Наредба за условията, сроковете и реда за издаване и получаване на поименни компенсационни бонове, реда за тяхното прехвърляне и заплащанията с тях

МС

Държавен вестник брой: 99

Година: 2001

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 28.08.2004

Раздел I
Общи положения

Чл.1.С тази наредба се уреждат условията, сроковете и редът за издаване и получаване на поименни компенсационни бонове, както и редът за тяхното прехвърляне и заплащанията с тях.


Чл.2.
(1) Право да получат поименни компенсационни бонове имат:
1. собствениците на земеделски земи по чл.10, ал.8, чл.10в, ал.1, т.1 и ал.2, т.1 - за разликата до пълния размер над 100 дка, и т.2 и по чл.35, ал.1 ЗСПЗЗ и собствениците на земи и гори от горския фонд по чл.9, ал.2 от Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд (ЗВСГЗГФ) и по § 8 от преходните и заключителните разпоредби на закона;
2. собствениците на земеделски земи по чл.10б, ал.1 и 3, чл.10в, ал.1, т.2 и 3, ал.2, т.1 и ал.4 чл.15, ал.3 и чл.24, ал.6 ЗСПЗЗ, които са поискали да бъдат обезщетени с поименни компенсационни бонове;
3. собствениците, чието право на собственост може да бъде възстановено със земеделски земи, гори и земи от горския фонд, но които са поискали писмено пред поземлената комисия да получат поименни компенсационни бонове.
(2) В случаите по ал.1 поименни компенсационни бонове могат да получат български граждани и юридически лица и чуждестранни граждани.

Раздел II
Условия за издаване и получаване на поименни компенсационни бонове

Чл.3.
(1) Поименните компенсационни бонове се издават при писмено заявление от собственика или от неговите наследници за обезщетяване с поименни компенсационни бонове, подадено в сроковете по § 30 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ по чл.18д, ал.3 и чл.19, ал.13 от Правилника за прилагане на ЗСПЗЗ (ППЗСПЗЗ) и по § 6 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ.
(2) Лицата, чиято собственост върху земеделските земи по решение на поземлените комисии се възстановява с план за земеразделяне, могат в срока по чл.27б, ал.4 ППЗСПЗЗ да поискат вместо земя да получат поименни компенсационни бонове.


Чл.4. При починал собственик, ако не е осъществена предварителна делба на имотите, поименните компенсационни бонове се издават на наследниците.


Чл.5.
(1) Министърът на земеделието и горите се произнася по заявленията по чл.10в, ал.1 и 4 ЗСПЗЗ.
(2) Поземлените комисии се произнасят по заявленията по чл.10, ал.8, чл.10б, ал.1 и 3,чл.10в, ал.2, чл.15, ал.3, чл.24, ал.6 и чл.35, ал.1 и 2 ЗСПЗЗ, по чл.9, ал.2 ЗВСГЗГФ и по § 8 от преходните и заключителните разпоредби на ЗВСГЗГФ.

Раздел III
Срокове и ред за издаване и получаване на поименни компенсационни бонове

Чл.6.
(1) В случаите по чл.5, ал.1 размерът на дължимото обезщетение се определя със заповед на министъра на земеделието и горите в 3-месечен срок след изтичането на срока по § 30 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ.
(2) В случаите по чл.5, ал.2 размерът на дължимото обезщетение се определя с решение на поземлената комисия - за обезщетенията по чл.10, ал.8, чл.10б, ал.1 и 3,чл.10в, ал.2, чл.15, ал.3, чл.24, ал.6 и чл.35, ал.1 и 2 ЗСПЗЗ, а за обезщетенията по чл.9, ал.2 ЗВСГЗГФ и по § 8 от преходните и заключителните разпоредби на ЗВСГЗГФ - в 6-месечен срок от постановяване на решението на поземлената комисия за възстановяване на правото на собственост.


Чл.7. Поземлените комисии определят общата номинална стойност на дължимото обезщетение по собственици и съставят списъци по населени места и за общината въз основа на решенията по чл.19, ал.8 ППЗСПЗЗ, като представят в Министерството на земеделието и горите данни за общата номинална стойност на дължимото обезщетение.


Чл.8.
(1) Дължимото обезщетение, паричният му размер и броят на поименните компенсационни бонове се нанасят като наличност в удостоверение за притежаване на поименни компенсационни бонове.
(2) Удостоверението за притежаване на поименни компенсационни бонове съдържа:
1. наименование;
2. серия и номер;
3. дължимо обезщетение в декари; равностойност в левове; брой компенсационни бонове;
4. основание за издаване: заповед на министъра на земеделието и горите - номер и дата на заповедта, или решение на поземлената комисия - номер и дата на решението;
5. данни за притежателя на боновете: име, презиме, фамилия, ЕГН или личен номер на чужденец и данни от документа за самоличност, издаден по реда на Закона за българските документи за самоличност, а за български юридически лица - код БУЛСТАТ;
6. данни за приобретателя при прехвърляне на боновете;
7. дата на издаване, подпис на притежателя и на длъжностното лице и печат;
8. данни за операциите по разхода на поименните компенсационни бонове и остатъка от тях след всяка извършена операция по прехвърлянето им или плащанията с тях, подпис и печат на длъжностното лице;
9. указания от Министерството на финансите за работа с удостоверението.
(3) Удостоверението се издава в два екземпляра - оригинал и копие, от поземлената комисия по местонахождението на имотите, а в случаите по чл.10в, ал.1, т.2 и 3 ЗСПЗЗ - от поземлените комисии по мястото на настаняване на правоимащите, посочено в изселническата декларация.
(4) След като в удостоверението бъдат нанесени всички необходими данни за притежателя и боновата му наличност, поземлените комисии предават оригинала на притежателя и задържат копието от издаденото удостоверение.


Чл.9.
(1) Отпечатването на удостоверенията се извършва от и за сметка на бюджета на Министерството на земеделието и горите под контрола на Министерството на финансите. Броят на отпечатаните удостоверения се определя въз основа на обобщения от поземлените комисии брой на лицата, подлежащи на обезщетяване с поименни компенсационни бонове.
(2) Министерството на земеделието и горите разпределя отпечатаните удостоверения между поземлените комисии в съответствие с данните по ал.1.

Раздел IV
Ред за прехвърляне на поименни компенсационни бонове

Чл.10.
(1) Поименните компенсационни бонове могат да се прехвърлят по реда на чл.35, ал.4 ЗСПЗЗ. Прехвърлителят е длъжен да заяви писмено желанието си чрез подаване на заявление по образец, утвърден от министъра на земеделието и горите, до поземлената комисия, която е издала удостоверението.
(2) Когато притежателят на поименните компенсационни бонове прехвърля цялата си бонова наличност на едно лице, в удостоверението се вписва приобретателят на боновете.
(3) Когато притежателят на поименните компенсационни бонове прехвърля част от боновата си наличност, в удостоверението се отбелязва операцията по прехвърлянето и се вписва остатъкът от поименните компенсационни бонове. Притежаването на прехвърлените поименни компенсационни бонове се установява с удостоверение на името на приобретателя, издадено от поземлената комисия.
(4) Когато притежателят на поименни компенсационни бонове прехвърли цялата си бонова наличност на повече от едно лице, поземлената комисия задържа удостоверението, което се приключва с подпис на длъжностното лице, подпечатва се, комплектува се с копието и след перфорация се архивира. На приобретателите се издават отделни удостоверения за притежаваните от тях поименни компенсационни бонове.
(5) При последващо придобиване на поименни компенсационни бонове в резултат на прехвърляне, делба и решения на поземлената комисия на лицата се издават отделни удостоверения за притежаваните от тях поименни компенсационни бонове.

Раздел V
Плащания с поименни компенсационни бонове

Чл.11.
(1) Поименните компенсационни бонове могат да се използват само за:
1. закупуване в резултат на спечелен търг на земеделски земи от държавния поземлен фонд и на земи и гори от горския фонд;
2. участие в приватизацията при условията и по реда на Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия;
3. придобиване на право на собственост върху земите по чл.27, ал.6 ЗСПЗЗ.
(2) За използването на поименните компенсационни бонове във всички случаи по ал.1 притежателите подават заявления по образец, утвърден от министъра на земеделието и горите, до поземлената комисия, издала удостоверението.


Чл.12.
(1) При плащане с поименни компенсационни бонове поземлената комисия, издала удостоверението, отразява разхода на поименните компенсационни бонове и остатъка от тях и заверява с подпис и печат удостоверението. При изчерпване на боновата наличност удостоверението се задържа в поземлената комисия, приключва се с подпис на длъжностното лице, подпечатва се, комплектува се с копието и след перфорация се архивира.
(2) Поземлената комисия издава на притежателя заверено с печат фотокопие на оригинала на удостоверението по ал.1 за удостоверяване на извършеното плащане пред органа, извършващ сделката.
(3) Притежателите на поименни компенсационни бонове, желаещи да ги регистрират като допълнителни инвестиционни бонове по реда на глава четвърта от Наредбата за формата и реда за издаване на поименни регистрационни талони, приета с Постановление No 137 на Министерския съвет от 1998 г. представят в поземлената комисия регистрационния си талон. Поземлената комисия нанася номера на регистрационния талон в графата "основание за операцията" на гърба на удостоверението, отразява разхода на поименните компенсационни бонове и приключва удостоверението по реда на чл.15, ал.2. На лицето се издава заверено с печат фотокопие на оригинала на удостоверението за представяне пред регионалния център за приватизация.


Чл.12а.
(1) Поземлената комисия може да анулира удостоверение за притежаване на поименни компенсационни бонове и да издаде ново при:
1. отказ на компетентен орган, издаден на притежателя на удостоверението, да приеме плащане с поименните компенсационни бонове след отразен разход в удостоверението;
2. загубване или унищожаване на удостоверението.
(2) Анулирането се извършва по писмена молба на притежателя на удостоверението.
(3) Молбата по ал.2 се подава в 14-дневен срок от настъпване на обстоятелствата по ал.1, като към нея се прилагат:
1. в случаите по ал.1, т.1 - завереното фотокопие на оригинала на удостоверението, издадено по реда на чл.12, ал.2, и писменият отказ на съответния орган да приеме плащането с поименни компенсационни бонове;
2. в случаите по ал.1, т.2 - копие от публикуваното в централен ежедневник съобщение на притежателя на удостоверението, с което той го обявява за невалидно.
(4) В случаите по ал.1, т.1 поземлената комисия извършва проверка в регистъра по чл.16, ал.1 и служебно изисква от съответния компетентен орган потвърждаване на отказа за приемане на плащането. Поземлената комисия задържа фотокопието на удостоверението по чл.12, ал.2 и анулира оригинала и копието на първоначално издаденото удостоверение. На притежателя се издава ново удостоверение с бонова наличност, съответстваща на броя и стойността на поименните компенсационни бонове, за които е направен отказ за приемане от компетентния орган.
(5) В случаите по ал.1, т.2 новото удостоверение се издава след проверка в регистъра по чл.16, ал.1 и анулиране на съхраняваното в поземлената комисия копие на първоначално издаденото удостоверение. Когато удостоверението е било частично унищожено, се изисква притежателят да върне в поземлената комисия повредения оригинал, който също се анулира. Разходът на поименни компенсационни бонове в резултат на извършени до този момент операции се нанася на гърба на новото удостоверение.
(6) Поземлената комисия анулира оригинала и копието на удостоверението, както и фотокопието по чл.12, ал.2 чрез изписване на текст "анулирано", под който се отбелязва датата и се поставят подписите на членовете на комисията. За извършеното анулиране поземлената комисия съставя протокол. Анулираните документи се перфорират и заедно с молбата за анулиране и приложенията към нея се съхраняват в поземлената комисия към преписката за обезщетяване на притежателя на удостоверението.
(7) Поземлената комисия издава новите удостоверения в 30-дневен срок от постъпването на молбата по ал.2 и изискващите се документи по ал.3.

Чл.13.
(1) Редът за организиране и провеждане на търгове за продажба на земеделски земи от държавния поземлен фонд и на земи и гори от държавния горски фонд срещу поименни компенсационни бонове се определя от министъра на земеделието и горите.
(2) Чужди граждани - притежатели на поименни компенсационни бонове, не могат да участват в търг за продажба на земеделски земи от държавния поземлен фонд и на земи и гори от държавния горски фонд.

Чл.14. Ползването на поименните компенсационни бонове за участие в приватизацията и при придобиване на право на собственост върху земите по чл.27, ал.6 ЗСПЗЗ се извършва само от индивидуален притежател на поименни компенсационни бонове - физическо или юридическо лице. В тези случаи, когато удостоверението за притежаване на поименни компенсационни бонове е издадено на наследниците на починал собственик, е задължително предварително да се извърши делба между наследниците. Поземлената комисия, издала удостоверението, след представяне на писмен договор с нотариално заверени подписи на съделителите или на съдебен разделителен протокол и валидно удостоверение за наследници издава индивидуални удостоверения за притежаване на поименни компенсационни бонове.


Чл.15.
(1) Удостоверението се приключва след:
1. ползване на поименните компенсационни бонове по реда на чл.12, ал.3;
2. изчерпване на поименните компенсационни бонове като наличност в удостоверението.
(2) Приключването на удостоверението се извършва от поземлената комисия, която го е издала, с подпис на длъжностното лице и печат, комплектува се с копието и след перфорация се архивира.


Чл.16.
(1) Поземлените комисии водят регистър на издадените удостоверения за притежаване на поименни компенсационни бонове, на прехвърлянията и извършените плащания с поименни компенсационни бонове по образец, утвърден от министъра на земеделието и горите.
(2) Всеки може да поиска сведения за вписванията в регистъра по ал.1, които не са за служебно ползване.
(3) Справките са устни и писмени и се извършват от длъжностно лице в поземлената комисия въз основа на писмена или устна молба.
(4) За издаването на удостоверение за притежаване на поименни компенсационни бонове, както и за извършването на справки от регистъра не се събира такса от поземлената комисия.
(5) За издаването на ново удостоверение в случаите на прехвърляне, делба, анулиране или изчерпване на редовете за операции в него се събира такса по чл.8 от Тарифата за таксите, събирани от органите по поземлена собственост, одобрена с Постановление No 286 на Министерския съвет от 1997 г.

Заключителни разпоредби

§ 1. Изпълнението на наредбата се възлага на министъра на земеделието и горите, който след съгласуване с Министерството на финансите и с Центъра за масова приватизация дава указания по прилагането й.

§ 2. Не се прилагат указанията за работа с поименните компенсационни бонове, съдържащи се в издадените преди влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ, удостоверения.

§ 3. Наредбата се приема на основание чл.37 ЗСПЗЗ.

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив