Наредба № I-153 от 1999 г. за опазване на земеделските обекти, зърнените храни и фуражите от пожари

МВР и МЗГАР

Държавен вестник брой: 44

Година: 2000

Орган на издаване: МВР и МЗГАР

Дата на обнародване: 07.09.2005

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл.1.
(1) С тази наредба се определят общите изисквания за осигуряване на пожарната безопасност, организацията й, както и задълженията на юридическите и физическите лица по опазване на зърнените храни, техническите култури, фуражите, земеделската техника и земеделските обекти от пожари.
(2) При преустройство, реконструкция, надстрояване, пристрояване и възстановяване на земеделски обекти се прилагат изискванията на Наредба No 2 за противопожарните строително-технически норми (обн., ДВ, бр. 58 от 1987 г.; изм. и доп., бр. 33 от 1994 г.).
(3) За земеделските обекти освен изискванията на тази наредба се спазва и Наредба No 3 за пожарната безопасност на обектите в експлоатация (обн., ДВ, бр. 54 от 1997 г.; изм., бр. 60 от 1997г.).
Чл.2. Изискванията за пожарна безопасност, предвидени в наредбата, са задължителни за всички юридически и физически лица, извършващи земеделска дейност, общините и кметствата и други организации, частните стопани, туристите, в т.ч. автотуристите, пастирите, ловците, пчеларите и другите граждани, които преминават, престояват или извършват определена дейност във или в близост до посевите, площите с неприбрана слама, площадките за зърно, фуражи и други технически култури.
Чл.3. Всички държавни органи и организации, частни стопани, арендатори, ползватели на земеделски земи и граждани са длъжни да оказват съдействие на органите за пожарна и аварийна безопасност (ПАБ) при осъществяване на контрол по опазване на зърнените храни и фуражите от пожари.

Глава втора
ИЗИСКВАНИЯ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ПОСЕВИТЕ, ЗЪРНЕНИТЕ ХРАНИ И ФУРАЖИТЕ, ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ОБЕКТИ, ТЕХНИКАТА И СЪОРЪЖЕНИЯТА ОТ ПОЖАРИ

Раздел I
Изисквания за опазване на посевите

Чл.4.
(1) Житните култури се засяват на масиви с площ не по-голяма от 8000 дка, разделени един от друг чрез ивици зелени култури, широки най-малко 50 м. Това изискване не се прилага за масиви, разделени на участъци с площ не повече от 2000 дка чрез изорани ивици или чрез ивици, чиято тревна растителност е отстранена до минералния почвен слой, широки най-малко 10 м.
(2) Изискванията на ал.1 се отнасят и в случаите, когато житните масиви са собственост на повече от едно юридическо или физическо лице, като изпълнението се извършва от този, който има най-голям дял от житния масив.
Чл.5.
(1) Огневи работи в обекти покрай узрели посеви, слама и друг фураж се извършват само след издаването на разрешително от собственика, съгласувано с органите за пожарна и аварийна безопасност.
(2) По изключение при аварийни ситуации огневи работи могат да се извършват на пожарообезопасени площадки на разстояние най-малко 50 м от посевите, фуражите и леснозапалими материали.
(3) При възникнала авария или техническа неизправност и невъзможност от преместване на земеделската техника от мястото на аварията дейности да се извършват на самото място, като предварително се почистят техниката и районът от посеви и се извърши изораване в радиус 50 м на ивица с ширина най-малко 10 м. Същото се съгласува с органите за пожарна и аварийна безопасност.
Чл.6. От настъпването на восъчна зрялост на житните посеви до окончателното прибиране на реколтата от полето пушенето и паленето на огън се извършва на обезопасени места, отстоящи на разстояние от посевите най-малко 50 м, което се указва със сигнали и знаци съгласно Наредба No 4 за знаците и сигналите за безопасност на труда и противопожарна охрана (ДВ, бр. 77 от 1995 г.).
Чл.7.
(1) Не се допуска паркирането на превозни средства и нощуването им покрай пътища, които минават в близост до складиран фураж, покрай посевите или през посевите от настъпване на восъчна зрялост до прибирането на реколтата.
(2) По изключение при аварийни ситуации се допускат случаите по ал.1 при вземане на всички мерки за пожарна безопасност.
Чл.8. Лицата, стопанисващи електропроводи, газопроводи, петролопроводи и други съоръжения, преминаващи през житни масиви, са длъжни при тяхната експлоатация и ремонт да спазват правилата за пожарна и аварийна безопасност.
Чл.9.
(1) Преди започване на кампанията по прибиране на реколтата собствениците и стопаните на въздушните електропроводи (силови далекопроводи, пресичащи посеви със зърнено-житни култури) извършват проверка на провеса на проводниците съгласувано със собствениците или арендаторите на земи, като осигуряват необходимите минимални разстояния за движение на земеделска техника, за което съставят и подписват протокол.
(2) Собствениците на газопроводи, минаващи през житни масиви, извършват проверки за техническото им състояние, като особено внимание се обърне за утечки на газ от крановите възли, за което съставят и подписват протокол.
(3) Не се допускат ремонтни дейности по газопроводи, електропроводи и други комуникации и съоръжения, преминаващи през житни масиви, през периода от восъчна зрялост до прибиране на реколтата.
(4) По изключение при природни бедствия и аварии се допуска извършването на дейности по ал.3, като се спазват изискванията за пожарна и аварийна безопасност и след предварително съгласуване с органите за пожарна и аварийна безопасност.
Чл.10. Органите на пътни служби, които стопанисват пътищата от републиканската пътна мрежа, минаващи през или покрай житни масиви, са длъжни да почистват от сухи треви, дървени отпадъци и други горими материали канавките и сервитутните ивици покрай тях и около местата за паркиране.
Чл.11. Органите, стопанисващи железопътните трасета, преминаващи през или покрай житни масиви, са длъжни да ги почистват от сухи треви, паднала дървесна маса и други горими материали.
Чл.12. Началниците на военните поделения и части, преминаващи покрай неожънати площи, са длъжни да вземат необходимите мерки за пожарна безопасност и да инструктират личния състав за спазването им.
Чл.13. (изм.,ДВ,бр.44 от 2000 г.) Изгарянето на стърнища и слама, суха трева по слогове, крайпътни ивици и други площи се забранява.

Раздел II
Изисквания при прибиране и съхранение на житните култури и фуражите

Чл.14.
(1) Преди започване на жътвата при настъпване на восъчна зрялост на житните култури площите се парцелират на участъци чрез ожънване и изораване на ивици.
(2) Масивите се парцелират на участъци за еднодневна работа на комбайните, както и за отделяне площите на отделни собственици, но не повече от 800 дка. Това се осъществява чрез ожънване на посевите, изнасяне на сламата и изораване на ивица, широка най-малко 10 м.
(3) Противопожарните ивици покрай пътищата от републиканската пътна мрежа, горските насаждения, сметищата, пчелините, гробищата и др. са с широчина най-малко 6 м, а тези покрай железопътните линии, оградите на газоразпределителните и катодните станции, крановите възли и очистните съоръжения на магистралните газопроводи, петролопроводи и други пожароопасни места и обекти - най-малко 10 м.
(4) Изискванията по ал.3 не са задължителни за житни блокове с площ, по-малка от 100 дка, ако не граничат с други съседни житни блокове или с горски насаждения.
(5) При жътва на житни блокове с над 100 дка, които не са собственост на едно юридическо или физическо лице, парцелирането на участъци за еднодневна работа се извършва от собственика или ползвателя, започнал пръв жътвата.
Чл.15.
(1) По време на жътва в житни блокове над 100 дка се осигурява дежурство на трактор с най-малко четирикорпусен плуг, а при блокове с площ над 2000 дка - и на пригодено за пожарогасене съоръжение съгласно таблица (приложение No 2).
(2) Изискванията по ал.1 се осигуряват от всеки собственик, на когото в момента се жъне, независимо каква част от житния масив притежава.
Чл.16.
(1) Грубият фураж се складира и съхранява на почистени от суха растителност площадки, оградени с негорима ограда, висока най-малко 1,5 м, на разстояние най-малко 5 м от купите - с пригодена за заключване врата. От външната или вътрешната страна на оградата се изорава ивица с широчина най-малко 5 м.
(2) Купите на фуражните площадки се обособяват до 3 в група с единична маса до 200 т на разстояние най-малко 10 м между отделните купи и 30 м между отделните групи.
(3) В планинските и полупланинските райони купите в една група могат да бъдат повече от 3, но с обща маса до 600 т.
Чл.17.
(1) Допуска се устройването на единична купа на полето най-малко на 10 м от пътища и на 50 м от горски насаждения и други обекти, като около нея се изорава ивица с широчина най-малко 5 м.
(2) Като единични купи на полето се приемат и разположените най-малко над 30 м от границите по регулационния план на населеното място.
Чл.18. Начините за съхраняване на груб фураж в личните дворове се определя със заповед на кмета на населеното място съгласувано с органите за пожарна и аварийна безопасност, съгласно таблица (приложение No 3).
Чл.19. Силажните ями и площадки се устройват извън площадките за груб фураж на разстояние най-малко 8 м от купите.
Чл.20. В района на фуражните площадки не се допуска устройване на сушилни, складове за изкуствени торове, складиране на отсевки от слънчоглед, соя и други самозапалващи се технически култури, както и други горими материали.
Чл.21.
(1) Минималните разстояния от открити и закрити складове за груб фураж и жилищни сгради до животновъдните и други земеделски сгради в селскостопанските дворове се определят съгласно таблица (приложение No 5).
(2) Откритите складове за груб фураж се разполагат на разстояния най-малко 50 м от горски масиви и жп линии за редовно и маневрено движение; 30 м от вътрешни жп клонове; 10 м от пътища на републиканската пътна мрежа и 1,5 пъти височината на електрическия стълб, измерено от най-близката купа до въздушни електропроводи.
Чл.22. Складовете за груб фураж, навесен и закрит тип, се строят с вместимост 600 т на разстояния един от друг най-малко 30 м.
Чл.23.
(1) Сламорезачките, фуражомелките и другите машини се поставят на разстояние от купите и складовете за фураж най-малко 15 м.
(2) При рязане на фураж се осигуряват условия за недопускане попадането на камъни, метални и други твърди предмети в резачните барабани. Работните площадки се почистват от горими материали.
Чл.24.
(1) Не се разрешава паленето на огън и използването на открити огнеизточници в района на площадките и складовете за зърно и фураж.
(2) По изключение при отстраняване на аварии се допуска извършване на заваръчни и други огневи работи след издаване на разрешително от собственика, съгласувано с органите за ПАБ.
Чл.25. В района на площадките и складовете за груб и концентриран фураж на подходящи места се поставят знаци и сигнали по противопожарна охрана съгласно Наредба No 4 и се комплектоват противопожарни табла с подръчни уреди и съоръжения за пожарогасене съгласно таблица (приложение No 2).

Раздел III
Изисквания за обезопасяване на земеделските обекти и животновъдните сгради и съоръжения

Чл.26. Сградите за съхраняване на груб и концентриран фураж и животновъдните сгради се отнасят към производства от категория В на пожарна опасност, а останалите земеделски обекти - към съответната категория, съобразно характера на производството им и физико-химичните свойства на веществата и материалите в тях.
Чл.27.
(1) Застроената площ между пожарозащитните прегради (брандмауерите) на земеделските сгради и съоръжения се определят съгласно таблица (приложение No 4).
(2) Брандмауерите и пожарозащитните стени задължително пресичат всички горими части на покривната конструкция.
(3) Помещенията с различна пожарна опасност се отделят посредством пожарозащитни стени или се изпълняват изискванията за по-пожароопасното от тях.
Чл.28.
(1) Помещенията на кухните и животновъдите се отделят с брандмауери от помещенията за животни.
(2) Комините от помещенията на кухните и животновъдите да не преминават през помещенията за животни.
Чл.29. Допуска се в отделни помещения на животновъдни сгради или помещения, пристроени към тях, отделени с брандмауери, да се съхранява груб фураж, както следва :
1. в сгради от I и II степен на огнеустойчивост - до 30 т;
2. в сгради от III степен - до 20 т;
3. в сгради от IV и V степен - до 10 т.
Чл.30. В таваните на животновъдните сгради се допуска съхраняване на груб фураж, ако:
1. покривното покритие и междуетажната таванска конструкция са от негорим материал с граница на огнеустойчивост 1 час; допуска се таванските конструкции да са горими, ако те са защитени двустранно с негорими материали до граница на огнеустойчивост най-малко 1 час;
2. преминаващите през тавана вентилационни канали са от негорим материал;
3. преминаващите през тавана електрически кабели и проводници са защитени от механични увреждания;
4. достъпът до таваните се осъществява само отвън.
Чл.31.
(1) Всички електрически съоръжения и инсталации (двигатели, осветителни тела, разпределителни устройства и табла, прекъсвачи, съединителни и разклонителни кутии, преносими прибори и апарати) за земеделски сгради, складове и други помещения се предвиждат със степен на защита, съобразена с групата на пожарна опасност на помещението.
(2) Групата на пожарна опасност на помещенията и необходимата степен на защита на електрическите съоръжения по ал.1 се определя в съответствие с изискванията на Наредба No 2 за противопожарните строително-технически норми и Правилника за устройството на електрическите уредби (ДВ, бр. 62 от 1977 г.).

Раздел IV
Изисквания за обезопасяване на земеделската техника и съоръжения

Чл.32.
(1) Използваната земеделска техника трябва да съответства на изискванията за безопасност и охрана на труда и пожарна безопасност съгласно Българския държавен стандарт (БДС), като се регистрира и контролира в съответствие с изискванията на Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника (ДВ, бр. 79 от 1998 г.).
(2) Земеделската и друга техника се съоръжава с необходимите противопожарни уреди и съоръжения и стандартни искрогасители на специални стойки и на достъпни места по конструкцията им съгласно таблица (приложение No 2).
(3) Използването на искрогасители не е задължително за двигатели с изправен турбокомпресор.
Чл.33.
(1) Акумулаторните батерии да са защитени от удар, вибрации и от попадане на метални предмети върху полюсите.
(2) Електрическите вериги от оборудването да са защитени с предпазители, оразмерени за съответните номинални токове.
Чл.34.
(1) Тръбопроводите от горивната и хидравличната система на земеделската техника да са защитени от механични и топлинни въздействия и да са устойчиви на агресивните въздействия на течностите, преминаващи по тях, и да нямат течове.
(2) Резервоарите за гориво на земеделската техника да нямат външни механични деформации и пропуски на гориво.
(3) Нагорещените части на двигателите (турбокомпресор, изпускателен колектор, шумозаглушител) на земеделската техника да не задържат горими частици от смазки, прах, масло и др.
Чл.35. Не се допуска до участие в жътвената кампания земеделска техника с неизправни устройства за контрол и сигнализация на възлите и елементите на двигател, хидравлична, горивна, мазителна и спирачна система, електрическо оборудване.
Чл.36. Зърнокомбайните се осигуряват с устройства за защита от статично електричество.
Чл.37. Електродвигателите и пусковите устройства на транспортьорите за механизирано складиране на фуражи или други операции се монтират в долния им край и се почистват ежедневно от прах и слама.
Чл.38. Ежедневно след приключване на работа пожароопасните възли и механизми в земеделската техника (двигатели, акумулатори, турбокомпресори, колектори и газоотводни тръби, гориво- и маслопроводи, електрическото оборудване и др.) се почистват от наслоен прах, горими растителни отпадъци, масло и др.
Чл.39. Нова земеделска техника или от внос втора употреба се използва в жътвената кампания само след издаден сертификат и поставен знак за съответствие от Контролно-техническата инспекция (КТИ) при Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа (МЗГАР) или акредитираните лаборатории.
Чл.40. Земеделската техника може да се включи в жътвената кампания, ако е проверена от органите за пожарна и аварийна безопасност и има издадено заключение за нейната пожарообезопасеност, с протокол (приложение No 7).
Чл.41. При констатиране на нарушения на изискванията за пожарна безопасност по време на жътвената кампания органите за ПАБ имат право да спират работата на земеделската техника и да я извеждат извън житните масиви до отстраняване на нарушенията с протокол (приложение No 6).

Глава трета
ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ЮРИДИЧЕСКИТЕ И ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА

Раздел I
Задължения на ръководителите на земеделските кооперации, сдружения, фирми и други организации

Чл.42.
(1) Ръководствата на юридическите лица, извършващи земеделска дейност:
1. отговарят за пожарообезопасеността на поверените им обекти;
2. организират и провеждат дейност за пожарообезопасяване при подготовката и провеждането на кампанията по прибиране и съхраняване на зърнените храни и фуражите;
3. издават инструкции и заповеди, свързани с пожарообезопасяването на земеделските обекти и реда за тютюнопушене по време на жътвената кампания, съгласувано с органите за пожарна и аварийна безопасност (ПАБ);
4. определят с писмена заповед отговорници за противопожарното състояние на земеделските обекти, както и за поддържане в изправност на противопожарните уреди и съоръжения;
5. осигуряват навременното и качествено ремонтиране и пожарообезопасяване на земеделската техника, използвана в кампанията, оборудването й с необходимите противопожарни уреди, съоръжения и стандартни искрогасители, както и не допускат за работа неизправни или необезопасени машини;
6. осигуряват спазването на изискванията за устройването на площите, при засяване на масивите с житни култури, както и разделянето на същите с ивици с необходимата ширина;
7. парцелират по време на жътва житните масиви на участъци за осигуряване на еднодневна работа на комбайните;
8. спазват реда и изискванията и осъществяват контрол в обектите при извършване на огневи работи;
9. определят реда и местата за пожаробезопасно извършване на други специфични работи в обектите;
10. организират провеждането на инструктаж за пожаробезопасна работа на работниците, участващи в прибирането на реколтата, за което изготвят протокол;
11. спазват определения ред по чл.13 при необходимост от палене на стърнища, слама, слогове, крайпътните ивици и площи със сухи треви;
12. осигуряват по време на жътвата дежурства на трактор и пригодено за пожарогасене съоръжение съгласно чл.15, ал.1;
13. определят площадките за съхраняване на фуражите в съответствие с изискванията на наредбата;
14. осигуряват ограждане на фуражните площадки и сеновалите;
15. осигуряват обектите с необходимата противопожарна техника, съоръжения и средства за пожарогасене съгласно таблица (приложение No 2) и организират поддържането им в изправност;
16. организират наблюдение на посевите през периода от восъчна зрелост до окончателното им прибиране чрез подвижни и неподвижни наблюдателни постове съгласувано с органите за ПАБ, като неподвижните се оборудват с подръчни уреди за пожарогасене;
17. изготвят и представят ежегодно до края на месец март в кметствата схема с разположението на житните масиви, пътищата за придвижване на противопожарната техника и водоизточниците;
18. поставят на видни места покрай житните масиви знаци за пожарната опасност съгласно Наредба No 4 и метална стойка с тупалки.
(2) При сключване на договори, свързани с жътвената кампания, в тях за всеки конкретен случай се отразяват задълженията по осигуряването на пожарна безопасност.
(3) При оказване на помощ с жътвена, транспортна и придружителна техника от други региони ръководителите на кооперациите, сдруженията и фирмите уведомяват съответните органи за ПАБ за извършване на съответните проверки за пожарна безопасност.

Раздел II
Задължения на общините и кметствата

Чл.43. Общините и кметствата организират и провеждат мероприятия за:
1. навременното разгласяване, разясняване и спазване изискванията на наредбата сред населението, както и за повишаване готовността му за предотвратяване и гасене на пожарите;
2. организирането на групи за гасене на пожари в житните масиви и своевременното им извозване до мястото на пожара и оборудването им с подръчни противопожарни уреди; ежегодно, преди началото на жътвата, списъците с групите се представят в районните служби за ПАБ;
3. изготвянето на план за действие при пожар или авария с наличните сили и средства на населеното място, съгласуван с РСПАБ;
4. осигуряване на денонощно дежурство на телефонните постове в кметствата по време на жътвената кампания;
5. спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност, посочени в наредбата и другите нормативни актове, през периода на восъчна зрялост до прибиране на реколтата от организациите и службите на различни ведомства, извършващи дейности на територията им;
6. осигуряване на подстъпи и пътища за противопожарни нужди до естествените и изкуствените водоизточници, тяхното запълване и поддържането им в изправност;
7. поставяне на предупредителни и забранителни знаци покрай посевите през периода от восъчна зрялост до прибиране на реколтата съгласно Наредба No 4;
8. обобщаване и представяне ежегодно до края на месец април на схема с разположението на житните масиви по кметства и с нанесените пътища за придвижване на противопожарна техника и разположение на водоизточниците в съответната РСПАБ;
9. назначават приемателни комисии от компетентни специалисти, които в началото на кампанията проверяват пожарообезопасеността на земеделската техника, складовете, площадките за зърно и фуражи, зърносушилните и другите съоръжения; те се приемат с протокол, като един екземпляр от него се изпраща в съответната РСПАБ.

Раздел III
Задължения на механизаторите, механиците и водачите на МПС

Чл.44. Механизаторите, механиците и водачите на МПС са длъжни да:
1. не започват работа, преди да са инструктирани за изискванията за пожарна безопасност и преди да е извършена проверка за пожарообезопасеността на земеделската техника;
2. комплектоват техниката с необходимите противопожарни уреди и съоръжения съгласно таблица (приложение No 2), поставят ги на достъпни места и ги поддържат в изправност;
3. спазват изискванията за експлоатацията на земеделската техника съгласно инструкциите на фирмите производители;
4. парцелират житния масив, в който ще се жъне, преди започване на жътвата и изорават противопожарни ивици с изискващата се широчина;
5. извършват ежедневни технически обслужвания на техниката, като проверяват цялостното й състояние и започват работа, след като се уверят в пълната й техническа и пожарна безопасност;
6. използват само изправни искрогасители, като ежедневно следят за наличието на нагар в тях и своевременно го почистват;
7. почистват двигателите, акумулаторите, искрогасителите, ауспуховите тръби, турбокомпресорите, гориво- и маслопроводите, електрическите проводници (разклонители, клемни връзки) и други уязвими в пожарно отношение възли на техниката от наслоения прах, горими растителни отпадъци, масло и др.;
8. не спират земеделската техника върху откосите от слама;
9. не допускат боксуване на земеделската техника в стърнищата и фуражните площадки, а при подхождане към сеновалите и купи с фураж ауспуховите тръби да бъдат от противоположната им страна;
10. работят със зърнокомбайни и бензиновози, които са осигурени с устройства за защита от статично електричество;
11. зареждат резервоарите на земеделската техника с гориво на пожарообезопасена площадка, само на дневна светлина, при неработещ двигател, студена ауспухова тръба и на разстояние най-малко 20 м от житни масиви и фуражни площадки;
12. изтеглят техниката на пожарообезопасени площадки, на разстояние от посевите и купите със слама най-малко 50 м и изключват електрическото им захранване при извършване на ремонтни работи и по време на почивки;
13. подреждат земеделската техника след работа по начин, осигуряващ бързото й и безпрепятствено изтегляне;
14. заменят изгорелите електрически предпазители от електрическото оборудване на земеделската техника само със стандартни, съответстващи на номиналния ток, обезопасяват акумулаторите и укрепват електрическите инсталации;
15. преустановяват работа с техниката, когато се създават условия за възникване и разпространяване на пожар;
16. издават разрешително при извършване на огневи работи съгласувано с органите за ПАБ;
17. съхраняват гориво-смазочните материали в чисти затворени метални съдове на разстояние най-малко 20 м от посевите, зърнохранилищата и фуражните площадки;
18. подават установения сигнал за тревога при възникване на пожар, изтеглят техниката на безопасни места, изключват двигателите й, оповестяват незабавно органите за ПАБ и кметствата и започват гасене на пожара с наличните противопожарни уреди и съоръжения.

Раздел IV
Задължения на физическата охрана и пожаронаблюдателите

Чл.45. Физическата охрана е длъжна да:
1. следи за изправността на сградите и заключването на вратите на складовете и фуражните площадки; при повреди на оградите и вратите взема мерки за възстановяването им;
2. знае и спазва установените правила за пожарна и аварийна безопасност, разположението и начина за действие с всички противопожарни уреди, поставени на дежурство;
3. следи за спазване на противопожарния ред на съответната територия, както и състоянието на водоизточниците и свободния достъп до тях;
4. не допуска външни лица в районите на фуражните площадки и складовете за зърно;
5. проверява дали е изключено електрическото напрежение след работа в обектите, които охранява.
Чл.46. Пожаронаблюдателите са длъжни да:
1. знаят и спазват установените правила за пожарна безопасност и изискват спазването им и от преминаващите покрай житните масиви;
2. знаят начините за оповестяване на органите за пожарна и аварийна безопасност и кметствата при забелязан пожар в посевите;
3. не допускат навлизането на моторни превозни средства и хора в житните масиви преди жътвата.

Раздел V
Задължения на частните стопани, наематели, арендатори и ползватели на земеделските земи

Чл.47. Частните стопани, наематели, арендатори и ползватели на земеделските земи са длъжни да:
1. познават и спазват правилата за пожарна безопасност при извършване на земеделска и друга дейност върху земите;
2. сигнализират съответните държавни органи (служби за пожарна и аварийна безопасност, кметствата) при нарушаване на правилата за пожарна и аварийна безопасност от граждани и лица от ведомства и организации, работещи в близост до техните земи;
3. използват и поддържат в техническа изправност собствената техника и съоръжения, като не създават условия за възникване и разпространение на пожар в съседни земи, гори, съоръжения и обекти;
4. осигуряват земеделската техника и обектите с изискващите се противопожарни уреди и съоръжения съгласно таблица (приложение No 2);
5. опазват минерализованите ивици и другите противопожарни прегради, естествени и изкуствени водоизточници, пътища за противопожарна техника и др.;
6. не създават условия за разпространение на пожари при съхраняване на фуражи в личните дворове;
7. изпълняват указанията на органите за пожарна и аварийна безопасност и им оказват съдействие при изпълнение на задачи, свързани с пожарната безопасност;
8. представят за проверка преди започване на жътвата пред органите за пожарна и аварийна безопасност земеделската си техника, с която ще участват в прибирането на реколтата;
9. (попр.,ДВ,бр.99 от 1999 г.) изготвят ежегодно до края на месец март и представят в съответното кметство схема на житните масиви и пътищата за противопожарна техника и водоизточниците;
10. изпълняват изискванията на чл.42, ал.1 т. от 6 до 15 при обработка и жътва на масиви с площ над 100 дка.

Раздел VI
Задължения на физическите лица

Чл.48.
(1) На физическите лица, които преминават или извършват определена дейност покрай посевите и фуражните площадки, се забранява:
1. използването на открит огън и пушенето на разстояние най-малко 100 м от посевите от настъпване на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и 50 м от складиран фураж;
2. използването на огнестрелно оръжие и сигнални ракети в района на неожънати масиви и фуражните площадки.
(2) Физическите лица са длъжни:
1. да паркират превозните средства и да устройват лагери за почивка само на определените за целта места;
2. да спазват предупредителните и забранителните знаци за пожарна безопасност съгласно Наредба No 4;
3. да предприемат мерки за съобщаване на органите за ПАБ при забелязан пожар в житни масиви и участват в първоначалните гасителни действия с подръчни средства.

Глава четвърта
ПОДГОТОВКА НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ОБЕКТИ ЗА УСПЕШНО ПОЖАРОГАСЕНЕ

Чл.49. Собствениците и ползвателите на земеделски имоти осигуряват успешното им пожарогасене, като:
1. съоръжават обектите с необходимите противопожарни уреди, съоръжения и средства за гасене съгласно таблица (приложение No 2) и ги поддържат в постоянна изправност;
2. създават условия и организация за бърза евакуация на хора, животни, техника и др. и за ограничаване разпространението на възникнал пожар.
Чл.50. Проверяват периодично подръчните противопожарни уреди и съоръжения съгласно инструкциите на фирмите производители, като резултатите от проверките се отразяват в съответен дневник.
Чл.51.
(1) Земеделските дворове и сгради се осигуряват с външно противопожарно водоснабдяване от противопожарен водопровод или водоем.
(2) Минималният разход на вода от външен водопровод за пожарогасене на земеделска техника, гарирана на открити площадки, е:
1. от 10 до 50 бр. - 2,5 л/сек.;
2. от 51 до 100 бр. - 5 л/сек.;
3. над 100 бр. - 10 л/сек.
(3) Минималният разход на вода за пожарогасене на открити складове за съхраняване на груб фураж и друга земеделска продукция се определя в зависимост от площта им:
1. за площи до 15 дка - 10 л/сек.;
2. от 16 до 30 дка - 15 л/сек.;
3. от 31 до 60 дка - 20 л/сек.;
4. от 61 до 100 дка - 25 л/сек.;
5. над 100 дка - 40 л/сек.
Чл.52.
(1) Неприкосновен противопожарен запас от вода се предвижда в случаите, когато подаването на необходимите водни количества за пожарогасене от водоизточника през периода на най-голямото водопотребление е технически невъзможно или икономически нецелесъобразно.
(2) Максималният срок на възстановяването на неприкосновения противопожарен запас вода е до 36 часа в зависимост от категорията на производство.
Чл.53.
(1) На външните противопожарни водопроводи на разстояние до 100 м един от друг и места, защитени от повреди, се изграждат пожарни хидранти (ПХ) 70/80 мм.
(2) Пожарните хидранти се обозначават по съответен начин.
(3) На участъци с повече от пет ПХ се монтират спирателни кранове.
Чл.54.
(1) За противопожарно водоснабдяване се осигуряват пожарни пътища с трайна настилка с обход или площадка най-малко 12/12 м при водоизточника.
(2) Водоемите за противопожарни нужди се изграждат в радиус до 150 м от най-отдалечената част, която ще се гаси, и най-малко 20 м до сгради от III, IV и V степен на пожароустойчивост, както и открити складове за фураж и др.

Глава пета
АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл.55. Който не изпълни или наруши тази наредба, носи административнонаказателна отговорност по Закона за Министерството на вътрешните работи и Правилника за прилагането на Закона за Министерството на вътрешните работи.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Земеделски обекти" са всички посеви, стърнища, зърносушилни, зърнобази, складове за зърно и брашна, складове и площадки за груб и концентриран фураж, животновъдни сгради, земеделски сгради, дворове, съоръжения и др.
2. Под "земеделска техника" трябва да се разбират всички видове зърнокомбайни, силажокомбайни, трактори, самоходни шасита, ремаркета, автомобили, сламопреси, сламосъбирачки, сенокосачки, семечистачни машини и други подобни, използвани в кампанията по прибирането, транспортирането и обработката на зърнените храни, фуражите и другите технически култури.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. За земеделски обекти, които са въведени в експлоатация преди влизането в сила на наредбата и не съответстват на предвидените в нея изисквания за пожарна безопасност от строително-технически характер, несъответствията се отстраняват при първата извършваща се реконструкция или модернизация, но не по-късно от три години.
§ 3. Наредбата се издава на основание чл.23 ал.1, т.11 ЗМВР във връзка с чл.102, ал.2, т.4 ППЗМВР и § 1, ал.2 от преходните и заключителните разпоредби на ППЗОЗЗ.
§ 4. Контролът по спазване на изискванията на тази наредба се възлага на главния секретар на МВР, а изпълнението й - на Националната служба "Пожарна и аварийна безопасност" при МВР и Контролно-техническата инспекция при МЗГАР.
§ 5. Наредбата влиза в сила от датата на обнародването й в "Държавен вестник".
Министър на вътрешните работи: Б. Бонев
Министър на земеделието, горите и аграрната реформа: В. Върбанов

Приложение No 1 към чл.13, ал.3

РАЗРЕШИТЕЛНО
за изгаряне на стърнища и други растителни остатъци в земеделските земи

От: 1. .......................................... (описва се фитосанитарният орган, дал заключение за разрешителното)
2. .............................................. (описва се органът за ПАБ, дал заключение за разрешителното (РЗПАБ, РСПАБ)
За изгаряне на .................................. (стърнище, растителни остатъци в земеделска земя и местонахождение)
Резултати от извършената проверка:
1. .............................................. (описва се изпълнението на фитосанитарните изисквания)
2. .............................................. (описва се изпълнението на изискванията за пожарна безопасност)

ЗАКЛЮЧЕНИЯ:

1. На основание чл.6, ал.1, т.2 от Закона за опазване на земеделските земи (ДВ, бр. 35 от 1996 г.) ........................ ("разрешавам" или "не разрешавам") изгарянето на:................................................. (стърнище, растителни остатъци в земеделска земя и местонахождение)
Фитосанитарен орган: ............ (дата, подпис, печат)

2. На основание чл.6, ал.1, т.2 от Закона за опазване на земеделските земи (ДВ, бр. 35 от 1996 г.) ........................ ("разрешавам" или "не разрешавам") изгарянето на
.................................................. (стърнище, растителни остатъци в земеделска земя, местонахождение)
Началник РЗПАБ (РСПАБ) ................. (дата, подпис, печат)

Съгласувал:
Кмет: ..................

Приложение No 2 към чл.15, ал.1, чл.25,
чл.32, ал.2, чл.42, ал.1, т.15,
чл.44, т.2, чл.47, т.4

ТАБЛИЦА
за окомплектоване на земеделската техника и обекти с противопожарни уреди и съоръжения по време на прибиране и съхраняване на зърнените храни и фуражите

No

Наименование на техниката и обектите

Искро-
гаси-
тел за
всяка
ауспух.
тръба, бр.

Пожаро-
гасител
с пяна,
прах,
С02
(6 кг),
бр.

Коф-
помпа
с вода,
бр.

Лопа-
та,
бр.

Вила,
бр.

Канд-
жа,
бр.

Не-
гори-
мо
оде-
ало
2х2
м

Метла
(ту-
пал-
ка),
бр.

Съд с
200 л
вода,
бр.

1

Зърнокомбайн

1

2

2 м.

2

-

-

1

2

-

2

Силажокомбайн

1

2

-

1

-

-

1

2

-

3

Трактор

1

1

-

-

-

-

-

2

-

4

Автомобил - товарен

1

1

-

-

-

-

-

2

-

5

Сламопреса - подбирач

-

-

-

-

-

-

-

1

-

6

Фуражомелка

-

1

1

-

1

-

-

-

-

7

Зърносушилни

-

1

1

1

-

-

на
го-
рел-
ка 1

-

1

8

Пътнически и товарни фургони

-

2

-

2

-

-

-

2

-

9

Открита площадка и склад за груб фураж

-

-

2 м.

2

-

-

-

-

2*

10

Фуражна площадка за вършеене на снопи, балиране или рязане на груб фураж

-

-

1 м.

-

2

2

1

2

2

11

Зърноплощадка

-

-

2 м.

2

-

-

-

-

2*

12

Склад за зърно

-

-

2 м.

2

-

-

-

-

-

13

Временна площадка за зареждане на машини с ЛЗТ и ГТ

-

1

1 м.

-

-

-

1

2

1

14

Временна площадка за извършване на огневи работи

-

1

1 м.

1

-

-

1

2

1

15

Закрити складове за груб фураж

-

-

2 м.

-

2

1

-

2

2*

16

Хранителни кухни и други подобни

-

1

2 м.

1

1

-

-

-

1

17

Навеси за селскостопанска техника и гаражи

-

2

2

-

-

-

1

-

1

18

Работилници

-

1

1 м.

-

-

-

1

-

-

19

Складове за техническо имущество и резервни части

-

2

1

-

-

-

-

-

-

20

Складове за ЛЗТ и ГТ

-

1

1 м.

-

-

-

-

-

-

Забележки:
1. Допуска се оборудване с пожарогасител с химическа пяна, въглероден двуокис или прахов по избор в зависимост от горимия материал.
2. " * " Водоснабдяването да се извършва съгласно противопожарните изисквания за извършване на успешно пожарогасене (глава IV от тази наредба) плюс съд с 200 л вода.
3. Буквата "м" към цифровите означения в графа No 5 означава, че към водата се прибавя мокрител.
4. Пожарогасителното съоръжение за житни масиви над 2000 дка се състои от ремарке с монтирана на него цистерна с вода най-малко 2 тона, с водна помпа и колесен трактор, който задвижва помпата. То се оборудва с един двупътен разклонител с щорцови съединители, два шланга 52 мм по 10 м, един струйник със спирателен кран 52 мм и два струйника-разпръсквача. Пожарогасителното съоръжение може да бъде заменено с поливомиячна машина или специализиран противопожарен автомобил.

Приложение No 3 към чл.18

ТАБЛИЦА
за противопожарните разстояния между земеделски сгради, съоръжения, закрити и открити складове за груб фураж и жилищните сгради

Степен на огнеустойчивост
на сградите, съоръженията
и складовете за груб
фураж

Минимални разстояния между сградите, съоръженията и жилищните сгради

категория на произв.
А и Б при I и II степен

категория на произв. В, Г и Д

I и II

III

IV

V

I и II

6

4

4

6

8

III

8

6

6

8

10

IV

10

6

8

10

12

V

12

8

10

12

14

Забележки:
1. Разстоянието между сградите и съоръженията се определя между най-близките им външни стени, като се увеличава с размера на изпъкналите елементи на оградите, направени от горим материал.
2. Разстоянията от открити складове за груб фураж до сгради, съоръжения и жилищни сгради по таблицата се приемат както до сгради от пета степен на огнеустойчивост.
3. Складовете навесен тип се приравняват към откритите складове.
4. Когато в земеделските сгради и закритите складове за груб фураж има незащитени отвори с площ над 25 % от площта на преградите, то разстоянията, описани в таблицата, се увеличават 1,5 пъти.
5. Когато жилищната сграда е с негорим покрив и на фасадната й стена няма отвори, то разстоянието до открит склад за груб фураж се намалява с 50 %.

Приложение No 4 към чл.27, ал.1

ТАБЛИЦА
за етажност, степен на огнеустойчивост и допустима площ между брандмауерите на земеделските сгради

No

Категория на
производство
по пожарна
опасност

Допустим
брой на
етажите

Задължителна
степен на
огнеустойчивост

Най голяма допустима площ между
брандмауерите (кв.м)

едноетажни
сгради

двуетажни
сгради

многоетажни
сгради

1.

А

6

I

не се ограничава

2000

2000

1

II

5200

-

-

2.

Б

6

I

не се ограничава

3

II

7800

5200

3500

3.

В

не се
ограничава

I

не се
ограничава

6

II

10500

7800

5200

3

III

3500

2500

2200

1

IV

2000

-

-

1

V

1200

-

-

4.

Г

не се
ограничава

I и II

не се ограничава

5.

Д

не се
ограничава

I и II

не се ограничава

3

III

5200

3500

3500

2

IV

3500

2200

-

2

V

2200

1200

-

Забележка. Когато в междуетажните прегради има технологични отвори с обща площ, по-голяма от 20% от площта на преградите, етажите се приемат като един, чиято площ е равна на разгънатата площ на всички етажи.

Приложение No 5 към чл.21, ал.1

ТАБЛИЦА
за противопожарните разстояния от открити и закрити складове за груб фураж до животновъдни и земеделски сгради

Наименование на обектите

Разстояние до животновъдните и земеделските сгради от категория В, Г и Д (м)

Разстояние до складове и други сгради от категория А и Б (м)

Степен на огнеустойчивост

I и II

III

IV и V

Открити складове за груб фураж

20

30

40

40

Закрити складове за груб фураж

8

10

14

20

Работилници за ремонт на земеделска техника

6

10

14

20

Забележка. Разстоянията от складовете по таблицата до други складове за горими материали, включително от сеновали с вместимост над 200 т, се приемат както до сгради IV и V степен на огнеустойчивост.

Приложение No 6 към чл.41

ПРОТОКОЛ
за прилагане на принудителна административна мярка по чл.278 от Закона за Министерството на вътрешните работи

Днес ......... 19... г. в гр. ..................... подписаният ....................................... (звание, име, презиме, фамилия) на длъжност ......... от .......................... (структурно звено за ПАБ) при извършената проверка на ....................... (вид на земеделската техника) констатирах, че в резултат на монтажа или експлоатацията на ................................................... (посочват се уредите, съоръженията или инсталациите в земеделската техника), собственост на .................................... (посочва се собственик - физическо или юридическо лице) е създадена опасност от възникване на пожар, поради което и на основание чл.278 от Закона за МВР забранявам използването на посочената земеделска техника, като ................................................... (посочва се видът на забраната: отстраних, прекратих експлоатацията, запечатах) и уведомих ........................................ (име, фамилия и длъжност на собственика или съответното длъжностно лице), че при възобновяване експлоатацията на посочената в протокола земеделска техника без мое разрешение виновните ще бъдат привлечени към отговорност съгласно чл.277 от Наказателния кодекс или чл.283 от Закона за Министерството на вътрешните работи.
Подпис:............. (на служителя, приложил принудителната административна мярка)
Уведомен: (трите имена, длъжност)
Подпис:
Дата: .......... 19... г.

Приложение No 7 към чл.40

ПРОТОКОЛ
за резултатите от прегледа (проверката) на земеделската техника, участваща в жътвената кампания

Днес ............... 19... г. в гр. (с.) ............... подписаният ............................................ (звание, име, презиме, фамилия) на длъжност ............. от ........................... (структурно звено за ПАБ) съвместно с ............................................ (име, презиме, фамилия), служител на Контролно-техническата инспекция към МЗГАР в регион ....................... , извърших преглед (проверка) в ........................................... (собственик - физическо или юридическо лице, гр.(с.), област), в присъствието на ......................................, относно .................................................
При проверката констатирах следното: ..............................
На основание чл. 40 от Наредбата за опазване на земеделските обекти, зърнените храни и фуражите от пожари давам следното

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Земеделската техника ....... (е или не е) допусната до участие в жътвената кампания.
Комисия:
1. .................
2. .................
Представител: ...........
Дата ...........

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив