Наредба за реда за участие в приватизацията на притежателите на държавни дългосрочни облигации, емитирани по реда на Закона за уреждане на необслужваните кредити, договорени до 31 декември 1990 г., и на...

МС

Държавен вестник брой: 105

Година: 1995

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 08.09.2005

Наредба за реда за участие в приватизацията на притежателите на държавни дългосрочни облигации, емитирани по реда на Закона за уреждане на необслужваните кредити, договорени до 31 декември 1990 г., и на Постановление N: 244 на Министерския съвет от 1991 г. за реда и условията за преоформяне в държавен дълг на несъбираемите задължения към банките на държавните фирми и на еднолични търговски дружества с държавно имущество към 31 декември 1991 г. (ДВ, бр. 3 от 1992 г.), Постановление N: 186 на Министерския съвет от 1993 г. за реда и условията за преоформяне в държавен дълг на несъбираемите задължения към банките на еднолични търговски дружества с държавно имущество и държавни фирми към 31 декември 1990 г. (ДВ, бр. 85 от 1993 г.) и Постановление N: 3 на Министерския съвет от 1994 г. за поемане като държавен дълг на крайните задължения, които са просрочени кредити до 31 декември 1992 г., от организациите по § 12 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ДВ, бр. 9 от 1994 г.)

Чл. 1. Държавните дългосрочни облигации, емитирани по реда на Закона за уреждане на необслужваните кредити, договорени до 31 декември 1990 г., и на Постановление N: 244 на Министерският съвет от 1991 г., Постановление N: 186 на Министерския съвет от 1993 г. и Постановление N: 3 на Министерския съвет от 1994 година могат да се използват за покупка на акции, дялове и цели предприятия държавна собственост, или на обособени части от:
1. търговските банки, заменили несъбираеми кредити с облигации;
2. физическите и юридическите лица, притежаващи облигации, емитирани по реда на Закона за уреждане на необслужваните кредити, договорени до 31 декември 1990 г., и на Постановление N: 244 на Министерския съвет от 1991 г., Постановление N: 186 на Министерския съвет от 1993 г. и Постановление N: 3 на Министерския съвет от 1994 г.

Чл. 2. Лицата по чл. 1, които притежават държавни дългосрочни облигации, могат да участват във всички приватизационни сделки, без сделките в общинската приватизация, осъществявани по реда на Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия (ЗППДОбП).

Чл. 3.
(1) Търговските банки, заменили несъбираеми кредити с облигации, могат пряко да участват с притежаваните от тях държавни дългосрочни облигации в приватизационни слделки при условията и по реда на чл. 5, ал. 4 ЗППДОбП или да ги продават по пазарни цени.
(2) Договорената пазарна цена се записва на сертификата за притежание на държавни дългосрочни облигации и се заверява от лицата, представляващи банките.
(3) Търговските банки могат да участват в приватизационните сделки при условията на чл. 17 от Закона за банките и кредитното дело.

Чл. 4.
(1) Физическите и юридическите лица, притежаващи държавни дългосрочни облигации, могат да ги използват в приватизационните сделки като платежно средство по тяхната номинална стойност с премия, определена от Министерския съвет.
(2) Органите по чл. 3 ЗППДОбП осъществяват приватизационните сделки срещу държавни дългосрочни облигации след представяне на изискващите се разрешения в случаите по чл. 5, ал. 3 от Закона за стопанската дейност на чуждестранните лица и за закрила на чуждестранните инвестиции.

Чл. 5.
(1) Органите по чл. 3 ЗППДОбП, осъществяващи приватизационни сделки, изискват от инвеститорите да прехвърлят държавните дългосрочни облигации в полза на Министерството на финансите по негова сметка в Българската народна банка.
(2) Когато прхвърлител е юридическо или физическо лице, то отправя писмено искане за извършване прехвърлянето на притежаваните от него държавни дългосрочни облигации до финансовата институция по смисъла на чл. 3, ал. 6 от Наредба N: 5 на Министерството на финансите и Българската народна банка от 1993 г. (ДВ, бр. 72 от 1993 година), издала сертификата, удостоверяващ притежанието на облигациите.
(3) На основание искането на прехвърлителя финансовата институция отправя писмено искане до Българската народна банка за извършване прехвърлянето на държавните дългосрочни облигации по сметката на Министерството на финансите и прави отбелязване във водената от нея книга на притежателите на сертификати за извършеното прехвърляне. Искането до Българската народна банка трябва да съдържа името на прехвърлителя, номера на емисията и номиналната стойност на държавните дългосрочни облигации, както и обекта на сделката.
(4) Българската народна банка отразява във водените при нея регистри прехвърлянето на държавни дългосрочни облигации по сметката на Министерството на финансите.
(5) Едновременно с превода на държавните дългосрочни облигации по ал. 4 инвеститорът предоставя на органите по чл. 3 ЗППДОбП оригиналния сертификат за притежание на държавните дългосрочни облигации.
(6) Органите по чл. 3 ЗППДОБП представят оригиналните сертификати за притежание на държавните дългосрочни облигации в Министерството на финансите.

Чл. 6.
(1) Българската народна банка уведомява Министерството на финансите за постъпили по негова сметка безналични държавни дългосрочни облигации, както и за името на прехвърлителя и обекта на сделката.
(2) Органите по чл. 3 ЗППДОбП приключват приватизационната сделка след потвърждение от Министерството на финансите за извършения в негова полза трансфер на държавни дългосрочни облигации.

Чл. 7. Министърът на финансите анулира постъпилите по сметката на Министерството на финансите държавни дългосрочни облигации и редуцира държавния дълг.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 1. До 31 декември 1995 г. облигации съгласно Закона за уреждане на необслужваните кредити, договорени до 31 декември 1990 г., и по Постановление N: 244 на Министерския съвет от 1991 г., Постановление
N: 186 на Министерсткия съвет от 1993 г. и Постановление N: 3 на Министерския съвет от 1994 г. се приемат за платежно средство при приватизационни сделки с премия към номинала 40 на сто.

§ 2. Наредбата се издава на основание § 3 от заключителните разпоредби на Закона за уреждане на необслужваните кредити, договорени до 31 декември 1990 г., и чл.5, ал. 5 от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия.

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив