Наредба за определяне на правила за образуване и прилагане на цените на услугите, включени в универсалната пощенска услуга

МС

Държавен вестник брой: 62

Година: 2004

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 25.08.2004

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С наредбата се определят:
1. правилата за образуване и прилагане на цените на услугите, включени в универсалната пощенска услуга, извършвана от оператори на универсална пощенска услуга;
2. условията и редът за договаряне на цени на услугите, включени в универсалната пощенска услуга, различни от образуваните по правилата на наредбата, при спазване принципите на публичност и равнопоставеност.

Чл. 2. Универсалната пощенска услуга включва услугите по чл.34 от Закона за пощенските услуги (ЗПУ).

Чл. 3. При образуването на цените на услугите, включени в универсалната пощенска услуга, пощенските оператори спазват принципите, определени в чл.66, ал. 2 ЗПУ.

Раздел II
Правила за образуване на цените

Чл. 4.
(1) Цените на услугите, включени в универсалната пощенска услуга, се образуват въз основа на разходите за дейността по видове услуги съгласно Закона за счетоводството и приложимите счетоводни стандарти.
(2) Разходите за дейността се определят по видове услуги на базата на икономически обосновани разходи по отчетни данни за разходите на пощенските оператори на универсална пощенска услуга за нейното предоставяне за периода от последната промяна на цените до изготвяне на предложение за изменението им. За месеците, за които няма отчетни данни за разходите, се използват данни от прогнозния бюджет на операторите на универсална пощенска услуга, разработен на базата на показатели от бюджетната прогноза, изготвена в изпълнение на чл.14 и 15 от Закона за устройството на държавния бюджет.

Чл. 5.
(1) Цените на универсалната пощенска услуга по приемане, пренасяне и доставяне на вътрешни пощенски пратки се образуват, както следва:
1. за кореспондентски пратки, малки пакети, пряка пощенска реклама и печатни произведения - в зависимост от теглото на пратките;
2. за колетни пратки - в зависимост от теглото, от местоназначението и от размерите на пратките; 3. за пощенски парични преводи - в зависимост от сумите за превод.
(2) Цените на услугите по ал. 1, т. 1 и 3 са еднакви за територията на страната.

Чл. 6. Цените на универсалната пощенска услуга по приемане, пренасяне и доставяне на международни пощенски пратки се образуват, както следва:
1. за кореспондентски пратки, малки пакети, пряка пощенска реклама и печатни произведения - в зависимост от теглото на пратките и от начина на пренасянето им, както и при спазване изискванията на актовете на Всемирния пощенски съюз по отношение на пощенските оператори, задължени да ги спазват;
2. за колетни пратки - в зависимост от вида, теглото, начина на пренасяне и зоната, в която се намира страната на местоназначение, както и при спазване изискванията на актовете на Всемирния пощенски съюз по отношение на пощенските оператори, задължени да ги спазват.

Чл. 7.
(1) Цените на услугите по чл. 5, ал. 1, т. 1 и чл. 6, т. 1 могат да се образуват и в зависимост от бързината на пренасяне и доставяне. В този случай пратките биват пратки с предимство и пратки без предимство.
(2) При прилагане на принципа за бързина цената на услугите зависи от теглото на пратките.

Чл. 8. Цената за допълнителната услуга "препоръка" за вътрешните пощенски пратки е различна от цената, образувана за международните пощенски пратки.

Чл. 9.
(1) Цените за допълнителната услуга "обявена стойност" за вътрешните пощенски пратки се образуват в зависимост от размера на обявената стойност и са еднакви за територията на страната.
(2) Цените за допълнителната услуга "обявена стойност" за международните пощенски пратки се определят в зависимост от размера на обявената стойност и в съответствие с актовете на Всемирния пощенски съюз по отношение на пощенските оператори, задължени да ги спазват.

Чл. 10.
(1) Цената на вътрешните и международните пощенски пратки се образува по теглови стъпки.
(2) Цената за допълнителната услуга "обявена стойност" за вътрешните и международните пощенски пратки се диференцира в зависимост от размера на сумите на обявената стойност.
(3) Цената за паричните преводи се диференцира в зависимост от размера на сумите за превод.

Чл. 11. Цените, образувани по реда на този раздел, се обвързват с нормативите за качество на универсалната пощенска услуга и ефикасността на обслужване по чл.15, ал. 1, т. 8 и се съобразяват с методиката по чл.15, ал. 1, т. 14 ЗПУ.

Чл. 12.
(1) Операторите на универсална пощенска услуга предоставят образуваните по реда на наредбата конкретни цени за съгласуване в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) в срок 30 дни преди влизането им в сила.
(2) В 20-дневен срок от постъпване на предложението по ал. 1 КРС съгласува цените, ако те отговарят на методиката по чл. 15, ал. 1, т. 14 от ЗПУ и при тяхното образуване са спазени изискванията на наредбата.
(3) В случай че предложените цени не отговарят на изискванията по ал. 2, КРС с решение задължава съответния пощенски оператор да ги промени.
(4) Ако решението по ал. 3 не се обжалва по реда на чл.65, ал. 6 ЗПУ, пощенският оператор в 3-дневен срок от уведомяването представя в КРС ново предложение в съответствие с решението по ал. 3.

Чл. 13.
(1) Операторите на универсална пощенска услуга могат да предлагат промени на цените на период не по-малък от 6 месеца, при условие че има изменение на разходите за дейността по универсалната пощенска услуга за периода от последното изменение на цените.
(2) Операторите на универсална пощенска услуга представят в КРС предложението за изменение на цените, което задължително включва и разчет за очакваните финансови резултати от въвеждането им.
(3) Промените по ал. 1 се извършват при условията и по реда на чл. 12.

Чл. 14. До изтичането на установения със ЗПУ държавен монопол върху резервиран сектор от универсалната пощенска услуга основният пощенски оператор следва постепенно да постигне доходност от предоставяне на универсалната пощенска услуга чрез балансиране на разходите за тази дейност, ограничаване размера на дефицита от изпълнението на универсалната пощенска услуга при икономически неизгодни условия и осигуряване на икономически обоснована печалба в размер най-малко 3 на сто.

Раздел III
Прилагане на цените

Чл. 15. Цените на пощенските услуги, образувани по правилата и по реда на наредбата и съгласувани с КРС, се прилагат след публикуването им най-малко в един централен ежедневник и поставяне на съобщения във всички пощенски служби в срок не по-малък от 7 дни преди прилагането им.

Чл. 16.
(1) Цените на пощенските услуги се предплащат от потребителите. Заплащането се извършва в брой, безкасово или чрез пощенски марки в зависимост от определения от пощенския оператор начин на заплащане на съответната услуга. За заплащане на международните пощенски услуги, извършвани от основния пощенски оператор, могат да се използват и международни купони-отговор.
(2) При използване на пощенски продукти - пощенски карти, пощенски пликове и други, с отпечатан върху тях специален знак за цената заплащането на услугите се извършва при закупуването на пощенските продукти.

Чл. 17. Пощенските оператори на универсална пощенска услуга могат да използват като знак за заплащане цената на пощенските услуги отпечатъци от автомати, таксувачни машини, печатни преси и други съоръжения за отпечатване или щемпеловане.

Чл. 18. Пощенските оператори на универсална пощенска услуга могат да договарят с потребители, които системно изпращат голям брой собствени пощенски пратки, начина и срока на плащане.

Чл. 19.
(1) Пощенските оператори на универсална пощенска услуга могат да договарят с потребители, които системно изпращат голям брой собствени пощенски пратки, цени, различни от определените по реда на наредбата, при спазване принципите на публичност и равнопоставеност.
(2) Разпоредбата на ал. 1 се прилага при наличието най-малко на едно от следните условия, изпълнени от потребителите преди приемането на пратките от пощенския оператор на универсална пощенска услуга:
1. поставяне на одобрени от КРС отпечатъци като знак за платена цена на услугата със собствени или наети автомати, таксувачни машини, печатни преси и други съоръжения за отпечатване или щемпеловане съгласно чл.77, ал. 3 ЗПУ;
2. подготовка на пратките - сортиране, описване и др.;
3. подаване на пратки с еднакви размери, форма и/или тегло;
4. други конкретни условия, предварително определени от операторите на универсална пощенска услуга.
(3) В случаите по ал. 1 и 2 пощенските оператори на универсална пощенска услуга определят конкретните условия и цените, различни от цените, определени по правилата на раздел II от наредбата, като те се съгласуват от КРС по реда на чл.65 ЗПУ.
(4) Пощенските оператори на универсална пощенска услуга представят за сведение на КРС заверени копия от подписаните договори по ал. 1 и всички изменения и допълнения към тях в 14-дневен срок от сключването им.
(5) Условията и цените, определени съгласно ал. 3, се посочват подробно в договора между оператора на универсална пощенска услуга и потребителя.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на наредбата:
1. "Пратки с предимство" са пратките, които се пренасят и доставят по най-бързия възможен начин.
2. "Пратки без предимство" са пратките, за които подателят е избрал по-ниска цена, която предполага по-дълъг срок при пренасяне и доставяне.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 2. До 31 декември 2005 г. основният пощенски оператор при образуването на цените на услугите от резервирания сектор на универсалната пощенска услуга задължително определя междинна теглова стъпка за кореспондентските пратки до 350 г и цена, която не превишава повече от 5 пъти цената за:
1. стандартна вътрешна кореспондентска пратка с тегло до 20 г, прилагана от основния пощенски оператор;
2. стандартна международна въздушна кореспондентска пратка с тегло до 20 г, прилагана от основния пощенски оператор.

§ 3. Образуваните по реда на Наредбата за определяне на правила за образуване и прилагане на цените на услугите, включени в универсалната пощенска услуга, извършвана от основния пощенски оператор, приета с Постановление № 287 на Министерския съвет (ДВ, бр. 2 от 2001 г.), цени се прилагат до влизането в сила на съгласуваните по реда на тази наредба цени на основния пощенски оператор.

§ 4. Основният пощенски оператор има право да прилага нови цени на услугите, включени в универсалната пощенска услуга, не по-рано от 5 юли 2004 г.

§ 5. Наредбата се издава на основание чл.66, ал. 1 от Закона за пощенските услуги във връзка с чл.59, ал. 3 от Закона за защита на потребителите и правилата за търговия.

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив