Наредба за условията и реда за разрешаване въвеждането на опасни вещества

МС

Държавен вестник брой: 10

Година: 1999

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 11.09.2004

Раздел I
Общи положения

Чл. 1.С наредбата се уреждат условията и редът за разрешаване въвеждането на опасни вещества от юридически лица и еднолични търговци, наричани по-нататък "заявители".

Чл. 2.
(1) За разрешаване на въвеждането по чл.1 заявителят представя в Министерството на околната среда и водите попълнен формуляр за разрешение за въвеждане по образец - приложение, в четири екземпляра, съответно подписани и подпечатани.
(2) Към формуляра по ал. 1 се прилагат:
1. удостоверение за безопасност (листи за безопасност) или сертификат за оценяване на съответствието за безопасност на продукта, и/или сертификат за качество на продукта и сертификат за внедрена система по качество на база ISO 9000 - изброените документи се представят в копие от оригинала и в превод на български език;
2. документ за платена такса по Постановление N: 132 на Министерския съвет от 1997 г.
3. становище на регионалната инспекция по околната среда и водите, на чиято територия се намира предприятието или складът или ще се извършва претоварването.

Чл. 3.
За издаване на становище от регионалната инспекция по околната среда и водите по чл. 2, ал. 3 заявителят представя следните документи:
1. съдебно решение за регистрация на фирмата на заявителя;
2. копие от външнотърговски договор или проформа-фактура, или потвърждение на поръчка за внос;
3. удостоверение за безопасност (листи за безопасност) или сертификат за оценяване на съответствието за безопасност на продукта, и/или сертификат за качество на продукта и сертификат за внедрена система по качество на база ISO 9000 - изброените документи се представят в копие от оригинала и в превод на български език;
4. положително решение по оценка на въздействието върху околната среда в случай, когато това се изисква съгласно глава четвърта от Закона за опазване на околната среда и водите, в срок, определен от министъра на околната среда и водите;
5. декларация за производственото предприятие или декларация за ползване на складова база.

Чл. 4.
(1) При необходимост Министерството на околната среда и водите може да изисква представянето на допълнителна информация от заявителя, както и да съгласува въвеждането по чл. 1 с други държавни органи.
(2) Условията за разрешаване въвеждането на опасни вещества се отразяват писмено от Министерството на околната среда и водите или от регионалните инспекции по околната среда и водите.
(3) Когато се изисква съгласуване по ал. 1, заявителите осигуряват писмени становища от съответните държавни органи, освен ако информацията се потърси служебно.
(4) Първият екземпляр от формуляра за разрешение по чл. 2, ал. 1, съответно номериран и подпечатан, се предоставя на заявителя.

Раздел II
Разрешение за въвеждане на опасни вещества

Чл. 5.
(1) Разрешението за въвеждане на опасни вещества се издава в 10-дневен срок от деня на подаване на документите по чл. 2, ал. 1 и 2 и по чл. 3 до получаването им от Министерството на околната среда и водите или от деня на представяне на допълнителната информация по чл. 4, ал. 1, когато такава е поискана.
(2) Разрешението по ал. 1 е валидно 6 месеца от датата на издаването му.
(3) Вносителят е длъжен да осигури разрешението за въвеждане на опасни вещества по чл. 5, ал. 1 преди експедирането на стоката за Република България.

Чл. 6.
(1) Министерството на околната среда и водите може да откаже издаването на разрешението по чл. 5, ал. 1, когато заявителят е допуснал непълноти при подаване на документите по чл. 2, ал. 1 и 2 и по чл. 3 и в 10-дневен срок от уведомяването за това не е представил необходимите документи или изискващата се допълнителна информация по чл. 4, ал.1.
(2) Издаването на разрешението по чл.5, ал.1 може да се откаже въз основа на становищата от съответните министерства и други ведомства.
(3) Отказът по ал. 1 и 2 се мотивира писмено.

Раздел III
Митнически контрол

Чл. 7.
(1) Превозните средства с опасни вещества се пропускат от входящото митническо учреждение съгласно изискванията на Закона за митниците и Правилника за прилагане на Закона за митниците.
(2) Митническата декларация за деклариране на стоките за искания от декларатора митнически режим се оформя съгласно изискванията на Наредба N: 11 от 1998 г. за писмено деклариране на стоки пред митническите учреждения, издадена на основание чл.68, ал. 1 от Закона за митниците. Към нея се прилага копие от разрешението по чл.2, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за разрешаване въвеждането на опасни вещества.

Чл. 8. Преди декларирането на опасни вещества пред митническите органи стоките могат да бъдат обект на анализ или вземане на мостри в съответствие с чл.49 от Закона за митниците, чл.103 от Правилника за прилагане на Закона за митниците и съгласно правомощията на Комитета по стандартизация и метрология.

Заключителна разпоредба

Параграф единствен.

Наредбата се издава на основание чл. 7, ал.1 във връзка с чл.24, ал. 2 и § 1, т. 7 от Закона за опазване на околната среда и водите.

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив