Чужденци плащат, за да доят биволици във ферма край Елена. Англичани, шведи, германци, французи и японци изминават хиляди километри, за да видят жив бивол и да се снимат с него. Най-смелите дори правят опити сами да доят огромните животни. Само през последните няколко месеци през китната махаличка Килъжевци са преминали над 400 чужденци от цял свят.
Преди седмица тук са дошли 26 французи за дегустация на всички произвеждани във фермата биволски млечни продукти. Група от 35 германци е направила заявка за дегустация в края на месеца. Във фермата освен натурално биволско мляко се приготвят сирене и кашкавал. Повечето от чужденците с охота купуват и за вкъщи от екологично чистите продукти.
Биволовъдната ферма в Килъжевци е единствената в региона и една от малкото в България. В нея се отглеждат 6 възрастни животни и още 4 малачета. Възрастните достигат на тежина до 1 тон, а малките - 100-150 кг. За разлика от кравите биволите се отглеждат по-лесно, но се доят по-трудно. На ден млеконадоят от една биволица достига до 3 л. Маслеността му е около 7,5 процента. Това го прави особено полезна и здравословна храна. Редовната му употреба повишава апетита и подобрява обмяната на веществата. /Dnesbg.com