Наредба за изискванията към дейността на инвестиционните посредници

МС

Държавен вестник брой: 7

Година: 2001

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 07.09.2005

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се уреждат изискванията към инвестиционните посредници по чл.54, ал. 2 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) с цел защита на интересите на техните клиенти и осигуряване на стабилност на пазара за ценни книжа, включително изискванията, свързани със сключването и изпълнението на договори с клиенти по чл.54, ал. 1 и ал. 5, т. 1 и 4 ЗППЦК, с воденето на отчетност и съхраняването на информация, с вътрешната организация и с условията и реда за представяне на информация.

Чл. 2. Клиент на инвестиционния посредник е инвеститор, в това число и чуждестранно лице, който се ползва или проявява интерес да се ползва от услугите, оказвани от инвестиционния посредник във връзка с предмета му на дейност, включително при сключване на сделки с ценни книжа за собствена сметка на инвестиционния посредник. За клиент се счита и:
1. друг инвестиционен посредник, в това число и чуждестранен инвестиционен посредник, който за своя или за чужда сметка подава поръчка за сключване на сделка с ценни книжа или предоставя пари и/или ценни книжа за управление;
2. лице, чийто инвестиционен портфейл се управлява от управляващо дружество, в това число и от чуждестранно управляващо дружество.

Глава втора
ОТНОШЕНИЯ С КЛИЕНТИТЕ

Чл. 3.
(1) При извършване на сделки с ценни книжа, инвестиционни консултации и други действия, свързани с ценни книжа, за сметка на клиенти инвестиционният посредник е длъжен да полага дължимата грижа за техните интереси и да ги предпочита пред своя собствен интерес.
(2) Инвестиционният посредник е длъжен да третира равностойно и справедливо своите клиенти.
(3) Инвестиционният посредник е длъжен да сключва сделките с ценни книжа за сметка на клиенти при най-добрите условия. Инвестиционният посредник е изпълнил това си задължение, ако е положил разумни усилия да установи най-добрата за клиента цена съгласно условията на поръчката и е сключил сделката на тази цена.
(4) Инвестиционният посредник е длъжен при първа възможност да изпълнява поръчките на своите клиенти, съответно да сключва сделки при управление на индивидуални портфейли от ценни книжа на клиенти, освен ако това би било явно неизгодно за клиентите.
(5) Инвестиционният посредник е длъжен да прилага подходящи мерки за съхраняване на ценните книжа и паричните средства на клиентите и за отделяне на собствения портфейл от ценни книжа от този на инвеститорите.
(6) Мерките по ал. 5 трябва да осигуряват гаранции за запазване на имуществените права на клиентите, свързани с принадлежащите им ценни книжа и парични средства.

Чл. 4.
(1) Инвестиционният посредник не може да предлага съвети на клиенти - непрофесионални инвеститори, които не са поискали това, или консултации по въпроси, които не са поставени от тях.
(2) Забраната по ал. 1 не се отнася за:
1. рекламната дейност на инвестиционния посредник, когато рекламните материали и публични изявления са адресирани до неограничен кръг лица и съдържат обща информация за извършваната дейност;
2. задължението на инвестиционния посредник да информира клиентите си за рисковете, свързани със сделките с ценни книжа.
(3) Инвестиционният посредник е длъжен да изисква от своите клиенти информация за техните финансови възможности, инвестиционни цели, опит и готовност да рискуват. Инвестиционният посредник няма право да дава съвети или да сключва сделки с ценни книжа за сметка на клиент, които не са подходящи за него, съобразно получената по предходното изречение информация или съобразно друга относима информация, която е известна или е следвало да бъде известна на инвестиционния посредник.
(4) Съветите, които инвестиционният посредник дава на своите клиенти, трябва да бъдат обосновани. Те не могат да се основават на преувеличени благоприятни факти или на неотчетени неблагоприятни факти, както и да бъдат мотивирани единствено от стремеж да се получи възнаграждение.
(5) Задължението на инвестиционния посредник да изисква информацията по ал. 3, изречение първо не се отнася за клиенти:
1. по чл. 2, т. 1 и 2;
2. които дават само дребни нерегулярни поръчки за сключване на сделки с ценни книжа или дават поръчки изключително по тяхна собствена инициатива;
3. професионални и институционални инвеститори, които откажат в писмена форма да предоставят тази информация.
(6) (Нова, ДВ, бр. 92 от 2000 г.) Инвестиционен посредник, който извършва инвестиционни консултации по смисъла на § 1, т. 17 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа или управлява индивидуални портфейли от ценни книжа по своя преценка, без специални нареждания от клиента, е длъжен да сключи договор с инвестиционен консултант.

Чл. 5.
(1) Рекламните материали на инвестиционния посредник, както и публичните изявления на членовете на управителните и контролните органи и на лицата, работещи по договор за инвестиционния посредник, свързани с неговата дейност, не могат да съдържат невярна или заблуждаваща информация.
(2) Рекламните материали и публичните изявления по ал. 1 на лицата, работещи по договор за инвестиционния посредник, трябва да бъдат предварително одобрени от лице от отдела за вътрешен контрол.
(3) Прогнозите, свързани с ценни книжа, които се съдържат в рекламните материали и публичните изявления по ал. 1, както и в съветите, давани на клиенти, трябва да бъдат правени само при условие, че са изрично определени като прогнози.

Чл. 6.
(1) Инвестиционният посредник не може:
1. да извършва дейност за сметка на клиент, ако не е информирал клиента за потенциалните конфликти на интереси, както и за конфликти на интереси с друг клиент, ако с това няма да се наруши съществуващо задължение за спазване на поверителност или да се застрашат интересите на другия клиент, включително в случаите, когато:
а) инвестиционният посредник или негов брокер е придобил или може да придобие ценни книжа, чието закупуване препоръчва на клиента, или когато извършва сделки за собствена сметка с тези ценни книжа;
б) е предвидено специално възнаграждение за инвестиционния посредник или за брокера, ако препоръчваната сделка бъде извършена;
в) може да възникне или е възникнал конфликт с интереса на друг клиент на инвестиционния посредник;
2. да предоставя невярна информация, включително за:
а) цената или стойността на ценната книга;
б) емитента;
в) имуществените задължения, произтичащи от сделки с ценни книжа;
3. да извършва сделки за сметка на клиенти в обем или
с честота, за които според обстоятелствата може да се приеме, че се извършват изключително в интерес на инвестиционния посредник;
4. (изм., ДВ, бр. 7 от 2001 г.) да купува за своя сметка ценни книжа, за които негов клиент е подал поръчка за покупка, и да ги продава(на клиента на цена, по-висока от цената, на която ги е купил;
5. да прави симулативни предложения за сключване на сделки с ценни книжа, да сключва сделки с ценни книжа, с които се създава невярна представа за цената или обема на търговия с ценните книжа, или сделки, които са привидни, да разпространява неверни слухове и необосновани прогнози, както и да извършва други заблуждаващи действия във връзка с цената или обема на сделките с ценни книжа;
6. да сключва споразумения за предварително фиксиране на цени на ценни книжа, включително и на цените, съдържащи се в подавани поръчки или котировки;
7. (доп., ДВ, бр. 7 от 2001 г.) да дава пари в заем или по друг начин да предоставя кредит за закупуване на ценни книжа, както и да продава за своя и за чужда сметка ценни книжа, които инвестиционният посредник, съответно неговият клиент, не притежава, освен при условията и по реда на наредбата по чл. 54, ал. 5, т. 5 и по § 16, ал. 2, т. 1 от преходните и заключителните разпоредби на ЗППЦК;
8. да използва ценните книжа и паричните средства на клиенти за цели, които не са свързани с дейността, която той извършва за тяхна сметка, включително да използва за сметка на клиент свои или на друг клиент парични средства или ценни книжа, освен при условия и по ред, предвидени в наредбата по чл. 75, ал. 3 ЗППЦК;
9. да заплаща комисионни или други възнаграждения за приемане на поръчки за сделки с ценни книжа, на искания за откриване на клиентски подсметки за ценни книжа или на документи за регистрация в Централния депозитар на сделки с ценни книжа, сключени извън регулиран пазар пряко между физически лица, на лица извън посочените в чл. 20, ал. 1;
10. (нова, ДВ, бр. 7 от 2001 г.) да изпълнява поръчки за покупка, продажба или замяна на ценни книжа извън регулирания пазар, където те са приети за търговия, както и да участва в извършването, включително като регистрационен агент, на прикрити покупки или продажби на ценни книжа;
11. (предишна т. 10, ДВ, бр. 7 от 2001 г.) да извършва дейност по друг начин, който застрашава интересите на неговите клиенти или стабилността на пазара на ценни книжа.
(2) Забраната по ал. 1, т. 1 и 3 не се прилага за сделки, за извършването на които клиентът е дал изрични нареждания по своя инициатива.
(3) Забраната по ал. 1, т. 4 не се прилага, когато клиенти по чл. 2, т. 1 и 2 или клиенти - институционални инвеститори, са дали предварително писмено съгласие за това.
(4) Забраната по ал. 1, т. 4 и 5 се отнася и за членовете на управителните и контролните органи на инвестиционния посредник и за лицата, които по договор работят за него, и за свързани с тях лица.
(5) (Отм., ДВ, бр. 7 от 2001 г.).
(5) (Предишна ал. 6, ДВ, бр. 7 от 2001 г.) Забраната по ал. 1, т. 7 не се отнася за кредити по чл. 1, ал. 1 от Закона за банките, предоставени от банка не в качеството є на инвестиционен посредник.
(6) (Предишна ал. 7, ДВ, бр. 7 от 2001 г.) Забраната по ал. 1, т. 9 не се отнася до таксите, които инвестиционният посредник заплаща на Централния депозитар и на регулираните пазари на ценни книжа.
(7) (Нова, ДВ, бр. 7 от 2001 г.) Забраната по т. 10 не се отнася за сделки, сключени в резултат на приемане на търгово предложение по чл. 149 ЗППЦК.

Чл. 7.
(1) Информацията по чл. 6, ал. 1, т. 1 се предоставя на клиента в писмена форма, като подписано от клиента копие остава за съхранение в инвестиционния посредник. Ако информацията се предостави по телефона или чрез друг дистанционен способ за комуникация, лицето, предоставило информацията, е длъжно до края на работния ден да състави документ, заверен от лице от отдела за вътрешен контрол, с който да удостовери съдържанието на дистанционно предоставената информация. Инвестиционният посредник е длъжен да изиска от клиента при първа възможност да удостовери в писмена или друга форма с еквивалентна доказателствена стойност съгласно закона, че е получил информацията.
(2) Информацията по чл. 6, ал. 1, т. 1 може да се предостави и в устна форма на клиенти:
1. по чл. 2, т. 1 и 2;
2. които дават само дребни нерегулярни поръчки за сключване на сделки с ценни книжа или дават поръчки изключително по тяхна собствена инициатива и когато е налице предварителното им писмено съгласие за това.

Чл. 8.
(1) Членовете на управителните и контролните органи и всички други лица, които работят по договор за инвестиционен посредник, са длъжни да осъществяват покупки, продажби и замени на ценни книжа за тяхна сметка само като негови клиенти до изтичането на 6 месеца от прекратяването на договора с инвестиционния посредник.
(2) Ако след прекратяването на договора с инвестиционен посредник лицата по ал. 1 станат членове на управителен или контролен орган или започнат работа за друг инвестиционен посредник в страната, последният е длъжен да уведомява първия инвестиционен посредник за всяка покупка, продажба и замяна на ценни книжа, осъществена от лицата по ал. 1 за тяхна сметка в срока по ал. 1.

Чл. 9.
(1) Когато предоставя съвети за сключване на сделки с ценни книжа, инвестиционният посредник е длъжен да информира по реда на чл. 7 клиентите си за:
1. правата, които дават ценните книжа, за пазарното състояние на ценните книжа, както и за съществени промени или нововъзникнали обстоятелства, които могат да му окажат влияние;
2. рисковете, свързани с инвестирането и сделките с ценни книжа; 3. видовете разходи за клиента и техния размер.
(2) При приемане на нареждания, давани от клиент изключително по негова собствена инициатива, инвестиционният посредник е длъжен да го информира по реда на чл. 7 само за рисковете, свързани със сделката, за която се отнася нареждането, както и за видовете разходи по сделката и за техния размер.

Глава трета
ИЗВЪРШВАНЕ НА СДЕЛКИ С ЦЕННИ КНИЖА ЗА СМЕТКА НА КЛИЕНТИ

Раздел I
Общи условия за сделки с ценни книжа

Чл. 10.
(1) Инвестиционният посредник е длъжен да сключва договорите с клиентите си при общи условия, предварително одобрени от Държавната комисия по ценните книжа, наричана по-нататък "комисията".
(2) Инвестиционният посредник обявява в тарифа стандартното си комисионно възнаграждение по различните видове договори с клиенти, както и вида и размера на разходите за клиентите, ако те не се включват във възнаграждението.
(3) Общите условия и тарифата се излагат на видно и достъпно място в помещението, в което инвестиционният посредник приема клиенти. Инвестиционният посредник е длъжен да дава по подходящ начин възможност на клиентите да се запознаят със съдържанието на общите условия и на тарифата и да сключва договорите си с клиентите въз основа на тях. Комисията може да определи ред за запознаване на клиентите с общите условия, прилагани от инвестиционния посредник.

Чл. 11.
(1) Общите условия в зависимост от сделките и дейностите, за които е получено разрешение, трябва да съдържат съответно:
1. данни за инвестиционния посредник, включващи:
а) наименованието, номера на вписване в регистъра на комисията, номера и датата на издаденото разрешение, номера, партидата, тома и страницата на вписването на дружеството в търговския регистър, идентификационния код БУЛСТАТ и данъчния номер;
б) предмета на дейност;
в) ограниченията и изискванията към дейността на инвестиционния посредник съгласно ЗППЦК и наредбите по прилагането му, които засягат отношенията с клиенти;
2. уредба на правата и задълженията на инвестиционния посредник, по-специално:
а) дължима грижа при изпълнение на договора, както и предпочитане на интереса на клиента пред собствения интерес;
б) посочване, че обемът на представителната власт се включва като клауза в договора;
в) условия и ред за преупълномощаване и заместване;
г) изрично посочване, че цялата изгода принадлежи на клиента, ако инвестиционният посредник сключи и изпълни сделката при условия, по-благоприятни от тези, които е установил клиентът;
д) условия, при които инвестиционният посредник може да договаря сам със себе си;
е) условия, ред и форма на отказа от изпълнение на нареждане;
ж) условия за изпълнение на допълнителни нареждания на клиента;
з) условия за отклоняване от поръчката и последиците от него;
и) задължение за своевременно уведомяване на клиента за сключена сделка и начин на уведомяване;
к) ред за даване на отчет, както и за прехвърляне на правата на клиента, когато сделката е извършена от свое име;
л) условия и срокове за периодично отчитане пред клиента;
м) условия за съхраняване на ценните книжа, паричните средства и другото имущество, получени във връзка с поръчката или придобити по сключената сделка;
н) отговорност за неизпълнение на договорните задължения, съответно посочване, че тя се определя с договора;
о) посочване, че други условия и срокове, както и възнаграждението за инвестиционния посредник и разходите за клиента, когато те не се включват във възнаграждението, се определят с договора;
3. правата и задълженията на клиента, по-специално:
а) правото да изисква точно изпълнение на договорните задължения от страна на инвестиционния посредник;
б) задължението да дава ясни, точни и изчерпателни нареждания, свързани с изпълнението на договорните отношения, в писмена форма;
в) ред и форма за даване на нарежданията;
г) условия, ред и форма за оттегляне на нарежданията;
д) срок за предоставяне на парични средства на инвестиционния посредник за изпълнение на поръчки за покупка на ценни книжа;
е) посочване, че рискът се носи от клиента;
ж) ред за приемане на отчетите и за информиране относно възражения по тях;
4. условия и ред за изменяне и прекратяване на договорите с клиентите;
5. условия и ред за изменение и допълнение на общите условия, посочване, че измененията или допълненията на общите условия има сила за насрещната страна само ако те са є били съобщени и в дадения писмено достатъчен срок тя е заявила, че ги приема;
6. при управление на индивидуален портфейл от ценни книжа по собствена преценка без специални нареждания от клиента и:
а) посочване, че конкретните операции, за извършването на които инвестиционният посредник се овластява, се определят с договора;
б) посочване, че с подписване на договора клиентът предварително дава потвърждението си за всяка операция или сделка, извършена от инвестиционния посредник съгласно договора;
в) инвестиционни цели и ограничения на инвестиционната дейност, ако има такива;
г) изрично посочване, че ценните книжа и паричните средства на клиента се управляват изцяло за негова сметка и риск;
д) методите за оценка на ценните книжа в портфейла на клиента;
7. посочване, че договорът трябва да съдържа клауза, че клиентът е запознат с обявената тарифа по чл. 10, ал. 2, че е получил информацията, която инвестиционният посредник е длъжен да му предостави съгласно ЗППЦК и наредбите по прилагането му, и че е наясно с рисковете, свързани с инвестирането в ценни книжа;
8. начин за разумно и справедливо уреждане на споровете.
(2) (Доп., ДВ, бр. 7 от 2001 г.) Инвестиционният посредник не може да сключва конкретен договор с непрофесионален инвеститор, чието съдържание се отклонява от одобрените от комисията общи условия, освен ако отклонението е в явен интерес на клиента.

Раздел II
Изпълнение на поръчки на клиенти за сключване на сделки с ценни книжа на регулиран пазар

Чл. 12.
(1) Инвестиционният посредник извършва сделки с ценни книжа, включително управлява индивидуален портфейл от ценни книжа за сметка на клиент, на основата на писмен договор с клиента.
(2) Клиентът, съответно неговият пълномощник, подписва договора по ал. 1 в присъствието на брокер или лице по чл. 20, ал. 1, т. 2, след като бъде проверена самоличността им. Брокерът или лицето по чл. 20, ал. 1, т. 2 декларира дали са спазени изискванията по предходното изречение.
(3) Лице от отдела за вътрешен контрол в инвестиционния посредник проверява дали договорът по ал. 1 и декларацията по ал. 2 съответстват на изискванията на ЗППЦК, на актовете по прилагането му и на вътрешните актове на инвестиционния посредник.
(4) При изпълнение на договора по ал. 1 и в съответствие със счетоводното законодателство инвестиционният посредник открива аналитични сметки за ценни книжа на клиента и за парични средства на клиента.

Чл. 13.
(1) Сключване на договора по чл. 12, ал. 1 чрез пълномощник е допустимо само ако се представи нотариално заверено пълномощно, което съдържа представителна власт за извършване на управителни или разпоредителни действия с ценни книжа, и декларация от пълномощника, че не извършва по занятие сделки с ценни книжа.
(2) Инвестиционният посредник задържа за своя архив декларацията и оригиналното пълномощно по ал. 1, съответно нотариално заверен препис от него. Ако пълномощното е с многократно действие и упълномощител е лице, което подава само дребни нерегулярни поръчки, инвестиционният посредник задържа копие от него, заверено от пълномощника и от лице от отдела за вътрешен контрол.
(3) Копие от документа за самоличност на пълномощника, заверено от него и от лице от отдела за вътрешен контрол, остава в архива на инвестиционния посредник.

Чл. 14.
(1) Инвестиционният посредник открива на клиента подсметка към своята сметка за безналични ценни книжа в Централния депозитар на основата на писмения договор по чл. 12, ал. 1.
(2) Ако в изпълнение на договора по чл. 12, ал. 1 клиентът предоставя на инвестиционния посредник безналични държавни ценни книжа, емитирани от Министерството на финансите, те се водят в регистрите на Българската народна банка, съответно на първичен дилър на държавни ценни книжа, на името на клиента или на инвестиционния посредник съгласно предвиденото в договора и при спазване изискванията на наредбата по § 16, ал. 3 от преходните и заключителните разпоредби на ЗППЦК.
(3) Паричните средства на клиенти се съхраняват в обща банкова сметка, специално открита от инвестиционния посредник за пари на клиенти за сделки с ценни книжа, или по индивидуални банкови сметки на клиентите, управлявани от инвестиционния посредник. Получените в брой парични средства на клиенти задължително се внасят по банкова сметка съгласно предходното изречение най-късно до края на следващия работен ден.

Чл. 15. При сключването на договора по чл. 12, ал. 1 инвестиционният посредник е длъжен да изисква от клиентите информацията по чл. 4, ал. 3, както и да изисква от тях да актуализират тази информация. В случай че инвестиционният посредник сключи договор с клиент, който е отказал да предостави цялата или част от информацията по чл. 4, ал. 3, това обстоятелство се удостоверява писмено и се подписва от клиента и от инвестиционния посредник.

Чл. 16.
(1) Инвестиционният посредник не може да сключи договора по чл. 12, ал. 1, ако клиентът или негов пълномощник не е представил и не е подписал всички необходими документи по чл. 12, 13 и 15, представил е документи с явни нередности или данните в тях са непълни, имат неточности или противоречия или е налице друго обстоятелство, което поражда съмнение за ненадлежна легитимация или представляване. Инвестиционният посредник не може да сключи договор по чл. 12, ал. 1 и ако насрещната страна е представлявана от пълномощник, който декларира извършването по занятие на сделки с ценни книжа.
(2) Инвестиционният посредник не може да заяви пред Централния депозитар прехвърляне на безналични ценни книжа от лична сметка по клиентска подсметка към инвестиционния посредник, ако клиентът или негов пълномощник не е представил удостоверителен документ (депозитарна разписка) за ценните книжа или е налице друго обстоятелство, което поражда съмнение за ненадлежна легитимация или представляване.
(3) Инвестиционният посредник задържа за своя архив удостоверителните документи (депозитарните разписки) по ал. 2 и ги предава на Централния депозитар по ред, определен в правилника на Централния депозитар.
(4) Инвестиционният посредник не може да въвежда за изпълнение на регулиран пазар поръчки на клиент на основата на договора по чл. 12, ал. 1, преди да е открил подсметка на клиента към своята сметка за безналични ценни книжа в Централния депозитар.

Чл. 17.
(1) За извършване на сделки с ценни книжа клиентите на инвестиционния посредник подават поръчки със следното минимално съдържание:
1. имената (наименованието) и уникалния клиентски номер на клиента и на неговия пълномощник, а ако такива номера не са присвоени - съответните идентификационни данни по чл. 37;
2. вид, емитент, ISIN код на емисия и брой на ценните книжа, за които се отнася поръчката;
3. вид на поръчката (покупка, продажба, замяна);
4. единична цена и обща стойност на поръчката;
5. срок на валидност на поръчката;
6. пазар на ценни книжа, на който да бъде изпълнена поръчката;
7. количествено изпълнение на поръчката (частично, изцяло);
8. начин на плащане;
9. дали поръчката се подава вследствие на съвет от инвестиционния посредник;
10. дата, час и място на подаване на поръчката;
11. подпис на клиента.
(2) В поръчката се вписва и нейният уникален номер.
(3) (Доп., ДВ, бр. 7 от 2001 г.) Подаване на поръчките по ал. 1 чрез пълномощник е допустимо само ако той разполага с представителна власт за извършване на разпоредителни действия с ценни книжа и представи декларация по чл. 12, ал. 1.
(4) Инвестиционният посредник може да приема поръчка за сделки с ценни книжа, подадени по телефона или чрез друг дистанционен способ за комуникация от клиенти. В този случай инвестиционният посредник е длъжен до края на работния ден да състави документ, съдържащ данните по ал. 1 и данните - предмет на декларациите по чл. 18, ал. 1, с който да удостовери съдържанието на дистанционно подадената поръчка. Документът по предходното изречение се заверява от лице от отдела за вътрешен контрол.
(5) Разпоредбата на ал. 4 не се прилага спрямо поръчка, подавана от пълномощник, който не е представил предварително пред инвестиционния посредник документите по чл. 13.
(6) В случая по ал. 4 инвестиционният посредник е длъжен да изиска от клиента, съответно от неговия пълномощник, в срок не по-дълъг от 5 работни дни да му предостави поръчката и декларациите по чл. 18, ал. 1 в писмена или друга форма с еквивалентна доказателствена стойност съгласно закона. Отношенията с клиенти - чуждестранни лица, се уреждат съгласно международната практика по извършване на сделки с ценни книжа.
(7) Разпоредбата на ал. 4 не се прилага относно прехвърляне на безналични ценни книжа от лична сметка по клиентска подсметка към инвестиционния посредник в Централния депозитар.

Чл. 18.
(1) Инвестиционният посредник е длъжен да поиска от клиента, съответно от неговия пълномощник, да декларира дали:
1. е вътрешно лице и дали притежава вътрешна информация за ценните книжа, за които се отнася поръчката, и за техния емитент, ако ценните книжа се търгуват на регулиран пазар;
2. ценните книжа - предмет на поръчка за продажба или за замяна, са блокирани в Централния депозитар;
3. (нова, ДВ, бр. 7 от 2001 г.) сделката - предмет на поръчката, представлява прикрита покупка или продажба на ценни книжа.
(2) Инвестиционният посредник е длъжен да провери в Централния депозитар дали върху ценните книжа, за които се отнася поръчката, е учреден залог или е наложен запор.

Чл. 19.
(1) (Изм. и доп., ДВ, бр. 7 от 2001 г.) Инвестиционният посредник няма право да изпълни поръчка на клиент, ако клиентът, съответно неговият пълномощник, откаже да подаде декларацията по чл. 18, ал. 1, декларира, че притежава вътрешна информация или декларира, че сделката - предмет на поръчката, представлява прикрита покупка или продажба на ценни книжа.
(2) Инвестиционният посредник няма право да изпълни поръчката на регулиран пазар, ако е декларирано или ако установи, че ценните книжа - предмет на поръчка за продажба, са блокирани в Централния депозитар, както и ако върху тях е учреден залог или е наложен запор.
(3) Инвестиционният посредник няма право да изпълни поръчката извън регулиран пазар, ако е декларирано или ако установи, че ценните книжа - предмет на поръчка за продажба, са блокирани в Централния депозитар или върху тях е наложен запор.

Чл. 20.
(1) Инвестиционният посредник е длъжен да сключва договори по чл. 12, ал. 1 и да приема поръчки на клиенти само чрез физически лица, които работят по договор за него и са:
1. брокери, или
2. (изм., ДВ, бр. 92 от 2000 г.) лица, които отговарят на изискванията по чл. 3, т. 1 - 6 от Наредбата за изискванията, на които трябва да отговарят физическите лица, които по договор непосредствено извършват сделки с ценни книжа и инвестиционни консултации относно ценни книжа, както и реда за придобиване и отнемане на правото да упражняват такава дейност.
(2) Отделът за вътрешен контрол на инвестиционния посредник е длъжен да организира периодично професионален инструктаж на лицата по ал. 1, т. 2, необходим за изпълнение на задълженията им.
(3) Инвестиционният посредник е длъжен да поддържа по всяко време актуален списък на лицата по ал. 1. По искане на длъжностни лица от комисията инвестиционният посредник е длъжен най-късно до края на следващия работен ден да предостави този списък, актуален към посочената в искането дата.

Чл. 21. Инвестиционният посредник отказва да сключи договора по чл. 12, ал. 1, както и да изпълни поръчка на клиент за сделка с ценни книжа, ако това би довело до неизпълнение на изискванията на Закона за мерките срещу изпирането на пари и на актовете по прилагането му, като най-късно в 3-дневен срок от отказа уведомява съответните органи.

Чл. 22.
(1) (Предишен текст на чл. 22, изм., ДВ, бр. 7 от 2001 г.) Инвестиционният посредник е длъжен да изиска плащане от клиент, който подава поръчка за покупка на ценни книжа, в рамките на периода за сетълмент, освен в случаите, предвидени в наредбата по чл. 54, ал. 5, т. 5 ЗППЦК.
(2) (Нова, ДВ, бр. 7 от 2001 г.) Ако правилникът на регулирания пазар на ценни книжа допуска извършване на сделка, при която плащането на ценните книжа не се осъществява едновременно с тяхното прехвърляне, инвестиционният посредник може да не изиска плащане от купувача на ценните книжа при наличие на изрично писмено съгласие на продавача. Това се прилага съответно и при други прехвърлителни сделки с ценни книжа.

Раздел III
Допълнителни изисквания към сключването на сделки с ценни книжа извън регулиран пазар

Чл. 23.
(1) (Изм., ДВ, бр. 7 от 2001 г.) Освен изискванията по раздели I и II инвестиционният посредник, който сключва сделки с ценни книжа извън регулиран пазар, е длъжен да предостави на клиентите си при условията на чл. 7 и информация:
1. дали ценните книжа се търгуват на регулиран пазар;
2. за източника на информацията по чл. 9, ал. 1, т. 1, ако с това не се нарушава законова забрана;
3. за цената, по която инвестиционният посредник купува и продава ценните книжа, ако извършва редовни покупки и продажби на тези ценни книжа.
(2) (Изм., ДВ, бр. 7 от 2001 г.) Инвестиционният посредник може да извършва сделки с ценни книжа без съответно плащане при наличие на изрично писмено съгласие на прехвърлителя на ценните книжа. Това се прилага съответно и при други прехвърлителни сделки с ценни книжа.
(3) Ако в изпълнение на договора по чл. 12, ал. 1 клиентът предоставя на инвестиционния посредник налични ценни книжа, в договора се посочват мястото и начинът на тяхното съхраняване.

Чл. 24. Инвестиционният посредник е длъжен да изпълнява с предимство поръчките на клиенти за сключване на сделки с ценни книжа пред сделките за собствена сметка, включително срещу насрещни поръчки на други клиенти. Това не се прилага, ако клиентът желае да сключи сделка пряко с инвестиционния посредник.

Раздел IV
Текущо и периодично информиране на клиенти

Чл. 25.
(1) В срок до 5 работни дни след сключването на сделка за сметка на клиент, която не е в изпълнение на договор за управление на индивидуален портфейл от ценни книжа и/или пари, по собствена преценка без нареждане на клиента инвестиционният посредник е длъжен да му изпрати или предостави по друг начин писмено потвърждение за сключената сделка.
(2) Потвърждението по ал. 1 трябва да съдържа следната минимална информация:
1. трите имена и адреса, съответно наименованието, седалището и адреса на управление на клиента;
2. вид на сключената сделка;
3. вид на ценните книжа, емитент, ISIN код на емисията, брой, единична цена и обща стойност на сделката;
4. (изм., ДВ, бр. 7 от 2001 г.) дата на сключване на сделката;
5. условия, време и място на предаване на наличните ценни книжа, съответно на удостоверителните документи за безналичните ценни книжа;
6. ако инвестиционният посредник се е отклонил от поръчката - точно описание на отклонението и последиците от това за клиента;
7. дата на сетълмента на ценните книжа и паричните средства;
8. разходите за клиента, включително възнаграждението на инвестиционния посредник;
9. други условия, приложими към сделката.
(3) Ако сетълментът не бъде извършен на посочената дата или възникне друга промяна в информацията, съдържаща се в потвърждението, инвестиционният посредник е длъжен да уведоми клиента до края на работния ден, в който посредникът е узнал за промяната. Член 7 се прилага съответно.
(4) Инвестиционният посредник е длъжен в срок до 3 работни дни от писменото искане да уведоми клиента за датата на въвеждане на поръчката на пазара и за номера на сделката на регулирания пазар и да му предостави друга допълнителна информация относно изпълнението на поръчката.

Чл. 26.
(1) (Изм., ДВ, бр. 7 от 2001 г.) Инвестиционният посредник, включително когато действа само като попечител, е длъжен да изпраща на посочения от клиента адрес или да представя на клиента по друг начин писмен отчет за наличностите и операциите по сметките по чл. 12, ал. 4, съдържащ следната минимална информация:
1. вид, емитент, ISIN код на емисията и брой на ценните книжа;
2. пазарната стойност на ценните книжа в портфейла;
3. метода на оценяване на ценните книжа в портфейла;
4. данните по чл. 25, ал. 2, т. 2, 3, 4 и 9 за сделките по управлението на портфейла, сключени през отчетния период, включително ценните книжа, върху които е учреден залог;
5. размера на паричните средства на клиента;
6. извършените за клиента разходи и начина за тяхното изчисляване;
7. общата стойност на портфейла в началото и в края на отчетния период.
(2) (Изм. и доп., ДВ, бр. 7 от 2001 г.) Инвестиционният посредник, който е сключил договор за управление на индивидуален портфейл от ценни книжа и/или пари по собствена преценка без нареждане от клиента, е длъжен най-малко в края на всеки месец, а ако не са сключвани сделки - в края на всяко тримесечие, да представя на клиента отчет по ал. 1.
(3) (Нова, ДВ, бр. 7 от 2001 г.) Извън случая по ал. 2 инвестиционният посредник е длъжен да представя на клиента отчет по ал. 1 към 31 декември на съответната година, както и при поискване от клиента при условия и по ред, определени в договора. Ако общата наличност от ценни книжа и парични средства по сметките по чл. 12, ал. 4 е по-ниска от 250 лв., инвестиционният посредник е длъжен да представи отчета само при поискване от клиента.
(4) (Нова, ДВ, бр. 7 от 2001 г.) Инвестиционният посредник е длъжен да уведоми клиента си при условия и по ред, определени в договора, когато за клиента възникне задължение по чл. 145 ЗППЦК в резултат на извършени за негова сметка сделки с ценни книжа, включително при доверително управление на индивидуален портфейл от ценни книжа и/или пари.

Чл. 27. Инвестиционният посредник е длъжен в срок до 3 работни дни да уведомява клиентите си по реда на чл. 7 за всяка съществена промяна в неговата организация и дейност, която може да се отрази неблагоприятно върху изпълнението на сключен договор. Това не се прилага спрямо клиенти, които дават само дребни нерегулярни поръчки за сключване на сделки с ценни книжа.

Раздел V
Особени случаи на прехвърляния и сделки с ценни книжа
(Нов раздел, ДВ, бр. 7 от 2001 г.)

Чл. 27а.
(1) В случай на особен залог на ценни книжа инвестиционният посредник, при който е открита клиентската подсметка на безналичните ценни книжа на залогодателя, изпълнява искането на кредитора за тяхната продажба съгласно предвиденото в договора на инвестиционния посредник със залогодателя и заложния кредитор. Инвестиционният посредник превежда сумата от продажбата на ценните книжа по банковата сметка на депозитаря по чл. 38 от Закона за особените залози.
(2) Извън случая по ал. 1 и при условията по чл. 35 от Закона за особените залози по писмено искане на съдия-изпълнителя инвестиционният посредник подава необходимите данни в Централния депозитар за прехвърляне на ценните книжа на залогодателя от личната му сметка или от клиентската му подсметка при инвестиционния посредник в клиентска подсметка на заложния кредитор.

Чл. 27б. В случаите на изпълнително производство и производство по несъстоятелност инвестиционният посредник изпълнява писменото искане на съдия-изпълнителя, съответно на синдика, за продажба на ценните книжа на длъжника при съответно прилагане на чл. 3, 25 и 35.

Глава четвърта
ДЕЙНОСТ НА РЕГИСТРАЦИОНЕН АГЕНТ

Чл. 28.
(1) (Доп., ДВ, бр. 7 от 2001 г.) Инвестиционният посредник извършва дейност на регистрационен агент, когато подава на регулиран пазар или в Централния депозитар данни и документи за регистриране на:
1. (доп., ДВ, бр. 7 от 2001 г.) сделки с безналични ценни книжа, предварително сключени пряко между страните, включително сделки по чл. 149, ал. 7 ЗППЦК;
2. прехвърляне на безналични ценни книжа при дарение и наследяване;
3. промяна на данни за притежателите на безналични ценни книжа, поправка на сгрешени данни, издаване на дубликати от удостоверителни документи и други действия, предвидени в правилника на Централния депозитар.
(2) Алинея 1 не се прилага относно безналичните държавни ценни книжа, емитирани от Министерството на финансите.
(3) В случаите по ал. 1 лицата, съответно техните пълномощници, подписват необходимите документи в присъствието на брокер или лице по чл. 20, ал. 1, т. 2, след като бъде проверена самоличността им. Брокерът или лицето по чл. 20, ал. 1, т. 2, приело документите за извършване на регистрация, декларира дали са спазени изискванията по предходното изречение.
(4) Копие от документа за самоличност на лицата, съответно на техните пълномощници, заверени от тях и от лице от отдела за вътрешен контрол, както и декларация от страните по сделката, съответно от техните пълномощници, че не извършват по занятие сделки с ценни книжа, остават в архива на инвестиционния посредник.
(5) Формулярите за регистрация и образците на декларации се изготвят от Централния депозитар при спазване изискванията на чл. 18 и 20 и се одобряват от комисията.

Чл. 29. Прехвърлителят и приобретателят на ценни книжа в случаите по чл. 28, ал. 1 могат да бъдат представлявани пред инвестиционния посредник, който извършва дейност на регистрационен агент, от лица, изрично упълномощени с нотариално заверено пълномощно, при спазване изискванията по чл. 13.

Чл. 30. Инвестиционният посредник, извършващ дейност на регистрационен агент, отказва да приеме документи за извършване на регистрации по чл. 28, ако:
1. не са налице всички необходими данни и документи, представените документи съдържат очевидни нередовности или в данните има неточности и противоречия;
2. страна по сделката декларира, че притежава вътрешна информация за ценните книжа - предмет на сделката, ако те се търгуват на регулиран пазар, или за техния емитент;
3. прехвърлителят или негов пълномощник не е представил удостоверителен документ (депозитарна разписка) за ценните книжа или е налице друго обстоятелство, което поражда съмнение за ненадлежна легитимация или представляване;
4. (изм., ДВ, бр. 7 от 2001 г.) страната по сделката, съответно нейният пълномощник декларира извършването по занятие на сделки с ценни книжа;
5. (нова, ДВ, бр. 7 от 2001 г.) страната по сделката, съответно нейният пълномощник, декларира, че сделката представлява прикрита покупка или продажба на ценни книжа.

Чл. 31.
(1) За дейността си по чл. 28 инвестиционният посредник събира такси по определена от него тарифа. Тарифата се излага на видно и достъпно място в помещението, в което инвестиционният посредник приема клиенти.
(2) (Изм., ДВ, бр. 7 от 2001 г.) По искане на продавача и при съгласие на купувача при покупко-продажба на безналични ценни книжа по чл. 28, ал. 1, т. 1 сумата, представляваща продажната цена по сделката, се депозира при инвестиционния посредник - регистрационен агент, до регистрирането на сделката в Централния депозитар. Инвестиционният посредник е длъжен да уведоми страните по сделката за тази възможност.
(3) (Нова, ДВ, бр. 7 от 2001 г.) Сетълментът на сделките по чл. 28, ал. 1 се извършва след обявяването им на съответния регулиран пазар на ценни книжа по ред, определен в неговия правилник и в правилника на Централния депозитар.

Чл. 32. Глави втора и трета не се прилагат по отношение на лицата, които се ползват от услугите на инвестиционния посредник само като регистрационен агент.

Глава пета
ВОДЕНЕ НА ОТЧЕТНОСТ И ВЪТРЕШНА ОРГАНИЗАЦИЯ

Раздел I
Водене на отчетност и съхраняване на информация

Чл. 33.
(1) Инвестиционният посредник е длъжен да води ежедневно отчетността по този раздел на хартиен или магнитен (електронен) носител.
(2) Отчетността трябва да се води по начин, който изключва заличаване или подмяна на данни.
(3) Задължението за водене на предвидената в този раздел отчетност се изпълнява при възникване на подлежащо на вписване обстоятелство.
(4) Ако отчетността се води на магнитен носител, подписите се заменят с идентификационни шифри. В края на всеки работен ден инвестиционният посредник е длъжен да прави разпечатка на въведените през деня данни по чл. 35, 36, 38 и 39 с посочване на датата и часа на разпечатката, която се заверява от лицето, въвело данните, и от лице от отдела за вътрешен контрол.
(5) (Нова, ДВ, бр. 7 от 2001 г.) Разпечатката по чл. 35, направена съгласно ал. 4, съдържа само данните по чл. 35, т. 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 11, 12 и 13, както и по т. 9 - само данните за датата и часа на изпълнението, и по т. 10 - само данните за броя на придобитите ценни книжа.

Чл. 34. При загуба на информация в случай на техническа авария инвестиционният посредник е длъжен незабавно да уведоми комисията, която може да му даде задължителни предписания за действие. Инвестиционният посредник е длъжен да отстрани аварията в двуседмичен срок, след което да осигури възможност на оправомощено от комисията лице да извърши проверка за установяване дали изгубената информация е възстановена.

Чл. 35. В дневника за поръчки по чл. 72 ЗППЦК се вписват най-малко следните данни:
1. уникалният номер на клиента и на неговия представител или пълномощник;
2. уникалният номер на поръчката, дата и час на получаване на поръчката, съответно на оттеглянето є, както и на даването, съответно оттеглянето, на допълнителни нареждания, ако клиентът е направил такива;
3. вид на сделката, за която се отнася поръчката (покупка, продажба, замяна);
4. вид, емитент или ISIN код на емисия и брой на ценните книжа, за които се отнася поръчката;
5. единична цена и обща стойност на поръчката;
6. срок и/или условия на валидност на поръчката;
7. пазарът, на който да бъде изпълнена поръчката;
8. име и подпис на лицето, приело и/или вписало поръчката в дневника;
9. дата и час на изпълнение на поръчката, код на сделката на регулирания пазар на ценни книжа и номер на трансфера в Централния депозитар, а когато сделката е сключена извън регулиран пазар - номер на трансфера в Централния депозитар;
10. брой на придобитите ценни книжа, за които се отнася поръчката, както и номерата на наличните ценни книжа при покупка, съответно при замяна;
11. единична цена и обща стойност на сделката при покупка и продажба, съответно единична пазарна цена и обща стойност на заменяните ценни книжа, ако е налице такава;
12. име (код) на брокера, извършил сделката;
13. насрещна страна по сделката (уникалния код на инвестиционния посредник - насрещна страна, или номера на насрещната поръчка);
14. възнаграждение на инвестиционния посредник;
15. други разходи на клиента по сделката извън възнаграждението по т. 14;
16. разлика между цената на сделката и цената на поръчката;
17. име и подпис на лицето, вписало данните по т. 9 - 16;
18. дата, начин и място на сетълмента на ценните книжа;
19. име и подпис на лицето, вписало данните по т. 18;
20. дата, начин и място на паричния сетълмент;
21. име и подпис на лицето, вписало данните по т. 20.

Чл. 36. Инвестиционният посредник, който записва ценни книжа от нови емисии за сметка на клиентите си по тяхна поръчка, е длъжен да води дневник, в който вписва съответно данните по чл. 35, т. 1, 2, 4, 5, 6, 11, 12, 14, 15, 16, 18 и 20, както и наименованието на поемателя на емисията, ако има такъв.

Чл. 37. Когато инвестиционният посредник присвоява на клиентите си уникален номер, той е длъжен да води за тях регистър, който съдържа най-малко този номер и следните данни: трите имена, ЕГН, местожителство и адрес, съответно наименование, идентификационен код БУЛСТАТ, данъчен номер, седалище и адрес на клиента, а ако клиентът е чуждестранно лице - аналогични идентификационни данни. В регистъра по предходното изречение се вписват и съответните идентификационни данни за неговия представител или пълномощник, номерът и датата на пълномощното, като инвестиционният посредник може да присвои уникален номер и на представителя или на пълномощника.

Чл. 38. Изискванията по чл. 35 и 36 се прилагат съответно и за сделките, които инвестиционният посредник извършва при управление на портфейли от ценни книжа без специални нареждания на клиенти, както и за собствена сметка.

Чл. 39. За дейността си като регистрационен агент по чл. 28, ал. 1, т. 1 и 2 инвестиционният посредник е длъжен да води отделен дневник, в който се вписват най-малко следните данни:
1. дата на подаване и уникалният номер на искането на прехвърлителя и приобретателя за прехвърляне на ценни книжа;
2. уникалният номер на прехвърлителя и на неговия представител или пълномощник;
3. уникалният номер на приобретателя и на неговия представител или пълномощник;
4. вид на сделката;
5. вид, емитент или ISIN код на емисията и брой на ценните книжа - предмет на прехвърлянето;
6. единична цена и обща стойност на сделката при покупка и продажба и при други възмездни сделки (единична пазарна цена и обща стойност на заменяните ценни книжа);
7. име и подпис на лицето, приело искането за прехвърляне и сверило данните по т. 1 - 6 с първичните документи и извършило вписването в дневника;
8. дата на регистрация на прехвърлянето на ценните книжа и номер на прехвърлянето в Централния депозитар;
9. име и подпис на лицето, сверило данните по т. 8 с първичните документи и извършило вписването в дневника.

Чл. 40. Инвестиционният посредник, който сключва договори за обратно изкупуване на ценни книжа (РЕПО сделки), е длъжен да води отчетност за тях, съдържаща най-малко следните данни:
1. уникалния номер на продавача по договора и на неговия представител;
2. уникалния номер на купувача по договора и на неговия представител;
3. вид, емитент или ISIN код на емисията и брой на ценните книжа - предмет на договора;
4. обезпечение по договора;
5. срок на договора;
6. име и подпис на лицето, извършило вписването.

Чл. 41. Инвестиционният посредник е длъжен да води и отделно информацията по чл. 35 - 40 за извършените покупки, продажби и замени на ценни книжа от членовете на управителните и контролните органи и от лицата, които работят по договор за инвестиционния посредник.

Чл. 42. Инвестиционният посредник, който осъществява представителство на притежатели на ценни книжа пред техния емитент и представителство на общи събрания на притежателите на ценни книжа, е длъжен да води отчетност със следното минимално съдържание:
1. емитент и вид на ценните книжа;
2. уникален номер на упълномощителите;
3. дата на общото събрание на притежателите на ценни книжа или на извършване на действия от името и за сметка на представляваните пред емитента;
4. име и подпис на лицето, извършило вписването.

Чл. 43. Инвестиционният посредник е длъжен да води дневник за жалбите на клиенти, в който се вписват:
1. датата на получаване и уникалният номер на жалбата в инвестиционния посредник;
2. уникалният номер на жалбоподателя;
3. съответстващият номер на съхраняваните първични документи в архива на инвестиционния посредник, както и друга допълнителна информация;
4. името и подписът на лицето, извършило вписването по т. 1 - 3;
5. датата на разглеждане на жалбата от инвестиционния посредник;
6. съответстващият номер на подадената жалба и на свързаните с нея документи в архива на инвестиционния посредник, както и друга допълнителна информация;
7. името и подписът на лицето, извършило вписването по т. 5 и 6.

Чл. 44. Инвестиционният посредник е длъжен да поддържа система за водене на ежедневна отчетност относно балансовите и задбалансовите си активи и пасиви, както и на приходите и разходите.

Чл. 45.
(1) Инвестиционният посредник е длъжен да съхранява в продължение на 5 години цялата документация и информацията, свързана с дейността му, на магнитен носител, включително отнасящата се до:
1. предвидените в наредбата дневници, в това число разпечатките по чл. 33, ал. 4 и друга отчетност;
2. сключените договори за собствена сметка или за сметка на клиенти, необходимите декларации, писмени съгласия и пълномощни или копия от пълномощни, копия от документите за самоличност на пълномощниците, актуални данни за клиентите, откритите сметки и информацията по чл. 4, ал. 3, дадените на клиентите съвети и уведомления за рисковете с ценни книжа и друга информация по чл. 9, информацията за конфликти на интереси, подадените поръчки, изпратените потвърждения, други уведомления, отчети и платежни документи за сделките с ценни книжа;
3. копия от документите, свързани с дейността на инвестиционния посредник като регистрационен агент, включително формулярите за регистрация, необходимите декларации, пълномощни или копия от пълномощни, копия от документите за самоличност на пълномощниците;
4. рекламните материали и публикации по чл. 5;
5. актовете относно вътрешната организация на инвестиционния посредник, жалбите на клиенти и вътрешните разследвания, списък на лицата, работещи за инвестиционния посредник, и документите, удостоверяващи, че те отговарят на изискванията на нормативните актове;
6. вътрешната и външната изходяща и входяща кореспонденция.
(2) Копията от документите по ал. 1 се заверяват от лицата, които ги предоставят, и от лице от отдела за вътрешен контрол.
(3) Инвестиционният посредник е длъжен по искане на комисията, съответно на длъжностни лица от административната служба, при извършване на проверка да осигури превод, включително от заклет преводач, на документите по ал. 1, постъпили във или издадени от инвестиционния посредник на чужд език.
(4) Инвестиционният посредник е длъжен да съхранява документацията, както и информацията на магнитен носител по ал. 1 на достъпно и подходящо за ползване място и по начин, който да осигурява запазването им на втори носител или възстановяването им в случай на загубване по технически причини.

Раздел II
Вътрешна организация

Чл. 46.
(1) Инвестиционният посредник е длъжен да притежава вътрешна организация, която:
1. да създаде условия за избягване на конфликти на интереси между инвестиционния посредник и клиентите му, както и между клиентите помежду им, а когато такива конфликти са неизбежни - да осигури справедливо третиране на клиентите и разкриване на информация;
2. да осигури операциите по всеки индивидуален портфейл от ценни книжа, управляван по собствена преценка на инвестиционния посредник, без специални нареждания от клиента, да бъдат проверявани от лице, което упражнява вътрешен контрол достатъчно често съобразно честотата и стойността на операциите, но най-малко веднъж месечно;
3. да осигури прилагането на изискванията на Закона за мерките срещу изпирането на пари;
4. да осигури контрол за спазването от страна на членовете на управителния орган, от брокерите и другите лица, които работят за инвестиционния посредник, на изискванията за извършване на дейност, установени в закона и в актовете по прилагането му, и за изпълнение на поетите задължения към клиентите;
5. да осигури своевременно разглеждане на жалби на клиенти, както и възможност за предотвратяване или установяване на нарушения, включително в сътрудничество с комисията;
6. да разпредели правата, задълженията и отговорностите във връзка с дейността по чл. 54, ал. 1 и 5 ЗППЦК между лицата, работещи по договор за инвестиционния посредник.
(2) Вътрешната организация по ал. 1 се определя с правила, приети от управителния орган на инвестиционния посредник.

Чл. 47.
(1) Инвестиционният посредник трябва да разполага с отдел за вътрешен контрол, който следи за спазване изискванията на чл. 3, ал. 5 и 6 и чл. 46 и изпълнява други функции, възложени му с наредбата и с правилата по ал. 4.
(2) Ръководителят на отдела за вътрешен контрол се избира, отчита се и се освобождава при условия и по ред съгласно устройствените актове на инвестиционния посредник. Той трябва да има подходяща квалификация и опит и не може да бъде брокер, изпълнителен директор, управител или друго лице, на което е възложено оперативното управление на инвестиционния посредник.
(3) Ръководителят на отдела за вътрешен контрол е длъжен да информира незабавно комисията за установените нарушения в дейността на инвестиционния посредник, които са довели или биха могли да доведат до съществени вреди за неговите клиенти или до застрашаване стабилността на пазара на ценни книжа.
(4) Организацията, правомощията и взаимоотношенията на отдела за вътрешен контрол с другите органи и лица, работещи за инвестиционния посредник, се определят с правила, приети от управителния орган на инвестиционния посредник.

Глава шеста
ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ
(Попр. на загл., ДВ, бр. 56 от 2000 г.)

Чл. 48.
(1) Лицата, получили разрешение за извършване на дейност като инвестиционен посредник, представят в комисията:
1. копие от решение на окръжния съд за вписване в търговския регистър на дружеството, съответно на промяната в предмета на дейност;
2. списък с адресите на помещенията, в които ще се извършва съответната дейност, копие от документ (нотариален акт или друг акт за собственост, нотариален акт за учредено вещно право на ползване, договор за наем), удостоверяващ права върху помещенията, в които ще се извършва съответната дейност;
3. писмени сведения за техническото и програмното осигуряване, необходимо за извършване на дейността.
(2) Копие от решението по ал. 1, т. 1 се представя в комисията в 7-дневен срок, а документите по т. 2 и 3 - в 14-дневен срок от влизането в сила на решението за вписване в търговския регистър.

Чл. 49.
(1) Инвестиционните посредници уведомяват комисията за:
1. промяна на предмета на дейност, наименованието, седалището и адреса на управление, идентификационния код БУЛСТАТ или данъчния номер;
2. откриване или закриване на клон или офис;
3. промяна в начина на представляване;
4. изменение и/или допълнение на устава, съответно на дружествения договор, и на вътрешните правила на инвестиционния посредник;
5. промяна в обстоятелствата, отразени в други документи, послужили като основание да се издаде разрешение за извършване на дейност като инвестиционен посредник, и в документите по чл. 48, ал. 1, т. 2 и 3;
6. възникване или промяна на обстоятелство, в резултат на което нормативните изисквания към членовете на управителния или контролния орган, към други лица, на които е възложено управлението на дружеството, или към лицата, които непосредствено извършват сделките, вече не са спазени;
7. заменяне на лице, на което е възложено управлението на дружеството, на лицата по чл. 20, ал. 1 и на лицата от отдела по вътрешен контрол;
8. отнемане на разрешението за извършване на дейност, както и за налагане на други принудителни мерки, административни наказания и други санкции за тежки нарушения, свързани с предмета на дейност на дружеството, от Българската народна банка, от други държавни органи, от организирания пазар на ценни книжа или от Централния депозитар на членове на управителните и контролните органи и на лица, работещи по договор за инвестиционния посредник;
9. откриване на производство за обявяване в несъстоятелност;
10. вземане на решение за прекратяване;
11. откриване на процедура за ликвидация;
12. настъпване на други обстоятелства, подлежащи на вписване в регистъра на комисията съгласно отделна наредба, съответно промени в тези обстоятелства.
(2) Задължението по ал. 1 се изпълнява от инвестиционния посредник в 7-дневен срок от:
1. вземане на решението от компетентния орган по ал. 1, т. 1, 2, 3, 4, 7 и 10, а когато обстоятелството подлежи на вписване в търговския регистър - от вписването;
2. узнаване на възникването или промяната в обстоятелството по ал. 1, т. 5, 6, 8, 9 и 11;
3. вземане на решението от компетентния орган по ал. 1, т. 12, а когато обстоятелството подлежи на вписване в търговския регистър - от вписването, съответно от узнаването на възникването или промяната в обстоятелството.
(3) Инвестиционният посредник след всяко изменение по ал. 1, т. 4 представя пълен текст с измененията към съответната дата по ал. 2, т. 1.
(4) С извършване на уведомлението по ал. 1 инвестиционните посредници декларират, че не са настъпили други обстоятелства, включително промени във вече настъпили обстоятелства.
(5) Инвестиционният посредник е длъжен да заплати в срок годишната такса за обработка на задължителната периодична и текуща информация.

Чл. 50. (Предишен текст на ал. 1, ДВ, бр. 7 от 2001 г.)
(1) Инвестиционният посредник, включително лицето по чл. 74, ал. 10 ЗППЦК, уведомява в срок 3 работни дни комисията за:
1. пазара, обема, минималната, максималната и среднопретеглената цена на сключените или регистрираните чрез инвестиционния посредник през изтеклата седмица покупко-продажби на ценни книжа от емисиите по чл. 18, ал. 1, т. 3 ЗППЦК, независимо дали сетълментът по тях е завършен;
2. сключените или регистрираните чрез инвестиционния посредник през изтеклата седмица договори за замяна на ценни книжа от емисиите по чл. 18, ал. 1, т. 3 ЗППЦК, включително пазарната или оценената стойност на заменяните ценни книжа, техния брой и вид, независимо дали прехвърлянето им е завършено.
(2) (Отм., ДВ, бр. 7 от 2001 г.).

Чл. 51. До 15-о число на месеца, от който започва ново тримесечие, инвестиционният посредник е длъжен да уведоми комисията за броя и обобщеното съдържание на:
1. постъпилите през изтеклото тримесечие писмени жалби на негови клиенти, ако такива са налице, както и за резултатите от разглеждането на постъпилите жалби;
2. свързаните с предмета му на дейност като инвестиционен посредник съдебни дела, заведени през изтеклото тримесечие от него и срещу него, съответно срещу членове на управителните и контролните му органи и срещу лицата, работещи по договор за него, както и за решенията, постановени по висящите дела, ако такива са налице.

Чл. 52. Инвестиционният посредник, който извършва сделки и дейности с ценни книжа в чужбина, е длъжен до 15-о число на месеца, от който започва ново тримесечие, да уведоми комисията за извършените през изтеклото тримесечие сделки и дейности в чужбина за своя сметка и за сметка на клиенти, за пазарното състояние, за съхраняването и осъществяването на правата по чуждестранните ценни книжа, които инвестиционният посредник притежава за своя сметка или за сметка на клиенти или които се притежават пряко от негови клиенти.

Чл. 53.
(1) Комисията може да изготви образци на формуляри за изпълнение на задълженията за уведомяване по наредбата.
(2) Инвестиционният посредник може да предоставя на комисията информацията по тази глава на магнитен носител в определен от комисията формат или чрез електронна поща.
(3) По искане на комисията инвестиционните посредници са длъжни да предоставят информацията по тази глава на хартиен и на магнитен носител (електронна поща).

Глава седма
АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНА РАЗПОРЕДБА
(Попр. на загл., ДВ, бр. 56 от 2000 г.)

Чл. 54.
(1) Лицата, които са извършили нарушения на наредбата, както и лицата, които са допуснали извършването на такива нарушения, се наказват съгласно чл. 221, ал. 1 ЗППЦК или чл. 32, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания.
(2) Актовете за констатираните нарушения на наредбата се съставят от упълномощени от председателя на комисията длъжностни лица, а наказателните постановления се издават от председателя на комисията.
(3) Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1.
(1) По смисъла на наредбата:
1. "Чуждестранно лице" е:
а) юридическо лице със седалище в чужбина, освен за дейността си в страната чрез регистриран клон;
б) дружество, което не е юридическо лице и е регистрирано в чужбина;
в) физическо лице с постоянно пребиваване в чужбина.
2. "Чуждестранен инвестиционен посредник" е чуждестранно лице, което има право по националното си законодателство да извършва сделки и дейности по чл. 54, т. 1 и 5 ЗППЦК.
3. "Чуждестранно управляващо дружество" е чуждестранно лице, което има право по националното си законодателство да извършва сделки и дейности по чл. 202 ЗППЦК.
4. "Публично изявление" е неимпровизирано изявление, съдържащо се в статия, както и направено по време на интервю, дискусия или по друг подобен начин пред средствата за масово осведомяване или на открити срещи с инвеститори.
5. "Регулиран пазар на ценни книжа" е официалният пазар на фондова борса и неофициалният пазар на ценни книжа по смисъла на ЗППЦК.
6. "Дребни нерегулярни поръчки" са налице, когато по-високата стойност от общата стойност на подадените поръчки от един клиент за последните 3 месеца, включително стойността на текущо подаваната поръчка, и пазарната стойност на придобитите и/или прехвърлените в тяхно изпълнение ценни книжа, сумирана със стойността на текущо подаваната поръчка, не надвишава 250 лв.
7. "Лица, които работят по договор за инвестиционния посредник" са лица, на които е възложено управлението на инвестиционния посредник като прокуристи и търговски пълномощници, както и лицата, които извършват работа по трудов или по граждански договор за инвестиционния посредник - банка или небанкова финансова институция, пряко свързана със сделките и дейностите по чл. 54, ал. 1 и 5 ЗППЦК, в това число извършват инвестиционни консултации и анализи, приемат поръчки на клиенти за сключване на сделки с ценни книжа или на документи, свързани с дейността на инвестиционния посредник като регистрационен агент, непосредствено сключват и изпълняват сделки с ценни книжа, отговарят за извършване на уведомленията по наредбата, за отчетността и съхраняването на документи или упражняват вътрешен контрол. 8. "Пазарно състояние" на ценни книжа включва данни за:
а) пазарната стойност на ценните книжа, среднопретеглената цена на сключените сделки с тях за определен период, както и друга подходяща ценова информация за ценните книжа;
б) обемите и честотата на сключване на сделки с ценните книжа;
в) информация за търсенето и предлагането на ценните книжа, както и друга подходяща пазарна информация за тях
. 9. "Пазарна стойност" на търгувани в страната ценни книжа е среднопртеглената цена на сключените на регулиран пазар сделки с ценните книжа - предмет на поръчката, за най-близкия ден от последния 30-дневен период, а на ценни книжа, търгувани в държави с развити капиталови пазари по списък, определен от комисията - последната за съответния период цена на ценните книжа на пазара с най-голям обем търговия. Пазарната стойност на дългови ценни книжа с фиксиран доход може да се определя и по други методи, съгласувани с комисията.
10. "Извършване по занятие на сделки с ценни книжа" е налице при:
а) сключване в продължение на една година на сделки с ценни книжа от името и за сметка на повече от три лица, които не са роднини по права линия без ограничения, роднини по съребрена линия до трета степен включително или съпруг на лицето, сключило сделките, или
б) (изм., ДВ, бр. 7 от 2001 г.) пряко сключване (не в изпълнение на подадени поръчки до инвестиционен посредник) в продължение на една година на повече от три сделки с ценни книжа за своя сметка с лица, които не са инвестиционни посредници, или лица по буква "а"; това ограничение не се отнася за сделките с ценни книжа по чл. 149, ал. 7 ЗППЦК.
11. "Брокер" е физическо лице, което по договор с инвестиционен посредник непосредствено сключва и изпълнява сделки с ценни книжа за собствена сметка на инвестиционния посредник или за сметка на негови клиенти на регулиран пазар на ценни книжа или извън него.
12. "Сетълмент" е изпълнение на задълженията по сделка с ценни книжа за тяхното прехвърляне по сметка за ценни книжа на приобретателя, съответно за предаване на налични ценни книжа, както и за плащане на закупените ценни книжа.
13. "Попечител" е инвестиционен посредник, който:
а) държи ценни книжа и пари на клиенти в Централния депозитар и/или в банка, а безналични държавни ценни книжа, емитирани от Министерството на финансите - в регистри на Българската народна банка или на първичен дилър на държавни ценни книжа;
б) предава поръчки на свои клиенти за сключване на сделки с ценни книжа за изпълнение от друг инвестиционен посредник;
в) извършва договорени с клиенти управителни действия, свързани с ценните книжа, като получаване на информация и отчети от техните емитенти, упражняване право на глас на общи събрания, получаване на дивиденти, лихви, главници.
14. "Привидни сделки" са сделки, които се сключват, без страните по тях да желаят сделките да породят правно действие.
15. (Нова, ДВ, бр. 92 от 2000 г.) "Инвестиционен консултант" е физическо лице, което по договор с инвестиционен посредник, управляващо дружество и/или инвестиционно дружество извършва инвестиционни анализи и консултации относно ценни книжа.
16. (Нова, ДВ, бр. 7 от 2001 г.) "Прикрита покупка или продажба на ценни книжа" е поредица от сделки и действия, свързани с акции, облигации и други ценни книжа по смисъла на чл. 2 ЗППЦК, чрез които се постига резултат на покупка и/или продажба на такива ценни книжа, например замяна на акции с държавни ценни книжа и последваща продажба на държавните ценни книжа или замяна на акции с дългови ценни книжа с остатъчен срок до падежа по-малко от един месец. Прикритата покупка или продажба на ценни книжа се предполага, ако поредицата от сделки и действия по предходното изречение са извършени в период от един месец.

§ 2. Наредбата се прилага съответно и към дейността на инвестиционните посредници, свързана с инвестиционни бонове и компенсаторни платежни средства.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 3. Наредбата се издава на основание § 16, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби и чл.73, ал. 2, чл.74, ал. 10, чл.77 и 163 ЗППЦК.

§ 4. Държавната комисия по ценните книжа дава указания по прилагането на наредбата и може да изготви образци на декларации и други стандартизирани документи.

Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив