Наредба за реда за извършване на метрологичен контрол и за знаците, които удостоверяват резултатите от него

МС

Държавен вестник брой: 116

Година: 1998

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 08.09.2005

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С наредбата се определят редът за извършване на метрологичен контрол на средствата за измерване и на предварително опакованите количества продукти и знаците и/или документите, които удостоверяват резултатите от него.

Раздел II
Одобряване на типа на средства за измерване

Чл. 2. Одобряване на типа се извършва при производство или внос на средства за измерване от неодобрен тип след пълно изпитване и установено съответствие между резултатите от изпитването и нормираните технически и метрологични характеристики на средствата за измерване.

Чл. 3. Одобряване на типа на гама средства за измерване се извършва след пълно изпитване на един или няколко типа средства за измерване от гамата и установено съответствие между резултатите от изпитването и нормираните за типа технически и метрологични характеристики.

Чл. 4. Одобряване на типа на измервателна система, съставена от средства за измерване от неодобрен тип, се извършва след пълно изпитване и при установено съответствие между резултатите от изпитването и нормираните технически и метрологични характеристики на системата.

Чл. 5. Одобряване на типа на измервателна система, съставена от средства за измерване от одобрен тип, се извършва след частично или ограничено изпитване и установено съответствие между резултатите от изпитването и нормираните технически и метрологични характеристики на системата.

Чл. 6. Одобряване на типа на единични бройки средства за измерване, предназначени за използване с определена цел и на определено място, се извършва след частично или ограничено изпитване и установено съответствие между резултатите от изпитването и нормираните технически и метрологични характеристики на средствата за измерване.

Чл. 7. Изпитването за одобряване на типа на средствата за измерване се извършва в лабораториите на Националния център по метрология или в лаборатории, притежаващи национални еталони, в акредитирани лаборатории и в определени със заповед на председателя на Комитета по стандартизация и метрология лаборатории на дирекция "Мерки и измервателни уреди".

Чл. 8. Изпитването за одобряване на типа на средствата за измерване се извършва по стандартизирани методи или по одобрени от директора на Националния център по метрология методики.

Чл. 9. Одобряването на типа на средства за измерване може да се извърши без изпитване, когато:
1. има издаден сертификат на Международната организация по законова метрология;
2. има споразумение с чуждестранен метрологичен орган за взаимно признаване на резултатите от изпитванията на средствата за измерване;
3. има протокол от изпитване и издаден сертификат за одобрен тип от метрологичен орган на страна - членка на Европейския съюз.

Чл. 10. Лицата, които произвеждат или внасят средства за измерване от неодобрен тип, подават в Националния център по метрология заявление по образец (приложение N: 1), придружено от документи, посочени в приложение N: 2.

Чл. 11. Националният център по метрология извършва анализ на документите по чл. 10 в едномесечен срок от получаването им и определя лабораторията по чл. 7, която ще извърши изпитването.

Чл. 12. Лабораторията, определена да извърши изпитването, съгласува със заявителя сроковете за представяне, броя на образците от средствата за измерване, мястото и срока за извършване на изпитването.

Чл. 13.
(1) Лабораторията, извършила изпитването, съставя протокол, в който се вписват резултатите от изпитването и данни за техническите и метрологичните характеристики на средствата за измерване, за производителя на средствата за измерване, за заявителя, за вида на изпитването, за стандартите или методиките, по които е извършено изпитването, и за основното и спомагателното оборудване, използвано при изпитването.
(2) Протоколът се изпраща в лабораторията по съответния вид измерване на Националния център по метрология в 10-дневен срок от съставянето му.

Чл. 14. Лабораторията по съответния вид измерване изготвя доклад до директора на Националния център по метрология за съответствието на резултатите от изпитването с нормираните технически и метрологични характеристики на средствата за измерване в 15-дневен срок от получаването на протокола по чл. 13.

Чл. 15. Директорът на Националния център по метрология в 7-дневен срок от получаването на доклада по чл. 14: 1. издава заповед за одобряване на типа на средствата за измерване при положителни резултати от изпитването; 2. отказва одобряването на типа при отрицателни резултати от изпитването и уведомява писмено заявителя за това.

Чл. 16. Националният център по метрология вписва средствата за измерване в Държавния регистър на одобрените за използване в страната средства за измерване въз основа на заповедта по чл. 15, т. 1 и издава на заявителя в 7-дневен срок удостоверение за одобрен тип по образец (приложение N: 3).

Чл. 17.
(1) В Държавния регистър на одобрените за използване в страната средства за измерване се вписват:
1. поредният номер от регистъра и датата на вписване на средството за измерване;
2. наименованието на средството за измерване;
3. типът на средството за измерване;
4. метрологичните характеристики на средството за измерване;
5. производителят на средството за измерване;
6. вносителят на средството за измерване;
7. периодичността на проверката на средството за измерване;
8. срокът на валидност на одобряването на типа.
(2) За средствата за измерване по чл. 6 се вписват и фабричният номер, и мястото на използване.

Чл. 18. Националният център по метрология съхранява пълната документация от одобряването на типа за срока на валидност на одобряването на типа.

Чл. 19. Лицата, които произвеждат или внасят средства за измерване от одобрен тип, подават заявление за одобряване на типа по реда на този раздел при модификация на средствата за измерване, смяна на производителя, изтекъл срок на валидност на одобряването на типа и изменение на нормираните изисквания към техническите и метрологичните характеристики на средствата за измерване.

Раздел III
Първоначална и периодична проверка и експертиза на средства за измерване

Чл. 20. Първоначална проверка се извършва на средства за измерване от одобрен тип след внос, производство или ремонт преди допускането им за употреба.

Чл. 21.
(1) Периодична проверка се извършва на намиращи се в употреба средства за измерване.
(2) Периодичността на проверката се определя от Националния център по метрология по предложение на лабораторията, извършила изпитването за одобряване на типа, и може да се променя въз основа на анализи на резултатите от периодичните проверки на средствата за измерване.

Чл. 22. Проверките на средствата за измерване се извършват от специалисти на дирекция "Мерки и измервателни уреди" или от специалисти на лицата, лицензирани да извършват проверка на средства за измерване.

Чл. 23. Проверките на средствата за измерване се извършват по стандартизирани методи или методики за проверка, разработени и одобрени от Националния център по метрология.

Чл. 24. Лицата, които внасят, произвеждат или ремонтират средства за измерване от одобрен тип, подават заявление за извършване на първоначална проверка по образец (приложение N: 4) в териториалните поделения на дирекция "Мерки и измервателни уреди" или пред лицата, лицензирани да извършват проверка на средства за измерване.

Чл. 25.
(1) Лицата, които използват средства за измерване от одобрен тип, ги декларират за извършване на периодична проверка с календарен график по образец (приложение N: 5) в териториалните поделения на дирекция "Мерки и измервателни уреди" или пред лицата, лицензирани да извършват проверка на средства за измерване.
(2) Календарният график се подава в 2 екземпляра от 1 октомври до 15 ноември на годината, предшестваща периодичната проверка.
(3) Когато средствата за измерване се въвеждат в експлоатация през годината на периодичната проверка, лицата, които ги използват, подават календарен график извън посочения в ал. 2 срок.

Чл. 26.
(1) Териториалните поделения на дирекция "Мерки и измервателни уреди" и лицата, лицензирани да извършват проверка на средства за измерване, утвърждават предложените от заявителя в календарния график място и срок за представяне на средствата за измерване за периодичната проверка.
(2) На лицата по чл. 25, ал. 2 се връща един екземпляр от утвърдения календарен график в срок до 31 декември.
(3) На лицата по чл. 25, ал. 3 се връща един екземпляр от календарния график в 10-дневен срок от получаването му.

Чл. 27. Лицата, лицензирани да извършват проверка на средства за измерване, изпращат в териториалните поделения на дирекция "Мерки и измервателни уреди" копия от утвърдените календарни графици в едномесечен срок от датата на подаването им.

Чл. 28. Лицата представят средствата за измерване за първоначална или периодична проверка технически изправни, почистени, комплектувани и придружени от техническо описание и инструкции за работа на български език в лабораториите на дирекция "Мерки и измервателни уреди" или в лабораториите на лицата, лицензирани да извършват проверка на средства за измерване.

Чл. 29. Първоначалната и периодичната проверка на средствата за измерване се извършва в срок до 20 работни дни.

Чл. 30. Когато периодичната проверка на средства за измерване се извършва във временен проверочен пункт, ръководителят на териториалното поделение на дирекция "Мерки и измервателни уреди" изпраща писмо до кмета на общината, с което уведомява за датата, видовете средства за измерване, които ще се проверяват, и условията за извършване на проверката. Кметът разгласява проверката чрез поставяне на съобщение на таблото за обявления на общината или по друг обичаен начин.

Чл. 31. Когато на средството за измерване се извърши първоначална проверка след ремонт, планираната периодична проверка не се извършва.

Чл. 32.
(1) При положителни резултати от първоначалната или периодичната проверка на средствата за измерване се поставя знак за годност и/или се издава свидетелство по образец (приложение N: 6).
(2) При отрицателни резултати от първоначалната или периодичната проверка на средствата за измерване се поставя знак за негодност и/или се издава известие за негодност по образец (приложение N: 7).

Чл. 33. Експертиза на средства за измерване се извършва при възникване на спорни въпроси по отношение на метрологичните характеристики на средствата за измерване.

Чл. 34. Лицата подават молба за извършване на експертиза на средства за измерване в Националния център по метрология или в териториалните поделения на дирекция "Мерки и измервателни уреди".

Чл. 35. Директорът на Националния център по метрология или ръководителят на териториалното поделение на дирекция "Мерки и измервателни уреди" в 7-дневен срок от получаване на молбата по чл. 34 определя специалисти и срок за извършване на експертизата.

Чл. 36.
(1) Специалистите, извършили експертизата, съставят в 2 екземпляра констативен протокол по образец (приложение N: 8).
(2) В протокола се вписват наименованието на средството за измерване, идентификационният му номер, техническите и метрологичните характеристики, резултатите от външния оглед преди експертизата, използваните еталони, стандартът или методиката за проверка на средството за измерване, резултатите и заключението от експертизата, името и фамилията на извършилия експертизата.

Чл. 37. Екземпляр от констативния протокол се изпраща на лицето, поискало експертизата, в 10-дневен срок от съставянето му.

Раздел IV
Метрологичен контрол на предварително опаковани количества продукти

Чл. 38. Метрологичният контрол на предварително опакованите количества продукти, наричан по-нататък "контрол на опакованите продукти", установява съответствието между обявените върху опаковката и действителните стойности на количествата на продуктите и съответствието на нормираните и действителните отклонения на количествата на продуктите.

Чл. 39.
(1) Контролът на опакованите продукти се извършва на мястото на пакетиране, на тържищата, на пазарите и в търговската мрежа.
(2) Контролът на опакованите продукти на мястото на пакетиране и на тържищата се извършва най-малко веднъж годишно.
(3) Контролът на опакованите продукти на пазарите и в търговската мрежа се извършва по сигнали на физически или юридически лица или по искане на други контролни органи.

Чл. 40.
(1) Контролът на опакованите продукти на мястото на пакетиране или на тържищата се извършва чрез измерване на представителна извадка от партида.
(2) Контролът на опакованите продукти на пазарите и в търговската мрежа се извършва чрез измерване на наличните опаковани стоки или на извадка от тях.

Чл. 41. Контролът на опакованите продукти се извършва от служителите на териториалните поделения на дирекция "Мерки и измервателни уреди" чрез измерване на стойностите на брутото, нетото и тарата на опакованите продукти съгласно българските държавни стандарти или по инструкция на Комитета по стандартизация и метрология.

Чл. 42.
(1) Измерването се извършва със средства за измерване на териториалните поделения на дирекция "Мерки и измервателни уреди" с грешка, по-малка от 1/5 от нормираното отклонение на обявеното количество предварително опакован продукт.
(2) Измерването може да се извърши и със средства за измерване на лицата, които опаковат или продават опаковани продукти, когато средствата за измерване отговарят на изискването по ал. 1 и са с положителен резултат от периодични проверки.

Чл. 43. Служителите на териториалните поделения на дирекция "Мерки и измервателни уреди" съставят констативни протоколи за резултатите от извършения контрол на опакованите продукти на тържищата, на пазарите и в търговската мрежа и ги представят на директора на дирекция "Мерки и измервателни уреди".

Чл. 44. Директорът на дирекция "Мерки и измервателни уреди" организира контрол на опакованите продукти на мястото на пакетиране въз основа на обобщена информация от протоколите по чл. 43.

Чл. 45.
(1) Лицата, които предварително опаковат продукти за продажба, подават декларация за дейността си в териториалното поделение на дирекция "Мерки и измервателни уреди", в чийто район се намира седалището им.
(2) В декларацията се посочват фирмата и адресът на управление на дейността, местата на пакетиране и видът на опакованите продукти.

Чл. 46. Дирекция "Мерки и измервателни уреди" вписва данните от декларацията по чл. 45, ал. 2 в регистъра на лицата, които опаковат продукти.

Раздел V
Знаци за удостоверяване на резултатите от одобряване на типа и проверката на средства за измерване

Чл. 47.
(1) Знаците, с които се удостоверява одобряването на типа и резултатите от проверката на средствата за измерване, са:
1. знак за одобрен тип;
2. знак за годност;
3. знак за негодност.
(2) Знакът по ал. 1, т. 1 се нанася върху средствата за измерване или върху съпровождащата ги техническа документация.

Чл. 48. Знакът за одобрен тип има кръгла форма, очертана с плътен контур. В горната част на полето на знака са изписани буквите "НЦМ". В долната част на полето са изписани поредният номер от Държавния регистър на одобрените за използване в страната средства за измерване и годината на одобряване на типа.

Чл. 49.
(1) Знакът за годност има кръгла форма, очертана с плътен контур. В горната част на полето на знака е изобразена стилизирана равнораменна везна с изписани последните две цифри от годината на извършване на проверката. Под везната е изписано шестцифрено число, на което първите две цифри са кодът на териториалното поделение на дирекция "Мерки и измервателни уреди", вторите две цифри са кодът на лицето, лицензирано да извършва проверка на средства за измерване, а последните две цифри са индивидуалният номер на проверителя.
(2) Кодовете на териториалните поделения на дирекция "Мерки и измервателни уреди" и на лицата, лицензирани да извършват проверка на средства за измерване, се публикуват в официалното издание на Комитета по стандартизация и метрология.

Чл. 50. Знакът за негодност има кръгла форма, очертана с плътен контур. В полето на знака е изписана буквата "Х".

Чл. 51. Носители на знаците са метални поансони, метални матрици, гумени печати и марки за залепване.

Чл. 52. Когато носител на знака за годност е малък поансон, в полето на знака се означава само годината на извършване на проверката.

Чл. 53. Когато носител на знака за годност са метални матрици, на едната матрица се изобразява стилизирана равнораменна везна и последните две цифри на годината на извършване на проверката, а на втората матрица се изобразява шестцифреното число съгласно чл. 49.

Чл. 54.
(1) Когато носител на знака за годност е марка за залепване, в горната част на марката е отпечатан знакът, а в полето под знака се вписват месецът и годината на следващата проверка.
(2) Марките за залепване са с различен цвят за всяка календарна година.

Чл. 55. Знаците се нанасят трайно на видимо място върху средствата за измерване посредством пластична деформация, отпечатване или залепване така, че:
1. да са предпазени от изтриване и заличаване при използване на средствата за измерване;
2. да не се повреждат средствата за измерване;
3. да не пречат на отчитане на показанията на средствата за измерване.

Чл. 56.
(1) Знакът за негодност се нанася така, че да заличи знака за годност от предишната проверка.
(2) При възстановяване на изправността на средство за измерване знакът за годност се нанася така, че да заличи знака за негодност.

Чл. 57. Дирекция "Мерки и измервателни уреди" ежегодно поръчва и разпределя знаците за годност и негодност на териториалните си поделения и на лицата, лицензирани да извършват проверка на средства за измерване.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на наредбата:
1. "Тип на средство за измерване" е съвкупност от средства за измерване с еднакво предназначение, основани на един и същ принцип, имащи еднаква конструкция и изработени по една и съща техническа документация и технология.
2. "Модификация на типа на средствата за измерване" е изменение на някои технически и/или метрологични характеристики на средствата за измерване от типа.
3. "Гама средства за измерване" са средства за измерване на един производител, които имат еднаква конструкция, но се различават по измервателен обхват и/или стойност на делението на измерваната величина.
4. "Измервателна система" е съвкупност от средства за измерване и друго оборудване, функционално обединени за извършване на определени измервания.
5. "Пълно изпитване" е изпитване, при което се изследват всички технически и метрологични характеристики на средствата за измерване.
6. "Частично изпитване" е изпитване, при което се изследват ограничен брой характеристики на средствата за измерване.
7. "Ограничено изпитване" е изпитване, което се извършва в определени интервали на характеристиките на средствата за измерване.
8. "Партида" е брой предварително опаковани продукти с еднакво обявено количество, в еднаква опаковка, опаковани от едно и също физическо или юридическо лице за определено време.
9 "Представителна извадка от партида" е брой предварително опаковани продукти, избрани по случаен метод така, че да представляват основната съвкупност, т.е. партидата от гледна точка на статистиката.
10. "Техническа спецификация" е документ, определящ техническите изисквания, на които трябва да отговарят средствата за измерване.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 2. Средства за измерване от неодобрен тип, допуснати за използване в областите по чл. 7 от Закона за измерванията и проверявани от Комитета по стандартизация и метрология, подлежат на периодична проверка до 3 години от влизането в сила на наредбата.

§ 3. Наредбата се издава на основание чл. 42 от Закона за измерванията (ДВ, бр. 45 от 1998 г.).

Приложение N: 4
към
чл. 24

ДО ................................................................
(ТП на ДМИУ/лицензирано лице)
.......................................................................
гр. ......................................................................

ЗАЯВЛЕНИЕ

От ...........................................................................................................................,

(заявител)


адрес: град/село .......................................................,област......................................................,
пощ. код. .............................., ул. N: .................................,тел.................................

Заявявам за първоначална проверка следните средства за измерване (СИ):

внос производство ремонт
N:
по
ред
Наименование и тип на СИ Брой СИ Клас на точност, стойност на деление, грешка Обхват на измерване N: от Държавния регистър на одобрените за използване в страната СИ
1 2 3 4 5 6

______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
Предлагам проверката да се извърши:
в лабораторията на: ..................................................................................................
на мястото на експлоатацията на СИ: ..................................................................
(адрес, обект, участък, магазин, цех и др.)



период от време/дата: ...............................................................................
Забележка. Заявителите на СИ за проверка след ремонт при необходимост посочват точното местонахождение на ремонтираните СИ.

Заявител: ...................
(подпис, печат)
...................
(дата)




Приложение N: 7
към
чл. 32, ал. 2

(ТП на ДМИУ / лицензирано лице)...............................................................

ИЗВЕСТИЕ ЗА НЕГОДНОСТ
N: .........


на..................................................................................................................................... (наименование на средството за измерване)
........................................................................................................................................... (тип, идентификационен номер, производител)
........................................................................................................................................ (притежател)
............................................................................................................................................ (метрологични характеристики: обхват, клас на точност, грешка)
............................................................................................................................................. (вид на проверката)
Въз основа на резултатите от проверката средството за измерване НЕ СЕ ДОПУСКА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ поради:
........................................................................................................................................... (показатели, по които не отговаря)
............................................................................................................................................. (вид и номер на документа, по който е извършена проверката)

Извършил проверката:
(име, фамилия, подпис)
Дата:



Приложение N: 8
към
чл. 36, ал. 1


........................................................................................................................................... (НЦМ /ДМИУ)

КОНСТАТИВЕН ПРОТОКОЛ
от експертиза на средства за измерване
N: .........../.................
(дата)

......................................................................................................................................................
(наименование на СИ, идентификационен N:, технически и метрологични характеристики)
притежател на СИ:....................................................................................................
Експертизата е проведена на ...........................................................................
(дата, месец, година)от ....................................................................................................................................
(име, фамилия, длъжност)Въз основа на молба: ................................................................................................
(вх. N:/дата)от: .........................................................................................................................
(заявител)Състояние на СИ преди експертизата: .........................................................................................................................................
(външен оглед и маркировка)При извършване на експертизата са използвани: .............................................................................................................................................
(еталони, N: на свидетелството за калибриране)..........................................................................................................................................
(стандарт или методика за проверка на средства за измерване)
В резултат на експертизата се констатира следното състояние на средството за измерване:
Наименование и тип на СИ и метрологични характеристики Оценявани параметри Установено при експертиза Допустимо по стандарт или методика
1 2 3 4
____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________

Други констатации при експертизата:
............................................................................................................................
Заключение ..................................................................................................... ............................................................................................................................

Извършил проверката:
(име, фамилия, подпис)

.

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив