Наредба за изискванията за етикетиране на битови уреди по отношение на консумацията на енергия и други ресурси

МС

Държавен вестник брой: 4

Година: 2007

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 18.01.2007

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С наредбата се определят:
1. редът за предоставяне на информация на потребителите за битовите уреди, определени в наредбата, относно консумацията на енергия и други ресурси чрез етикети и информационни листове;
2. задълженията на производителите, вносителите и търговците за осигуряване и за поставяне на етикети на битовите уреди.

Чл. 2.
(1) Наредбата се прилага за:
1. домашни хладилници, замразители, уреди за съхраняване на замразени хранителни продукти и комбинации между тях, захранвани с електрическа енергия, наричани по-нататък "хладилни уреди";
2. битови перални машини, захранвани с електрическа енергия;
3. битови барабанни сушилни машини, захранвани с електрическа енергия;
4. битови комбинирани перални/сушилни машини, захранвани с електрическа енергия;
5. битови миялни машини, захранвани с електрическа енергия;
6. битови лампи, захранвани директно от мрежата (нажежаеми лампи и компактни луминесцентни лампи с вграден баласт), и битови луминесцентни лампи (включително тръбни и компактни луминесцентни лампи без вграден баласт); в случаите, когато един уред може да бъде взет "на части" от крайните потребители по смисъла на наредбата, "лампа" ще означава частта/частите, която/които излъчва/излъчват светлина;
7. битови въздушни климатизатори, захранвани с електрическа енергия, така както са определени в БДС ЕN 814-1 и в БДС EN 255-1 или в стандартите по чл. 7, ал. 1;
8. битови електрически фурни, захранвани с електрическа енергия, включително фурни, които работят с прегрята пара, и фурни, които са част от по-големи уреди.
(2) Наредбата се прилага за уредите по ал. 1 и когато те се продават не за домакински цели.

Чл. 3.
(1) Наредбата не се прилага за:
1. модели битови уреди, чието производство е преустановено преди 1 септември 2004 г.;
2. битови уреди втора употреба;
3. табелите с информация за техническите характеристики на битовите уреди или други подобни табели, закрепвани към битовите уреди, които са свързани с безопасното им използване.
(2) Наредбата не се прилага и за:
1. битови уреди, които могат да използват други източници на енергия;
2. битови перални машини без възможност за центрофугиране;
3. битови перални машини с отделни отделения за пране и центрофугиране (с двойни вани);
4. лампи със светлинен поток, по-голям от 6500 lm;
5. лампи с входна мощност, по-малка от 4 W;
6. рефлекторни лампи;
7. лампи, които се пускат на пазара, излъчващи светлина извън видимия диапазон (от 400 nm до 800 nm);
8. лампи, които се пускат на пазара като част от продукт, основното предназначение на който не е да осветява; когато лампата се предлага за продажба, под наем или като покупка на изплащане или е изложена отделно (например като резервна част), тя трябва да отговаря на изискванията на наредбата;
9. климатизатори с хладилна мощност, по-голяма от 12 kW;
10. климатизатори, работещи на принципа въздух-вода и вода-вода;
11. фурни, които не попадат в обхвата на стандартите по чл. 7, ал. 1;
12. преносими фурни, които са част от уреди, различни от закрепени уреди, с тегло, по-малко от 18 kg, при условие че те не са проектирани за вграждане; 13. фурни, които работят с пара.

Чл. 4.
(1) Производителите, техните упълномощени представители или лицата, които пускат битови уреди на пазара, са длъжни да осигурят етикети и информационни листове на български език за консумацията на енергия и други ресурси и допълнителна информация за битовите уреди по чл. 2, ал. 1, които се пускат на пазара с цел продажба, наемане, покупка на изплащане или излагане пред крайни потребители в съответствие с изискванията на наредбата.
(2) Информационният лист е част от съдържанието на всички технически проспекти за уредите. Когато такива технически проспекти не се осигуряват от лицата по ал. 1, те трябва да представят информационните листове с други информационни материали към уреда.
(3) Лицата по ал. 1 са отговорни за достоверността на информацията в етикетите и информационните листове.
(4) Информацията от етикета и информационния лист може да бъде публикувана и разпространявана без специалното съгласие на лицата по ал. 1.

Чл. 5.
(1) Всеки търговец е длъжен да предлага за продажба на потребителя битовите уреди по чл. 2, ал. 1, снабдени с етикети и информационни листове на български език, които отговарят на изискванията на наредбата.
(2) Когато битов уред по чл. 2, ал. 1 се предлага за продажба, търговецът поставя етикет на видно място в съответствие с изискванията на наредбата.
(3) Лицата по чл. 4, ал. 1 осигуряват безплатно на търговците необходимите етикети, като са свободни да избират собствена система на снабдяване с етикетите.
(4) Когато търговец изпраща искане за етикети, лицето по чл. 4, ал. 1 е длъжно да осигури своевременното доставяне на исканите от търговеца етикети.

Чл. 6.
(1) Лицата по чл. 4, ал. 1 съставят достатъчна по обем техническа документация, която да осигурява достоверност на съдържащата се в етикета и информационния лист информация. За целта те могат да използват наличната документация, основана на техническите изисквания за производството на съответните битови уреди.
(2) Техническата документация по ал. 1 включва:
1. името/наименованието и адреса/седалището на производителя, на неговия упълномощен представител или на лицето, което пуска битови уреди на пазара;
2. общо описание на уреда - достатъчно подробно, за да бъде той еднозначно определен;
3. информация, включително чертежи, ако е необходимо, относно основните конструктивни особености на модела и в частност за тези от тях, които влияят значително на консумацията на енергия;
4. протоколи от проведени изпитвания в съответствие с чл. 7, ал. 1;
5. инструкции за експлоатация.
(3) Когато количествените характеристики произтичат от други подобни модели, същата информация важи и за тези модели.
(4) Когато информацията по отношение на определен комбиниран модел е получена чрез изчисляване на основата на проектиране и/или екстраполация от други комбинации, документацията включва подробности за тези изчисления и/или за проведените тестове за проверка на точността на направените изчисления (подробности за математическия модел за изчисляване и направените измервания за проверка на този модел).
(5) За целите на проверките лицата по чл. 4, ал. 1 трябва да съхраняват документация по ал. 1 за период 5 години след производството на последното изделие.

Чл. 7.
(1) Когато данните, необходими за целите на наредбата, са получени в резултат на измервания съгласно изискванията на български стандарти, които въвеждат хармонизирани европейски стандарти, се приема, че те отговарят на изискванията на наредбата.
(2) Списък на българските стандарти по ал. 1 се публикува в официалния бюлетин на Българския институт за стандартизация.
(3) Изискването за предоставяне на информация по отношение на нивото на шума, излъчван във въздуха от битовите уреди, се прилага, когато лицата по чл. 4, ал. 1 са избрали да предоставят такава информация в съответствие с Наредбата за етикетиране на битови уреди по отношение на шума, излъчван от тях във въздуха, приета с Постановление № 186 на Министерския съвет от 2006 г.

Чл. 8.
(1) Не може да се забранява или ограничава пускането на пазара на битови уреди по чл. 2, ал. 1, ако са изпълнени изискванията на наредбата.
(2) Без да се влияе върху резултатите от проверките, съгласно глава десета "Контрол" от Закона за защита на потребителите (ЗЗП), когато битови уреди по чл. 2, ал. 1 са предложени за продажба, ще се смята, че представената информация на етикетите и информационните листове съответства на изискванията на наредбата.
(3) Органите по чл. 16 могат да изискват от лицата по чл. 4, ал. 1 съставената техническа документация съгласно чл. 6, ал. 2 за установяване на достоверността на информацията, представена на етикетите и информационните листове, ако има доказателства за нарушаване на изискванията на наредбата.

Раздел II
Етикетиране

Чл. 9. Хладилните уреди по чл. 2, ал. 1, т. 1 се разделят на категории съгласно приложение № 1.

Чл. 10.
(1) Етикетът по чл. 1, т. 1 се поставя отвън, отпред или отгоре на битовия уред така, че да се вижда ясно и да не е закрит.
(2) За битовите лампи етикетът по чл. 1, т. 1 се поставя, отпечатва или прикачва на външната страна на индивидуалната опаковка на лампата. Нищо друго, което е поставено, отпечатано или прикачено на индивидуалната опаковка на лампата, не трябва да скрива или да намалява неговата видимост.
(3) Етикетите, с които са снабдени битовите уреди по чл. 2, ал. 1, се изготвят съгласно приложение № 2, както следва:
1. хладилни уреди - приложение № 2, част I;
2. перални машини - приложение № 2, част II;
3. барабанни сушилни машини - приложение № 2, част III;
4. комбинирани перални/сушилни машини - приложение № 2, част IV;
5. миялни машини - приложение № 2, част V;
6. лампи - приложение № 2, част VI; приложението определя показването на етикета и в случаите на много малка опаковка;
7. въздушни климатизатори - приложение № 2, част VII;
8. електрически фурни - приложение № 2, част VIII.
(4) От датата на влизането в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз етикетите, с които са снабдени битовите уреди по чл. 2, ал. 1, се изготвят съгласно приложение № 3, както следва:
1. хладилни уреди - приложение № 3, част I;
2. перални машини - приложение № 3, част II;
3. барабанни сушилни машини - приложение № 3, част III;
4. комбинирани перални/сушилни машини - приложение № 3, част IV;
5. миялни машини - приложение № 3, част V;
6. лампи - приложение № 3, част VI; приложението определя показването на етикета и в случаите на много малка опаковка;
7. въздушни климатизатори - приложение № 3, част VII;
8. електрически фурни - приложение № 3, част VIII.

Чл. 11.
(1) Съдържанието и форматът на информационните листове, които се изготвят за битовите уреди по чл. 2, ал. 1, трябва да са в съответствие с приложение № 4, както следва:
1. хладилни уреди - приложение № 4, част I;
2. перални машини - приложение № 4, част II;
3. барабанни сушилни машини - приложение № 4, част III;
4. комбинирани перални/сушилни машини - приложение № 4, част IV;
5. миялни машини - приложение № 4, част V;
6. лампи - приложение № 4, част VI;
7. въздушни климатизатори - приложение № 4, част VII;
8. електрически фурни - приложение № 4, част VIII.
(2) От датата на влизането в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз съдържанието и форматът на информационните листове, които се изготвят за битовите уреди по чл. 2, ал. 1, трябва да са в съответствие с приложение № 5, както следва:
1. хладилни уреди - приложение № 5, част I;
2. перални машини - приложение № 5, част II;
3. барабанни сушилни машини - приложение № 5, част III;
4. комбинирани перални/сушилни машини - приложение № 5, част IV;
5. миялни машини - приложение № 5, част V; 6. лампи - приложение № 5, част VI;
7. въздушни климатизатори - приложение № 5, част VII;
8. електрически фурни - приложение № 5, част VIII.

Чл. 12. За битовите лампи по чл. 3, ал. 1, т. 4 - 8 могат да бъдат предоставяни етикети и информационни листове в съответствие с разпоредбите на наредбата, в случай че са приети и публикувани български стандарти, въвеждащи съответните хармонизирани европейски стандарти за измерване на такъв тип лампи.

Чл. 13.
(1) Когато битови уреди по чл. 2, ал. 1 са предложени за продажба, наемане или продажба на изплащане чрез пощенски запис, каталог или по друг начин, изключващ излагане на уреда пред потребителя, търговците са длъжни да предоставят на потребителя информацията от етикета и информационния лист на уредите преди сключването на договора.
(2) В случаите по ал. 1 печатните материали, чрез които се извършват предложенията за продажба, отдаване под наем или продажба на изплащане, такива като писмени оферти, каталог за поръчки по пощата, реклама по интернет или други електронни медии, включват цялата информация, посочена в приложение № 6, както следва:
1. хладилни уреди - приложение № 6, част I;
2. перални машини - приложение № 6, част II;
3. барабанни сушилни машини - приложение № 6, част III;
4. комбинирани перални/сушилни машини - приложение № 6, част IV;
5. миялни машини - приложение № 6, част V;
6. лампи - приложение № 6, част VI;
7. въздушни климатизатори - приложение № 6, част VII;
8. електрически фурни - приложение № 6, част VIII; това изискване се прилага и по отношение на фурните за вграждане в интегрирани кухни.
(3) От датата на влизането в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз в случаите по ал. 1 печатните материали, чрез които се извършват предложенията за продажба, отдаване под наем или продажба на изплащане, такива като писмени оферти, каталог за поръчки по пощата, реклама по интернет или други електронни медии, включват цялата информация, посочена в приложение № 7, както следва:
1. хладилни уреди - приложение № 7, част I;
2. перални машини - приложение № 7, част II;
3. барабанни сушилни машини - приложение № 7, част III;
4. комбинирани перални/сушилни машини - приложение № 7, част IV;
5. миялни машини - приложение № 7, част V;
6. лампи - приложение № 7, част VI;
7. въздушни климатизатори - приложение № 7, част VII;
8. електрически фурни - приложение № 7, част VIII; това изискване се прилага и по отношение на фурните за вграждане в интегрирани кухни.

Чл. 14.
(1) Класовете на енергийна ефективност на битовите уреди по чл. 2, ал. 1 се определят съгласно приложение № 8, както следва:
1. класът на енергийна ефективност на хладилен уред - приложение № 8, част I;
2. класът на енергийна ефективност, класът на производителност при пране и класът на ефективност при сушене на перална машина - приложение № 8, част II;
3. класът на енергийна ефективност на барабанна сушилна машина - приложение № 8, част III;
4. класът на енергийна ефективност и класът на производителност при пране на комбинирана перална/сушилна машина - приложение № 8, част IV;
5. класът на енергийна ефективност, класът на производителност при измиване и класът на производителност при сушене на миялна машина - приложение № 8, част V;
6. класът на енергийна ефективност на лампа - приложение № 8, част VI;
7. класът на енергийна ефективност на въздушен климатизатор - приложение № 8, част VII;
8. класът на енергийна ефективност на всяко отделение на фурната - приложение № 8, част VIII.
(2) От датата на влизането в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз класовете на енергийна ефективност на битовите уреди по чл. 2, ал. 1 се определят съгласно приложение № 9, както следва:
1. класът на енергийна ефективност на хладилен уред - приложение № 9, част I;
2. класът на енергийна ефективност, класът на производителност при пране и класът на ефективност при сушене на перална машина - приложение № 9, част II;
3. класът на енергийна ефективност на барабанна сушилна машина - приложение № 9, част III;
4. класът на енергийна ефективност и класът на производителност при пране на комбинирана перална/сушилна машина - приложение № 9, част IV;
5. класът на енергийна ефективност, класът на производителност при измиване и класът на производителност при сушене на миялна машина - приложение № 9, част V;
6. класът на енергийна ефективност на лампа - приложение № 9, част VI;
7. класът на енергийна ефективност на въздушен климатизатор - приложение № 9, част VII;
8. класът на енергийна ефективност на всяко отделение на фурната - приложение № 9, част VIII.

Чл. 15. (В сила от датата на влизането в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз) Еквивалентните термини на езиците на държавите - членки на Европейския съюз, на използваните в приложенията по чл. 10, 11 и 13 са дадени в приложение № 10, както следва:
1. перални машини - приложение № 10, част I;
2. барабанни сушилни машини - приложение № 10, част II;
3. комбинирани перални/сушилни машини - приложение № 10, част III;
4. миялни машини - приложение № 10, част IV;
5. въздушни климатизатори - приложение № 10, част V;
6. електрически фурни - приложение № 10, част VI.

Раздел III
Контрол

Чл. 16. Председателят на Комисията за защита на потребителите към министъра на икономиката и енергетиката или упълномощено от него длъжностно лице осъществява контрол за съответствието на пусканите на пазара битови уреди по чл. 2, ал. 1 с изискванията на наредбата.

Чл. 17. Ежегодно в срок до 20 февруари председателят на Комисията за защита на потребителите към министъра на икономиката и енергетиката предоставя на министъра на икономиката и енергетиката информация за изпълнението на чл. 4, 5, 6, 10, 11 и 13 за предходната година.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на наредбата:
1. "Производител", "търговец" и "пускане на пазара" имат значенията, определени в ЗЗП.
2. "Упълномощен представител" е физическо или юридическо лице, регистрирано по Търговския закон, което е упълномощено от производител да действа от негово име за изпълнение на задълженията му, свързани с пускането на стоките на пазара.
3. "Информационен лист" е информационна таблица с технически данни за битовия уред.
4. "Ресурси" са вода, химикали или всякакви други вещества, употребявани от битовите уреди при нормалното им функциониране.
5. "Допълнителна информация" е друга информация относно експлоатацията на битов уред, отнасяща се до или спомагаща в оценката за консумацията на енергия или за разхода на консумативи.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се приема на основание на чл.12 ЗЗП.

§ 3. От датата на влизането в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз производител може да упълномощи свой представител, който е физическо или юридическо лице, установено на територията на Европейския съюз, за да действа от негово име при изпълнението на определени задължения на производителя по наредбата или в съответствие с разпоредбите на директивите по § 4.

§ 4. Наредбата въвежда разпоредбите на Директива 92/75/ЕЕС, Директива 94/2/ЕЕС, изменена с Директива 2003/66/ЕС, Директива 96/12/ЕЕС, Директива 95/13/ЕЕС, Директива 96/60/ЕЕС, Директива 97/17/ЕЕС, Директива 98/11/ЕС, Директива 2002/31/ЕС и Директива 2002/40/ЕС.

§ 5. Наредбата влиза в сила от датата на обнародването й в "Държавен вестник" с изключение на чл. 15, който влиза в сила от датата на влизането в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз.

Приложение № 1
към чл. 9 (pdf)

Приложение № 2
към чл. 10, ал. 3 (pdf)

Приложение № 3
към чл. 10, ал. 4 (pdf)

Приложение № 4
към чл. 11, ал. 1 (pdf)

Приложение № 5
към чл. 11, ал. 2 (pdf)

Приложение № 6
към чл. 13, ал. 2 (pdf)

Приложение № 7
към чл. 13, ал. 3 (pdf)

Приложение № 8
към чл. 14, ал. 1 (pdf)

Приложение № 9
към чл. 14, ал. 2 (pdf)

Приложение № 10
към чл. 15 (pdf)

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив