Наредба за образуване на средствата за работна заплата през 1998 г.

МС

Държавен вестник брой: 13

Година: 1998

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 08.09.2005

Чл. 1. С тази наредба се определят условията, редът и начинът за образуване на средствата за работна заплата в търговските дружества и в другите предприятия и организации с 50 и повече процента държавно или общинско участие (в т.ч. смесени дружества с чуждестранно участие), наричани по-нататък "търговските дружества".

Чл. 2.
(1) Търговските дружества, които приключват съответното тримесечие на 1998 г. с печалба по счетоводния баланс и от началото на предходните две тримесечия обслужват изискуемите си задължения за съответното тримесечие по главници и лихви за ползвани банкови кредити, задължения към държавния или общинския бюджет (данък върху печалбата, данък за общините, данък върху доходите от трудови правоотношения или договори за управление и контрол и задължения по Закона за уреждане на необслужваните кредити, договорени до 31 декември 1990 г., по сключени по съответния ред договори), вноските за фонд "Обществено осигуряване", за фонд "Професионална квалификация и безработица" и задължения към доставчици, а ако имат просрочени такива задължения за предишни периоди, както и дивиденти за държавното участие след 1 юли 1997 г., редовно ги обслужват според сключените договори за тяхното погасяване, образуват средствата си за работна заплата в съответствие с финансово-икономическото си състояние и получените приходи.
(2) При условията и по реда на ал. 1 образуват средствата си за работна заплата и търговските дружества, които получават субсидии от републиканския бюджет и/или от общинските бюджети за част от дейността си, имаща социален характер.

Чл. 3.
(1) Търговските дружества, които приключват отчетното тримесечие на 1998 г. с печалба по счетоводния баланс, но имат необслужвани едно или повече от задълженията си по чл. 2, ал. 1, образуват средствата си за работна заплата, като размерът на начислените средства за предходното тримесечие се коригира с коефициент, получен чрез норматив 0,75 за всеки процент увеличение на обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени за отчетното спрямо предходното тримесечие.
(2) Търговските дружества по ал. 1, в които през отчетното тримесечие валутните постъпления от продажби на стоки и услуги, в т.ч. и ишлеме, са 50 и повече процента от общия обем постъпления, при изчисляване на коефициента по ал. 1 могат да ползват норматив 0,8.
(3) Търговските дружества, които получават субсидии от републиканския бюджет или от общинските бюджети за част от дейността си и приключват отчетното тримесечие на 1998 г. с печалба по счетоводния баланс, но имат необслужвани едно или повече от задълженията си по чл. 2, ал. 1, образуват средствата си за работна заплата, като размерът на начислените средства за предходното тримесечие се коригира с коефициент, получен чрез норматив 0,75 за всеки процент увеличение на обема на собствените приходи от продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени за отчетното спрямо предходното тримесечие.
(4) Търговските дружества по ал. 1 и 3, които намаляват обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени спрямо предходното тримесечие, не могат да увеличават средствата си за работна заплата, достигнати през предходното тримесечие.

Чл. 4.
(1) Търговските дружества, които приключват отчетното тримесечие на 1998 г. със загуба по счетоводния баланс, но подобряват финансовия си резултат спрямо предходното тримесечие и от началото на предходните две тримесечия обслужват редовно задълженията си по чл. 2, ал. 1, образуват средствата си за работна заплата за отчетното тримесечие, като размерът на начислените средства за предходното тримесечие се коригира с коефициент, получен чрез норматив 0,5 за всеки процент увеличение или намаление на обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени за отчетното спрямо предходното тримесечие.
(2) Търговските дружества по ал. 1, в които през отчетното тримесечие валутните постъпления от продажби на стоки и услуги, в т.ч. и ишлеме, са 50 и повече процента от общия обем постъпления, при използване на коефициента по ал. 1 могат да ползват норматив 0,55 за всеки процент увеличение на обема на продажбите.
(3) Търговските дружества, които приключват отчетното тримесечие на 1998 г. със загуба по счетоводния баланс, подобряват финансовия си резултат спрямо предходното тримесечие, обслужват редовно текущите си задължения, но имат едно или повече просрочени задължения по чл. 2, ал. 1, могат да образуват средствата си за работна заплата, като размерът на начислените средства за предходното тримесечие се коригира с коефициент, получен чрез норматив 0,2 за всеки процент увеличение и 0,5 за всеки процент намаление на обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени за отчетното спрямо предходното тримесечие.
(4) По реда на ал. 1 и 3 образуват средствата си за работна заплата и търговските дружества, които получават субсидии от републиканския бюджет или от общинските бюджети, но приключват отчетното тримесечие на 1998 г. със загуба по счетоводния баланс.
(5) Подобряването на финансовия резултат по ал. 1 и 3 се установява като положителна разлика между абсолютния размер на финансовия резултат за отчетното и предходното тримесечие, установен за съответните тримесечия, по данните от раздели I, II и III от отчета за приходите и разходите - приложение към чл. 40, ал. 1, т. 2 от Закона за счетоводството.

Чл. 5.
(1) Търговските дружества, без тези по чл. 4, ал. 4, които приключват отчетното тримесечие на 1998 г. със загуба по счетоводния баланс и влошават финансовия си резултат спрямо предходното тримесечие, което се установява по реда на чл. 4, ал. 5, не могат да увеличават средствата си за работна заплата и числеността на персонала, достигнати през предходното тримесечие.
(2) Търговските дружества по ал. 1 предприемат мерки за намаляване на разходите за работна заплата в общите разходи за дейността.

Чл. 6.
(1) Търговските дружества, които имат сезонен характер на дейността си, образуват средствата си за работна заплата за отчетното тримесечие на 1998 г., като средната работна заплата за предходното тримесечие се умножи по фактическия средносписъчен брой на персонала (без лицата в отпуск по майчинство и изпратените на работа в чужбина) за отчетното тримесечие и получената сума се коригира с коефициентите по чл. 3 или по чл. 4 в зависимост от финансово-икономическото им състояние и получените приходи.
(2) Търговските дружества по ал. 1 в началото на годината в зависимост от спецификата и характера на дейността си сами избират базисния период при изчисляване на коефициентите по чл. 3 или по чл. 4, който може да бъде съответното тримесечие на 1997 г. или предходното тримесечие. Избраният базисен период не може да се променя до края на 1998 г.

Чл. 7. Процентът на увеличение или намаление на обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице в съпоставими цени за съответните отрасли и дейности се изчислява по методика на Националния статистически институт.

Чл. 8. В търговските дружества, в които през отчетното тримесечие на 1998 г. се извършват основни или аварийни ремонти и инвестиции за модернизация и обновяване на производствени мощности и на номенклатурата на продукцията, довели до преустановяване работата на основни производствени мощности за повече от 15 на сто от календарните дни на тримесечието, в резултат на което се намалява обемът на производството и на продажбите, коефициентът по чл. 4, ал. 1 не се прилага.

Чл. 9. В търговските дружества с продължителен цикъл на производство за приходи през отчетното тримесечие се приемат и авансово получените суми, когато изчисляват коефициентите по чл. 3 и 4.

Чл. 10. Търговските дружества от финансово-кредитната система, които не отговарят на условията по чл. 2, ал. 1, през отчетното тримесечие не могат да увеличават средствата си за работна заплата спрямо предходното тримесечие.

Чл. 11. Търговските дружества, които по Търговския закон са в процес на пълна или частична ликвидация, както и тези, обявени в несъстоятелност, образуват средствата си за работна заплата за съответното тримесечие на 1998 г. на основата на достигнатата средна брутна работна заплата през предходното тримесечие и фактическия средносписъчен брой през отчетното тримесечие на останалия на работа персонал (без лицата в отпуск по майчинство).

Чл. 12. При прилагането на наредбата от начислените средства за работна заплата през предходното тримесечие и за отчетното тримесечие се изключват:
1. начислените суми за обезщетения, установени в чл. 220, 222 и чл. 224, ал. 1 от Кодекса на труда;
2. възнагражденията, изплатени на членовете на надзорните, управителните и контролните съвети, на съветите на директорите, на изпълнителните директори, търговските управители (прокуристите), управителите и контрольорите в търговските дружества;
3. възнагражденията на лицата, изпратени на работа в чужбина;
4. сумите за условия на труд, изчислени по минималния размер, определен в чл. 4, ал. 2 от Наредбата за допълнителните и други трудови възнаграждения, приета с Постановление № 133 на Министерския съвет от 1993 г. (обн., ДВ, бр. 67 от 1993 г.; изм. и доп., бр. 1 и 63 от 1994 г., бр. 29 и 72 от 1996 г. и бр. 24 от 1997 г.). За персонала, работещ в подземните мини, се приспада пълният размер на сумите за условия на труд, начислени съгласно договорените размери в колективния трудов договор;
5. внесените от работниците и служителите за тяхна сметка суми за задължително и доброволно социално осигуряване и за осигуряване за безработица, които не са обложени с данък върху общия доход;
6. възнагражденията на наетите лица по граждански договори;
7. сумите за положен извънреден труд по условията на чл. 262, ал. 1, т. 2 и 3 от Кодекса на труда, начислени съгласно договорените размери в колективния трудов договор.

Чл. 13. Когато размерът на средната брутна работна заплата на търговското дружество за предходното тримесечие не може да се установи, размерът на средствата за работна заплата се определя, като фактическият средносписъчен брой на персонала за отчетното тримесечие на 1998 г. се умножи по средната брутна работна заплата за съответната дейност по статистическата отчетност за страната за предходното тримесечие. Информация за средната брутна работна заплата за съответната дейност за периода, посочен за базисен, се получава от Националния статистически институт.

Чл. 14. Когато установените по реда на наредбата средства за работна заплата не осигуряват изплащането на минималната работна заплата за страната за съответния период и минималните размери на съответните допълнителни и други трудови възнаграждения, в разходите за съответното тримесечие се признават средства, осигуряващи тези плащания, без да се увеличава числеността на персонала, достигната през предходното тримесечие.

Чл. 15. Търговските дружества, които през предходното тримесечие са начислили в разходите си средства за работна заплата в размер по-голям от базисния, не могат да увеличават средствата си за работна заплата през следващите тримесечия до компенсиране размера на превишението.

Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се издава във връзка с чл.23, ал. 2, т. 19 от Закона за корпоративното подоходно облагане (ДВ, бр. 115 от 1997 г.).

§ 2. Наредбата не се прилага от тримесечието на 1998 г., през което държавното или общинското участие е станало под 50 на сто и е подадена данъчната декларация в съответствие с чл.51, ал. 4 от Закона за корпоративното подоходно облагане.

§ 3. Министърът на труда и социалната политика дава указания по прилагането на наредбата, а председателят на Националния статистически институт дава указания по прилагането на Методиката за преизчисляване в съпоставими цени обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по отрасли и дейности.

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив