По-високите санкции ще имат дисциплиниращ ефект върху производителите на храни. Това заяви тази сутрин в ефира на БНТ министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той припомни, че е било
установено, че санкциите са респектиращи, но не са достатъчни.
Според министъра за производителите глоба в размер на 500 лв. не е проблем, но положението се променя когато тя стане 10 000 лв. Като пример беше дадена компания, която произвежда млечни продукти и
влага в тях растителни мазнини, въпреки че те липсват на опаковката. Този производителще се респектира от една по-висока санкция и евентуална заплаха от затваряне.
Това, което откриваме в кухните на най-лъскавите ресторанти, на детските градини... ни кара да направим драконовски мерки, коментира министърът. Той добави, че фактът, че инспекторите продължават да откриват храни с изтекъл срок на годност и неустановен произход, може да нарани имиджа на България. Като пример бяха дадени натровените руски туристи през изминалия летен сезон.
Според статия в днешния брой на вестник „Сега“ промени в Закона за храните предвиждат всеки, който използва добавки, ароматизанти или разтворители, които не са разрешени или са значително по-високи
от определените, да бъде наказван с до 1500 лв., вместо с досегашните до 500 лв. Глобата скача до 2500 лв., ако нарушението е извършено повторно. Три пъти се увеличава и санкцията за нарушения,
свързани с рекламата и поставянето на етикети на храните. Те ще се наказват с до 3000 лв., вместо досегашните до 1000 лв.
Който произвежда или търгува храни в нерегистриран обект, ще се наказва с до 10 000 лв. в зависимост от това дали нарушението е извършено за първи път. Досегашната санкция за подобно провинение бе
до 4500 лв. Забранява се и изхвърлянето на хранителни отпадъци от обекти за производство и търговия с храни в контейнери за битови отпадъци. Внимание е обърнато и на хранителните добавки, които ще
бъдат вписвани в публичен регистър и ще се контролират под лупа.
От БАБХ ще контролират и транспортните средства, които превозват храни от неживотински произход. Идеята е те да подлежат на регистрация от ведомството, за което вероятно също ще се заплаща
определена сума.