Наредба за регулиране нарастването и образуването на средствата за работна заплата през 1993 г.

МС

Държавен вестник брой: 1

Година: 1994

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 08.09.2005

Чл. 1.
(1) Тази наредба определя начина за регулиране нарастването на средствата за работна заплата в търговските дружества и в другите предприятия и организации с над 50 на сто държавно или общинско участие (в т.ч. смесени дружества с чуждестранно участие).
(2) С наредбата се определя и редът за образуване на средствата за работна заплата в търговските дружества и другите предприятия и организации, извършващи стопанска дейност, които получават субсидии от държавния или общинските бюджети или средства от извънбюджетни сметки на Министерството на финансите.

Чл. 2.
(1) Нарастването на начислените средства за работна заплата в търговските дружества, предприятията и организациите по ал. 1 на чл. 1 за всяко тримесечие на 1993 г. спрямо определения по тази наредба базисен размер на средствата за работна заплата се облага с данък по следната скала:

Процент на нарастване на
средствата за работна заплата
Данъчна ставка в %
до 2 -
над 2 до 3 50
над 3 до 4 200
над 4 до 5 600
над 5 800

(2) Данъчните ставки на скалата по предходната алинея се прилагат поотделно за сумата на нарастването на средствата за работна заплата, която попада в съответните диапазони. При нарастване на средствата за работна заплата над 2 на сто обложената веднъж с данък сума се приспада от сумата, която подлежи на облагане в следващия диапазон. В този случай с данък се облага само разликата между двете суми.
(3) Дължимият данък се заплаща по реда на чл. 75 от Правилника за прилагане на Указ № 56 за стопанската дейност.

Чл. 3.
(1) Базисният размер на средствата за работна заплата, спрямо който се определя нарастването по ал. 1 на чл. 2, се установява, като начислените средства за съответното тримесечие на предходната година се коригират със:
1. коефициент, който отразява нарастването на цените през текущото тримесечие спрямо съответното тримесечие на предходната година, прието за база. В коефициента се отчита пълният размер на фактическите тримесечни индекси на цените през трите тримесечия, следващи тримесечието, прието за база, и 85 на сто от верижния тримесечен индекс на потребителските цени през текущото тримесечие на 1993 г.;
2. коефициент, получен чрез норматив 0,3 от процента на увеличение или намаление на обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени през тримесечието на 1993 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година. Изчисляването по съпоставими цени се извършва по методика на Националния статистически институт за съответните отрасли и дейности.
(2) (Доп., ДВ, бр. 46 от 1993 г., бр. 73 от 1993 г., бр. 1 от 1994 г.) За търговските дружества и други формирования от финансово-кредитната система както и за търговските дружества и общинските фирми с предмет на дейност, включващ водоснабдяване и канализация на населените места и за търговските дружества с корабостроителна или кораборемонтна дейност, за общинска фирма "Централен универсален магазин" - София, и в търговските дружества, предприятията и организациите с предмет на дейност: механизирани услуги в растениевъдството, животновъдството и борбата с ерозията; агрохимическо обслужване; хидромелиоративни услуги; производство на животинска и растителна продукция; оранжерийно производство; производство на семена и посадъчен материал т. 2 на предходната алинея не се прилага.
(3) Базисният размер на средствата за работна заплата по ал. 1 не може да бъде по-малък от сумата, получена от произведението на средносписъчния брой на персонала (без лицата в отпуск по майчинство) и минималната работна заплата за страната през отделните месеци на текущото тримесечие на 1993 г.
(4) Начислените средства за работна заплата през тримесечието на предходната година предварително се увеличават с коефициент 1,025, когато в търговските дружества, предприятията и организациите поради липса на условия за производство и реализация през съответното тримесечие на 1992 г. персоналът е ползвал неплатен отпуск не по-малко от 5 дни средно на едно лице или е прилагано непълно работно време за повече от 25 на сто от персонала или има регистриран престой не по-малко от 25 на сто от работното време.

Чл. 4.
(1) Данъкът върху нарастването на средствата за работна заплата се изчислява и се изплаща независимо от крайния финансов резултат на търговските дружества, предприятията или организациите - печалба или загуба. Размерът му се посочва в раздел четвърти на Отчета за приходите и разходите - приложение към чл. 40, ал. 1, т. 2 от Закона за счетоводството.
(2) Отчетената загуба по годишните счетоводни отчети на търговските дружества, предприятията и организациите с над 50 на сто държавно или общинско участие в резултат на начисления и платен през течение на годината данък върху нарастването на средствата за работна заплата не може да се покрива през следващата година от или за сметка на държавния бюджет.

Чл. 5. Когато размерът на средствата за работна заплата на търговското дружество, предприятието или организацията за съответното тримесечие на предходната година не може да се установи, този размер се определя, като фактическата средносписъчна численост на персонала за тримесечието на 1993 г. се умножи по средната работна заплата за съответната дейност по статистическата отчетност за страната за съответното тримесечие на 1992 г., коригиран по реда на чл. 3, ал. 1, т. 1. Информация за средната работна заплата за съответната дейност се получава от Националния статистически институт.

Чл. 6.
(1) Средствата за работна заплата в търговските дружества, предприятия и организациите по ал. 2 на чл. 1 се образуват за всяко тримесечие на 1993 г., като начислените средства през предходното тримесечие се коригират със: 1. коефициент, равен на 90 на сто от фактическия тримесечен индекс на потребителските цени за страната през текущото тримесечие на 1993 г. спрямо предходното тримесечие; 2. коефициент, получен чрез норматив 0,3 от процента на увеличение или намаление по съпоставими цени на обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице през текущото тримесечие на 1993 г. спрямо предходното.
(2) Образуваните по реда на предходната алинея средства за работна заплата не могат да бъдат по-малки от сумата, получена от произведението на средносписъчния брой на персонала (без лицата в отпуск по майчинство) и минималната работна заплата за страната през отделните месеци на текущото тримесечие на 1993 година.
(3) Когато начислените средства за работна заплата за съответното тримесечие на 1993 г. надвишават средствата, определени по ал. 1 на този член, пълният размер на превишението се приспада от отпусканите субсидии или средства от извънбюджетни сметки на Министерството на финансите.
(4) (Нова, ДВ, бр. 73 от 1993 г.) За топлофикационните и въгледобивните търговски дружества т. 2 на ал. 1 не се прилага.

Чл. 7. В начислените средства за работна заплата за съответните тримесечия на 1992 и 1993 г. се включват и възнагражденията, изплатени на членовете на надзорните, управителните и контролните съвети, на съвета на директорите, на изпълнителните директори, управителите и контролъорите в търговските дружества, предприятия и организации с над 50 на сто от държавно или общинско участие.

Чл. 8.
(1) Начислените средства за работна заплата за съответното тримесечие на 1992 г. се преизчисляват, когато средносписъчният брой на персонала (без лицата в отпуск по майчинство) в търговското дружество, предприятието или организацията през текущото тримесечие на 1993 г. е увеличен или намален в сравнение с тримесечието, прието за база, в резултат на:
1. създаване или закриване на поделения (структурни звена);
2. разширяване на дейността и увеличаване или намаляване на сменността;
3. преминаване на поделения (структурни звена) от или в състава на търговското дружество, предприятието или организацията;
4. отдадени под аренда или по друг договор за наем обекти;
5. частична или пълна ликвидация на производства или дейности.
(2) Преизчисляването по реда на предходната алинея се извършва, като средствата за работна заплата за съответното тримесечие на 1992 г. се увеличават или намаляват със сума, получена като произведение между разликата в средносписъчният брой на персонала (без лицата в отпуск по майчинство) и достигнатата през съответния период на предходната година средна брутна работна заплата за търговското дружество, предприятието или организацията като цяло.

Чл. 9.
(1) При условията на ал. 1 на чл. 8 се преизчисляват и начислените средства за работна заплата за предходното тримесечие при образуване на средствата по чл. 6 в търговските дружества, предприятия и организациите, които получават субсидии от държавния или общинските бюджети или средства от извънбюджетни сметки на Министерството на финансите.
(2) Преизчисляването по реда на предходната алинея се извършва, като средствата за работна заплата през предходното тримесечие се увеличават или намаляват със сума, получена като произведение от разликата в средносписъчния брой на персонала (без лицата в отпуск по майчинство) през текущото тримесечие и средната работна заплата за предходното.

Чл. 10. При прилагането на тази наредба от начислените средства за работна заплата през тримесечията на 1992 и 1993 г. се изключват фактически изплатените суми през съответните тримесечия съгласно чл.222 и чл.224, ал. 1 от Кодекса на труда.

Чл. 11. Министерството на труда и социалните грижи дава разяснения по прилагането на тази наредба.

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 164
от 19.08.1993 г.
за допълнение на Наредбата за регулиране нарастването и образуването на средствата за работна заплата през 1993 г.
(Обн., ДВ, бр. 73 от 27.08.1993 г.)

.............................................................
.............................................................

Заключителна разпоредба

§ 3. Това постановление се прилага от второто тримесечие на 1993 г.

Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив