Наредба за целево подпомагане на домакинствата с ниски доходи при ползване на енергия и горива за битови нужди

МС

Държавен вестник брой: 36

Година: 1996

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 02.05.2004

Чл. 1.

С тази наредба се определят условията и редът за целево подпомагане на домакинствата с ниски доходи при заплащане на увеличените разходи в резултат на изменението на цените на електрическата и топлинната енергия и горивата, ползвани за битови нужди.

Чл. 2.

Подпомагането при ползване на енергия и други горива за битови нужди се извършва диференцирано в зависимост от: 1. доходите на домакинството; 2. нормативите за минимални месечни енергийни потребности по сезони и размери на жилищата съгласно приложение № 1.

Чл. 3.

(1) Право на месечно подпомагане при ползване на енергия и други горива за битови нужди имат домакинствата, чийто месечен доход е по-нисък от сбора на:
1. диференцирания минимум, установен за домакинство съгласно чл. 5 от Правилника за социално подпомагане (обн., ДВ, бр. 59 от 1992 г.; изм., бр. 24, 26, 68 и 98 от 1993 г., бр. 14, 63 и 96 от 1994 г.);
2. (изм., ДВ, бр. 75 от 1995 г., бр. 36 от 1996 г.) деветдесет на сто от стойността на нормативите за минимални месечни енергийни потребности по фиксирани цени на електрическата енергия, потребявана от населението за битови нужди, действащи за съответния месец.
(2) За жените над 55-годишна възраст, за мъжете над 60-годишна възраст и за инвалидите, живеещи като едночленно домакинство, както и за всички домакинства с деца под 18-годишна възраст, сумата по ал. 1, т. 2 се определя от нормативите за минимални месечни енергийни потребности, установени за двустайно жилище, независимо от обитаваното.
(3) Размерът на помощта се определя като разлика от сбора на сумите по ал. 1, т. 1 и 2 и средномесечния доход на домакинството за последните шест месеца, предхождащи датата на подаване на молбата-декларация. Помощта не може да бъде по-голяма от сумата по ал. 1, т. 2.

Чл. 4.

(1) Помощта по чл. 3, ал. 3 се отпуска по подадена от името на един от пълнолетните членове на домакинството молба-декларация по образец съгласно приложение № 2.
(2) Ръководителят на териториалния център за социални грижи взема решение за отпускане на помощта в десетдневен срок от датата на подаване на молбата-декларация въз основа на социална анкета, извършена от длъжностни лица на центъра.
(3) В решението по ал. 2 се посочва 1-во число на месеца, от който ще се дава помощта, видът и нейният размер и срокът, за който се определя.

Чл. 5.

(1) Домакинствата получават полагащата им се помощ от териториалните центрове за социални грижи съгласно график, утвърден от ръководителя на центъра:
1. през отоплителния сезон - един път месечно;
2. извън отоплителния сезон - най-малко един път на три месеца.
(2) Домакинствата, които използват за отопление въглища или други горива, могат да ползват в натура полагащата им се помощ за целия шестмесечен период на отоплителния сезон.
(3) (Нова, ДВ, бр. 75 от 1995 г.) Териториалните центрове за социални грижи купуват въглищата и горивата, предназначени за натурално подпомагане по ал. 2, по цени за битови нужди, като освен помощта, определена по чл. 3, ал. 3, се поемат и разходите за транспорт до жилището на подпомаганите домакинства.
(4) (Нова, ДВ, бр. 36 от 1996 г.) Териториалните центрове за социални грижи могат да превеждат директно помощта по чл. 3, ал. 3 по сметката на местните енергоснабдителни клонове в случаите, когато помощта не се разходва от домакинствата по предназначение.

Чл. 5а.
(Нов, ДВ, бр. 36 от 1996 г.)

(1) Социалните заведения към Министерството на образованието, науката и технологиите, домовете "Майка и дете" към Министерството на здравеопазването, заведенията за социални грижи към общините и към Националния център за социални грижи, както и местата за изтърпяване на наказанието "лишаване от свобода" към Министерството на правосъдието получават ежемесечен трансфер от фонд "Целева социална защита" в размер 25 на сто от установените в приложение № 1 нормативи за едностайно жилище за всяко настанено в тях лице.
(2) Трансферът по ал. 1 се получава и се разпределя от съответните министерства.

Чл. 6.

Целевото подпомагане по тази наредба се извършва със средства от фонд "Целева социална защита" към Министерството на труда и социалните грижи.

Чл. 7.

В териториалните центрове за социални грижи се съхранява и се води следната задължителна документация:
1. молба-декларация по образец;
2. социална анкета по молбата-декларация;
3. регистрационен дневник на молбата декларация с данни съгласно приложение № 3;
4. решенията за отпускане на целева помощ; 5. опис на изплатените през месеца помощи съгласно приложение № 4.

Чл. 8.
(Доп., ДВ, бр. 36 от 1996 г.)

Териториалните центрове за социални грижи и министерствата по чл. 5а изпращат на Министерството на труда и социалните грижи до 15-то число на текущия месец информация за целевото подпомагане през предходния месец с данните съгласно приложение № 5.

Чл. 9.

(1) Министерството на труда и социалните грижи оказва организационно-методическо ръководство и упражнява контрол по правомерното отпускане на помощите по реда на тази наредба.
(2) При констатирани нарушения при прилагане на наредбата Министерството на труда и социалните грижи дава задължителни предписания за отстраняването им.

Чл. 10.

(1) Неправомерно получена помощ вследствие на неверни данни се връща от получателя независимо от отговорността, която лицето носи по Наказателния кодекс.
(2) При нарушение на тази наредба, ако деянието не съставлява престъпление, виновните длъжностни лица се наказват по чл.32, ал. 1 от Закона за административните нарушения и наказания.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Домакинство" образуват всички лица или семейства, адресно регистрирани и живеещи на един и същи адрес и имащи общ бюджет, без оглед на родствената връзка помежду им.
2. "Доход" на домакинството са всички приходи на лицата в него с изключение на:
а) еднократните, периодичните и другите целеви помощи по Правилника за социално подпомагане;
б) добавката за чужда помощ, изплащана към пенсиите на инвалидите с определена първа група инвалидност с чужда помощ.

Заключителни разпоредби

§ 2. Тази наредба влиза в сила от 1 март 1995 г.

§ 3. Министърът на труда и социалните грижи дава указания по прилагането на наредбата.

Приложение № 1
към чл. 2, т. 2
(Изм., ДВ, бр. 36 от 1996 г.)

Нормативи за минимални месечни енергийни потребности по сезони и размер на жилището

Отоплителен
сезон

от 1.XI до 30.IV

За отопление независимо
от вида, който се ползва
едностайно 560 кВтч, в т.ч.
390 кВтч дневна
170 кВтч нощна
двустайно 840 кВтч, в т.ч.
590 кВтч дневна
250 кВтч нощна
Други енергийни
потребности
едностайно 100 кВтч, в т.ч.
70 кВтч дневна
30 кВтч нощна
двустайно 170 кВтч, в т.ч.
120 кВтч дневна
50 кВтч нощна
Неотоплителен
сезон
от 1.V до 31.V
Други енергийни
потребности
едностайно 100 кВтч, в т.ч.
50 кВтч дневна
50 кВтч нощна
двустайно 170 кВтч, в т.ч.
90 кВтч дневна
80 кВтч нощна

Приложение № 2
към чл. 4, ал. 1

ДО ТЕРИТОРИАЛНИЯ ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНИ ГРИЖИ ГР./С./ ........................ МОЛБА-ДЕКЛАРАЦИЯ От ......................................................................., живеещ в гр./с./ .............................., ул. ................................ № ........... бл. ........, вх. .........., ет. .........., ап. ........., община ....................., ЛП серия ............ № ....................., издаден от ................................ на ..................................., ЕГН ............................................., група инвалидност ............................. Моля да ми бъде разрешено да ползвам целева помощ за енергия и горива за битови нужди. Във връзка с това: ДЕКЛАРИРАМ: Домакинството ми се състои от следните членове: 1. ...................................................................... ЛП серия ....... № ............., ЕГН ................., родствена връзка 2. ...................................................................... ЛП серия ....... № ............., ЕГН ................., родствена връзка 3. ...................................................................... ЛП серия ....... № ............., ЕГН ................., родствена връзка 4. ...................................................................... ЛП серия ....... № ............., ЕГН ................., родствена връзка 5. ...................................................................... ЛП серия ....... № ............., ЕГН ................., родствена връзка 6. ...................................................................... ЛП серия ....... № ............., ЕГН ................., родствена връзка Доходите на домакинството ми през последните 6 месеца са следните: 1. От работна заплата (вкл. детски добавки, компенсации и др. плащания) общо ......................................... лв.; средномесечно ................... лв. 2. От пенсии - общо ............................ лв., средно- месечно .............. лв. 3. Други (стипендии, ренти, наеми, присъдени издръжки, хонорари, награди, стопанска дейност, търговия, лихви, ценни книжа и др.) общо .................. лв., средномесечно ................. лв. 4. Жилището ни се състои от .............................. стаи. 5. Абонатният номер на електромера е ........................... 6. Абонатният номер на топломера е ............................. При промяна в семейното и материалното ми положение се задъл- жавам в тридневен срок да уведомя териториалния център за соци- ални грижи. Известно ми е, че при неверни данни по тази молба-декларация нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс. .............. 19 ...... г. Декларатор: .................... Пълнолетни лица, включени в декларацията: Подписи: 1. 2. 3. 4.

Приложение № 3
към чл. 7, т. 3

РЕГИСТРАЦИОНЕН ДНЕВНИК
на молбите-декларации за целево подпомагане на домакинствата с ниски доходи при ползване на енергия и горива за битови нужди

№ по ред Дата Име, презиме, фамилия на декларатора ЕГН Адресна регистрация
1 2 3 4 5
Вид на жилището Брой лица в домакинството Доходи за последните 6 месеца общо (лв.) Средномесечен доход (лв.) к.8:6 Диференциран минимум на домакинството (лв.) Стойност на минимални месечни енергийни потребности (лв.)
за отопление други енергийни потребности
6 7 8 9 10 11 12
Месечен размер на помощите (лв.) Брой месеци, за който се отпуска Общ размер на помощта № и дата на решението
в отоплителен сезон
(к.10 + к.11 +
к.12) - к.9
в неотоплителен сезон
(к.10 + к.12) - к.9
в отоплителен сезон извън
отоплителен сезон
(лв.) (к.13 x к.15) + (к.14 х к.16)
13 14 15 16 17 18
Изплатена помощ по месеци (лв.) В т.ч. в натура (лв.)
1-и 2-и 3-и 4-и 5-и 6-и
19 20 21 22 23 24 25

Приложение № 4
към чл. 7, т. 5

ТЕРИТОРИАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНИ ГРИЖИ - ГР.(С.)
..........................................................................
ОПИС
на отпуснатите помощи за целево подпомагане на домакинствата с ниски доходи при ползване на енергия и горива
за битови нужди през месец .............................. 199 .... г.

№ по ред Входящ № на молбата-декларация От дата, година Брой на лицата, включени
в молбата
Размер на изплатената помощ (лв.) В т.ч. в натура (лв.)
1 2 3 4 5 6
Общо:
Гл. счетоводител: Ръководител:

Приложение № 5
към чл. 8

ТЕРИТОРИАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНИ ГРИЖИ - ГР.(С.) .......................................

ИНФОРМАЦИЯ
за целевото подпомагане на домакинствата с ниски доходи при ползване на енергия и горива за битови нужди
през месец .............................. 199 .... г.

Брой подадени молби през месеца Брой на лицата, включени в молбите в к.1 Брой на молбите, по които са изплатени помощи през месеца Брой на лицата, включени в молбите в к.3 Размер на изплатените помощи през месеца (лв.) В т.ч. в натура (лв.) Среден размер на помощта (лв.) Размер на неизплатени помощи поради липса на средства (лв.)
на 1 молба к.5:к.3 на 1 лице к.5:к.4
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Гл. счетоводител: Ръководител:
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив