1000 души годишно стават жертви на лекарски грешки

07.01.2011 | 08:07
по статията работи:
Асоциация настоява да се приеме закон за правата на пациентите
1000 души годишно стават жертви на лекарски грешки

По 1000 души средно на година стават жертва на лекарска грешка, съобщи шефът на Асоциацията за закрила на пациентите Пламен Таушанов. По думите му пострадалите често са бедни хора, които не могат да се защитят. От сдружението настояват да се приеме закон за правата на пациентите и с него да се създаде специален фонд за обезщетяване при доказана лекарска грешка.

Таушанов цитира статистика, според която само на 5 на сто от починалите са правени аутопсии през 2010 г. Той изрази опасенията си, че над 50 на сто от операциите се правят без предоперативна диагноза, а на принципа „Отваряме, пък ще видим". Да бъде създаден и регистър на лекарските грешки, както и електронни досиета на пациентите, настояват от асоциацията.

Имало нужда и от обществен съвет, който да разглежда професионалните и етичните проблеми сред лекарската гилдия. Сред исканията на асоциацията е и прецизиране за информираното съгласие. В Европейския съюз за липса на информирано съгласие се търси наказателна и гражданска отговорност, подчертаха експертите.

От асоциацията призоваха да се наблегне на превенцията. България е на 52-ро място в цяла Европа по превенция на пациентите. Изпреварва ни дори Албания. „Пациентът в България е в по-тежка позиция от обвиняем. Обвиняемият има право на адвокат", смята Таушанов, цитиран от в. "Новинар".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...