Наредба за условията и реда, по които кредиторите на приватизираното предприятие могат да придобиват дялове или акции срещу дълга на предприятието

Държавен вестник брой: 74

Година: 1994

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 28.08.2004

Чл. 1.
(1) Финансовите задължения на държавни и общински предприятия, срещу които кредиторите могат да придобиват дялове или акции, са:
1. към лица, работещи или работили по трудов договор в предприятието;
2. към Държавната спестовна каса;
3. към търговските банки;
4. към нефинансови предприятия с държавно участие под 50 на сто.
(2) Не могат да се придобиват дялове или акции срещу дълга на държавно предприятие за кредити, свързани с доставки от кредитора на суровини, материали, резервни части, стоки и услуги, с изключение на кредитите за изпълнение на инвестиционни проекти.

Чл. 2.
(1) Дялове или акции срещу дълг се придобиват по искане на кредитора с разрешение на Агенцията за приватизация.
(2) Искането от кредитора се подава писмено и се регистрира от Агенцията за приватизация не по-късно от един месец след обнародването на решението за приватизация в "Държавен вестник". Искането се придружава от справка за вида, условията и размера на кредита и всички необходими документи, доказващи по безспорен начин задължението на предприятието, както и от справка за размера на непогасените задължения на предприятието към кредитора до деня на обнародване на решението за приватизация в "Държавен вестник", заверена с подписите на управителя (изпълнителния директор) и главния счетоводител на предприятието.
(3) Исканията по ал.1 от страна на лицата, работещи или работили по трудов договор в предприятието, се подават от желаещите с колективна подписка чрез управителя (изпълнителния директор). Подписката трябва да съдържа данни за сумата, дължима на всяко лице към датата на искането, и основанието за вземането.
(4) Исканията, свързани със за дълженията, посочени в т. 2, 3 и 4 на ал. 1 на чл. 1, подлежат на удовлетворяване до размера на непогасените задължения на предприятието към деня на обнародване на решението за приватизация в "Държавен вестник". Исканията, свързани със задълженията, посочени в чл. 1, ал. 1, т. 1, подлежат на удовлетворяване до размера им към датата на регистрация на искането.

Чл. 3.
(1) Не се разглеждат искания във връзка с кредити, отпуснати след деня на обнародване на решението за приватизация в "Държавен вестник", с изключение на исканията по чл. 2, ал. 3.
(2) Не се разглеждат искания относно кредити на предприятия, чиято приватизация е била обявена при приемането на тази наредба, и срокът, посочен в чл. 2, ал. 2, е изтекъл. Ограничението не се отнася за вземанията по чл. 1, ал. 1, т. 1.
(3) Не се разглеждат искания за придобиване на дялове или акции срещу дълг на приватизираното предприятие за вземания, които са прехвърлени от първоначалния кредитор на други лица.

Чл. 4. Не се издават разрешения за придобиване на дялове или акции срещу дълг от предприятия, които са приключили последната година без загуба.

Чл. 5.
(1) Агенцията за приватизация дава разрешение или отказва исканията по чл. 2, ал. 1 въз основа на:
1. анализ на финансовото състояние на предприятието длъжник и на възможностите и перспективите за обслужване на задълженията му към кредиторите;
2. условията, при които е отпуснат и използван кредитът;
3. ограниченията и изискванията на Закона за защита на конкуренцията;
4. ограниченията и изискванията на Закона за стопанска дейност на чуждестранни лица и защита на чуждестранните инвестиции, когато кредиторът е чуждестранно лице;
5. становището на органа по чл.3 от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия (ЗППДОбП), когато това не е Агенцията за приватизация.
(2) Агенцията за приватизация взема решение и уведомява кредитора по неговото искане съгласно чл. 2, ал. 2 в срок един месец след регистрирането на искането. Отказът се мотивира писмено.

Чл. 6.
(1) Допуска се частично погасяване на дълга към един кредитор с дялове или акции, но не по-малко от 30 на сто от общата дължима сума към този кредитор при спазване ограниченията на чл. 1, ал. 2 и чл. 3.
(2) Когато вземането на кредитора се погасява изцяло с дялове или акции, разчетът се равнява винаги чрез доплащане от страна на кредитора с изключение на случаите, когато кредитор е лице, работещо или работило по трудов договор в предприятието. В тези случаи разчетът се равнява по избор на кредитора.

Чл. 7.
(1) Приватизационната сделка за придобиване от кредитора на дялове или акции срещу дълга на приватизираното предприятие се сключва с писмен договор между органа по чл.3 ЗППДОбП и кредитора. Условията по този договор не могат да бъдат по-благоприятни за кредитора от условията по приватизационната сделка за другите участници на общо основание.
(2) Когато няколко кредитори са получили разрешение по реда на чл. 5, съответният орган по чл.3 ЗППДОбП сключва с тях сделка съгласно ал. 1, като исканията на кредиторите се удовлетворяват с предимство в зависимост от вида на дълга по реда, посочен в чл. 1, ал. 1.
(3) Когато за няколко задължения от един вид, посочен в чл. 1, ал. 1, съответните кредитори имат разрешение да придобият дялове или акции срещу дълг, те се удовлетворяват според последователността на отпуснатите от тях кредити.

Чл. 8.Цената, по която кредиторите на приватизираното предприятие могат да придобиват дялове или акции срещу дълга на предприятието, не може да бъде по-ниска от цената, определена от оценката, извършена по реда на глава трета от ЗППДОбП.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 1. Тълкувания и разяснения по прилагането на тази наредба се дават от Агенцията за приватизация.

§ 2. Наредбата се издава на основание чл.29, ал. 2 ЗППДОбП.

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив