Наредба за условията и реда за продължаване обучението на студентите от закрития Славянски университет във висшите училища на Република България

Държавен вестник брой: 67

Година: 1999

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 04.09.2004

Чл. 1.
(1) Студентите от Славянския университет, закрит с Решение на Народното събрание от 10 март 1999 г., могат да продължат обучението си във висшите училища и по специалностите, посочени в приложението към тази наредба.
(2) Студентите могат да продължат обучението си и в други висши училища и специалности, които дадат съгласието си за това.
(3) Приетите студенти се обучават при условия и по ред, определени в правилниците на висшите училища.

Чл. 2.
(1) Студентите продължават обучението си по специалността, по която са се обучавали.
(2) Студентите могат да продължат обучението си в сродна специалност при условия и по ред, определени от приемащото висше училище.
(3) Студентите продължават обучението си по учебните планове на приемащото висше училище.

Чл. 3.
(1) Студентите, завършили семестриално до 30 септември 1999 г., могат да подадат документи за допускане до държавен изпит или до защита на дипломна работа във висше училище, посочено в приложението, в което се провежда обучение по съответната специалност.
(2) Висшето училище допуска или отказва допускане до дипломиране. В случай на отказ висшето училище определя условията, включително и допълнително обучение, след изпълнението на които студентът може да бъде допуснат до дипломиране.

Чл. 4.
(1) Студентите могат да кандидатстват едновременно във всички висши училища, посочени в приложението.
(2) Студентите представят следните документи:
1. молба до ректора на висшето училище;
2. академична справка;
3. уверение;
4. други документи, изисквани от висшето училище.
(3) Когато издаването на академична справка е невъзможно поради липса на документация или друга причина, длъжностните лица от Славянския университет издават уверение, в което посочват и причините за неиздаването на академична справка.
(4) В случаите по ал. 3 студентите представят студентската си книжка и уверението като документи, заместващи академичната справка по ал. 2, т. 2.
(5) Документите по ал. 2 се подават в обявените от висшите училища срокове. Висшите училища осигуряват възможност за приемане на документи и след 30 септември 1999 г.
(6) Приемането на студентите, без тези по чл. 3, трябва да приключи до 15 октомври 1999 г.

Чл. 5. Студентите заплащат за обучението си такси в размер, определен с акт на Министерския съвет за приемащото държавно училище или с решение на академичния съвет на частното висше училище.

Чл. 6.
(1) Славянският университет представя в Министерството на образованието и науката информация за броя на обучаващите се в него студенти по факултети и други структурни звена, по специалности, по образователно-квалификационни степени, по курсове и по форми на обучение.
(2) Славянският университет е длъжен да издава при поискване от студентите академични справки, уверения и други документи, удостоверяващи техния студентски статут.
(3) Ликвидационните сесии и дипломирането на семестриално завършилите студенти в Славянския университет да приключат до 15 септември 1999 г.
(4) Славянският университет има право да издава валидни документи до 30 септември 1999 г.

Чл. 7.
(1) Висшите училища представят в Министерството на образованието и науката до 20 юли 1999 г. допълнителни предложения за приемане на студенти от Славянския университет по бройки, по специалности и по форми на обучение.
(2) Висшите училища представят в Министерството на образованието и науката информация за приетите студенти до 30 октомври 1999 г.

Административнонаказателни разпоредби

Чл. 8.
(1) Длъжностно лице, което откаже да издаде документ, посочен в наредбата, или издаде документ след срока по чл.6, ал. 4, носи отговорност по чл.32 от Закона за административните нарушения и наказания.
(2) Длъжностно лице, което не представи в срок информацията по чл.6, ал. 1 и чл.7, ал. 2, носи отговорност по чл.32 от Закона за административните нарушения и наказания.

Чл. 9.
(1) Нарушенията по чл. 8 се установяват с актове на длъжностни лица, определени със заповед на министъра на образованието и науката, а наказателните постановления се издават от министъра на образованието и науката.
(2) Съставянето, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления по наредбата се извършват по Закона за административните нарушения и наказания.

Заключителни разпоредби

§ 1. Славянският университет предава за съхранение документите, свързани с обучението на студентите, по реда на Закона за Държавния архивен фонд.

§ 2. Наредбата се издава на основание т. 4 от Решението на Народното събрание за закриване на Славянския университет от 10 март 1999 г.

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив