Наредба № I-167 от 2002 г. за условията и реда за взаимодействие между контролните органи на Министерството на вътрешните работи, застрахователните компании и Агенцията за застрахователен надзор...

МВР и МФ

Държавен вестник брой: 103

Година: 2002

Орган на издаване: МВР и МФ

Дата на обнародване: 07.09.2005

Наредба No I-167 от 2002 г. за условията и реда за взаимодействие между контролните органи на Министерството на вътрешните работи, застрахователните компании и Агенцията за застрахователен надзор при настъпване на застрахователни събития, свързани с моторните превозни средства

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл.1. С тази наредба се определят условията и редът за взаимодействие между контролните органи на Министерството на вътрешните работи, застрахователните компании и Агенцията за застрахователен надзор при настъпване на застрахователни събития, свързани с моторните превозни средства (МПС).
Чл.2. С наредбата се определят условията и редът за документиране на пътнотранспортните произшествия (ПТП), като застрахователни събития, обменът на информация за тези застрахователни събития, както и финансирането на съвместната дейност.
Чл.3. Застрахователно събитие по смисъла на тази наредба е пътнотранспортно произшествие с участието на МПС, възникнало в процеса на движението и предизвикало нараняване или смърт на хора или материални щети на превозното средство, път, пътно съоръжение, товар или други материални щети.
Чл.4. Дирекцията на Националната служба "Полиция" - МВР, Агенцията за застрахователен надзор (АЗН) при Министерството на финансите (МФ), Гаранционният фонд - МФ, Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) и застрахователните компании ежегодно разработват мерки за провеждане на превантивни мероприятия за ограничаване и намаляване на жертвите, травмите и щетите от ПТП, както и на застрахователните измами, свързани с тях.

Глава втора
ДОКУМЕНТИ, КОИТО СЕ СЪСТАВЯТ ОТ ОРГАНИТЕ НА ПОЛИЦИЯТА ПРИ ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ СЪБИТИЯ, СВЪРЗАНИ С МПС

Чл.5.
(1) Документите, които се съставят от органите на полицията при посещение на ПТП, са:
1. констативен протокол за ПТП с пострадали лица;
2. протокол за ПТП с материални щети;
3. фотография с цифров фотоапарат на разположението на МПС и повредите по тях; снимките се съхраняват в АИС - ПТП на поделението на МВР, разследвало произшествието;
(2) Преписи от протоколите по ал.1 се издават и по искане на трети лица, претърпели неимуществени и имуществени вреди в резултат на ПТП или при загубване на оригинала. Протоколът се издава само от службата, в която е заведен, като в горния ляв ъгъл се отбелязва "препис" и се заверява с подпис и печат.

Раздел I
Документи при ПТП, посетено на място от органите на полицията

Чл.6. При ПТП с убит или ранен човек се съставя констативен протокол за ПТП.
Чл.7. При ПТП с материални щети се издава протокол за ПТП.
Чл.8. Всеки водач на ППС, участник в ПТП, задължително се проверява с техническо средство за употреба на алкохол. Резултатите от проверката се отразяват в съответните документи.

Раздел II
Документи при ПТП, непосетени на място от органите на полицията

Чл.9. За ПТП, които не са посетени на място, се издава протокол за ПТП в случаите, когато водачът е уведомил компетентната служба на МВР в срок 24 часа и е подадено писмено заявление от участника в седемдневен срок от настъпване на събитието в поделението на МВР, на чиято територия е настъпило събитието. Контролните органи разследват събитието и издават протокол.
Чл.10.
(1) Когато при произшествието са причинени само имуществени вреди и между участниците в произшествието има съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, те попълват своите данни в двустранен констативен протокол за ПТП.
(2) Водачите уведомяват службата за контрол на МВР на територията, на която е настъпило произшествието лично по телефона или с явяване в службата. За двустранните констативни протоколи за ПТП службата за контрол на МВР води дневник, в който се записват: No по ред, датата на ПТП, участниците, мястото на ПТП и датата на уведомяване. Поредният номер на констативния протокол от този дневник се съобщава на водачите.
(3) При поискване на застрахователната компания се подава информация за поредния номер на регистрираното събитие.
(4) Застрахователните компании ежемесечно изпращат информация до поделенията на МВР за застрахователните събития, документирани с двустранен констативен протокол за въвеждане на данните в АИС - ПТП.

Раздел III
Документи при ПТП с участието на МПС с чуждестранна регистрация

Чл.11.
(1) При ПТП по вина или съвина на водача на МПС с чуждестранна регистрация в протокола се отразяват номерът на зелената карта, застрахователят и срокът на валидност. Към протокола се прилага един от отрязъците на зелената карта. Когато представената зелена карта няма отрязъци, тя се изземва, като в териториалното поделение на МВР се прави фотокопие.
(2) Водачът на МПС с чуждестранна регистрация по ал.1 се насочва към НББАЗ за оглед и описване на вредите.
Чл.12. Когато чуждестранен водач не представи зелена карта или застрахователна полица, се съставя акт за нарушение по Закона за застраховането. Наказателното постановление по акта се издава от изрично упълномощено от директора на СДВР или РДВР длъжностно лице. По същия ред се постъпва, когато представената зелена карта е невалидна по следните причини:
1. сигнатурата "ВG" не е отпечатана на картата;
2. сигнатурата "ВG" е задраскана;
3. по картата са нанесени поправки или има изтривания;
4. валидността на картата е изтекла;
5. зелената карта не е за участвалото в ПТП превозно средство.
Чл.13.
(1) При вреди на МПС с чуждестранна регистрация, нанесени от МПС с българска регистрация, контролните органи насочват водача на увреденото МПС с чуждестранна регистрация към застрахователя на виновния водач или към негов представител за оглед и описание на вредите.
(2) В случаите, когато виновният водач с българска регистрация няма застраховка "Гражданска отговорност", водачът на увреденото МПС с чуждестранна регистрация се насочва към Гаранционния фонд - МФ, или към негов представител за оглед и описание на вредите.

Раздел IV
Други застрахователни събития

Чл.14.
(1) Застрахователни събития с МПС, които не са възникнали в процеса на движение на превозното средство, не се посещават от органите на полицията и не се съставят документи за ПТП при:
1. повреди на МПС, възникнали в резултат на природни бедствия - градушка, буря, наводнение и др.;
2. пожар на МПС, възникнал в спряно или паркирано състояние.
(2) Случаите по ал.1, т.1 се уреждат с документ от общинския съвет или метеорологичната служба, а по ал.1, т.2 - с документ от съответната служба "Пожарна и аварийна безопасност".

Глава трета
ИНФОРМАЦИОННО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ И ФИНАНСИРАНЕ НА СЪВМЕСТНАТА ДЕЙНОСТ

Чл.15. Условията за достъп до информационни фондове и извършване на справки в масивите и изготвяне на копия от документите за ПТП се уреждат в отделни споразумения между ДНСП - МВР, АБЗ и заинтересуваните застрахователни компании.
Чл.16. Организацията, техническото оборудване и консумативите по документиране на ПТП съгласно тази наредба се осигуряват от застрахователните компании.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл.125а, ал.1 от Закона за движението по пътищата.
§ 2. Изискванията по чл.5, ал.1, т.3 се изпълняват след окомплектуване на контролните органи със съответната техника и консумативи.
§ 3. Наредбата влиза в сила 3 месеца след обнародването й в "Държавен вестник".

Министър на вътрешните работи:

Министър на финансите:

Г. Петканов

М. Велчев

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив