Наредба за възстановяване на данъка върху оборота във връзка с въвеждането на данъка върху добавената стойност

Държавен вестник брой: 25

Година: 1994

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 03.10.2004

Чл. 1.
(1) Право на възстановяване имат лицата, които са регистрирани по §7 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за данъка върху добавената стойност (§ 1 от преходните и заключителните разпоредби на правилника за прилагането му).
(2) Подлежи на възстановяване данъкът върху оборота за наличните стоки на склад към 31.III.1994 г., придобити през периода от 1.I.1993 г. до 31.III. 1994 г., за които по дебита на сметка 453 Разчети за данък върху добавената стойност е отчетен платеният от регистрираните лица данък върху оборота.

Чл. 2.
(1) Лицата, които имат право на възстановяване на платения от тях данък върху оборота, извършват инвентаризация на стоките по чл. 1,
ал. 2 към 31.III.1994 г.
(2) Възстановяването на данъка върху оборота за стоките се извършва въз основа на справка-извлечение от сметка 304 Стоки и сметка 453 Разчети за данък върху добавената стойност съгласно образец (приложение N: 1).
(3) Справката-извлечение се представя в данъчната служба по данъка върху добавената стойност в срок до 30.IV.1994 г.

Чл. 3. За всяка от стоките, включени в справката-извлечение, регистрираното лице трябва да притежава следните документи:
1. фактура, отговаряща на изискванията на Закона за счетоводството, а за стоки, закупени след 28.IX.1993 г. - и на изискванията на Наредба N: 6 на Министерството на финансите за прилагане на Закона за данъка върху оборота и акцизите (ДВ, бр. 82 от 1993 г.);
2. митническа декларация и фактура за внесените стоки;
3. платежни документи, които доказват, че плащането е извършено по реда на Наредба N: 3 за плащанията на Българска народна банка (обн., ДВ, бр. 63 от 1992 год.; изм., бр. 77 от 1992 г.; попр., бр. 80 от 1992 г.; изм., бр. 80 от 1993 год.);
4. регистри за синтетично и аналитично отчитане на сметки 304 Стоки и 453 Разчети за данък върху добавената стойност; 5. инвентаризационен опис за извършената към 31.III.1994 г. инвентаризация.

Чл. 4. Не подлежи на възстановяване платеният данък върху оборота за стоките по § 14 на преходните и заключителните разпоредби на Закона за данък върху добавената стойност.

Чл. 5.
(1) Данъкът върху оборота се възстановява от данъчната служба по данък върху добавената стойност до края на 1994 г. след извършване на проверка или ревизия.
(2) За стоките, за които регистрираното лице не разполага с документи по чл. 3 или представените документите не отговарят на предвидените изисквания, данък върху оборота не се възстановява.
(3) В зависимост от констатациите при проверката по ал. 1 началникът на данъчната служба по данъка върху добавената стойност възстановява изцяло или частично данъка върху оборота или отказва възстановяването на същия.

Чл. 6.
(1) Ако регистрираното лице няма неизплатени задължения към бюджета, данъкът върху оборота се възстановява по сметка на лицето.
(2) Извън случаите по ал. 1 данъчната служба по данък върху добавената стойност уведомява писмено регистрираното лице кои негови задължения се погасяват за сметка на данъка върху оборота. Остатъкът се превежда по банковата сметка на регистрираното лице.

Чл. 7. Лицата по чл. 1 отчитат вземането си за данъка върху оборота, посочено в справката-извлечение, по дебита на сметка 459 Други разчети с бюджета и ведомства в отделна аналитична сметка Данък върху оборота.

Чл. 8.
(1) За изпратените към 31.III. 1994 г. стоки, продукция или предадени работи, отразени по сметка 305 Изпратени стоки и предадени работи се изготвя справка съгласно образец (приложение N: 2), в която се посочват продажната стойност на същите и размерът на дължимия данък върху оборота по данъчни групи.
(2) При отразяване на приходите от продажби на стоките, продукцията и предадените работи по ал. 1 дължимият данък върху оборота се отразява по кредита на сметка 459 Други разчети с бюджета и ведомства в аналитичната сметка Данък върху оборота.

Чл. 9.
(1) Начисленият към 31.III. 1994 г. и подлежащ на внасяне данък върху оборота, осчетоводен по кредита на сметка 453 Разчети за данъка върху добавената стойност, се отнася по кредита на сметка 459 Други разчети с бюджета и ведомства по аналитичната сметка Данък върху оборота. (2) Регистрираното лице не може да компенсира задълженията си за данък върху оборота с вземанията от бюджета за стоките, посочени в справката-извлечение.
(3) Частта от дебитния оборот на сметка 453 Разчети за данък върху добавената стойност, отговарящ на платения данък върху оборота за наличните към 31.III.1994 г. материални запаси, за които данъкът не подлежи на възстановяване, се отнася в отчетната стойност на материалните запаси.
(4) В случаите, когато по дебита на сметка 453 Разчети за данък върху добавената стойност са осчетоводени суми от надвнесен данък върху оборота към 31.III.1994 г., същите се посочват по дебита на сметка 459 Други разчети с бюджета и ведомства по аналитичната сметка Данък върху оборота.

Чл. 10. Сметка 453 Разчети за данък върху добавената стойност остава без сал до към 1.IV.1994 г. От тази дата отчитането на данъка върху добавената стойност се организира съгласно изискванията на националния счетоводен стандарт.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. Началниците на данъчните служби по данъка върху добавената стойност при необходимост могат да възлагат на органите за държавен финансов контрол на територията на данъчната служба извършването на проверки по чл. 5, ал. 1.

§ 2. Тази наредба се издава на основа ние § 10 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за данъка върху добавената стойност и влиза в сила от деня на обнародването й.

§ 3. Изпълнението на наредбата се възлага на началника на Главното управление на данъчната администрация.

Прложение N:1
към
чл. 2

Наименование на ДО
регистрираното лице:................ ДАНЪЧНА СЛУЖБА

Данъчен номер:....................

ПО ДДС..............

СПРАВКА - ИЗВЛЕЧЕНИЕ
ЗА НАЛИЧНЕТЕ СТОКИ ПО СМЕТКА 304 СТОКИ КЪМ 31.03.1994 г.

N: по ред Наименование на
стокови групи и стоки
Мярка Колчество Отчетна стойност Платен и отчетен ДО по дебита на сметка 453
2% 10% 22%
............... ............................ ............... ............................ ................ ........ ........ ..........
Всичко ............. ............. ........... ........ ...........
Дата:.............................. Гл. счетавадител:......................... Ръководител:.................................

Прложение N: 2
към
чл. 8

Наименование на ДО
регистрираното лице:................ ДАНЪЧНА СЛУЖБА

Данъчен номер:....................

ПО ДДС..............

СПРАВКА ЗА ДЪЛЖИМИЯ ДАНЪК ВЪРХУ ОБОРОТА
ЗА ИЗПРАТЕНИТЕ СТОКИ, ПРОДУКЦИЯ И УСЛУГИ,
ОТЧЕТЕНИ ПО СМЕТКА 305.
ИЗПРАТЕНИ СТОКИ И ПРЕДАДЕНИ РАБОТИ КЪМ 31.03.1994 г.

N: по ред Наименование на
стокови групи и стоки
Мярка Количество Продажна стойност Д ъ л ж и м ДО
2% 10% 22%
............... ............................ ............... ............................ ................ ........ ........ ..........
Всичко .... ........ ........ ........ .......
Дата:.............................. Гл. счетоводител:......................... Ръководител:.................................
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив