Наредба за регулиране нарастването на средствата за работна заплата през 1995 г.

МС

Държавен вестник брой: 88

Година: 1995

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 08.09.2005

Чл. 1. С тази наредба се определят редът и начинът за регулиране нарастването на средствата за работна заплата в търговските дружества и в другите предприятия и организации с над 50 на сто държавно и/или общинско участие (в т.ч. смесени дружества с чуждестранно участие).

Чл. 2.
(1) (Изм., бр. 88 от 1995 г. – в сила от 1.07.1995 г.) Нарастването на начислените средства за работна заплата, без сумите по чл. 7, в търговските дружества, предприятията и организациите за всяко тримесечие на 1995 г. спрямо определения по тази наредба базисен размер на средствата за работна заплата се облага с данък по следната скала:

Процент на нарастване на средствата за работна заплата спрямо базисните Данъчна ставка в зависимост от достигнатата средномесечна брутна работна заплата през отчетното тримесечие на 1995 г. (в %)
до 2,5 минимални работни заплати до 3 минимални работни заплати до 4 минимални работни заплати над 4 минимални работни заплати
до 2 - - - -
над 2 до 3 - - 30 50
над 3 до 4 - - 60 150
над 4 до 5 - 100 150 300
над 5 30 150 300 500
Забележка. Данъчните ставки са разпределени в четири групи (колони) съобразно размера на минималната работна заплата за страната през отчетното тримесечие на 1995 г.

(2) Данъчните ставки на скалата по ал. 1 се прилагат поотделно за сумата на нарастването на средствата за работна заплата, която попада в съответните диапазони. При нарастване на средствата за работна заплата над 2, съответно над 4 на сто, обложената веднъж с данък сума се приспада от сумата, която подлежи на облагане в следващия диапазон. В този случай с данък се облага само разликата между двете суми.
(3) Дължимият данък се внася в срока по чл. 75 от Правилника за прилагане на Указ № 56 за стопанската дейност.
(4) Когато в търговските дружества, предприятията и организациите от финансово-кредитната система, от системата на външната търговия и в тези, които получават субсидии от държавния и/или общинските бюджети или средства от извънбюджетни сметки на Министерството на финансите, размерът на средномесечната брутна работна заплата за отчетното тримесечие на 1995 г. превишава шесткратният размер на минималната работна заплата за страната през това тримесечие на 1995 г., данъчните ставки по ал. 1 се удвояват.

Чл. 3.
(1) Базисният размер на средствата за работна заплата, спрямо който се определя нарастването по ал. 1 на чл. 2, се установява, като се умножи средната брутна работна заплата за базисното тримесечие по фактическия средносписъчен брой на персонала (без лицата в отпуск по майчинство) за отчетното тримесечие на 1995 г. и полученото се коригира:
1. за търговските дружества, предприятията и организациите, в които през отчетното тримесечие обемът на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени е нараснал спрямо базисното тримесечие; резултатът за отчетното тримесечие е печалба; нямат задължения за отчетното тримесечие и са започнали уреждане и редовно обслужване на просрочените задължения към държавния и/или общинските бюджети, Държавното обществено осигуряване и фонд "Професионална квалификация и безработица":
а) с коефициент, изчислен на база 80 на сто от фактическото нарастване на потребителските цени за страната през първото и второто тримесечие и 85 на сто за третото и четвъртото тримесечие на текущата година. Когато за база е прието съответното тримесечие на предходната година, при изчисляването на коефициента се използват индекси на цените, на основата на които са изчислявани коефициентите за 1994 и 1995 г.;
б) с коефициент, получен чрез норматив 0,95 от процента на увеличаване обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени през отчетното тримесечие спрямо базисното тримесечие;
2. за търговските дружества, предприятията и организациите, в които през отчетното тримесечие обемът на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени е намалял спрямо базисното тримесечие; резултатът за отчетното тримесечие е печалба; нямат задължения за отчетното тримесечие и са започнали уреждане и редовно обслужване на просрочените задължения към държавния и/или общинските бюджети, Държавното обществено осигуряване и фонд "Професионална квалификация и безработица":
а) с коефициента по буква "а" от т. 1;
б) с коефициент, получен чрез норматив 0,1 от процента на намаление на обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени през отчетното тримесечие спрямо базисното тримесечие;
3. за търговските дружества, предприятията и организациите, в които през отчетното тримесечие обемът на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени е нараснал или е намалял спрямо базисното тримесечие; резултатът за отчетното тримесечие е печалба; имат задължения за отчетното тримесечие и не са започнали обслужването на просрочените задължения към държавния и/или общинските бюджети, Държавното обществено осигуряване и фонд "Професионална квалификация и безработица":
а) с коефициента по буква "а" от т. 1;
б) с коефициент, получен чрез норматив 0,5 от процента на увеличение и 0,2 от процента на намаление на обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени през отчетното тримесечие спрямо базисното тримесечие;
4. за търговските дружества, предприятията и организациите, в които през отчетното тримесечие обемът на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени е нараснал или е намалял спрямо базисното тримесечие; резултатът за отчетното тримесечие е загуба; нямат задължения за отчетното тримесечие и са започнали уреждане и редовно обслужване на просрочените задължения към държавния и/или общинските бюджети, Държавното обществено осигуряване и фонд "Професионална квалификация и безработица":
а) с коефициента по буква "а" от т. 1;
б) с коефициент, получен чрез норматив 0,3 от процента на увеличение и 0,2 от процента на намаление на обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени през отчетното тримесечие спрямо базисното тримесечие;
5. за търговските дружества, предприятията и организациите, в които през отчетното тримесечие обемът на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени е нараснал спрямо базисното тримесечие; резултатът за отчетното тримесечие е загуба; имат задължения за отчетното тримесечие и не са започнали обслужването на просрочените задължения към държавния и/или общинските бюджети, Държавното обществено осигуряване и фонд "Професионална квалификация и безработица":
а) с коефициента по буква "а" от т. 1;
б) с коефициент, получен чрез норматив 0,25 от процента на увеличение на обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени през отчетното тримесечие спрямо базисното тримесечие;
6. за търговските дружества, предприятията и организациите, в които през отчетното тримесечие обемът на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени е намалял спрямо базисното тримесечие; резултатът за отчетното тримесечие е загуба; имат задължения за отчетното тримесечие и не са започнали обслужването на просрочените задължения към държавния и/или общинските бюджети, Държавното обществено осигуряване и фонд "Професионална квалификация и безработица":
а) с коефициента по буква "а" от т. 1;
б) с коефициент, получен чрез норматив 0,5 от процента на намаление на обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени през отчетното тримесечие спрямо базисното тримесечие. Размерът на коефициента не може да бъде по-нисък от 0,7;
7. за търговските дружества, предприятията и организациите, които получават субсидии от държавния и/или общинските бюджети или средства от извънбюджетни сметки на Министерството на финансите:
а) с коефициента по буква "а" от т. 1;
б) с коефициент, получен чрез норматив 0,3 от процента на увеличение и 0,2 от процента на намаление на обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени през отчетното тримесечие спрямо базисното тримесечие.
(2) Търговските дружества, предприятията и организациите от първото тримесечие на 1995 г., в зависимост от спецификата и характера на дейността, сами определят базисното тримесечие, което може да бъде или съответното тримесечие на предходната година, или предходното тримесечие. Възприетият от тях принцип за определяне на базисно тримесечие не може да се променя през следващите тримесечия на годината.
(3) (Изм., бр. 88 от 1995 г. – в сила от 1.07.1995 г.) Средната брутна работна заплата по ал. 1 се установява на основата на начислените средства за работна заплата, в тръговските дружества, предприятията и организациите, без сумите по чл. 7, и средносписъчния брой на персонала (без лицата в отпуск по майчинство) за базисното тримесечие.
(4) (Доп., ДВ, бр. 88 от 1995 г.) Търговските дружества, предприятията и организациите през отделните тримесечия на 1995 г. прилагат съответната точка от ал. 1 в зависимост от това, на кои от посочените условия отговаря финансово-икономическото им състояние. Когато не е изпълнено едно и повече от посочените задължения или има просрочени задължения за отчетното тримесечие, се приема, че са налице неизпълнени задължения. За задължения към държавния и/или общинските бюджети по смисъла на наредбата се считат данъкът върху печалбата, данъкът върху общия доход и вноските за общините.
(5) Резултатът за отчетното тримесечие - печалба или загуба по смисъла на т. 1 - 6 от ал. 1, се установява от отчета за приходите и разходите - приложение към чл. 40, ал. 1, т. 2 от Закона за счетоводството, без неуточнения данък за нарастване на средствата за работна заплата за отчетното тримесечие.
(6) Процентът на увеличение или намаление на обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени за съответните отрасли и дейности се изчислява по методика на Националния статистически институт.
(7) Коефициентът, отразяващ увеличение или намаление на обема на продажбите на едно лице, не се прилага от търговските дружества, предприятията и организациите от финансово-кредитната система.
(8) (Нова, ДВ, бр. 88 от 1995 г.) В търговските дружества, предприятия и организации с предмет на дейност: изкупуване и преработка на селскостопанска продукция, при изчисляване на коефициента, отразяващ увеличение или намаление на обема на продажбите на едно лице, от числеността на персонала за отчетното тримесечие се изключват лицата, назначени по срочен трудов договор за извършване на сезонна работа.
(9) (Доп., ДВ, бр. 59 от 1995 г.; предишна ал. 8, бр. 88 от 1995 г.) Търговските дружества, предприятията и организациите с предмет на дейност: корабостроене и кораборемонт; производство и реализация на електроенергия; производство на силови, разпределителни и измерителни трансформатори и стъпални регулатори; топлофикация; въгледобив; уранодобив; строителните и свързаните с тях работи, изпълнявани зад граница; капитално строителство, монтаж, ремонт и поддръжка на сгради, машини и съоръжения; механизирани услуги в растениевъдството, животновъдството и борба с ерозията; агрохимическо обслужване; хидромелиоративни услуги; производство на животинска и растителна продукция; оранжерийно производство; производство на семена и посадъчен материал; обработка, производство и търговия с тютюн и тютюневи изделия; водоснабдяване и канализация на населените места; поддържане и експлоатация на студентски столове и общежития, от първото тримесечие на 1995 г., в зависимост от спецификата на дейността си, прилагат или не прилагат коефициента за обема на продажбите на едно лице, като възприетия ред не може да се променя през следващите тримесечия.
(10) (Нова, ДВ, бр. 59 от 1995 г.; предишна ал. 9, бр. 88 от 1995 г.) Търговските дружества с предмет на дейност: добив на черна и електролитна мед, за второто и третото тримесечие на 1995 г. в зависимост от продължителността и обема на извършваните ремонтни работи сами избират за всяко от тези тримесечия да прилагат или да не прилагат коефициента за обема на продажбите средно на едно лице.
(11) (Нова, ДВ, бр. 88 от 1995 г.) Търговските дружества с предмет на дейност: научноизследователска и развойна дейност, от третото тримесечие на 1995 година прилагат или не прилагат коефициента за обема на продажбите на едно лице по съпоставими цени, като възприетият ред не може да се променя през следващото тримесечие.

Чл. 4.
(1) Данъкът върху нарастването на средствата за работна заплата се изчислява и се изплаща независимо от крайния финансов резултат на търговските дружества, предприятията и организациите - печалба или загуба. Размерът му се посочва в раздел четвърти на отчета за приходите и разходите - приложение към чл. 40, ал. 1, т. 2 от Закона за счетоводството.
(2) Отчетената загуба по годишните счетоводни отчети на търговските дружества, предприятията и организациите с над 50 на сто държавно и/или общинско участие в резултат на начисления и платен през течение на годината данък върху нарастването на средствата за работната заплата не може да се покрива от или за сметка на държавния бюджет.

Чл. 5. Търговските дружества, предприятията и организациите по чл. 1, които подлежат на ликвидация, от момента на обявяването й образуват средствата за работна заплата по тримесечия на 1995 г. на основата на достигнатата средна брутна работна заплата през предходното тримесечие и фактическата средносписъчна численост през текущото тримесечие на останалия на работа персонал (без лицата в отпуск по майчинство), коригирани само с коефициента по чл. 3, ал. 1, т. 1, буква "а", когато база е предходното тримесечие. Така формираните средства не могат да бъдат превишавани.

Чл. 6.
(1) Когато размерът на средната брутна работна заплата на търговското дружество, предприятието или организацията за съответното тримесечие на предходната година или за предходното тримесечие не може да се установи, базисният размер на средствата за работна заплата се определя, като фактическата средносписъчна численост на персонала за отчетното тримесечие на 1995 г. се умножи по средната брутна работна заплата за съответната дейност по статистическата отчетност за страната за тримесечието, прието за базисно, коригиран с коефициента по чл. 3, ал. 1, т. 1, буква "а", без да се прилага коефициентът за обема на продажбите на едно лице. Информация за средната брутна работна заплата за съответната дейност за тримесечието, прието за базисно, се получава от Националния статистически институт.
(2) Новообразуваните през 1995 година смесени дружества с чуждестранно участие самостоятелно определят средната брутна работна заплата, която използват за образуване на базисния размер на средствата за работната заплата през тримесечията на 1995 г. Размерът й не следва да превишава седемкратния размер на минималната работна заплата, определена за страната през съответното тримесечие на 1995 година. Превишението се облага с данък по скалата на чл. 2, ал. 1.

Чл. 7.
(1) (Изм., ДВ, бр. 88 от 1995 г.) При прилагането на тази наредба от начислените средства за работна заплата през тримесечията на 1994 и 1995 г. се изключват начислените суми през съответните тримесечия за обезщетения установени по чл. 222 и по чл. 224, ал. 1 от Кодекса на труда, възнагражденията, изплатени на членовете на надзорните, управителните и контролните съвети, на съветите на директорите, на изпълнителните директори, управителите и контрольорите в търговските дружества, предприятията и организациите с над 50 на сто държавно и/или общинско участие, както и възнагражденията, изплащани по реда на т. 6 от Разпореждане № 7 на Министерския съвет от 1991 г. за развитието и безопасността на атомната енергетика (необнародвано).
(2) Внесените от работниците и служителите за тяхна сметка суми за доброволно социално осигуряване, които не са обложени с данък върху общия доход, при прилагането на тази наредба се изключват от начислените средства за работна заплата през тримесечията на 1994 и 1995 г. в размери, в които са потвърдени направените осигурителни вноски.
(3) От начислените средства за работна заплата при прилагане на тази наредба се изключват получените през тримесечията на 1994 и 1995 г. суми за приетите на работа лица по реда на чл. 7 от Постановление № 110 на Министерския съвет от 1991 г. за решаване на неотложни проблеми на заетостта и безработицата (обн., ДВ, бр. 49 от 1991 г.; изм., бр. 91 от 1991 г. и бр. 35 и 90 от 1992 г.).
(4) (Нова, ДВ, бр. 88 от 1995 г.) При прилагането на наредбата от начислените средства за работна заплата през третото и четвъртото тримесечие на 1995 година се изключват изплатените суми за извънреден труд, включително и увеличението по реда на чл. 262 от Кодекса на труда, в търговските дружества с предмет на дейност: изкупуване, обработка и преработка на селскостопанска продукция, както и преработка на тютюн и производство на тютюневи изделия и спомагателни материали за тях.

Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл.87, ал. 1 и чл.92, ал. 2 от Указ № 56 за стопанската дейност и чл. 75 от правилника за неговото прилагане (обн., ДВ, бр. 15 от 1989 г.; изм., бр. 97 от 1989 г., бр. 34 от 1990 г., бр. 11, 12, 16, 33, 49, 73 и 75 от 1991 г., бр. 6, 14, 47 и 101 от 1992 г., бр. 20 и 69 от 1993 г. и бр. 11 и 97 от 1994 г.).

§ 2. (Нов, ДВ, бр. 88 от 1995 г.) Базисните средства за работна заплата на "Варненска корабостроителница" - ЕАД, Варна, през второто и третото тримесечие на 1995 г. се определят в размер на начислените средства за заплати през тези тримесечия.

§ 3. (Нов, ДВ, бр. 88 от 1995 г.) Наредбата не се прилага от момента на прехвърляне на собствеността по силата на сключен договор за приватизация, в резултат на който държавното и/или общинското участие в търговското дружество се намалява под 50 на сто.

§ 4. (Предишен § 2, ДВ, бр. 88 от 1995 г.) Министърът на труда и социалните грижи дава разяснения по прилагането на тази наредба, а председателят на Националния статистически институт - по прилагането на Методиката за преизчисляване в съпоставими цени обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по отрасли и дейности.

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив