Наредба за случаите, за които се изисква разрешение за въвеждане, изнасяне и транзит на отпадъци, и за условията и реда за неговото издаване (отм.)

МС

Държавен вестник брой: 102

Година: 2004

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 20.01.2005

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се определят случаите, за които се изисква разрешение за въвеждане, изнасяне или транзит на отпадъци през територията на Република България, условията и редът за неговото издаване, както и случаите, в които се изисква учредяване на банкова гаранция или застраховка във връзка с тези дейности.

Чл. 2. Наредбата се прилага за отпадъците, посочени в приложения № 1, 2 и 3.

Чл. 3. Наредбата не се прилага за: 1. отпадъците, получени от нормалната експлоатация на корабите и платформите в морето, разтоварвани в пристанищата, включително отпадъчните води и остатъци, при условие че такива отпадъци са обект на други международни договори; 2. превоз на отпадъци от гражданската авиация; 3. превоз на: а) радиоактивни отпадъци; б) отпадъци, получени в резултат на проучване, извличане, обработка и съхраняване на минерални суровини и при експлоатацията на кариери; в) трупове на животни и селскостопански отпадъци - животински фекалии и други неопасни субстанции, получени в цикъла на съответната стопанска дейност; г) отпадъчни води, с изключение на отпадъци в течна форма; д) отпадъци или излезли от употреба експлозиви за въоръжение.

Чл. 4. Въвеждането, изнасянето или транзитът на отпадъци се извършват при спазване на изискванията за безопасност и на съответните международни договори, по които Република България е страна: 1. за отпадъците, посочени в приложение № 1 - ако друго не е предвидено в международни договори или няма писмено известие от друга държава, че тези отпадъци са обект на контрол на нейна територия; 2. за отпадъците, посочени в приложения № 2 и 3 - и разрешение на министъра на околната среда и водите и в съответствие с изискванията на Базелската конвенция за контрол на трансграничното движение на опасни отпадъци и тяхното обезвреждане (обн., ДВ, бр. 1 от 1996 г.; изм., бр. 113 от 1999 г.): а) при въвеждане и транзит - във всички случаи, ако друго не е предвидено в международни договори; б) при изнасяне - ако е предвидено в международен договор, при спазване на задълженията, посочени в него, и съгласно чл.53 от Закона за ограничаване вредното въздействие на отпадъците върху околната среда (ЗОВВООС) и други нормативни актове, приети за изпълнение на международните договорни задължения.

Чл. 5. (1) Юридическото лице или едноличният търговец, желаещи да получат разрешение за въвеждане, изнасяне или транзит на отпадъци, наричани по-нататък "заявителя", представят в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) молба със свободен текст. (2) Когато лицата по ал. 1 са регистрирани в Република България или извършват дейности на територията на Република България, към молбата по ал. 1 задължително се прилагат: 1. съдебна регистрация и удостоверение за актуално състояние на заявителя; 2. разрешението на заявителя за извършване на дейности, включващи събиране, транспортиране, съхраняване или обезвреждане на отпадъци - за лицата, за които то се изисква по чл. 37 ЗОВВООС; 3. съдебна регистрация и удостоверение за актуалното състояние на превозвача, ако той е лице, различно от посоченото в т. 1, и заверено копие от разрешението, ако то е различно от посоченото в т. 2; 4. документ за платена такса съгласно чл. 56 ЗОВВООС - в случаите на въвеждане или изнасяне на отпадъци. (3) Разрешението по ал. 1 може да бъде за еднократно или за многократно въвеждане, изнасяне или транзит в рамките на една година. (4) Разрешението за многократно въвеждане, изнасяне или транзит се издава само за отпадъци с един и същ физически и химичен състав, които редовно се транспортират до едно и също лице, преминават през едно и също българско митническо учреждение и държавите, през които преминават отпадъците, изразят писмено съгласие за предоставяне на многократно разрешение на заявителя. (5) Когато е издадено разрешение за транзит през територията на Република България, не се изисква разрешение за въвеждане.

Глава втора
УСЛОВИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЯ

Раздел I
Условия за издаване на разрешения за въвеждане и транзит на отпадъци

Чл. 6. Въвеждането на отпадъци се разрешава при спазване на следните условия: 1. договор с краен потребител и/или преработвател, в който е посочено, че отпадъците ще бъдат използвани за производствени нужди; 2. писмено потвърждение от кмета на общината, на чиято територия е преработващото предприятие по т. 1; 3. положително решение по оценка на въздействието върху околната среда; 4. установен физико-химичен състав на отпадъците; 5. при преработването на въведените отпадъци да се образуват по-малки количества отпадъци, отколкото при използването на традиционните суровини, или се заменят ценни или ограничени природни ресурси; 6. отпадъците да бъдат съхранявани и преработени в срок не по-дълъг от 6 месеца и по начин, изключващ риск за човешкото здраве и за околната среда; 7. въвеждането на отпадъци да бъде съобразено с националната и общинските програми за управление на дейностите по отпадъците.

Чл. 7. (1) За получаване на разрешение за въвеждане на отпадъци заявителят подава документите съгласно чл. 5, ал. 2. (2) За удостоверяване изпълнението на условията по чл. 6 заявителят прилага към молбата и следните документи: 1. договор с крайния потребител и/или преработвател, който задължително да съдържа елементите, посочени в приложение № 4; 2. писмено потвърждение от кмета на общината, в което да е посочено: а) името на заявителя, видът и количеството на отпадъците, периодът за извършване на въвеждането, наименованието на преработващото предприятие; б) че въвеждането на отпадъците е съобразено с общинската програма за управление на дейностите по отпадъците; в) че въведените отпадъци ще бъдат приети на територията на общината; 3. сертификати, спецификации и др., удостоверяващи физико-химичния състав на отпадъците; 4. разрешение по чл. 37 ЗОВВООС за лицата, извършващи преработването на отпадъците; 5. декларация в свободен текст от потребителя и/или преработвателя, удостоверяваща изпълнението на условията по чл. 6, т. 6. (3) Към документите се прилагат още: 1. решение по оценка на въздействието върху околната среда на съоръжението или инсталацията, където ще се преработват отпадъците, в случаите, когато това се изисква съгласно глава четвърта от Закона за опазване на околната среда; 2. становище на регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), на чиято територия се намира преработващото предприятие; 3. писмено известие от компетентния орган на държавата износител съгласно приложение № 5, включващо и потвърждение, че не съществуват технически възможности или капацитет, или подходящи обекти, за да се преработят отпадъците по екологосъобразен и ефикасен начин на нейната територия; 4. декларация от крайния потребител и/или преработвател, че той се задължава да преработи не по-малко количество отпадъци от български произход от количеството въведени отпадъци за текущата календарна година; въвеждането на количествата, за които кандидатства, и на количествата, за които има получени към момента разрешения, няма да доведе до неизпълнение на изискванията по предходното изречение; 5. план за мерките, които заявителят ще предприеме, в случай че въвеждането на отпадъците не може да бъде извършено в съответствие с договореностите; 6. банкова гаранция по образец съгласно приложение № 6 или застраховка за покриване на щетите при транспортирането или на разноските по преработването им при условията на т. 3. (4) Най-малко 3 работни дни преди извършване на действителното въвеждане на отпадъците заявителят представя в МОСВ уведомление за точната дата на изпращане на отпадъците.

Чл. 8. (1) Разрешение за транзит на отпадъци се издава при спазване на следните условия: 1. писмено известие на компетентните органи на държавата износител съгласно приложение № 5; 2. писмено съгласие от компетентните органи на държавите, през които ще се извърши превозът след преминаване на отпадъците през територията на Република България, включително от държавата вносител, съгласно приложение № 5; 3. декларация от компетентния орган на държавата, през която ще бъдат превозени отпадъците преди българската граница, че потвърждава задължението за обратно преминаване и приемане на товара, в случай че същият не бъде допуснат в Република България или в някоя от следващите държави; 4. банкова гаранция или застраховка за покриване на щети, които биха възникнали в резултат на превоза, в т. ч. когато трансграничният превоз се счита за незаконен. (2) Заявителят представя документи, удостоверяващи изпълнението на условията по ал. 1. (3) Процедурата по доказване на условията по ал. 1 се извършва от МОСВ. (4) Най-малко 3 работни дни преди извършване на транзита на отпадъците заявителят представя в МОСВ уведомление за точната дата на изпращане на отпадъците.

Раздел II
Условия за издаване на разрешения за изнасяне на отпадъци

Чл. 9. (1) Разрешение за изнасяне на отпадъци се издава при спазване на следните условия: 1. писмено съгласие от компетентните органи на държавата вносител, включително: а) декларация, че отпадъците, чието изпращане предстои, са необходими за преработване или рециклиране или за други дейности, свързани с отпадъците; б) потвърждение за наличието на договор между заявителя или лице, от чието име кандидатът уговаря трансграничния превоз на отпадъците, и лицето, което третира отпадъците в държавата вносител; 2. писмено потвърждение от компетентните органи на държавите, през чиято територия ще се извърши транзитът, че са съгласни с превоза през територията им. (2) Процедурата по доказване на условията по ал. 1 се извършва от МОСВ.

Чл. 10. За получаване на разрешение за изнасяне на отпадъци към документите по чл. 5 заявителят представя и: 1. сертификати, спецификации и др., удостоверяващи физико-химичния състав на отпадъците; 2. попълнено от заявителя известие в 2 екземпляра съгласно приложение № 5; 3. становище от Министерството на икономиката или от друг компетентен орган, че не съществуват технически възможности, капацитет или подходящи инсталации и съоръжения за преработване по екологосъобразен и ефикасен начин на територията на Република България, поради което отпадъците трябва да бъдат изнесени извън страната; 4. договори за транспорт и екологосъобразно рециклиране, повторно използване или обезвреждане на отпадъците, сключени от заявителя или за заявителя и от негово име, за всички етапи от придвижването на отпадъците съгласно законите на съответните държави, в които или през които предстои придвижването на отпадъците; 5. заверени копия на необходимите регистрации или лицензии, че всички други лица, които ще бъдат ангажирани с трансграничния превоз, притежават правоспособност за тези дейности в съответствие със законите на мястото, откъдето, за където или през което ще бъдат извършени; 6. декларация от заявителя, че в случай на недопускане на отпадъците от държавата вносител или някоя от държавите, през чиято територия ще бъде осъществяван транзитът, те ще бъдат върнати обратно в държавата износител от него и за негова сметка в същия вид и количество, в който са декларирани, в срок 90 дни от момента, в който държавата вносител е уведомила държавата износител; 7. план за мерките, които заявителят ще предприеме, в случай че трансграничният превоз не може да бъде извършен в съответствие с договореностите; 8. (попр., ДВ, бр. 67 от 2000 г.) банкова гаранция по образец съгласно приложение № 6 или застраховка за покриване на щетите при транспортирането им или на разноските по обезвреждането им при условията на т. 7; 9. документ за превоза по образец съгласно приложение № 7.

Глава трета
СЪДЪРЖАНИЕ НА РАЗРЕШЕНИЯТА ЗА ВЪВЕЖДАНЕ, ИЗНАСЯНЕ И ТРАНЗИТ НА ОТПАДЪЦИ

Чл. 11. (1) Разрешението, издавано от МОСВ, представлява заверен оригинал на образеца от приложение № 5, подписан от министъра на околната среда и водите и подпечатан с печата на МОСВ. (2) Министърът на околната среда и водите издава разрешението при определени условия, които се отразяват в образеца от приложение № 5 или могат да бъдат оформени като допълнително приложение.

Глава четвърта
ИЗДАВАНЕ, РЕГИСТРИРАНЕ И ОТЧИТАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЯТА ЗА ВЪВЕЖДАНЕ, ИЗНАСЯНЕ И ТРАНЗИТ НА ОТПАДЪЦИ

Чл. 12. (1) Разрешението за въвеждане, изнасяне или транзит на отпадъци се издава в срок до 60 календарни дни от деня на подаване на документите и след получаването на уведомителните известия от компетентните органи на други държави или от деня на представяне на допълнителната информация, когато такава е поискана, или от изтичането на срока по чл. 17, ал. 1. (2) Министерството на околната среда и водите може да поиска допълнително и други документи или информация, удостоверяващи изпълнението на условията за издаване на разрешение, или документи, свързани с изискванията на международен договор, по който Република България е страна. (3) Разрешенията по чл. 5, ал. 3 са валидни: 1. за еднократно въвеждане, изнасяне или транзит на отпадъци - до 6 месеца от датата на издаването му; 2. за многократно въвеждане, изнасяне или транзит на отпадъци - до 12 месеца от датата на издаването му.

Чл. 13. В МОСВ се създава специален регистър, в който се завеждат молбите за разрешения за въвеждане, изнасяне и транзит и издадените разрешения.

Чл. 14. В срок 15 дни след изтичането на валидността на издаденото разрешение заявителят уведомява с писмо МОСВ за количествата въведени, транзитирани или изнесени по това разрешение отпадъци. Към писмото се представя и копие от митническата декларация.

Чл. 15. (1) В срок не по-късно от 3 работни дни след действителното въвеждане или транзит на отпадъците заявителят представя в МОСВ копие от "Документ за превоза", попълнен и подпечатан на определените места съгласно указанията в приложение № 7, потвърждавайки, че въвеждането или транзитът на отпадъците е осъществено съгласно условията на разрешението. (2) При изнасяне на отпадъци в срок не по-късно от 3 работни дни след получаване на отпадъците от преработвателя заявителят представя в МОСВ и на компетентния орган на държавата вносител копие от "Документ за превоза", попълнен и подпечатан на определените места съгласно указанията в приложение № 7, удостоверявайки, че товарът е получен от преработвателя.

Чл. 16. В срок не по-късно от 180 дни след действителното въвеждане или изнасяне на отпадъците преработвателят представя в МОСВ копие от "Документ за превоза", попълнен и подпечатан на определените места съгласно указанията в приложение № 7, удостоверявайки, че отпадъците са преработени.

Чл. 17. (1) При допуснати нередовности и/или неточности в представените документи МОСВ уведомява заявителя в срок 10 работни дни от датата на подаване на заявлението с цел тяхното отстраняване. (2) Издаването на разрешение може да се откаже: 1. въз основа на становище от Министерството на икономиката или друг компетентен орган; 2. ако заявителят или всяко друго лице, което ще бъде ангажирано с трансграничния превоз, има предишни нарушения по този режим; 3. при отказ от страна на компетентните органи на държавите, през чиято територия се осъществява трансграничният превоз, включително и от държавата вносител; 4. ако не са спазени условията, при които се издава съответното разрешение; 5. при неотстранени нередовности и/или неточности в срок 10 работни дни от датата на уведомлението по ал. 1. (3) Отказът по ал. 2 се мотивира писмено и се изпраща на заявителя. (4) Решението по ал. 2 подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.

Чл. 18. (1) Министерството на околната среда и водите отнема издаденото разрешение, когато: 1. са представени неверни сведения, които са послужили като основание за издаване на разрешението; 2. не се изпълняват условията, определени в разрешението. (2) Случаите по ал. 1 се доказват с констативен протокол на длъжностно лице, определено от министъра на околната среда и водите. (3) В срок 3 дни след получаване на писмо от МОСВ за отнемане на издаденото разрешение заявителят връща оригинала на разрешението в МОСВ. (4) Решението по ал. 1 подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.

Чл. 19. (1) Всички молби и придружаващи документи трябва да бъдат представяни на български език, а в случаите, когато оригиналните документи не са на български език, се представя заверен превод на български език. (2) В случаите, когато заявителят представя документи на чужд език, той е длъжен да предостави и надлежно заверено копие, отговарящо на правилата за заверяване на документи в съответствие със законите на държавата, в която е създаден оригиналният документ или направено копието.

Глава пета
УЧРЕДЯВАНЕ НА БАНКОВА ГАРАНЦИЯ ИЛИ ЗАСТРАХОВКА

Чл. 20. (1) За получаване на разрешение за въвеждане, изнасяне или транзит на отпадъци от приложения № 2 и 3 се представя и банкова гаранция или застраховка за възстановяване на разходите за отстраняване на възможно замърсяване на околната среда по време на въвеждането, износа или транзитния превоз на отпадъци на територията на Република България. (2) Банковата гаранция по ал. 1 е безусловна и неотменяема и трябва да бъде издадена от българска банка или от чуждестранна банка, фигурираща в класацията на "Уърлдскоп" на стоте най-големи банки в света за предходната година, публикувана във вестник "Дъ Уол стрийт джърнал". (3) Чрез банковата гаранция банката гарант се задължава неотменно, безусловно и при първо писмено поискване от МОСВ да преведе сумата по банковата гаранция в случай на замърсяване или увреждане на околната среда на територията на Република България по време на въвеждането, изнасянето или транзита на отпадъците, констатирано от МОСВ. (4) Застраховката по ал. 1 се доказва със застрахователна полица, издадена от дружество, регистрирано на територията на Република България. (5) Срокът на валидност на банковата гаранция при въвеждане на отпадъци или застраховката при въвеждане, изнасяне или транзит на отпадъци е един месец след датата на валидност на разрешението. (6) Срокът на валидност на банковата гаранция при изнасяне на отпадъци е датата на получаване в МОСВ на документа по чл. 15, ал. 2, което е и условие за освобождаване на банковата гаранция.

Чл. 21. (1) Размерът на банковата гаранция или на застраховката се определят съгласно приложение № 8. (2) Обезщетението по застраховката следва да покрива щетите при настъпване на застрахователното събитие.

Чл. 22. (1) Банковата гаранция се издава в полза на МОСВ. При неизпълнение на задълженията на заявителя на разрешението МОСВ реализира банковата гаранция, като сумата се внася в сметката на Националния фонд за опазване на околната среда. (2) Ако заявителят на разрешението извършва многократно въвеждане или изнасяне на отпадъци на/от територията на страната, внесената банкова гаранция или застраховка по осъществяването на дейността му по първия превоз може да послужи за гарантиране и на следващия, ако той заяви изрично желание за това. В случай че следващият трансграничен превоз изисква по-висок размер на банковата гаранция или застраховката, заявителят представя в МОСВ допълнително банкова гаранция или застраховка. (3) Банковата гаранция се освобождава от МОСВ преди изтичането на срока на валидност на банковата гаранция: 1. при въвеждане или транзит - след представяне на документа по чл. 15, ал. 1; 2. при изнасяне - след представяне на документа по чл. 15, ал. 2; 3. при анулиране на издаденото разрешение - в случаите, когато въвеждането или изнасянето не се осъществи.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на наредбата: 1. "Компетентен орган" е правителствен орган, назначен като "Компетентен орган" по Базелската конвенция за контрол на трансграничното движение на опасни отпадъци и тяхното обезвреждане, или друг правителствен орган, който носи отговорност за трансграничното движение на отпадъците в държавата и който е оторизиран да извършва всички процедури по разрешаване на превоза. Компетентен орган за Република България е МОСВ. 2. "Трансграничен превоз" е какъвто и да е превоз на отпадъци от район, намиращ се под националната юрисдикция на една държава, към или през район под националната юрисдикция на друга държава или към или през район, който не е под юрисдикцията на нито една държава, при условие че това движение засяга поне две държави. 3. "Държава вносител" е всяка страна, за която изнасянето на отпадъци е планирано или извършено с цел третирането им в нея или с цел натоварване преди третирането им в район, който не е под националната юрисдикция на която и да е държава. 4. "Държава износител" е която и да е страна, от която изнасянето на отпадъци е планирано или извършено. 5. "Държава, през чиято територия се извършва транзитът" е която и да е държава, с изключение на държава износител или вносител, през която изнасянето на отпадъци е планирано или извършено. 6. "Потребител" е юридическо лице или едноличен търговец, на което отпадъците се предоставят с договор с цел по-нататъшното им предаване на оправомощено лице за преработване или за други дейности, свързани с отпадъците. 7. "Преработвател" е оправомощено лице, което приема отпадъците за преработване. 8. "Въвеждане на отпадъците" е преминаването на отпадъците през входно митническо учреждение на територията на Република България. 9. "Транзит" е превозът на отпадъци, които се изпращат от и за държава, различна от Република България. 10. "Изнасяне" са митническите направления износ, пасивно усъвършенстване, временен износ или реекспорт на отпадъци с дестинация на отпадъците за друга държава, включително при техни превози след свободна зона.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 51, ал. 2 във връзка с чл. 55 и 61 от Закона за ограничаване на вредното въздействие на отпадъците върху околната среда.

§ 3. Отменя се Наредба № 5 от 1998 г. за разрешенията при внос, износ и транзитен превоз на отпадъци (обн., ДВ, бр. 120 от 1998 г.; попр., бр. 1 от 1999 г.; изм., бр. 62 от 1999 г.).

§ 4. Изпълнението на наредбата се възлага на министъра на околната среда и водите.

§ 5. При необходимост съгласувано с министъра на околната среда и водите ръководители на заинтересувани ведомства могат да издават указания във връзка с наредбата, когато това е свързано с компетенциите на тези ведомства.

Приложение № 1
към чл. 4, т. 1

Зелен списък на отпадъците (*)

Независимо от това дали отпадъците са включени, или не в този списък, те не могат да бъдат считани като зелени отпадъци, ако те са замърсени с други материали до степен, която: (а) увеличава рисковете, свързани с отпадъка дотолкова, че да бъде подходящ за включване в жълтия или червения списък, или (б) пречи на възстановяването на отпадъка по екологосъобразен начин GA. Отпадъци от метали и метални сплави в метална, недисперсна форма (**) Следните отпадъци или остатъци от ценни метали и техните сплави:

GA 010 ex 711210 - От злато
GA 020 ex 711220 - От платина (наименованието платина включва платина, иридий, осмий, паладий, родий и рутений)
GA 030 ex 711290 - От други ценни метали, напр. сребро

Забележка. Живакът е специално изключен като компонент на тези метали или техните сплави или амалгами. Следните отпадъци и остатъци от цветни метали и техните сплави:

GA 120 740400 - Отпадъци и скрап от мед
GA 130 750300 - Отпадъци и скрап от никел
GA 140 760200 - Отпадъци и скрап от алуминий
GA 150 ex 780200 - Отпадъци и скрап от олово
GA 160 790200 - Отпадъци и скрап от цинк
GA 170 800200 - Отпадъци и скрап от калай
GA 180 ex 810191 - Отпадъци и скрап от волфрам
GA 190 ex 810291 - Отпадъци и скрап от молибден
GA 200 ex 810310 - Отпадъци и скрап от тантал
GA 210 810420 - Отпадъци и скрап от магнезий
GA 220 ex 810510 - Отпадъци и скрап от кобалт
GA 230 ex 810600 - Отпадъци и скрап от бисмут
GA 240 ex 810710 - Отпадъци и скрап от кадмий
GA 250 ex 810810 - Отпадъци и скрап от титаний
GA 260 ex 810910 - Отпадъци и скрап от цирконий
GA 270 ex 811000 - Отпадъци и скрап от антимон
GA 280 ex 811100 - Отпадъци и скрап от манган
GA 290 ex 811211 - Отпадъци и скрап от берилий
GA 300 ex 811220 - Отпадъци и скрап от хром
GA 310 ex 811230 - Отпадъци и скрап от германий
GA 320 ex
ex
811240
811291
-
-
Отпадъци и скрап от ванадий
Отпадъци и скрап от:
GA 330 - Хафний
GA 340 - Индий
GA 350 - Ниобий
GA 360 - Рений
GA 370 - Галий
GA 400 ex 280490 - Отпадъци и скрап от селен
GA 410 ex 280450 - Отпадъци и скрап от телур
GA 420 ex 280530 - Отпадъци и скрап от редкоземни елементи
GA 430 7204 - Скрап от желязо или стомана

GB. Други металосъдържащ и отпадъци, произхождащи от претопяване, преработване на руда или рафиниране на метали

GB 010 262011 - Щейн от галванизация
GB 020 - Отпадъци, съдържащи цинк:
GB 021 - Галванизирани плочи с горен пласт цинк (>90 % Zn)
GB 022 - Галванизирани плочи с долен пласт цинк (>92 % Zn)
GB 023 - Отпадъци от цинкови отливки (>85 % Zn)
GB 024 - Отпадъци от горещо галванизиране с цинк (>92 % Zn)
GB 025 - Цинкова пяна/огрибки
GB 030 - Алуминиева пяна/огрибки (изключващи тези, които са възпламеняеми или които при контакт с вода отделят възпламеняеми газове в опасни количества)
GB 040 ex 262090 - Шлаки от преработката на ценни метали и мед за допълнително рафиниране
GB 050 - Шлака на тантала, съдържащ калай с по-малко от 0, 5 % калай

GC. Други отпадъци, съдържащи метали

GC 010 Електрически сглобки, съдържащи само метали или сплави
GC 020 Скрап от електрониката (електронни платки, електронни компоненти, кабели и др.) и възстановени електронни компоненти, подходящи за възстановяване на основни и ценни метали
GC 030 ex 890800 Кораби и други плавателни съдове, излезли от употреба, изпразнени съгласно изискванията от всички товари и др. материали, останали при тяхната експлоатация, които биха могли да бъдат класифицирани като опасни вещества и отпадъци
GC 040 Части от двигатели на автомобили, изсушени

Отработени катализатори, несъдържащи течности, използвани като катализатори:

GC 050 Отработени течни катализатори за каталитичен крекинг (FCC) (алуминиев окис, цеолити)
GC 060 Отработени метал-съдържащи катализатори, съдържащи някои от:
- Ценни метали: злато, сребро
- Метали от групата на платината: рутений, родий, паладий, осмий, иридий, платина
- Преходни метали: скандий, ванадий, манган, кобалт, мед, итрий, ниобий, хафний, волфрам, титан, хром, желязо, никел, цинк, цирконий, молибден, тантал, рений
- Лантаноиди (редки метали): лантан, празеодим, самарий, гадолиний, диспросий, ербий, итербий, церий, неодим, европий, тербий, холмий, тулий, лутеций
GC 070 ex 261900 Шлаки от производството на желязо и въглеродни стомани (вкл. нисколегирана стомана), с изключение на шлаките, които са били специално произведени, за да посрещнат националните и съответните международни изисквания и стандарти
GC 080 Окалина (прахообразен, богат на желязо концентрат)

Следните отпадъц и от метали и метални сплави в метална дисперсна форма:

GC 090 Молибден
GC 100 Волфрам
GC 110 Тантал
GC 120 Титаний
GC 130 Ниобий
GC 140 Рений
GC 150 Злато
GC 160 Платина (понятието "платина" включва платина, иридий, осмий, паладий, родий, рутений)
GC 170 Други ценни метали, например сребро

Забележка. Живакът е специално изключен като компонент на тези метали или техните сплави или амалгами.

GD. Отпадъци от експлоатацията на мините: при условие, че са в недисперсна форма

GD 010 ex 250490 Отпадък от естествен графит
GD 020 ex 251400 Отпадъци от шисти, дори грубо отрязани или отсечени с трион или по друг начин
GD 030 252530 Отпадъци от слюда
GD 040 ex 252930 Отпадъци от левцит, нефелин и нефелин синит
GD 050 ex 252910 Отпадъци от фелдшпат
GD 060 ex
ex
252921
252922
Отпадъци от флуоршпат
GD 070 ex 281122 Отпадъци от твърд силициев двуокис, с изключение на този, който се използва в леярството

GE. Стъклени отпадъци в недисперсна форма

GE 010 ex 700100 Стъклени трошки или други отпадъци и скрап от стъкло освен тръби на луминисцентни лампи и други активирани стъкла
GE 020 Отпадъци от стъклени влакна

GF. Керамични от падъци в недисперсна форма

GF 010 Керамични отпадъци, които са били печени след формуване, включително и керамични съдове (преди и/или след употреба)
GF 020 ex 811300 Отпадъци и скрап от металокерамични материали
GF 030 Керамични влакна, невключени в други категории

GG. Други отпадъци, съдържащи основно неорганични компоненти, които могат да съдържат метали и органични материали

GG 010 Частично рафиниран калциев сулфат, получен от газово десулфуризиране
GG 020 Отпадъци от суха гипсова и варова мазилка от разрушаване на сгради
GG 030 ex 2621 Пепел и шлака от изгаряне на въглища в електроцентрали
GG 040 ex 2621 Летлива пепел от изгаряне на въглища
GG 050 Анодни отлагания от нефтен кокс и/или битум
GG 060 ex 2803 Отработен активен въглен
GG 080 ex 262100 Шлака от производството на мед, химически стабилизирана, която има високо съдържание на желязо (над 20 %) и преработена според производствените стандарти (напр. DIN 4301 и DIN 8201) основно за строителни и абразивни нужди
GG 090 Сяра в твърда форма
GG 100 Варовик от производството на калциев цианамид (при рН по-малко от 9)
GG 110 ex 262100 Неутрализирана червена утайка от производството на Аl2O3
GG 120 Натриеви, калиеви, калциеви хлориди
GG 130 Карборунд (силициев карбид)
GG 140 Бетонни отломъци
GG 150 ex 262090 Стъклен скрап със съдържание на литий-тантал и литий-ниобий
GG 160 Битумни материали (отпадъци от асфалт), получени от строителството и поддръжката на пътища, които не съдържат катран

GH. Твърди пластмасови отпадъци Включително, но не само:

GH 010 3915 Отпадъци, изрезки и остатъци от пластмаса от:
GH 011 ex 391510 - полимери на етилена
GH 012 ex 391520 - полимери на стирола
GH 013 ex 391530 - полимери на винилхлорида
GH 014 ex 391590 - полимеризирани и кополимери, например:
- полипропилен
- полиетилентерефталат
- акрилонитрил кополимер
- бутадиен кополимер
- стирен кополимер
- полиамиди
- полибутилентерефталати
- поликарбонати
- полифенилен сулфиди
- акрилни полимери
- парафини (C10-C13) ***
- полиуретан (който не съдържа хлорофлуоровъглероди - CFC)
- полизилозалани (силикони)
- полиметилметакрилат
- поливинилов алкохол
- поливинилбутирал
- поливинилацетат
- политетрафлуоретилен (Тефлон, PTFE)
GH 015 ex 3911590 Смоли и продукти от кондензация, например:
- карбамидформалдехидни смоли
- фенолформалдехидни смоли
- меламинформалдехидни смоли
- епоксидни смоли
- алкидни смоли
- полиамиди

GI. Хартия, картон и хартиени отпадъци

GI 010 470700 Отпадъци и остатъци от хартия и картон:
GI 011 470710 - От неизбелвана хартия или картон, произведена по сулфатния метод, или гофрирана хартия или картон
GI 012 470720 - От друга хартия или картон, направени от избелвана целулоза, неоцветена
GI 013 470730 - От хартия или картон, направени основно от механична целулоза (например вестници, списания и подобни печатни материали)
GI 014 470790 - Други, включително, но не единствено:
1. Ламиниран картон
2. Несортирани отпадъци и остатъци

GJ. Текстилни отпадъци

GJ 010 5003 Копринени отпадъци (включително копринени пашкули, неподходящи за намотаване, отпадъци от прежда)
GJ 011 500310 - Некардирани или развлакнени
GJ 012 500390 - Други
GJ 020 5103 Отпадъци от вълна или фина или груба животинска козина, включително отпадъци от прежди:
GJ 021 510310 - Дреб от вълна или фина животинска козина
GJ 022 510320 - Други отпадъци от вълна или фина животинска козина
GJ 023 510330 - Отпадъци от груба животинска козина, включително преждени отпадъци
GJ 030 5202 Отпадъци от памук, включително отпадъци от прежди и конци и развлакнени отпадъци
GJ 031 520210 - Отпадъци от прежди
GJ 032 520291 - Развлакнени отпадъци
GJ 033 520299 - Други
GJ 040 530130 Дреб и отпадъци от лен
GJ 050 ex 530290 Дреб и отпадъци (включително отпадъци от прежди и конци и развлакнени отпадъци) от коноп
GJ 060 ex 530390 Дреб и отпадъци (включително отпадъци от прежди и конци и развлакнени отпадъци) от юта и други текстилни влакна (без лен и коноп)
GJ 070 ex 530490 Дреб и отпадъци (включително отпадъци от прежди и конци и развлакнени отпадъци) от текстилни влакна от рода "Aqave"
GJ 080 ex 530519 Кълчища, дреб и отпадъци (включително отпадъци от прежди и конци и развлакнени отпадъци) от кокосови орехи
GJ 090 ex 530529 Кълчища, дреб и отпадъци (включително отпадъци от прежди и конци и развлакнени отпадъци) от абака (Manila hemp, Musa textilis Nee)
GJ 100 ex 530599 Кълчища, дреб и отпадъци (включително отпадъци от прежди и конци и развлакнени отпадъци) от рамия и други растителни текстилни влакна, които не са споменати другаде
GJ 110 5505 Отпадъци от синтетични или изкуствени влакна (включително дреб, отпадъци от прежди и конци и развлакнените отпадъци)
GJ 111 550510 - от синтетични влакна
GJ 112 550520 - от изкуствени влакна
GJ 120 630900 Употребявани дрехи и други износени текстилни артикули
GJ 130 6310 Парцали, въженца, въжета и дебели въжета от текстилни материали, под форма на отпадъци или на артикули, негодни за употреба:
GJ 131 631010 - Сортирани
GJ 132 631090 - Други
GJ 140 ex 6310 Отпадъци от текстилни подови покрития, килими

GK. Каучукови отпадъци

GK 010 400400 Отпадъци, остатъци и изрезки от невтвърден каучук (дори раздробени на прахили гранули)
GK 020 401220 Пневматични гуми, употребявани
GK 030 ex 401700 Отпадъци и остатъци от втвърден каучук (напр. ебонит)

GL. Необработен корк и дървени отпадъци

GL 010 ex 440130 Дървени стърготини, отпадъци и остатъци, независимо дали са агломерирани под формата на трупчета, брикети, топчета или други подобни форми
GL 020 450190 Коркови отпадъци: натрошени, гранулирани или пулверизиран корк

GM. Отпадъци, произхождащи от агро-хранителната индустрия

GM 070 ex 230700 Утайки от вино
GM 080 ex 230800 Изсушени и стерилизирани растителни отпадъци, остатъци и съпътстващи продукти, независимо дали са под формата на пелети, от материал, използван за храна на животни, който не е посочен другаде
GM 090 152200 Дегра: отпадъци, получени от преработката на мазнини или от животински или растителни восъци
GM 100 050690 Отпадъци от кости и сърцевини от рога, необработени, обезмаслени, само най-просто подготвени (но неизрязани на форми), третирани с киселини или дежелатинирани
GM 110 ex 051191 Отпадъци от риба
GM 120 180200 Обелки от кокосови орехи, черупки, люспи и други кокосови отпадъци
GM 130 Отпадъци от селскостопанската и хранителната промишленост, с изключение на вторични продукти, които отговарят на националните и международните изисквания и стандарти за консумацията им от човека или животните
GM 140 ex 1500 Отпадъци от хранителни мазнини и масла от животински произход (напр. масла за пържене)

GN. Отпадъци, произхождащи от обработка на кожи и други кожаро-кожухарски операции и използване на кожи

GN 010 ex 050200 Отпадъци от четина и косми от свине, глигани и други, използвани за направа на четки
GN 020 ex 050300 Отпадъци от косми от опашки и гриви на коне, дори в разстлано състояние, със или без подложка
GN 030 ex 050590 Отпадъци от кожа и други части на птици със или без пера, пера или части от пера (независимо дали са отрязани ръбовете), без да са допълнително преработвани освен почиствани, дезинфекцирани или третирани за съхранение
GN 040 ex 411000 Изрезки и други отпадъци от обработени кожи или от смесени кожи, негодни за производството на кожени изделия, с изключение на утайки

GO. Други отпадъци, съдържащи основно органични компоненти, които могат да съдържат метали и неорганични материали

GO 010 ex 050100 Отпадъци от човешка коса
GO 020 Отпадъци от слама
GO 030 Дезактивиран гъбен мицел от производството на пеницилин, който може да се използва като храна на животни
GO 040 Изхабени фотографски филми и хартия (вкл. основа и фоточувствителни покрития), съдържащи или несъдържащи сребро, и несъдържащи сребро в свободна йонна форма
GO 050 Фотоапарати за еднократна употреба без батерии

__________

* Където е възможно, срещу наименованието на отпадъка е изписан кодовият номер от Конвенцията за хармонизирана система за описание и кодиране на стоките, приета в Брюксел на 14 юни 1984 година под покровителството на Съвета за митническо сътрудничество (Хармонизирана система). Този код може да се прилага и за отпадъци и за стоки. Тази наредба не включва позиции, които не са отпадъци. Ето защо кодът, използван от митническите или други органи за улесняване на техните процедури, е представен тук само за да помогне в определянето на отпадъците, които са посочени тук и са предмет на тази наредба. Обаче обяснителните бележки към хармонизираната система за описание и коригиране на стоките да служат само да идентифицират отпадъка, покриващ се с основните групи. Обозначението "ех" определя специфични позиции, съдържащи се в заглавията на кодовете от Хармонизираната система. Кодът в първата колона е кодът по ОЕСД, той се състои от 2 букви (едната за списъка: зелен, червен и жълт, и другата за категорията отпадък: А, В, С....., последван от номер). ** "Недиспергируем" не включва отпадъци във формата на прах, утайка, пепел или твърди опаковки, в които се съдържат течни опасни отпадъци. *** Те не могат да бъдат полимеризирани и се използват като пластификатор,

Приложение № 2
към чл. 4, т. 2

Жълт списък на отпадъците*

Независимо от това дали отпадъците са включени, или не в този списък, те не могат да бъдат считани като жълти отпадъци, ако са замърсени с други материали до степен, която (а) увеличава рисковете, свързани с отпадъка дотолкова, че да бъде подходящ за включване в жълтия или червения списък, или (б) пречи на възстановяването на отпадъка по екологосъобразен начин.

AA. Отпадъци, съдържащи метали

AA 010 ex 261900 Отпадъци, люспи и други остатъци от производството на чугун и стомана (**)
AA 020 ex 262019 Цинкова пепел и остатъци (**)
AA 030 262020 Оловна пепел и остатъци (**)
AA 040 ex 262030 Медна пепел и остатъци (**)
AA 050 ex 262040 Алуминиева пепел и остатъци (**)
AA 060 ex 262050 Ванадиева пепел и остатъци (**)
AA 070 262090 Пепел и остатъци (**), съдържащи метали и метални съединения, които не са посочени другаде
AA 080 Отпадъци, скрап и остатъци от талий (**)
AA 090 ex 280480 Отпадъци и остатъци от арсен
AA 100 ex 280540 Отпадъци и остатъци от живак
AA 110 Остатъци от производството на алуминий, които не са посочени другаде
AA 120 Галванични утайки
AA 130 Отпадъчни разтвори от байцване/ецване на метали
AA 140 Течни остатъци от преработката на цинк, прах и утайки като ярозит, хематит, готит и др.
AA 150 Останки, съдържащи ценни метали в твърда форма, които съдържат следи от неорганични цианиди
AA 160 Пепел, утайки прах и други остатъци от ценни метали
AA 161 - пепел от изгарянето на печатни електронни платки
AA 162 - пепел от фотографски филми
AA 170 Оловно-киселинни акумулатори, цели или раздробени
AA 180 Изхабени батерии или акумулатори, цели или раздробени, различни от оловно-киселинните акумулатори и отпадъци от производството на батерии и акумулатори, които не са посочени другаде
AA 190 810420 Отпадъци и скрап от магнезий, които са възпламеняеми и при контакт с вода отделят възпламеняеми газове в опасни количества

AB. Отпадъци, съдържащи основно неорганични компоненти, които могат да съдържат метали и органични материали

AB 010 262100 Шлака, пепел и остатъци (**), неупоменати никъде в списъка
AB 020 Остатъци от изгаряне на битови отпадъци
AB 030 Отпадъци, получени при безцианово третиране на повърхности на метали
AB 040 ex 700100 Стъкло от тръбите на луминесцентни лампи и други активирани стъкла
AB 050 ex 252921 Утайки от калциев флуорид
AB 060 Други неорганични флуорни съединения под формата на течност или утайки
AB 070 Пясъци, използвани в леярските операции
AB 080 Отпадъци от катализатори, неупоменати в зеления списък
AB 090 Отпадъци от хидрати на алуминия
AB 100 Отпадъци от двуалуминиев триоксид
AB 110 Алкални разтвори
AB 120 Неорганични халогенсъдържащи съединения, неупоменати другаде в списъка
AB 130 Остатъци от струйна повърхностна обработка на метали
AB 140 Калциев сулфат, получен от процеси в химическата промишленост
AB 150 Непречистен калциев сулфит и калциев сулфат от газова десулфуризация

AC. Отпадъци, съдържащи основно органични компоненти, които могат да съдържат метали и неорганични материали

AC 010 ex 271390 Отпадъци от производството и преработката на петролен кокс и битум, с изключение на анодните остатъци
AC 020 Асфалто-циментови смеси
AC 030 Отпадъчни масла, неподходящи за тяхното първоначално предназначение
AC 040 Утайки от оловен бензин
AC 050 Топлоносители
AC 060 Хидравлични течности
AC 070 Спирачни течности
AC 080 Антифризни течности
AC 090 Отпадъци от производството, приготвянето и употребата на смоли, латекс, уплътнители, лепила и адхезиви
AC 100 ex 391590 Нитроцелулоза
AC 110 Феноли, фенолни съединения, включително хлорофенол под формата на течности или утайки
AC 120 Полихлорирани нафталини
AC 130 Етери
AC 140 Катализатори от триетиламин за пясъци, използвани в топилните
AC 150 Хлорфлуорвъглеводороди
AC 160 Халони
AC 170 Преработен корк и дървесни отпадъци
AC 180 ex 411000 Прах, пепел, утайка и брашно от кожи
AC 190 Фини частички при разрушаване на автомобили
AC 200 Органични фосфорни съединения
AC 210 Нехалогенирани разтворители
AC 220 Халогенирани разтворители
AC 230 Халогенирани и нехалогенирани неводни детилатни остатъци, произхождащи от операциите по възстановяване на органични разтворители
AC 240 Отпадъци от производството на алифатни халогенирани въглеводороди (като хлорметани, дихлоретан, винилхлорид, винилиденхлорид, алилхлорид и епихлорхидрин)
AC 250 Повърхностноактивни вещества
AC 260 Течен свински тор и фекална маса
AC 270 Утайки от пречиствателни станции

AD. Отпадъци, които могат да съдържат или органични, или неорганични съединения

AD 010 Отпадъци от производството и приготвянето на фармацевтични продукти
AD 020 Отпадъци от производството, приготвянето и употребата на биоциди и препарати за растителна защита
AD 030 Отпадъци от производството, приготвянето и употребата на дървесни консерванти Отпадъци, които съдържат, състоят се от или са замърсени от едно от следните:
AD 040 - неорганични цианиди, с изключение на съдържащите ценни метали остатъци в твърда форма, съдържащи следи от неорганични цианиди
AD 050 - органични цианиди
AD 060 Отпадъчни масла/води, смеси от въглеводороди и вода, емулсии
AD 070 Отпадъци от производството, приготвянето и употребата на мастила, бои, пигменти, оцветители, лакове и политури
AD 080 Отпадъци с експлозивни свойства, когато не са обект на конкретно друго законодателство
AD 090 Отпадъци от производството, приготвянето и употребата на репрографски и фотографски химикали и материали, които не са посочени другаде
AD 100 Отпадъци от системи на нецианидна основа, произлизащи от повърхностна обработка на пластмаси
AD 110 Кисели разтвори
AD 120 Йонообменни смоли
AD 130 Фотоапарати за еднократна употреба с батерии
AD 140 Отпадъци от промишлени технологии за очистване на газове, които не са споменати другаде
AD 150 Природни органични материали, използвани като филтърни среди (напр. биофилтри)
AD 160 Битови отпадъци
AD 170 Отработен активен въглен, притежаващ опасни свойства и получен в резултат на употребата му в неорганичната химическата, органичната химическа и фармацевтичната индустрия, пречистването на отпадъчни води, процесите на очистване на газ/въздух и други подобни приложения.

__________ * Където е възможно, срещу наименованието на отпадъка е изписан кодовият номер от Конвенцията за Хармонизирана система за описание и кодиране на стоките, приета в Брюксел на 14 юни 1984 година под покровителството на Съвета за митническо сътрудничество (Хармонизирана система). Този код може да се прилага и за отпадъци, и за стоки. Тази наредба не включва позиции, които не са отпадъци. Ето защо кодът, използван от митническите или други органи за улесняване на техните процедури, е представен тук само за да помогне в определянето на отпадъците, които са посочени тук и са предмет на тази наредба. Обаче обяснителните бележки към Хармонизираната система за описание и коригиране на стоките да служат само да идентифицират отпадъка, покриващ се с основните групи. Обозначението "ех" определя специфични позиции, съдържащи се в заглавията на кодовете от Хармонизираната система. Кодът в първата колона е кодът по ОЕСД, той се състои от 2 букви (едната за списъка: зелен, червен и жълт, и другата за категорията отпадък: А, В, С. . . . ., последван от номер). ** Този лист включва отпадъци във формата на пепел, остатъци, шлака, стружки, угар, прах, утайки, филтърни утайки или допълнително включен отпадък в списъка.

Приложение № 3
към чл. 4, т. 2

Червен списък на отпадъците

Там, където в списъка е използвано "съдържащи" или "съдържан с", означава, че веществото, към което е използвано това понятие, е представено в степен, която а) се счита за опасен отпадък и б) не е подходящо за подлагане на операции за възстановяване.

RA. Отпадъци, съдържащи основно органични вещества, които могат да съдържат метали и неорганични материали

RA 010 Отпадъци, веществата и продуктите, съдържащи, състоящи се от или замърсени с полихлорирани бифенили (PCB) и/или полихлолиран терфенил (PCT) и/или полибромирани бифенили (PBB), включително всеки друг забранен аналог на тези съединения, при концентрация 50 mg/kg или повече
RA 020 Отпадъчни катранени остатъци (с изключение на асфалтовите цименти), произхождащи от рафинирането, дестилацията и всякакви други пиролизни обработки

RB. Отпадъци, съдържащи основно неорганични съставки, които могат да съдържат метали и органични материали

RB 010 Азбест (прах или влакна)
RB 020 Керамични влакна с подобни физико-химични характеристики на тези на азбеста

RC. Отпадъци, които могат да съдържат или неорганични, или органични компоненти Отпадъци, които съдържат, състоят се или са замърсени със:

RC 010 - Кое да е вещество със същия произход като полихлориран дибензофуран
RC 020 - Кое да е вещество със същия произход като полихлориран дибензодиоксин
RC 030 Утайки от оловосъдържащи противошокови съединения
RC 040 Прекиси, различни от водородния прекис

Приложение № 4
към чл. 7, ал. 2, т. 1

Основни елементи, които трябва да съдържа договорът с крайния потребител и/или преработвател

Договорът за трансграничен превоз на отпадъци, предназначени за преработване, трябва ясно да определя правата, задълженията и отговорностите на всяка от страните. Целта е да се подпише договор, който да бъде приемлив, ясен, работещ и коректен и за двете страни. Трябва да се има предвид, че договорът следва да се подпише, преди да бъде открита процедурата по известяване, и да бъде издадено разрешение от компетентните органи за превоз на отпадъци. За да се избегнат търговски проблеми впоследствие, на този етап в договора е удачно да се съдържа клауза, която да позволи включването на текстове от условията, при които ще бъде разрешен превозът, поставени от компетентните органи. Договорът може да включва всички елементи, които двете страни сметнат за удачни, но трябва да има най-малко следните основни елементи: 1. Обхват на услугите, които ще извърши крайният потребител/преработвателят Освен всички услуги, които ще бъдат извършени от крайния потребител/преработвателя, в тази точка следва да се посочи, че преработвателят ще приеме отпадъците единствено в случай че превозът отговаря напълно на договореностите по отношение на качествените показатели (със съответните допуски), описани в т. 3. Да бъдат отразени всички сертификати и разрешения, притежавани от крайния потребител/преработвателя за извършване на дейности по третиране на отпадъците - предмет на договора. 2. Срок на договора Да бъде ясно записан периодът на договора, като той трябва да бъде максимално кратък извън времето на действителния превоз. При договори за многократен превоз да се определят, доколкото е възможно, точните дати и периодичност на превозите. 3. Вид на отпадъците и метод за тяхното преработване Да бъдат разписани най-пълно видът на отпадъците - предмет на договора, и технологията за тяхната преработка. Описание на продуктите, получени след преработката. Да бъдат разписани качествените показатели на отпадъците (със съответните допуски), които са приемливи за крайния потребител/преработвателя. 4. Количество Посочва се количеството на отпадъците (в килограми, куб. метри или литри), които ще бъдат доставени на крайния потребител/преработвателя. 5. Доставка Посочва се видът на опаковката, която ще бъде използвана при транспортиране, най-подходящите начини за товарене и разтоварване и др. Следва да се запише, че износителят ще информира крайния потребител/преработвателя за точната дата на всеки превоз - предмет на договора, за очакваната дата на получаване на доставката и за очакваната дата, на която отпадъците ще бъдат преработени. 6. Права Да бъдат фиксирани условията и времето, когато ще бъде извършена смяната на притежателя на отпадъците, предназначени за превоз. Да бъдат ясно описани отговорностите, които поема всяка от страните в случай на загубване на товара, кражба, щети, нанесени върху товара, и др., по време на транспорта, както и обхватът на тяхното действие. 7. Контрол и приемане на отпадъците В тази точка е необходимо да се запишат задълженията на всяка от страните, свързани с мониторинга на отпадъците, вземането на проби, анализите, както и процедурите, които ще се следват, в случай че анализите не покажат съответствие с качествените показатели, описани в т. 3. Да се посочи коя от страните каква част от разходите ще поеме, включително и ако отпадъците следва да бъдат върнати в страната износител поради подобни причини. Да се опишат възможни алтернативни начини за третиране на отпадъците и/или последователните действия от всяка страна по договора, в случай че отпадъците не бъдат приети от страната вносител или от крайния потребител/преработвателя. (Следва да се има предвид, че когато трансграничното движение на отпадъците не може да се осъществи съгласно договорените условия, чл. 8 от Базелската конвенция поставя изрично задължение държавата износител да осигури връщането на отпадъците обратно в страната от самия износител.) 8. Узаконеност и гаранции Да бъдат описани всички допълнителни договори (напр. за транспорт и/или временно съхранение по пътя на превоза), сключени от заявителя или за заявителя и от негово име за всички етапи от придвижването на отпадъците, съгласно законите на съответните държави, в които или през които предстои придвижването на отпадъците, както и необходимите регистрации или лицензии на всички други лица, които ще бъдат ангажирани с трансграничния превоз, удостоверяващи, че притежават правоспособност за тези дейности, в съответствие със законите на мястото, откъдето, закъдето или през което ще бъдат извършени. 9. Отговорности Ясно очертаване на отговорностите при щети, нанесени върху собствеността/имуществото на трета страна, или други видове щети, в т. ч. щети върху околната среда, загуба на пазари и печалби и др. 10. Банкови гаранции и застраховки Описват се банковите гаранции или застраховките, които всяка от страните е направила за покриване на щети, възникнали в резултат на превоза. 11. Арбитраж Специфицират се всички процедури в тяхната последователност и времетраене, които ще бъдат извършвани в случаи на възникнали противоречия между страните по договора, в т. ч. постигане на споразумение без намесата на съдебни органи, предизвикване на съдебен процес и др. Тази точка трябва да бъде отделно обсъдена от останалите условия на договора преди неговото официално подписване. 12. Финансови ангажименти Да бъдат определени компенсациите, сроковете и начините на тяхното изпълнение.

Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив