Наредба за реда за плащане на вноската при превишение на националната млечна квота

Министерски съвет

Държавен вестник брой: 69

Година: 2008

Орган на издаване: Министерски съвет

Дата на обнародване: 06.08.2008

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се урежда редът за:
1. плащане на вноската при превишение на националната млечна квота от одобрените изкупвачи на Разплащателната агенция;
2. плащане на вноската при превишение на националната млечна квота от производителите на краве мляко, които притежават индивидуална млечна квота за директни продажби, на Разплащателната агенция;
3. плащане на вноската при превишение на националната млечна квота от производителите на краве мляко, които притежават индивидуална млечна квота за доставки, на одобрените изкупвачи;
4. разпределение на остатъка от вноската след изплащане задължението на Република България към Европейския фонд за гарантиране в земеделието.

Глава втора

Чл. 2.
(1) Одобрените изкупвачи подават до 10-о число на следващия месец на хартиен носител и в електронен вид (електронна поща или оптичен носител) месечна справка за изкупените количества краве мляко от всеки производител в килограми и тяхната масленост в гр/кг по реда на чл. 37 от Наредба № 23 от 2007 г. за управление на националната млечна квота (ДВ, бр. 108 от 2007 г.)
(2) На базата на справките по ал. 1 Разплащателната агенция (РА) регистрира всяко превишение на индивидуална млечна квота за доставки и изпраща уведомително писмо до одобрения изкупвач, с когото превишилият индивидуалната си млечна квота производител има сключен договор за доставка.
(3) Уведомителното писмо указва размера на превишението на индивидуалната млечна квота за доставки на съответния производител и размера на дължимата авансова вноска за превишението.
(4) Одобреният изкупвач е длъжен да внесе дължимата авансова вноска по сметката на РА в 10-дневен срок от уведомяването.
 
Чл. 3.
(1) След крайния срок за подаване на годишните декларации по чл. 8 от Регламент (ЕО) № 595/2004 на Комисията относно определяне на подробни правила за прилагане на Регламент (ЕО) № 1788/2003 на Съвета относно въвеждането на такса в сектора на млякото и млечните продукти (ОВ, L 94 от 31 март 2004 г.), наричан по-нататък "Регламент (ЕО) № 595/2004", най-късно до 1 юли РА извършва окончателно изчисляване на доставеното и декларираното през предходния квотен период краве мляко.
(2) Разплащателната агенция изчислява изпълнението на националната млечна квота за доставки, като към декларираните по чл. 8 от Регламент (ЕО) № 595/2004 количества се добавят всички количества от неизпълнени индивидуални млечни квоти за доставки и свободните количества в националния млечен резерв за доставки.
(3) В случай на превишение на националната млечна квота за доставки в срок до 31 юли РА определя размера на вноската, дължима от одобрените изкупвачи, които са сключили договори за доставка с производители, превишили индивидуалната си млечна квота след изчислението по ал. 2.
(4) Размерът на вноската се определя с акт за установяване на публично държавно вземане, издаден от изпълнителния директор на РА.
 
Чл. 4. Одобреният изкупвач внася дължимата вноска, намалена с направените авансови плащания, в срок до 31 август на следващия квотен период по сметката на РА.

Чл. 5. Ако одобреният изкупвач не внесе дължимата сума в срока по чл. 4, РА се удовлетворява от учредената в нейна полза по реда на Наредба № 23 за управление на националната млечна квота банкова гаранция. Когато размерът на банковата гаранция не е достатъчен да покрие цялото задължение, остатъкът се събира по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс от Агенцията за държавни вземания.

Чл. 6. При неизпълнение на задължения по този раздел одобрението на изкупвачите се отнема на основание чл. 52, ал. 2 от Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз (ЗПООПЗПЕС).

Раздел II
Плащане на вноската от производителите на краве мляко, които притежават индивидуална млечна квота за директни продажби
 
Чл. 7.
(1) След крайния срок за подаване на годишните декларации по чл. 11 от Регламент (ЕО) № 595/2004 най-късно до 1 юли РА извършва окончателно изчисляване на продаденото и декларираното през предходния квотен период краве мляко.
(2) Разплащателната агенция изчислява изпълнението на националната млечна квота за директни продажби, като към декларираните по чл. 11 от Регламент (ЕО) № 595/2004 количества се добавят всички количества от неизпълнени индивидуални млечни квоти за директни продажби и свободните количества в националния млечен резерв за директни продажби.
(3) Когато по реда на ал. 2 се констатира превишение на националната млечна квота за директни продажби за изминалия квотен период, в срок до 31 юли РА определя размера на вноската, дължима от производителите, превишили индивидуалната си млечна квота за директни продажби.
(4) Размерът на вноската се определя с акт за установяване на публично държавно вземане, издаден от изпълнителния директор на РА.
 
Чл. 8. Производителите на краве мляко, превишили индивидуалната си млечна квота за директни продажби, внасят дължимата вноска по сметка на РА в срок до 31 август след изтичане на квотния период, за който се дължи вноската.

Чл. 9. Невнесените в срока по чл. 8 вноски се събират по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс от Агенцията за държавни вземания.

Раздел III
Плащане на вноската от производителите на одобрените изкупвачи

Чл. 10. Одобрените изкупвачи са длъжни при всяка доставка да следят и да уведомяват писмено производителите на краве мляко, с които имат сключен договор за доставка, за количеството мляко, превишаващо индивидуалната им млечна квота.

Чл. 11. При превишаване на индивидуалната млечна квота одобреният изкупвач удържа авансово 0,5443 лв. на килограм от цената на млякото при всяка доставка от съответния производител.

Чл. 12.
(1) Когато по реда на чл. 3, ал. 2 от наредбата се установи, че няма превишение на националната млечна квота за доставки, РА възстановява авансово платените вноски на одобрените изкупвачи до 1 април на следващия квотен период.
(2) След постъпване на сумите по ал. 1 по банковите сметки на изкупвачите те са длъжни в 7-дневен срок да възстановят всички авансово удържани суми на съответните производители, от които са събрани.

Чл. 13. При неизпълнение на задължения по този раздел одобрението на изкупвачите се отнема на основание чл. 52, ал. 2 ЗПООПЗПЕС.

Глава трета
РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ОСТАТЪКА ОТ ВНОСКАТА СЛЕД ИЗПЛАЩАНЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ ФОНД ЗА ГАРАНТИРАНЕ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО
 
Чл. 14.
(1) Когато по реда на чл. 3, ал. 3 РА установи, че има превишение на националната млечна квота и сумата от събраните вноски на производителите надвишава дължимата вноска, РА определя размера на остатъка за всеки от тях в зависимост от размера, с който съответният производител е надвишил индивидуалната си млечна квота.
(2) Разплащателната агенция публикува на официалната си интернет страница списък с имената на производителите и сумите, които ще им бъдат възстановени, съгласно заповед на изпълнителния директор на РА.
(3) В срок до 1 април на следващия квотен период РА разпределя изчислената по ал. 1 сума между изкупвачите, които се задължават в 7-дневен срок да възстановят остатъка на производителите, от които е събран.
(4) Срокът по ал. 3 започва да тече от датата на постъпване на сумата по банковите сметки на изкупвачите.
(5) При неизпълнение на задължения по ал. 3 одобрението на изкупвачите се отнема на основание чл. 52, ал. 2 ЗПООПЗПЕС.
 
Чл. 15.
(1) Когато по реда на чл. 7, ал. 3 РА установи, че има превишение на националната млечна квота и сумата от събраните вноски на производителите с квота за директни продажби надвишава дължимата вноска за превишение на националната млечна квота, РА определя размера на остатъка за всеки производител в зависимост от размера, с който съответният производител е надвишил индивидуалната си млечна квота.
(2) В срок до 1 април на следващия квотен период РА възстановява по банков път изчисления по реда на ал. 1 остатък на производителите, от които е събран.

Чл. 16. Когато сумата в размер на 1 на сто от вноската за превишение на националната млечна квота, която не се внася в Европейския фонд за гарантиране в земеделието съгласно чл. 16а от Регламент (ЕО) № 595/2004, надвишава сумата, необходима за покриване на случаите на несъстоятелност или обективна невъзможност на производител да плати дължимата вноска, остатъкът се разпределя по реда на чл. 14 и 15.

Допълнителни разпоредби

§ 1. Уведомяванията по наредбата се извършват по реда на чл. 61 от Административнопроцесуалния кодекс.

Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се приема на основание чл. 55, ал. 2 от Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти в Европейския съюз.

§ 3. Изпълнението на наредбата се възлага на Разплащателната агенция.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив