За първото полугодие на 2007 г. производството на консерви в България се е увеличило с 7.8%, сочи изследване на БИК "Капиталов Пазар" ЕООД, което е 100% собственост на БСК. В сравнение със същия
период на миналата година то се е увеличило с 2.3, съобщават от Камарата.
Продължава голямото увеличение на вноса, като в сравнение с второто тримесечие на 2006 г. прирастът е почти 2 пъти. За първото полугодие износът се е увеличил с 81%.
Също така продължава увеличението на износа, но с по-бавен темп. В сравнение с второто тримесечие на 2006 г. увеличението е 16.6%. За първото полугодие увеличението е с 41%.
През второто тримесечие вносът е 10% по-голям от износът. Салдото е отрицателно с 2.2 млн. EUR. За първото полугодие намалението на положителното салдо в сравнение със същия период на 2006 г. е 53
пъти.
По съкратената номенклатура на НСИ, предприятията, включени в извадката, в сравнение с второто тримесечие на 2006 г. отчитат ръст в продажбите на вътрешния пазар на “Зеленчуци и смеси от зеленчуци,
приготвени или консервирани по начин, различен от този с оцет или оцетна киселина, незамразени, други зеленчуци и смеси от зеленчуци, приготвени или консервирани по начин, различен от този с оцет или
оцетна киселина, незамразени, зеленчуци (без картофи), замразени”.
По-малко са продажбите на “Доматено пюре, концентрат, зеленчуци (без картофи), замразени, други зеленчуци и смеси от зеленчуци, приготвени или консервирани по начин, различен от този с оцет или
оцетна киселина, незамразени”.
За полугодието е най-голямо увеличението на “Зеленчуци, плодове и други годни за консумация части от растения, приготвени или консервирани с оцет или с оцетна киселина и доматено пюре,
концентрат”.
По-малко са продажбите на “Други зеленчуци и смеси от зеленчуци, приготвени или консервирани по начин, различен от този с оцет или оцетна киселина, незамразени”.