Наредба за устройството и дейността на Националния доверителен екофонд (отм.)

МС

Държавен вестник брой: 41

Година: 2004

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 13.03.2005

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1.

(1) Националният доверителен екофонд (НДЕФ) е юридическо лице за управление на средствата от суапови сделки "Дълг срещу околна среда" и на други външни финансови ресурси, предназначени за опазване на околната среда в Република България.
(2) Националният доверителен екофонд със седалище София и с предмет на дейност: натрупване на външни финансови средства, насочването им за финансиране или съфинансиране на екологични проекти в страната с национален и международен приоритет, подпомагане трансфера на технологии и ноу-хау по екологични съображения, както и други дейности, свързани с целите на фонда.
(3) Източници на постъпления в НДЕФ са:
1. целево предоставяни средства от държавния бюджет във връзка с договори по сделки "Дълг срещу околна среда" и "Дълг срещу природа";
2. дарения и заеми от международни финансови институции, правителства, международни фондове и външни фирми, предоставяни за екологични програми и проекти;
3. безвъзмездно предоставени средства от международни фондации и чуждестранни граждани за подпомагане на държавната политика в областта на околната среда;
4. погашения и лихви по предоставени чрез фонда заеми;
5. лихви от средствата на НДЕФ в обслужващата го банка;
6. други външни постъпления, съответстващи на характера на дейността на НДЕФ.
(4) Средствата от НДЕФ се изразходват за:
1. инвестиционни екологични проекти с национален и международен приоритет;
2. закупуване на оборудване с екологично предназначение;
3. ВАТ-технологии (технологии, осигуряващи най-ниски доказани нива на емисии при индустриални условия);
4. мероприятия за опазване на биологичното разнообразие и защитените територии;
5. ликвидиране на замърсявания и увреждания на околната среда, настъпили в миналото;
6. привеждане дейността на приватизирани предприятия в съответствие с изискванията на екологичното законодателство;
7. издръжка на дейността на НДЕФ;
8. други дейности, съответстващи на критериите и изискванията за отпускане на средства от НДЕФ.
(5) Средствата по ал. 4 се отпускат под формата на безвъзмездни помощи или заеми съобразно критериите, одобрени от управителния съвет на НДЕФ.

Чл. 2.

(1) Издръжката на дейността на НДЕФ е за сметка на отпускани за целта външни дарения и от средства на НДЕФ в размери, договорени с дарителите.
(2) Финансово-счетоводната отчетност на средствата на НДЕФ се води в съответствие със Закона за счетоводството и с изискванията, предявени от дарителите за предоставяните от тях средства.

Чл. 3.

Националният доверителен екофонд се обслужва от "Булбанк" - АД (Българската външнотърговска банка).

Глава втора
ОРГАНИЗАЦИОННА СТРУКТУРА И УПРАВЛЕНИЕ

Чл. 4.

Органи на НДЕФ са: 1. Управителният съвет (УС); 2. Консултативният съвет (КС); 3. Изпълнителното бюро (ИБ).

Раздел I
Управителен съвет

Чл. 5.

(1) (Изм., ДВ, бр. 74 от 1999 г.) Управителният съвет се състои от шест души, в това число председател, заместник-председател и четирима членове.
(2) Председателят на УС се избира от Министерския съвет за срок пет години и не може да бъде отзоваван предсрочно освен в случаите на подаване на оставка, установяване на несъвместимост на длъжностите или влизане в сила на присъда за умишлено престъпление от общ характер. Председателят на УС не може да заема едновременно длъжност в правителствени или други държавни структури. Кандидатурата за председател на УС се съгласува с КС.
(3) Заместник-председател на УС е заместник-министър на околната среда.
(4) Членове на УС са:
1. заместник-министър на финансите;
2. заместник-министър на промишлеността;
3. (отм., ДВ, бр. 74 от 1999 г.);
3. (предишна т. 4, изм., ДВ, бр. 74 от 1999 г.) представител на Българската академия на науките;
4. (предишна т. 5, изм., ДВ, бр. 74 от 1999 г.) представител на неправителствени екологични организации, които не са регистрирани като политически партии, имат поне две регистрирани структури в страната и предметът на дейността им обхваща комплексно проблемите на околната среда.
(5) (Изм., ДВ, бр. 74 от 1999 г.) Заместник-министрите по ал. 3 и по ал. 4, т. 1 и 2 се определят със заповед на съответните министри. Към всеки заместник-министър съответните министри определят постоянен алтернативен член на Управителния съвет с право на глас за случаите, когато заместник-министрите не могат да участват в работата му. Представителят на Българската академия на науките се избира от Управителния съвет на БАН.
(6) (Изм., ДВ, бр. 74 от 1999 г.) Неправителствените екологични организации по ал. 4, т. 4 определят своя представител на основата на писмено споразумение между тях. В случай, че неправителствените екологични организации не постигнат съгласие за излъчване на свой представител в определения от председателя на УС срок, представителят на неправителствените екологични организации се избира от УС измежду кандидатурите на неправителствените екологични организации по ал. 4, т. 5. (7) В случаите, когато в УС се разглеждат проекти в областта на енергетиката, строителството, земеделието, транспорта и др., в заседанията участва упълномощен представител на съответните ведомства с право на съвещателен глас.

Чл. 6.

Управителният съвет:
1. определя общата стратегия и политика в дейността на НДЕФ;
2. определя критериите за приоритетно финансиране от НДЕФ;
3. взема окончателни решения по внесените от директора на ИБ предложения за финансиране от НДЕФ;
4. одобрява образците на документите за кандидатстване за финансиране от НДЕФ и образци на договори;
5. определя правилата и условията за провеждане на търгове за доставка на стоки и услуги за осъществяване на проектите, финансирани от НДЕФ;
6. определя условията, процедурите и критериите за безвъзмездно или заемообразно отпускане на средства от НДЕФ;
7. одобрява внесените от директора на ИБ годишен план за работа и годишни отчетни доклади за цялостната дейност на НДЕФ;
8. одобрява подготвените от ИБ проекти на бюджети за издръжката на дейността на ИБ и за финансовите средства, постъпващи в НДЕФ и изразходвани в съответствие с чл. 1, ал. 4;
9. приема представените от директора на ИБ годишни отчети по бюджета на ИБ и по бюджета на средствата, постъпващи в НДЕФ и изразходвани в съответствие с чл. 1, ал. 4;
10. може да изисква финансови ревизии, включително външни, на дейността на ИБ;
11. избира директор на ИБ на НДЕФ за срок 5 години;
12. отзовава директора на ИБ предсрочно в случай на подадена оставка или влизане в сила на присъда за умишлено престъпление от общ характер;
13. определя размера на работната заплата на директора на ИБ и одобрява предложените от него брой, състав и щатно разписание на ИБ;
14. осведомява КС за решенията си по предходните точки;
15. (нова, ДВ, бр. 74 от 1999 г.) представя в Министерския съвет ежегодно до 30 април отчет за дейността на фонда за предходната година.

Чл. 7.

(1) Заседанията на УС се свикват от председателя по негова инициатива или по предложение на директора на ИБ и се провеждат най-малко веднъж на 4 месеца.
(2) Управителният съвет провежда своите заседания при предварително уточнени дата и дневен ред, като заседанията се считат за редовни, ако присъстват най-малко 2/3 от членовете му.
(3) По въпросите от своята компетентност УС се произнася с решения с мнозинство повече от половината от присъстващите с право на глас.
(4) За всяко заседание на УС се води протокол, който се подписва от присъстващите на заседанието и се съхранява от ИБ.
(5) Когато протоколът е подписан с особено мнение, то се прилага към него.

Чл. 8.

(1) Председателят на УС получава годишно възнаграждение в размер 100 на сто от средната годишна работна заплата на персонала на ИБ, като 80 на сто от сумата на възнаграждението може да се заплати авансово, а останалата част - след изтичане на календарната година.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 5 от 1999 г.) Заместник-председателят и членовете на УС получават възнаграждение в размер 18 000 лева за участие във всяко заседание на УС.

Чл. 9.

(1) Председателят на УС:
1. представлява НДЕФ пред правителството на Република България и по поръчение на правителството - пред правителствата на други страни, външни организации и други институции;
2. ръководи заседанията на УС и отговаря за дейността му;
3. подписва договорите за отпускане на средства от НДЕФ;
4. при необходимост възлага своите правомощия на заместник-председателя на УС;
5. назначава избрания от УС директор на ИБ на НДЕФ.
6. (нова, ДВ, бр. 74 от 1999 г.) внася в Министерския съвет чрез министъра на околната среда и водите отчета за дейността на фонда.
(2) Заместник-председателят на УС подпомага председателя на УС и осъществява възложените му от него дейности.

Раздел II
Консултативен съвет

Чл. 10.

(1) Консултативният съвет се състои от представител на правителства и финансови и други институции с постоянни представителства в Република България, които са предоставили средства или оказват съдействие на НДЕФ.
(2) Организацията на работата на КС се определя от неговите членове.

Чл. 11.

(1) Консултативният съвет преглежда, оценява и дава писмено становище по предложенията за отпускане на средства от НДЕФ, като съответният дарител или заемодател има право с предимство да одобри или да отхърли проектите, които ще се финансират с предоставените от него средства.
(2) Консултативният съвет може да взема решения за външно обследване на средства и проекти по НДЕФ.

Раздел III
Изпълнително бюро

Чл. 12.

Изпълнителното бюро е помощен орган на УС и се състои от: 1. директор, избран от УС на НДЕФ; 2. главен експерт по икономическите въпроси; 3. главен експерт по техническите въпроси; 4. експерти; 5. технически сътрудници.

Чл. 13.

Изпълнителното бюро:
1. организира дейността на НДЕФ;
2. подготвя документацията и организира заседанията на УС;
3. разработва образците на документацията за кандидатстване за финансиране от НДЕФ, образци на договори, правила за провеждане на търгове, критерии за избор на приоритетни екологични обекти, формите, условията и процедурите за отпускане на средства от НДЕФ и след консултация с КС ги внася за одобряване от УС;
4. оповестява чрез печата и чрез други средства за масово осведомяване критериите за приоритетно финансиране от НДЕФ, както и формите, условията и процедурите за отпускане на средства;
5. оценява и извършва предварителен подбор на депозираните в ИБ проекти за финансиране от НДЕФ в съответствие с критериите и условията, приети от УС;
6. подготвя документацията по проектите за финансиране от НДЕФ;
7. осигурява становището на КС по предложените проекти за финансиране преди внасянето им за разглеждане от УС, като отхвърлените от КС проекти не могат да бъдат внасяни за одобряване от УС;
8. при поисване представя на КС допълнителна иформация, необходима за оценка на предложенията за финансиране, изпратени за становище;
9. представя на УС информация за предварително отпадналите проекти за финансиране от НДЕФ;
10. организира и координира контактите между дарителите и потребителите на финансираните от НДЕФ проекти;
11. организира и контролира провеждането на търговете по закупуването на стоки и услуги и реализацията на проектите;
12. стимулира и развива проекти за финансиране и съфинансиране с потенциални кредитори и дарители;
13. организира подготвянето и сключването на договори за предоставяне на средства от НДЕФ, координира и контролира тяхното изпълнение;
14. контролира и оценява проекти по време на и след реализацията им;
15. поддържа база данни за средствата в НДЕФ по източници на постъпления, по направления на изразходване и по договори;
16. осигурява консултации с експерти от заинтересуваните министерства и ведомства;
17. осигурява изпълнението на решенията на УС.

Чл. 14.

Директорът на ИБ:
1. управлява НДЕФ в изпълнение на решенията и компетенциите, предоставени му от УС;
2. отговаря за предлагането на проекти и за разходването на средства от НДЕФ;
3. одобрява резултатите от проведените търгове;
4. представя на УС тримесечни финансови отчети по бюджета за издръжката на ИБ и по бюджета за финансирането на проекти от НДЕФ;
5. възлага извършването на експертизи, услуги и други дейности във връзка с функционирането и дейността на НДЕФ;
6. предлага за утвърждаване от УС щатно разписание на ИБ и сключва и прекратява трудовите договори със служителите на ИБ; 7. присъства на заседанията на УС.

Чл. 15.

При изпълнение на своите задължения органите на НДЕФ взаимодействат с органите на местното самоуправление и с областните адмнистрации.

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив