1678 договора са сключени по оперативните програми

26.03.2009 | 14:26
по статията работи:
Днес беше открита конференция на тема: "Въпроси на управлението и контрола на Структурните и Кохезионния фондове на Европейския съюз"
1678 договора са сключени по оперативните програми

Обмяната на опит и добри практики в усвояването е еврофондовете е изключително важно, особено в условията на финансова криза. Това заяви заместник-министърът на финансите Любомир Дацов при откриването на българо-гръцка конференция на тема: „Въпроси на управлението и контрола на Структурните и Кохезионния фондове на Европейския съюз”. Събитието е организирано от Министерството на финансите, Дирекция "Управление на средствата от ЕС", в качеството й на Централно координационно звено.

Сключените договори по оперативните програми са 1678 на стойност над 1,215 млрд. евро, съобщи Дацов и допълни, че и през 2009 година българското правителство ще продължи да полага усилия за засилване на административния капацитет на структурите, отговорни за управлението на средствата от ЕС. Специално внимание ще бъде обърнато на капацитета в общините, които са важна движеща сила в социално-икономическото развитие на страната. Той заяви още, че към момента са обявени процедури за почти 4,7 млрд. евро.

Карстен Расмусен, зам.-началник на отдел „България” в ГД „Регионална политика”, също заяви, че България има ценната възможност да се учи от чуждите грешки и трябва да се възползва от нея максимално. Въпреки трудностите, България постигна и доста успехи за краткия си период на членство в ЕС, допълни Расмусен, цитиран от пресцентъра на Министерството на финансите.

Форумът продължава с работни заседания. Сред участниците в конференцията са д-р инж. Меглена Плугчиева, представители на Европейската комисия, както и представители на управляващите органи на оперативните програми и експерти от Звеното за организация и управление на структурната рамка на Общността при Министерството на икономиката и финансите на Гърция.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...