Наредба за условията и реда за достъп на привилегировани потребители и независими производители на електрическа енергия до електропреносната и електроразпределителните мрежи

МС

Държавен вестник брой: 39

Година: 2002

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 04.09.2004

Раздел I
Ред за определяне на привилегировани потребители

Чл.1. С наредбата се определят условията и редът за достъп на привилегировани потребители и независими производители на електрическа енергия в Република България до електропреносната и/или електроразпределителните мрежи.

Чл.2.
(1) Привилегирован потребител на електрическа енергия е лице, което отговаря на следните условия:
1. има годишно потребление на електрическа енергия не по-малко от 100 GWh;
2. няма неизпълнени задължения към електропреносното или към електроразпределителното предприятие по договори за доставка на електрическа енергия.
(2) Годишно потребление е потреблението на електрическа енергия във всички подразделения и обекти на потребителя независимо от тяхното местоположение в страната.
(3) Годишното потребление по ал.1 се определя въз основа на електрическата енергия, която е използвана през предходната календарна година, като се включва и електрическата енергия, произведена от самия потребител за собствени нужди.
(4) Спадът на потреблението на електрическа енергия на привилегирования потребител през текущата година не може да бъде основание за отказ от страна на електропреносното и/или електроразпределителното предприятие за сключване на договор за пренос на договорената електрическа енергия с независимия производител.

Чл.3.
(1) Потребителите подават заявление до Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР) за придобиване статут на "привилегирован потребител", към което прилагат доказателства за:
1. годишното потребление на електрическа енергия през предходната календарна година;
2. изпълнението на задълженията си към момента на подаване на заявлението към електропреносното или електроразпределителното предприятие.
(2) При изпълнение на условията по ал.1 ДКЕР разглежда ежегодно заявленията и взема решение, с което определя статут на "привилегирован потребител" за период до 31 декември на календарната година.
(3) Държавната комисия за енергийно регулиране изготвя списъци на привилегированите потребители, които публикува в бюлетин.

Чл.4.
(1) Държавната комисия за енергийно регулиране до 30 ноември на предходната календарна година определя с решение мощността и количествата електрическа енергия, които всеки независим производител може да договаря с привилегированите потребители през следващата календарна година, и ги публикува в бюлетина си.
(2) Мощността и количествата електрическа енергия по ал. 1 се определят въз основа на технико-икономически анализ на разходите за производство на електрическа енергия и предоставянето на разполагаема мощност в съответствие с Наредбата за образуване и прилагане на цените и тарифите на електрическата енергия, приета с Постановление No 53 на Министерския съвет от 2002 г.

Чл.5.
(1) Държавната комисия за енергийно регулиране поддържа регистър на привилегированите потребители, на които е даден достъп до електропреносната и/или електроразпределителните мрежи, включително на цялата съпътстваща информация.
(2) Електропреносното и/или електроразпределителните предприятия предоставят данни за сключените договори за пренос на електрическа енергия от независимите производители до привилегированите потребители за включване в регистъра по ал.1.

Чл.6. При продажбата на електрическа енергия на привилегировани потребители независимите производители имат право на достъп до електропреносната и/или електроразпределителните мрежи по реда на наредбата.

Чл.7.
(1) Електропреносното или електроразпределителното предприятие не може да отказва сключването на договор за пренос на електрическа енергия с независим производител освен в случаите по чл.10.
(2) При осъществяването на достъпа електропреносното, съответно електроразпределителното, предприятие е длъжно да не проявява дискриминация към отделните потребители и производители.
(3) Работата на операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи при осигуряване на достъп до мрежите се осъществява в съответствие с разпоредбите на Закона за енергетиката и енергийната ефективност (ЗЕЕЕ) и издадените въз основа на него подзаконови актове и наредбата.

Раздел II
Ред за предоставяне на достъп на привилегировани потребители и независими производители до електропреносната и електроразпределителните мрежи

Чл.8.
(1) Продажбата на електрическа енергия между привилегирован потребител и независим производител се осъществява въз основа на писмен договор, който се подписва след сключването на договора по чл.9, ал.2.
(2) Договорът за продажба на електрическа енергия по ал.1 задължително включва, но без да се ограничава с изброеното: количество, мощност, срок, график, място на доставяне на електрическата енергия, цена по преноса и условия за доставка на балансираща енергия.
(3) Сключването на договор с независимия производител е основание за прекратяване на действащия до момента договор за изкупуване на електрическа енергия между привилегирования потребител и електропреносното или електроразпределителното предприятие.

Чл.9.
(1) Независимите производители отправят писмено предложение до електропреносното и/или електроразпределителното предприятие за сключване на договор за пренос на електрическа енергия след получаване на предложение от привилегирования потребител.
(2) В срок до 7 дни от получаване на предложението по ал.1 електропреносното и/или електроразпределителното предприятие сключва договор за пренос или мотивирано отказва.

Чл.10.
Електропреносното и/или електроразпределителното предприятие може да откаже сключването на договор по чл.9 само в следните случаи:
1. когато преносните възможности на мрежите са недостатъчни и предоставянето на достъп би довело до нарушаване на техническите условия за надеждна работа и сигурност на електропреносната и/или електроразпределителните мрежи;
2. когато предоставянето на достъп би довело до влошаване на условията за снабдяване на други потребители;
3. за заявените от независимия производител количества електрическа енергия и мощност, които надхвърлят количествата, определени от ДКЕР в чл.4.

Раздел III
Контрол

Чл.11.
(1) Държавната комисия за енергийно регулиране осъществява контрол върху независимите производители и върху електропреносното и/или електроразпределителните предприятия, които са получили лицензия по реда на ЗЕЕЕ, за:
1. спазването на реда за предоставяне на достъп на привилегировани потребители и независими производители до електропреносната и/или електроразпределителните мрежи;
2. основанията в случай на отказ за достъп до електропреносната и/или електроразпределителните мрежи.
(2) Държавната комисия за енергийно регулиране има право да изисква и да получава от електропреносното и електроразпределителните предприятия информация относно:
1. сключените договори за пренос на електрическа енергия и тяхното изпълнение - причини за неизпълнението и наложените санкции;
2. друга информация и документи, необходими за изпълнението на функциите й по наредбата.
(3) При констатиране на нарушения по ал.1 и 2 ДКЕР има право да даде задължителни указания и да наложи административно наказание по реда на ЗЕЕЕ.

Раздел IV
Технически и търговски правила, свързани с достъпа на привилегировани потребители до електропреносната и електроразпределителните мрежи

Чл.12. Достъпът до електропреносната и електроразпределителните мрежи се осъществява при спазване на техническите и търговските правила на електроенергийния пазар.

Чл.13.
(1) Техническите правила на електроенергийния пазар определят техническите изискванията и обмена на данни между електропреносното предприятие, електроразпределителните предприятия, независимите производители и привилегированите потребители в електроенергийния сектор и са задължителни за тях.
(2) Техническите правила имат за цел да осигурят сигурната и ефективна експлоатация на мрежите и планиране на електроенергийния сектор.
(3) Техническите правила задължително съдържат Правила на електропреносната мрежа, Правила на електроразпределителната мрежа и Правила за измерване на електрическата енергия.

Чл.14.
Правилата на електропреносната мрежа съдържат:
1. техническите изисквания за работа на електропреносната мрежа и за обмена на данни, изисквани от независимите производители и привилегированите потребители на електропреносната мрежа;
2. отговорностите на оператора на електропреносната мрежа, на независимите производители и на привилегированите потребители;
3. правила за планиране развитието на електропреносната мрежа;
4. правила за присъединяване, които определят техническите изисквания и процедури за присъединяване към електропреносната мрежа;
5. правила, определящи реда за оперативно оповестяване и обмен на информация, включващи защитен план и план за възстановяване на електроенергийната система, както и за управление на потреблението, правила за оперативно планиране и управление на генериращите мощности;
6. правила за допълнителните услуги.

Чл.15.
Правилата на електроразпределителната мрежа съдържат:
1. техническите изисквания за работа на електроразпределителните мрежи и за обмена на информация, изисквана от независимите производители и привилегированите потребители на електроразпределителната мрежа;
2. отговорностите на операторите на електроразпределителните мрежи, на независимите производители и на привилегированите потребители;
3. правила за присъединяване, които определят техническите изисквания и процедури за присъединяване към електроразпределителната мрежа;
4. правила, определящи реда за оперативно оповестяване и обмен на информация, включващи местни защитни планове и планове за възстановяване на електроразпределителните мрежи, както и за управление на потреблението;
5. правила за проектиране, развитие и експлоатация на електроразпределителните мрежи.

Чл.16.
Правилата за измерване на електрическата енергия съдържат:
1. принципи на меренето;
2. осигуряване на измервателни системи, установяване на точки на присъединяване и определяне на идентификационни номера на точките на измерване;
3. изисквания към измервателните системи.

Чл.17.
(1) Търговските правила на електроенергийния пазар уреждат търговските взаимоотношения между електропреносното и електроразпределителните предприятия, независимите производители и привилегированите потребители и са задължителни за тях.
(2) Търговските правила на електроенергийния пазар определят:
1. търговските методи, правила и процедури при диспечиране на товара и на договорените мощности и енергии към наличните производствени съоръжения и елементи на електропреносната и електроразпределителните мрежи според критериите, определени в ЗЕЕЕ;
2. метода и процедурите на измерване и пресмятане на небаланси между производството и потреблението в местата на доставка или в съответствие със сключени договори за доставка на електрическа енергия между независимите производители и привилегированите потребители, в т.ч. условията за отчитане на загубите от пренос и разпределение и други необходими корекции;
3. метода, процеса и условията, включително пресмятането на разходите за уреждане на небалансите между производството и потреблението от оператора на електропреносната мрежа;
4. процедурата за получаване, обобщаване и подреждане на предложенията за предоставяне на балансираща електрическа мощност и енергия и на допълнителни услуги, както и реда и начина на тяхното диспечиране и разплащане.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 1.
(1) Председателят на ДКЕР съгласувано с независимите производители, електропреносното и електроразпределителните предприятия организира подготовката на техническите и търговските правила и до 30 септември 2002 г. ги внася за приемане от Министерския съвет.
(2) Привилегированите потребители след придобиване на статута си по наредбата могат да сключват договори с независимите производители след приемането на правилата по ал.1.

§ 2. Наредбата се приема на основание чл.16, ал.1, т.9 ЗЕЕЕ.

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив