Наредба за условията и реда за придобиване при облекчени условия на дялове и акции - собственост на държавата и общините, и за безвъзмездно получаване на акции собственост на държавата

Държавен вестник брой: 43

Година: 1999

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 04.09.2004

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за придобиване при облекчени условия на дялове и акции-собственост на държавата и общините, и за безвъзмездно получаване на акции собственост на държавата, от лицата по чл.5, ал. 2 от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия (ЗППДОбП).

Чл. 2.Лицата по чл.5, ал. 2 ЗППДОбП могат да придобият дялове и акции при облекчени условия и/или да придобият безвъзмездно акции само в едно предприятие.

Чл. 3.
(1) Правото на придобиване при облекчени условия на акции или общ дял от лицата по чл.5, ал. 2 ЗППДОбП се упражнява в 3-месечен срок от датата на започване на продажбата на акции или дялове чрез подаване в предприятието на заявление, съдържащо желание за придобиване при облекчени условия на акции и дялове, собственост на държавата и общините.
(2) Органът по чл.3 ЗППДОбП обявява в "Държавен вестник" и в централни всекидневници началната дата на продажбата на акции или дялове и мястото за подаване на заявления за придобиване при облекчени условия на акции или общ дял.

Чл. 4.
(1) Центърът за масова приватизация обявява в "Държавен вестник" и в два централни всекидневника началната дата и срока за подаване на заявления за безвъзмездно получаване на акции от лицата по чл.5, ал. 2 ЗППДОбП.
(2) Заявленията по ал. 1 се подават в съответното предприятие, което ги завежда в дневник под номер и дата по тяхната поредност и издава документ за приемането им.

Чл. 4а.Заявленията по чл. 3, ал. 1 и по чл. 4, ал. 1 се подават лично или чрез представител, упълномощен с изрично писмено пълномощно с нотариално заверен подпис.

Чл. 5.
(1) В 2-седмичен срок след изтичане на срока по чл. 3, ал. 1, съответно по чл. 4, ал. 1 от тази наредба предприятието изготвя справка, която съдържа:
1. списък на лицата по чл.5, ал. 2 ЗППДОбП, заявили правото си на придобиване при облекчени условия на акции или общ дял, съответно правото си на безвъзмездно получаване на акции или дялове, и основанието за това;
2. трудовия стаж в предприятието на всяко от лицата по т. 1;
3. брутното трудово възнаграждение на лицето за последните 24 месеца, коригирана по реда на чл.22, ал. 4 ЗППДОбП, и общата сума на отстъпката, която може да ползва лицето;
4. средното брутно трудово възнаграждение за предприятието за последните 24 месеца, коригирано по реда на чл.22, ал. 4 ЗППДОбП, когато са подадени заявления от лица по чл. 5, ал. 2, т. 2 или 3;
5. полученото възнаграждение в предприятието от лицата по чл. 5, ал. 2, т. 4 за последните 24 месеца, коригирано по реда на чл.22, ал. 4 ЗППДОбП;
6. максималния брой акции или дялове, които лицето може да придобие при облекчени условия или да получи безвъзмездно.
(2) Брутната работна заплата, въз основа на която се изчислява размерът на отстъпката, включва трудовите възнаграждения, посочени в чл. 1 от Наредба N: 14 на Министерството на труда и социалните грижи от 1993 г. за елементите на брутното трудово възнаграждение, върху които се правят вноските за Държавното обществено осигуряване, а за работилите в чужбина по трудови право отношения с приватизиращото се предприятие - осигурителния доход, върху който са правени вноски в Държавното обществено осигуряване.
(3) Предприятието поставя на видни и достъпни места в района си заверено копие от справката.
(4) Лицата по чл. 5, ал. 2 ЗППДОбП могат да подадат възражение до предприятието за оспорване на данните от справката по ал. 1 в 7-дневен срок от нейното обявяване.
(5) В двуседмичен срок след изтичане на срока по ал. 1, се съставя окончателна справка, заверена от органите на предприятието, която се предава на органа по чл.3 ЗППДОбП,
(6) Центърът за масова приватизация разпределя служебно между всички лица в окончателната справка по чл. 5, ал. 5 неразпределените в справката акции до размера, определен в чл.22, ал. 3, чл.23а и чл.23б от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия. Разпределянето, но не по-малко от 1 цяла акция, се извършва пропорционално на броя акции на всяко лице, посочени в окончателната справка, при спазване на ограничението в чл.23а и чл.23б от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия.
(7) Акциите от предвидения в ал. 6 ред се разпределят, ако полученият резултат след закръгляване към по-малко цяло число е кратен на една акция. Ако след закръгляването има остатък и сумите от остатъците са цяло положително число, по-голямо от единица, лицата в окончателната справка получават по една акция по низходящ ред, определен от общия брой акции, посочени в окончателната справка.
(8) По искане на лицата по чл.5, ал. 2 от закона предприятието издава удостоверение за обстоятелствата по ал. 1, т. 2, 3 и 4.

Чл. 6.
(1) Цената, по която лицата по чл.5, ал. 2 ЗППДОбП придобиват при облекчени условия дялове или акции, се определя от органа по чл.3 от закона в съответствие с Наредбата за оценка на обектите, подлежащи на приватизация.
(2) При определяне броя на акциите, които лицата по чл.5, ал. 2 ЗППДОбП могат да получат безвъзмездно, се взема предвид номиналната стойност на акциите.
(3) Когато акции от капитала на едно предприятие се предлагат за приватизация и по реда на глава осма от ЗППДОбП, размерът на отстъпката, която лицата по чл.5, ал. 2 от закона могат да ползват за закупуване на акции при облекчени условия и за безвъзмездно получаване на акции, се определя пропорционално на акциите, предложени за приватизация по съответния начин.

Раздел II
Придобиване при облекчени условия и безвъзмездно получаване на акции

Чл. 7.Правото на записване на акции от лицата по чл.5, ал. 2 ЗППДОбП се удостоверява чрез справката по чл. 5 от тази наредба.

Чл. 8.
(1) Редът и сроковете за записване на акции от лицата по чл.5, ал. 2 ЗППДОбП за придобиване на акции при облекчени условия се определят в документацията за продажба на акции на предприятието. Документацията се съставя от органа по чл.3 от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия или от други упълномощени лица.
(2) Записването на акциите се извършва от агент (банка или брокер или други упълномощени лица), определен от органа по чл.3 ЗППДОбП.
(3) Лицата по чл. 5, ал. 2 от закона записват акции при облекчени условия или безвъзмездно получаване след подаване на декларация по образец за еднократно използване на преференцията, за броя акции, които желаят да изкупят, сумата, с която лицето желае да участва, и вида на платежните средства.
(4) Когато общият брой на записаните акции надхвърля 20 на сто от общия брой на акциите на предприятието при придобиване на акции при облекчени условия, записаният брой акции на лицата по чл. 5, ал. 2 от закона се намалява пропорционално. Извършеното намаление се обявява на видни и достъпни места в района на предприятието.

Чл. 9.
(1) Записването на акции от лицата по чл.5, ал. 2 от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия при безвъзмездно получаване на акции се извършва в срок и по ред, определени от Министерския съвет.
(2) В едноседмичен срок след изтичане на срока по ал. 1 предприятието изпраща на Центъра за масова приватизация списък с трите имена и ЕГН на лицата, записали акции по ал. 1, и броя на записаните от всеки от тях акции, заверен от изпълнителния директор на дружеството.

Раздел III
Придобиване при облекчени условия на дялове

Чл. 10.
(1) След изтичането на срока по чл. 5, ал. 4 предприятието свиква събрание на лицата по чл.5, ал. 2 ЗППДОбП, подали заявление в съответствие с чл. 3, ал. 1. Обявата се публикува в два централни и в един местен всекидневник и съдържа информация за дневния ред, мястото и времето на провеждане на събранието.
(2) При предаването на справката в съответствие с чл. 5, ал. 5 предприятието уведомява органа по чл. 3 ЗППДОбП за датата, на която е свикано събранието.

Чл. 11.
(1) Лицата по чл. 5, ал. 2 от закона, които желаят да участват в придобиването на общ дял при облекчени условия, подават декларация, която съдържа:
1. съгласие за придобиване на общ дял при условията и по реда на чл. 23, ал. 1 ЗППДОбП и определената от органа по чл. 3 от закона цена на общия дял;
2. индивидуалната вноска, с която лицето желае да участва, до размера, посочен в справката по чл. 5, ал. 1, както и вида на платежните средства.
(2) Събранието на желаещите да придобият общ дял при облекчени условия определя:
1. размера на общия дял съгласно чл. 23, ал. 1 ЗППДОбП;
2. индивидуалните вноски на притежателите на общия дял;
3. начина на разпореждане с общия дял и лицето, което ще представлява притежателите.
(3) В случай, че размерът на заявените суми за участие в общия дял надхвърли цената на общия дял, определена от органа по чл. 3 ЗППДОбП, събранието преразпределя индивидуалните вноски пропорционално при условията на чл. 23, ал. 4 от закона.
(4) За проведеното събрание се съставя протокол, който се подписва от участниците в събранието и се изпраща на органа по чл. 3 от закона.
(5) Съсобствениците на общ дял заплащат определената им по реда на чл. 11, ал. 2, т. 2 или ал. 3 от наредбата индивидуална вноска в срок, определен от органа по чл. 3 ЗППДОбП.
(6) След изплащането на всички вноски се сключва договор при условията и по реда на чл. 129, ал. 2 от Търговския закон за прехвърляне на дела между органа по чл. 3 от закона и лицата, придобили общ дял при облекчени условия.
(7) Отношенията между съсобствениците се уреждат по реда на
чл.132 от Търговския закон.

Чл. 12.

Заключителни разпоредби

§1.
(1) Лицата по чл. 5, ал. 2, т. 2 и 3 ЗППДОбП, работили в предприятия, които са били реорганизирани чрез сливане, вливане, разделяне или прекратяване, предявяват правата си пред техните правоприемници.
(2) Работилите в закрити структурни звена на реорганизирани предприятия имат право на избор в предприятията техни правоприемници.
(3) В случаите по ал. 1 дейността по чл. 4, ал. 2 и чл. 5 се извършва от предприятията, в които се съхранява архивът на преобразуваните предприятия и структурни звена.

§ 2. Тълкувания и указания по прилагането на тази наредба дават Агенцията за приватизация относно придобиването на дялове и акции при облекчени условия и Центъра за масова приватизация относно безвъзмездното получаване на акции.

§3. Тази наредба се издава на основание § 16, ал. 3 от преходните и заключителните разпоредби във връзка с чл.23а, ал.3 и чл.24 ЗППДОбП.

ПОСТАНОВЛЕНИЕ N: 198
от 8 август 1996 г.
за изменение и допълнение на Наредба за условията и реда за придобиване при облекчени условия на дялове и акции собственост на държавата и общините, и за безвъзмездно получаване на акции собственост на държавата, приета с ПМС N: 163/94 г.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Заключителна разпоредба

§ 2. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив