Наредба за топлоснабдяването (отм.)

МС

Държавен вестник брой: 34

Година: 2005

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 19.04.2005

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл.1. (1) С наредбата се определят редът и техническите условия за топлоснабдяване, за оперативно управление на топлоснабдителната мрежа, за присъединяване на производители и потребители към топлопреносната мрежа, за прекратяване на топлоподаването и прилагане на дяловото разпределение на топлинната енергия в сгради - етажна собственост.
(2) Техническите условия за топлоснабдяване се отнасят за обектите, съоръженията и начините за:
1. производство на топлинна енергия;
2. пренос на топлинна енергия;
3. оперативно управление на топлоснабдителната мрежа;
4. присъединяване към топлопреносната мрежа;
5. измерване и отчитане на топлинната енергия;
6. разпределяне на топлинната енергия;
7. прекратяване на топлоснабдяването.
Чл.2. (1) Топлоснабдяването в населените места се осъществява въз основа на приет от общинския съвет подробен градоустройствен план и по реда на чл.114, т.4 от Закона за енергетиката и енергийната ефективност (ЗЕЕЕ).
(2) Изграждане на нови и разширение на съществуващи обекти и на нови топлопреносни мрежи, необходими за топлоснабдяване в населените места, се извършват въз основа на действащ подробен градоустройствен план и след получаване на разрешение от Държавната комисия за енергийно регулиране в случаите по чл.4, т.7 и чл.35 и 36 ЗЕЕЕ.

Глава втора
ПРОИЗВОДСТВО НА ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ

Чл.3. Производството на топлинна енергия се извършва от енергийни предприятия при условията на чл.39, ал.1, т.1 и чл.41, т.2 ЗЕЕЕ.
Чл.4. Енергийните предприятия за производство на топлинна енергия са длъжни:
1. да спазват изискванията за безопасност и да осигуряват сигурна и надеждна работа на съоръженията за производство на топлинна енергия при най-икономично потребление на енергийните ресурси;
2. да спазват режимите на топлоснабдяване и параметрите на топлоносителите, задавани от оператора на топлоснабдителната мрежа;
3. да поддържат резерви от горива съгласно наредбата по чл.73, ал.2 ЗЕЕЕ;
4. да спазват изискванията на Закона за опазване на околната среда.
Чл.5. Устройството и техническата експлоатация на централите и инсталациите за производство на топлинна енергия трябва да съответстват на изискванията, определени в наредбите по чл.70, ал.1 ЗЕЕЕ.
Чл.6. (1) Енергийните предприятия за производство на топлинна енергия монтират на границата на собственост:
1. спирателна арматура;
2. средства за измерване, използвани при търговски сделки и плащания;
3. средства за измерване и контрол на параметрите на топлоносителя;
4. регулиращи устройства за поддържане параметрите на топлоносителя;
5. телекомуникационни устройства за предаване на информация на оператора на топлоснабдителната мрежа.
(2) Задължението по ал.1 се прилага и за вертикално интегрирани предприятия за производство и пренос на топлинна енергия, като арматурата, средствата за измерване, използвани при търговски сделки и плащания, приборите и устройствата се монтират на границата между производствените и топлопреносните съоръжения.

Глава трета
ПРЕНОС НА ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ

Чл.7. (1) Топлопреносното предприятие е юридическо лице, получило лицензия за пренос на топлинна енергия на определена територия.
(2) Топлопреносното предприятие може да бъде и производител на топлинна енергия въз основа на лицензия за производство на топлинна енергия.
Чл.8. Топлопреносното предприятие:
1. снабдява потребителите с топлинна енергия при условията, определени в ЗЕЕЕ;
2. поддържа обектите и съоръженията на топлопреносната мрежа в съответствие с техническите условия, с изискванията за безопасност при работа и с изискванията за опазване на околната среда при спазване на действащото законодателство;
3. развива топлопреносната мрежа в съответствие с дългосрочните планове за развитие, разработени съгласно чл.9 ЗЕЕЕ;
4. сключва договори за продажба на топлинна енергия в съответствие с действащото законодателство;
5. чрез оператора на топлоснабдителната мрежа осъществява оперативно управление на топлоснабдителната мрежа, следи за климатичните условия и параметрите на топлоносителя;
6. взема мерки за повишаване на ефективността при преноса на топлинна енергия в своите топлопреносни мрежи;
7. при изпълнение на задълженията си опазва съоръженията и инсталациите - собственост на потребителите и на производителите.
Чл.9. Свързването на две или повече топлопреносни мрежи се извършва на основата на договор между отделните топлопреносни предприятия.

Глава четвърта
ОПЕРАТИВНО УПРАВЛЕНИЕ

Чл.10. Операторът на топлоснабдителната мрежа, наричан по-нататък "оператора", извършва оперативното управление на топлоснабдителната мрежа съгласно утвърдени от топлопреносното предприятие правила за работа.
Чл.11. Операторът е длъжен:
1. да осигурява режима на работа на топлопреносната мрежа, като определя температурата и налягането на топлоносителя в съответствие с разчетния хидравличен режим и приетия температурен график за постигане на минимални разходи при производството, преноса и разпределянето на топлинната енергия за нуждите на потребителите и следи за спазването им;
2. да поддържа баланса между производството и потреблението;
3. да определя количеството на водата за допълване на топлопреносната мрежа в съответствие с икономически обоснованата разчетна стойност за работен режим след извършване на ремонти и при аварии;
4. да осъществява координация:
а) с оператора на електропреносната и/или електроразпределителната мрежа в съответствие със сключените договори - в случаите на комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия;
б) с оператора на газопреносната и/или газоразпределителната мрежа в съответствие със сключените договори - при използване на природен газ;
в) със самостоятелните потребители или с потребителите на топлинна енергия в сгради - етажна собственост, в съответствие с общите условия на договорите.
Чл.12. Операторът регулира разпределението на топлинния товар между централите и инсталациите за производство на топлинна енергия, като се съобразява със следните технически и икономически критерии:
1. натоварване на съоръженията за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия, когато произвеждат електрическа енергия според потребностите от топлинна енергия, на инсталациите за оползотворяване на отпадъчна топлинна енергия, на възобновяеми енергийни ресурси и за изгаряне на отпадъци като базови мощности;
2. включване в работа на енергийните съоръжения, които произвеждат само топлинна енергия, когато са единствени за топлоснабдителната мрежа, при недостиг на топлинна мощност и/или за покриване на върховите товари и в случаите на производство с минимални разходи;
3. минимализиране на сумата от разходите за покупка и/или производство на топлинна енергия и разходите при преноса й до потребителите.
Чл.13. (1) За дейността си операторът води дневник и друга оперативна документация, определени по чл.10.
(2) Разпорежданията на оператора са устни или писмени. Те задължително се вписват в дневника по ал.1 и на магнитен носител.
(3) Разпорежданията на оператора са задължителни за производителите и потребителите на топлинна енергия.
(4) Оперативните превключвания, разпоредени от оператора, не трябва да нарушават топлоснабдяването на потребителите.
Чл.14. (1) Операторът не е длъжен предварително да уведомява потребителите за временно прекъсване или ограничаване на топлоснабдяването в случаите по чл.105, ал.1 ЗЕЕЕ.
(2) Операторът е длъжен да уведоми потребителите 15 дни предварително писмено или чрез съобщение в средствата за масово осведомяване за времето и продължителността на прекъсване на топлоснабдяването поради извършване на планови ремонтни работи, оперативни превключвания, въвеждане в експлоатация на нови съоръжения или други подобни действия, които подлежат на планиране.
(3) Топлопреносното предприятие носи имуществена отговорност за щети, нанесени на потребителите в резултат на неправомерни действия на оператора при прекъсване или ограничаване на топлоснабдяването съгласно чл.105, ал.3 ЗЕЕЕ.
Чл.15. (1) Операторът е длъжен да информира министъра на енергетиката и енергийните ресурси, съответно кмета на общината, за наличието на условия по чл.63, ал.1 ЗЕЕЕ за въвеждане на ограничителен режим и/или прекъсване на снабдяването с топлинна енергия и прави обосновано искане за тяхното прилагане.
(2) Операторът изпълнява определения от министъра на енергетиката и енергийните ресурси, съответно от кмета на общината, ограничителен режим за ползване на топлинна енергия.
(3) Ограничаване и/или прекъсване топлоснабдяването на потребителите при определяне на ограничителен режим се извършва в следната последователност:
1. потребители за стопански нужди II категория, които нямат нужда от резервно захранване;
2. нежилищни сгради и административни сгради;
3. жилищни сгради;
4. потребители за стопански нужди I категория със задължително резервно захранване;
5. здравни заведения, детски градини, училища и обслужващи звена по смисъла на Закона за народната просвета и заведения за социални услуги по смисъла на Закона за социално подпомагане.
(4) Възстановяване на топлоснабдяването след отпадане на ограничителния режим се извършва в ред, обратен на реда по ал.3.

Глава пета
ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ТОПЛОПРЕНОСНАТА МРЕЖА

Раздел I
Общи изисквания

Чл.16. (1) Присъединяването на обектите на потребителите и производителите към топлопреносната мрежа се извършва след последователно извършване на:
1. предварително проучване и уточняване на техническите условия за присъединяване, извършвано от топлопреносното предприятие, към чиято мрежа ще се осъществи присъединяването;
2. изготвяне на инвестиционни проекти за изграждане или разширение на присъединявания обект;
3. сключване на договор за присъединяване между топлопреносното предприятие и производител и/или потребител на топлинна енергия.
(2) Инвестиционните проекти за изграждане или разширение на присъединявания обект се изготвят въз основа на предварителните проучвания по ал.1, т.1.
(3) Договорът за присъединяване се сключва след одобряването на инвестиционните проекти и преди издаването на разрешение за строеж за изграждане или разширение на присъединявания обект.
Чл.17. (1) Лица, които искат присъединяване към топлопреносната мрежа на новоизграждащи се и съществуващи обекти, подават в топлопреносното предприятие писмена молба за проучване на условията и начина на присъединяване на обекта към топлопреносната мрежа. За изградени обекти, които подлежат на топлоснабдяване, се предоставят одобрени инвестиционни проекти или екзекутивна документация на инсталацията за отопление и битово горещо водоснабдяване.
(2) Писмената молба се подава по образец, изготвен от съответното топлопреносно предприятие. Към молбата се прилага документ за платена цена за проучването за присъединяване.
(3) Топлопреносното предприятие прави проучване и дава писмено становище за условията за присъединяване към топлопреносната мрежа:
1. в едномесечен срок от датата на получаване на молбата за присъединяване на потребител;
2. в тримесечен срок от датата на получаване на молбата за присъединяване на производител.
(4) Писменото становище по ал.3 се връчва на заинтересуваното лице срещу подпис или се изпраща по пощата - препоръчано или с обратна разписка.
(5) В становището по ал.3 топлопреносното предприятие посочва възможностите за присъединяване на обекта, определя техническите условия за присъединяване и срока за присъединяване.
(6) Топлопреносното предприятие може да откаже присъединяване на производител или потребител в случаите, предвидени в ЗЕЕЕ, или когато лицето, поискало проучването, не предостави необходимите документи по наредбата или не спази техническите условия за присъединяване, като мотивира писмено причините за отказ.
Чл.18. (1) Инвестиционните проекти за присъединителни топлопроводи и на съоръженията към тях, на абонатните станции и на инсталациите на потребителите, ползващи топлинна енергия, се проверяват предварително от топлопреносното предприятие независимо от съгласуванията, изисквани от други нормативни актове.
(2) При реконструкция или разширение на присъединителни топлопроводи и на съоръженията към тях, на абонатни станции и на инсталации, с които се изменят определените технически условия за присъединяване, лицето по чл.17, ал.1 трябва да получи ново писмено становище от топлопреносното предприятие с технически условия за присъединяване към топлопреносната мрежа.
(3) Устройството на изградените или реконструираните присъединителни топлопроводи и съоръженията към тях, на абонатните станции и на инсталациите на лицето по чл.17, ал.1 трябва да съответства на техническите условия за присъединяване и на проверената проектна документация.
Чл.19. (1) В процеса на строителството лицето по чл.17, ал.1 е длъжно да осигурява достъп на упълномощени представители на топлопреносното предприятие до съоръженията в мястото на присъединяването в съответствие със сключения договор за присъединяване.
(2) Лицето по чл.17, ал.1 е длъжно да осигурява за ползване от топлопреносното предприятие копия от екзекутивни чертежи и характеристики на съоръженията и протоколи от изпитвания и настройки за целите на присъединяването.
Чл.20. (1) Изпитване и настройка на присъединителния топлопровод, на съоръженията към него и на абонатната станция се извършват от топлопреносното предприятие по писмено искане на лицето по чл.17, ал.1.
(2) Лицето по чл.17, ал.1 няма право да извършва промяна в установената настройка на съоръженията по ал.1 без съгласието на топлопреносното предприятие.
(3) Топла проба и 72-часова проба при експлоатационни условия на присъединителните топлопроводи и съоръженията към тях се извършват по искане и за сметка на собственика им.
Чл.21. Топлопреносното предприятие включва в редовна експлоатация присъединителните топлопроводи и съоръженията към тях след изпълнение на техническите условия за присъединяване и при наличие на:
1. лицензия за производство на топлинна енергия при присъединяване на производители с изключение на случаите по чл.41, т.2 и 3 ЗЕЕЕ;
2. разрешение за ползване на обекта;
3. документ за платена цена за присъединяване;
4. сключен писмен договор за продажба на топлинна енергия в съответствие с изискванията на чл.106 ЗЕЕЕ.

Раздел II
Присъединяване на производители на топлинна енергия

Чл.22. (1) Писмената молба за проучване на техническите възможности и условията за присъединяване на производител на топлинна енергия чрез включване на обекти към топлопреносната мрежа се подава в съответното топлопреносно предприятие и съдържа:
1. данни за производителя;
2. скица на площадката и характеристика на енергийния обект, който ще се присъединява;
3. характеристика на енергийните съоръжения;
4. дългосрочна прогноза за обема и режима на производството на топлинна енергия;
5. вида и параметрите на топлоносителя;
6. право на строеж съгласно чл.180 от Закона за устройство на територията.
(2) Когато енергийният обект е за производство на топлинна енергия с мощност над 1 МWt, към молбата по ал.1 задължително се прилага и разрешение за изграждане по чл.35, ал.1, т.1 ЗЕЕЕ.
Чл.23. С техническите условия за присъединяване топлопреносното предприятие задължително определя:
1. мястото на присъединяване;
2. изискванията към съоръженията и инсталациите на производителя;
3. параметрите на топлоносителя в мястото за присъединяване;
4. максималното и минималното производство на топлинна енергия;
5. количеството и качеството на връщания кондензат.
Чл.24. (1) Топлопреносното предприятие проверява инвестиционните проекти в едномесечен срок от датата на подаването им по отношение на:
1. мястото на присъединяване;
2. разположението и вида на съоръженията и свързаните с тях сервитутни зони;
3. границата на собственост;
4. мястото на монтиране на средствата за измерване на топлинната енергия, използвани при търговски сделки и плащания.
(2) В едномесечен срок след проверката на инвестиционните проекти топлопреносното предприятие подготвя и предлага договор за присъединяване.
Чл.25. (1) Договорът за присъединяване се сключва в срок до 3 месеца от датата на получаване на предложението за договор.
(2) При сключването на договора за присъединяване производителят прилага:
1. удостоверение за актуалното състояние по фирменото дело на производителя, когато е търговец по смисъла на Търговския закон;
2. нотариално заверено пълномощно на лицето, упълномощено да представлява производителя;
3. разрешение от Държавната комисия за енергийно регулиране по чл.35 ЗЕЕЕ за изграждане на нова или за разширяване на съществуваща централа за производство на топлинна енергия;
4. одобрени инвестиционни проекти за присъединяване към топлопреносната мрежа съгласно изискванията на Закона за устройство на територията;
5. инвестиционни проекти на топлофикационни съоръжения и инсталации в обем, достатъчен за доказване изпълнението на техническите условия съгласно чл.23.
(3) Ако в срока по ал.1 не се сключи договор или не бъде спазен срокът за присъединяване, определен в подписания договор, и са настъпили съществени изменения в условията за присъединяване, се подава нова молба за проучване.

Раздел III
Присъединяване на потребители, ползващи топлинна енергия за стопански нужди

Чл.26. (1) За присъединяване към топлопреносната мрежа потребителите, ползващи топлинна енергия за стопански нужди, подават писмена молба за проучване на техническите възможности и условията за присъединяване в съответното топлопреносно предприятие, което съдържа:
1. данни за лицето;
2. скица на площадката и характеристика на присъединявания обект, в т.ч. според характера на потреблението;
3. мястото на абонатната станция;
4. дългосрочен прогнозен режим на потреблението на топлинна енергия - сезонни, месечни и денонощни графици;
5. количеството на топлинната енергия и средномесечно потребление по месеци;
6. максималните и минималните часови товари;
7. вида и параметрите на топлоносителя и изискванията за тяхното осигуряване;
8. количеството и качеството на връщания кондензат;
9. изискванията по сигурността и надеждността на топлоснабдяването.
(2) Според характера на потреблението потребителите са:
1. първа категория - които задължително трябва да имат резервно захранване;
2. втора категория - които нямат необходимост от резервно захранване.
Чл.27. В становището си топлопреносното предприятие определя техническите условия за присъединяване към топлопреносната мрежа:
1. мястото на присъединяване;
2. разположението и вида на съществуващите топлопроводи и свързаните с тях сервитутни зони;
3. мястото на абонатната станция, на средствата за измерване, използвани за търговски сделки и плащания, и на средствата за измерване и контрол;
4. параметрите на топлоносителя в мястото на присъединяване;
5. максималната и минималната часова консумация на топлинна енергия;
6. изискванията към вътрешната разпределителна мрежа и инсталациите в сградите, използващи топлинна енергия;
7. количеството и качеството на връщания кондензат;
8. основни характеристики на съоръженията в абонатната станция, на средствата за търговско измерване и на телекомуникационните устройства.
Чл.28. (1) Топлопреносното предприятие проверява инвестиционните проекти в едномесечен срок от датата на подаването им по отношение на:
1. мястото на присъединяване;
2. разположението и вида на присъединителните тръбопроводи, съоръженията към тях и свързаните сервитутни зони;
3. границата на собственост;
4. мястото на монтиране на средствата за измерване на топлинната енергия, използвани за търговски сделки и плащания.
(2) В срока по ал.1 топлопреносното предприятие подготвя и предлага договор за присъединяване.
(3) При сключването на договора за присъединяване потребителят прилага:
1. удостоверение за актуалното състояние по фирменото дело на потребителя, когато е търговец по смисъла на Търговския закон;
2. нотариално заверено пълномощно на лицето, упълномощено да представлява потребителя;
3. одобрени инвестиционни проекти за присъединяване към топлопреносната мрежа съгласно изискванията на Закона за устройство на територията;
4. инвестиционни проекти на топлофикационни съоръжения и инсталации в обем, достатъчен за доказване изпълнението на техническите условия съгласно чл.27.

Раздел IV
Присъединяване на потребители, ползващи топлинна енергия за битови нужди

Чл.29. Писмената молба за проучване на техническите възможности и условията за присъединяване на потребители, ползващи топлинна енергия за битови нужди, се подава в съответното топлопреносно предприятие и съдържа:
1. данни за сградата и вида на сградните инсталации;
2. документ за собственост или за право на строеж съгласно чл.180 от Закона за устройство на територията;
3. максимален топлинен товар по предварителни данни;
4. режим на топлоснабдяване;
5. скица (виза) за проектиране.
Чл.30. В становището си топлопреносното предприятие определя техническите условия за присъединяване към топлопреносната мрежа относно:
1. мястото на присъединяване;
2. параметрите на топлоносителя в мястото на присъединяване и в абонатната станция;
3. максималния топлинен товар;
4. технологичните изисквания и изискванията за безопасна експлоатация на съоръженията;
5. изискванията към индивидуалното разпределение и измерване на топлинната енергия в отделните имоти в сградата и за регулиране на инсталациите в сградите;
6. схемата на абонатната станция, вида и характеристиката на съоръженията и на средствата за измерване, използвани за търговски сделки и плащания, на регулиращите и измервателните уреди в нея и на телекомуникационните устройства.
Чл.31. (1) Топлопреносното предприятие проверява инвестиционните проекти в едномесечен срок от датата на подаването им по отношение на:
1. мястото на присъединяване;
2. разположението и вида на съоръженията и свързаните с тях сервитутни зони;
3. границата на собственост;
4. мястото на монтиране на средствата за измерване на топлинната енергия, използвани за търговски сделки и плащания.
(2) В срока по ал.1 топлопреносното предприятие подготвя и предлага договор за присъединяване.
(3) При сключването на договора за присъединяване потребителят прилага:
1. одобрен инвестиционен проект или документ, разрешаващ ползването на строежа за съществуващи сгради;
2. документ за собственост или за право на ползване на топлоснабдявания обект;
3. нотариално заверено пълномощно на лицето, упълномощено да представлява потребителите в сграда - етажна собственост;
4. одобрени инвестиционни проекти за присъединяване към топлопреносната мрежа и абонатната станция съгласно изискванията на Закона за устройство на територията;
5. екзекутивни проекти на отоплителните инсталации и инсталациите за битово горещо водоснабдяване за сгради с издадено разрешение за ползване;
6. декларация, че на посочения адрес има цялостно изградени инсталации за отопление и горещо водоснабдяване, изпълнени и комплектувани съгласно одобрените инвестиционни проекти за сграда с издадено разрешение за ползване.
Чл.32. Присъединителният топлопровод, съоръженията към него и абонатната станция при присъединяване на сгради се изграждат от топлопреносното предприятие при:
1. писмено искане с нотариално заверени подписи на подаващите искането, като към него се прилагат доказателства за правото на собственост върху сградата или на отделните имоти в сграда - етажна собственост;
2. платена цена за присъединяване към топлопреносната мрежа от собственика на сградата или от собствениците на отделните имоти в сграда - етажна собственост;
3. получено разрешение за ползване на строежа - при новоизграждащи се сгради;
4. сключени договори между топлопреносното предприятие и собственика за присъединяване към топлопреносната мрежа и безвъзмездно ползване на определено помещение в сградата за абонатна станция за срока на топлоснабдяване на обекта.
Чл.33. В случаите по чл.105д, ал.2 ЗЕЕЕ, когато присъединителният топлопровод, съоръженията към него и абонатната станция се изграждат от потребителя по взаимно съгласие и сключен договор за разсрочено плащане между него и топлопреносното предприятие, потребителят е длъжен да осигурява достъп на упълномощени представители на топлопреносното предприятие до съоръженията в мястото на присъединяването.
Чл.34. Включването на присъединителния топлопровод, съоръженията към него и абонатната станция в редовна експлоатация се извършва след получаване на разрешение за ползване на инсталациите в сградите. В случаите по чл.33 се представя и разрешение за ползване на присъединителния топлопровод и абонатната станция.
Чл.35. (1) Присъединяването на потребители от една или повече сгради към абонатна станция в друга сграда се извършва при наличие на:
1. съгласие на всички собственици или титуляри на вещно право на ползване;
2. контролни топломери за отопление и контролни водомери за битово горещо водоснабдяване за сметка на присъединяващите се, монтирани в абонатната станция преди присъединителните топлопроводи;
3. споразумение за разпределяне между сградите на:
а) количеството топлинна енергия, измерено по топломера в абонатната станция;
б) количеството питейна вода, отчетено в абонатната станция като общо потребено за битово горещо водоснабдяване;
4. договор за ползване на помещението на абонатната станция между собствениците на сградите.
(2) Редът за присъединяване и включване на съоръженията в експлоатация е съответен на реда, предвиден при присъединяване на сгради към топлопреносната мрежа чрез присъединителен топлопровод.

Глава шеста
ИЗМЕРВАНЕ И ОТЧИТАНЕ НА ТОПЛИННАТА ЕНЕРГИЯ

Раздел I
Общи положения

Чл.36. (1) Измерването и отчитането на количеството продадена топлинна енергия се извършват при производителя или при потребителя за периоди и в срокове, определени в договорите по чл.106 и 106а ЗЕЕЕ.
(2) Когато топлопреносното предприятие е ползвател на присъединителните топлопроводи и абонатната станция е собственост на потребителя, мястото на измерване и отчитане на количеството топлинна енергия е след последната спирателна арматура и преди разпределителната мрежа на инсталациите на потребителите.
Чл.37. (1) При липса или повреда на средства за търговско измерване количеството топлинна енергия за отчетен период се определя от топлопреносното предприятие или от производителя на базата на средни стойности за потребителя, измерени при аналогични климатични условия и в съответствие с режима на потребление.
(2) При повреди в средствата за търговско измерване собственикът е длъжен да ги замени в срок до 5 дни от тяхното констатиране.

Раздел II
Измерване

Чл.38. (1) Количеството топлинна енергия се измерва в приетата в системата SI единица Джаул (J). За търговски плащания се използва единицата Ватчас (Wh) и кратните й. Коефициентите на превръщане на досега ползваните единици в новата единица са: 1 kWh = 3600.10 3 J; 1kWh = 860 kcal.
(2) Търговското измерване на количеството топлинна енергия се извършва със средствата за измерване, използвани за търговски сделки и плащания, отговарящи на изискванията на Закона за измерванията, с гарантирано автономно електрозахранване.
(3) Измерването на налягането и температурата на топлоносителя се извършва с манометри и термометри.
(4) Когато топлоснабдяването се извършва с топлоносител водна пара, се допуска количеството на топлинната енергия да се определя по показанията на регистриращи разходомер, манометър и термометър по ред, определен в договора.
(5) При продажба на топлинна енергия с топлоносител пара на самостоятелни потребители средствата за измерване параметрите на топлоносителя трябва да са регистриращи с гарантирано автономно електрозахранване и автономна система за отчитане продължителността на работа.
(6) Не се допуска търговско отчитане на количеството и параметрите на топлинната енергия по записи на данни от показващи уреди.
Чл.39. (1) Количеството на върнатия кондензат при топлоносител водна пара се измерва с разходомер.
(2) Температурата и налягането на връщания кондензат се измерват с регистриращи термометри и манометри при спазване изискванията на чл.38, ал.5.
(3) Количеството и температурата на връщания кондензат от топлопреносното предприятие и потребителите се измерват на границата на собственост.
Чл.40. (1) Средствата за контрол и измерване, параметрите и количеството на топлинната енергия по показанията, на които се извършва продажба, трябва да са вписани в Държавния регистър на одобрените за използване в страната средства за измерване.
(2) Средствата за контрол и измерване по ал.1 подлежат на задължителен метрологичен контрол на първоначална и периодични проверки за сметка на техните собственици по реда на действащото законодателство.
(3) Проверка на средствата за контрол и измерване по ал.1 се извършва и в следните случаи:
1. след ремонт, като проверката е за сметка на собственика;
2. при съмнение в точността им, като в случай на констатирана неизправност проверката е за сметка на собственика, а в останалите случаи - за сметка на поискалия проверката;
3. при констатирано външно въздействие, като проверката е за сметка на лицето, определено по чл.164, ал.1, т.1 ЗЕЕЕ.
Чл.41. (1) За дялово разпределение на топлинната енергия между потребителите в сгради - етажна собственост, се използват средства, монтирани след средството за измерване, използвано при търговски сделки и плащания:
1. водомери за гореща вода за имотите на потребителите;
2. топломер или водомер за студена вода пред подгревателя за горещо водоснабдяване или топломер за определяне на топлинната енергия за отопление в абонатната станция;
3. водомер за измерване на количеството вода за допълване на сградната инсталация;
4. индивидуални разпределители на топлинната енергия, монтирани върху всички отоплителни тела;
5. индивидуални топломери за отделните имоти в сграда - етажна собственост, в случаите, когато не се предвиждат индивидуални разпределители.
(2) Средствата по ал.1, т.1, 2, 4 и 5 не са средства за измерване, използвани при търговски сделки и плащания по смисъла на наредбата, и служат само за определяне на дяловото разпределение на топлинната енергия между потребителите в сгради - етажна собственост.

Раздел III
Отчитане

Чл.42. (1) Количеството топлинна енергия, доставено от производителя с топлоносител водна пара, се определя, като от подадената към топлопреносното предприятие или потребителя количество топлинна енергия, измерена със средство за търговско измерване, използвано за търговски плащания, се приспадне върнатото с кондензат количество топлинна енергия.
(2) Количеството топлинна енергия по ал.1 се определя като произведение от разхода на топлоносител и разликата, когато тя е в границите от +30° С до +70° С, между температурата на върнатия кондензат и температурата на водата от водоизточника на производителя.
(3) Количеството топлинна енергия на върнатия кондензат с температура под +30° С не се приспада.
(4) Когато температурата на върнатия кондензат е над +70° С, частта от количеството топлинна енергия, съответстваща на количеството върнат кондензат над разликата между температурата на върнатия кондензат и +70° С, не се приспада.
Чл.43. (1) Количеството топлинна енергия, продадено от производителя на топлопреносното предприятие с топлоносител гореща вода, се определя, като към подадената за топлопреносното предприятие количество топлинна енергия, измерена с топломера на подаващия топлопровод, се прибави количеството топлинна енергия за загряване на количеството вода, допълнено в мрежата.
(2) Количеството топлинна енергия за загряване на добавената вода се определя като произведение от количеството й и разликата в температурите на водата във връщащия топлопровод и на водата от водоизточника на производителя.
Чл.44. (1) Отчитането на количеството топлинна енергия, продадено на потребител с топлоносител водна пара, се извършва по реда на чл.42.
(2) Отчитането на продаденото количество топлинна енергия за сгради - етажна собственост, се извършва от топлопреносното предприятие.
(3) Когато допълването на сградните инсталации за отопление се извършва с топлоносител гореща вода от топлопреносната мрежа, към количеството топлинна енергия, определено по ал.2, се добавя количеството топлинна енергия за подгряване на водата за допълване.
(4) Потребителите имат право да присъстват при отчитането.
Чл.45. (1) Когато количеството топлинна енергия се измерва със средства за търговско измерване, монтирани на място, различно от границата на собственост, отчетените количества се коригират с технологичните разходи на топлинна енергия за участъка между средството за търговско измерване и границата на собственост.
(2) Технологичните разходи на топлинна енергия на съоръженията се определят съгласно раздел IV.
(3) Разпоредбата на ал.1 се отнася и за абонатни станции в сгради - етажна собственост, и в жилищни сгради с един собственик.

Раздел IV
Технологични разходи на топлинна енергия в топлопреносните мрежи и абонатните станции

Чл.46. (1) Количеството на технологичните разходи на топлинна енергия в топлопреносните мрежи с топлоносител вода и водна пара за отчетен период се определя като разлика между количествата топлинна енергия, измерени при производителя и при потребителите.
(2) Количеството на технологичните разходи на топлинна енергия в абонатна станция се определя от техническата характеристика на абонатната станция съгласно данни на производителя или експериментални резултати от топлопреносното предприятие и е за сметка на собственика.
(3) Количеството на технологичните разходи на топлинна енергия по линеен участък на топлопреносната мрежа се определя по изчислителен път по методика на топлопреносното предприятие.
Чл.47. (1) Не се допускат пропуски на пара и кондензат от топлопреносните мрежи с топлоносител пара и връщане на замърсен кондензат. Отделянето на кондензат от паропровода се извършва само чрез затворена схема за кондензоотделяне.
(2) Разходите от пропуски в топлопреносни мрежи с топлоносител гореща вода не трябва да бъдат повече от признатите от Държавната комисия за енергийно регулиране и да превишават договорените между страните. Тези разходи се измерват непрекъснато при производителя.

Глава седма
РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА КОЛИЧЕСТВОТО ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ

Раздел I
Разпределение на количеството топлинна енергия между абонатните станции и сгради

Чл.48. (1) Когато към една абонатна станция са присъединени повече от една сгради, разпределянето на количеството доставена топлинна енергия между тях се извършва:
1. по контролни топломери и водомери за топла вода за отделните сгради, монтирани в абонатната станция преди присъединителните топлопроводи, или
2. пропорционално на инсталираната мощност на сградните инсталации съгласно споразумението по чл.35, ал.1, т.3.
(2) Когато отделни имоти в група сгради - етажна собственост, се топлоснабдяват от повече от една абонатни станции, сборът от общото количество топлина, отчетено по топломерите в абонатните станции, се разпределя между всички потребители.
(3) Когато техническото решение за топлоснабдяване на висока сграда - етажна собственост, се осъществява от две или повече абонатни станции, захранващи отделни инсталации за отопление и битово горещо водоснабдяване, доставеното в сградата количество топлинна енергия е сбор от количествата топлинна енергия, определени за всяка от абонатните станции.
(4) Алинеи 2 и 3 не се прилагат в случаите, когато топлоснабдяването от едната от абонатните станции е прекратено.

Раздел II
Разпределение на количеството топлинна енергия между потребителите в сграда - етажна собственост

Чл.49. Дяловото разпределение на количеството топлинна енергия между потребителите в сграда - етажна собственост, се извършва от топлопреносното предприятие или от търговец, определен от потребителите.
Чл.50. Търговецът, извършващ разпределението на потреблението на топлинна енергия между потребителите в сграда - етажна собственост, е юридическо лице, регистрирано като търговец по реда на Търговския закон с предмет на дейност дялово разпределение на количества топлинна енергия.
Чл.51. Топлопреносното предприятие сключва договор с търговеца по чл.49 за извършване на дялово разпределение на количеството топлинна енергия между потребителите в сграда - етажна собственост, когато търговецът:
1. е производител на индивидуални разпределители на топлинна енергия или надлежно упълномощен негов представител;
2. предлага индивидуални разпределители на топлинна енергия, отговарящи на нормите на БДС EN 834 и БДС EN 835;
3. прилага методика за дялово разпределение на потребеното количество топлинна енергия, съответстваща на правилата за разпределение съгласно раздел Vа от ЗЕЕЕ и наредбата;
4. разполага с квалифициран персонал и упълномощен представител в съответното населено място;
5. представи договор за дялово разпределение на топлинната енергия между потребителите в сграда - етажна собственост, който не съдържа неравноправни клаузи по смисъла на Закона за защита на потребителите и за правилата за търговия.
Чл.52. (1) С договора между топлопреносното предприятие и търговеца за извършване на дялово разпределение на количеството топлинна енергия между потребителите в сгради - етажна собственост, се уреждат:
1. правата и задълженията между страните;
2. видът, условията, сроковете и редът на предоставяната информация за дяловото разпределение;
3. честотата на отчитане на уредите за дялово разпределение;
4. отговорностите на страните при неизпълнение на задълженията по договора;
5. редът за разглеждане на жалби и рекламации от страна на потребителите.
(2) Неразделна част от договора са:
1. методиката за дялово разпределение на топлинната енергия;
2. договорът по чл.51, т.5 с потребителите за прилагане на дяловото разпределение на топлинната енергия;
3. списък на квалифицирания персонал.
Чл.53. (1) Топлопреносното предприятие или търговецът по чл.49 сключва договор с потребителите в сграда - етажна собственост, за извършване на услугата дялово разпределение на количеството топлинна енергия.
(2) Разпоредбата на ал.1 е в сила и за потребители в сгради, за които дяловото разпределение на топлинната енергия не е задължително, но те желаят да го въведат.
(3) Топлопреносното предприятие контролира техническите възможности за въвеждане на дяловото разпределение в сгради - етажна собственост.
Чл.54. (1) С договора между топлопреносното предприятие или търговеца по чл.49 и потребителите в сграда - етажна собственост, за извършване на дялово разпределение на потребеното количество топлинна енергия се уреждат:
1. правата и задълженията между страните;
2. честотата за отчитане на уредите за дялово разпределение;
3. отговорностите на страните при неизпълнение на задълженията по договора;
4. редът за разглеждане на жалби и рекламации от страна на потребителите;
5. условията и редът за прекратяване на договора.
(2) Неразделна част от договора са:
1. копие от договора със съответното топлопреносно предприятие, когато договорът по ал.1 се сключва между търговеца по чл.49 и потребителите;
2. методиката за дялово разпределение на потребената топлинна енергия (общите правила за начина на разпределяне на потребената топлинна енергия);
3. нотариално заверен протокол от общото събрание на етажната собственост за избор на търговец по чл.49 съгласно Правилника за упражняването, реда и надзора в етажната собственост.
Чл.55. Количеството топлинна енергия, доставено в сградата, се разпределя според различните видове потребление - за отопление, за битово горещо водоснабдяване и за климатизация.
Чл.56. Определянето на топлинната енергия за обекти на потребители (магазини, зали, басейни и др.), присъединени чрез отклонения към абонатни станции в сгради - етажна собственост, се извършва със средства за контролни измервания по чл.35, ал.1, т.2 и при условията на чл.112в, ал.2 и 3 ЗЕЕЕ.
Чл.57. (1) Количеството топлинна енергия за горещо водоснабдяване в сграда - етажна собственост, се определя:
1. при ползване само на гореща вода за битови нужди за отчетния период - по показанията на топломера в абонатната станция в съответствие с разпоредбите на чл.46, ал.1 и 2 и чл.48;
2. при ползване на топлинна енергия за отопление и гореща вода за битови нужди - чрез допълнителен топломер или въз основа на общото количество вода в абонатната станция, измерено пред подгревателя, умножено по необходимото количество топлинна енергия за загряване на 1 куб. м вода.
(2) Количеството топлинна енергия, необходимо за загряване на 1 куб. м вода за битово горещо водоснабдяване, се определя по следния начин:
1. при ползване на топлинна енергия само за гореща вода за битови нужди за отчетния период общото количество топлинна енергия се разделя на общото количество гореща вода за периода, измерено чрез общ водомер, монтиран преди подгревателя за битово горещо водоснабдяване в абонатната станция;
2. при ползване на топлинна енергия за отопление и гореща вода за битови нужди полученото количество топлинна енергия по т.1, осреднено за предходен неотоплителен период, се коригира чрез умножение с температурен коефициент, определен по формулата:

К = Dtз/Dtл,

където:
К е температурният коефициент;
Dtз - разликата между температурите на подгряваната вода на изхода и на входа на подгревателя за битово горещо водоснабдяване, осреднена за отчетния период с отопление;
Dtл - разликата между температурите на подгряваната вода на изхода и на входа на подгревателя за битово горещо водоснабдяване, осреднена за периода по т.1.
(3) В случаите, когато температурата на студената вода за подгряване за съответния месец не се измерва и за нея няма данни от водоснабдителното дружество, се приема температура 10 °С.
(4) Температурата на подгрятата вода се измерва на изхода на подгревателя за битово горещо водоснабдяване. При липса на измерване се приема температура 55 °С.
(5) За периода на неизправност на водомера пред подгревателя за битово горещо водоснабдяване общото количество гореща вода за битови нужди се определя като сума от количествата вода, отчетена по показанията на индивидуалните водомери на потребителите.
Чл.58. (1) Количеството топлинна енергия, определено по чл.54, се разпределя между потребителите въз основа на изразходваното от тях количество гореща вода.
(2) Изразходваното количество гореща вода от отделните потребители се определя по показанията на водомерите им за гореща вода, а когато такива липсват, то се определя при норма за разход на гореща вода - 140 литра на обитател за едно денонощие на потребление.
(3) Разликата между количеството гореща вода, определено по общия водомер, и количеството гореща вода, определено от показанията на водомерите в отделните имоти, се разпределя пропорционално на изразходваното количество гореща вода от отделните потребители.
Чл.59. Количеството топлинна енергия, отчетено по топломер в сграда - етажна собственост, се разпределя по правилата за дялово разпределение съгласно приложението.
Чл.60. (1) Прогнозната едногодишна обща консумация на количество топлинна енергия за сградата се определя като средно количество топлинна енергия, ползвано от сградата през предходен едногодишен период, по проектни данни или по договаряне.
(2) Допуска се промяна на прогнозното количество едногодишна обща консумация на топлинна енергия на сградата на базата на междинни отчитания на потреблението.
(3) Прогнозното количество едногодишна обща консумация на сградата се разпределя на равни или прогнозни месечни стойности за периода на ползване на топлинната енергия.
(4) Количеството на месечната консумация за сградата по ал.3 се разпределя между потребителите в сградата - етажна собственост, пропорционално на сбора от отопляемите обеми или инсталираната мощност за горещо водоснабдяване и отопление на имотите.
Чл.61. Изравняването на действително ползваното количество топлинна енергия при плащане на равни или прогнозни месечни вноски при дялово разпределение на топлинната енергия се извършва най-малко два пъти в годината - преди и след отоплителния сезон.

Глава осма
ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТОПЛОСНАБДЯВАНЕТО

Чл.62. (1) Топлопреносното предприятие или производителят има право да прекрати подаването на топлинна енергия:
1. без писмено уведомяване - в случаите по чл.105, ал.1 ЗЕЕЕ;
2. след предварително 15-дневно писмено уведомление - в случаите по чл.105, ал.2 и чл.109, ал.3 ЗЕЕЕ и в общите условия на договорите.
(2) В случаите по чл.109, ал.3 ЗЕЕЕ в уведомлението задължително се посочват датата и времето, през което потребителят е длъжен да осигури достъп до отоплителните тела в имота за прекратяване на топлоподаването.
(3) В случаите по чл.105, ал.2 ЗЕЕЕ в уведомлението задължително се посочва датата на прекратяване на топлоподаването.
(4) При топлоснабдяване на потребители за битови нужди прекратяване на топлоснабдяването в случаите по ал.1 може да се извърши и от търговеца по чл.49, когато е упълномощен за това по договора с топлопреносното предприятие.
Чл.63. (1) Прекратяване на подаването на топлинна енергия за сграда - етажна собственост, се извършва в абонатната станция.
(2) Прекратяване на подаването на топлинна енергия за отопление в отделен имот се извършва чрез прекъсване на връзката между отоплителното тяло и отклонението към общата инсталация в сградата.
(3) Прекратяване на подаването на топлинна енергия за горещо водоснабдяване се извършва чрез прекъсване на връзката за горещо водоснабдяване към съответния имот.
Чл.64. (1) Топлопреносното предприятие е длъжно в 30-дневен срок да уведоми писмено потребителите в сгради - етажна собственост, когато топлинният товар на сградата е намален с повече от 50 на сто от проектния и за произтичащите от това последствия.
(2) Писменото уведомление съдържа:
1. информация за коригираните стойности на топлинния товар;
2. обобщена информация за промяна на качеството на отоплението и за очакваните дължими суми;
3. срока и датата, до която всички потребители са длъжни писмено да заявят желанието си да останат потребители при променените условия;
4. срока и датата за прекъсване на топлоснабдяването при липса на писмено заявено желание съгласно т.3.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на наредбата:
1. "Топлопреносна мрежа" е система от топлопроводи и технологични съоръжения, разположени между границите на собственост на топлопреносното предприятие и/или потребителите.
2. "Топлоснабдителна мрежа" е система от енергийни обекти и съоръжения за производство, пренос и подаване на топлинна енергия на потребителите.
3. "Разпределителна мрежа" е система от топлопроводи и съоръжения към тях, разположени след границата на собственост между топлопреносното предприятие и потребителите. В сгради - етажна собственост, тя е елемент от сградните инсталации.
4. "Инсталация в сграда" или "сградна инсталация" е съвкупност от топлопроводи и съоръжения за разпределяне и доставяне на топлинна енергия от абонатната станция до имотите на потребителите, включително главните хоризонтални и вертикални разпределителни линии. Когато към една абонатна станция са присъединени повече от една сграда, всеки от присъединителните тръбопроводи е елемент на съответната инсталация в сградата.
5. "Топлинна енергия за битови нужди" е топлинната енергия с топлоносител гореща вода или пара за отопление, климатизация и горещо водоснабдяване, използвана от потребители - физически лица, в домакинствата им.
6. "Топлинна енергия за стопански нужди" е топлинната енергия с топлоносител водна пара или гореща вода за технологични нужди и за отопление и горещо водоснабдяване на имоти, използвана от потребители, извършващи стопанска дейност.
7. "Максимален часов товар" е максималното количество топлинна енергия, ползвано от потребителя, с топлоносител водна пара или гореща вода за един час.
8. "Минимален часов товар" е минималното количество топлинна енергия, ползвано от потребителя, с топлоносител водна пара или гореща вода за един час.
9. "Отопляем обем" на жилището е обемът на всички собствени и/или ползвани от потребителя помещения и съответните припадащи се части от общите части на сградата, които се отопляват.
10. "Инсталирана отоплителна мощност" е сумата от мощността на монтираните в жилището отоплителни тела.
11. "Отоплителен период" е периодът, през който топлинната енергия се ползва за отопление.
12. "Отчетен период" е периодът между две отчитания на показанията на уредите за търговско мерене, контролните уреди и индивидуалните разпределители.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. (1) До 30 септември 2002 г. количеството топлинна енергия, необходимо за загряване на 1 куб. м вода за битово горещо водоснабдяване, се определя по следния начин:
1. при ползване на топлинна енергия само за гореща вода за битови нужди за отчетния период общото количество топлинна енергия се разделя на общото количество гореща вода за периода, измерено чрез общ водомер, монтиран преди подгревателя за битово горещо водоснабдяване в абонатната станция; при липса на общ водомер в абонатната станция изразходваното количество гореща вода се измерва чрез водомерите в имотите на потребителите;
2. при ползване на топлинна енергия за отопление и гореща вода за битови нужди топлинната енергия за подгряване на 1 куб. м вода за битови нужди - q (кВтч/куб. м) се определя съгласно следната таблица:

Вертикални щрангове за БГВ (битово горещо водоснабдяване) в сградата Без рециркулационна помпа
q (кВтч/куб. м)
С рециркулационна
помпа q (кВтч/куб. м)
без топлоизолация 67,0 95,0
с топлоизолация 62,0 70,0

(2) За периода на неизправност на водомера пред подгревателя за битово горещо водоснабдяване се начислява потребление, пропорционално на последния пълен, аналогичен по отношение на ползване/неползване на отопление, месец.
§ 3. До въвеждането на системата за дялово разпределение на топлинната енергия в срока, предвиден в ЗЕЕЕ, разпределението на ползваната топлинна енергия от отделните имоти в сграда - етажна собственост, се определя съгласно § 69 от Закона за изменение и допълнение на ЗЕЕЕ.
§ 4. Указания по прилагането на наредбата дава министърът на енергетиката и енергийните ресурси.
§ 5. Наредбата се приема на основание чл.95, ал.3 от Закона за енергетиката и енергийната ефективност и отменя Наредба No 1 от 1975 г. за ползване на топлинна енергия (обн.,ДВ,бр.49 от 1975 г.; изм., бр.39 от 1983 г., бр.68 от 1991 г. и бр.36 от 1993 г.) и Наредба No 2 от 1976 г. за отчитане на топлинната енергия (обн.,ДВ,бр.48 от 1976 г.; изм.,бр.36 от 1993 г.).

Приложение към чл.59

Правила за дялово разпределение на потребената топлинна енергия в сгради - етажна собственост

1. Измерената по топломера в абонатната станция на сградата - етажна собственост, потребена топлинна енергия за отчетен период е сбор от енергията за отопление, енергията за подгряване на вода за битови нужди и технологичните разходи на топлинна енергия в абонатната станция.
2. Когато допълването на сградните инсталации за отопление се извършва с топлоносител гореща вода от топлопреносната мрежа, към количеството измерена по топломера топлинна енергия се добавя количеството топлинна енергия за подгряване на водата за допълване - Qдоб. То се определя като произведение от количеството й и разликата в температурите на водата във връщащия топлопровод и на водата от водоизточника на производителя по зависимостта:

Qдоб = V.p.(tг.вр. - tст.и.).(1.163)/1000, kWh,

където:
V е количеството на водата, измерено по водомера на тръбната връзка за допълване на сградната инсталация, m3;
г - плътността на водата при средна температура (tг.вр. + tст.и.)/2, kg/m3.
3. Количеството на технологичните разходи на топлинна енергия в абонатна станция се определя съгласно чл.46, ал.2 от топлопреносното предприятие и се приспада от количеството енергия за разпределение, когато абонатната станция е негова собственост.
4. Количеството топлинна енергия за горещо водоснабдяване се определя съгласно чл.57 и се разпределя между потребителите въз основа на изразходваните от тях количества гореща вода.
5. Количеството топлинна енергия за отопление Qот се получава като разлика между общото количество топлинна енергия, отчетено по топломер, технологичните разходи и количеството топлинна енергия за горещо водоснабдяване. Количеството топлинна енергия за отопление включва количеството топлинна енергия, отдадена от сградната инсталация, топлинната енергия за отопление на общите части и топлинната енергия за отопление на отделните имоти.
5.1. Количеството топлинна енергия Qи, отдадена от сградната инсталация, зависи от вида и особеностите на сградната конструкция и отоплителната инсталация. То се определя в размер от 10 до 30 на сто от общото количество потребена за отопление топлинна енергия и се приема от общото събрание на сградата. За определянето на този размер общото събрание може да поиска мнението на юридическото лице, извършващо дяловото разпределение, или на вещо техническо лице. Ако общото събрание не вземе решение, размерът на Qи се приема по експертната оценка, определена от лицето, извършващо дяловото разпределение.
5.2. Количеството топлинна енергия Qоб, консумирано за отопление на общите части на сградата - етажна собственост, в които има отоплителни тела без монтирани индивидуални разпределители, се определя въз основа на тяхната инсталирана мощност по зависимостта:

Qоб = [(Qот - Qи) : Сума(I=1 до N)(Qi)] x Сума(I=1 до M)(Qi)

където:
Qi e топлинната мощност на i-то отоплително тяло, kW;
N - общият брой на инсталираните отоплителни тела в сградата;
М - броят на инсталираните отоплителни тела в общите части на сградата;
i - индекс.
Количеството топлинна енергия Qоб се разпределя между потребителите - собственици или титуляри на вещно право на ползване, пропорционално на отопляемия им обем по проект.
5.3. Количеството топлинна енергия за отопление на отделните имоти Qk се изчислява като разлика между общата енергия за отопление Qот и количествата Qи и Qоб, определени по т.5.1 и 5.2.
5.3.1. В случаите, когато всички отоплителни тела в сградата са комплектувани с уреди за индивидуално измерване, количеството топлинна енергия за отопление на отделните имоти Qk се разпределя между потребителите по показанията на техните уреди по зависимостта:

Qk={[(Qот-Qи-Qоб)exp(k)] : Сума(i=1 до N)(Pi)} : Сума(i=1 до N)(Pi)

където:
Qk е количеството топлина за отопление на имота на k-я потребител, kWh;
Pi са показанията на топлинния разпределител на i-то отоплително тяло за отчетния период, коригирани съгласно стандартите EN 834 и EN 835;
N е общият брой на инсталираните върху отоплителни тела средства за отчитане на дяловото потребление;
К - броят на инсталираните върху отоплителни тела средства за отчитане на дяловото потребление в имота на k-я потребител.
5.3.2. В случаите, когато в сградата има отоплителни тела без уреди за индивидуално измерване, количеството отдадена от тях топлина се определя по посочените по-долу начини и се приспада от количеството топлинна енергия за разпределение.
А. При преднамерена липса/повреда на уредите или неосигуряване на достъп за отчитане.
При липса на отчети по вина на потребителя - отказ на достъп за отчитане, злоумишлена повреда или манипулация, следва да се приложи екстраполация по специфичен разход на сградата.
За консуматори без показания от уреди се прилага следният принцип:
1. Определя се инсталираната мощност на консуматора. При липса на данни се приемат данните на подобен консуматор - например от аналогично помещение на друг етаж.
2. Определя се отношението отчет/инсталирана мощност за всички консуматори, като енергията за отопление от консуматорите без отчети се приема за нула.
3. Най-голямото отношение за отделен консуматор с уреди се приема за специфичен разход за сградата (СРС) при напълно работещ консуматор.
4. Инсталираната мощност на консуматора без отчет се умножава със СРС и се получава екстраполираният отчет.
5. Екстраполираният отчет се завишава с 10 на сто съгласно § 6, ал.4 от преходните и заключителните разпоредби на ЗЕЕЕ.
6. С така изчислените отчети от всички консуматори се разпределя енергията за отопление.
Б. При непреднамерена повреда в измервателните уреди:
Количеството отдадена от тялото топлина Q от.тяло (потребената топлинна енергия за отопление на имота) се определя чрез екстраполация на регистрирано за предишен отчетен период количество топлина и реалните денградуси за периода на повредата по формулата:

Qот.тяло = (Qпр.п. : Dпр.п.) x Dн.п.,

където:
Qпр.п. е отдаденото количество топлина от отоплителното тяло (потребеното количество топлина) в имота за предходен период, kWh;
Dпр.п. са денградусите за предходния период;
Dн.п. - денградусите през отчетния период.
В. При отоплително тяло - щранг-лира или др., за което няма техническа възможност за индивидуално измерване и регулиране, относителният дял на отдадената топлина от него се определя по показанията на еталонен топлинен разпределител, монтиран на подходящо място. Делът на потребената топлинна енергия от отделните помещения, отоплявани посредством това отоплително тяло, се определя пропорционално на отопляемия обем на съответните помещения.
5.3.3. Когато в сградата има отоплителни тела с уреди за индивидуално регулиране и измерване, отоплителни тела по т.5.3.2 В, както и отоплителни тела без уреди за индивидуално регулиране и измерване, количеството топлинна енергия за отопление на отделните имоти Qk се изчислява като разлика между общата енергия за отопление Qот и количествата, определени по т.5.1, 5.2 и 5.3.2 А и Б. Тя се разпределя между потребителите по показанията на уредите им за дялово разпределение по зависимостта:

Qk={[(Qот-Qи-Qоб-Qби)exp(k)] : Сума(i=1 до N)(Pi)} x Сума(i=1)(Pi),

където:
Qk е количеството топлина за отопление на имота на k-ия потребител, kWh;
Qби - сумата от количествата топлина, отдадена от отоплителните тела без уреди за измерване и определена по т.5.3.2 А и Б, kWh;
Pi са показанията на топлинния разпределител на i-то отоплително тяло за отчетния период, коригирани съгласно стандартите EN 834 и EN 835;
N е общият брой на инсталираните върху отоплителни тела средства за отчитане на дяловото потребление и такива по т.5.3.2 В;
К - броят на инсталираните върху отоплителни тела средства за отчитане на дяловото потребление и такива по т.5.3.2 В в имота на k-ия потребител.
5.4. Когато сградната инсталация позволява отчитане по апартаменти на топлинната енергия чрез монтираните във всички имоти индивидуални топломери, количеството потребена топлинна енергия се определя по следния начин:
5.4.1. Количеството топлинна енергия за отопление включва количествата топлинна енергия за отопление на отделните имоти, топлинната енергия за отопление на общите части и топлинната енергия, отдадена от сградната инсталация.
5.4.2. Количеството топлинна енергия за отопление на отделните имоти Qk за отчетен период се определя по показанията на индивидуалния топломер в имота.
5.4.3. Количеството топлинна енергия Qоб, консумирано за отопление на общите части на сградата - етажна собственост, в които има отоплителни тела, се определя аналогично на т.5.2.
5.4.4. Количеството топлинна енергия Qи, отдадена от сградната инсталация, се определя като разлика между общото количество топлинна енергия, отчетено по общия топломер в абонатната станция, и сумата от показанията на индивидуалните топломери в отделните имоти и количеството топлинна енергия за отопление на общите части на сградата - етажна собственост. То се разпределя между потребителите - собственици или титуляри на вещно право на ползване, пропорционално на отопляемия им обем по проект.

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив