Наредба за реда за изкупуване на предприятия и обособени техни части без търг или конкурс от лицата по чл. 35 от ЗППДОбП

Държавен вестник брой: 73

Година: 1994

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 08.09.2005

Чл. 1. С тази наредба се регламентира редът за изкупуване на предприятия и обособени техни части без търг или конкурс според оценката им от:
1. работници и служители на приватизиращото се предприятие или обособената част, както и от лицата по чл. 5, ал. 2 от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия (ЗППДОбП) при условие, че 20 на сто от тях желаят да участват в приватизацията;
2. наематели и арендатори с договори, сключени до 15 октомври 1993 г., ако срокът им не е изтекъл към момента на подаването на предложението за приватизация.

Чл. 2. Органът по чл.3 ЗППДОбП се произнася по предложенията за изкупуване на предприятия или обособени техни части без търг или конкурс в едномесечен срок от датата на получаване на предложението освен в случаите по § 9а, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на закона.

Чл. 3.
(1) Органът по чл.3 ЗППДОбП отказва с мотивирано решение предложенията за изкупуване на предприятия или обособени техни части, когато:
1. съществуват правни спорове във връзка с правото на собственост върху имоти, включени в капитала на предприятието или в обособената част, включително и спорове по искания по чл.18 ЗППДОбП;
2. са постъпили повече от едно предложение от лица по чл. 1, т. 1 или по чл. 1, т. 2;
3. договорите за наем или за аренда са сключени в противоречие с действащото към момента на сключването законодателство;
4. предложението е за изкупуване на предприятие или обособена негова част, за които има открита процедура за приватизация, и е получено от органа по чл.3 ЗППДОбП след началото на продажбата;
5. се нарушават други изисквания на ЗППДОбП освен посочените в
т. 1, 2, 3 и 4;
6. се нарушава годишната програма за приватизация;
7. предложението е за предприятие или обособена част, включени в списъка по чл.38, ал. 1 ЗППДОбП.
(2) В случаите по ал. 1, т. 2 органът по чл.3 ЗППДОбП предлага на кандидатите да се споразумеят и да внесат общо предложение за изкупуване на предприятието или на обособената част без търг или конкурс.

Чл. 4. Когато приеме предложението за изкупуване на предприятието или обособената част без търг или конкурс, органът по чл. 3 се произнася с решение за откриване на процедура за приватизация на предприятието или обособената част, съответно с решение за продажба на предприятието или обособената част, ако процедурата за приватизация е била открита към момента на получаване на предложението.

Чл. 5. Оценката на предприятието или обособената част, според която лицата по чл.35, ал. 1 ЗППДОбП изкупуват без търг или конкурс, се извършва при условията и по реда на чл. 6, ал. 2 от Наредбата за оценка на обектите, подлежащи на приватизиция (обн., ДВ, бр. 50 от 1992 г.; изм. и доп., бр. 53 и 63 от 1994 г.) в зависимост от характера на оценявания обект.

Чл. 6.
(1) След приемането на оценката органът по чл.3 ЗППДОбП я съобщава на лицата, подали предложението за изкупуване без търг или конкурс.
(2) В двуседмичен срок от съобщението по ал. 1 лицата, подали предложението, заявяват писмено съгласието си да изкупят предприятието или обособената част по съобщената им цена.
(3) Ако в срока по ал. 2 лицата, подали предложението, не заявят писмено съгласието си или откажат да изкупят предприятието или обособената част от съобщената им цена, органът по чл.3 ЗППДОбП предлага предприятието или обособената част за продажба по реда на глави пета и шеста от закона.

Чл. 7. Договорите за продажба на предприятия или обособени части в случаите по чл.35, ал. 1, т. 1 ЗППДОбП се сключват с всички лица, подали предложението, или с упълномощен техен представител с посочване на тяхното дялово участие и преференции.

Чл. 8.
(1) При разсрочено плащане на цената на предприятието или обособената част неиздължената част след заплащането на началната вноска се разпределя на равни годишни вноски за периода на разсрочването.
(2) Страните могат да предвидят в договора възможност за предсрочно плащане на цената или на годишните вноски.
(3) Годишните вноски се плащат елнократно или на части в рамките на календарната година съобразно условията на договора.
(4) Увеличаването на стойността на неизплатената част съгласно чл.40, ал. 1, т. 3 ЗППДОбП се изчислява до 31 март на съответната година, като размерът на дължимите през годината вноски се променя съобразно увеличението.

Заключителни разпоредби

§ 1. Тълкувания и указания по прилагането на наредбата дава Агенцията за приватизация.

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл.42 от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия.

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив