Наредба за условията и реда за достъп на привилегировани потребители и предприятия за добив на природен газ до газопреносната и/или газоразпределителните мрежи

МС

Държавен вестник брой: 39

Година: 2002

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 04.09.2004

Раздел I
Общи положения

Чл. 1.
С наредбата се определят:
1. условията за достъп до газопреносната и/или газорапределителните мрежи, на които трябва да отговарят привилегированите потребители и предприятията за добив на природен газ;
2. редът за достъп на привилегировани потребители и предприятия за добив на природен газ до газопреносната и/или газоразпределителните мрежи.

Чл. 2. Привилегировани потребители са потребителите, които при наличие на условията, посочени в наредбата, могат да сключват договори за покупка на природен газ с предприятия за добив на природен газ, разположени на територията на Република България.

Чл. 3.
(1) Газопреносното или газоразпределителното предприятие не може да отказва сключването на договор за пренос на природен газ с предприятие за добив на природен газ или с привилегирован потребител освен в случаите по чл. 8, ал. 1.
(2) Работата на операторите на газопреносната и газоразпределителните мрежи при осигуряване на достъп до мрежите се осъществява в съответствие с наредбата по чл.133 от Закона за енергетиката и енергийната ефективност (ЗЕЕЕ).

Раздел II
Условия за предоставяне на достъп до газопреносната и/или газоразпределителните мрежи

Чл. 4.
(1) Привилегирован потребител е лице, което отговаря на следните условия за получаване на достъп до газопреносната и/или газоразпределителната мрежа:
1. да използва природен газ за собствени нужди;
2. да няма неизпълнени задължения по договори за продажба на природен газ с други доставчици;
3. да е присъединен към газопреносната и/или газоразпределителната мрежа и да притежава съоръжения, отговарящи на техническите норми и изисквания за безопасна работа, разрешение за ползване на газови съоръжения и обучен персонал за работа с газови съоръжения;
4. годишното потребление на природен газ за предходната календарна година да възлиза на не по-малко от 80 млн. н. М3.
(2) Спадът в годишното потребление на природен газ по време на действието на сключен договор за пренос на природен газ не може да бъде основание за отказ от страна на газопреносното и/или газоразпределителното предприятие за сключване на нов договор за пренос на природен газ с привилегирован потребител след изтичането на срока на действие на предходния договор.

Чл. 5.
Предприятията за добив на природен газ, за да получат достъп до газопреносната или газоразпределителната мрежа, трябва да отговарят на следните условия:
1. да са юридически лица или еднолични търговци, регистрирани по Търговския закон, със седалище и адрес на управление на територията на Република България;
2. да имат сключен концесионен договор за добив на природен газ;
3. да експлоатират газово находище на територията на Република България, в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона в Черно море с доказани промишлени запаси;
4. да имат техническа възможност за достъп до газопреносната и/или газоразпределителната мрежа.

Раздел III
Ред за предоставяне на достъп на предприятия за добив на природен газ и привилегировани потребители до газопреносната и/или газоразпределителните мрежи

Чл. 6.
(1) Предприятие за добив на природен газ може да сключи договор за продажба на добивания от него природен газ с привилегирован потребител, който отговоря на условията по чл. 4.
(2) При сключването на договорите за продажба на природен газ предприятието за добив на природен газ е длъжно да представи документ, удостоверяващ качеството на природния газ.
(3) Договорът по ал. 1 задължително включва, но без да се ограничава с изброеното: ред, цени, срокове и начини за предаване и приемане на договорените количества природен газ.

Чл. 7.
(1) Предприятие за добив на природен газ или привилегирован потребител могат да отправят писмено предложение за сключване на договор за пренос на природен газ през следващата календарна година до газопреносното и/или газоразпределителното предприятие не по-късно от 31 август на текущата година. (2) При сключването на договорите за пренос на природен газ предприятието за добив на природен газ и привилегированите потребители са длъжни да представят информация за уговореното в договора по чл. 6, ал. 3, без тя да се отнася до договорената цена.
(3) При сключването на договорите за пренос на природен газ предприятието за добив на природен газ е длъжно да представи на газопреносното и/или газоразпределителното предприятие документ, удостоверяващ качеството на природния газ, а газопреносното или газоразпределителното предприятие е длъжно да представи на привилегирования потребител документ, удостоверяващ качеството на доставяния природен газ.
(4) Газопреносното или газоразпределителното предприятие сключват с предприятие за добив на природен газ или с привилегирован потребител договор за пренос на природен газ в срок до 1 месец от получаване на предложението по ал. 1.
(5) Когато в срока по ал. 4 газопреносното или газоразпределителното предприятие не предприеме действия за сключване на договор за пренос на природен газ, е налице отказ за достъп до газопреносната и/или газоразпределителната мрежа.
(6) Договорът между газопреносното и/или газоразпределителното предприятие и предприятието за добив на природен газ или привилегирован потребител задължително съдържа следните клаузи:
1. условия, ред и срокове за предаване и приемане на договорените количества природен газ;
2. ред и срокове за уведомяване при спиране или намаляване на газоподаването и за възстановяването му, отговорности, мерки за безопасност и опазване на съоръженията, мерки за предотвратяване на загуби;
3. условия, ред и срокове на уведомяване при извършване на планирани ремонти на газовите съоръжения, начин и срокове на уведомяване при аварии по съоръженията, както и при обстоятелства на непреодолима сила;
4. условия, ред и цена, която се заплаща на газопреносното или газоразпределителното предприятие при доставка на природен газ до привилегированите потребители в случай на невъзможност на предприятието за добив на природен газ да осигурява качествена, надеждна и непрекъсната доставка на природен газ вследствие на аварии по съоръженията му или при обстоятелства на непреодолима сила;
5. измерване, отчитане и проверка на средствата за търговско измерване-срокове, предоставяне на информация, протоколи и др.;
6. други клаузи, по които е постигнато съгласие между страните.
(7) Газопреносното, съответно газоразпределителното, предприятие е длъжно да не проявява дискриминация към отделни привилегировани потребители или предприятия за добив на природен газ при предоставянето на достъп до газопреносната и/или газоразпределителната мрежа.
(8) В случаите, когато няма възможност за удовлетворяване на всички постъпили искания на предприятия за добив на природен газ или на привилегировани потребители за достъп до газопреносната и/или газоразпределителната мрежа, газопреносното или газоразпределителното предприятие предоставя достъп по реда на постъпване на предложенията.

Чл. 8.
(1) Газопреносното или газоразпределителното предприятие може да откаже сключването на договор по чл. 7, ал. 4 само в следните случаи:
1. когато преносните и капацитетните възможности в мястото на присъединяване към мрежите са недостатъчни;
2. ако привилегированият потребител не отговаря на условията по чл. 4, ал. 1;
3. ако предприятието за добив на природен газ не отговаря на условията по чл. 5;
4. за да се осигурят надежден експлоатационен режим на газоснабдителната система и сигурността на доставките за останалите потребители.
(2) Отказът на газопреносното или газоразпределителното предприятие за сключване на договор за пренос на природен газ с предприятие за добив на природен газ или с привилегирован потребител се придружава от писмени мотиви.

Чл. 9.
(1) Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР) осъществява контрол за:
1. спазването на реда за достъп на привилегировани потребители и предприятия за добив на природен газ до газопреносната и/или газоразпределителните мрежи;
2. предоставянето на оптимален достъп до газопреносната или газоразпределителните мрежи и спазването на принципа на недискриминационност;
3. образуването и прилагането на цените за пренос на природен газ в съответствие с Наредбата за образуване и прилагане на цените и тарифите на природния газ, приета с Постановление № 53 на Министерския съвет от 2002 г.
(2) Държавната комисия за енергийно регулиране има право да изисква и да получава от газопреносното и газоразпределителните предприятия документи и информация относно:
1. сключените договори за пренос на природен газ, правата и задълженията на страните по тях и срока на действието им, количествата природен газ за пренос, срокове, график и място на доставка на природния газ;
2. изпълнението на сключените договори за пренос на природен газ;
3. неизпълнението на сключените договори за пренос на природен газ, причините за това и изпълнението на санкциите по тези договори;
4. друга информация и документи, които ДКЕР прецени, че е нужно да й бъдат представени и са необходими с оглед изпълнението на функциите й по наредбата.

Чл. 10.
(1) Всеки заинтересуван привилегирован потребител или предприятие за добив на природен газ може да отправи писмено искане до ДКЕР в случай на немотивиран или неоснователен отказ от страна на газопреносното или газоразпределителното предприятие за сключване на договор за пренос на природен газ.
(2) Държавната комисия за енергийно регулиране извършва проверка по искането чрез длъжностни лица, определени със заповед на председателя й.
(3) При извършване на проверките се прилагат разпоредбите на чл. 81 и сл. от Наредбата за условията и реда за издаване на разрешения и лицензии за извършване на дейностите в енергетиката, приета с Постановление № 58 на Министерския съвет от 2000 г.
(4) Ако в резултат на проверката бъде констатирано нарушение на разпоредби на наредбата, то ще се счита за неизпълнение на условията на издадена лицензия от страна на газопреносното или газоразпределителното предприятие. В този случай ДКЕР с решение дава задължителни указания за отстраняване на нарушението в определен от нея срок.
(5) При неизпълнение на указанията в посочения срок ДКЕР може да наложи предвидените по ЗЕЕЕ санкции за неизпълнение на условията на издадена лицензия.

Чл. 11.
В случаи на авария или при обстоятелства на непреодолима сила предприятието за добив на природен газ, газопреносното или газоразпределителното предприятие могат да преустановят временно доставката на природен газ до привилегированите потребители при спазване на следните изисквания:
1. операторът на предприятието за добив на природен газ е длъжен да уведоми оператора на газопреносната или газоразпределителната мрежа за възникналите обстоятелства на непреодолима сила и за продължителността на прекъсването на доставката на природен газ;
2. операторът на газопреносната или газоразпределителната мрежа е длъжен да уведоми оператора на предприятието за добив на природен газ за възникналите обстоятелства на непреодолима сила и за продължителността на прекъсването на преноса на природен газ.

Заключителна разпоредба

Параграф единствен. Наредбата се приема на основание чл.16, ал. 1, т. 9 и чл.123, ал. 5 ЗЕЕЕ.

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив