръден надпис "ОХРАНИТЕЛНА ПОЛИЦИЯ", "ПЪТНА ПОЛИЦИЯ" или "ТРАНСПОРТНА ПОЛИЦИЯ"; - за НСГП - на левия ръкав наръкавен надпис и наръкавен знак; - за НСПАБ - на левия ръкав наръкавен знак; - за НСЖ - на левия ръкав наръкавен знак. 1.3. Мъжка обикновена риза с дълъг ръкав - риза с дълъг ръкав, с канон, яка от две части, един джоб - закопчан, двойна платка, гръб с две чупки, подгъв прав, ръкав с шлиц, завършващ с маншет. Съединителните шевове са изпълнени на петконечен оверлог. 1.4. Дамска строева блуза с къс ръкав - блуза с къс ръкав, с канон, яка от две части, два джоба с капаци, два пагона с илици, двойна платка, гръб с две чупки, ръкавът завършва с подгъв. На левия ръкав се пришива емблема на ведомството. 1.5. Дамска блуза обикновена - блуза с дълъг ръкав, с канон, яка от две части, един джоб - закопчан, двойна платка, гръб с две чупки. Ръкавът е с изработен шлиц (трапец) и завършва с маншет. Съединителните шевове са изпълнени на петконечен оверлог. 1.6. Мъжка риза-яке с дълъг ръкав - риза с дълъг ръкав, без канон, яка от две части, два джоба с капаци, два пагона с илици, платка, гръб с две чупки. Ризата-яке завършва в долната част с колан - 5 см, като в страничните шевове е прекъснат с щрифелки с по две копчета за пристягане. Ръкавът е с оформен шлиц и завършва с маншет. Съединителните шевове са изпълнени на петконечен оверлог. На ризата се пришиват следните отличителни знаци: - за НСП - на левия ръкав наръкавен знак, на десния - наръкавен надпис "ПОЛИЦИЯ" и наръкавен знак "Стрела", над капака на левия джоб - нагръден надпис "ОХРАНИТЕЛНА ПОЛИЦИЯ", "ПЪТНА ПОЛИЦИЯ" или "ТРАНСПОРТНА ПОЛИЦИЯ"; - за НСПАБ - на левия ръкав наръкавен знак; - за НСЖ - на левия ръкав наръкавен знак. 1.7. Мъжка риза-яке с къс ръкав също като ризата-яке с дълъг ръкав, само че ръкавът е къс и завършва с подгъв. На ризата се пришиват следните отличителни знаци: - за НСП - на левия ръкав наръкавен знак, на десния - наръкавен надпис "ПОЛИЦИЯ" и наръкавен знак "Стрела", над капака на левия джоб - нагръден надпис "ОХРАНИТЕЛНА ПОЛИЦИЯ", "ПЪТНА ПОЛИЦИЯ" или "ТРАНСПОРТНА ПОЛИЦИЯ"; - за НСПАБ - на левия ръкав наръкавен знак; - за НСЖ - на левия ръкав наръкавен знак. 1.8. Мъжко яке с дълъг ръкав - риза с дълъг ръкав, без канон, ревер яка, два джоба с капаци, два пагона с илици, платка, гръб с две чупки. Якето завършва в долната част с колан - 5 см, като в страничните шевове е прекъснат с щрифелки с по две копчета за пристягане. Ръкавът е с оформен шлиц и завършва с маншет. Съединителните шевове са изпълнени на петконечен оверлог. На якето се пришива следният отличителен знак - за НСЖ - на левия ръкав наръкавен знак. 1.9. Мъжко яке с къс ръкав - риза с къс ръкав, без канон, ревер яка, два джоба с капаци, два пагона с илици, платка, гръб с две чупки. Якето завършва в долната част с колан - 5 см, като в страничните шевове е прекъснат с щрифелки с по две копчета за пристягане. Ръкавът е къс и завършва с подгъв. Съединителните шевове са изпълнени на петконечен оверлог. На якето се пришива следният отличителен знак - за НСЖ - на левия ръкав наръкавен знак. XXIII. ВратовръзкиОписания на изделията 1. Вратовръзки за НСП и НСЖ Изработват се от лицев плат - жакардова тъкан в състав:
    • основа - ПЕК 76 Nm, цветна;
    • вътък - ПЕК 167 Nm, цветна;
    • металопластична нишка 13,3 dТЕХ, сребриста за НСП, и НСЖ, с помощта на която се оформя монограм по образец; конфекциониране - на специализирана поточна линия с индивидуално кроене: дължина - 138 см; широчина - 9,5 см; спомагателен материал - полиестерна канаваца с лицев плат на голям и малък триъгълник. 2. Вратовръзки за НСПАБ Изработват се от лицев плат - жакардова тъкан в състав:
    • основа - ПЕК 76 Nm, цветна;
    • вътък - ПЕК 167 Nm, цветна;
    • металопластична нишка 13,3 dТЕХ, златиста за НСПАБ, с помощта на която се оформя монограм по образец; конфекциониране - на специализирана поточна линия с индивидуално кроене: дължина - 138 см; широчина - 9,5 см; спомагателен материал - полиестерна канаваца с лицев плат на голям и малък триъгълник. 3. Вратовръзка за НСГП Изработват се от лицев плат - нищелкова тъкан в състав:
    • основа - ПЕК 167 Nm, точкувана;
    • вътък - ПЕК 167 Nm, цветна;
    • конфекциониране - на специализирана поточна линия, двупосочно кроене: дължина - 138 см; широчина - 9,5 см; спомагателен материал - полиестерна канаваца с лицев плат на голям и малък триъгълник. XXIV. Полуполо и пуловери1. Полуполо с дълъг ръкав - черно Изработва се от детайли, изплетени на линейна плетачна машина 7 клас от прежда В/ПЕ 32 x 2 текс. Съединителните шевове са изпълнени на верижна машина и петконечен оверлог. Вратната извивка е по врата и е оформена с ластично бие 2:2, широко 6 см, прикачено на кетел машина. Раменният шев е фиксиран с ласе. В долния край на гърба, предницата и ръкавите е оформен ластик 2:2, широк 7 см. Плетка двулицева рипсена. 2. Пуловер шпиц с дълъг ръкав - черен Изработва се от детайли, изплетени на линейна плетачна машина 10 или 12 клас от прежда В/ПАН 32 x 2 текс. Съединителните шевове са изпълнени на верижна машина и петконечен оверлог. Деколтето е шпиц с ластично бие 2:2, широко 6 см, прикачено на кетел машина. Раменният шев е фиксиран с ласе. В долния край на гърба, предницата и ръкавите е оформен ластик 2:2, широк 7 см. Плетка двулицева рипсена. 3. Пуловер шпиц без ръкав - черен Изработва се от детайли, изплетени на линейна плетачна машина 10 или 12 клас от прежда В/ПАН 32 x 2 текс. Съединителните шевове са изпълнени на верижна машина и петконечен оверлог. Деколтето е шпиц с ластично бие 2:2, широко 6 см, прикачечено на кетел машина. На ръкавните извивки е пришито ластично бие 2:2, широко 6 см. Раменният шев е фиксиран с ласе. В долния край на гърба, предницата и ръкавите е оформен ластик 2:2, широк 7 см. Плетка двулицева рипсена. XXV. Мушама противодъждовнаМушамата е изработена от едно- или двустранно промазана с РVС или каучук текстилна материя. Гръб цял, със свободна платка по форма. Ръкави от две части. Предниците се затварят с 4 обикновени копчета, покрити с неподвижен пластрон и едно тик-так копче в горния край. В горната част на предниците - свободна платка по форма с тик-так копче, джобове скрити с неподвижни капаци. Под мишниците 3 капси с отвори за вентилация. Качулка от две части с вдянат плосък ластик по периферията. В основата на качулката е пришита предпазна платка по форма, закрепена към също такава платка в горната част на мушамата, посредством 6 тик-так копчета. Мушамата се скатава в чантичка от същия плат с размери 34 x 24 см, която се закопчава с две тик-так копчета. От двете страни на рамената да има щрифелка с размери 11 x 5 см, която да служи за основа на тунел пагон. На гърба на сивите мушами да има надпис "НСЖ, НСПАБ, ПОЛИЦИЯ", а на гърба на зелените "ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ" на два реда. Цвят: сиво и масленозелено. XXVI. Чорапи памучни и вълнениОписание на изделията 1. Чорапи памучни - мъжки къси съгласно БДС 13639-82, цвят черен: - състав на преждата - П/ПА; П тех, ПАК - 7,6 тех x 2; - размери № 27 и 28 по БДС 13639-82; - минимална дължина на ластика с вплетена гумирана нишка 3,5 см; - всички останали изисквания - съгласно БДС 14376-84; - релефен конч. 2. Чорапи вълнени В/ПЕ - мъжки къси чорапи, цвят черен: - състав на преждата - В/ПЕ/ПАК, В/ПЕ - 28 тех, ПАК 7,6 тех x 2; - размери № 27 и 28 по БДС 13639-82; - минимална дължина на ластика с вплетена гумирана нишка 3,5 см; - всички останали изисквания - съгласно БДС 14376-84; - релефен конч. 3. Чорапи вълнени В/ПАН - мъжки къси чорапи, цвят черен: - състав на преждата - В/ПАН/ПАК, В/ПАН 32 тех, ПАК 7,6 тех x 2; - размери № 27 и 28 по БДС 13639-82; - минимална дължина на ластика с вплетена гумирана нишка 3,5 см; - всички останали изисквания - съгласно БДС 14376-84; - релефен конч. XXVII. Ръкавици кожениОписание на изделието Ръкавиците са изработени от свинска, ярешка или овча хидрофобизирана галантерийна напа, с пет пръста, плетен хастар или памучно трико и модели мъжки ръкавици с топъл хастар от ИК. По предназаначение са обикновени без излишни шарки, униформени. Цвят - черен. Разкройката на отделните детайли е свободна, изработката е машинна. В областта на китката моделът може да бъде с шлиц, със секретно копче или тока и каишка за притягане (може и с ВЕЛКРО, ластик или цип). Всички основни и спомагателни материали трябва да отговарят по физико-механични показатели на съответните стандартизационни документи. Ръкавиците да бъдат маркирани на текстилна лента, зашита под подгъва, и опаковани в найлонов плик по 12 чифта, поставени в кашони по 120 чифта. Колани кожениОписание на изделията 1. Колан кожен 32 мм с блях за НСП и НСПАБ. Коланът се изработва от бланк с дебелина 4 мм, дължина 1400 мм, черен цвят. Комплектува се с метална тока със съответно изображение. 2. Колан кожен 40 мм за НСГП и НСЖ. Коланът се изработва от бланк с дебелина 4 мм, дължина 1400 мм, черен цвят. Комплектува се с метална тока по образец. XXVIII. Обувки цели тип "полеви" мъжки и дамскиОписание на изделието 1. Материали: - ходила TR, гума с изтриваемост по Шопер - Шлобах под 150 куб. мм; многократно огъване над 60 000 цикъла, зашити към горната част на обувката, дълбок зимен грайфер; - табан от синтетичен кожоподобен материал с d- 2,5 - 3,0 мм или от гьон с d-3,0 мм, издържащи на шиене в мокро и сухо състояние; да отговаря по показатели на БДС 7946-80; БДС EN 344-1; БДС EN 12800; БДС EN 12782; - форт от синтетичен кожоподобен материал с d -2,0 мм да отговаря по показатели на БДС 6266-77; - бомбе от термопластични материали d - 1 - 1,1 мм; - лицева кожа - юфт семихром - водопропускливост до време на пропускане първа капка - над 60 мин., d - 1,8 - 2,0 мм; - хастар натурална фодра и текстил сержа. 2. Готова обувка - с противоводен език и височина на конча 16 см; рапида в областа на заячката; - вътрешна форма съгласно БДС 14800-91; - водопропускливост по метод на изпитване от БДС-EN 344-1 не по-малко от 4000 цикъла (при поискване на възложителя); - здравина на закрепване на ходилата по метод на изпитване от БДС 10446-83 не по-малко от 20 daN средна стойност; - метод на закрепване на ходилата директно леене, лепено - шити, лепени. Обувки половинки гладки мъжки и дамскиОписание на изделието: - материали хидрофобизирана телешка напа с дебелина 1,4 до 1,6 мм за мъжки и 1,2 до 1,4 мм за дамски обувки; хастар свинска или овча фодра и текстил сержа, цяла стелка, зимен грайфер, табани синтетичен кожоподобен материал с d - 2,0 мм за мъжки и d - 1,5 мм за дамски съгласно БДС 7946-80; БДС EN 344-1; БДС EN 12800; БДС EN 12782, дамските табани имат метална пластинка; фортове синтетичен кожоподобен материал с d - 2 мм съгласно БДС 6266-77; бомбе термопластичен материал с d - 0,9 - 1 мм; - формовани ходила с едър грайфер от TR, гума - изтриваемост по Шопер - Шлобах ИСО 4649-98 не повече от 250 куб.мм; височина на повдигане петъчната част на калъпа (H на тока) за мъжки 20 мм; за дамски 40 мм; - лицева кожа - хидрофобизирана телешка напа с водопропускливост до време на пропускане първата капка - над 60 мин.; - устойчивост на огъване на ходилата СТ на СИВ 2709-80 над 60 000 цикли; - обувките са с пролетно-есенен характер с връзки или ластик; - вътрешна форма съгласно БДС 14800-91; - здравина на закрепване на ходилата по БДС 16470-86; - водопропускливост по метод на изпитване съгласно БДС 11842-74 или EN-344-1. Обувки перфорирани мъжки и отворена пета дамски1. Описание на изделието: - материали - обикновена телешка напа с дебелина 1,2 до 1,4 мм за мъжки и 1,0 до 1,2 мм за дамски, хастар свинска или овча фодра, ходила формувани от TR или гума с плитък грайфер, изтриваемост по Шопер - Шлобах ИСО 4649-98 не повече от 250 куб. мм; височина на повдигане петъчната част на калъпа (H на тока) за мъжки 20 мм; за дамски 40 мм; - устойчивост на огъване на ходилата СТ на СИВ 2709-80 над 60 000 цикли. 2. Готова обувка - вътрешна форма съгласно БДС 14800-91; - здравина на закрепване на ходилата по БДС 16470-86; - водопропускливост по метод на изпитване съгласно БДС 11842-74 или EN 344-1 при поискване от възложителя. Обувки полуботуши (боти) мъжки и дамски1. Описание на изделието - материали - лице хидрофобизирана телешка напа с d - 1,4 до 1,6 мм за мъжки и d - 1,2 - 1,4 за дамски; хастар тип каракул с преобладаващо съдържание на памук; цяла стелка от същия материал; формовани ходила от TR, гума със зимен грайфер; изтриваемост по Шопер - Шлобах под 250 куб. мм, устойчивост на огъване - над 60 000 цикла; табани от синтетичен кожоподобен материал с d - 2,5 мм за мъжки и d - 2 мм за дамски, дамските табани са с метална пластинка; фортове синтетичен кожоподобен материал "лефа" с d - 2 мм; бомбета от термопластичен материал с d - 1,0 мм; - височина на повдигане петъчната част на калъпа (H на тока) за мъжки 20 мм; за дамски 40 мм; - лицева кожа - телешка напа с водопропускливост до време на пропускане първата капка - над 60 мин.; - устойчивост на огъване на ходилата СТ на СИВ 2709-80 над 60 000 цикли. 2. Готова обувка - вътрешна форма съгласно БДС 14800-91; - здравина на закрепване на ходилата по БДС 16470-86; - водопропускливост по метод на изпитване съгласно БДС 11842-74 или EN 344-1 при поискване от възложителя. ХХIХ. Полушуба (канадка) за НСП, НСГП, НСЖОписание на изделието: Полушубата (канадката) е от памучен тип плат с вискозен хастар и полиестерна двойнопромазана ватка, взаимно пикирана - 200 г/м2 на торса и 120 г/м2 на ръкавите. Предна част - гладка с долни лепени джобове с отвор отстрани и отгоре с капак с две бутон копчета. На линията на гърдите е оформена платка, а под нея два вътрешни джоба, затворени с ципове 16 см. В долния край и по средата има шнур за пристягане с крайни ограничители - стоп кордери. Закопчава се с цип, покрит с пластрон, и четири броя бутон копчета. Пагоните, яката, пластронът, раменните и ръкавните шевове са изминати на двуиглова машина 6 мм с изключване на иглите. Под яката е монтирана на цип подвижна качулка, подплатена с хастар и вата. Гръб - на линията на гърдите е изработена платка и вертикални две фали над талията за свободно движение на ръцете. Вътрешна част - пикиран хастар с ПЕ ватка, в който са изработени два рязани вътрешни джоба, единият от които е закопчан с цип. Полушубата (канадката) се изработва в размери от 92 до 120 и ръстове от 164 до 188 см. Цветове - сиво, черно и масленозелено. ХХХ. АнцузиЯке: изработено от трикотажен плат, кардиран от вътрешната страна със специфична площна маса 220 г/м2. Кройката е свободна с широк ръкав. Оформено е с разноцветни платки, които му придават елегантен вид. Закопчаването е с делим цип. Джобовете на предната част - с филетки по форма. В долната част - колан с ластик на многоиглова машина. Панталон - тип голф: изработен от трикотажен плат, кардиран от вътрешната страна със специфична площна маса 220 г/м2. Основен цвят - тъмносин или черен. Предната част с италиански джобове. Колан и маншети - с ластик на многоиглова машина. Състав на плата - П/ПЕ (от два вида прежди). Анцузите се изработват в ръст 164 - 188 и размер 92 - 120. ХХХI. Грейки комплектОписание на изделието: Полушуба - полушуба спортен тип от полиестерен промазан плат, подплатена с полиестерна вата с тегло 240 г/м2 на трупа и 180 г/м2 на ръкавите. Двете части на предницата се затварят с делим цип и канон с 4 тик-так копчета. В горния край ципът продължава по широчината на яката. Яката е легнала, като в основата и отзад има джоб с цип, в който се поставя качулка, неподвижно съединена с основата на яката. На лявата предна част има джоб с цип и неподвижен капак. На нивото на талията е пришита лента, оформяща улей с полиестерен шнур. В долната част под талията има два джоба под наклон с цип, покрит с подвижен капак и тик-так копче. Ръкавите завършват с маншет 4 см, с вмъкнат ластик, обработени на специализирана машина. В долната част на шубата е оформен улей с шнур. На рамената е пришита гайка и подпъхната щрифелка, фиксирана с илици и копче. Щрифелките за пагоните, капаците на джобовете, канонът, яката и улеят в долната част са подплатени с вата 80 г/м2. Грейка (клин) - от същия основен плат, подплатена с полиестерна вата 180 г/м2, рязана в талията със 7 гайки с дължина 6 см, разположени симетрично на гърба и предницата. Отпред се затваря с цип. Отстрани има два джоба тип "Италиански". Презрамки с широчина 4,5 см, с нашит на специализирана машина ластик и пластмасови катарами. В долната част на крачолите от хастара са оформени маншети с ластик. Комплектът се изработва в ръст 170 x 188 см и размер 96 x 116 см. Цвят - тъмносиньо. ХХХII. Якета кожениОписание на изделията: Цвят - черен за НСП и сив за НСПАБ. Кожени якета за НСП - разкроени са на четири платки - раменна, гръдна, предна долна и странична задна, симетрично разположени отляво и отдясно. Върху предните долни платки са монтирани външни вертикални джобове с наклонени отвори и фалди за обемност. Предните долни платки са свързани с колана. Гърбът на якето е разкроен на 4 платки - две горни раменни и две долни, зашити към предниците и колана. Раменните гръбни и предни платки образуват ръкавния отвор, за който се зашиват ръкавите. Горните им краища се зашиват към яката. Върху гръдните платки могат да се поставят един или два хоризонтални джоба с филетка и цип. Ръкавите се състоят от предна и задна страна, съединени отгоре в областта на раменното съединение на платките до маншета и от съединението под мишницата, също до маншета. Всяка част на ръкава (предна и задна) е разкроена на по три платки - горна, средна и долна, които своеобразно допринасят и допълват добрия дизайн на останалите разкройки на якето. На основния тънък текстилен хастар от вътрешната предна страна са поставени два хоризонтални джоба с филетки, единият от които се затваря с цип, а другият с копче. Подвижният топъл хастар е във формата на елек, закрепен към яката с цип. На лявата предница на подвижния хастар е поставен външен хоризонтален джоб с филетка. Кожено яке за НСПАБ - разкройката на предницата е от по три детайла (платки), разположени симетрично от ляво и дясно на средния съединителен цип, покрит с пластрон, закопчаващ се с три копчета тик-так. Различават се горна раменна, гръдно-коремна и долна странична платка. Върху долните странични предни платки има два наклонени джоба с филетка и цип. Вертикален джоб има и на дясната предна гръдно-коремна платка. Гърбът на якето е разкроен на 5 детайла: горен раменен, два средни и два долни - странични платки. Ръкавите се състоят от предна и задна страна, съединени отгоре в областта на раменното съединение до маншета и отдолу под мишниците до маншета. Всяка част от ръкава (предна и задна) е разкроена на по три платки - горна, средна и долна. Линиите на разкройка и свързване на отделните платки на якето очертават един добър дизайн на якето. Раменните платки се свързват с яка, към която допълнително се прикрепва подвижната яка от "Мерлушка". Всички платки на предната и гръбна част на якето се свързват с ръкавите. В долния край към якето се пришива колан. Маншетът завършва ръкава и се закопчава с копче тик-так. В мястото на свързване на ръкавите с гръбната и предната раменна платка се зашива пагон, който в другия си край се фиксира с копче тик-так. Коланът на якето завършва долния край и се състои от редуващи се последователно гладки и еластични участъци. Към неподвижната основна кожена яка се поставя подвижна от "Мерлушка", закрепваща се с копчета и гайки. Предната част на кожената яка трябва да има постоянна форма (поставяне на банел). На основния текстилен тънък хастар от вътрешната предна страна са поставени два хоризонтални джоба с филетки, единият от които се затваря с цип, другият - с копче. Подвижният топъл хастар е във формата на "елек", закрепен към якето с цип. На лявата предница на подвижния хастар е поставен външен хоризонтален джоб с филетка. Всички детайли на якето са свързани със закрепващи и декоративни шевове. При заявка от страна на възложителя производителят трябва да има възможности за изпълнение на извънстандартни по размери поръчки. Те са част от сключения договор. ХХХIII. Костюм зимен войнишки от камуфлиран плат с подплатаКостюм зимен 1. Материали:
    • камуфлиран плат;
    • памучна подплата;
    • прошита вата - 120 г и 240 г;
    • вълнено плетено трико;
    • корсиле еластично - 33 мм;
    • ципове делими 20/60 и 20/64;
    • шнур ШП - 150 см;
    • конци 3/1000, 3/8000 и 4/500 войнишко зелено;
    • копчета панталонски;
    • леп-лента;
    • лента полиамидна за закачалка;
    • търговски етикет с ръст и номер;
    • хартия амбалажна за опаковка, пломби;
    • спесификация. 2. Описание на изделието 2.1. Шуба Шубата се изработва от камуфлиран плат, неподвижен хастар от памучен плат и подвижна подплата от прошита с памучен плат вата, 240 г/м2 на трупа и 120 г/м2 на ръкавите. Лицевата част се състои от две предни части, гръб, ръкави, яка и пагони. Предните части са обърнати с отделни мостри от основния плат, като на лявата се прикачва отделен пластрон, прикачен в шева на мострите. Пластронът по края е с лицев шев 5 мм. Предните части се закопчават посредством цип и 4 леп-ленти. На двете предни части от гръдната линия нагоре се зашиват платки с двойни лицеви шевове, в които се поставя капакът на горен джоб. Торбите на джобовете са в права форма и се прикачват с двойни лицеви шевове. Капаците се закопчават за торбите посредством две леп-ленти. Долните джобове са с наклонени торби и капаци със заоблена форма с два лицеви шева, торбите също са прикачени с два лицеви шева и се закопчават посредством две леп-ленти. Гърбът е с платка в областта на плещите, която е затегната с два лицеви шева. В областта на ръкавните извивки се изработват фалди. По линия на талията се прикачва еластично корсиле, укрепено с допълнителен хастар, и служи за вталяване на гърба в талията. Страничните и раменни шевове са похлупени с лицев шев 6 мм. На страничния шев по линия на талията се прикачват две гайки, които служат за поставяне на колана. Ръкавите са от две части, събрани с вътрешни шевове и разгладени. В долната част се изработва маншет с шлиц по лакътния шев, който се закопчава посредством леп-ленти. Ръкавите са прикачени с вътрешен шев с пашпалация. Яката е легнала, като е изработена в комбинация от лицев плат и плетено трико от В/ПАН. При върховете на яката се зашиват леп-ленти, които служат за закопчаване на яката. Яката се прикачва с вътрешен шев. Пагоните са от лицев плат с остра форма, по която е изминат лицев шев 5 мм, прикачени са в ръкавната извивка и се закопчават посредством илик и копче. Подгъвът се зачиства на оверлог, на лява предна част при подгъва се изплита илик, през който се промушва шнур за пристягане подгъва на шубата; широчината на подгъва е 2,5 см. Шубата е подплатена изцяло с памучен хастар. Към шубата се изработва подвижна подплата от прошита вата, която с помощта на копчета се закопчава за лицето. Подвижната подплата се обазова на биетарка по цялата обиколка, ръкавите в долната част също са обазовани. На всяка шуба при прикачване на яката на центъра се поставя фирмена марка със следното съдържание - година на производство, ръст и размер на изделието. Изделието се приема на партиди и окачествява по БДС В 40026-84. Шубата се балира заедно с куртката и голфа по един брой от всяко изделие във вид на троен комплект. Прошива се балата и се пломбира, обвива се в хартия и се завързва с найлонов канап. На пакета се залепва спесификация с вида на изделието, ръст, размер и фирма производител. 2.2. Куртка, подплатена с бархет Изработва се от камуфлиран плат и е подплатена с бархет. Състои се от две предни части, гръб, ръкави, яка и пагони. На двете предни части симетрично се изработват външни джобове с мяхчета и капаци. Закопчават се посредством леп-лента. Предните части са с пластрон и скрито закопчаване с 5 копчета. Гърбът е прав с платка по линия на плещите с двойни лицеви шевове. Ръкавите са двушевни, като лакетният шев е с двойни лицеви шевове. В долната част ръкавът завършва с маншет по форма. Закопчава се посредством леп-лента. На левия ръкав над линия на лакътя се изработва външно джобче с мяхчета и капак. Закопчава се с леп-лента. Яката е от две части без столче. В центъра на яката при похлупването се поставя фирма с ръстов номер и полиамидна закачалка. Пагоните са от две части по форма с двойни лицеви шевове. Единият край е зашит в ръкавната извивка, а в другия край с леп-лента и се закрепя за предната част (пред раменния шев). Подгъвът на куртката е зачистен на оверлог машина и подгънат на права машина с шев 6 мм. Куртката е подплатена с хастар (бархет), прикачен неподвижно за лицето. На десния страничен шев на 10 - 15 см от подгъва нагоре се зашива резервно копче. Куртката се балира в комплект с клин и шуба от един и същ номер в пакет. Окачествяването на изделието е съгласно БДС В 40026-84. 2.3. Клин - голф Клинът се състои от две предни части, две задни части, колан със 7 гайки с отвор 6,5 см и подвижен хастар от прошита вата 120 г. Предните части са с по един наклонен джоб тип "Италиански" с вътрешна торба от джеблък. Предните части се закопчават посредством илици и 5 копчета. Задните части са с по една свивка в талията. В областта на седалището от вътрешната страна се зашиват подсилващи парчета, почистени с шев 2 мм. Коланът е надпуснат от предни и задни части с лицев плат за хастар. По горния край се изминава лицев шев 6 мм и втори лицев шев на 4 см, които определят широчината на колана. В колана се зашиват 6 гайки по форма с по един илик, изплетен в долната част на гайката, закопчаващи се за голфа с 6 копчета. От двете страни на голфа при страничните шевове се прикачват външни джобове с капаци. Торбите са прикачени с двойни лицеви шевове, а капакът е с шев 6 мм. Джобовете се закопчават посредством илик и копче. От коляното надолу на предна и задна част се зашиват приставки с двойни лицеви шевове. Подгъвът на приставките е широк 2 см, а в него се поставя ластик. В долната част на крачолите е прикачен плетен маншет и широк ластик, които служат за подстъпателна лента. Страничните шевове на клина са с двойни лицеви шевове. Задният шев е похлупен с лицев шев 6 мм, а вътрешните шевове са разгладени и повторени с шев от коляното нагоре. Клинът е подплатен с прошита вата. Предната и задната част са цели без страничен шев. Вътрешният и задният шев са почистени на оверлог машина. По края на талията, отвора на шлица и долу при крачолите ватата е пашпалирана с памучна лента. По линия на талията се зашиват 10 - 12 копчета за закопчаване на подплатата към лицевия клин, а на хастар колана се изплитат 10 - 12 илика. Фирмената марка с ръстовия номер се зашива на лявата част на колана на лицевия клин и на подплатата. Голфът се балира в комплект с куртка и шуба по един брой в пакет. ХХХIV. Костюм летен войнишки от камуфлиран плат и шапка от същия плат1. Куртка лятна Материали:
    • камуфлиран плат;
    • ластик объл бял;
    • конци 12,5 тех x 3-3/8000 и 3/5000 ПЕ войнишко зелено;
    • конци 20 тех x 3-3/1000 войнишко зелено;
    • копчета панталонски;
    • конци капронови, пломби, хартия, найлонов канап. Описание на изделието Куртката се състои от две предни части, гръб, ръкави с маншети, пагони и яка. Предните части се закопчават посредством 4 илици и копчета. Отворът е с дължина 30 см +2 см. Почистен е с отделни мостри от лицевия плат. Под линия на гърдите предните части се събират със съединителен похлупен шев и резервата се заляга с шев 6 мм. В горната част на шева, където завършва отворът, се изработва триъгълна затявка. По линия на гърдите се изработват два външни джоба с фалди и капаци. Торбите на джобовете се прикачват с шев 2 мм. Капаците се прикачват и похлупват с лицев шев 6 мм. Закопчават се посредством илик и копче. Гърбът е изцяло с двойни платки. По средата в съединителния шев на платката от вътрешната страна се зашива фирмена марка. По линия на талията се пришива объл ластик 4 реда, покрит с памучна лента. В долната част ръкавът завършва с маншет, който се закопчава с илик и копче. Яката е от две части, прикачени с вътрешен шев, и се похлупва с лицев шев. Подгъвът на куртката е 2 см, изминат на машина, почистено. Маркировъчната линия се зашива при съединителния шев на платката по средата на куртката. 2. Клин Материали:
    • Камуфлиран плат
    • Джеблък ширина 150 см
    • Лента веревна от хастар за обазовка 4 см
    • Ластик плосък
    • Конци 3/1000 и 3/5000 зелени
    • Копчета панталонски зелени
    • Фирмена марка Описание на изделието Клинът се състои от две предни части, две задни части и колан. Предните части са с по един наклонен джоб тип "Италиански" с отвор 16 см и затегнати в долната част на понтериз. По линия на коляното се зашиват от вътрешната страна подсилващи парчета с двойни лицеви шевове. Коланът е от лицев плат с 8 гайки. Долната част на клина се пашпалира с памучна лента.На подгъва се зашива плосък ластик жартиерен с размери в готов вид 11 см. Задната част на клина се изминава на двуиглова машина. 3. Шапка лятна Материал - камуфлиран плат. Описание на изделието Шапката се изработва по мостра - образец. Състои се от дъно, обложка, начелник, наушник и козирка. Обложката се събира с вътрешен шев и резервата се заляга с шев 2 мм. Горната и долната част на козирката са от лицев плат, като между двата слоя се поставя козирка от лист ПВЦ. В долната част на шапката се зашива фодра, прикачена с шев за лицевата част. От вътрешната страна шапката е с хастар. Хастарът се състои от дъно и обложка, събрани с вътрешен шев, и прикачен с укрепващ шев за лицевата част. На всяка шапка от вътрешната страна в съединителния шев се зашива фирмената марка. ХХХV. Костюм зимен от памучен тип плат за СОБТМатериали:
    • лицев плат - памучен тип плат П/ПЕ - цвят черен;
    • хастар памучен;
    • вата 200 г/м2;
    • трико вълнено;
    • фирмена марка;
    • ширит 12 мм;
    • ципова лента 0,32 и плъзгач;
    • цип 10/14;
    • лента полиамидна 7 мм;
    • ластик жартиерен 20 мм;
    • леп-лента;
    • цип делим ВТЧ - 1 брой за 176 - 60 см, 182 - 62 см, 188 - 64 см;
    • копчета панталонски;
    • копчета секретни комплект оксидирани;
    • капси с шайби 6 мм;
    • шнур памучен объл черен;
    • каучук шуплест с дебелина 4 мм;
    • конци 2/1000 и 3/5000;
    • хартия за опаковка, пломби и спесификация. Описание на изделието 1. Яке Якето се състои от две предни части, гръб, ръкави, яка, пагони и качулка. Хастарът е памучен с отделна памучна подплата от капитонирана вата 200 г/м2 във вид на елек без ръкави. Предните части са прави с прави платки, при гръдната линия двойни, а между тях е нашит нарязан на ленти шуплест каучук. По линия на гърдите от платките надолу има два външни джоба с капаци и мяхчета от двете страни на торбите. Капаците се залепват за торбите посредством леп-лента, зашита за капака и торбата. От талията надолу се изработват наклонени джобове, прорязани с капак и вътрешна торба. На лявата предна част в талията се изработва джоб с две филетки и цип, хоризонтално разположен между горния и долния джоб. Гърбът е прав със среден шев, а горе при плещите с права двойна платка, в която е поставен нарязан на ленти шуплест каучук 4 мм. Ръкавите са с един шев, в долната част се зашива подсилващо парче и се поставят нарязани на ленти шуплест каучук с дебелина 4 мм e се нашива по линия на лактите. В задната част на ръкавите се прикачва кръгла гума. На левия ръкав се прикачва от лакътя нагоре външен джоб с капак с мяхчета от двете страни. Капакът се залепва посредством леп-лента. Яката е легнала, състои се от две части - горна и долна. Горната е от лицев плат по края и плетено трико по средата. Долната е с отделно столче и е от лицев плат. На столчето се изработва отвор с цип и две филетки, който служи за прибиране на качулката. Яката в горната част е с удължение и се закопчава със секретно оксидирано копче. Качулката се изработва от лицев плат и хастар. На предната част се поставят капси и памучен шнур за притягане. Качулката е прикачена за столчето на долната яка с трикотажно парче. Пагоните са изработени от лицев плат и зашити в единия край в ръкавната извивка пред раменния шев, а другият край се закрепва посредством илик и копче. В долната част якето е с колан, на който по линия на страничния шев е зашит вътрешен ластик. Якето е подплатено с хастар от памучна подплата и отделен подвижен хастар от вата 200 г/м2. Подплатата се прикачва за якето посредством илици и копчета. Дребните детайли са с вата 80 г/м2. Платките, капаците на джобовете, долните джобове, предните части, яката, пагоните, средният шев на гърба, страничните и раменните шевове и коланът се изминават с лицеви шевове 5 мм. Горните джобове и джобът на ръкава се прикачват с лицев шев 2 мм. Предните части се закопчават с пластмасов цип и 4 копчета. Гъстота на бодовете - 4 - 5 бода в см. 2. Клин Клинът се състои от две предни и две задни части. В долната част на клина се зашиват приставки. Коланът е продължение от предните и задните части. Предните части са с по един наклонен джоб тип "Италиански". Отпред се закопчава с шлиц с 5 копчета. Задните части са с по един отвесен сисон и подсилващи вътрешни парчета, прикачени в областта на седалището. На двете задни части се изработва по един външен джоб с капак и външни торби с мяхчета. Капаците се закопчават със секретни копчета. Коланът от вътрешната страна е с хастар от лицев плат и илици за закопчаване на топлата подплата. При прикачване на колана се поставят 8 гайки, които горе са в шева на колана, а долу са затегнати под шева на колана. При страничния шев на предна и задна част се зашива по един външен джоб с капак и торба с мяхчета. Капакът се закопчава със секретно копче. Приставките се прикачват от линията на коляното надолу. Подгъвът на приставките е широк 2 см, в него се поставя ластик. На крачолите долу при подгъва се зашиват плетени маншети и прашки от ластик. На предните части по линия на коляното се зашива подсилващо парче, тегелира се и се намушква нарязан на ленти шуплест каучук. Клинът има допълнително изработена топла подплата от прошита вата 120 г/м2. Тя се изработва по размери на лицевия клин и се прикачва към него с копчета. Топлата подплата се използва при зимни условия. Предната и задната част е цяла. Вътрешният и задният шев са събрани на права машина и почистени на оверлог. По линия на талията, шлица и при подгъва се пашпалира с памучна лента. В областта на талията се зашиват копчета и по две в долната част на крачолите. Костюмът се изработва с конци 20 тех x 3 с гъстота на бодовете 4 бода в см. Лицевите шевове да са гладки, чисти, без натрупвания и възли. Краищата на шевовете са затегнати. Маркировка - на вратната извивка на якето и колана на клина се вшива ръстова марка с ръст, размер и наименование на фирмата. ХХХVI. Костюм кожен за ескорт и ескадронОписание на изделието, изработвано по еталон. 1. Куртка Куртката се изработва от хидрофобизирана козя напа и копринен хастар, леко вталена с обикновен прав ръкав, завършващ с маншет и копче. Закопчаването отпред е асиметрично с цип. Куртката е без джобове, с подвижни пагони, укрепени с гайка и копче. Гърбът е оформен с две плохи за свобода при движение, които се укрепват с ластик в опаковата част. Яката е полулегнала със столче. Хастарът на ръкавите е подсилен с ватин и топлотекс при лактите. Куртката се комплектува с топла, подвижна подплата, закрепена с цип. На копринения хастар има два хоризонтални джоба, единият от които има цип. 2. Панталон (брич) Панталонът се изработва от хидрофобизирана козя напа и копринен хастар. Хастарът при коленете е подсилен с топлотекс. Седалището при задните части е подсилено с кожа. Коланът в задната част е уширен с 12 см от талията нагоре, като в средата е отворен. Същият е подсилен с ватин. Двата предни джоба са обикновени с дълбоки торби. Заден джоб няма. Иликът на панталона отпред се закопчава с 5 обикновени копчета. На колана са поставени 7 гайки с дължина 50 мм. От коляното надолу панталонът е лек "брич" с шлиц, в областта на глезена се закопчава с велкро и ластик под стъпалото. 3. Ръкавици кожени Ръкавиците са изработени от ярешка или козя галантерийна напа с пет пръста, плетен хастар и мъжки ръкавици с топъл хастар от ИК. По предназначение са обикновени без излишни шарки, но стилни като дизайн, униформени. Цвят - черен. Разкройката на отделните детайли е свободна, изработката е машинна. В областта на китката моделът може да бъде шлиц, със секретно копче или тока и каишка за притягане (може и с велкро, ластик или цип). Всички основни и спомагателни материали отговарят по физико-механични показатели на съответните стандартизационни документи. 4. Ръкавици зимни и летни за КАТ Ръкавици кожени за ескорт, ескадрон и КАТ: а) зимни - изработват се от хидрофобизирана козя или ярешка напа с пет пръста, плетен хастар, без излишни шарки, стилни като дизайн; от китката следва маншет с дължина 15 см; пред маншета на китката има ластик за намаляване широчината; маншетът от външната страна е с шлиц, прибиращ се с две каишки и секретни копчета; маншетът се изработва с двойно лице; основен цвят - черен, на машета - бял; б) летни - изработват се от хидрофобизирана козя или ярешка напа с пет пръста, без излишни шарки, стилни като дизайн; от китката следва маншет с дължина 15 см; пред маншета на китката има ластик за намаляване широчината; маншетът от външната страна е с шлиц, прибиращ се с две каишки и секретни копчета; маншетът се изработва с двойно лице; основен цвят - черен, на маншета - бял. ХХХVII. Костюм кожен за мотористи, ескорт и ескадронКожен за мотористи Описание на изделието, което се изработва по еталон в черен цвят. Материали: лице - ярешка или козя хидрофобизирана напа D = минимум 0,88 мм; текстилен тънък хастар; текстилен топъл хастар; яка агнешка тип "Мерлушка"; ципове - метални и пластмасови; емблема, зашита на 12 см от пагона надолу върху ръкава. Кожено яке Якето се състои от различни по форма кожени детайли, съединени по определен начин, образуващ външния му вид: тънък текстилен хастар, неподвижно закрепен за кожената част; подвижна топла подплата и подвижна кожена яка тип "Мерлушка". Кожената част е оформена от гръб, ръкави, предници, колан и яка. Двете части на предницата са съединени в средата с цип, покрит с пластрон, закопчаващ се с три копчета "тик-так". Предницата е оформена от шест елемента, огледално разположени. В горната част има два вертикално разположени джоба с цип и филетка. В средната част има два джоба под наклон един под друг, като единият е с филетка, а другият с цип и филетка. Долната част на предницата е изработена с набор за свобода и обемност на якето и е свързана с колан. Гърбът на якето се състои от девет детайла. Средната част на гърба има две вертикално разположени фалди, осигуряващи свобода на движението. Долната част завършва с набор и е закрепена за колана. Раменните гръбни и предни платки образуват ръкавния отвор, за който се зашиват ръкавите. Горните им краища се зашиват към яката. Ръкавите се състоят от три вертикални детайла с възможност за хоризонтално симетрично срязване в зависимост от големината на кожата. В долната си част ръкавът завършва с маншет, който се закопчава с едно копче "тик-так". В мястото на свързване на ръкавите с гръбните и предните раменни платки се зашива пагон, който в другия си край се фиксира с копче "тик-так". Коланът завършва долния край на якето и се състои от редуващи се гладки и еластични участъци. Върховете на яката трябва да имат постоянна форма (да има възможност за поставяне на банел). Към неподвижната основна кожена яка се поставя подвижна тип "Мерлушка", закрепваща се с копчета и гайки. На основния тънък неподвижен хастар от вътрешната страна са поставени два хоризонтални джоба с филетки, един от които с цип. Подвижната топла подплата е във формата на елек, закрепен към якето с цип. На лявата предна част на подплатата е поставен вътрешен хоризонтален джоб с филетка. Всички детайли на якето са свързани със закрепващи и декоративни шевове. Втори вариант за топла подплата - към неподвижния тънък хастар се добавя вата с тегло 120 г/м2, който се прошива на ромбоиди и остава неподвижно свързан. На гърба се поставя надпис от светлоотразителна лента - "Полиция" или "Сигма". Кожен панталон Панталонът се състои от предна и задна част, изработени от различни детайли. Предната част се състои от шест детайла. В горните два детайла има два вътрешни джоба тип "Италиански". Закопчаването на панталона е с цип. Двата средни детайла на панталона са във вид на ромбоид, който е подсилен с вата и хастар с цел по-голяма здравина и защитни свойства. Задната част на панталона е изработена от четири детайла. В горните детайли има две свивки, а на 1/3 от седалищния шев е поставена вата във вид на елипса за осигуряване на по-голяма здравина и удобство. Долната част завършва с набор, прикрепен към кожен детайл, в който е вграден ластик. Горната част завършва с колан, на който са монтирани седем гайки. В горната задна част на колана е поставен детайл, който е подсилен с вата и прошит на ромбоиди. Този детайл заема около 2/3 от задната част на колана и е поставен с цел по-голяма ергономичност на изделието. Към панталона е монтиран неподвижен хастар. ХХХVIII. Колани текстилниОписание на изделията Колан текстилен широк 50 мм за НСП и НСПАБ Изработва се от синтетична текстилна лента широка 50 мм и метална тока съгласно БДС 8878-87. Дължината за един колан е 1400 мм и 1600 мм + 15 мм. Токата е квадратна със съответно изображение. Цвят на лентата - черен. Колан текстилен широк 55 мм за НСГП и НСЖ Изработва се от синтетична текстилна лента широка 55 мм и метална тока съгласно БДС 8878-87. Дължината за един колан е 1400 мм и 1600 мм + 15 мм. По дължина на колана има два реда капси.Токата е правоъгълна със закопчалка. Цвят на лентата - черен. ХХХIХ. Облекло специално топлозащитно за НСПАБПредназначено е за носене при пожарогасителни операции в градска среда и свързаните с тях дейности, в зони, представляващи риск от топлина или пламък. Ръкавици защитни НСПАБ Защитните ръкавици трябва да съответстват на EN 659:1996. Предназначени са за нормални пожарогасителни дейности,включително и спасяване. Мушама противодъждовна от РVC или промазан каучук Изработена е от едно- или двустранно промазана с РVС или каучук текстилна материя, гръб цял, със свободна платка по форма, ръкави от две части. Предниците се затварят с 4 обикновени копчета, покрити с неподвижен пластрон, и едно тик-так копче в горния край. В горната част на предниците - свободна платка по форма с тик-так копче, джобове скрити с неподвижни капаци. Под мишниците 3 капси с отвори за вентилация. Качулка от две части с вдянат плосък ластик по периферията. В основата на качулката е пришита предпазна платка по форма, закрепена към също такава платка в горната част на мушамата посредством 6 тик-так копчета. Мушамата се скатава в чантичка от същия плат с размери 34 x 24 см, която се закопчава с две тик-так копчета. От двете страни на рамената да има щрифелка с размери 11/5 см, която служи за основа на тунел пагон. На гърба на сивите мушами да има надпис "НСЖ, НСПАБ, ПОЛИЦИЯ", а на гърба на зелените "ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ" на два реда. Мушамата се изработва в размери 92xxx120 см и ръстове 164xxx188 см. Размерните показатели на готовите изделия - съгласно БДС 12699/86. Маркировка - на вратната извивка се поставя ръстова марка с обозначени: ръст, размер и името на фирмата.
  • Предложи
    корпоративна публикация
    SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
    Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
    Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
    Резултати | Архив