Наредба за реда за утвърждаване и за начина на използване и съхраняване на еталоните

МС

Държавен вестник брой: 116

Година: 1998

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 08.09.2005

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С наредбата се определят редът за утвърждаване и регистриране на еталоните, начинът на използването и съхраняването им и редът за утвърждаване на йерархичните схеми.

Чл. 2. Еталоните възпроизвеждат, съхраняват и предават на средствата за измерване единиците на величините от Международната система SI чрез сравняване или калибриране.

Чл. 3. Йерархичната схема е документ, който определя средствата за измерване, методите за сравняване, неопределеността и последователността за предаване на единицата на величината от еталон до средства за измерване.

Чл. 4.
(1) Еталоните се подреждат според метрологичните им характеристики най-малко на две нива в национални или местни йерархични схеми.
(2) Броят на нивата на еталоните в йерархичните схеми се определя от метрологичните характеристики и от броя на използваните средства за измерване на величината.

Чл. 5.
(1) Националната йерархична схема определя проследимостта на резултатите от измерванията от международен до национален еталон и до средствата за измерване на дадена величина.
(2) Местната йерархична схема определя проследимостта на резултатите от измерванията от еталон от национална йерархична схема до еталона с най-висока точност от местна йерархична схема и до средствата за измерване на дадена величина.

Чл. 6.
(1) Националните еталони на основните и производните единици на величините от Международната система SI се създават от Националния център по метрология.
(2) Физическите и юридическите лица могат да създават еталони и да ги предлагат за утвърждаване като национални еталони по реда на наредбата.

Раздел II
Утвърждаване и регистриране на еталоните

Чл. 7. За утвърждаване на средства за измерване като национални еталони притежателите им представят в Националния център по метрология доклад, който съдържа технико-икономическа обосновка и резултати от изследване на еталона. Към доклада се прилагат:
1. паспортът на еталона по образец (приложение N: 1);
2. правилата за съхраняване и използване на еталона по образец (приложение N: 2);
3. техническото описание и инструкцията за работа с еталона (конструктивни чертежи, програмно осигуряване и др.);
4. документът за проведени международни сравнения или свидетелството за калибриране; 5. проектът на национална йерархична схема по образец (приложение N: 3).

Чл. 8. Директорът на Националния център по метрология изпраща документите по чл. 7 в 20-дневен срок от получаването им за рецензия на хабилитирани лица или на лица с научна степен в съответната област на измерване. Срокът за изготвяне на рецензията е до 2 месеца.

Чл. 9.
(1) Директорът на Националния център по метрология свиква експертен съвет от специалисти от Националния център по метрология, висши училища, Българската академия на науките и други специалисти по метрология в срок до 2 месеца след получаването на рецензията.
(2) Експертният съвет дава заключение за възможността средството за измерване да възпроизвежда, съхранява и предава единицата на величината като национален еталон.

Чл. 10. Директорът на Националния център по метрология представя на председателя на Комитета по стандартизация и метрология заключението на експертния съвет и документите по чл. 7 за изготвяне на предложение за утвърждаване на средството за измерване като национален еталон на единица на основна величина от Международната система SI.

Чл. 11. Председателят на Комитета по стандартизация и метрология в 15-дневен срок от получаването на документите по чл. 10 предлага на Министерския съвет да утвърди средството за измерване като национален еталон на единица на основна величина от Международната система SI.

Чл. 12. Директорът на Националния център по метрология представя на председателя на Комитета по стандартизация и метрология заключението на експертния съвет и документите по чл. 7 и му предлага да утвърди средството за измерване като национален еталон на единица на производна величина от Международната система SI.

Чл. 13. Председателят на Комитета по стандартизация и метрология в 15-дневен срок от получаване на предложението на директора на Националния център по метрология утвърждава средството за измерване като национален еталон на единица на производна величина от Международната система SI.

Чл. 14. Председателят на Комитета по стандартизация и метрология утвърждава националните йерархични схеми на средствата за измерване на основни и производни величини след утвърждаване на националните еталони на тези величини.

Чл. 15. За утвърждаване на еталони от второ ниво от национална йерархична схема притежателите им представят в Националния център по метрология доклад, който съдържа технико-икономическа обосновка и резултати от изследването на еталона. Към доклада се прилагат:
1. паспортът на еталона по образец (приложение N: 1);
2. правилата за съхраняване и използване на еталона по образец (приложение N: 2);
3. техническото описание и инструкция за работа с еталона (конструктивни чертежи, програмно осигуряване и др.);
4. документът за проведени международни сравнения или свидетелството за калибриране.

Чл. 16. В двумесечен срок от получаване на документите по чл. 15 директорът на Националния център по метрология свиква експертния съвет по чл. 9, който дава заключение за възможността средството за измерване да възпроизвежда, съхранява и предава единицата на величината като еталон от второ ниво от национална йерархична схема.

Чл. 17. Директорът на Националния център по метрология представя на председателя на Комитета по стандартизация и метрология заключението на експертния съвет и документите по чл. 15 и му предлага да утвърди средството за измерване като еталон от второ ниво от национална йерархична схема.

Чл. 18. Председателят на Комитета по стандартизация и метрология утвърждава средството за измерване като еталон от второ ниво от национална йерархична схема.

Чл. 19. За утвърждаване на средства за измерване като еталони с най-висока точност от местна йерархична схема притежателите им представят в дирекция "Мерки и измервателни уреди":
1. паспортът на еталона по образец (приложение N: 1); 2. правилата за съхраняване и използване на еталона по образец (приложение N: 2);
3. техническото описание и инструкцията за работа с еталона (конструктивни чертежи, програмно осигуряване и др.);
4. свидетелството за калибриране по образец (приложение N: 4);
5. проектът на местна йерархична схема.

Чл. 20. Експерти на дирекция "Мерки и измервателни уреди" разглеждат документите по чл. 19 в двумесечен срок от получаването им и представят на директора на дирекцията доклад със заключение за възможността средството за измерване да предава единицата на величината като еталон с най-висока точност от местна йерархична схема.

Чл. 21. Директорът на дирекция "Мерки и измервателни уреди" в 20-дневен срок от получаване на доклада по чл. 20 предлага на председателя на Комитета по стандартизация и метрология да утвърди средството за измерване като еталон с най-висока точност от местна йерархична схема.

Чл. 22. Председателят на Комитета по стандартизация и метрология в 15-дневен срок от предложението по чл. 21 утвърждава средството за измерване като еталон с най-висока точност от местна йерархична схема.

Чл. 23. След утвърждаване на еталон с най-висока точност от местна йерархична схема директорът на дирекция "Мерки и измервателни уреди" изпраща на директора на Националния център по метрология проект на местната йерархична схема с предложение за утвърждаването й.

Чл. 24. Директорът на Националния център по метрология утвърждава местната йерархична схема в 10-дневен срок от получаване на предложението по чл. 23.

Чл. 25. В 10-дневен срок от утвърждаването на национален еталон Националният център по метрология вписва еталона в регистъра на националните еталони и попълва регистрационния номер в паспорта на еталона.

Чл. 26. В 10-дневен срок от утвърждаването на еталон с най-висока точност от местна йерархична схема дирекция "Мерки и измервателни уреди" вписва еталона в регистъра на еталоните с най-висока точност от местните йерархични схеми и попълва регистрационния номер в паспорта на еталона.

Чл. 27. Когато в резултат на изменение в конструкцията и/или комплектността на утвърден еталон се променят метрологичните му характеристики, притежателят на еталона го представя за утвърждаване по реда на наредбата.

Раздел III
Използване и съхраняване на еталоните

Чл. 28. Еталоните се използват за изследвания, за международни и национални сравнения, за калибриране на еталони и средства за измерване и за проверка на средства за измерване.

Чл. 29. Притежателите на национални еталони са длъжни да осигуряват достъп до еталоните за сравняване и калибриране на еталони и средства за измерване.

Чл. 30.
(1) Притежателите на еталони са длъжни:
1. да осигуряват и контролират условията за използване и съхраняване на еталоните;
2. да представят еталоните за сравняване и калибриране;
3. да определят специалисти, които отговарят за използването и съхраняването на еталоните.
(2) Периодичността на сравняване и калибриране на еталоните се определя от притежателите им в зависимост от стабилността на метрологичните характеристики, от неопределеността, от начина и честотата на използване на еталоните и от препоръките на производителите.

Чл. 31.
(1) Калибрирането на еталоните се извършва от лаборатории на Националния център по метрология или от акредитирани лаборатории за калибриране по стандартизирани методи или по методики за калибриране.
(2) Методиките за калибриране се одобряват от директора на Националния център по метрология по предложение на технически комисии по видове измервания при Националния център по метрология.
(3) Техническите комисии се състоят от специалисти на Националния център по метрология. В състава на техническите комисии могат да участват и специалисти от дирекция "Мерки и измервателни уреди", висши училища, Българската академия на науките и други специалисти по видове измервания.
(4) Поименният състав на техническите комисии се определя със заповед на директора на Националния център по метрология.
(5) Организационно-техническото обслужване на техническите комисии се осигурява от Националния център по метрология.

Чл. 32. Притежателите на национални еталони, еталони от второ ниво от национална йерархична схема и еталони с най-висока точност от местните йерархични схеми съхраняват:
1. паспорта на еталона по образец (приложение N: 1);
2. правилата за съхраняване и използване на еталона по образец (приложение N: 2);
3. техническото описание и инструкция за работа с еталона (конструктивни чертежи, програмно осигуряване и др.);
4. документа за проведени международни сравнения или свидетелство за калибриране;
5. копие от националната или местната йерархична схема.

Чл. 33. При използване и съхраняване на национални еталони и еталони от второ ниво на национална йерархична схема се води дневник с наименованието и идентификационния номер на еталона, името, длъжността и подписа на специалиста, който отговаря за еталона. В дневника се вписват:
1. данните и резултатите от проведени изследвания, калибриране и сравнения на еталона с други еталони;
2. датата и продължителността на използване на еталона;
3. името, длъжността и подписът на лицето, работило с еталона;
4. констатирани нарушения на условията за използване и съхраняване на еталона;
6. извършена профилактика и ремонт на еталона;
7. извънредни произшествия с еталона, причинени от природни бедствия или други причини.

Чл. 34.
(1) Специалистът, отговарящ за еталона:
1. осигурява копие от необходимите за използване и съхраняване на еталона документи на място, достъпно за работещите с не
го лица;
2. организира изследване, сравняване или калибриране при съмнения за нарушаване на метрологичните характеристики на еталона и/или след ремонт на еталона;
3. преустановява използването на еталона, когато при изследване, сравняване или калибриране се установи нарушаване на метрологичните му характеристики, и информира за това ръководителя си;
4. отразява в паспорта на еталона изменения в конструкцията или комплектността на еталона, които не променят метрологичните му характеристики.
(2) Специалистът, отговарящ за национален еталон, изготвя доклад до директора на Националния център по метрология:
1. ежегодно - за състоянието и използването на националния еталон;
2. в случай на нарушаване на метрологичните характеристики на националния еталон.

Заключителна разпоредба

Параграф единствен. Наредбата се издава на основание чл. 25 от Закона за измерванията (ДВ, бр. 45 от 1998 г.).

Приложение N: 2
към
чл. 7, т. 2

УТВЪРДИЛ: .............................................
(притежател на еталона)

ПРАВИЛА
за използване и съхраняване на еталона

.........................................................................................................,
(наименование на еталона)регистриран под N: ................................. от ..............
(дата) (от регистъра на
НЦМ или ДМИУ)
I. Място на съхраняване на еталона:
........................................................................................................................................
(адрес на организацията, лабораторията)
II. Съхраняване на еталона:
1. Изисквания за разположение на еталона.
2. Изисквания за околната среда: температура, влажност, налягане, запрашеност и др.
3. Стабилност на захранващото напрежение, консумирана мощност.
4. Защита от вибрации, електромагнитни полета и други влияещи фактори.
5. Методи за консервиране и разконсервиране при по-продължителни периоди на съхраняване без използване.
III. Използване на еталона:
1. Описание за работа с еталона.
2. Ред за възпроизвеждане и съхраняване на единицата.
3. Периодичност и ред на калибриране (сравняване).
4. Методика за обработка на резултатите от измерванията при изследване.
5. Необходима квалификация и брой на специалистите за работа с еталона.
IV. Мерки за защита на еталона от повреди, кражби, унищожаване, природни бедствия и др.
V. Изисквания за безопасността на труда при работа с еталона.
VI. Изисквания при транспортиране на еталона.

Изготвил правилата: ....................
(име, подпис)

Приложение N: 4
към
чл. 19, т. 4

Лаборатория за калибриране
в областта на .......... измервания

СВИДЕТЕЛСТВО ЗА КАЛИБРИРАНЕ


N: ........../.......... (дата)

Средство за
измерване: ..............................................................................................................
Тип (описание): .....................................................................................................
Производител:........................................................................................................
Идентификационен N: ........................................................................................
Наименование и адрес на заявителя (притежателя): ................................
...................................................................................................................................


Дата на калибриране: .......................... г.
Свидетелството съдържа .................. страници
Извършил калибрирането: ..........................
(фамилия, подпис)
Ръководител на лабораторията: ..............................
(фамилия, подпис и печат)

Не се допуска използването на копия на свидетелства и на части от тях освен с писмено разрешение на лабораторията, издала свидетелството.

Метод за калибриране:

Условия за калибриране: Съподчиненост към еталон от йерархичната схема: ......................................................................................................... (местен и/или работен еталон, използван при калибрирането - наименование, означение, свидетелство за поредно калибриране N: ............... от ............... г.) Резултати от калибрирането: Неопределеност на измерването:

Извършил калибрирането: ..................
(подпис)

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив