Наредба за изискванията към стоките, имитиращи храни (Отм. ДВ бр. 7/2006 г. - в сила от 10.06.2006 г.)

МС

Държавен вестник брой: 7

Година: 2006

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 10.06.2006

Чл. 1.
(1) С наредбата се определят изискванията към състава и характеристиките на стоките, имитиращи храни, които се предлагат на потребителите.
(2) Изискванията към състава и характеристиките на стоките, имитиращи храни, са задължителни за физическите и юридическите лица, които произвеждат, внасят и реализират стоки, имитиращи храни.
(3) Стоките, имитиращи храни, не трябва да създават риск за живота и здравето на потребителите, като задушаване, отравяне, перфорация, нараняване или запушване на хранопровода. Чл. 2. Производителите, търговците и вносителите са длъжни да предлагат на потребителите стоки, имитиращи храни, в чийто състав не се съдържат вредни за здравето на потребителите вещества. Чл. 3. Размерът на стоките, имитиращи храни, които се предлагат на потребителите, както и размерът на съставните части на стоките трябва да е по-голям от посочения в приложението. Чл. 4. Производителите, търговците и вносителите са длъжни да предлагат на потребителите стоки, имитиращи храни, които са безопасни по смисъла на § 1, т. 7 от допълнителната разпоредба на Закона за защита на потребителите и правилата за търговия. Чл. 5.
(1) Производителите, търговците и вносителите са длъжни да предлагат на потребителите стоки, имитиращи храни, с етикет, прикрепен към стоката или опаковката, написан на български език или и на български език.
(2) Етикетът на стоките по ал. 1 съдържа задължително информация, че тези стоки не са храни, както и указания за тяхната употреба.
(3) При етикетиране на стоките, имитиращи храни, се прилагат разпоредбите на Наредбата за етикетиране на нехранителни стоки, приета с Постановление № 131 на Министерския съвет от 1999 г. (ДВ, бр. 60 от 1999 г.). Чл. 6. Контролът по изпълнението на наредбата се осъществява по реда на Закона за защита на потребителите и правилата за търговия.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на наредбата "стоки, имитиращи храни" са стоки, които поради своите външни характеристики - форма, мирис, цвят, външен вид, опаковка, етикет, размер или обем, могат да объркат потребителите и най-вече децата, че са храни, поради което могат да бъдат поставени в устата, смукани или погълнати от децата.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 2. Производителите, търговците и вносителите са длъжни да изтеглят от пазара стоките, имитиращи храни, които не отговарят на изискванията на
чл. 2, 3 и 4. § 3. Наредбата се приема на основание чл.4 от Закона за храните.

Приложение
към

чл. 3

Минимален размер на модел на стоките и техните съставни части в милиметри

А1: 25,4
А2: 57,1
Б: 31,7

Забележка. Графичното изображение е напречен разрез на модел, наподобяващ хранопровод на дете до 3-годишна възраст.

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив