Наредба за Единната информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП)

Министерски съвет

Държавен вестник брой: 2

Година: 2008

Орган на издаване: Министерски съвет

Дата на обнародване: 14.01.2008

Глава първа
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. С наредбата се определят редът и начинът на взаимодействие на органите на съдебната власт и министерствата за осигуряване функционирането на Единната информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП), информационните системи и технологичните изисквания за поддържане на нейния интегритет и се урежда организацията на дейността на Междуведомствения съвет за методическо ръководство на системата.

Чл. 2. Единната информационна система за противодействие на престъпността е съвкупност от автоматизирани информационни системи и се състои от централна компонента (ядро) на системата, свързана със системи на съдебната и на изпълнителната власт, които обработват информация за събития и обекти от наказателния процес и изпълнението на наказанията и в цялост осъществяват единно информационно осигуряване на дейността по противодействие на престъпността.
 
Чл. 3.
(1) Органите на съдебната власт, Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната създават, поддържат и развиват ЕИСПП в Република България.
(2) Дейността по създаване, поддържане и развитие на ЕИСПП се подпомага от Министерството на финансите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Националния статистически институт и Българския институт по стандартизация.

Чл. 4.
(1) Методическото ръководство на ЕИСПП и съгласуването на дейността на органите по чл. 3 се осъществяват от Междуведомствения съвет по чл. 383, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), наричан по-нататък "Междуведомствения съвет".
(2) Взаимодействието на органите по чл. 3, ал. 1 се осъществява при спазване на принципите за:
1. ведомствена независимост;
2. прилагане на общи стандарти и технологични регламенти;
3. съгласувана защита на ЕИСПП и свързаните с нея ведомствени системи;
4. съгласувано ресурсно осигуряване;
5. прилагане на постоянно действащ механизъм за съгласуване на ведомствените интереси.
(3) Практическото взаимодействие на органите по чл. 3, ал. 1 се осъществява чрез изпълнение на нормативно определените им задължения, както и чрез прилагане на стандарти за информационно взаимодействие и обмен на данни, технологични регламенти и конкретни решения, приети от Междуведомствения съвет.

Чл. 5. Стандартите за ЕИСПП се поддържат по реда на наредбата по чл. 386, ал. 1 ЗСВ.

Чл. 6. Междуведомственият съвет периодично разглежда състоянието на ЕИСПП, като за това информира Министерския съвет и Висшия съдебен съвет.

Глава втора
ЕИСПП - СИСТЕМА ОТ СИСТЕМИ
 
Чл. 7.
(1) Министерството на правосъдието изгражда, поддържа и развива ядрото на ЕИСПП.
(2) Министерството на правосъдието изгражда и развива ведомствени комуникационни компоненти за връзка на ядрото на ЕИСПП със свързаните ведомствени системи.
 
Чл. 8.
(1) С ядрото на ЕИСПП се свързват ведомствените информационни системи, които се изграждат и функционират в органите по чл. 3, ал. 1 и осигуряват информационния обхват на ЕИСПП за събития и обекти от наказателния процес и изпълнението на наказанията.
(2) За изпълнение на изискванията на чл. 378, ал. 2 и чл. 379, ал. 3 ЗСВ с ядрото на ЕИСПП се свързват централни компоненти на ведомствени информационни системи за осигуряване на информация за:
1. разследването от полицейските органи в досъдебното производство - от Министерството на вътрешните работи;
2. разследването от военно-полицейските органи в досъдебното производство - от Министерството на отбраната;
3. разследването от следствените органи в досъдебното производство - от Националната следствена служба;
4. досъдебното и съдебното производство и производството по изпълнение на наказанията в обхвата на дейността на прокуратурата - от прокурорските органи;
5. съдебното производство по наказателни дела - от Министерството на правосъдието чрез централизирана компонента на единна автоматизирана информационна система (АИС);
6. съдимостта - от Министерството на правосъдието чрез централизирана компонента на единна АИС;
7. изпълнението на наказанията (затвори и пробация) и следствените арести - от Министерството на правосъдието;
8. български документи за самоличност - от Министерството на вътрешните работи;
9. постоянен адрес на физическо лице - от Министерството на вътрешните работи;
10. регистрация в регистър БУЛСТАТ - от Министерството на правосъдието.

Чл. 9.
(1) Комуникационните канали между ядрото на ЕИСПП и ведомствените комуникационни компоненти се осигуряват от Министерството на правосъдието чрез мрежата на държавната администрация.
(2) Комуникационните канали между ведомствените комуникационни компоненти и свързаните ведомствени системи се осигуряват от съответните органи по чл. 8, ал. 2.

Глава трета
СЪСТАВ, ОРГАНИ И ДЕЙНОСТ НА МЕЖДУВЕДОМСТВЕНИЯ СЪВЕТ

Раздел I
Състав и органи на Междуведомствения съвет
 
Чл. 10. Членове на Междуведомствения съвет са представители на: председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, главния прокурор, директора на Националната следствена служба, министъра на вътрешните работи, министъра на отбраната, министъра на правосъдието, министъра на финансите и на председателя на Националния статистически институт.

Чл. 11. Председател на Междуведомствения съвет е министърът на правосъдието.
 
Чл. 12.
(1) Членовете на Междуведомствения съвет определят свои представители в Междуведомствената експертна комисия, която подпомага дейността му. Съставът на комисията се утвърждава от председателя на Междуведомствения съвет, който определя и нейния председател.
(2) Междуведомственият съвет може да определя експертни комисии и групи за изпълнение на конкретни задачи.

Раздел II
Организация на дейността на Междуведомствения съвет

Чл. 13. Междуведомственият съвет осъществява:
1. методическо ръководство на изграждането, внедряването, развитието, поддържането и ползването на ЕИСПП;
2. съгласуване на дейността на органите на съдебната власт, Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Министерството на правосъдието, Министерството на финансите и на Националния статистически институт във връзка с ЕИСПП.

Чл. 14.
(1) Междуведомственият съвет се свиква на заседания от председателя най-малко веднъж на 3 месеца с писмена покана до членовете на съвета.
(2) Заседание може да бъде свикано и въз основа на мотивирано предложение на член на Междуведомствения съвет.
(3) Заседанията се провеждат във време и на място, определени от председателя.

Чл. 15. Заседанията на Междуведомствения съвет се ръководят от председателя или от определен от него представител на Министерството на правосъдието.

Чл. 16. Членовете на Междуведомствения съвет се уведомяват най-малко 10 дни преди деня на провеждане на заседанието за времето и мястото на провеждане, като им се предоставят проект на дневен ред и съответните материали за разглеждане.

Чл. 17. Председателят предлага проект на дневен ред за заседание на Междуведомствения съвет, който се обсъжда и гласува от членовете му.

Чл. 18.
(1) Заседание на Междуведомствения съвет се провежда, ако присъстват представители най-малко на две трети от органите по чл. 10.
(2) Заседание на Междуведомствения съвет може да бъде проведено и ако присъстват представители на повече от половината от органите по чл. 10, след като изтекат 20 минути от предварително определения час.
(3) Членовете на Междуведомствения съвет могат да определят свои представители за участие в конкретно заседание на съвета.

Чл. 19.
(1) Решения на Междуведомствения съвет се приемат с мнозинство не по-малко от две трети от броя на органите по чл. 10 независимо от броя на представителите им, присъстващи на заседанието.
(2) Решение, което се отнася за конкретен орган по чл. 3, ал. 1, се счита за прието, ако е прието и от член на съвета, представляващ съответния орган.
(3) Решения се приемат с явно гласуване на заседание на съвета и/или чрез подписване на писмено становище от член на съвета.

Чл. 20.
(1) За разгледаните на заседание на Междуведомствения съвет въпроси и за приетите решения се изготвя протокол.
(2) Протоколът се подписва от председателя или от определения от него представител на Министерството на правосъдието, ръководил заседанието. Копие от протокола се изпраща на всички членове на Междуведомствения съвет.

Чл. 21.
(1) Заседанията на Междуведомствения съвет са закрити.
(2) На заседанията на Междуведомствения съвет присъстват служители от администрацията на Министерството на правосъдието, определени за осигуряване на тяхното провеждане. На заседанията могат да присъстват и експерти, определени от членовете на съвета, за подпомагане на дейността им.
(3) На заседанията могат да присъстват и други лица, определени с решение на Междуведомствения съвет.

Глава четвърта
РЕД И НАЧИН НА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ

Раздел I
Общ ред за взаимодействие
 
Чл. 22.
(1) Архитектурата на ЕИСПП обхваща:
1. централна компонента (ядро) на системата;
2. ведомствени информационни системи, свързани с ядрото на ЕИСПП;
3. автоматизирани работни места (АРМ) за справки в ЕИСПП или в ЕИСПП и свързани с нея системи;
4. ведомствени комуникационни компоненти за връзка на ядрото на системата с ведомствени системи и АРМ за справки във и чрез ЕИСПП;
5. комуникационни канали между ядрото на системата и ведомствените комуникационни компоненти по т. 4.
(2) Централните компоненти на ведомствените информационни системи и АРМ за справки се свързват с ядрото на ЕИСПП чрез ведомствените комуникационни компоненти.

Чл. 23.
(1) Компонентите по чл. 22 се изграждат, осигуряват, развиват и поддържат при спазване изискванията на глава втора.
(2) Ведомствените комуникационни компоненти за връзка на ядрото на системата с ведомствени системи и АРМ за справки се администрират и осигуряват по линия на сигурността от съответните органи, в които са инсталирани.
(3) Автоматизираните работни места за справки се изграждат, поддържат и администрират от органите, чиято дейност осигуряват.
(4) Съгласуване на изграждането, развитието и свързването на компонентите по чл. 22 се осъществява на основата на стандартите на ЕИСПП, решения на Междуведомствения съвет и междуведомствени споразумения.

Чл. 24. Автоматизирани работни места за справки в ЕИСПП и свързани с нея системи се изграждат в органите по чл. 3, ал. 1 по решение на съответните органи след съгласуване с Министерството на правосъдието.

Раздел II
Технологични регламенти
 
Чл. 25.
(1) Всяко наказателно производство се идентифицира еднозначно за целия наказателен процес с идентификатор, приет като стандарт по ЕИСПП.
(2) Делата по всяко наказателно производство се съхраняват единно - в единно дело, което се идентифицира с единния идентификатор по ал. 1.
(3) Идентификаторът и единното дело по едно наказателно производство се създават от органа, регистрирал пръв производството.
(4) Идентификаторите на всяко наказателно производство се отразяват във ведомствените информационни системи, които се свързват с ЕИСПП, и в деловодните технологии на органите по чл. 3, ал. 1.
(5) Идентификацията на наказателното производство не променя и не налага ограничения върху идентификацията на делата, които то обхваща.
 
Чл. 26.
(1) Всеки информационен обект "престъпление" се представя и се идентифицира еднозначно за целия наказателен процес в рамките на изисквания, приети като стандарт по ЕИСПП.
(2) Информационният обект "престъпление" (като конкретна реализация на системен клас "престъпление") се представя според стандартите на ЕИСПП за информационната дейност на органите, осъществяващи функции по противодействие на престъпността в Република България, съгласно приложението.

Чл. 27.
(1) За всеки информационен обект "наказателно производство" в съответното единно дело по чл. 25 се съхранява карта, в която се представя актуалното му описание.
(2) Картите се изготвят и прилагат в делото от органа, извършил регистрацията или последната актуализация за съответния обект.
(3) Формата и съдържанието на картата по ал. 1 се приема с решение на Междуведомствения съвет.

Чл. 28.
(1) Органите по чл. 3, ал. 1 осигуряват еднозначно привеждане на информацията от ведомствените си системи към информацията, изисквана за ЕИСПП.
(2) Информацията, изпращана от ведомствени системи към ядрото на ЕИСПП, е с общност, определена от стандартите на ЕИСПП, при което се осигурява възможно най-голяма степен на конкретизация.
(3) Времевите параметри за въвеждане и актуализиране на данни, постъпващи в ядрото на ЕИСПП, се определят с решения на Междуведомствения съвет и в междуведомствени споразумения.

Чл. 29. Практическото взаимодействие на органите по чл. 3, ал. 1 се осъществява чрез изпълнение на следните преки ведомствени задължения:
1. Министерството на правосъдието осигурява условия за работа на Междуведомствения съвет и помощните му органи, в т. ч. възнаграждения за участие в заседания на Междуведомствената експертна комисия по чл. 12, ал. 1; размерът на възнагражденията се определя от министъра на правосъдието по предложение на Междуведомствения съвет;
2. Министерството на финансите по предложение на Министерството на правосъдието планира средствата за изграждане, внедряване, поддържане, експлоатация и развитие на компонентите на ЕИСПП, определени в чл. 7, в рамките на одобрените разходи по бюджета на Министерството на правосъдието за съответната година;
3. органите по чл. 3, ал. 1 изграждат и поддържат ведомствени информационни системи съгласно изискванията на чл. 378, ал. 2, чл. 379 и 380 ЗСВ;
4. Министерството на правосъдието съвместно с Националния статистически институт разработва и поддържа методики за статистическа обработка на данните по наказателния процес.

Чл. 30.
(1) Практическото взаимодействие на органите по чл. 3, ал. 1 се осъществява и чрез осигуряване на условията за функциониране на ЕИСПП в отделните органи.
(2) Членовете на Междуведомствения съвет осигуряват прилагането на стандартите и регламентите за ЕИСПП и на конкретните решения на съвета в представляваните от тях органи.
(3) Министърът на правосъдието предоставя на Висшия съдебен съвет решенията на Междуведомствения съвет, които следва да бъдат осигурени в съдебната система.
(4) Органите, свързани с поддържането и ползването на ЕИСПП, осигуряват технологичната дейност по експлоатацията на системата и експлоатационното й единодействие с ведомствените информационни системи.
(5) Органите, свързани с поддържането и ползването на ЕИСПП, осигуряват централизирано администриране на поддържаните от тях компоненти на ЕИСПП и на връзката на техните системи към ядрото на ЕИСПП чрез определени от тях организационни структури, които осигуряват и внедряването, поддържането и развитието на системата в съответния орган.
(6) При обработка на класифицирана информация органите, свързани с поддържането и ползването на ЕИСПП, осигуряват централизирано администриране на сигурността в обхвата на споразумение, сключено съгласно изискванията на чл. 22 от Наредбата за задължителните общи условия за сигурност на автоматизираните информационни системи или мрежи, в които се създава, обработва, съхранява и пренася класифицирана информация, приета с Постановление № 99 на Министерския съвет от 2003 г. (ДВ, бр. 46 от 2003 г.).

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на наредбата "Технологични регламенти" са редът и начинът за осигуряване експлоатирането на ЕИСПП относно въвеждането и коригирането на данни, справочна дейност, управление на достъпите, поддържане на работоспособността и сигурността на системата и други, които са приети от Междуведомствения съвет.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. В срок 6 месеца от влизането в сила на наредбата министърът на правосъдието, министърът на вътрешните работи и министърът на отбраната представят в Министерския съвет отчети за мерките, които са предприели и изпълнили за осигуряване функционирането на ЕИСПП.

§ 3. В срок 6 месеца от влизането в сила на наредбата главният прокурор, директорът на Националната следствена служба и министърът на правосъдието представят във Висшия съдебен съвет отчети за мерките, които са предприели и изпълнили за осигуряване функционирането на ЕИСПП.

§ 4. Наредбата се приема на основание чл. 378, ал. 2 и чл. 383, ал. 4 от Закона за съдебната власт.
 
§ 5. Отменя се Наредбата за дейността на Междуведомствения съвет за методическо ръководство на Единната информационна система за противодействие на престъпността и за реда и начина на взаимодействие на органите на съдебната власт, Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Министерството на правосъдието и Министерството на финансите по събирането, опазването и достъпа до информацията, както и за осигуряване функционирането на системата, приета с Постановление № 50 на Министерския съвет от 2005 г. (ДВ, бр. 29 от 2005 г.).

§ 6. Наредбата влиза в сила един месец след обнародването й в "Държавен вестник".
Приложение към чл. 26, ал. 2 
Приложение към чл. 26, ал. 2
Методика за определяне на информационните обекти "престъпление" според стандартите на ЕИСПП
Цели на методиката:
1. Всеки информационен обект "престъпление" да се определя еднозначно при единство или съвкупност на престъпления и при съучастие в престъпление.
2. Да се осигуряват еднозначни връзки на всеки конкретен информационен обект "престъпление" със съответните субекти.

Правила за определяне на обектите "престъпление":

I. При единството на деянието се поражда един информационен обект "престъпление".
Единство на деянието има в случаите на:
1. единство на престъпния резултат;
2. продължавано престъпление.
II. При съвкупност на престъпления се пораждат множество информационни обекти "престъпление".
Съвкупност на престъпления е налице, когато:
1. с едно деяние са осъществени признаците на няколко престъпни състава - "идеална съвкупност";
2. с няколко отделни деяния са осъществени признаците на две или повече отделни престъпления - "реална съвкупност".
III. При "ексцес при съучастие" в извършване на умишлено престъпление се пораждат няколко информационни обекта "престъпление", които се свързват със съответните субекти според степента на тяхното участие.
Ексцес на съучастието е налице, когато е надхвърлен общият умисъл на съучастниците.

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив