Наредба за прилагане на чл. 10, ал. 10 от ЗСПЗЗ

МС

Държавен вестник брой: 31

Година: 2003

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 08.09.2005

Чл.1. С тази наредба се определят условията и редът за въэстановяване на собствеността върху екологично замърсените земеделски земи, начинът за ползването им и възстановяването на техните качества.

Чл.2.
(1) Предмет на наредбата са земеделските земи, замърсени с токсични вещества и радионуклиди над допустимите норми в резултат на промишлената дейност на държавните предприятия, оказали трайни последици върху здравно-хигиенните характеристики на съответния район и земите, които могат да бъдат възстановени.
(2) В случаите, когато в резултат на екологично замърсяване земеделските земи не могат да бъдат въэстановени, собственици се обещетяват по тяхно искане при условията и по реда на Чл.10б от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Чл. 3.
(1) Министерството на околната среда изготвя списък на екологично замърсените райони, като посочва площите, вида и степента на замърсяването и случаите, в които замърсяването е прекратено. За целта Министерството на земеделието, Министерството на здравеопазването, НИИПА "Н. Пушкаров", Аграрният университет - Пловдив, други институти, общините и другите държавни и общински органи и фирми се задължават при поискване да предоставят на Министерството на околната среда информация за замърсяването на земеделските земи, с които разполагат.
(2) Списъкът на екологично замърсените райони се утвърждава от Министерския съвет.
(3) Министерството на околната среда предоставя на Министерството на земеделието информацията, въз основа на която е изготвен списъкът на екологично замърсените райони.
(4) Министерството на земеделието съгласувано с Министерството на здравеопазването определя по землища вида и степента на екологично замърсените земи и режима на земеползването.
(5) (Изм., ДВ, бр. 31 от 2003 г.) Министерството на земеделието изпраща на общинските служби по земеделие и гори информация за:
1. вида и степента на екологично замърсените земи в съответното землище и земите, които не могат да бъдат възстановени;
2. схеми за възможните режими на земеползването.
(6) (Изм., ДВ, бр. 31 от 2003 г.) Общинските служби по земеделие и гори на базата на предоставената им информация отразяват в документите за собственост вида и степента на екологично замърсената земя и режима на земеползване.

Чл. 4.
(1) Възстановяването на екологичните качества на земята се извършва по подходящи технологии, определени от експертен съвет на Министерството на земеделието, Министерството на околната среда и Министерството на здравеопазването, който утвърждава и нормативи за пределни разходи за тях след съгласуването им с Министерството на финансите. Организацията и координирането на дейността на експертния съвет се възлагат на министъра на земеделието.
(2) Технологията и изпълнението на мероприятията се определят чрез конкурс, обявен от експертния съвет по ал. 1.

Чл. 5.
(1) Осигуряването на необходимите разходи по чл.10, ал. 10 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи се извършва чрез извънбюджетна приходно-разходна сметка към Министерството на земеделието.
(2) Набирането и изразходването на средствата по извънбюджетната приходно-разходна сметка се извършват по ред, установен от министъра на финансите по предложение на министъра на земеделието.
(3) Държавните предприятия, причинили замърсяването на земеделските земи, дължат на държавата изразходваните от нея суми за екологичното й възстановяване.

Чл. 6. Изпълнението на наредбата се възлага на Министерството на земеделието, Министерството на околната среда и Министерството на здравеопазването.

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив