Наредба за условията и реда за използване на средствата от оздравителния фонд по Закона за финансово оздравяване на държавни предприятия

МС

Държавен вестник брой: 109

Година: 1996

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 11.09.2004

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за използването на средствата от оздравителния фонд за финансиране на предприятията по чл.1 от Закона за финансово оздравяване на държавни предприятия (ЗФОДП).

Чл. 2. Средствата по оздравителния фонд се съхраняват в Българската народна банка по отделна банкова сметка, която се управлява от министъра на финансите.

Чл. 3. Оздравителният фонд има целево предназначение и набраните в него средства се разходват за предоставяне на кредити и субсидии на предприятията по чл.1 от Закона за финансово оздравяване на държавни предприятия.

Чл. 4.
Кредити от оздравителния фонд могат да бъдат предоставяни на предприятия с одобрена от министъра на финансите програма за финансово оздравяване по чл.11 от правилника за прилагане на ЗФОДП, които:
1. имат сключен договор за продажба с открит акредитив от другата страна по договора или възложена поръчка от бюджетна организация; и
2. имат потребност от оборотен капитал за финансиране на производствена дейност, осигуряваща разчетния нетен размер на приходите от продажби по прогнозния отчет за приходите и разходите, изготвен въз основа на разчета за приходите от продажби по периоди в съответствие с договорите за реализация на стоки и услуги при условия на отложено плащане за не повече от 60 дни.

Чл. 5.
(1) За предоставяне на кредити от оздравитлния фонд предприятията по чл.1 ЗФОДП представят мотивирано искане, към което прилагат нобходимите документи и справки по конкретния икономически проект, както и разчети за възстановяване на сумата по кредита.
(2) Сумата на искания кредит не може да надхвърля периодично разчетения недостиг на парични средства за формиране на оборотен капитал за изпълнение на одобрената оздравителна програма.
(3) Министърът на финансите се произнася по искането за кредит в срок до 1 месец от получаването му.

Чл. 6. Целевото предназначение на кредита и начинът за контрол върху разходването на средствата се определят в договора за кредит.

Чл. 7.
(1) Средствата по договора за кредит се предоставят по специално открита сметка на предприятието кредитополучател в търговска банка, определена от министъра на финансите.
(2) Всеки следващ транш по договора за кредит за отделното предприятие се предоставя след погасяването на предходния транш и при изплатени текущи задължения към държавния бюджет, държавното обществено осигуряване и към кредиторите.

Чл. 8. Предприятието кредитополучател открива разплащателна сметка, в която насочва всички приходи от вземания и от продажба на стоки, услуги, обособени части и друго имущство и от която извършва плащанията по договора за кредит за дължимите лихви и главници и останалите разноски по кредита.

Чл. 9.
(1) Кредитът се олихвява с основния лихвен процент на Българската народна банка за съответния период, завишен с годишна надбавка от 5 на сто.
(2) Предприятието кредитополучател начислява лихвите върху размера на неиздължената главница за дните на ползване на кредита. 10

Чл. 10. Неиздължените в срок суми по кредитите се събират, внасят и прехващат при условията и по реда на Закона за събиране на държавните вземания.

Чл. 11.
Субсидии могат да бъдат предоставяни на предприятия с одобрена от министъра на финансите програма за финансово оздравяване по чл. 11 от правилника за прилагане на ЗФОДП, които:
1. произвеждат стоки или услуги с определени или регулирани цени; или
2. имат изградени и действащи производствени мощности за производство на стоки и услуги и необходимост от запазване на съществуващи или от настаняване на нови пазари за тези стоки и услуги.

Чл. 12.
(1) Субсидиите се предоставят с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на финансите, ако в оздравителния фонд са останали свободни парични средства след предоставянето на кредитите по чл. 4.
(2) Целевото използване на средствата от субсидията се определя в решението на Министерския съвет по ал. 1.

Чл. 13. За предоставяне на субсидии от оздравителния фонд предприятията по чл. 1 от ЗФОДП представят на министъра на финансите мотивирано искане, към което прилагат необходимите документи и справки, установяващи обстоятелствата по чл. 11.

Чл. 14. Министърът на финансите се произнася по исканията за субсидия в срок до 1 месец от получаването им.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. Министърът на финансите дава указания по прилагането на наредбата.

§ 2. Наредбата се приема на основание чл.7, ал. 3 от Закона за финансово оздравяване на държавни предприятия.

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив