Наредба за условията и реда за разпределяне на имуществото на Агенцията за авторско право

МС

Държавен вестник брой: 70

Година: 1995

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 11.09.2004

Чл. 1.
(1) При условията и по реда на тази наредба се разпределят паричните средства, движимите вещи и недвижимите имоти на прекратената Агенция за авторско право, оставащи след приспадане на нейните задължения.
(2) Паричните средства и средствата от продажбата на движимите вещи и недвижимите имоти се внасят в специална извънбюджетна сметка на Министерството на културата.
(3) Разпределянето на имуществото се извършва от Министерството на културата в 30-дневен срок от обнародването на наредбата в "Държавен вестник".

Чл. 2.
(1) Не се включват в имуществото по чл. 1, ал. 1 и не подлежат на разпределяне сумите, дължими на основание чл.8 и 9 от отменения Закон за авторското право, които постъпват в Министерството на културата след прекратяване на дейността на Агенцията за авторско право.
(2) Не се включват и не подлежат на разпределяне авторските възнаграждения, постъпващи по силата на чл.18, ал. 4 от отменения Закон за авторското право.
(3) От имуществото, подлежащо на разпределяне, се изключват сумите, които постъпват по договори с чуждестранни авторски дружества за взаимно представителство на "малки" и "механични права".
(4) Сумите по ал. 2 и 3 постъпват по извънбюджетна сметка на Министерството на културата, различна от тази по чл. 1, ал. 2, което ги изплаща на съответните автори или на техните представители.
(5) Материалите (ръкописи на литературни и научни произведения, нотни материали и др.), собственост на прекратената Агенция за авторско право, не подлежат на разпределяне по тази наредба. Те се отстъпват безвъзмездно от Министерството на културата на авторите им при поискване. Материали, непотърсени в продължение на една година от влизането в сила на тази наредба, се предоставят за съхранение в съответните творчески съюзи.

Чл. 3.
(1) В разпределянето на имуществото участват организациите за колективно управление на авторски права по чл.40 от Закона за авторското право и сродните му права само ако в тях членуват автори и техните наследници съгласно чл.18, ал. 4, изречение първо от отменения Закон за авторското право, които са били представлявани от Агенцията за авторско право или чиито произведения са били използвани с посредничеството й.
(2) За участие в разпределянето на имуществото организациите по ал. 1 правят писмено искане до Министерството на културата, към което прилагат:
1. устава на организацията и други доказателства за правата, които управляват;
2. списък на членовете на организацията към датата на искането;
3. препис от решението на съда за регистрацията на организацията по чл.40 от Закона за авторското право и сродните му права;
4. доказателства за представителство на чуждестранни автори или техни сдружения.

Чл. 4.
(1) Частта от имуществото за всяка организация е равна на произведението от коефициента К и сумата, подлежаща на разпределяне.
(2) Коефициентът К се определя по формулата К = А/Б, която:
А е сумата от отчисленията за Агенцията за авторско право за 1992 г. на членуващите в съответната организация автори и техните наследници съгласно чл.18, ал. 4, изречение първо от отменения Закон за авторското право и на представляваните от нея чужди автори;
Б е общата сума на отчисленията на всички автори и техните наследници съгласно чл.18, ал. 4, изречение първо от отменения Закон за авторското право за Агенцията за авторско право през 1992 г.

Чл. 5.
(1) Организация, която е получила част от имуществото, при увеличаване на членския й състав може да направи ново искане не по-рано от три месеца от предишното.
(2) Ако по извънбюджетната сметка на Министерството на културата по чл. 1, ал. 2 постъпят допълнително суми, подлежащи на разпределяне, Министерството на културата извършва тяхното разпределяне по реда на чл. 4 между всички организации, които към момента на постъпването на тези суми са представили доказателства, че имат право на това. Разпределянето се извършва в края на всяко календарно тримесечие от текущата година.

Чл. 6.
(1) Сумите от извънбюджетната сметка по чл. 1, ал. 2 се съхраняват и разпределят от Министерството на културата в продължение на 3 години от влизането в сила на Закона за авторското право и сродните му права.
(2) Сумите, неразпределени в срока по ал. 1, се превеждат във фонд "Развитие на културата" при Министерството на културата.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. Министерството на културата предава на авторите или на упълномощени от тях лица при поискване документите, свързани с регистрацията на техните произведения. Непотърсените документи се съхраняват от Министерството на културата в срок 5 години от влизането в сила на Закона за авторското право и сродните му права.

§ 2. Изпълнението на тази наредба се възлага на министъра на културата.

§ 3. Тази наредба се издава на основание § 8, ал. 3 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за авторското право и сродните му права.

Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив