Наредба № IВ-393 от 1998 г. за реда за набиране, разходване и отчитане на средствата по фонд "Ред и сигурност"

МВР и МФ

Държавен вестник брой: 70

Година: 1998

Орган на издаване: МВР и МФ

Дата на обнародване: 07.09.2005

Раздел I
Общи положения

Чл.1. С тази наредба се определят редът и начинът за управление, набиране, разходване, отчитане и контрол на средствата по фонд "Ред и сигурност" към Министерството на вътрешните работи, наричан по-нататък "фонда".
Чл.2. Приходите и разходите на фонда се утвърждават ежегодно от Министерския съвет по предложение на министъра на вътрешните работи, съгласувано с министъра на финансите.

Раздел II
Управление на фонда

Чл.3.
(1) Фондът се управлява от управителен съвет с председател главния секретар на МВР, двама заместник-председатели, секретар и членове - до 11 души. При отсъствие на председателя на управителния съвет същият се замества от посочен от него заместник-председател.
(2) В управителния съвет се включват представители на министерства, ведомства, финансово-кредитни и застрахователни институции, ГУ "Митници" при МФ, фирми, синдикални организации, служители на МВР и други, които работят на обществени начала.
(3) Управителният съвет се назначава и освобождава от министъра на вътрешните работи.
Чл.4. Председателят на управителния съвет:
1. прави предложения за назначаване, освобождаване и промени на състава на управителния съвет на фонда;
2. определя дневния ред, насрочва заседания на управителния съвет най-малко веднъж на 3 месеца и ги ръководи;
3. внася за разглеждане от управителния съвет проекта за приходите и разходите по фонда и годишния отчет за дейността на фонда;
4. внася за разглеждане от управителния съвет предложения за отпускане на средства по фонда;
5. извършва и възлага извършването на контрол по набирането и разходването на средствата по фонда.
Чл.5. Управителният съвет:
1. провежда заседания при присъствие на 2/3 от състава му, взема решения с явно гласуване и с обикновено мнозинство на присъстващите членове и води протокол; при равенство на гласовете председателят на управителния съвет има решаващ глас;
2. взема решения за набиране и разходване на средствата по фонда;
3. разглежда проекта за приходите и разходите по фонда и го предлага за утвърждаване от министъра на вътрешните работи;
4. приема годишния отчет за разходване на средствата по фонда;
5. приема и обявява условията и критериите за отпускането на средствата и съотношението на отделните направления на разходите по фонда;
6. решава всички други въпроси, свързани с управлението на фонда.
Чл.6.
(1) За подпомагане дейността на управителния съвет се създава постоянно действащ работен орган - изпълнително бюро, в състав: ръководител - секретарят на управителния съвет, и членове - представители на служби "Правна", "Личен състав", "МТОСО" и "ФРО" при МВР.
(2) Председателят на управителния съвет по предложение на секретаря на фонда определя членовете на изпълнителното бюро.

Раздел III
Набиране, разходване, отчитане и контрол на средствата

Чл.7.
(1) Средствата по фонда се набират от:
1. отчисления в размер до 1 на сто от частта на средствата за социално-битово и културно обслужване по бюджета на МВР; отчисленията се извършват тримесечно;
2. отчисления в размер 1 на сто от остатъка в края на годината от извънбюджетната сметка за сигнално-охранителна дейност;
3. десет на сто от набраните средства по чл.14, ал.2 от Закона за митниците, без тези по ал.2, т.3, изчислени на база данни за всеки тримесечен период, след приспадане на направените разходи от митническите учреждения по издирването, превозването и съхраняването на отнетите в полза на държавата стоки, както и разходите по оценяването и продажбите им;
4. десет на сто от набраните средства по т.3, ал.2 на чл.14 от Закона за митниците;
5. деветдесет и шест на сто от паричните постъпления при приватизация на предприятия с ведомствена принадлежност към МВР, както и от продажба на акции и дялове на търговски дружества, за които министърът на вътрешните работи упражнява правата на собственост на държавата;
6. приходи от лихви;
7. дарения от физически и юридически лица;
8. завещания;
9. други приходи.
(2) Набраните средства по фонда се отчитат по отделни партиди според източниците им.
Чл.8. Средствата по фонда се разходват за:
1. снабдяване службите на МВР с транспортни, противопожарни, свързочни, оперативни и други технически средства, въоръжение и резервни части;
2. подпомагане строителството на сградния фонд на министерството;
3. изграждане и поддържане на инфраструктурата на министерството на територията на граничните контролно-пропускателни пунктове; средствата за тази цел са определени по чл.7, ал.1, т.4;
4. техническо и друго оборудване, поддържане и експлоатация на съществуващите сгради;
5. материално стимулиране, награди и помощи на състава на министерството;
6. подпомагане членовете на семействата на служители, загинали при изпълнение на служебните си задължения;
7. други нужди на МВР в борбата с престъпността.
Чл.9. Превишението на приходите над разходите в края на годината е преходен остатък и се използва през следващата година.
Чл.10.
(1) Приходите по чл.7, ал.1 постъпват по отделна извънбюджетна фондова банкова сметка в левове и валута на служба "ФРО" - МВР.
(2) Приходите по чл.7, ал.1, т.6, както и тези по т.7 и 8 - в случаите, когато има изразена воля на дарителя, постъпват по извънбюджетни фондови банкови сметки в левове и валута на съответните служби на МВР.
(3) Набраните средства по фонда, с изключение на дарителските с конкретно (целево) предназначение, се разходват от службите на МВР съгласно решенията на управителния съвет.
Чл.11.
(1) Средствата от дарения (завещания) се разходват при спазване волята на дарителя, включително и когато дарителите (физически и юридически лица) предоставят финансови и валутни средства за задоволяване на точно определени нужди на изрично посочени служби от МВР.
(2) На дарителя се издава удостоверение, в което се посочват имената, волята му и стойността на дарението.
Чл.12. Периодичните и годишните отчети се изготвят съгласно изискванията на чл.49 от Закона за устройството на държавния бюджет.
Чл.13. Изпълнителното бюро чрез служба "ФРО" - МВР, контролира разходването на отпуснатите от фонда средства, като информира управителния съвет за констатирани нарушения.

Раздел IV
Ред за отпускане на средствата

Чл.14. Средствата по фонда се отпускат по решение на управителния съвет въз основа на:
1. предложения на службите на МВР с искания за удовлетворяване на потребности по чл.8, т.1, 2, 3, 4, 5 (без помощите) и 7;
2. заявки за помощи по чл.8, т.5 (за помощите) и 6; заявките се правят чрез съответните служби на МВР, които изпращат заверените от ръководителите им рапорти на нуждаещите се от помощ служители на МВР или молби и декларации за имотното състояние на членовете на семействата на загиналите служители при изпълнение на служебните им задължения.
Чл.15.
(1) Изпълнителното бюро разглежда постъпилите искания за отпускане на средства по фонда.
(2) Изпълнителното бюро прави предложения за отпускането на средствата по фонда, които се утвърждават от управителния съвет.

Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се издава на основание чл.277, ал.6 от Закона за Министерството на вътрешните работи (обн., ДВ, бр. 122 от 1997 г.; бр. 29 от 1998 г. - Решение No 3 на Конституционния съд), чл.14, ал.3 от Закона за митниците (ДВ, бр. 15 от 1998 г.) и чл.6, ал.6 от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия (обн., ДВ, бр. 38 от 1992 г.; изм. и доп., бр. 51 от 1994 г., бр. 45, 57, 109 от 1995 г., бр. 42, 45, 68, 85, 86 от 1996 г.; бр. 55, 61, 89, 98, 122 от 1997 г. и бр. 39 и 41 от 1998 г.).
§ 2. Контролът по изпълнението на наредбата се възлага на началника на служба "Ревизионна" - МВР.
Министър на вътрешните работи: Б. Бонев
Министър на финансите: М. Радев

Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив