Наредба № Н-6 от 17 април 2002 г. за лечебно-оздравителните и профилактичните мероприятия с наборниците в Република България

МО и МЗ

Държавен вестник брой: 46

Година: 2002

Орган на издаване: МО и МЗ

Дата на обнародване: 11.01.2005

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се урежда редът за провеждане на лечебно-оздравителните и профилактичните мероприятия с наборниците в Република България.

Чл. 2. Целта на лечебно-оздравителните и профилактичните мероприятия сред наборниците е да се подготвят здрави, психически и физически добре развити младежи за наборна военна служба в Министерството на отбраната и Въоръжените сили на Република България.

Чл. 3.
(1) Лечебно-оздравителните и профилактичните мероприятия с наборниците се планират и провеждат въз основа на резултатите от първоначалния медицински преглед.
(2) Лечебно-оздравителните и профилактичните мероприятия с наборниците се планират и провеждат и в случаите на промяна в здравословното състояние на наборника след първоначалния медицински преглед. Тези промени се удостоверяват пред лекаря—военномедицински експерт към съответното военно окръжие, с медицински документи (епикризи, препис-извлечение от здравно досие и др.).

Чл. 4.
(1) Лечебно-оздравителните и профилактичните мероприятия с наборниците се провеждат в лечебните заведения на Министерството на отбраната.
(2) Разходите за провеждане на мероприятията по ал. 1 са за сметка на бюджета на Министерство на отбраната.

Глава втора
ПОДГОТОВКА, ОРГАНИЗИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ЛЕЧЕБНО-ОЗДРАВИТЕЛНИТЕ И ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ МЕРОПРИЯТИЯ

Чл. 5.
(1) Въз основа на медицинските заключения от първоначалния медицински преглед лекарите към военните окръжия изготвят план-график (приложение № 1) за провеждане на лечебно-оздравителни мероприятия с наборниците.
(2) План-графикът се съгласува с началниците на лечебните заведения на Министерството на отбраната и началниците на военните окръжия.

Чл. 6. Лечебно-оздравителните и профилактичните мероприятия с наборниците включват:
1. профилактика;
2. наблюдение;
3. лечение.

Чл. 7. На наблюдение подлежат всички наборници, при които е необходимо уточняване на диагнозата или се очаква промяна в здравословното им състояние.

Чл. 8. На лечение подлежат наборници, които се нуждаят от консервативно и/или активно хирургическо лечение за заболяванията, които след лечение ще позволят вземане на решение "Годен за военна служба" (ГВС).

Чл. 9.
(1) Периодът за наблюдение и лечение обхваща времето след приключване на първоначалния медицински преглед до започването на наборните комисии за наборниците, преминали на първоначален медицински преглед.
(2) За наборници, които са отложени по болест от наборните комисии по смисъла на чл.106, ал. 1, т. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, периодът за наблюдение и лечение е за целия срок на отлагане.
(3) В случаите по Чл. 3, ал. 2 наборниците подават молба до началника на военното окръжие за преразглеждане на медицинското заключение.

Чл. 10. В случаите по Чл. 7 и 8, когато се налага изпращане на наборника в лечебно заведение на Министерството на отбраната, лекарят—военномедицински експерт към военното окръжие, вписва в здравната книжка на наборника диагноза и направление, подписано от него, утвърдено от началника на съответното военно окръжие и подпечатано с печата на окръжието.

Чл. 11. На изпратените в лечебните заведения на Министерството на отбраната наборници лекарите специалисти извършват преглед, назначават необходимите изследвания и лечение и оформят окончателна диагноза, без да се произнасят по годността за наборна военна служба.

Чл. 12. Въз основа на диагнозата от лечебното заведение на Министерството на отбраната и Медицински стандарти за годност за летателна дейност, работа на вода и войскова служба лекарят—военен експерт към военното окръжие, предлага медицинско заключение на началника на съответното окръжие. Решението относно годността за военна служба на наборника се взема от наборната комисия към военното окръжие.

Чл. 13.
(1) Наборниците, несъгласни с медицинското заключение, подават молба или жалба до началника на военното окръжие.
(2) Извън срока на заседанията на Контролната наборна комисия молбите и жалбите по ал. 1 се изпращат в Централната военномедицинска комисия за летателна дейност, работа на вода и войскова служба за окончателно решение.

Чл. 14. След приключване на наборните комисии лекарите към военните окръжия изготвят Сведение за медицинското освидетелстване на наборниците от набор ... г. (приложение № 2) и го изпращат в Централната военномеди цинска комисия за летателна дейност, работа на вода и войскова служба. Данните от сведението се включват в годишния отчет-анализ за експертизната дейност на Централната военномедицинска комисия за летателна дейност, работа на вода и войскова служба.

Чл. 15. Профилактиката, наблюдението и лечението на наборниците в Република България се провеждат по правилата на добрата медицинска практика.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл.35, ал. 1, т. 26 във връзка с чл.184 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

§ 2. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването є в "Държавен вестник".

ПОИМЕНЕН ПЛАН-ГРАФИК
за лечение и наблюдение на болните наборници от набор ............г.
от .......................................военно окръжие

№ по ред Име, презиме, фамилия Община, адрес Наименование на болестта
(диагноза)
Време за провеждане на лечебно-профилактичните мероприятия Наименование на лечебното заведение Забележка
1 2 3 4 5 6 7 8 9
1. ЗА ЛЕЧЕНИЕ ................... …………………
ЗА НАБЛЮДЕНИЕ
Началник на военното окръжие:
Началник на лечебното заведение: ....................... .....................
Завеждащ отделение по ВМЕ към военното окръжие: ....................

Приложение № 2
към
чл. 14
(Обр. 10—МО)

СВЕДЕНИЕ
за медицинското освидетелстване на наборниците от набор .... г.

№ по ред Наименование на заболяванията по реда на рубриките от МКБ Рубрика по МКБ Негодни за наборна военна служба Отложени от наборна военна служба
1
2
3
4
5
6
7
8
....
… Всичко:

Завеждащ отделение по ВМЕ към военното окръжие:
............................. / .....................
(звание, подпис) (фамилия)

Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив