Наредба за условията и реда за изземване, съхраняване, унищожаване и предоставяне за научна дейност на наркотични вещества и растения и за вземане на представителни проби от тях (Отм. ДВ бр. 18/2006)

МС

Държавен вестник брой: 18

Година: 2006

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 15.03.2006

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1.
С наредбата се уреждат условията и редът за:
1. изземване на наркотични вещества и/или растения - предмет на незаконен трафик, от органите на Министерството на вътрешните работи и от митническите органи;
2. вземане на представителни проби от наркотичните вещества и/или растения - предмет на незаконен трафик;
3. предаване и съхраняване на иззетите наркотични вещества, растения и представителни проби в Агенция "Митници";
4. унищожаване на иззети наркотични вещества, растения и представителни проби;
5. предоставяне на наркотични вещества и растения за медицински или научни изследвания, за научни методи за разследване на престъпления, както и за образователни цели и за поддържане на работното състояние на кучета, разкриващи наркотични вещества.

Глава втора
ИЗЗЕМВАНЕ НА НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА

Чл. 2.
(1) Разследващите органи изземват по реда на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) произведени, преработени, придобити, съхранявани, използвани, внесени или предназначени за износ наркотични вещества или засети растения в нарушение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП), като преди изземването задължително ги проверяват с полеви наркотестове.
(2) От всяко иззето количество наркотично вещество и/или растение с нето тегло над 1 кг се взема представителна проба.
(3) Иззетите количества наркотични вещества и/или растения с тегло под 1 кг и съответните представителни проби се предават в научните институти и лабораториите към Министерството на вътрешните работи, Агенция "Митници" и Министерството на здравеопазването за установяване, характеризиране и изготвяне на физико-химична експертиза.

Чл. 3.
(1) При изземването на незаконно засети растения, посочени в приложение № 1 към чл.3, ал. 2 ЗКНВП, разследващите органи:
1. проверяват за наличие в тях на наркотично вещество чрез полеви наркотест;
2. установяват броя на растенията:
а) чрез пряко броене при неравномерно засети посеви, или
б) чрез определяне размерите на площта и броя на растенията на единица площ при равномерно засети посеви;
3. определят количеството растителна маса в килограми съобразно вида на растенията; при растения от рода на конопа, за които полевите наркотестове са дали положителна реакция, се събират цветни и плодни връхчета и листа, при опиевия мак - чашки и стебла, и при кокаиновия храст - листа;
4. вземат представителна проба от всяка засята площ и вид растение;
5. предават представителната проба на специализираните лаборатории за изследване.
(2) За изземването и предаването се съставят протоколи по реда на НПК.

Глава трета
ВЗЕМАНЕ НА ПРЕДСТАВИТЕЛНИ ПРОБИ

Чл. 4.
(1) Разследващите органи организират вземането на представителни проби с помощта на специалисти от съответните служби на Министерството на вътрешните работи, следствието и митниците, като осигуряват необходимата охрана, техническа екипировка, защитни средства и опаковъчни материали за отделяне на представителните проби.
(2) В случай на изземване на необичайни по вид и количество наркотични вещества и растения при вземането на представителни проби могат да участват и специалисти от лабораториите за изследване на наркотични вещества след мотивирано писмено искане на разследващите органи.

Чл. 5.
(1) Процедурата по вземане на представителна проба от общото количество иззето наркотично вещество и/или растение включва:
1. оглед на вида и съдържанието на всяка отделна опаковка и/или растителен материал;
2. оценка за еднородност на растенията и/или наркотичните вещества по външни белези - цвят и физическо състояние (прахообразно, течно или във вид на растителна маса, на агрегати, на пресовки и др.);
3. разделяне на нееднородните обекти за изследване по групи и претегляне нето тегло на всяка група;
4. отделяне на представителна проба от всяка група растения и/или наркотични вещества, която трябва да отразява всички особености на физическото им състояние и на опаковката им;
5. претегляне нето тегло на представителната проба;
6. опаковане и запечатване на представителните проби и на останалото количество наркотично вещество в отделни опаковки;
7. съставяне на протокол за вземане на представителни проби от разследващите органи, в който се отразяват особеностите на растенията и/или веществата, опаковките, общото нето тегло, броят и нето теглото на отделените представителни проби, характерните им особености и групите, които те представляват, като към протокола се прилага и фотоалбум на общия вид на наркотичните вещества и/или растения и на разграничените групи.
(2) При възлагане на експертно изследване разследващите органи предават на лабораториите отделените представителни проби и съставения по ал. 1, т. 7 протокол, които са неразделна част от изготвената физико-химична експертиза. След извършване на експертизата лабораторията опакова и запечатва представителната проба.

Глава четвърта
СЪХРАНЯВАНЕ НА НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА, РАСТЕНИЯ И ПРЕДСТАВИТЕЛНИ ПРОБИ

Чл. 6.
(1) До предаването на иззетите наркотични вещества и/или растения и на представителните проби от тях органите, които са ги иззели, ги съхраняват при осигурена охрана в метални каси и шкафове или в специално оборудвани помещения.
(2) Разследващите органи, иззели наркотичните вещества и/или растения, са длъжни в едноседмичен срок от получаване на физико-химичната експертиза да предадат наркотичните вещества и представителните проби на Агенция "Митници".
(3) Наркотичните вещества и/или растения следва да бъдат опаковани и запечатани с печат или пломба от разследващите органи или по реда на чл. 5 от наредбата в зависимост от количествата им.
(4) Достъпът до съхраняваните наркотични вещества и/или растения и представителни проби от тях се определя със заповед на ръководителя на ведомството, което ги съхранява.
(5) Наркотичните вещества и/или растенията и представителните проби от тях се вписват в регистър за наркотичните вещества, който се прономерова и прошнурова и съдържа следните данни:
1. номера и датата на приемателно-предавателния протокол;
2. името на ведомството, предало наркотичното вещество, растенията и/или представителната проба;
3. номера и датата на физико-химичната експертиза.

Чл. 7. Иззетите наркотични вещества и/или растения с тегло над 500 кг до тяхното унищожаване се съхраняват при условия и по ред, определени със съвместна заповед на министъра на финансите и министъра на вътрешните работи.

Чл. 8.
(1) Иззетите наркотични вещества и/или растения и представителните проби от тях се приемат за съхраняване от определени от директора на Агенция "Митници" длъжностни лица.
(2) При промяна на определеното със заповед длъжностно лице наркотичните вещества, растенията и представителните проби от тях се предават и приемат с протокол, който се прилага към регистъра за наркотичните вещества.

Чл. 9.
(1) Наркотичните вещества и/или растенията с тегло под 1 кг, представителните проби и наркотичните вещества, от които са взети представителни проби, се предават на Агенция "Митници":
1. опаковани в подходяща опаковка в зависимост от наркотичното вещество или растението и етикетирани от лабораторията, извършила физико-химичната експертиза, или от разследващия орган;
2. пломбирани с пломба или запечатани с восъчен печат на лабораторията, изготвила физико-химичната експертиза, или от разследващия орган.
(2) При предаването по ал. 1 се прилагат и следните документи:
1. писмо от ведомството, което ги предава, съдържащо данни за:
а) вида на наркотичното вещество и/или растението;
б) нето теглото по физико-химична експертиза;
в) процентното съдържание на наркотичното вещество по физико-химична експертиза;
г) номера на следственото дело;
д) номера на физико-химичната експертиза;
е) името на лицето, от което са иззети наркотичните вещества и/или растения, и неговата националност;
ж) датата и мястото на изземване на наркотичното вещество;
2. заверено копие от физико-химичната експертиза на специализираната лаборатория, извършила експертното изследване.

Чл. 10. Предаването и приемането по чл. 9 се извършват след претегляне на пакетите, съдържащи наркотично вещество и/или растение, и съставяне на предавателно-приемателен протокол съгласно

Чл. 11.
(1) Предавателно-приемателният протокол се съставя в два еднообразни екземпляра и се завежда в регистъра за наркотичните вещества. Единият екземпляр се прилага към преписката на разследващите органи, а другият се съхранява в Агенция "Митници".
(2) Данните от регистъра на Агенция "Митници" се съхраняват и върху електронен носител на информация.
(3) Регистърът за наркотичните вещества, предавателно-приемателните протоколи, протоколите от експертизите, останалите документи и електронните носители на информация, свързани с приемането, съхраняването, предоставянето за научни цели, както и протоколите при унищожаване на наркотични вещества се съхраняват при условия и по ред, определени със заповед на директора на Агенция "Митници".

Чл. 12.
(1) Иззетите наркотични вещества и/или растения с тегло под 1 кг и представителните проби от количествата с тегло над 1 кг се съхраняват до влизането в сила на присъдата или до изтичането на давностните срокове за погасяване на наказателното преследване, след което се унищожават.
(2) Наркотичните вещества и/или растения с тегло над 1 кг, от които са взети представителни проби и е извършена физико-химична експертиза по реда на НПК на основание на постановление на съответния окръжен прокурор, се съхраняват в Агенция "Митници" и в срок до 6 месеца се унищожават въз основа постановлението на прокурора.

Чл. 13. Ежегодно до 31 януари директорът на Агенция "Митници" назначава комисия, която извършва проверка на наличността, начина на съхраняване и на документацията относно наркотичните вещества, растенията и представителните проби, съхранявани в Агенция "Митници". Протоколът от проверката се вписва в регистъра за наркотичните вещества.

Глава пета
ПРЕДОСТАВЯНЕ НА НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА И/ИЛИ РАСТЕНИЯ ЗА МЕДИЦИНСКИ И НАУЧНИ ЦЕЛИ

Чл. 14.
(1) Количествата наркотични вещества и/или растения за медицински и научни изследвания, за научни методи за разследване на престъпления, както и за образователни цели и за поддържане на работното състояние на кучета, разкриващи наркотични вещества, се определят по реда на наредбата по чл.73, ал. 2 ЗКНВП.
(2) Количествата наркотични вещества и/или растения за медицински и научни изследвания могат да бъдат предоставени на научните институти и лечебни заведения, както и на специализираните оперативно-технически служби към разследващите служби (Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници") за разработване на научни методи за разследване на престъпления, за образователни цели и за поддържане на работното състояние на кучета, разкриващи наркотични вещества.

Чл. 15.
(1) Количествата наркотични вещества и/или растения по чл. 14 могат да бъдат предоставяни само от онези веществени доказателства, които подлежат на унищожаване.
(2) Количествата по ал. 1 се отделят от комисията по унищожаване, за което се съставя протокол.
(3) Количествата по ал. 1 се предават опаковани и подпечатани с печат на специализираното звено, отговарящо за съхраняването в Агенция "Митници", за което се съставя предавателно-приемателен протокол.

Чл. 16.

Глава шеста
УНИЩОЖАВАНЕ НА НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА, РАСТЕНИЯ И ПРЕДСТАВИТЕЛНИ ПРОБИ

Чл. 17. Унищожаване на наркотични вещества и/или растения се извършва в присъствието на комисия по чл. 95 ЗКНВП.

Чл. 18.
За унищожаването на веществени доказателства, съхранявани от Агенция "Митници", следва:
1. да се представи постановление на съответния окръжен прокурор или влязла в сила присъда от съответния съд;
2. да е сформирана комисия съгласно чл. 95 ЗКНВП със заповед на директора на Агенция "Митници";
3. унищожаването на наркотични вещества да се извършва чрез изгаряне при строго спазване на екологичните и противопожарните изисквания; когато при унищожаването чрез изгаряне не могат да бъдат спазени санитарните и противопожарните правила, да се използват други методи, гарантиращи необратимата деструкция на наркотичните вещества;
4. да се спазват изискванията на Министерството на вътрешните работи за сигурност и охрана;
5. членовете на комисията да се запознават предварително с начина на работа и да се предприемат мерки за лична безопасност.

Чл. 19.
(1) След унищожаването на наркотични вещества и/или растения се съставя протокол, подписан от всички членове на комисията.
(2) Копие от протокола по ал. 1 се предоставя на Националната служба по наркотичните вещества при Министерството на здравеопазването, на Агенция "Митници" и на всеки член от комисията.
(3) Протоколът от унищожаването се вписва в регистъра за наркотичните вещества на Агенция "Митници".

Чл. 20. Агенция "Митници" предоставя на Националната служба по наркотичните вещества при Министерството на здравеопазването за всяко тримесечие информация относно видовете и количествата иззети наркотични вещества до 15-о число на месеца след изтичането на тримесечието.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. Наредбата се издава на основание чл.90, ал. 2, чл.94 и чл.95, ал. 1 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

§ 2. Изпълнението на наредбата се възлага на министъра на здравеопазването, на министъра на вътрешните работи и на директора на Агенция "Митници".

Приложение
към
чл. 10

Предавателно-приемателен протокол

№ ........./......... г. Днес, ............ г., на основание чл.91 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите бе изготвен и подписан протокол за съхраняване на наркотични вещества.
Предал:
Служител ................
Служба ................
Длъжност ................
Приел:
Служител ................
Служба ................
Длъжност ................
Обект:
Вид наркотично вещество ................
% на активното вещество ................
Брой опаковки ................
Пломби/печати ................
Следствено дело № ................
Прокурорска преписка № ................
Физико-химична експертиза № ................
Име на нарушителя/ите ................
Националност ................
Дата и място на изземването ................
Маса Нето Бруто
По физико-химичната експертиза -- кг (г) -- кг (г)
от измерването --------- -- кг (г)
Придружаващи документи:
1. Писмо до Агенция "Митници" № .....
2. Физико-химична експертиза № ............
3. .................................................
Протоколът е съставен в два еднообразни екземпляра.
Предал: ............. Приел: .............
(........) (........)
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив