Глава първа
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ
Чл. 1. С наредбата се определят:
1. видовете спиртни напитки;
2. правилата за производство на спиртни напитки;
3. правилата за производство на спиртни напитки с географски указания;
4. издаването на сертификат за автентичност;
5. разрешените добавки и условията за използването им;
6. органите за контрол на производството на спиртни напитки.
Глава втора
СПИРТНИ НАПИТКИ
Раздел I
Видове спиртни напитки
Чл. 2. "Ром" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 37,5 обемни процента (об. %):
1. получена чрез алкохолна ферментация и дестилация до 96 об. % на меласа, сок, сиропи, получени от захарна тръстика;
2. има съдържание на летливи вещества, равно или по-голямо от 2250 милиграма на литър, при 100 об. % алкохол;
3. притежава органолептични характеристики, специфични за рома.
Чл. 3. "Уиски" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 40 об. %:
1. получена чрез дестилация до 94,8 об. % на ферментирала мъст от зърнени култури, която е:
а) озахарена чрез ензими, съдържащи се в малца, с добавяне или без добавяне на други естествени ензими;
б) ферментирала под въздействието на дрожди;
2. отлежавала в продължение най-малко на 3 години в дървени бъчви с вместимост, по-малка или равна на 700 литра;
3. със специфични органолептични характеристики - аромат и вкус, дължащи се на използваните суровини.
Чл. 4. "Зърнена спиртна напитка" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 35 об. %:
1. получена чрез дестилация до 95 об. % на ферментирала мъст от зърнени култури, и
2. притежава специфични органолептични характеристики, дължащи се на използваните суровини.
Чл. 5.
(1) "Гроздова ракия" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 40 об. %, произведена в Република България:
1. чрез единична или двойна дестилация до 65 об. % на вино, получено от грозде, което е произведено на територията на Република България; виното, получено от 100 килограма грозде, не може да надвишава 75 литра;
2. със съдържание на летливи вещества, равно или по-голямо от 1250 милиграма на литър при 100 об. % алкохол;
3. с максимално съдържание на метилов алкохол 1250 милиграма на литър при 100 об. % алкохол;
4. със специфични органолептични характеристики.
(2) "Винена ракия" е спиртна напитка, произведена в Република България, с минимално алкохолно съдържание 38 об. %:
1. получена чрез единична или двойна дестилация до 60 об. % на:
а) вино;
б) подсилено вино;
в) винени утайки;
г) комбинация от продуктите по букви "а", "б" и "в";
2. със съдържание на летливи вещества, равно или по-голямо от 1550 милиграма на литър при 100 об. % алкохол;
3. с максимално съдържание на метилов алкохол 1300 милиграма на литър при 100 об. % алкохол;
4. със специфични органолептични характеристики.
(3) "Гроздова (винена) спиртна напитка" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 37,5 об. %:
1. получена чрез единична или двойна дестилация до 86 об. % на вино и/или подсилено вино;
2. със съдържание на летливи вещества, равно или по-голямо от 1250 милиграма на литър при 100 об. % алкохол;
3. с максимално съдържание на метилов алкохол 2000 милиграма на литър при 100 об. % алкохол;
4. със специфични органолептични характеристики.
Чл. 6.
(1) "Бренди" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 36 об. %:
1. (изм., ДВ, бр. 8 от 2002 г.) получена чрез дестилация на виноматериали до 70 об. % с добавяне или без добавяне на винен дестилат, дестилиран до 94,8 об. % или етилов алкохол от земеделски произход; при използване на етилов алкохол от земеделски произход неговото съдържание не трябва да надвишава 50 на сто от алкохолното съдържание на крайния продукт;
2. отлежала в дъбови съдове в продължение най-малко на една година или в продължение най-малко на 6 месеца, при условие че дъбовите бъчви са с вместимост, по-малка от 1000 литра;
3. с максимално съдържание на метилов алкохол 2000 милиграма на литър при 100 об. % алкохол; 4. със специфични органолептични характеристики.
(2) "Винено бренди" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 40 об. %:
1. получена чрез единична или двойна дестилация на виноматериали до 70 об. %;
2. от дестилат, отлежал в дъбови съдове в продължение най-малко на 3 години;
3. с максимално съдържание на метилов алкохол 1250 милиграма на литър при 100 об. % алкохол;
4. със специфични органолептични характеристики.
(3) "Плодово бренди" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 36 об. %:
1. получена чрез единична или двойна дестилация на ферментирали плодови материали до 70 об. %;
2. от дестилат, отлежал в дъбови съдове в продължение най-малко на една година;
3. с максимално съдържание на метилов алкохол 3000 милиграма на литър при 100 об. % алкохол;
4. със специфични органолептични характеристики.
Чл. 7.
(1) "Ракия от гроздови джибри" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 38 об. %, произведена в Република България:
1. получена чрез единична дестилация на водна пара на ферментирали гроздови джибри или от пикет чрез единична или двойна дестилация до 65 об. %;
2. със съдържание на летливи вещества, равно или по-голямо от 1400 милиграма на литър при 100 об. % алкохол;
3. с максимално съдържание на метилов алкохол 4000 милиграма на литър при 100 об. % алкохол;
4. със специфични органолептични характеристики.
(2) "Спиртна напитка от гроздови джибри" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 38 об. %:
1. получена чрез дестилация на водна пара на ферментирали гроздови джибри или чрез екстракция, ферментация и единична или двойна дестилация до 86 об. %; към гроздовите джибри могат да се добавят винени утайки до 50 на сто;
2. със съдържание на летливи вещества, равно или по-голямо от 1400 милиграма на литър при 100 об. % алкохол;
3. с максимално съдържание на метилов алкохол 10 000 милиграма на литър при 100 об. % алкохол;
4. със специфични органолептични характеристики.
Чл. 8.
(1) "Ракия от плодови джибри" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 36 об. %, произведена в Република България:
1. получена чрез единична или двойна дестилация до 65 об. % на ферментирали плодови джибри;
2. с максимално съдържание на метилов алкохол 4000 милиграма на литър;
3. със специфични органолептични характеристики.
(2) "Спиртна напитка от плодови джибри" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 37,5 об. %:
1. получена чрез дестилация на ферментирали плодови джибри;
2. със специфични органолептични характеристики.
Чл. 9. "Спиртна напитка от стафиди" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 37,5 об. %:
1. получена чрез ферментация на екстракт от стафиди, дестилиран до 94,5 об. %;
2. със специфични органолептични характеристики.
Чл. 10.
(1) "Плодова ракия" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 36 об. %, произведена в Република България:
1. получена чрез единична или двойна дестилация до 65 об. % на ферментирали два или повече вида месест плод или мъст на месест плод, произведени на територията на Република България, към които могат да се добавят и костилките на плода;
2. със съдържание на летливи вещества, равно или по-голямо от 2000 милиграма на литър при 100 об. % алкохол;
3. с максимално съдържание на метилов алкохол до 8000 милиграма на литър при 100 об. % алкохол;
4. съдържанието на циановодородна киселина е не по-високо 100 милиграма на литър при 100 об. % алкохол за плодова ракия, произведена от плодове с костилки;
5. със специфични органолептични характеристики.
(2) "Плодова спиртна напитка" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 37,5 об. %:
1. получена чрез дестилация до 86 об. % на ферментирали два или повече вида месест плод или мъст на месест плод, към които могат да се добавят и костилките на плода;
2. със съдържание на летливи вещества, равно или по-голямо от 2000 милиграма на литър при 100 об. % алкохол;
3. с максимално съдържание на метилов алкохол до 10 000 милиграма на литър при 100 об. % алкохол;
4. съдържанието на циановодородна киселина е не по-високо от 100 милиграма на литър при 100 об. % алкохол за плодови спиртни напитки, произведени от плодове с костилки;
5. със специфични органолептични характеристики.
(3) "Плодова спиртна напитка" може да се получи и чрез накисване на плод (мацерация) с минимално съотношение 100 килограма плод в 20 литра етилов алкохол при 100 об. % алкохол.
Чл. 11.
(1) "Ябълкова ракия" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 36 об. %, произведена в Република България:
1. чрез единична или двойна дестилация до 65 об. % на ферментирал ябълков сок, който е получен от ябълки, произведени на територията на Република България, и отговаря на изискванията за производство на плодова ракия по чл. 10, ал. 1, т. 2 - 5;
2. със специфични органолептични характеристики.
(2) "Ябълкова спиртна напитка" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 37,5 об. %:
1. получена чрез дестилация на ферментирала ябълкова каша или сок, която отговаря на изискванията за производство на плодова спиртна напитка по чл. 10, ал. 2;
2. със специфични органолептични характеристики.
Чл. 12.
(1) "Крушова ракия" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 38 об. %, произведена в Република България:
1. чрез единична или двойна дестилация до 65 об. % на ферментирал крушов сок, който е получен от круши, произведени на територията на Република България, и отговаря на изискванията за производство на плодова ракия по чл. 10, ал. 1, т. 2 - 5;
2. със специфични органолептични характеристики.
(2) "Крушова спиртна напитка" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 37,5 об. %:
1. получена чрез единична или двойна дестилация на ферментирала крушова каша или сок, която отговаря на изискванията за производство на плодова спиртна напитка по чл. 10, ал. 2;
2. със специфични органолептични характеристики.
(3) "Вилямова ракия" или "Вилямова спиртна напитка" се произвежда при условията на ал. 1 и 2 от круши от сорта Williams.
Чл. 13. "Сливова ракия" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 38 об. %, произведена в Република България:
1. чрез единична или двойна дестилация до 65 об. % на ферментирала месеста част на сини сливи (Prunus domestica L.), произведени на територията на Република България, която отговаря на изискванията за производство на плодова ракия по чл. 10, ал. 1, т. 2, 3 и 5;
2. със специфични органолептични характеристики.
Чл. 14. "Спиртна напитка от синя тинтява (горчивка)" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 37,5 об. %:
1. получена от дестилат на ферментирали корени на синя тинтява (горчивка), към който може да се добави етилов алкохол със земеделски произход;
2. със специфични органолептични характеристики.
Чл. 15. "Хвойнова спиртна напитка" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 37,5 об. %:
1. получена чрез ароматизиране на етилов алкохол от земеделски произход и/или дестилат от зърнени култури с плодове от хвойна (Juniperus communis), други естествени ароматизиращи вещества или идентични на естествените ароматизиращи вещества, и/или ароматни растения или части от тях, които могат да бъдат добавени, при условие че преобладават органолептичните характеристики на хвойната и хвойновите плодове;
2. със специфични органолептични характеристики.
Чл. 16.
(1) "Джин" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 38 об. %:
1. получена чрез ароматизиране на етилов алкохол от земеделски произход с естествени вещества по такъв начин, че вкусът на хвойна да преобладава;
2. със специфични органолептични характеристики.
(2) "Дестилиран джин" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 38 об. %:
1. получена:
а) чрез дестилация или редестилация на етилов алкохол от земеделски произход с минимално алкохолно съдържание най-малко 96 об. % в аламбик с плодове от хвойна (Juniperus communis) и други естествени растителни продукти по такъв начин, че вкусът на хвойната да преобладава; за ароматизация на "дестилиран джин" могат да се използват допълнително естествени и/или идентични на естествените вещества, или
б) чрез смесване на продукта по буква "а" с етилов алкохол от земеделски произход; етиловият алкохол трябва да има еднакъв химичен състав с етиловия алкохол по буква "а";
2. със специфични органолептични характеристики.
Чл. 17. "Мастика" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 47 об. %, произведена в Република България:
1. получена чрез ароматизиране на етилов алкохол от земеделски произход с анетол, изолиран чрез ректификация на етерични масла от звездовиден анасон (Illicium verum), зелен анасон (Pimpinella anissum), резене (Foeniculum vulgare) или от друго растение, което съдържа същия основен ароматен компонент в количество не по-малко от 2,5 грама на литър, захар не по-малко от 40 грама на литър, с добавяне или без добавяне на дъвково масло и/или ароматен дестилат;
2. със специфични органолептични характеристики.
Чл. 18.
(1) "Анасонова спиртна напитка" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 15 об. %:
1. получена чрез ароматизиране на етилов алкохол от земеделски произход с естествени ароматизиращи вещества на звездовиден анасон (Illicium verum), зелен анасон (Pimpinella anissum), резене (от вида Foeniculum vulgare) или на всяко друго растение, съдържащо такава основна ароматизираща съставка, и/или идентични на естествените ароматни вещества;
2. ароматизирана чрез:
а) накисване (мацерация) и/или дестилация;
б) редестилация на спирт със семена или други части от растенията по ал. 1;
в) добавяне на дестилирани естествени екстракти от анасонови растения;
г) съчетаване на технологични практики по букви "а", "б" и "в";
3. със специфични органолептични характеристики.
(2) "Пастис" е анасонова спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 40 об. %:
1. получена чрез ароматизиране на етилов алкохол от земеделски произход с естествени екстракти от сладко коренче (Glycyrrhiza glabra);
2. с багрилни вещества халкони и глициризинова киселина от 0,05 до 0,5 грама на литър;
3. със захарно съдържание, по-малко от 100 грама на литър;
4. със съдържание на анетол от 1,5 до 2 грама на литър; 5. със специфични органолептични характеристики.
Чл. 19. "Битер" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 15 об. %:
1. получена чрез ароматизиране на етилов алкохол от земеделски произход с добавяне на естествени и/или идентични на естествените ароматизиращи вещества;
2. с преобладаващ горчив вкус;
3. със специфични органолептични характеристики.
Чл. 20. "Водка" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 37,5 об. %, която:
1. е получена от етилов алкохол от земеделски произход чрез пречистване или чрез филтриране с активен въглен;
2. може да бъде допълнително дестилирана или обработена по друг равностоен начин с цел намаляване на специфичните органолептични характеристики на използваните суровини;
3. може да бъде овкусена или ароматизирана;
4. е със специфични органолептични характеристики.
Чл. 21.
(1) "Ликьор" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 15 об. %:
1. получена чрез ароматизиране на:
а) етилов алкохол от земеделски произход;
б) дестилат от земеделски произход;
в) една или няколко спиртни напитки;
г) смес от продукти и напитки по букви "а", "б" и "г", които са подсладени и към които могат да се добавят сметана, мляко, други млечни продукти, плодове, вино, плодови или билкови екстракти или настойки от тях;
2. с минимално захарно съдържание 100 грама на литър, изразено като инвертна захар;
3. със специфични органолептични характеристики.
(2) "Крем" е спиртна напитка "ликьор", получена по ал. 1, с минимално захарно съдържание 250 грама на литър, изразени в инвертна захар
. (3) "Крем от касис" е спиртна напитка "ликьор", получена по ал. 1, с минимално захарно съдържание 400 грама захар на литър, изразени в инвертна захар.
(4) "Ликьор на яйчна основа" е спиртна напитка "ликьор":
1. получена от етилов алкохол от земеделски произход с яйчен жълтък, захар или пчелен мед, с минимално съдържание в крайния продукт на:
а) захар или пчелен мед - 150 грама на литър;
б) яйчен жълтък - 140 грама на литър;
2. със специфични органолептични характеристики.
(5) "Яйчен ликьор" е спиртна напитка "ликьор":
1. получена от етилов алкохол от земеделски произход с яйчен жълтък, захар или пчелен мед, с минимално съдържание в крайния продукт на:
а) захар или пчелен мед - 150 грама на литър;
б) яйчен жълтък - 70 грама на литър;
2. със специфични органолептични характеристики.
(6) Ликьорите по ал. 4 и 5 могат да бъдат ароматизирани съгласно Наредбата за изискванията към използването на ароматични продукти в храни по чл. 6, ал. 2 от Закона за храните.
(7) "Ментовка" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 25 об. %:
1. получена чрез ароматизиране на етилов алкохол от земеделски произход с ментово масло със съдържание не по-малко от 0,2 грама на литър;
2. със съдържание на захар в крайния продукт не по малко от 130 грама на литър;
3. със специфични органолептични характеристики.
Чл. 22. "Текила" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 40 об. %:
1. получена в резултат на алкохолна ферментация и дестилация на плодове от синьо агаве;
2. със специфични органолептични характеристики.
Чл. 23. "Арак" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 40 об. %:
1. получена в резултат на алкохолна ферментация и дестилация на грозде, стафиди или фурми с добавка на анасон;
2. със специфични органолептични характеристики.
Чл. 24. "Саке" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 20 об. %:
1. получена в резултат на алкохолна ферментация и дестилация на ориз;
2. със специфични органолептични характеристики.
Чл. 25. Спиртните напитки с географско указание могат да имат по-високо минимално алкохолно съдържание от определеното по тази глава. Минималното алкохолно съдържание се посочва в акта за утвърждаване на спиртната напитка с географско указание.
Глава трета
ПРАВИЛА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА СПИРТНИ НАПИТКИ. СЕРТИФИКАТ ЗА АВТЕНТИЧНОСТ
Раздел I
Правила за производство на спиртни напитки
Чл. 26. При производството на спиртни напитки може да се добави вода за пиене, включително дестилирана или деминерализирана, при условие че не променя характеристиките на напитката.
Чл. 27.
(1) При производството на спиртни напитки може да се добави етилов алкохол от земеделски произход, винен, плодов или зърнен дестилат при условията на наредбата.
(2) За разреждане или разтваряне на ароматизиращи, оцветяващи или други разрешени добавки се използва етилов алкохол от земеделски произход.
(3) Използваният етилов алкохол от земеделски произход трябва да отговаря на физико-химичните показатели съгласно приложение № 1.
(4) Използваният винен, плодов или зърнен дестилат трябва да отговаря на физико-химичните показатели съгласно приложение № 1.
(5) При производството на спиртни напитки може да се добавя етилов алкохол от земеделски произход или дестилат в количество, което осигурява коригиране на действителното алкохолно съдържание до 3 об. % на крайния продукт.
Чл. 28. При производството на спиртни напитки могат да се използват спомагателни технологични практики съгласно приложение № 2.
Чл. 29. При производството на коктейли на спиртна основа отделните съставки трябва да отговарят на изискванията за производство на наредбата.
Раздел II
Правила за производство на спиртни напитки с географско указание
Чл. 30.
(1) Производството на спиртни напитки с географско указание се извършва:
1. при спазване на правилата за производство по чл. 26 - 29;
2. в географски район, където те получават своите специфични или окончателни характеристики и свойства;
3. (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г.) след утвърждаване със заповед на министъра на икономиката и енергетиката.
(2) (Изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г.) Производител или производители на спиртни напитки могат да подадат заявление до министъра на икономиката и енергетиката за утвърждаване на ракии, винено бренди, мастика и ликьори с географско указание.
(3) Заявлението по ал. 1 съдържа данни за заявителя или заявителите: наименование на търговеца, седалище и адрес на управление. Към заявлението се прилагат:
1. топографска карта на географския район в мащаб 1:25 000, на която се нанасят границите на общините, на чиято територия се добиват суровини за производството на спиртна напитка с географско указание; на картата се означават наименованията на местностите и местонахождението и границите на насажденията;
2. почвена скица на географския район в мащаб 1:25 000 с означаване на видовете почви;
3. справка за площите, засадени с плододаващи лозя или овощни дървета;
4. справка за сортовия състав на плодовете и сортовата структура на засадените терени по т. 3;
5. справка за характеристиките на гроздето или плодовете - захарно съдържание, киселинност, механичен състав и др.;
6. описание на автентична или традиционна технология за производство на спиртната напитка с географско указание - бране, сортиране и подбор на суровината, начин на транспортиране, преработка, метод на ферментация, вид и обем на съдовете за ферментация, метод на дестилация, начин на съхраняване, методи за обработка и др.;
7. справка и документи за връзката между произвежданата спиртна напитка и нейното качество, известност или други специфични характеристики;
8. анализно свидетелство за основните физикохимични показатели съгласно приложение № 1, издадено от акредитирана лаборатория;
9. протокол на регионална дегустационна комисия (РДК) за извършен органолептичен анализ и оценка;
10. декларация за верността на обстоятелствата по т. 3 - 7;
11. (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г.) документ за платена държавна такса съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на Министерството на икономиката и енергетиката по Закона за държавните такси, приета с Постановление № 118 на Министерския съвет от 1995 г.(обн., ДВ., бр.55 от 1995 г.; изм. и доп., бр. 30 и 59 от 1996 г., бр. 92 от 1997 г., бр.14 от 1998 г., бр. 31 от 2000 г. и бр. 47 от 2001 г.).
Чл. 31.
(1) (Изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г.) Заявлението и документите по чл. 30 се разглеждат от комисия, определена със заповед на министъра на икономиката и енергетиката. Със заповедта се определят: председател, заместник-председател, секретар и членове. Към комисията могат да се включват и представители на други организации със съвещателен глас.
(2) Заседанията на комисията по ал. 1 се считат за редовни, ако присъстват най-малко 2/3 от състава й.
(3) Решенията на комисията се вземат с мнозинство от 2/3 от присъстващите на заседанието членове.
(4) (Изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г.) Комисията приема правила за своята работа, които се утвърждават със заповед на министъра на икономиката и енергетиката. В заповедта се определя срок за разглеждане на заявленията и документите по ал. 1.
Чл. 32. В случай че представените документи по чл. 30 са непълни и/или неточни, комисията писмено уведомява заявителя за отстраняването им в 7-дневен срок след разглеждането им по чл. 31.
Чл. 33. (Изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г.) След отстраняване на непълнотите и/или неточностите по чл. 32 министърът на икономиката и енергетиката публикува в два централни ежедневника информация за постъпилото заявление за утвърждаване на спиртна напитка с географско указание и посочва срок за възражения и предложения за допълнения.
Чл. 34.
(1) Заявлението и документите се разглеждат от комисията след изтичането на срока по чл. 33.
(2) По решение на комисията може да се извърши и проверка на място за установяване на обстоятелствата по чл. 30.
Чл. 35. (Изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г.) В срок 2 месеца комисията разглежда представените документи, възраженията и предложенията за допълнения и изготвя предложение до министъра на икономиката и енергетиката за утвърждаване на спиртна напитка с географско указание.
Чл. 36.
(1) (Изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г.) В 14-дневен срок след получаване на предложението по чл. 35 министърът на икономиката и енергетиката със заповед по образец съгласно приложение № 3 утвърждава спиртната напитка с географско указание.
(2) Заповедта по ал. 1 се обнародва в неофициалния раздел на "Държавен вестник" и може да се обжалва по реда на Закона за Върховния административен съд.
(3) Изменения и допълнения в заповедта по ал. 1 се извършват по реда на чл. 30 - 35.
(4) (Изм., ДВ, бр. 81 от 2004 г., бр. 78 от 2005 г.) Производителят на спиртна напитка с географско указание подава заявление до министъра на икономиката и енергетиката за вписване в регистъра на производителите на спирт, дестилати и спиртни напитки и в удостоверението за регистрация на спиртна напитка с географско указание. Към заявлението се прилага документ за платена държавна такса, определена в Тарифата за таксите, които се събират в системата на Министерството на икономиката и енергетиката по Закона за държавните такси.
Чл. 37. (Изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г.) Отказът на министъра на икономиката и енергетиката да утвърди спиртна напитка с географско указание може да се обжалва по реда на Закона за Върховния административен съд.
Чл. 38. (Изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г.) Заявлението и документите за всяка утвърдена спиртна напитка с географско указание се съхраняват в дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" на Министерството на икономиката и енергетиката.
Раздел III
Сертификат за автентичност
Чл. 39.
(1) Сертификат за автентичност на гроздова ракия или винено бренди се издава от регионалната лозаро-винарска камара, в чийто териториален обхват е извършено производството.
(2) Сертификат за автентичност на винена и джиброва ракия се издава при условията на ал. 1.
Чл. 40. Сертификатът за автентичност по чл. 39 се издава по образец, определен от Общото събрание на Националната лозаро-винарска камара.
Чл. 41. Сертификатът за автентичност съдържа: наименованието на спиртната напитка, номера на протокола за извършен органолептичен анализ и номера на протокола за извършен физико-химичен анализ, количеството и съответствието на произведената спиртна напитка с изискванията за производство, седалището, адреса на управление и данъчния номер на производителя.
Чл. 42. (Изм., ДВ, бр. 81 от 2004 г.) Всеки производител на гроздова ракия или винено бренди, вписан в регистъра на производителите на спирт, дестилати и спиртни напитки, преди предлагането им на пазара подава заявление до съответната регионална лозаро-винарска камара за издаване на сертификат за автентичност.
Чл. 43. Регионалната лозаро-винарска камара издава сертификата за автентичност в 7-дневен срок от подаването на заявлението по чл. 42.
Глава четвърта
РАЗРЕШЕНИ ДОБАВКИ И УСЛОВИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕТО ИМ
Чл. 44. При производството на спиртни напитки могат да се използват хранителни добавки съгласно Наредбата за изискванията към използването на добавките, влагани в храни по чл. 6, ал. 2 от Закона за храните и съгласно изискванията на тази наредба.
Чл. 45. При производството на спиртни напитки могат да се използват оцветители съгласно Наредбата за изискванията към използването на добавките, влагани в храни по чл. 6, ал. 2 от Закона за храните.
Чл. 46.
(1) При производството на спиртни напитки могат да се използват билки, екстракти от билкови смеси и/или настойки от етерично-маслени култури след получаване на становище от Министерството на здравеопазването, че веществото или веществата не са лекарства по смисъла на Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина.
(2) При производството на спиртни напитки се използват естествени ароматни вещества, освен когато изрично е предвидено друго в наредбата.
(3) Ароматични вещества, идентични на естествените, могат да бъдат използвани при условията на тази наредба и на Наредбата за изискванията към използването на ароматични продукти в храни по чл. 6, ал. 2 от Закона за храните.
(4) Забранява се използването на ароматични вещества, идентични на естествените, при производството на:
1. ликьори от ананас, касис, череша, вишна, къпина, малина, боровинка, цитрусови плодове;
2. ликьори от мента, горчивка, анасон, алпийски пелин, раненка, черница, арктическа къпина, блатна боровинка, червена боровинка, роза.
Глава пета
ОРГАНИ ЗА КОНТРОЛ НА ПРОИЗВОДСТВОТО НА СПИРТНИ НАПИТКИ
Чл. 47. (Изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г.) Контролът на производството на спиртни напитки се осъществява от упълномощени от министъра на икономиката и енергетиката длъжностни лица от дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" на Министерството на икономиката и енергетиката.
Чл. 48.
(1) (Изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г.) Длъжностните лица по чл. 47, определени със заповед на министъра на икономиката и енергетиката, извършват проверки на производителите на спиртни напитки.
(2) (Изм., ДВ, бр. 81 от 2004 г.) Производителите на спиртни напитки осигуряват достъп до документите и до местата, където се осъществява дейността, на длъжностните лица, оправомощени да извършват контрол по реда на чл.66в, ал. 3 от Закона за виното и спиртните напитки.
ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА
§ 1. По смисъла на наредбата:
1. "Летливи вещества" са вещества, които преминават в получения дестилат в резултат на единична или двойна дестилация на продукти, претърпели алкохолна ферментация.
2. "Съдържание на летливи вещества" е съдържанието на веществата по т. 1, с изключение на етилов и метилов алкохол.
3. "Месест плод" е плод с мека тъкан и с равно или по-високо от 50 на сто съдържание на вода.
4. (Нова, ДВ, бр. 8 от 2002 г.) "Виноматериали" са вина, които не са преминали процес на стабилизация.
5. (Нова, ДВ, бр. 8 от 2002 г.) "Винен дестилат" е течен алкохолен продукт, получен чрез единична и/или двойна дестилация до 70 об. % на ферментирали:
а) вино;
б) вино, подсилено вино, винени утайки или комбинации от тях, или
в) виноматериали и притежаващ показателите съгласно приложение № 1.
6. (Нова, ДВ, бр. 8 от 2002 г.) "Плодов дестилат" е течен алкохолен продукт, получен чрез единична и/или двойна дестилация до 65 об. % на ферментирали един или повече видове месест плод или мъст от него, притежаващ показателите съгласно приложение № 1.
7. (Нова, ДВ, бр. 8 от 2002 г.) "Зърнен дестилат" е течен алкохолен продукт, получен чрез единична и/или двойна дестилация до 95 об. % на озахарена чрез ензими мъст от зърнени култури или продукти от тях, ферментирали под въздействието на дрожди, и притежаващ показателите съгласно приложение № 1.
8. (Нова, ДВ, бр. 8 от 2002 г.) "Етилов алкохол от земеделски произход" е течен алкохолен продукт, получен чрез ферментация на продукти от земеделски произход, съдържащи захар и/или нишесте, чрез последваща дестилация и ректификация на тези продукти до 95,9 об. %, и притежаващ показателите за "спирт" съгласно приложение № 1.
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 2. Произведените спиртни напитки, които не отговарят на изискванията на наредбата, могат да се предлагат на пазара до изчерпване на наличните количества, но не по-късно от 6 месеца от влизането й в сила.
§ 3. (Изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г.) Производителите на спиртни напитки подават декларация за произведените налични количества спиртни напитки по § 2 до дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" на Министерството на икономиката и енергетиката в едномесечен срок от влизането в сила на наредбата.
§ 4. В срок до 3 месеца от влизането в сила на наредбата производителите на спиртни напитки привеждат техническите спецификации на напитките в съответствие с изискванията на наредбата.
§ 5. Спиртни напитки с географски указания по приложение № 4 към чл.55, ал. 2 от Наредбата за означаването и търговското представяне на вината, спиртните напитки и продукти от грозде и вино (ДВ, бр. 31 от 2000 г.) и неутвърдени по реда на тази наредба могат да се предлагат на пазара до една година от влизането й в сила.
§ 6. (Изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г.) Изпълнението на наредбата се възлага на министъра на икономиката и енергетиката.
§ 7. Наредбата се приема на основание чл.36 от Закона за виното и спиртните напитки.
Приложение № 1
към чл. 27, ал. 3
(Изм., ДВ, бр. 81 от 2004 г.)
Показатели | Гроздова ракия | Винена ракия | Гроздова, винена спиртна | Бренди | Винено бренди | Плодово бренди | Ракия от гроздови джибри | Спиртна напитка от гроздови джибри |
Метилов алкохол в грамове за литър (г/л) | от 0,2 | от 0,2 | от 0,2 | от 0,05 | от 0,1 | от 0,5 | от 0,2 | от 0,2 |
Висши алкохоли в милиграми за литър абсолютен алкохол (мг/л а.а.) |
от 600 до 5000 |
от 900 до 5000 |
от 600 до 5000 |
от 700 до 6000 |
от 700 до 6000 |
от 850 до 5000 |
от 750 до 5000 |
от 750 до 5000 |
Общи киселини в мг/л а.а. като оцетна киселина |
от 100 до 800 |
от 100 до 800 |
от 100 до 800 |
от 100 до 800 |
от 100 до 800 |
от 100 до 800 |
от 100 до 800 |
от 100 до 800 |
Естери в мг/л а.а. като етил ацетат |
от 500 до 4000 |
от 500 до 4000 |
от 500 до 4000 |
от 300 до 4000 |
от 500 до 4000 |
от 800 до 4000 |
от 500 до 4000 |
от 500 до 4000 |
Алдехиди в мг/л а.а. като ацет алдехид |
от 50 до 350 |
от 50 до 350 |
от 50 до 350 |
от 25 до 350 |
от 50 до 350 |
от 50 до 350 |
от 50 до 350 |
от 50 до 350 |
Фурфурол в мг/л а.а. | до 30 | до 30 | до 30 | до 30 | до 30 | до 30 | до 30 | до 30 |
Цианиди в мг/л а.а. | до 0,25 | до 0,25 | до 0,25 | до 0,25 | до 0,25 | до 0,25 | до 0,25 | до 0,25 |
Показатели | Ракия от плодови джибри | Плодова ракия | Плодова спиртна напитка | Ябълкова ракия | Ябълкова спиртна напитка | Крушова ракия | Крушова спиртна напитка | Вилямова ракия |
Метилов алкохол в грамове за литър (г/л) | от 0,5 | от 0,5 | от 0,5 | от 0,5 | от 0,5 | от 0,5 | от 0,5 | от 0,5 |
Висши алкохоли в милиграми за литър абсолютен алкохол (мг/л а.а.) |
от 850 до 5000 |
от 850 до 5000 |
от 850 до 5000 |
от 850 до 5000 |
от 850 до 5000 |
от 850 до 5000 |
от 850 до 5000 |
от 850 до 5000 |
Общи киселини в мг/л а.а. като оцетна киселина |
от 100 до 800 |
от 100 до 800 |
от 100 до 800 |
от 100 до 800 |
от 100 до 800 |
от 100 до 800 |
от 100 до 800 |
от 100 до 800 |
Естери в мг/л а.а. като етил ацетат |
от 1000 до 6000 |
от 1000 до 6000 |
от 1000 до 6000 |
от 1000 до 6000 |
от 1000 до 6000 |
от 1000 до 6000 |
от 1000 до 6000 |
от 1000 до 6000 |
Алдехиди в мг/л а.а. като ацет алдехид |
от 50 до 350 |
от 50 до 350 |
от 50 до 350 |
от 50 до 350 |
от 50 до 350 |
от 50 до 350 |
от 50 до 350 |
от 50 до 350 |
Фурфурол в мг/л а.а. | до 30 | до 30 | до 30 | до 30 | до 30 | до 30 | до 30 | до 30 |
Цианиди, в мг/л а.а. | до 1 | до 1 | до 1 | до 0,25 | до 0,25 | до 0,25 | до 0,25 | до 0,25 |
Показатели | Сливова ракия | Винен дестилат | Плодов дестилат | Зърнен дестилат | Спирт | Спиртни напитки |
Етилов алкохол в об. % | - | до 70 | до 65 | до 95 | мин. 95,5 | мин. 15 |
Метилов алкохол в грамове за литър (г/л) |
от 0,5 до 3,5 |
от 0,3 до 1 |
от 0,5 до 7 |
от 0,01 до 1 |
до 0,40 | до 0,20 |
Висши алкохоли в милиграми за литър абсолютен алкохол (мг/л а.а.) |
от 850 до 5000 |
от 1350 до 6000 |
от 850 до 5000 |
от 400 до 5000 |
до 20 | до 20 |
Общи киселини в мг/л а.а. като оцетна киселина |
от 100 до 800 |
от 100 до 800 |
от 100 до 800 |
от 30 до 800 |
до 20 | до 20 |
Естери в мг/л а.а. като етил ацетат |
от 1000 до 6000 |
от 500 до 4000 |
от 1000 до 6000 |
от 200 до 4000 |
до 70 | до 70 |
Алдехиди в мг/л а.а. като ацет алдехид |
от 50 до 350 |
от 50 до 350 |
от 50 до 350 |
от 25 до 300 |
до 25 | до 25 |
Фурфурол в мг/л а.а. | до 30 | до 30 | до 30 | до 60 | Не се допуска | Не се допуска |
Цианиди в мг/л а.а. | до 1 | до 0,25 | до 1 | до 0,25 | Не се допуска | Не се допуска |
Приложение № 2
към чл. 28
Спомагателни технологични практики при производството на спиртни напитки
А) Разрешени технологични практики при производството на суровини за производство на спиртни напитки:
1. Аерация, или добавяне на кислород.
2. Термични обработки.
3. Центрофугиране и филтриране без или със спомагателен инертен материал, при условие че не преминава в обработения продукт.
4. Употреба на въглероден диоксид (въглероден анхидрид) и/или на азот, поотделно или на смес от тях, с цел да се създаде инертна атмосфера и да се защити продуктът от въздуха.
5. Употреба на ензими.
6. Употреба на дрожди за ферментация.
7. Подпомагане развитието на дрождите чрез добавка на:
а) диамониев фосфат или на амониев сулфат до 0,3 грама на литър;
б) амониев сулфит или амониев бисулфит до 0,2 грама на литър; тези добавки могат да бъдат използвани съвместно в общо количество до 0,3 грама на литър;
в) тиамин дихлорхидрат до 0,6 милиграма на литър, изразено като тиамин;
г) използване на препарати от дрождени обвивки до 40 грама на хектолитър.
8. Употреба на пеногасители, разрешени по чл. 6 от Закона за храните.
9. Употреба на серен диоксид, калиев бисулфит или калиев метабисулфит.
10. Десулфитиране чрез физически методи.
11. Десулфитиране чрез употреба на калциев карбонат, калциев хидроксид, натриев хидроксид.
12. Обработка с активен въглен за винарски цели.
13. Бистрене с един или повече от следните материали, годни за енологична употреба:
а) желатин за хранителни цели;
б) казеин и калиев казеинат;
в) бентонит;
г) силициев диоксид под формата на гел или колоиден разтвор;
д) танин.
14. Употреба на винена и/или лимонена киселина за повишаване киселинното съдържание.
15. Намаляване на летливите вещества при съдържание не повече от 2 грама на литър чрез използване на едно или повече от следните вещества:
а) калиев бикарбонат;
б) калциев карбонат;
в) натриев хидроксид;
г) натриев бикарбонат;
д) калиев перманганат.
16. Коригиране на рН с натриев хидроксид.
17. Намаляване твърдостта на водата с йонообменни смоли, разрешени за използване по чл. 6 от Закона за храните. 18. Извличане на ароматични и овкусяващи вещества чрез екстракция и/или дестилация.
19. При производството на уиски се разрешава опушване с торф.
Б) Разрешени технологични практики при производство на крайните продукти по чл. 35 от Закона за виното и спиртните напитки:
1. Добавяне на оцветители и ароматизатори, разрешени за използване по чл. 6 от Закона за храните.
2. Добавяне на билки, комбинации от тях и/или екстракти от тях.
3. Коригиране на захарното съдържание с добавяне на полубяла захар, бяла захар, бяла рафинирана захар, декстроза, фруктоза, глюкозен сироп, течна захар, инвертна течна захар, инвертен захарен сироп, пречистена концентрирана гроздова мъст, концентрирана гроздова мъст, прясна гроздова мъст, карамелизирана захар, пчелен мед, сироп от рожкови, както и други натурални подслаждащи субстанции със същия ефект.
Приложение № 3
към чл. 36, ал. 1
(Изм., ДВ, бр. 8 от 2002 г., бр. 81 от 2004 г.)
ЗАПОВЕД ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ
№ ............ София, .......... ................... г.
На основание чл. 36, ал. 1 от Наредбата за определенията УТВЪРЖДАВАМ
Спиртна напитка: ........................................................................... Министър: |